فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق پزشکی
پیاپی 6 (زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/10/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا فیض صفحه 11
    علوم مختلف، هر یک با توجه به مبانی و اهداف خود، نگرشهای متفاوتی را در مورد انسان اتخاذ کرده اند از این میان، علم عرفان با انسان به عنوان موجودی که ذاتا دارای کرامت است، برخورد می کند. مبنای این کرامت ذاتی را می توان در این اعتقاد جستجو کرد که در نگاه عارف مرگ و زندگی، دو صورت و حالت برای یک حقیقت متعالی یعنی جان و نفس آدمی است و این نفس به دلیل انتساب به روح الهی، ذاتا محترم است، چرا که از این نظر همه انسانها با یکدیگر برابرند و امتیازی نسبت به هم ندارند و در واقع علمی که انسان مرده را نیز مستحق برخورد کریمانه می داند به طریق اولی برای انسان زنده از هر مذهب و عقیده و رنگ ونژادی که باشد، کرامت ذاتی قائل است. هرچند عارف شهیر ابن عربی در سایر آثار خود نیز به این موضوع پرداخته است مقاله حاضر با انتخاب متنی که در باب شرف نفس با یادآوری لزوم ادب زندگان در برابر مردگان نگاشته شده، سعی می کند تا از طریق ارائه شرح و تفسیر این متن مبانی این نگرش کرامت انگارانه به انسان را تبیین کند.
    کلیدواژگان: ابن عربی، عرفان، کرامت ذاتی
  • اسماعیل آذر، نسترن نصرت زادگان صفحه 31
    آیاتی در قرآن مجید راجع به «انسان» آمده که (اختصاص به خلقت یا انسان اول ندارد و) شامل همه انسان ها و موجودیت انسان بر اساس مشی و اراده خداوندی می باشد همچنانکه نمونه های فراوانی در مثنوی مولوی و یا آثار نظامی گنجوی از این جهت وجود دارد. اطلاق واژه «انسان» به خاطر انس گرفتن او با دیگران برای ادامه زندگی اجتماعی است، چرا که بدون برقرار کردن این ارتباط انسانی قادر به ادامه حیات نمی باشد. حق تعالی موجودی به نام انسان آفرید که جامع تمام نیروهای ظاهری و باطنی، مادی و معنوی، ملکی و ملکوتی است. هر صفت و هر خاصیتی که در طبیعت و ذات یک انسان وجود داشته باشد به طور طبیعی در طبیعت تمام انسانها یافت می شود.
    بیشترین مضامینی که در نیل انسان به حقیقت و عدالت در ادبیات فارسی آمده (مفهوم اصلی و پیام موجود در آنها) از قرآن مجید اخذ شده است. انسان به هر اندازه که به صفات خداوندی متصف شود به همان اندازه به خالق واحد نزدیک شده است.
    کلیدواژگان: آدم، انسان، قرآن، ادبیات، خداوند
  • حسن کریمیان، زهرا افشار صفحه 53
    اندیشه ها، باورها و اعتقادات دینی به گونه ای شگرف در زندگی انسان نقش آفرینی نموده اند. تحقیقات مرتبط با تاریخ علم تاثیر مستمر این افکار در علم پزشکی را محرز داشته است. در ایران باستان با اعتقاد بر اینکه سلامتی موهبتی است الهی، و درد و بیماری زاییده اهریمنان است، تلاش در جهت حفظ تندرستی یکی از وظایف دینی انسان به شمار می رفت. این باورها و اندیشه ها در پزشکی اسلامی نیز، با استناد بر اینکه انسان شریفترین مخلوقات و بدن او گرانبهاترین بدن هااست، به وضوح استمرار می یابد. در این مقاله به اندیشه ها و اعتقادات دینی در پزشکی ایران باستان و استمرار برخی از این مضامین و باورها در پزشکی اسلامی اشاره شده است.
    کلیدواژگان: پزشکی، باورهای عامه، اعتقادات، ایران باستان، پزشکی اسلامی
  • جلال کی.سی.ای، ایرواندی جاسویر صفحه 85
    جدیدترین فناوری های زیست فناوری وجودشان را مدیون کشف ترکیب ساختاری DNA و ترکیبات ژنتیکی موجودات زنده هستند در هر حال، زیست فناوری علم جدیدی نیست و در حقیقت بسیاری از نظریات، تجربیات قدیمی را از طریق روش های جدید ارائه می کند.
    هزاران سال است که انسانها، موجودات زنده را در بسیاری از آزمایشات خود مورد بهره برداری قرار می دهند. بنابراین از روش های علم زیست فناوری این است که دو دسته از فعالیت ها را مد نظر قرار دهیم:آنها که سنتی و شبه سنتی هستند و آنها که تقریبا جدید هستند. مطالعه موارد اخلاقی و اجتماعی این بخش ها، این نکته را آشکار می کند که، بسیاری از سوالات دراین زمینه بی پاسخ مانده اند که این امر کاربرد عمومی این علوم را می طلبد. دستکاری های ژنتیکی بخصوص لقاح مصنوعی، پیشرفت شگرفی در فناوری و علوم به همراه داشته است. با اینحال جوامع پیشرفته و علمی ملزم به روشن سازی این مسئله هستند که هرگونه ایجاد نطفه، لقاح مصنوعی، امروزه امری غیرمسئولانه وغیرحرفه ای است. نتیجه صحیح دستکاری های ژنتیکی به میزان بالایی به شرایط محیطی بستگی دارد. دستکاری های ژنتیکی موجودات مختلفی را شامل می شود که از طرق مختلف وارد می شوند. این امر بدین معناست که، مواد غذایی تراریخته و سلامت آنها باید بطور مستقل و برحسب شرایط ارزیابی شوند، به همین خاطر این امکان وجود ندارد که حکمی کلی در مورد سلامت تمامیمحصولات تراریخته، صادر شود.
    کلیدواژگان: زیست فناوری، لقاح مصنوعی، موجودات زنده، اصلاح نژاد، اخلاق
  • سمیه ابوالقاسمی ماهانی صفحه 121
    یا من اسمه دواء و ذکره شفاءپرداختن به نیازهای معنوی، جزء ضروری مراقبت کل نگر در پرستاری شناخته می شود. معنویت، بعدی از انسان تعریف شده است که به افراد احساس بودن را با کیفیت هایی نظیر فطرت، ظرفیت برای دانستن درونی و منبع تقویتی، تجربه ذهنی مقدس، تعالی فرد به سوی ظرفیت عشق و دانش بزرگ تر، یافتن معنایی برای موجودیت فرد که محور هر موجودی است، به انسان القا می کند. هم چنین، مجموعه ای از ارزش ها، نگرش ها و امیدهایی دانسته شده است که با هستی برتر ارتباط دارد و زندگی فرد را هدایت می کند و به ویژه با تجاربی از زندگی که فرد را به آستانه عدم قطعیت می کشاند، مرتبط است. وقایع زندگی اتفاقاتی منحصر به فرد هستند و پاسخ های معنوی را بر می انگیزند. در این میان وقایع معنوی که پاسخ معنوی در بیماران را بر می انگیزد، می تواند فرصتی برای تامین مراقبت معنوی توسط پرستاران باشد. در طول دوران بیماری، پرستاران به راحتی در قلمرو خصوصی بیماران پذیرفته می شوند. از این رو، باید قادر باشند به راحتی به مسائل معنوی بپردازند. در این پژوهش نگارنده بر آن است تا به «تبیین نقش معنویت در مراقبت های پرستاری و کاربست مداخلات پرستاری برای بیماران بستری در بیمارستان ها و مراکز درمانی» بپردازد.
    کلیدواژگان: معنویت، مراقبت معنوی، مذهب، ایمان، پرستار، مرکز درمانی
  • فرزانه سلیمان زاده، لاله سلیمان زاده، نیلوفر ظفرنیا، عباس عباس زاده، مصطفی جوادی صفحه 155
    طب بالینی، با چالش های اخلاقی فراوانی همراه است. علی رغم در دسترس بودن مشاورین اخلاق پزشکی، 95 درصد از پزشکان با تضاد اخلاقی در چالش هستند. اکثر پزشکان نه تنها تجربه ای از مشاوره اخلاقی ندارند بلکه از وجود چنین کمیته هایی آگاهی نداشته و یا تمایلی به استفاده از آنها ندارند. شاید یکی از علل عدم رغبت آنها به استفاده از مشاوره های اخلاقی، نبودن ملاک هایی جهت تعیین بهترین افراد برای این کار و مشکوک بودن متخصصین به صلاحیت آنهاست.
    مشکلات مطرح شده توسط خانواده ها می تواند باعث عدم ارتباط موثر با پزشکان معالج در بخش های ویژه شود. یکی از مهمترین اقدامات کمیته های اخلاق بالینی، کمک به حل تضادهای اخلاقی در بخش های ویژه می باشد بهبود ارتباطات می تواند منجر به کاهش تضاد و افزایش رضایت بیمار و خانواده و تیم مراقبت شود. مراحل پیشنهادی جهت بهبود ارتباطات میان بیمار و خانواده اش و اعضای تیم مراقبت و حل تضاد شامل هفت مرحله زیر است: آمادگی برای بحث، آگاهی به قوانین مربوط به بیمار و خانواده، تعیین چگونگی جمع آوری اطلاعات، ارائه اطلاعات، پاسخ به عواطف، تعیین اهداف و اولویت بندی درمان و طرح یک برنامه مراقبتی برای بیمار و تیم مراقبت است. به همین دلیل مشاورین اخلاقی موظف به ایجاد شرایطی برای مکالمه آزاد بین بیمار و پزشک می باشند تا اطلاعات صحیح به بیمار داده شود و از درک غلط وی از اطلاعات نیز جلوگیری شود. یکی از مزایای مدل مشاوره اخلاقی تسهیل در حل تضاد اخلاقی است که بر خلاف مدل های مستبدانه، افراد را به تفکر و امید واداشته و تصمیم گیری بالینی را تحمیل نمی کند. کمیته های اخلاقی بیمارستانی با داشتن مهارت های خاص می تواند تضادها را حل نماید و سبب بهبود نتایج بالینی و افزایش رضایت بیمار شوند.
    کلیدواژگان: مشاوره اخلاقی، ارتباط پزشک و بیمار، کمیته های اخلاق بالینی
|
  • Reza Feiz Page 11
    Various sciences, with regard to their basics and purpose, have taken different approach about human being. The mysticism deals with human as an existence that has intrinsically dignity. The base of this inherent dignity. Mith be found in the believe that a mystic regard death and life as this form of an almighty truth that is human soul and that soul because of attribution to the divide soul, have inherent dignity. So all of them are equal in this respect. In fact, when the dead people have dignity, the live people, regardless of their religion, faith, color and race, have inherent dignity. Although Ebn Arabic discussed this matter in his other works, in text about soul dignity with remixed the live respect to death people, and tries to represent an explanation about this approach.
    Keywords: Ebn Arabic, Mysticism, Inherent dignity
  • Esmail Azar, Nastaran Nosrat Zadegan Page 31
    There are many verses in holy Quran in concern with human and the creation of him according to God`s will. This subject has also been pointed out in times by Moulawi in his work "Masnawi" as well as in Nezami Ganjavi`s works.In fact, man has been created to associate with his mates in order to lead a social life. Without such association one could not survive, that is the reason why man is entitled "Ensan".Moreover, man is integrated with all inward and outward, material and spiritual, and terrestrial and celestial powers. Any features or characters attributed to one are naturally regarded to be shared by all human.Most of the terms used in literature dealing with human`s closeness to Fact and Justice are extracted from holy Quran. Hence, the more one can adapt himself to the God`s features recommended in holy Quran the more he can gain proximity to God.
    Keywords: Human, Ensan, Quran, Literature, God
  • Hassan Karimiyan, Zahra Afshar Page 53
    Religious ideas and believes have an important influence on human life. The researches related to history of science have confirmed this steady impact on medicine. Since in ancient of Iran the health was a divine gift and reversely every suffering was due to devil, any activity in preserving personal healthy was one of the most importance duties of human kind. These believe have continued in Islamic medicine which supposes mankind as the best creature and his body as the most valuable body. In this article we point out to religious ideas and believe in Iranian’s ancient medicine and its impact on later Islamic medicine.
    Keywords: Medicine, Public Believes, Ancient Iran, Islamic Medicine, Believes
  • Jalal K.C.A., Irwandi Jaswir Page 85
    The most modern techniques in biotechnology owe their existence to the discovery of DNA cloning and the genetic manipulation of organisms. However Biotechnology is not new science. In fact, many applications represent old practices with new methodologies. Human have been used organisms for their benefit in many processes for several thousand years. Therefore, one way of thinking about biotechnology is to consider two categories of activities: those that are traditional and familiar and those that are relatively new. Study of ethical and social concern in these categories makes this clear that there are many unanswered questions in this fields that requires caution regarding to public using of this technologies.Genetic manipulation (GM) especially cloning is a wonderful advancement in technology and knowledge. However, Professional and scientific societies should make clear that any attempt to create a child by somatic cell nuclear transfer and implantation into a woman's body would be at this time an irresponsible, unethical, and unprofessional act. The environmental safety aspects of GM crops vary considerably according to local conditions. Different GM organisms include different genes inserted in different ways. This means that individual GM foods and their safety should be assessed on a case-by-case basis and that it is not possible to make general statements on the safety of all GM foods.
    Keywords: biotechnology, cloning, GM organisms, genetic manipulation, ethics
  • Somayeh Abolghasemi Mahani Page 121
    Dealing with the spiritual needs of patients has been recognized as an essential part of the holistic care in nursing. Spirituality is defined as an aspect of human beings gives them a feeling of being with such qualities as nature, capacity for internal knowledge, imagination of the sacred, transcendence to love and to find a meaning for existence.Also, it is recognized as a set of values, insights and hopes that are associated with the transcendent existence and guides the life of the individual. Life events are unique occurrences and cause spiritual responses Meanwhile, spiritual events can be regarded as opportunities for nurses to be regard as proved spiritual care. During the disease process, nurses are easily accepted in the private real of the patients.So, they can easily deal with the spiritual issues. Thus, in this research we tried to explain the role of spirituality in nursing are for hospitalize patients.
    Keywords: spirituality, spirant lacer, faith, nurse
  • Farzaneh Solaimanizadeh, Laleh Solaimanizadeh, Niloofar Zafarnia, Abbas Abass Zadeh, Mostafa Javadi Page 155
    Clinical medicine is along with more ethical challenges or conflicts. Despite availability medical ethics consultations 95% of physicians are challenged with ethical conflict. The majority of physicians not only, no experience of a hospital ethics committee (H.E.C) and have not tendency the utilization of ethics consultation, lack of criteria for the determine the best individual for this action and uncertainty clinicians to their qualification. The purpose of this article, reviews core principle relevant to the practice of clinical medical ethic and describes models for conducting hospital based ethics consultations and the contribution of bioethics committees to high quality practice patient care in ICU. Family problems can cause lack of effective communication with the physicians in ICU. One of the attempts medical ethics committees, help resolving ethical conflicts in ICU. Improved communication can reduce conflict and increase patient and family and team care satisfaction. Suggestion for improved communication between patient and family and members of team care and resolution of conflict are seven step-approach include of prepare for the discussion, establish what the patient and family knows, determine how information is to be handled, deliver the information, respond to emotions, establish goals for care and treatment priorities, establish a plan care. Barriers the utilization of ethics consultations are lack of autonomy for the patient and team care. due to, duty of ethics consultations should develop open dialogue between physician and patient until deliver correct information to patient and misunderstand prevented. One of the benefits model ethics consultations is satisfaction in resolving ethical conflicts that as opposed, authoritarian model, individual thoughtful and medical decision-making not imposed. Hospital ethics committees possess with specific skills can resolve conflicts and cause improve clinical outcomes and increase patient satisfaction.
    Keywords: ethics consultation, conflict, physician, patient, communication