فهرست مطالب

دانشکده پزشکی اصفهان - پیاپی 113 (هفته اول دی ماه 1389)

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 113 (هفته اول دی ماه 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/11/05
  • تعداد عناوین: 14
|
  • بابک امرا صفحه 699
  • مقاله پژوهشی
  • محمدرضا نجفی، مسعود اعتمادی فر، سپهر حقیقی، امیر هادی مغزی، مجتبی اکبری صفحه 701
    مقدمه
    اختلالات ریتم شبانه روزی خواب از جمله ی تظاهرات انواع اختلالات خواب در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروز (Multiple Sclerosis یا MS) است.آگاهی از این مشکلات و رویکرد منطقی می تواند به ارتقای سطح سلامت و درمان این بیماران کمک نماید. هدف از این مطالعه، بررسی میزان فراوانی اختلالات ریتم شبانه روزی خواب در بیماران مبتلا به MS در مقایسه با گروه شاهد و تعیین ارتباط آن با خستگی مزمن در این بیماران بود.
    روش ها
    این مطالعه به صورت مورد شاهدی در سال 1388 در کلینیک بیمارستان الزهرای (س) اصفهان بر روی 120 بیمار مبتلا به MS و 60 نفر به عنوان گروه شاهد انجام شد. پرسش نامه های ارزیابی کیفیت خواب بیماران با تاکید بر اختلالات ریتم شبانه روزی خواب (PSQI) و شدت خستگی (FSS) برای هر کدام از بیماران و گروه شاهد، که از لحاظ سن و جنس با گروه مورد همسان شده بودند، از طریق مصاحبه تکمیل شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان اختلالات ریتم شبانه روزی در بیماران مبتلا به نسبت به گروه شاهد بیشتر بود (002/0 = P). همچنین در بیماران مبتلا بهMS با خستگی شدید، این طیف از اختلالات خواب در مقایسه با بیماران مبتلا به MS با خستگی خفیف افزایش نشان داد (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که میزان اختلالات ریتم شبانه روزی خواب در بیماران مبتلا به با خستگی شدید و با خستگی خفیف، نسبت به گروه سالم بیشتر است. افزایش توزیع فراوانی این گروه از اختلالات، احتمال آسیب پذیری بیشتر ساعت بیولوژیک مغز را، که تنظیم کننده ی ریتم های شبانه روزی (Circadian) است، در جریان بیماری MS تقویت می کند. تایید ارتباط آناتومیک محل پلاک های دمیلینه با انواع اختلالات خواب نیاز به بررسی های بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: اختلالات ریتم شبانه روزی خواب، مولتیپل اسکلروز، خستگی مزمن، اندکس کیفیت خواب پیتسبورگ (PSQI)، معیار ارزیابی شدت خستگی (FSS)
  • محمد جواد هادیان فرد، پریسا طاهری صفحه 710
    مقدمه
    درد شانه یکی از شایع ترین عوارض بعد از سکته ی مغزی است اما اطلاعات در مورد شیوع و عوامل مستعد کننده ی آن محدود می باشد. هدف این مطالعه، بررسی ارتباط درد شانه بعد از سکته ی مغزی با دیابت، تری گلیسرید بالا و کلسترول بالا بود.
    روش ها
    در این بررسی، بیماران دچار سکته ی مغزی مراجعه کننده به مراکز درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز از سال 1383 تا 1385 جمعیت مطالعه را تشکیل دادند. از میان 191 بیمار مراجعه کننده، 152 بیمار وارد مطالعه شدند و در طی یک سال (هر 2 ماه یک بار) بروز شانه درد در آن ها پی گیری شد. به علاوه، وجود دیابت، کلسترول بالا و تری گلیسرید بالا نیز در این بیماران بررسی شد و در پایان، ارتباط این 3 متغیر با درد شانه در مدل Logestic regression مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از 152 بیمار مبتلا به سکته ی مغزی بررسی شده، 103 نفر بدون شانه درد و 49 نفر مبتلا به شانه درد بودند. در میان افراد مبتلا به شانه درد، 41 نفر مبتلا به دیابت بودند، 10 نفر تری گلیسرید بالا و 39 نفر نیز کلسترول بالا داشتند. در آنالیز آماری، ارتباط بین شانه درد و دیابت معنی دار بود (001/0 > P) ولی بین شانه درد و تری گلیسرید بالا و کلسترول بالا ارتباط معنی داری یافت نشد.
    نتیجه گیری
    شانه درد بعد از سکته ی مغزی شایع است و بیماری قند خون یکی از عوامل پیش گویی کننده ی این درد می باشد.
    کلیدواژگان: قند خون، چربی خون، شانه درد، سکته ی مغزی
  • نیلا قانعی، فریدون سیاسی*، فریبرز زندیه، عباس رحیمی صفحه 716
    مقدمه

    درماتیت آتوپیک شایع ترین اگزمای شیرخوارگی است که میزان شیوع آن درکودکان کشورهای غربی 10 تا 25 درصد می باشد. با توجه به عوارض جانبی درمان های موجود، نیاز به یک عامل درمانی ایمن تر وجود دارد. طبق مطالعات، Prebiotic ها نقش مهمی در پیش گیری و درمان درماتیت آتوپیک ایفا می نمایند. بنابراین، هدف این مطالعه تعیین اثربخشی مصرف مکمل Prebiotic در کاهش شدت درماتیت آتوپیک در کودکان 24-7 ماهه ی مبتلای ساکن اصفهان بود.

    روش ها

    70 کودک 24-7 ماهه ی مبتلا به درماتیت آتوپیک در یک کارآزمایی بالینی شاهددار تمام کور، با تخصیص تصادفی ساده به گروه دریافت کننده ی Prebiotic (مخلوط مساوی فروکتوالیگوساکارید و اینولین) و دارونما (پودر مالتودکسترین) تقسیم شدند و به مدت 3 ماه مورد مطالعه قرار گرفتند. در آغاز و پایان مطالعه، پرسش نامه ی آزمون SCORAD توسط پزشک از تمام کودکان تکمیل گردید. داده های گردآوری شده با به کارگیری نرم افزار SPSSو استفاده از آزمون های آماری t زوج و مستقل تجزیه و تحلیل شد. مقدار P کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد..

    یافته ها

    میانگین نمره ی آزمون پیش از مداخله در دو گروه آزمایش و شاهد تفاوت معنی دار نداشت (به ترتیب 6/23 ± 9/53 و 9/20 ± 4/43). پس از مداخله، میانگین این نمایه در هر دو گروه کاهش یافت ولی اختلاف بین دو گروه معنی دار بود (به ترتیب 6/9 ± 3/4 و 0/13 ± 4/19؛ 001/0 > P).

  • محمدرضا سمیعی نسب، اعظم سلیمانی، محمدرضا دهقانی صفحه 725
    مقدمه
    امکان پیش بینی قابلیت القای تاکی کاردی بطنی از طریق فاکتورهای بالینی و نیز قابلیت هدایت بطن به دهلیز، شناسایی بیماران پر خطر برای تاکی آریتمی بطنی را آسان تر می کند.
    روش ها
    تعداد 54 نفر از مراجعین به درمانگاه های بیمارستان چمران اصفهان، که به علت شک به تاکی آریتمی بطنی کاندید مطالعه ی الکتروفیزیولوژی بودند، از مهر 1386 تا مهر 1388 وارد مطالعه شدند. از بیماران، معاینه و شرح حال، الکتروکاردیوگرافی، اکوکاردیوگرافی و مطالعه ی الکتروفیزیولوژی (اندازه گیری های پایه و القای تاکی کاردی بطنی) به عمل آمد.
    یافته ها
    متوسط سنی بیماران 14 ± 4/59 سال بود. چهل و سه نفر (6/79 درصد) مرد بودند و 39 نفر (2/72 درصد) سابقه ی بیماری ایسکمیک قلب (IHD) داشتند. تاکی کاردی بطنی (VT) در 6/55 درصد (30 بیمار) القا شد و هدایت بطن به دهلیز در 21 بیمار (9/38 درصد) ثبت گردید. تاکی کاردی بطنی در 4/52 درصد از بیماران با قابلیت هدایت بطن به دهلیز (11 از 21 بیمار) و در 6/57 درصد از بیماران بدون قابلیت هدایت بطن به دهلیز (19 از 33 بیمار) القا شد (3/0 = P). متوسط Ventriculoatrial Wenchebach point (VAWP) در بین بیماران با قابلیت القای تاکی کاردی بطنی و بیماران بدون القای آن به ترتیب 6/96 ± 400 میلی ثانیه و 6/103 ± 393 میلی ثانیه بود (4/0 = P). سابقه ی بیماری ایسکمیک قلب و اختلال عملکرد بطن چپ باافزایش قابلیت القای تاکی کاردی بطنی همراه بود. سابقه ی بیماری ایسکمیک قلب پیش بینی کننده ی مستقل قابلیت القای تاکی کاردی بطنی بود.
    نتیجه گیری
    قابلیت القای تاکی کاردی بطنی در بیماران بدون هدایت بطن به دهلیز اندکی بیشتر از بیماران با قابلیت هدایت بطن به دهلیز بود اما این تفاوت معنی دار نبود. وجود بیماری ایسکمیک قلب به طور مستقل و اختلال عملکرد بطن چپ به طور وابسته قابلیت القای تاکی کاردی بطنی را پیش بینی می کند.
    کلیدواژگان: الکتروفیزیولوژی، سیستم هدایت قلب، ایسکمی، تاکی کاردی بطنی
  • حمید حاجی غلام سریزدی، سید مرتضی حیدری*، محمد گلپرور، محبوبه رهبری صفحه 745
  • حمید افشار، حامد دقاق زاده، علی طغیانی، پیمان ادیبی، رضا باقریان سرارودی * صفحه 752
  • غلامرضا مهاجری، منصور صفایی، مهشید حقیقی، سید عباس طباطبایی، سید مظفر هاشمی، مسعود امامی، وحید گوهریان صفحه 759
  • نظام الدین برجیس، زهرا عبدیزدان، فرزانه برزگر، مجتبی نصوحیان صفحه 767
  • بهروز عطایی، عباسعلی جوادی، فرزین خوروش، رضا فدایی، زینب ذاکرزاده، زری نخودیان، نازیلا کساییان صفحه 781
  • گزارش مورد
  • منصور مقیمی، حمیدرضا سلطانی گردفرامرزی، امید امینی راد صفحه 787
    مقدمه
    سندرم اهلرز- دانلس (Ehlers-Danlos یا EDS) شامل گروهی از اختلالات ارثی نادر و ناهمگون بافت همبند است که با افزایش محدوده ی حرکات مفصل، شکنندگی و افزایش قابلیت ارتجاعی پوست مشخص می شود. تشخیص این سندرم اغلب دشوار می باشد و بیشتر بر معیارهای بالینی و سابقه ی فامیلی استوار است. تاکنون ضایعات پوستی مختلفی از این بیماری گزارش شده است و علت اصلی گزارش این مورد، وجود ضایعات پوستی مختلف و همزمان در این بیمار بود.
    معرفی بیمار: بیمار، پسر 11 ساله ای بود که با ضایعات پوستی در ساعد راست، آرنج چپ و زانوی راست در پی ترومای خفیف مراجعه نمود؛ وی سابقه ی ضایعات مشابه، تاخیر در ترمیم زخم، کبودی آسان و دررفتگی مکرر مچ ها را نیز از کودکی ذکر می کرد. با توجه به علائم بالینی، تشخیص احتمالی سندرم اهلرز- دانلس برای وی مطرح گردید ولی به دلیل عدم وجود تست تشخیصی اختصاصی آن در کشور، این تشخیص قطعی نشد. پس از برداشت و ارسال ضایعات پوستی بیمار به آزمایشگاه آسیب شناسی، ندول اسفروئید ساعد، هماتوم سازمان یافته در آرنج و کیست کراتینی در زانوی راست تشخیص داده شد.
    نتیجه گیری
    در سندرم اهلرز- دانلس ضایعات پوستی مختلفی، مانند نکروز چربی و هماتوم تروماتیک، فتق چربی به داخل درم با کلسیفیکاسیون و اسکارهای آتروفیک، گزارش شده است. وجود سه ضایعه ی پوستی هم زمان، به ویژه کیست کراتینی پرفوره با آماس برجسته ی جسم خارجی، این مورد را از گزارش های قبلی متمایز می کند. بنا بر بررسی های صورت گرفته، بیمار گزارش شده اولین مورد سندرم اهلرز- دانلس با تظاهرات اختصاصی پوستی در کشور می باشد.
    کلیدواژگان: سندرم Ehlers، Danlos، تومور کاذب مولوسکوئید، اسفروئید، کیست کراتینی
|
  • Mohammad Reza Najafi, Masoud Etemadifar, Sepehr Haghighi, Amir Hadi Maghzi, Mojtaba Akbari Page 701
    Background
    Circadian rhythm disorders (CRDs) are one of the manifestations of all types of sleep disorders in Multiple Sclerosis (MS) patients. Knowing about these problems and rationale approach to them can increase the health level and treat these patients. The aim of this study was to determine the frequency of circadian rhythm disorders in MS patients in compare with control group and ascertain its association with chronic fatigability.
    Methods
    The case-control study was held on 120 Multiple sclerosis patients and 60 healthy people (as control group) in MS Clinic of Al-Zahra Hospital in Isfahan in 2009. The questionnaires of PSQI, FSS and EDSS was given to patients and for assessing the circadian rhythm disorders, the PSQI questionnaire was given to control group too. All the findings were analyzed in SPSS software.
    Finding
    The amount of circadian rhythm disorders in MS patients was significantly higher than control group (P = 0.002). In this manner, these kind of circadian rhythm disorders in patients with severe fatigue was significantly higher than patients with mild fatigue (P < 0.05).
    Conclusion
    This study showed that the rate of circadian rhythm disorders in MS patients with severe and mild fatigue was higher than control group. Increased distribution of these groups of disorders may empower the more susceptibility of biologic clock, which regulates the circadian rhythm, in the course of MS disease. More studies are required for confirmation of anatomic relationship between location of demyelinative plaque and types of sleep disorders.
  • Mohammad Javad Hadianfard, Parisa Taheri Page 710
    Background
    Shoulder pain is one of the most common complications after stroke. However, information about risk factors and prevalence of it, is not enough. Surveying the association of shoulder pain with diabetes mellitus, hypertriglyceridemia and hypercholesterolemia was the aim of this study.
    Methods
    This cross-sectional study was carried out at clinics affiliated to Shiraz University of Medical Sciences. From 191 referred patients, 152 patients were enrolled. Within a year, once every two months, shoulder pain assessed among them. In addition, diabetes, hypertriglyceridemia, and hypercholesterolemia were assessed in these patients.
    Finding
    Among 152 patients with stroke, 103 patients did not develop shoulder pain and 49 developed it. Among participants with shoulder pain, 41 patients had diabetes mellitus, 10 had hypertriglyceridemia, and 39 had hypercholesterolemia. After analyzing data with logestic regression model, the relationship between diabetes and shoulder pain was significant, but the relationship between shoulder pain and hyperlipidemia was not.
    Conclusion
    Shoulder pain is common after stroke and diabetes is a predictor it.
  • Nila Ghanei, Fereydoun Siassi, Fariborz Zandieh, Abas Rahimi Page 716
    Background

    Atopic dermatitis (AD) is a prevalent medical condition in infancy with the prevalency of near 10 to 25% in western countries. Current standard of care for atopic dermatitis can lead to many complications. There is a need for alternative treatments with lower risks of side effects. Recent studies have shown a positive effect of prebiotics in prevention and treatment of the disease. The main objective of this study was to determine whether consumption of prebiotics can reduce the severity of atopic dermatitis in 7-24 months old children in Isfahan.

    Methods

    In a double blind controlled clinical trial study, 70 atopic dermatitis children were divided by simple random sampling into treated group receiving prebiotic (fructooligosaccharid + inulin) and control group receiving placebo (dextrin powder) for 3 months. At the beginning and at the end of intervention, SCORAD test questionnaire was completed for all children by a physician. The collected data were analyzed by SPSS software, using student-t and paired-t tests. P values less than 0.05 were considered statistically significant.

    Findings

    The difference between total SCORAD indices before intervention in the treated and control groups was not statistically significant (53.9 ± 23.6 and 43.4 ± 20.9, respectively). After intervention, these values were reduced in the treated and control groups, but the difference between the means of the two groups was statistically significant (4.3 ± 9.6 and 19.4 ± 13.0, repectively; P < 0.001).

    Conclusion

    Prebiotic substances have positive roles in adjutant treatment of atopic dermatitis.

  • Mohammad Reza Samiei Nasab, Azam Soleimani, Mohammad Reza Dehghani Page 725
    Background
    Prediction of ventricular tachycardia (VT) inducibility through clinical and paraclinical predictors and ability of ventriculoatrial (VA) conduction can help to identify high risk patients easier.
    Methods
    Fifty four patients suspicious for ventricular tachyarrhythmia underwent electrophysiologic study for basic measurements and programmed stimulation for ventricular tachycardia induction, electrocardiography and echocardiography during October 2007-October 2009.
    Finding
    The mean age of participants was 59.4 13.9 years. Forty three patients (79.6%) were male and 39 patients (72.2%) had history of ischemic heart disease (IHD). ventricular tachycardia was induced in 30 patients (55.6%). Ventriculoatrial conduction was recorded in 38.9% of patients (21/54). Ventricular tachycardia was induced in 52.4% of patients (11/21) with ventriculoatrial conduction versus 57.6% (19/33) in ventriculoatrial dissociate patients (P = 0.3). Mean of ventriculoatrial Wenchebach point (VAWP) was 400 96.6 and 393 103.6 ms in ventricular tachycardia inducible and non inducible patients respectively (P = 0.4). Presence of ischemic heart disease and lower left ventricular ejection fraction (LVEF) were associated with increased probability of ventricular tachycardia induction (P = 0.008 and 0.04 respectively). Presence of ischemic heart disease predicts ventricular tachycardia inducibility independently. Patients with inducible ventricular tachycardia had slightly shorter atrial-His (AH) interval (97.33 30.4 and 112.1 42.6 ms, P = 0.07).
    Conclusion
    Ventricular tachycardia induction was very slightly more common in ventriculoatrial dissociate patients but we could not prove it. Presence of ischemic heart disease independently and lower left ventricular ejection fraction dependently could predict ventricular tachycardia inducibility.
  • Atousa Adibi , Farnoosh Mohtashampour Page 739
  • Hamid Hajigholam Saryazdi, Seyed Morteza Heidari, Mohammad Golparvar, Mahboobeh Rahbari Page 745
  • Hamid Afshar, Hamed Daghaghzadeh, Ali Toghiani, Peyman Adibi, Reza Bagherian Sararoodi Page 752
  • Gholamreza Mohajeri , Mansoor Safaei , Mahshid Hghighi , Abbas Tabatabaei Seyed Mozafar Hashemi , Masoud Emami, Vahid Goharian Page 759
  • Nezamoddin Berjis , Zahra Abdeyazdan , Farzaneh Barzegar , Mojtaba Nosoohian Page 767
  • Behrooz Ataei , Abbasali Javadi , Farzin Khorvash , Reza Fadaei , Zeinab Zakerzadehmd, Zari Nokhodian, Nazila Kasaeian Page 781
  • Mansoor Moghimi, Hamid Reza Soltani, Omid Amini-Rad Page 787
    Background
    Ehlers-danlos syndrome is consisted of a group of heterogeneous and rare inherited disorders of connective tissue that is diagnosed by increased range of joint movements, friability, and increasing of skin elasticity. The diagnosis of this syndrome is often difficult and based on clinical criteria and family history. Many skin lesions are reported from the disease up to now and various and simultaneously skin lesions in this case is the main propose of this report. Case report: A 11-year-old male with cutaneous lesions on the right forearm, left elbow, and right knee was referred after a mild injury. Patient recalled history of similar lessions, delay in wound healing, easy bruising, and recurrent dislocation of wrist from childhood period. According to clinical manifestation, Ehlers-danlos syndrome was probable diagnosis for this patient. However due to the disavailability of specific diagnostic test in our country, there was no definite diagnosis. After sending biopsies of skin lesions to the pathology laboratory, spheroid nodule of forearm, organized hematoma in the elbow, and keratinous cyst in the right knee were diagnosed.
    Conclusion
    Fat necrosis, traumatic hematoma, hernia of fat into the dermis with calcification and atrophic scars have been reported as various skin lesions in Ehlers-Danlos syndrome. Three synchronous skin lesions and perforated keratinous cyst with marked inflammatory of foreign body distinguished this case from other similar previous cases. This case is the first case of Ehlers-Danlos syndrome with mentioned cutaneous dermatologic manifestations in Iran.