فهرست مطالب

مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیده شهره علوی، محمد شریعتی صفحه 200
    مقدمه
    هدف از برگزاری آموزش های ضمن خدمت، ارتقای عملکرد کارکنان سازمان هاست. از طرفی یادگیری اثربخش منوط به رضایت کارکنان از دوره های آموزشی می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی رضایت کارکنان از دوره های آموزش ضمن خدمت الکترونیکی طراحی و اجرا گردید.
    روش ها
    مطالعه مقطعی حاضر در سال 1387، در جامعه کارکنان دانشگاه علوم پزشکی تهران که در دوره های آموزش ضمن خدمت الکترونیکی شرکت نموده بودند، انجام شد. با استناد به روش نمونه گیری آسان، 651 نفر از کارکنان، پرسشنامه الکترونیکی رضایت سنجی را در سه مقوله رضایت از محتوا، روش ارائه دوره ها و برنامه آموزش الکترونیکی تکمیل کردند. با مطالعه مقدماتی پایایی پرسشنامه بر اساس ضریب آلفای کرونباخ تایید گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری Pearson correlation، Student''s T test و One way ANOVA به تناسب متغیرها استفاده شد.
    نتایج
    بیشترین میانگین رضایت کارکنان مربوط به مقوله رضایت از برنامه (9/0±96/3 از حداکثر نمره 5) و کمترین آن مربوط به رضایت از محتوای دوره های آموزشی (8/0±84/3) بود. متغیرهای زمینه ای شامل سابقه کار، نوع استخدام و مدرک تحصیلی تاثیری بر رضایت کارکنان از شرکت در دوره های آموزش الکترونیکی نداشتند.
    نتیجه گیری
    کارکنان مورد بررسی، نسبت به دوره های آموزش الکترونیکی رضایت قابل توجهی داشتند. با توجه به میزان رضایت نسبتا کمتر از محتوای دوره های آموزشی، ارتقای کیفیت محتوای دوره های مذکور ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: آموزش ضمن خدمت، آموزش الکترونیکی، رضایت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، کارکنان
  • نیره باغچقی، حمیدرضا کوهستانی، کورش رضایی صفحه 211
    مقدمه
    تدریس به شیوه بحث گروهی یکی از روش های آموزشی دانشجو محور است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر تدریس به روش سخنرانی و بحث گروهی بر مهارت های ارتباط با بیمار دانشجویان پرستاری در سال 1387 انجام شده است.
    روش ها
    یک مطالعه نیمه تجربی که با شرکت 57 نفر از دانشجویان پرستاری ترم اول(29 نفر) و سوم(28 نفر) دانشکده پرستاری و مامایی اراک در سال 87، انجام شد. هر یک از کلاس ها به دو گروه تجربی و شاهد تقسیم شدند و در هر کدام از کلاس ها 2 واحد از دروس داخلی جراحی مربوطه با دو شیوه سخنرانی(گروه شاهد) و بحث گروهی(گروه تجربی) تدریس شد. مهارت ارتباط با بیمار دانشجویان هر دو گروه قبل از شروع تدریس و یک بار دیگر پس از اتمام تدریس با استفاده از یک پرسشنامه 35 عبارتی با مقیاس 5 درجه-ای لیکرت سنجیده شد و با یکدیگر مقایسه گردید.
    نتایج
    میانگین نمره مهارت ارتباط با بیمار قبل و بعد از تدریس در گروه سخنرانی(به ترتیب برابر با 1/85 و 56/85) اختلاف معنا داری نداشت؛ اما میانگین نمره مهارت قبل و بعد از تدریس در گروه بحث گروهی(به ترتیب با 7/84 و 33/91) به طور معنا داری افزایش یافته بود (05/0p<). همچنین نمره مهارت های ارتباطی دو گروه قبل از تدریس با هم تفاوتی نداشتد، ولی نمره مهارت های ارتباطی دانشجویان در گروه تجربی بعد از تدریس بالاتر از گروه شاهد بود.
    بحث: در کل نتایج این تحقیق نشان داد که روش بحث گروهی در تدریس کمک می کند تا مهارت های ارتباطی دانشجویان پرستاری(حیطه های مهارت های تعاملی و پیگیری در مورد مشکل) در محیط بالین بهتر گردد. پیشنهاد می شود تا با استفاده از روش های فعال آموزشی و افزایش مشارکت دانشجویان در بحث و مناظره، فرصتی برای افزایش مهارت های ارتباطی آنان فراهم شود.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، بیمار، دانشجوی پرستاری، بحث گروهی، روش تدریس، سخنرانی
  • جواد جواهری، زیبا فرج زادگان، بهزاد شمس، رویا کلیشادی، غلام رضا شریفی راد، مینا عسگری، مریم خیرمند صفحه 219
    مقدمه
    عادت های تغذیه ای ناسالم به همراه شیوه ی زندگی کم تحرک در کودکان و نوجوانان، تهدیدی اساسی برای سلامت حال و آینده این گروه سنی بوده که جامعه را مستعد اپیدمی بیماری های مزمن طی دو دهه آینده می کند. هدف این مطالعه ارزیابی روش های مختلف آموزش سبک زندگی سالم به نوجوانان از نظر قابلیت اجرا و کاربردی بودن در محیط مدارس، از دیدگاه ذینفعان و مجریان برنامه، به کمک الگوی CIPP می باشد.
    روش ها
    این مطالعه از نوع ارزشیابی میدانی است که به کمک الگوی CIPP انجام شد. شش صد نفر از دانش آموزان پسر و دختر مدارس راهنمایی خمینی شهر اصفهان، به طور تصادفی به سه گروه تحت مداخله آموزش به طور مستقیم به دانش آموزان (A)، آموزش به دانش آموزان از طریق والدین (B)، آموزش به دانش آموزان از طریق مربیان (C)، تخصیص داده شدند. برنامه های آموزشی در مورد تغذیه سالم و فعالیت فیزیکی مناسب به مدت یک ماه و به سه روش مختلف ارائه گردید. ارزیابی اثربخشی به وسیله انجام مصاحبه با ذینفعان برنامه و به کمک فرم های نظرسنجی صورت گرفت. اطلاعات مربوط به ارزشیابی برنامه برای گروه های تحت مداخله به کمک چک لیست محقق ساخته برگرفته از چک لیست الگوی CIPP (نسخه 2007)جمع آوری گردید.
    نتایج
    بالاترین امتیاز ارزشیابی در مرحله «توافقات قراردادی» و «ا ثربخشی برنامه» از چک لیست الگوی CIPP به ترتیب به گروه والدین (B) و گروه دانش آموزان (A) تعلق داشت. نتایج نظرسنجی از ذینفعان برنامه (دانش آموزان- والدین – مربیان) نشان داد بالاترین امتیاز، مربوط به گروه مداخله دانش آموزان(A) است.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر موثرترین و عملی ترین روش آموزش سبک زندگی سالم به نوجوانان را «آموزش مستقیم و بدون واسطه به خود آنها» معرفی می کند.
    کلیدواژگان: آموزش، سبک زندگی، نوجوانان، ارزشیابی، الگوی CIPP
  • عبدالحسین شکورنیا، محمد فکور، حسین الهام پور، مریم طاهرزاده، فرحناز چعب صفحه 229
    مقدمه
    مقایسه نتایج ارزشیابی اساتید توسط دانشجویان با نمره خودارزیابی اساتید می تواند به شناخت نقاط قوت و ضعف سیستم ارزشیابی کمک کند و در دستیابی به هدف ارزشیابی که ارتقای کیفیت می باشد مفید واقع گردد. این مطالعه با هدف بررسی همخوانی نتایج خودارزیابی اساتید با ارزشیابی دانشجویان از آنان در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز انجام گرفت.
    روش ها
    مطالعه از نوع همبستگی بوده و جامعه و نمونه پژوهش کلیه دانشجویان و اعضای هیات علمی غیربالینی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بودند که در سال تحصیلی 87-86 در دانشکده های مختلف به آموزش اشتغال داشتند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای بر اساس مقیاس لیکرت، شامل 15 سوال 5 گزینه ای بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-15 تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    ضریب همبستگی بین نمرات ارزشیابی اساتید توسط دانشجویان و نمرات خودارزیابی اساتید 158/0 بود(034/=p). میانگین نمرات خودارزیابی اساتید 36/0±53/4 و ارزشیابی آنان توسط دانشجویان 39/0±04/4 بود (0001/= p و 34/13=t). میانگین نمره خودارزیابی بیش از90 درصد اساتید بالاتر از 4(در حد عالی) بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی نشان داد بین نمرات ارزشیابی استادان توسط دانشجویان و نمره خودارزیابی آنان همبستگی ضعیفی وجود دارد. با توجه به اهمیت ارزشیابی های دانشجویی باید زمینه هایی برای جلب نظر اساتید و پذیرش نتایج این ارزشیابی فراهم نمود.
    کلیدواژگان: ارزشیابی استاد، خودارزیابی، دانشجو، اعضای هیات علمی، همبستگی
  • علیرضا علا، روزبه رجایی صفحه 238
    مقدمه
    بخش اورژانس در زمینه آموزش پزشکی از اهمیت ویژه ای برخوردار است، چراکه در این بخش دانشجو تجربه و مهارت برخورد با وضعیت بحرانی را کسب می نماید. لذا این مطالعه با هدف نظرسنجی از کارورزان در انتهای بخش اورژانس در مورد وضعیت فعلی آموزش ایشان صورت گرفت.
    روش ها
    مطالعه از نوع توصیفی، مقطعی بود. نمونه پژوهش 120 نفر کارورز بخش اورژانس بیمارستان آموزشی امام رضا (ع) وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز بودند که به روش تمام شماری و طی سال تحصیلی 87-86 انتخاب گردیدند. اطلاعات از طریق پرسشنامه محقق ساخته که حاوی 4 بخش بود (چگونگی سپری شدن وقت کارورزان، رضایت از فراگیری اداره بیماران در وضعیت های خاص و مهارت های بالینی و کیفیت اورژانس)، جمع آوری گردید و توسط نرم افزار SPSS و با آماره های توصیفی و آزمون تی تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    میزان رضایت مندی اغلب دانشجویان از نحوه آموزش مهارت های بالینی در اداره شرایط خاص اورژانسی متوسط تا زیاد بود (به جز نحوه اداره فوریت های آلرژیک که رضایت مندی در حد کم گزارش گردید). میزان رضایت مندی کارورزان از نحوه آموزش فرایندهای عملی اغلب در محدوده متوسط تا بسیار زیاد گزارش گردید. میزان موافقت 2/64% شرکت کنندگان در مورد افزایش طول دوره اورژانس در حد زیاد و بسیار زیاد بوده است. متوسط رتبه بندی بخش اورژانس توسط کاورزان در بین سایر بخش های سپری شده در حدود 2 (نمره یک نشان دهنده بهترین وضعیت، و 10 بدترین وضعیت) بود.
    بحث: هرچند در مقایسه با مطالعات قبلی در همین مرکز، میزان رضایت مندی دانشجویان از وضعیت آموزشی افزایش یافته بود، ولی وضعیت فعلی نیز با حد ایده آل فاصله دارد.
    کلیدواژگان: کارورزان پزشکی، بخش اورژانس، رضایت مندی، آموزش
  • مرضیه جوادی، محمود کیوان آرا، مریم یعقوبی، اکبر حسن زاده، زهرا عبادی صفحه 246
    مقدمه
    یکی از اساسی ترین فرایندهای هرنظام آموزشی، نظام یادگیری و مطالعه است. از عوامل مهم درتعیین رفتارهای یادگیری، آگاهی و درک فراشناختی است. این مطالعه با هدف تعیین رابطه آگاهی فراشناختی دانشجویان از راهبردهای مطالعه با وضعیت تحصیلی آنان انجام شد.
    روش ها
    طی یک مطالعه توصیفی همبستگی، از میان همه دانشجویان دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال تحصیلی 87-88 تعداد 191 نفر به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. پرسشنامه آگاهی فراشناختی از راهبردهای خواندن MARSI (Metacognitive Awareness of Reading Strategies Inventory) در بین آنان توزیع و جمع آوری داده شد. وضعیت تحصیلی هر دانشجو اساس نمره معدل کل دانشجو تا زمان انجام تحقیق تعیین شد. داده ها از طریق نرم افزار spss و با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون، t مستقل و آنالیز واریانس تحلیل شد.
    نتایج
    میانگین و انحراف معیار نمره آگاهی فراشناختی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان 8/14±62/66 بود. همچنین میانگین نمره آگاهی فراشناختی ارتباط معناداری با نمره وضعیت تحصیلی دانشجویان داشت و گروه دارای معدل تحصیلی17 به بالا به طور معناداری از آگاهی فراشناختی بالاتری برخوردار بودند. نمره آگاهی فراشناختی با متغیرهای سن، جنس و محل سکونت ارتباط معناداری نداشت اما با متغیر مقطع تحصیلی ارتباط داشت، به طوری که دانشجویان مقطع کارشناسی از نمره فراشناختی بیشتری نسبت به دانشجویان مقطع دکتری برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    آگاهی و دانش فراشناخت می تواند یادگیری و مطالعه فراگیرنده را در دروس مختلف اثربخش وکارآمدتر سازد. با توجه به اینکه دانش و آگاهی فراشناختی هم در محیط خانواده و هم در مراکز آموزشی (در همه سطوح) قابل آموختن و فراگیری هستند نهادهای آموزشی و فرهنگی کشور باید برنامه ریزی دقیق و منسجمی در این راستا داشته باشد.
  • علیرضا رحیمی، حسن قهنویه صفحه 255
    مقدمه
    با توجه به اهمیت نیازهای اطلاعاتی و آگاهی از آنها برای اعضای هیات علمی، این مطالعه با هدف تعیین اولویت نیازهای اطلاعاتی اعضای هیات علمی، و شیوه های دسترسی به آنها انجام شده است تا تهیه، گردآوری و سازماندهی اطلاعات در مراکز اطلاع رسانی و کتابخانه های دانشگاه با کارایی و روند بهتری صورت پذیرد.
    روش ها
    طی یک مطالعه توصیفی مقطعی در سال 1386، کلیه اعضای هیات علمی (616 نفر در 60 گروه آموزشی) در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به صورت سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها از طریق تکمیل پرسشنامه‎ محقق ساخته روا و پایا، جمع آوری شد و در نرم‎افزار آماری SPSS با استفاده از آمار توصیفی و ضریب همبستگی اسپیرمن تحلیل ‎گردید.
    نتایج
    بر اساس نتایج مطالعه بیشترین و مهم ترین اولویت های منابع اطلاعاتی عبارت بودند از: کتاب های چاپی، مجلات چاپی، و بانک های اطلاعاتی تخصصی. بیشترین میزان آشنائی و پرکاربردترین شیوه های دسترسی به اطلاعات به ترتیب شامل: پست الکترونیک، کتابخانه محل کار، صفحه خانگی دانشگاه، موتورهای جستجوگر، و بانک های اطلاعاتی تخصصی رایگان بود. بین سهولت دسترسی به منابع اطلاعاتی در کتابخانه محل کار و پوشش منابع اطلاعاتی مورد نیاز، و نیز رضایت مندی جامعه از پوشش منابع اطلاعاتی مورد نیازشان در کتابخانه های دانشکده ها و استفاده از آنها همبستگی وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به استفاده ی محدود اعضای هیات علمی از منابع الکترونیک و جدید کتابخانه، لازم است تدابیری جهت آموزش و بهره مندی بیشتر اعضای هیات علمی از منابع جدید اطلاعاتی اتخاذ گردد.
    کلیدواژگان: نیازسنجی، نیازهای اطلاعاتی، دسترسی به اطلاعات، اعضای هیات علمی
  • محمد فشارکی، محمد اسلامی، مریم مقیمیان، مهرداد آذر برزین صفحه 262
    مقدمه
    خودکارآمدی در به کارگیری دانش و مهارت های علمی و حرفه ای نقش مهمی دارد. روش های آموزشی می توانند مهارت های مختلفی از جمله ظرفیت های تصمیم گیری را توسعه دهند. هدف از این پژوهش تعیین تاثیر تدریس به روش سخنرانی و سخنرانی همراه با یادگیری مبتنی بر مساله (Problem based Learning) بر خودکارآمدی دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد در سال تحصیلی 88-1387بود.
    روش ها
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی است که نمونه آن را 44 نفر از دانشجویان پرستاری ورودی سال1385 دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد تشکیل می داد که با روش نمونه گیری غیراحتمالی انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه 22 نفره تجربی و شاهد تقسیم شدند. ابزار گرد آوری داده، ویراست ایرانی پرسشنامه استاندارد خودکارآمدی (Generalized self Efficacy) (GSE10) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با محاسبه میانگین و انحراف معیار و مقایسه ها با آزمون t زوج و مستقل، توسط نرم افزار SPSS ویرایش 15 انجام شد.
    نتایج
    در گروه سخنرانی میانگین نمره خودکارآمدی به طور معنادار افزایش یافت (004/0>P). در گروه PBL نیز میانگین نمره خودکارآمدی به طور معنادار افزایش یافت (001/0>P). هر چند میانگین نمره بعد از آموزش در گروه PBL بیشتر از گروه سخنرانی بود، اما اختلاف میانگین نمره قبل و بعد از آموزش در دو گروه تفاوت معنادار نداشت.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که آموزش های موثر می تواند خودکارآمدی دانشجو در جهت اجرای عملکرد مرتبط را ارتقا دهد. با توجه به میانگین بالاتر آموزش حل مساله پیشنهاد می گردد دست اندرکاران آموزش در برنامه درسی مقاطع دانشگاهی به این روش آموزشی توجه بیشتری نمایند.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، آموزش پرستاری، سخنرانی، یادگیری مبتنی بر مساله، روش تدریس
  • کبری آخوندزاده، شایسته صالحی، محمدحسین یوسفی صفحه 269
|
  • Shohreh Alavi, Mohammad Shariati Page 200
    Introduction
    The aim of staff-in service training is to improve employee's performance (functionality) in organizations. On the other hand, effective learning hinges in staff's satisfaction with educational courses. This study was designed and performed to assess employee's satisfaction with staff-in-service electronic training.
    Methods
    This cross-sectional study was performed in year 2008 for population of those employees of Tehran University of Medical Sciences who attended staff-in-service electronic training (electronic satisfaction assessment). Using simple sampling method, 651 employees completed the questionnaire on 3 areas of satisfaction with content, instruction method, and electronic training program. During the conduction of primary study, questionnaire's content validity was measured using Cronbach’s alpha coefficient. Data was analyzed by SPSS software version 16 using statistic tests of Pearson correlation, student’s T test, and one way ANOVA according to the variables.
    Results
    Employee's highest satisfaction related to the area of satisfaction with program (3.96 ± 0.9 out of maximum score of 5) and the lowest satisfaction was about educational program’s content (3.84±0.8). Thematic variables such as years in workforce, employment type, and educational level left no effect on employee's satisfaction with participation in electronic training courses.
    Conclusion
    Employees enrolled in this study were significantly satisfied with the e-learning courses. Regarding the fact that the satisfaction was relatively low, content quality improvement seems necessary.
  • Nayereh Baghcheghi, Hamidreza Kouhestani, Kourosh Rezaei Page 211
    Introduction
    Teaching through group discussion is one of the student-oriented (centered) instructional methods. This study was performed to compare the effect of teaching through lecture and group discussion on nursing student's communication skills with patients in year 2008.
    Methods
    This was a quasi experimental study performed on a population of 57 students of first (n=29) and third semester (n=28) of school of nursing and midwifery in year 2008. Students of each semester were divided into two groups of experiment and control. Two modules of medical surgical courses were taught to the students through lecture (for control group) and group discussion (experiment group). Student's skills of communication with patients in both groups were assessed once before instruction and once again after that. Data derived from two groups was compared and student's skills of communication were inscribed using a questionnaire containing 35 phrases in Likert's original 5-point scale.
    Results
    Mean scores of skill of communication with patients before and after instruction were as 85.1 and 85.56 respectively in lecture group which demonstrate no significant difference Mean scores of skill of communication with patients before and after instruction were as 84.7 and 91.33 respectively in group discussion cluster which revealed a significant improvement (p<0.05). The score of student's communication skills in two groups were similar before the instruction but student's communication skills were significantly higher in experiment group after the instruction.
    Conclusion
    The results of this study showed that employing group discussion method helps to the development of nursing student's communication skills (areas of interactional skills and pursuing problems). Employing active educational methods and increasing student's involvement in discussions and contestations provides them with an opportunity to develop their communicational skills.
  • Javad Javaheri, Ziba Farajzadegan, Behzad Shams, Roya Kelishadi, Gholamreza Sharifirad, Mina Asgari, Maryam Kheyrmand Page 219
    Introduction
    Detrimental nutritional habits along with inactive life style in children and adolescents are severe threats to the health of this age group at present and future which predispose the society to chronic diseases for the next two decades. The aim of this study was to assess different methods of healthy life style education to adolescents considering the feasibility and applicability in school environment from the viewpoints of stakeholders and program administrators using CIPP (Context, Input, Process, Product) model.
    Methods
    This field evaluation study was performed using CIPP model. 600 male and female students of intermediate schools in Khomeinishahr were selected and randomly assigned into 4 intervention groups including direct education to students (Group A), education by parents (Group B), education by teachers (Group C), and control group (Group D). Education about healthy nutrition and appropriate physical activity was presented for a month using 3 different methods. The effectiveness of education was evaluated by interview with stakeholders and using questionnaire. Data related to evaluation of interventional program was gathered by a researcher made checklists adapted from CIPP checklist (Version 2007).
    Results
    The highest scores in the stages of "contractual agreements" and "program effectiveness" of CIPP checklist belonged to parents group (B) and direct education group (A), respectively. The results of stake holders’ viewpoints (students, parents, and teachers) about the program showed that the highest score belonged to group A.
    Conclusion
    This study recognized "direct education to students " as the most effective and practical method for healthy life style education to adolescents
  • Alireza Ala, Roozbeh Rajaei Page 238
    Introduction
    Emergency ward is of special importance in medical education, as students have the opportunity of getting experienced and skilled in crisis management. Hence, this study was performed to investigate interns’ viewpoints toward the present situation of education at the end of emergency ward.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study performed during the academic year of 2007-2008, 120 interns of emergency ward were selected using census sampling method in educational hospital of Emam Reza affiliated to Tabriz University of Medical Sciences. Data was collected using a questionnaire consisting of 4 parts (how interns’ time is spent, their satisfaction with learning patient management in special situations, clinical skills, and quality of emergency ward). Data was analyzed by SPSS software version 5 using descriptive statistics and t-test.
    Results
    Satisfaction of the majority of students with the manner of clinical skills education in the management of special urgent situation was in average to high level (except for the management of allergic emergencies which was reported to be low). Interns’ satisfaction with procedural skills education was reported to be mainly within the range of average to very high. Agreement of 64.2% of participants about extending the duration of emergency ward course was high or very high. The mean ranking score of the emergency ward rotation compared to other passed rotations by interns was almost 2 (1: the best situation, 10: the worst situation).
    Conclusion
    Although students’ satisfaction with educational status showed an improvement compared to previous studies, but the current one is still far from ideal condition.
  • Marzieh Javadi, Mahmoud Keyvanara, Maryam Yaghoobi, Akbar Hassanzadeh, Zahra Ebadi Page 246
    Introduction
    Learning and studying are considered among the most basic processes of every educational system. One of the most essential factor in determining learning behaviours, is metacognitive awareness and perception. This study was performed to determine the relationship between students’ metacognitive awareness of reading strategies and their academic status.
    Methods
    In a descriptive correlational study, 191 students were selected through stratified random sampling out of total students of schools of Isfahan University of Medical Sciences in 2008-2009 academic years. Metacognitive Awareness of Reading Strategies Inventory (MARSI) was distributed among study sample. Academic status of students was defined based on their grand point average. Data was analyzed by SPSS version 10 software using Pearson correlation, independent t, and variance analysis tests.
    Results
    The mean and standard deviation of metacognitive awareness score of students was 66.62 ± 14.8. The mean score of metacognitive awareness showed a significant correlation with students’ score of academic status meaning that students with average score higher that 17, had a significantly higher metacognitive awareness. Metacognitive awareness showed no significant relationship with variables of age, gender, and residence place. But, there was a significant relationship with academic level, so as MS students had higher metacognition score compared to that of PhD students.
    Conclusion
    Metacognitive awareness and knowledge may lead to a more effective learning and studying in different courses. Considering the fact that metacognitive awareness and knowledge could be learnt both in family or educational settings in all levels of learners, it is recommended that educational and cultural institutions develop a comprehensive and detailed plan in this regard.
  • Alireza Rahimi, Hassan Ghahnaviyeh Page 255
    Introduction
    Faculty member's needs to information and their awareness towards these needs, is of special importance. So that, this study was performed to determine the priority of faculty member's informational needs and their method of access to information in order to improve the efficacy and the procedures of supply, collection, and organization of information in informatics centers and libraries of the university.
    Methods
    In a descriptive cross sectional study in the year 2007, all faculty members of Isfahan University of Medical Sciences (616 faculty members in 60 educational departments) were studied. Data was gathered using a valid and reliable researcher made questionnaire. Then, the data were analyzed by SPSS software using descriptive statistics and Spearman correlation coefficient.
    Results
    According to the findings, the majority and the most important priorities of information resources included: print books, print journals, and specialized databases. The most familiarity with and the most applicable methods of access to information were electronic mail, workplace library, home page of Isfahan University of Medical Sciences, search engines, and free on line medical databases. There was a correlation between easy access to information in workplace’s library, the coverage of needed information resources, and population’s satisfaction with the coverage of needed information resources in school libraries and their usage.
    Conclusion
    Considering the limited usage of libraries’ electronic and new resources by faculty members, it is recommended to plan for faculty member's education which may lead to the more use of new information resources.
  • Mohammad Fesharaki, Mohammad Islami, Maryam Moghimian, Mehrdad Azarbarzin Page 262
    Introduction
    Self-efficacy has an important role in applying scientific and professional knowledge and skills. Teaching methods can develop different skills such as decision making capability. The aim of this study was to determine the effect of teaching method of lecture in comparison with lecture and problem based learning on nursing student's self-efficacy in Najafabad Islamic Azad University during 2008-2009.
    Methods
    In this quasi-experimental study, 44 nursing students who had been admitted to the university in 2006, were selected through random sampling method. Then, they were assigned in to two experiment and control groups, randomly. The data gathering tool was the Iranian edition of Generalized Self Efficacy questionnaire (GSE10). The data were analyzed by version 15 of SPSS software using mean, standard deviation and independent t-test and paired t-test.
    Results
    The self-efficacy score increased significantly in both lecture (p<.004) and PBL (P<.001) groups. Although the mean score of post-test was higher in PBL group compared to the lecture group, no significant difference was observed comparing the mean of the difference between pre and post-tests in the two groups.
    Conclusion
    According to this study, effective education can promote student's self-efficacy in order to carry out the related performance. Considering the higher mean score of the PBL group, it is recommended to pay more attention to this educational method in higher education curriculum.
  • Kobra Akhoundzadeh, Shayesteh Salehi, Mohammad Hossein Yousefi Page 269
    Introduction
    Instructional tools are among effective factors in learning. Learning about student's viewpoints towards these tools could help teachers in choosing the most appropriate one. This study was performed to investigate and compare student's views towards three routine instructional tools including PowerPoint, overhead, and whiteboard.
    Methods
    In this descriptive study in the year 2007, 68 nursing students in Saveh Nursing School were investigated. The sampling was done by convenient sampling method and data were gathered using a 36 item questionnaire. The reliability and validity of the questionnaire were verified using content validity and internal consistency of data, respectively. Data were analyzed by SPSS software using descriptive (mean, standard deviation, and frequency) and inferential (paired t-test and Pearson correlation coefficient) statistics.
    Results
    The mean scores of positive responses (from 0 to 100) regarding PowerPoint, whiteboard and overhead were 53.65±28.8, 53.65±27.6, and 21.93±25.5, respectively. 57.9% of students preferred PowerPoint, 38.6% chose whiteboard as their most favorable tool, and 3.5% had the preference for overhead. A difference was observed between scores of PowerPoint and overhead (t = 7.26, p < 0.005) as well as scores of whiteboard and overhead (t = 8.16, p < 0.005).
    Conclusion
    Since, there are variations in student's preferences for instructional tools, it is recommended that teachers use a combination of different instructional instruments in order to be more effective in promoting students’ motivation and satisfaction in the classroom.