فهرست مطالب

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 12 (بهار و تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی کریمی، محمد هادی مؤذن صفحه 3
    بررسی انقلاب اسلامی ایران از منظر تاثیر عدم نهادمندی نظام سیاسی بر انقلاب اسلامی نشان می دهد که تلفیق دو عامل توسعه اقتصادی و اجتماعی به همراه عدم توسعه سیاسی در کنار یکدیگر یکی از مهم ترین عوامل مؤثر در فروپاشی نظام سیاسی پهلوی و شکل گیری انقلاب اسلامی ایران است. هرچند توسعه اقتصادی و اجتماعی رژیم بین سال-های 1332 تا 1357 باعث ایجاد و پیدایش اقشار و نیروهای جدیدی شد که خواهان مشارکت سیاسی بودند اما رژیم به دلیل ماهیت ساخت سیاسی خود با مسدود نمودن مجاری مشارکت سیاسی نه تنها به آن ها اجازه مشارکت سیاسی نداد بلکه به دلیل ترس از آن ها به مقابله با آن ها نیز برخاست. بنابراین در نهایت بسته شدن کانال های مشارکتی باعث انفجار مشارکت این گروه های تازه وارد به عرصه سیاسی و یکی از مهم ترین عوامل مؤثر در پیدایش انقلاب اسلامی ایران بود. این مقاله با تمرکز بر موضوع فقدان نهادمندی رژیم پهلوی پیامدهای آن را در بروز انقلاب اسلامی مورد مطالعه قرار می دهد.
    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی و اجتماعی، نهادمندی سیاسی، انقلاب اسلامی، ایران
  • امین دیلمی معزی صفحه 31
    اگرچه روحانیون مشروطه خواه و روشنفکران غربگرا به عنوان ایدئولوگهای انقلاب مشروطه به حساب می آیند، اما این دو نحله فکری دارای تفاوت ها و تناقضات عمیقی بود که در نهایت آنها را از هم جدا کرد. ریشه این اختلافات به تفاوت در مبانی معرفت شناختی و جهان بینی دو طرف باز می گشت. روحانیون مشروطه خواه دیدگاه های خود را بر اساس ارزش های دین اسلام (تشیع) و آموزه های آن بیان می کردند ولی روشنفکران با الگوبرداری از همتایان اروپایی خود تلاش داشتند تا ساختارهای جدیدی در ایران مستقر سازند که بیشتر برآمده از مکاتب اومامنیسم، سکولاریسم، عقل گرایی و علم گرایی بود. هرچند شعارهای سیاسی آنها نسبتا یکسان بود، ولی تفاسیر متفاوتی از آنها ارائه می کردند که در تفاوت جهان بینی آنها ریشه داشت. تفاسیری که متناقض یا بعضا با هم در تضاد بودند و بارها در برابر هم قرار گرفتند. اندیشه سیاسی روشنفکران ریشه در اندیشه رنسانس اروپایی داشت که تلاش می کرد دین و نهادهای دینی را از امور دنیوی(سیاست، اقتصاد و فرهنگ و...) دور کند. به همین دلیل دو جریان فکری فوق هیچگاه باهم به تعامل نرسیدند.
    کلیدواژگان: انقلاب مشروطه، روحانیت شیعه، روشنفکران، اومامنیسم، سکولاریسم
  • احمدرضا شاه علی صفحه 49
    در این مقاله با استفاده از نظریات نشانه شناختی ساختگرا در حوزه سیاست تلاش شده تا واژه مردم به عنوان یک نشانه در جریان فکری سیاسی اصولگرایی تعریف شده و حدود و ویژگی های آن مشخص شود. به همین منظور ابتدا ساختار درونی نشانه و سپس جایگاه نشانه در کلیت نظام زبان از دید فردینانددو سوسور، زبان شناس سوئیسی بررسی و تشریح شده است. در ادامه دیدگاه رولان بارت در زمینه چگونگی کارکرد نشانه ها، دو مفهوم معنای صریح و معنای ضمنی و مفهوم اسطوره و ارتباط آن با دلالت ضمنی تشریح شده است. سپس با ارجاع به مباحث نظری فوق، جریان سیاسی فکری اصول گرایی جریان به عنوان متن مورد تحلیل نشانه شناختی قرار گرفته است. به همین منظور رابطه بین دو جزء نشانه های اصول گرایی (دال و مدلول) و رابطه نشانه های این نظام با یکدیگر تشریح شده است. در ادامه دلالت های واژه مردم از یک منظر نشانه شناختی مورد بررسی قرار گرفته و مدلول های مختلف آن در بافت ها و متن های متفاوت بیان شده است. در همین راستا نشانه هایی همچون اسلام و قوانین الهی، ولایت فقیه و رابطه جانشینی آن با حکومت دموکراتیک یا سکولاریستی غربی در کلام صاحبنظران اصول گرا مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مردم، اصول گرایی، حکومت، ولایت فقیه، سکولاریسم، دموکراسی، اسلام
  • زاهد غفاری هشجین، عباس کشاورز شکری، هابیل حیدرخانی صفحه 67
    گرچه حمله آمریکا و متحدانش به عراق در سال 2003 منجر به سقوط نظام بعثی شد، اما از لحاظ اجتماعی مشکلاتی را در این کشور به بار آورد. این مقاله با هدف شناخت وضعیت اجتماعی عراق جدید، در پی پاسخ به این سؤال است که وضعیت اجتماعی عراق بعد از سقوط نظام بعثی چگونه بوده است؟ برای پاسخ به این سؤال با استفاده از روش مطالعات تاریخی و بهره گیری از منابع و اسناد قابل دسترس، وضعیت اجتماعی مردم عراق بعد از سقوط صدام در ابعاد مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. با مطالعه وضعیت اجتماعی جامعه عراق از لحاظ قومی فرقه ای، اقتصادی، نظام آموزشی و بهداشتی و درمانی این نتیجه حاصل شده است که وضعیت اجتماعی زندگی مردم عراق، در طول هفت سال دوره اشغال و اتخاذ سیاست های ناکارآمد نه تنها بهبود نیافته است، بلکه مشکلات تازه زیادی نیز به وجود آمده است.
    کلیدواژگان: عراق، نظام بعثی، وضعیت اجتماعی، وضعیت قومی، فرقه ای
  • شجاع احمدوند صفحه 89
    اثرات طغیان اندیشه نوین غرب برضد فلسفه قدیم در هیچ رشته ای به اندازه تاریخ پردامنه نبوده است. نقادان متاخر بر این باورند که فلسفه قدیم نیز چیزی جز فلسفه تاریخ نبوده است. آنان مدعی اند که نه تنها تمام واقعیات، تاریخی هستند بلکه همه حقایق نیز تاریخی هستند. بر این اساس این مقاله می پرسد که مورخان اسلامی به ویژه ابن خلدون نوع نگاهشان به مباحث تاریخی چگونه بوده است؟ نگارنده معتقد است که ابن خلدون تا حدزیادی در چارچوب مقولات چارگانه علیت، عینیت، تبیین و ارزش ها، علل و عوامل تکوین، استمرار و زوال دولت ها را بیان کرده است. لذا مقاله با مروری به کلیت بحث تاریخ و حوزه های چارگانه آن، اندیشه و روش تاریخی برخی از مهم ترین مورخان اسلامی را بررسی کرده و روش تاریخی این خلدون را به عنوان نوع آرمانی بحث خود با تفصیل بیشتری بررسی خواهد کرد. بدیهی است هرگونه تلاش برای تاریخ نگاری انقلاب اسلامی به عنوان پدیده ای برساخته از متن فرهنگ اسلامی باید بردوش تلاش های فکری دانشمندان اسلامی استوار باشد و از این رو این گونه مطالعات برای شناخت علمی و روشمند انقلاب اسلامی ضرورتی تام دارند.
    کلیدواژگان: روش شناسی، تاریخ، تاریخ نگاری اسلامی، ابن خلدون
  • رشید جعفرپور، ایمان حسین قزلایاق صفحه 109
    انتقال ارزش ها، هنجارها و باورهای یک نسل به نسل بعد و تلاش برای حفاظت از ارزش ها در برابر امواج فرهنگ غیربومی، از مهم ترین دغدغه ها و کارکردهای دستگاه-های فرهنگی هر جامعه محسوب می شود. در واقع نهادهای فرهنگی تلاش می کنند ضمن صیانت از روش های آزموده شده درون-فرهنگی، در جهت پویایی و به روز نمودن این روش ها نیز اقدام نمایند. در میان طیف وسیعی از این ابزارها و کارگزاری-ها، اعم از خانواده، مدرسه، دانشگاه، رسانه ها و...، منبر و وعظ با سابقه تاریخی طولانی و صبغه مذهبی و دینی، می-تواند نقش بسزایی را در این میان ایفا نماید. این رسانه در زمان مبارزات منجر به پیروری انقلاب اسلامی به عنوان رابط میان توده مردم و روحانیت، عمل نمود و این کارویژه را در دوران جنگ تحمیلی نیز به انحای مختلف ادامه داد. اما پس از پایان جنگ، فضای فرهنگی، جامعه تحت تاثیر امواج فرهنگی گسترده غرب قرار گرفت و نسل سوم انقلاب را در تیررس خود قرار داد. از این روی هم کنون در دهه جهارم رسانه منبر، به عنوان یکی از کارگزاری های فرایند جامعه پذیری، نقش و کارویژه هایی متفاوتی نسبت به قبل خواهد داشت.
    کلیدواژگان: منبر، پیام، گیرنده و فرستنده پیام، انقلاب اسلامی، جنگ نرم، جامعه پذیری
  • دکترعلی کربلایی پازوکی، مهرعلی لطفی صفحه 125
    نظامهای سیاسی مختلف افزون بر تامین امنیت و برقراری نظم، اهداف متفاوتی را برای حکومت بیان میکنند. بعضی عدالت اقتصادی، برخی توسعه سیاسی و بعضی توسعهی اقتصادی و دولت حداقلی را پیشنهاد میدهند. مشخصه مهم این نظام ها محدود کردن وظیفه حاکمیت در تامین نیازهای اولیه انسان نظیر مسکن، غذا، بهداشت و تامین حقوق مادی شهروندان است؛ اما رسیدگی به امور اخلاقی، معنوی و دینی را خارج از اهداف حکومت ذکر کردهاند؛ این نوشتار در مورد مهمترین اهداف میانی حکومت اسلامی یعنی عدالت اجتماعی، آزادی اجتماعی، توسعه اقتصادی و تربیت اخلاقی، فرهنگی و معنوی از منظر نهجالبلاغه میپردازد که در صورت تحقق این اهداف، جامعه در جهت رسیدن به هدف اصلی که قرب الهی و تکامل انسانی است حرکت خواهد کرد. به طور خلاصه افزون بر اهداف دنیوی و برقراری عدالت و توسعه در حوزه های مختلف، غایات اخروی و سعادت ابدی و تامین نیازهای معنوی بسان نیازهای مادی در حوزه آرمانهای حکومت اسلامی قرار دارد.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، عدالت اجتماعی، آزادی اجتماعی، توسعه اقتصادی، تربیت اخلاقی و معنوی
|
  • Ali Karimi Page 3
    A study of the Islamic Revolution of Iran from the perspective of the effect of political establishment’s lack of institutionalization on the Islamic Revolution demonstrates that a combination of two factors, namely economic and social developments, along with the lack of political development constitute one of the most important factors which led to the collapse of Pahlavi’s political apparatus and formation of the Islamic Revolution of Iran. Although the regime’s economic and social developments from 1953 to 1978 caused the creation and emergence of certain new strata and forces which demanded political participation, the regime, due to the nature of its political structure, not only did not allowthem to participate in the political process by blocking the channels of political participation but started confronting them because it was afraid of them. Therefore, the closure of participation channels ultimately led to an explosion of participation by these groups which were new to the political scene. This was one of the most important factors which caused the Islamic Revolution of Iran. The present paper, by focusing on the subject of the lack of institutionalization in the Pahlavi regime, studies its consequences in the occurrence of Islamic Revolution.
  • Amin Deilami Moezzi Page 31
    Although the constitutionalist clergy and Westernized intellectuals are considered as ideological leaders of the Constitutional Revolution, these two lines of thinking had deep differences and contradictions which ultimately separated them from each other. The root of these differences can be attributed to the disparity between their epistemological tenets and worldviews. The constitutionalist clergy expressed their viewpoints on thebasis of the values of Islam (Shi’ism) and its teachings but the intellectuals, by emulating their European counterparts, sought to establish in Iran certain new structures which were mostly products of humanist, secularist, rationalist and scienticist schools of thought. Although their political mottos were relatively identical, they offered varying interpretations of them due to the differences in their worldviews. These interpretations were contradictory and sometimes conflicting insofar as the two trends frequently confronted each other especially in the wake of the victory of the movement. Thepolitical thinking of intellectuals was rooted in the ideas of European Renaissance which sought to separate religion and religious institutions from terrestrial matters, e.g. politics, economy, culture etc. Therefore, the above two intellectual trends could never get along with each other
  • Ahmad Reza Shah-Ali Page 49
    In this paper, using the structuralist theories for the study of symbolism in the field of politics, it has been sought to define and delineate the term “people” as a symbol within the politico-intellectual framework of principlism. Therefore, I have first studied and explained the position of symbols in the whole system of language from the viewpoint of the Swiss linguist Ferdinand de Saussure. Then I have explained the ideas of RolanBart concerning the functional mechanism of symbols, the two concepts of explicit and implicit meanings and the concept of myth and its relation with implicit indication. Then, referring to the above theoretical arguments, the politico-intellectual trend of principlism has been made subject to a symbolistic analysis as text. Therefore, the relation between two components of the symbols of principlism (i.e. indicator and meaning) and the relation of the symbols of this system with each other have been explained. Then themeanings of the term “people” have been studied from a symbolistic perspective and its various meanings in different textures and texts have been explained. In view of this, symbols such as Islam, divine codes,guardianship of jurisprudent and the relation of its substitution with Western style democratic or secularist governments in the words of principlist political thinkers, especially Ayatollah Mesbah Yazdi, have been examined.
  • Zahed Ghaffari Hashjin Page 67
    Althought the invasion of Iraq by the United States and its allies in 2003 led to the collapse of the Ba’thist regime, it caused certain social problems in the country. This paper, with the aim of grasping the social situation of the new Iraq, seeks to answer the question how has Iraq’s social situation been since the collapse of the Ba’thist regime. To answer this question using the historical studies method and taking advantage of available resources and documents, the social situation of the Iraqi people after the fall of Saddamhas been explored from various aspects. Upon a study of the social situation of the Iraqi society in terms of its ethnic-sectarian and economic conditions as well as its educational, health and medical system, it has been concluded that not only the social situation of the lives of Iraqi people has not been improved during seven years of occupation and making ineffective policies, but also many new problems have been created.
  • Shoja Ahmadvand Page 89
    The effects of the rebellion of the modern Western thought against ancient philosophy have not been as widespread as in the field of history. The contemporary critics believe that ancient philosophy has not been anything but a philosophy of history. They claim that not only all of the realities but also all of the facts are historical. Accordingly, this paper’s question is how Muslim historians, especially Ibn Khaldun, looked at historical issues? The author holds that Ibn Khaldun has explained the causes and factors leadingto the creation, continuation and fall of states in the framework of four categories, namely causality, identity, explanation and values. Therefore, the present paper, examining the whole issue of history and its four areas, will discuss the thoughts and historical methods of some of the main Muslim historians and will explore Ibn Khaldun’s historical method, as its ideal type, in more detail. Obviously, all of the efforts at the historiography of Islamic Revolution, as a phenomenon constructed based on the heart of Islamic culture, must be made by Muslim scholars. Therefore, such type of researchis highly necessary for a scholarly and methodical grasp of Islamic Revolution
  • Rashid Jaarpoor Page 109
    The transmission of values, norms and beliefs from one generation to another and the effort to protect values against the waves of a nonindigenous culture is one of the main concerns and functions of cultural authorities in every society. In fact, cultural institutions work, while safeguarding the tested intra-cultural methods, to keep those methodsdynamic and up-to-date. Among the wide range of such tools and agents, including family, school, university, media etc., pulpit and sermon, with its long history and religious character, can play a significant role in this regard. During the time of the struggles which led to the victory of Islamic Revolution, this media acted as the communication channel between the masses and the clergy and continued this task during the period of ImposedWar. However, following the end of the war, the cultural atmosphere of the society was influenced by the extensive cultural waves of the West and targeted the third generation of revolution. Therefore, now in the fourth decade after the revolution, pulpit, as one of the agents of socialization process, has a role and tasks different from the past.
  • Ali Karbalaei Pazooki Page 125
    In addition to providing security and establishing order, various political systems highlight different purposes for the state. Some suggest economic justice, some propose political development and others underscore economic development and minimal state. The main characteristic of such systems is that they limit state’s task to the provision of man’s basic needs such as housing, food, health services and provision of citizens’ material rights.However, they consider addressing ethical, spiritual and religious affairs as outside the scope of state’s goals. This paper will explore the most important intermediate goals of Islamic state, namely social justice, social liberty, economic development and ethical, cultural and spiritual training from the perspective of Nahjul-balaghah. If these goals are realized, society will move toward the main goal which is characterized by closeness to God and human perfection. In sum, in addition to worldly aims and establishment of justiceand development in various fields, the scope of the ideals of Islamic state also includes such goals as those belonging to the hereafter and eternal happiness and provision of man’s spiritual needs as well as his material requirements.