فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 9-10 (تابستان و پاییز 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/09/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد جواد نوروزی صفحه 11
    در این مقاله، نویسنده به دنبال تبیین ایدئولوژی حاکم بر رژیم پهلوی در دوران حاکمیت رضاخان، افراد موثر در تئوری پردازی، تبیین و تثبیت این ایدئولوژی و نیز چگونگی تحقق عملی و اجرایی شدن آن در این دوره است. بر این اساس، ضمن بررسی زمینه های روی کار آمدن رضاخان، اصول کلی ایدئولوژی حاکم بر این دوره را نیز تبیین کرده و در کنار بررسی اقدامات مختلف رژیم در جهت عملی کردن این ایدئولوژی، به چالش دو اندیشه دینی و سکولار در این دوره پرداخته و اندیشه سیاسی علمای شیعه در این چالش را با تمرکز بر تفکر و عمل سیاسی اجتماعی دو عالم بزرگ شیعی، آیت الله سید حسن مدرس و آیت الله شیخ عبدالکریم حائری یزدی، تبیین کرده است.
    کلیدواژگان: سکولاریسم، تجدد، ملی گرایی، شبه مدرنیسم، منورالفکری، رضاخان
  • رضا رمضان نرگسی صفحه 35
    از جمله دغدغه هایی که پیوسته ذهن سیاستمدران را به خود مشغول داشته، مسئله مشروعیت حکومت ها است. ازاین رو، همواره در پی تامین پاسخی برای این پرسش است که: چرا باید از حکومت ها اطاعت کرد و حکومت این حق را از کجا به دست آورده است؟ برای پاسخ به این پرسش، نویسنده ابتدا دیدگاه های دانشمندان غربی و سپس نظرات علمای اسلامی اعم از اهل سنت و تشیع را درباره مبانی مشروعیت شرح می دهد، سپس نتیجه می گیرد: 1. همه پاسخ های دانشمندان غربی به مسئله مشروعیت، در واقع پاسخی است به مسئله توجیه سلطه و اقتدار موجود. ازاین رو، از پاسخ به این سوال که: «به چه دلیلی همه شهروندان (موافقان و مخالفان) باید دستورهای حکومت را رعایت کنند»، ناتوانند؛ 2. مشروعیت به معنای مقبولیت، قرارداد اجتماعی، توسعه، قانونی بودن، رضایت عمومی و اراده عمومی نیست، بلکه به معنای حقانیت است؛ 3. حکومتی مشروع است که هدف ها و ارزش های اخلاقی را دنبال کند و حاکمیتش در طول حاکمیت خداوند باشد؛ 4. بنیان مشروعیت حکومت در اندیشه دینی با مشروعیت در اندیشه غیردینی متفاوت است، به گونه ای که اندیشه غیردینی بیشتر به مقبولیت عمومی توجه دارد.
    در نهایت نویسنده پس از بررسی مبانی مشروعیت در اندیشه سیاسی غرب و اسلام، به این نتیجه می رسد که حکومت مردم سالاری دینی پیشنهادی امام خمینی، جمع میان مقبولیت و حقانیت است.
    کلیدواژگان: مشروعیت، اقتدار، مقبولیت، حقانیت، دموکراسی، مردم سالاری، قرارداد اجتماعی، رضایت عمومی
  • محرم حقی صفحه 73
    یکی از آموزه ها و اهداف انقلاب اسلامی ایران ایجاد وحدت و هم گرایی میان کشورهای اسلامی است، که بعد از تثبیت نظام جمهوری اسلامی، در برنامه های سیاست خارجی خود آن را دنبال کرده است. اما این مسئله همچنان با محدودیت ها و چالش هایی مواجه می باشد. پژوهش حاضر در پی آن است که نشان دهد هم گرایی کشورهای اسلامی از آموزه های انقلاب اسلامی چه تاثیری پذیرفته است، قابلیت ها و ظرفیت های آموزه های انقلاب اسلامی برای هم گرایی کشورهای اسلامی چه اندازه می باشد و در عمل تحقق این آموزه ها با چه محدودیت ها و موانعی مواجه بوده است؟ مولف بر اساس نظریه کارکردگرایی نوین جوزف نای، فرصت های موجود را در سه محور جاذبه های ایدئولوژیک و هویت بخشی، تسری وگسترش، جامعه پذیری نخبگان و تبادل افکار و اندیشه و محدودیت های موجود را در سه محور محدودیت های ایجاد ائتلاف های سیاسی و هم گرایی جهان اسلام، عدم تفاهم ارزش های فکری و سیاسی نخبگان و حضور بازیگران خارجی مورد بررسی قرار داده است.شروعیت، اقتدار، مقبولیت، حقانیت، دموکراسی، مردم سالاری، قرارداد اجتماعی، رضایت عمومی
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، هم گرایی، کشورهای اسلامی، فرصت ها، محدودیت ها، نخبگان
  • مهدی ابوطالبی صفحه 99
    در این مقاله، نویسنده با فرض تفاوت جدی و اساسی میان علم سیاست غربی و نهضت امام خمینی(ره) در مبانی، مفاهیم، پیش فرض ها و نظام صدق حاکم، بر این نظر است که این تفاوت و تعارض به تحریف و تقلیل نهضت امام خمینی (ره) در تحلیل های ارائه شده در چارچوب علم سیاست غربی انجامیده است. ازاین رو، در پی پاسخ به این پرسش است که در صورت پذیرش این فرضیه، این تفاوت و تعارض چه تاثیری در تحلیل نهضت امام خمینی(ره) از زاویه نگاه علم سیاست غربی دارد؟ چرا این تفاوت و تقابل سبب ناکارآمدی علم سیاست غربی در تحلیل این نهضت می شود؟ نویسنده در پاسخ به این پرسش، معتقد است این تفاوت ها از سه جهت سبب این ناکارآمدی می شود:1. فهم نادرست از مفاهیم و گنجینه واژگانی نهضت امام خمینی(ره)؛2. نبودن ظرفیت و ابزار لازم برای درک همه ابعاد این نهضت؛3. کاستی های موجود در مبانی و اصول موضوعه علم سیاست غربی.
    این مقاله، برای اثبات ناکارآمدی علم سیاست غربی، به توصیف و تبیین این سه جهت می پردازد و مصداق هایی از کاستی های موجود در نظریه های غربی را به عنوان نمونه ای از این ناکارآمدی در این سه جهت بیان می دارد.
    کلیدواژگان: علم سیاست غربی، نهضت امام خمینی، نظام صدق حاکم، گنجینه واژگانی، شرق شناسی، انقلاب، دانش مدر
  • فرهاد درویشی سه تلانی صفحه 123
    سلمان رشدی، نویسنده هندی الاصل دارای تابعیت انگلستان، در سال 1988 میلادی، رمانی 547 صفحه ای با عنوان آیات شیطانی، در انگلستان به چاپ رساند. سلمان رشدی کوشید در این کتاب با زبان تخیل، قرآن، زندگی پیامبر اسلام، یاران نزدیک ایشان و به طور کلی همه مقدسات اسلامی را به استهزا بگیرد که پس از انتشار این کتاب اعتراض های گسترده ای در کشورهای اسلامی به ویژه هندوستان و پاکستان برخلاف آن صورت گرفت، ولی هیچ کدام به اندازه فتوای حضرت امام خمینی (ره) بازتاب جهانی نداشت. امام پس از کسب اطلاعات و آگاهی لازم از جوانب مختلف مفاد کتاب و انتشار آن، طی اعلامیه ای مختصر، موضع گیری قاطع خویش را به جهانیان اعلام کرد. این مقاله، به مفاد کتاب آیات شیطانی و ابعاد مختلف فتوای حضرت امام خمینی (ره)پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، ارتداد، آیات شیطانی، سلمان رشدی
  • اصغر محمدی صفحه 143
    در این مقاله، نویسنده با نگاهی گذرا به دوران زندگی شهید آیت الله مدرس، فعالیت های سیاسی اجتماعی ایشان در دو دوره سلطنت قاجار و سلطنت پهلوی را بررسی کرده است. بخش اول مقاله به فعالیت های ایشان در عصر مشروطه در قالب مبارزه با ظلم و ستم حکام، انتخاب به عنوان مجتهدان ناظر بر قوانین مجلس شورا، مقابله با اقدامات زیاده خواهانه بیگانگان مانند اولتیماتوم روس، قرارداد 1919، تلاش های ایشان در دوران جنگ جهانی اول و مقابله با زیاده خواهی های رضاخان همچون جمهوری خواهی و تغییر سلطنت اشاره دارد. بخش دوم نیز به مقابله ایشان با اقدامات ضددینی و غیرقانونی رضاخان و مقابله های رضاخان با این عالم بزرگوار تا مرز شهادت ایشان پرداخته است.
    کلیدواژگان: شهید آیت الله مدرس، مشروطه، قاجار، رضاخان، استبداد، سلطنت، مبارزه
  • محمد صدرا صفحه 175
    با توجه به استفاده روزافزون از نظریه های گفتمان، نویسنده در این نوشتار کوشیده است افزون بر ریشه یابی واژه و نظریه گفتمان که از مباحث زبان شناسی به ویژه زبان شناس معروف، «سوسور» شکل گرفته، به سیر تطور و تحول و تکامل آن به ویژه در حوزه علوم سیاسی به اختصار اشاره و محتوای آن را بررسی و مهم ترین نقدهای وارده بر آن را بیان کند. همچنین، به برخی آثار مهمی که تا کنون با استفاده از این نظریه شکل گرفته اند، اشاره می شود.
    کلیدواژگان: گفتمان، تحلیل گفتمانی، زبان شناسی، سوژه، تحلیل زبانی، نسبی گرایی، نشانه
  • مسعود معینی پور صفحه 213
    با توجه به نظام های حاکم بر کشورها، قانون اساسی هر کشور دارای مبانی نظری و کارکردهای خاصی است. مبانی نظری قوانین در این کشورها از سوی اندیشمندان، نخبگان و رهبران، تعیین، تدوین و تصویب می شود.
    قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز دارای کارکردهایی است که در برخی موارد منحصر به فرد و در مواردی مانند کارکردهای قوانین دیگر کشورهاست، ولی این قانون از لحاظ مبانی نظری دارای مبانی منحصر به فرد و جدیدی است که از اندیشه های اصیل اسلامی سرچشمه گرفته و در نظرات نخبگان و بزرگان کشور، از جمله امام خمینی (ره) و شهید آیت الله دکتر بهشتی(ره) تبلور یافته است.
    در این نوشتار، برخی کارکردها و سپس مبانی نظری قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران از نگاه این دو اندیشمند بررسی می شود.
    کلیدواژگان: قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مبانی نظری، کارکردها، امام خمینی (ره)، شهید بهشتی
  • امیرحسین فتحی صفحه 239
    امام خمینی (ره) در دوران مبارزه با رژیم شاه، نظریه ولایت فقیه را به عنوان نظریه سیاسی اسلام به منظور تشکیل حکومت دینی مطرح ساخت. با پیروزی انقلاب اسلامی، نظام سیاسی ایران در قانون اساسی بر اساس مدل جمهوری اسلامی تدوین و اجرا شد. مسئله اصلی در این تحقیق، پاسخ به این پرسش است که: آیا مدل جمهوری اسلامی با نظریه ولایت فقیه هماهنگی و تطبیق کامل دارد یا میان این دو تضاد وجود دارد؟ فرضیه نویسنده این است که هیچ گونه تضادی میان مسئله ولایت فقیه و جمهوری اسلامی وجود ندارد و جمهوری اسلامی کاملا با ولایت فقیه مطابقت دارد. نویسنده با بررسی مهم ترین اصول حکومتی حضرت امام خمینی (ره) و مفهوم «جمهوریت» و «اسلامیت» از نظر ایشان، به اثبات این فرضیه پرداخته است.
    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، ولایت فقیه، جمهوریت، دموکراسی، جمهوری اسلامی
  • محمد جواد فلاح صفحه 257
    یکی از هدف های متعالی بشر که مصلحان اجتماعی همواره درصدد تحقق آن بوده اند، عدالت اجتماعی است. ازاین رو، اهل بیت (ع) به عنوان مصلحان الهی به این اصل فطری توجه کرده و به تبیین آن پرداخته اند. حقیقت عدالت اجتماعی، و ارکان آن (حکومت، حاکم، خواص و...) و نیز آثار و نتایج عدالت اجتماعی از نگاه روایات، مسائلی است که این نوشتار به بررسی آن پرداخته است.
    کلیدواژگان: عدالت، عدالت اجتماعی، حکومت، حاکم، روایات
|
  • Doctor Muhammad Jawad Nuruzi Page 11
    In this article, the author explains the ideology that ruled over the Pahlavi regime during the rule of Rida-Khan. He mentions the people who had effect in the theorization, explanation, and confirmation of this ideology as well as how it was practically applied and implemented in that time period. According to this, while examining the grounds that enabled Rida-Khan to come to power, the general principles of the ideology that ruled over that time period is also explained. Alongside this the various measures taken by the regime in order to implement this ideology are researched with the challenge between the religious and secular ideologies being mentioned. The political opinion of Shia scholars regarding this struggle is explained by concentrating on the opinions and political-social activities of the two great Shia scholars Ayatollah Sayyid Hassan Mudaras and Ayatollah Shaykh Abd al-Karim Ha’iri Yazdi.
    Keywords: Secularism, Revival, Nationalism, Para, Modernism, Broad, Mindedness, Rida, Khan
  • Riza Ramadan Nargisi Page 35
    An example of the problems that politicians are concern about is the issue of the legitimacy of governments. They are always trying to answer the questions: Why is it obligatory to obey governments? Where did governments obtain this right from? In order to answer these questions the author first explains the opinions of western scholars and then Islamic scholars, including Sunni and Shia scholars, in regards to the bases of legitimacy. Then he concludes that: 1. all of the answers given by western scholars about the issue of legitimacy are, in reality, answers to the issue of explaining the current system of authority. Therefore, they were unable to answer the question: Why must citizens (those in support and those in opposition) observe the laws of a government? 2. legitimacy does not mean acceptance, social contract, development, legality, public satisfaction, or public will; rather it means rightfulness. 3. A legal government is one who pursues its goals and ethical values and its leadership is in line with divine leadership. 4. The nature of a legal government in religious and irreligious ideologies is different in such a way that irreligious ideologies pay more attention to public acceptance. In the end, the author, after examining the bases of legitimation in western and Islamic political thought, concluded that the religious-democratic government suggested by Imam Khomeini (r) was a combination between acceptance and legitimacy.
    Keywords: Legitimacy, authority, acceptance, rightfulness, democracy, social contract, public satisfaction
  • Muharram Haqqi Page 73
    One of the teachings and goals of the Islamic Revolution in Iran is creating unity and cooperation amongst Islamic countries. This has been seen in the Islamic Republic’s foreign policies after it has become solidified. But, this issue is faced with limitations and challenges. This research tries to show what effects the teachings of the Islamic Revolution has had on the convergence of Islamic countries, and how much value the teachings of the Islamic Revolution have on the convergence of Islamic countries, and what limitations and barriers these teachings practically have. The author, according to Joseph Nay’s new functionalism, examines the present opportunities in three fields: ideological and self-identifying attractions, progression, and the socialization of the elite along with the exchange of ideas. The existent limitations are also examined in three fields: limitations which cause political integration and convergence in the Islamic world, the misunderstanding intellectual and political values of the elite, and the presence of foreign players.
    Keywords: Islamic Revolution, convergence, Islamic countries, opportunities, limitations, elite
  • Mahdi Abu Talibi Page 99
    The author assumes, in this article, that there are serious and fundamental differences between western political science and Imam Khomeini’s (r) movement in regards to their bases, concepts, premise, and …. He believes that these differences and contradictions have resulted in Imam Khomeini’s (r) movement being distorted and its value being lessened in analyses written in the framework of western political science. Therefore, he is trying to answer the question that if the assumption is accepted, what effects do these differences and contradictions have in the analysis of Imam Khomeini’s (r) movement from the point of view of western political science? Why do these differences and contradictions cause an inability in western political science to analyze this movement? The author, in answering these questions, believes that these differences cause inability in three forms: 1. A misunderstanding of concepts and terms used in Imam Khomeini’s (r) movement. 2. An absence of the necessary tools to understand all of the dimensions of the movement. 3. Shortcomings present in the bases and principles of the subject-matter of western political science. This article, in order to prove the inability of western political science, describes these three forms. Instances of the shortcomings that exist in western opinions are given as examples of the inabilities in these three forms.
    Keywords: Western Political Science, Imam Khomeini's (r) Movement, Terms, Orientalism, Revolution, Modern Science
  • Doctor Farhad Darwishi Seh, Talani Page 123
    Salman Rushdie, the originally Indian, with British citizenship, wrote a 547 page book in 1988 titled Satanic Verses. This book was published in England. In this book Salman Rushdie tried, with a storybook narrative, to ridicule the Quran, the life of the Prophet of Islam, his close companions, and everything that is held holy in Islam. After this book was published there were widespread protests in Islamic countries, especially India and Pakistan, opposing it. But, none of these protests were covered as much as the verdict issued by Imam Khomeini (r). After Imam Khomeini received enough information from various aspects of the contents of the book and the publication of it, he announced his decisive position to the world in a short statement. This article will discuss the content of the book Satanic Verses and the various dimensions of Imam Khomeini’s (r) verdict.
    Keywords: Imam Khomeini (r), apostasy, Satanic Verses, Salman Rushdie
  • Asghar Muhammadi Page 143
    In this article, the author briefly looks into the time period of Shahid Ayatollah Mudaras and researches his political and social activities in the Qajar and Pahlavi dynasties. The first part of the article mentions his activities during the constitutional in the form of fighting the oppression of the rulers, being chosen as the jurist (mujtahid) who observes the laws legislated by the parliament, fighting against the greed of foreigners, such as the Russian Ultimatum, the Anglo-Iranian Agreement of 1919, his efforts during the First World War, and his fighting against the greed of Rida-Khan, for instance his demand of a republic and a change in the kingdom. The second part is about his fighting against Rida-Khan’s anti-religious and illegal measures and Rida-Khan’s opposition to this grand scholar leading to his martyrdom.
    Keywords: Shahid Ayatollah Mudarres, constitutional, Qajar, Riza, Khan, Autocracy, Kingdom, Fight
  • Mohammad Sadra Page 175
    In view of the increasing use of discourse theories, the author of the present article is trying to present the etymology and theories of discourse – evolved from linguistic discussions, especially those of the famous linguist, Saussure – and briefly point out the evolution course of it, especially in political sciences, investigating its content and mentioning the most important critiques on it. In addition, some of the important works written based on this theory have been mentioned here.
    Keywords: discourse, discursive analysis, linguistics, subject, linguistic analysis, relativism, sign.
  • Masud Muinipur Page 213
    Considering the ruling systems of countries, any country has special theoretical bases on which the theoretical bases for laws of that country are specified, compiled, and approved by the scholars, elite, and leaders of the country. The constitution of the Islamic Republic of Iran also has functions which, in some cases, are unique and, in many cases, are similar to the legal functions of other countries. But, this constitution from the standpoint of theoretical bases is unique and new stemming from principles of Islamic ideologies and reflected in the opinions of the countries elite, including Imam Khomeini (r) and Shahid Ayatollah Beheshti (r). In this paper, some functions and then the theoretical bases for the constitution of the Islamic Republic of Iran in the opinions of these two scholars are researched.
    Keywords: The Constitution of the Islamic Republic of Iran, Theoretical Bases, Functions, Imam Khomeini (r), Shahid Beheshti (r)
  • Amir, Hussayn Fathi Page 239
    Imam Khomeini (r) mentioned the theory of guardianship of the jurist while fighting against the Shah’s regime. He mentioned this theory as an Islamic political theory in order to establish a religious government. With the victory of the Islamic Revolution, the political system of Iran was compiled and implemented in the constitution in the form of an Islamic republic. The main issue of this research is to answer this question: Is the form of an Islamic republic in congruence with the theory of guardianship of the jurist? Are they in complete harmony with each other or are there contradictions amongst them? The author takes the position that there are not any contradictions between the concepts of guardianship of the jurist and Islamic republic. He considers the Islamic republic to be in complete harmony with the guardianship of the jurist. The author examines the most important principles of Imam Khomeini’s (r) government and uses his opinions about the terms ‘republic’ and ‘Islamic’ to prove his position.
    Keywords: Imam Khomeini (r), Guardianship of the Jurist, Republic, Democracy, Islamic Republic
  • Muhammad Jawad Fallah Page 257
    One of the high goals of mankind, in which the reformers of the society are always after, is social justice. Therefore, the Ahl al-Bayt (a), under the title of being the righteous people of Allah observed the principle divine disposition and explained it. The reality of social justice and its pillars (government, leader, characters) as well as the effects and the results of social justices in the traditions is an issue which this article researches.
    Keywords: Justice, Social Justice, Government, Leader, Traditions