فهرست مطالب

مجله علوم دانشگاه تهران
سال سی و ششم شماره 1 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • جعفر بلوری، وهاب بشارت صفحه 1
    سازه های مدفون بسته به شکل هندسی، عمق دفن و پارامترهای مختلف ژئوتکنیکی و لرزه ای رفتار متفاوتی از خود در هنگام وقوع زلزله نشان می دهند. یکی از انواع سازه های مدفون، تونل های زیرزمینی بتنی با مقطع دایروی هستند که کاربردهای بسیار زیادی در زمینه حمل و نقل و انتقال آب داشته و اغلب توسط ماشین های حفر تونل (TBM) ایجاد می گردند. برای بررسی نیروهای ایجاد شده در پوشش نهایی تونل چندین روش حل بسته متفاوت در تحقیقات ارائه گردیده است. در این مطالعه، نخست روش های مختلف تحلیلی و حل بسته نظیر روش های Wang وPenzien برای کرنش های برشی ثابت بررسی شده و سپس با ایجاد یک مدل عددی بر پایه تئوری اجزاء محدود و به کمک نرم افزار PLAXIS نتایج حاصل از روش های تحلیلی با روش عددی مقایسه گردیده است. به این منظور 7 نوع خاک مختلف از رس نرم تا ماسه بسیار متراکم انتخاب شده و تحلیل انجام گردیده است.
    کلیدواژگان: ژئوتکنیکی، روابط حل بسته، نسبت انعطاف پذیری، کرنش برشی حداکثر، روش عددی
  • فاطمه ملاصالحی، حسن میرنژاد صفحه 11
    به منظور تعیین منشا سرب در تعدادی از کانسارهای سرب و روی ایران، نسبت های ایزوتوپی سرب در نمونه های گالن متعلق به پنج کانسار سرب و روی با سنگ میزبان کربناته واقع در پهنه ایران مرکزی و کمربند چین خورده زاگرس اندازه گیری شدند. مقادیر نسبت های ایزوتوپ سرب کانسار کوه سورمه که در کمربند چین خورده زاگرس و در حاشیه شمال شرقی صفحه عربستان واقع شده است، نشان می دهد که کانسار مذکور در مقایسه با کانسارهای ایران مرکزی کمترین نسبت های 206Pb/204Pb (062/18) و 208Pb/204Pb (230/38) را دارا می باشد. با توجه به سن مدل سرب (585 میلیون سال) و نیز مقادیر بالای 207Pb/206Pb (8683/0)و 208Pb/206Pb (117/2) که بیانگر سهم غالب پی سنگ های اولیه در تامین سرب کانسار است، می توان این طور استنباط کرد که سرب و سایر فلزات کانسار همزمان با فاز تکتونیکی پان آفریقا (کراتونی شدن نهایی پی سنگ های ایران و عربستان در زمان پرکامبرین پسین) از مخزن جدا شده اند.
    کلیدواژگان: ایزوتوپ سرب، کمربند چین خورده زاگرس، ایران مرکزی، زمان فرورانش، کانسار سرب و روی
  • اعظم سلطان محمدی، مرتضی خلعت بری جعفری، محمد رهگشای صفحه 19
    مجموعه افیولیتی تکتونیزه خبر- مروست بخشی از افیولیت های درونی ایران است که در حاشیه جنوب باختری خرده قاره ایران مرکزی و در بخش میانی کمربند افیولیتی نائین- بافت رخنمون دارد.توالی گوشته ای این مجموعه از سرپانتینیت و هارزبورژیت سرپانتینیتی وتوالی پوسته ای درونی، دربردارنده گابرو ایزوتروپ، کمپلکس دایک های ورقه ای دیابازی و ترونجمیت است که توسط دایک های دیابازی منفرد و پگماتیت گابرو قطع شده اند. توالی آتشفشانی نیز دربردارنده گدازه بالشی، روانه صفحه ای بازالتی- آندزیتی و برش هیالوکلاستیک است. نمودار های عنکبوتی به هنجارشده از آنالیزهای شیمیائی این سنگ ها نسبت به مقادیر گوشته اولیه، بیان گر غنی شدگی آن ها از عناصر LILE و تهی شدگی از عناصر با شدت یونی بالا (HFSE) به خصوص عنصر Nb است که مشابه الگوی ژئوشیمیایی ارائه شده در مناطق فرورانش است.
    کلیدواژگان: فرورانش، ماگماتیسم، افیولیت، ناهمگن، غنی شدگی، تهی شدگی
  • مهدی رضا پورسلطانی، رضا موسوی حرمی صفحه 31
    سازند سیلیسی آواری کشف رود (ژوراسیک میانی)، در حوضه رسوبی کپه داغ، در منطقه مورد مطالعه بطور ناهم شیب بر روی سنگهای رسوبی آذر آواری تریاس (سازند سینا) و بر روی سنگهای اولترابازیک قدیمی تر قرار گرفته است. این سازند بطور هم شیب توسط سازند کربناته مزدوران (آکسفوردین-کیمریجین) پوشیده شده است. بر اساس مطالعات صحرایی و آزمایشگاهی، سه مجموعه رخساره (در قالب 12 رخساره سنگی) شناسایی گردیده که در محیط رودخانه ای-دلتایی و توربیدیتی نهشته گردیده اند. ماسه سنگها بطور عمده لیتیک آرکوز و فلدسپاتیک لیت آرنایت غنی از خرده سنگهای ولکانیکی و رسوبی هستند. مهمترین سیمانهای شناسایی شده اکسیدآهن، کربناتها (کلسیت، دولومیت، سیدریت و آنکریت)، سیلیس، کانی های رسی (کائولن، ایلیت، سریسیت و عمدتا کلریت)، پیریت و ندرتا باریت است. بنابر این سیمانی شدن و فشردگی (شیمیایی و مکانیکی) می تواند از عوامل کاهنده تخلخل این سازند محسوب گردد.
    کلیدواژگان: شمال شرق ایران، سازند کشف رود، ژوراسیک میانی، دیاژنز، تخلخل
  • گلاله اصغری، حسن میرنژاد، جلیل قلمقاش صفحه 47
    کانسار آهن گل گهر در کیلومتری جنوب غرب سیرجان، در زون زمین ساختی سنندج- سیرجان واقع شده است. سنگ های همبر کانسار شامل واحدهای دگرگونی کمپلکس گل گهر متشکل از آمفیبولیت، میکاشیست، مرمر و گرافیت شیست به سن پالئوزوئیک است. سرپانتین، تالک وکلینوکلر از جمله کانی هایی هستند که منحصرا«به صورت پرکننده فضای میان دانه های مگنتیت و یا به صورت نواری و آمیختگی نامنظم همراه با کانه مشاهده می شوند. بنابراین انتظار می رود که بررسی نحوه تشکیل مجموعه کانی های سرپانتین، تالک و کلینوکلر به درک بیشتری از ژنز و تکامل کانسنگ آهن گل گهر منجر شود. براساس مطالعات صحرایی، پتروگرافی و شیمی کانی ها مشخص گردید که این مجموعه در طی سه مرحله حرارتی تشکیل شده اند. مرحله دمای بالا (بیش از درجه سانتیگراد) که با تشکیل الیوین همراه بوده است.
    کلیدواژگان: کانسارآهن گل گهر، متاسوماتیسم، تالک، کلینوکلر، دگرگونی، سرپانتین
  • غلامرضا الیاسی، عباس بحرودی، امیر عادلی سرچشمه، محمد کریمی، جمشید حسن زاده صفحه 57
    در ایران با توجه به وسعت زیاد کشور و گستردگی مناطق پتانسیل دار ذخایر معدنی (وجود کمربند ولکانیکی ارومیه دختر) و لزوم شناسایی و مدیریت صحیح این ذخایر، استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی دارای اهمیت بسیار بالایی می باشد. استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی ضمن آنکه می تواند در ساماندهی اطلاعات مربوط به مطالعات اکتشاف ذخایر معدنی مورد استفاده قرار گیرد، توانایی آن را دارد که تهیه و تلفیق لایه های اطلاعاتی مختلف را در قالب مدل های گوناگون، با سرعت و دقت بیشتری انجام داده و به عنوان پشتیبانی برای تصمیم گیری های فضایی مورد استفاده قرار گیرد. در این مقاله نقشه پتانسیل معدنی اندیس مس نوچون در مقیاس تفصیلی تهیه شده است. مراحل اصلی تهیه نقشه پتانسیل معدنی شامل موارد شناسایی معیارهای تشخیص کانی سازی، سازماندهی و آماده سازی اطلاعات، وزندهی و تهیه نقشه های معیار، تلفیق نقشه های معیار و ارزیابی نتایج می باشد.
    کلیدواژگان: سامانه اطلاعات جغرافیایی، نوچون، همپوشانی شاخص وزندار، تیپ سنگ شناسی، نقشه پتانسیل معدنی
  • سید رضا مهرنیا صفحه 69
    پیشینه مطالعات ژئوترمومتری– میکروترمومتری چهارگوشه 50000/1 میانه واقع در استان آذربایجان شرقی، بیانگر حضور ماگماتیسم تاخیری سنوزوئیک با رخساره غالب سریسیت آدولاریائی در واحدهای پیروکلاستیکی و توف های ریولیتی پالئوژن است که به دلیل توسعه و تنوع رخنمون های دگرسانی، شرایط پیدایش رگه های کوارتز پیریتی به عنوان میزبان ذخایر طلای اپی ترمال در نئوژن فراهم گردیده و شواهد بدست آمده از تغییرات بافتی واحدهای مینرالیزه، نظیر آنچه که در الگوی ناحیه بندی بافتی ذخایر کوئینزلند مشاهده می شود، درارتباط مکانی با توزیع ژئوشیمیائی سیلیس است. لذا بر اساس نتایج این تحقیق، در روشی نوین مبتنی بر اصول هندسه فرکتال، توزیع پذیری سیلیس توسط توابع غیرخطی ارزیابی گردیده و تغییرات بافتی رگه مینرالیزه، به منظور پیش داوری در اندیس های طلا دار غرب شهرستان میانه و در مطابقت با الگوی ناحیه بندی بافتی سامانه های اپی ترمال مطالعه شده است.
    کلیدواژگان: فرکتال، رگه کوارتزی، سامانه اپی ترمال، اکتشاف طلا، توزیع غیرخطی
  • سمانه کیانپور، محمدحسین محمودی قرایی، رضا موسوی حرمی، منصور مشرقی، ریو ماتسوموتو صفحه 83
    تراف نانکای ((Nankai Trough یک حاشیه فعال همگرا در جنوب شرق ژاپن است. رسوبات این حوضه عمدتا ماسه، سیلت و رس با سیمانی از کربنات اتوژنیک است. واکنش های بیولوژیک در رسوبات توسط میکروارگانیسم ها انجام شده و نتیجه آن تبدیل مواد آلی به مخلوطی از متان و CO2 است. این تغییر و تبدیلات توسط باکتری ها و آرکی ها در شرایط بی هوازی اتفاق می افتد. اکسیداسیون بی هوازی متان به وسیله باکتری های احیاء کننده سولفات و اکسید کننده متان در اعماق کم رسوبات در بستر دریا انجام می شود و باعث افزایش آلکالینیته آب منفذی و تشکیل رسوب کلسیت اتوژنیک می گردد. بیوفیلم میکروبی مشاهده شده در مقاطع میکروسکوپی شاهدی بر این نوع رشد میکروبی است.
    کلیدواژگان: ارگانومینرال، کلسیت اتوژنیک، نانکای تراف، آلکالینیته، رسوبات دریایی
  • امید بیات، حسین خادمی، حمیدرضا کریم زاده صفحه 95
    مطالعات اندکی درباره رابطه بین سطوح ژئومرفیک، ایزوتوپ های پایدار در کربنات های پدوژنیک و تغییرات پالئواکولوژیک مناطق خشک ایران انجام شده است. پژوهش حاضر به منظور مطالعه تکامل پدوژنیکی سطوح ژئومرفیک شرق اصفهان و بررسی شرایط اکولوژیکی و اقلیمی در زمان تکوین این سطوح انجام گرفت. بدین منظور سه پدون خاک بر روی سطوح ژئومرفیک یک مخروطه افکنه در شرق اصفهان انتخاب و مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت. پوشش گیاهی گذشته منطقه با استفاده از ترکیب ایزوتوپی کربن در کربنات های پدوژنیک و درصد پوشش گیاهی فعلی از آنالیز ایزوتوپی مواد آلی خاکها محاسبه شدند. نتایج آنالیزهای ایزوتوپی نشان می دهد در مجموع در منطقه شرق اصفهان گسترش گیاهان C4 طی دوره هائی مرطوبتر با مقادیر پائین? 18O (دوره های یخچالی) رخ داده است. با توجه به آنکه دوره های سرد و مرطوب به عنوان شرایط مناسب برای گسترش گیاهان C3 بیان شده اsj.
    کلیدواژگان: ایزوتوپ های پایدار، گیاهان C3 و C4، اقلیم گذشته، کربنات های پدوژنیک، مخروطه افکنه
  • حسین وزیری مقدم، امرالله صفری، سمیرا شهریاری گرایی، عزیزاله طاهری، احمدرضا خزایی صفحه 103
    در این تحقیق 2 واحد سنگ چینه نگاری جدید که با ضخامت قابل توجهی در زاگرس مرتفع (سمیرم-اردل) رخنمون دارند بر اساس مطالعه 8 برش چینه شناسی معرفی گردیده است. واحد سنگ چینه نگاری 1 (واحد آواری – کربناته) در برش نمونه (ایستگاه7) 314 متر ضخامت دارد. این واحد با سطح تماس پیوسته بر روی سازند امیران قرار گرفته و با سطح تماس ناپیوسته توسط واحد سنگ چینه نگاری 2 پوشیده می شود. واحد سنگ چینه نگاری 2 (واحد آواری قرمز رنگ) با ضخامت 220 متر در برش نمونه (ایستگاه 5) اندازه گیری شده است. سطح تماس پایینی واحد سنگ چینه نگاری 2 با واحد سنگ چینه نگاری 1 یا سازند گورپی ناپیوسته و سطح تماس بالایی آن با سازند تاربور پیوسته می باشد.
    کلیدواژگان: استراکدها، رسوبات آواری قرمز رنگ، رسوبات آواری، کربناته، سمیرم، ماستریشتین
  • علی نظافت، محمد وحیدی نیا، علیرضا عاشوری صفحه 119
    در این تحقیق، چینه نگاری زیستی و محیط رسوبی سازند آسماری در یال جنوبی تاقدیس خویز مورد مطالعه قرار گرفته است. سازند آسماری در برش مورد مطالعه با 283 متر ضخامت شامل تناوبی از سنگ آهک های نازک، متوسط و ضخیم لایه تا توده ای است. در این مطالعه 28 جنس و 25 گونه فرامینیفر بنتیک شناسایی شد که بر اساس پخش و پراکندگی عمودی آن ها چهار زون تجمعی مورد شناسایی قرار گرفت. با توجه به پراکندگی عمودی فرامینیفرها و زون های تجمعی شناسایی شده سن سازند آسماری در برش مورد مطالعه الیگوسن (روپلین- چاتین) – میوسن پیشین (آکی تانین- بوردیگالین) در نظر گرفته می شود. بر اساس مشاهدات صحرایی و بررسی مقاطع نازک میکروسکوپی تعداد 10 ریز رخساره در سازند آسماری شناسایی گردید. این ریز رخساره ها در سه محیط رسوبی اصلی شامل بخش کم عمق دریای باز، سد و لاگون نهشته شده اند.
    کلیدواژگان: چینه نگاری زیستی، سازند آسماری، ریز رخساره، حوضه زاگرس، الیگومیوسن، فرامینیفرهای بنتیک
  • عرفان حاجی، بهنام رحیمی صفحه 129
    نقشه شکستگی های ساختاری منطقه تکنار با توجه به ویژگی های مورفولوژیک و ساختاری مناسب، به کمک تکنیکهای دورسنجی و پردازش داده های ماهواره ای ترسیم شد. در این تحقیق ابتدا شکستگی ها از نظر روند به 6 دسته هم راستا تفکیک شدند. سپس نمودارهای گل سرخی شکستگی ها در 5 ناحیه کوچک از منطقه برای بررسی نحوه توزیع دستجات مختلف گسلی رسم شد. بیشترین تعداد و تنوع گسلها در مرکز و جنوب منطقه قرار داشت. از مقایسه مقادیر طول (L) شکستگی ها، تمامی آنها در 3 رده جداگانه از نظر طولی طبقه بندی شدند. نیز مشخص شد که تعداد گسلهای هر دسته (از 6 دسته) با افزایش طول آنها به صورت نمایی کاهش می یابد. در بررسی پارامتر فاصله (S) نیز نتایج مشابهی گرفته شد و معلوم گردید که تعداد گسلها با افزایش فاصله به طور نمایی کاهش می یابد
    کلیدواژگان: سنجش از دور، طول (گسل)، بعد فراکتالی، فاصله (گسل)، تحلیل آماری، منطقه تکنار، چگالی، شدت، گسل درونه، دسته بندی گسل
  • بهنام شفیعی صفحه 137
    کمان ماگمائی سنوزوئیک کرمان در پایانه جنوب شرقی کمربند آتشفشانی ارومیه- دختر مراحل تکوین و تکامل زمین ساختی و ماگمائی خود را متفاوت از بخش های مرکزی و شمال غربی این کمربند طی نموده و ماگماتیسم آن حاصل فرورانش پوسته اقیانوسی تتیس جوان در شرق گسل ترانسفورم نائین- بافت به زیر خرد قاره در حال چرخش ایران مرکزی و اقیانوس احاطه کننده آن بوده است. فعالیت های ماگمائی در این کمان از ابتدای ائوسن با فعالیت های آتشفشانی گسترده مجموعه های بحرآسمان و رازک آغاز گردید که سنگ های آتشفشانی این مجموعه ها ویژگی های ماگماهای اشباع از سیلیکا با ترکیب مافیک تا فلسیک و فاقد فلدسپاتوئید و با گرایش حدواسط شبه تولئیتی- کالک آلکالین، غنی شدگی کم تا متوسط از عناصر لیتوفیل بزرگ یون، تفکیک یافتگی ضعیف تا متوسط عناصر نادر خاکی (20La/Yb?)، مقادیر کمتر رادیوژنیک ایزوتوپ استرانسیوم (7049/0-7041/0=Sr86/Sr87) و بالا بودن اپسیلون نئودیمیوم (6-3/2=Nd? ) را به نمایش گذاشته اند.
    کلیدواژگان: کرمان، کمان ماگمائی، سنگ زائی، زمین شیمی، سنگ های آتشفشانی پالئوژن
  • مصطفی نژادحداد، علیجان آفتابی صفحه 157
    کانسارسازی سلستیت در تاقدیس بنگستان(شمال غرب بهبهان، اهواز)، بیش از Km60 رخنمون دارد. ماده معدنی با سنگ همبر چین خورده است و بین آهک توده ای زیرین و آهک شیلی سازند آسماری قرار دارد. سلستیت های دانه شکری با شکل های ظاهری سلستیت همراه با ادخال هایی از انیدریت، ژیپس و کلسیت، نشانه جانشینی Sr2+ به جای Ca2+ در سولفات کلسیت و کربنات کلسیم است. ساخت های زبرا و رگه ای، بلور های موزاییکی سلستیت با زوایای 1200، به دام افتادن بلور های ریز خود شکل درون بلور های بزرگتر و بی شکل، قطع شدگی بلورهای سلستیت نسل اول توسط کلسیت اسپاری و سلستیت، اثرات دیاژنز تاخیری و فرایندهای اپیژنتیک را بر سلستیت ها نشان می دهد. نسبت استرانسیوم به کلسیم در نمونه های سلستیتی بیش از7500 برابر نسبت به مقدار آب دریا غنی شده است.
    کلیدواژگان: دیاژنز تاخیری و اپی ژنتیک، تاقدیس بنگستان، جانشینی، دولومیتی، کانسارسازی سلستیت
  • ابراهیم جعفری، محمدرضا نیکودل، مرتضی احمدی صفحه 169
    مقاومت فشاری تک محوری یکی از پارامترهای مهم مورد استفاده در طراحی های مهندسی سنگ می باشد. از آنجا که انجام آزمایش مقاومت فشاری تک محوری نیازمند نمونه ای استاندارد می باشد و تهیه نمونه استاندارد برای آن به خصوص از سنگهای سست، لایه دار و دارای سطوح ضعف زیاد بسیار سخت می باشد، روش های تخمین این پارامتر به صورت غیر مستقیم مورد توجه محققین قرار گرفته است. استفاده از نتایج آزمایش پانچ یکی از جدیدترین این روش هاست. در این تحقیق آزمایشهای تعیین مقاومت فشاری تک محوری، شاخص پانچ بلوکی، شاخص بارنقطه ای، سرعت عبور موج فشاری و خصوصیات فیزیکی بر روی 63 نوع سنگ مختلف انجام شد. علاوه براین آزمایشها، برای اولین بار از آزمایش پانچ استوانه ای نیز استفاده گردید
    کلیدواژگان: شاخص پانچ استوانه ای، مقاومت فشاری تک محوری، رده بندی سنگ، شاخص پانچ بلوکی، تخمین غیر مستقیم، شاخص بارنقطه ای
|
  • Page 1
    Underground structures, depending on their geometrical shape, depth of replacement and different geotechnical and seismic parameters, behave in different manners when earthquake occurs. The buried structures faced significant damages in recent large earthquakes. Buried tunnels with circular cross section, such as urban undergrounds are very popular in transportation engineering. Such these tunnels are usually constructed, using Tunnel Boring Machine (TBM). The seismic behavior of such buried structures during operation is of importance. When designing such structure under earthquake conditions, seismic parameters and physical and mechanical properties if soil play important role. The response of a lining of buried circular tunnel against the earthquake is a function of the compressibility and flexibility ratios of the structure, the in-situ overburden pressure and at-rest coefficient earth pressure, K0, of soil. The trust, bending moment and deformations can be calculated using closed form solution.
  • Page 11
    n order to determine the source of Pb in a number of Pb–Zn deposits in Iran, Pb isotope ratios of galena in five Pb–Zn deposits with carbonate host rock, located in Central Iran zone and Zagros folded belt, have been measured. Pb isotopic ratios of Kuhe Surmeh deposit from Zagros folded belt, in northeastern of Arabian plate, has the least ratios of 206Pb/204Pb (18.062) and 208Pb/204Pb (38.230). Considering Pb model age (585 Ma) and high values of 207Pb/206Pb (0.8683) and 208Pb/206Pb (2.117) and thus significant contribution of original basement rocks in providing Pb for these deposits, it can be inferred that lead and other metals were derived from the Iranian basement that was metamorphosed and consolidated in late Precambrian.
  • Page 19
    The Khabr- Marvast Tectonized Ophiolite is part of the internal Iranian group of Ophiolites. This Ophiolitic association crops out in the South-Western edge of the Central Iran Microcontinent, in the middle part of the Nain-Baft ophiolite belt. The mantle sequence comprised of serpentinite and serpentinized harzburgite. The crustal sequence consist of isotropic gabbro, diabasic sheeted dike complex, trondjhemite, which intruded by Isolated diabasic dikes and pegmatite gabbro. The extrusive sequence made of pillow lava, basaltic- andesitic sheet flows and hyaloclastic breccias.The multi- elements plots normalized to primitive mantle, show that most of rock types display enrichments in the LILE and depletion in the HFSE, notably Nb. These geochemical features are comparable to those of subduction-related magmatism patterns.
  • Page 31
    The siliciclastic Kashafrud Formation (Middle Jurassic) of the Kope-Dagh Basin rests unconformably on Triassic volcanogenic sedimentary rocks (Sina Formation), and nonconformably on older ultramabasic intrusive rocks in study area. This formation is disconformably overlain by marine carbonates of the Mozduran Formation (Oxfordian-Kimmeridgian). Based on field and laboratories studies, 3 facies association (12 lithofacies) have been identifies which were deposited in a fluvio-deltaic and turbities environments. The sandstones are mostly lithicarkose and feldespatic litharenite, rich in sedimentary and volcanic rock fragments. The main identified cements are Fe-oxide, carbonates (calcite, dolomite, siderite and ankerite), silica, clay minerals (kaolinte, illite, serecite and mostly cholorite), pyrite and rarely barite. Therefore cementation and compaction (mechanical and chemical) could be two factors to reduce the porosities in this formation. Based on petrological and geochemical studies, we interpreted the diagenetic history for the Kashafrud sandstones, which consists of early, deep burial and late stages.
  • Page 47
    The Gol-Gohar Fe ore deposit is located at 55 Km SW Sirjan of Sanandaj-Sirjan structural zone. The host rock for ore deposit is Paleozoic Gol-Gohar metamorphic complex which consists of amphibolite, mica-schist, marble and graphite-schist. Serpentine, talc and clinochlore are only visible in the peripherals of deposit and occur as phases filling magnetite grains or as band and irregular mixtures with ore. It is reasonable to assume that any attempt to evaluate the formation of these mineral phases will help understand the genesis and evolution of Fe ore. Field studies, petrography and chemistry of serpentine, talc and clinochlore minerals indicate that these minerals were formed during three stages. In the high temperature stage (> 550°C), olivine formed. This was followed by the metasomatic stage, in which temperature and XCO2 dropped to < 250°C and >0.5, respectively.
  • Page 57
    With respect to the vast area of Iran and extensive mineral potential zones (existence of Urumiyeh–Dokhtar volcanic belt) and the need for identifying and management of these deposits implies the use of GIS. Using GIS not only organizes the information related to mineral exploration but also has the ability to produce and integrate information layers in different models with more precision and speed and supports spatial decision makings. In this article mineral potential map of Now Chun porphyry copper prospect has been produced in detailed stage. Main steps of mineral potential mapping include: identify mineralization recognition criteria, information preparation and structuring, weighting and producing criteria maps, Integration of criteria maps and results evaluation. Used layers in this study include rock type, fault, alteration, mineralization indicators, anomaly zone of Chargeability and Apparent resistivity and metal factor, anomaly of Copper and Molybdenum and Cu-Mo additive indexes.
  • Page 69
    Pre-researches evidences including isotopic and fluid inclusion thermometry results at the1/50000 sketch map of Mianeh area located in east Azerbaijan, indicate to Cenozoic post magmatism activities given rise to facing adularia facies as initial alteration sequences related to gold mineralization processes may be hosted by Paleogene pyroclastics and rhyolithic tuffs constraining number of quartz pyrite occurrences belong to Neogene epithermal systems. According to Queensland exploration results, the evolution of textural zoning associate with gold bearing vein systems is in close spatial relationships with quartzitic appearances and siliceous alteration developments at the most surfaces of the prospect area. So, in this paper, a new fractal approaching to analysis of nonlinear distribution of silica variations (glassy types, microcrystalline, crystalline, etc) were applied to revealing textural patterns and prognosis of gold mineralization stages within the west Mianeh indices as known epithermal prospects.
  • Page 83
    Nankai Trough basin is an active convergent margin at south-east of Japan. Its sediments are mainly composed of sand, silt and clay together with authigenic calcite cement. Biological reactions have been realized by microorganisms and the organic materials derived to the mixture of methane and CO2. These changes occurred by bacteria and archaea under anaerobic conditions. Anaerobic oxidation of methane (AOM) have been occurred by sulfate reducing bacteria (SRB) and methane oxidizing bacteria in lower depths, which caused increasing of alkalinity in pore water leading to deposition of authigenic calcite. The existence of biofilm in thin sections indicates microbial growth in sediments. Formation of authigenic calcite is due to activity of particular bacteria such as calcinogenic bacteria, which is simultaneously accompanied with anaerobic oxidation of methane and sulfate reduction. Physiological processes and special structure of the bacteria influence on morphology and mineralogy of produced carbonate minerals.
  • Page 95
    Only a few studies have been carried out on the relationship between geomorphic surfaces, isotope geochemistry of pedogenic carbonates and paleoecological changes in Iranian arid lands. The aims of this study were to investigate the pedogenic development of geomorphic surfaces in eastern Isfahan and to understand the ecologicological and climatic conditions during evolution of these surfaces. Three pedons on geomorphic surfaces of an alluvial fan were selected and studied. Paleovegetation of the study area was identified using signals from carbon isotopes in pedogenic carbonates. The results indicate that the expansion of C4 plants occurred during periods with low? 18O (Glacial periods). It seems that a decrease in atmospheric carbon dioxide concentration during glacial periods was a primary factor responsible for the expansion of C4 plants, landscape stability and pedogenic development of soils in this region.
  • Page 103
    In this research 2 new lithostratigraphic units based on studying of 8 stratigraphic sections which outcrops with a considerable thickness in high Zagros (Semirom-Ardal) is introduced. The clastic-carbonate sediments (unit stratigraphic 1) is 314 m in thickness at its type section (station 7). The lower contact of this unit is conformable with the underlying Amiran Formation but its upper contact is unconformable with the red colore clastic sediments (unit stratigraphic 2).The red colore clastic sediments (unit stratigraphic 2) is 220 m in thickness at its type section(station 5). The lithostratigraphic 2 overlies the clastic-carbonate sediments (unit stratigraphic 1) or Gurpi Formation by an unconformity boundary but its upper contact is conformable with the Tarbur Formation. The type sections of both lithostratigraphic units are selected according to the maximum thickness and completed successions in Semirom area (stations 7 and 5, respectively).
  • Page 119
    In this research, Biostratigraphy and depositional environment of the Asmari Formation in south flank of Khaviz anticline was studied. The thickness of Asmari Formation in this section is 283m that consists of alternating thin, medium and thick bed to massive Limestones. Study of benthic foraminifera led to recognition of 28 genera and 25 species. According to the vertical distribution of foraminifera, four assemblage zones were identified. Based on vertical distribution of the identified foraminifera and assemblage zones, the age of Asmari Formation in the studied section is Oligocene (Ruplian- Chattian)- Early Miocene (Aquitanian-Burdigalian). Based on field and laboratory research, 10 microfacies in the Asmari Formation were recognized. These microfacies have been deposited in three major depositional environments including shallower part of the open marine, barrier and lagoon. As a result a homoclinal ramp is suggested for deposition of the Asmari Foamation.
  • Page 129
    Structural Fracture Map of Taknar Zone in Central Iran has been drawn using 6 applied remote sensing methods, based on local morphological and structural characteristics. In this paper detected fractures were classified to 6 main directions after studying their distribution in the related diagram. Then rose diagrams of the fractures were drawn for 5 different regions of the zone, for studying distribution of each group of the 6 fracture sets. Most of the fractures and variety of them were concentrated in the central and southern part of the zone. In the next part of the study, Length values (L) of the fractures were calculated and classified in 3 main classes. It was found that the number of each fracture set decreases exponentially by increasing the length values. Calculating Spacing (S) values of each fracture set and comparing them with the number of fractures showed similar
    Conclusions
  • Page 137
    Kerman Cenozoic magmatic arc has gone through a different tectonic and magmatic evolution from that of central and northwestern parts of the Urumieh-Dokhtar volcanic belt and has particularly been influenced by the subduction of Neo-Tethys oceanic crust to the east of Nain-Baft transform fault beneath the rotating central Iran micro-continent and its surrounding circum ocean. The arc magmatic activities started from early Eocene with extensive volcanism of Bahr Asemen and Razak complexes which are characterized by silica-satureated magmas with ranges mafic to felsic compositions without feldspathoides, calc-alkaline and locally tholeiitic-like affinity, low enrichment in LILE, weak to moderately REE fractionation (La/Yb<20), non-radiogenic Sr isotopic ratios (0.7041-0.7049), and high? Nd (6-2.3).
  • Page 157
    Celestite mineralization has more than 60 Km outcrop at Bangestan anticline, Northwest Behbahan, Ahwaz. The structure and form of mineralization occur as stratiform, following the lower massive limestones and upper shaly limestones of the Asmari Formation. Pseudomorphism of sucrosic celestites with gypsum, anhydrite and calcite inclusions is an indication of Sr2+ substitution for Ca2+ in calcium sulfates and calcium carbonates. The late diagenetic and epigenetic effects on the celestite mineralization is shown by the zebra and vein-type celestite, the mosaic crystals with 1200 angles, the fine-grained euhedral celestite into the coarse-grained anhedral celestite and the spary calcite and celestite, cross cutting the first generation celestite. The Sr/Ba ratio of the celestite is 7500 times greater than sea water. A strong positive correlation exists between SrO and SO3 (0.998). Trace element data are compatible with these late diagenetic effects.
  • Page 169
    Uniaxial compressive strength is one of the most important parameters that are used in rock engineering plans. Since, standard samples are needed for conducting of uniaxial compressive test and obtaining of standard samples from week and layered rocks is hard and sometimes impossible, recently indirect methods for estimation of UCS are in attention. Using of Punch test results is one of these methods that has introduced recently. In this study many different tests conducted to obtaining of uniaxial compressive strength, block punch index, point load index, velocity of compressive wave and the physical properties of 63 different rock types. In plus, for the first time cylindrical punch test is used. By analyzing of results of the tests the accuracy of different methods for predicting of UCS is investigated. These analyses are performed once for all rock types and once for three separate rock groups.