فهرست مطالب

نقد و نظر - سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 59، پاییز 1389)

فصلنامه نقد و نظر
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 59، پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 2
  • مقالات
  • رضا برنجک صفحه 4
    مسئله نفس و ارتباط آن با بدن از دیرباز مورد توجه متفکران بوده است و مباحث متعددی در این باره مطرح شده که مهم ترین آنها عبارتنداز: تمایز نفس و بدن، انواع نفوس، تجرد نفس، قوای نفس، حدوث و قدم نفس، حرکت و تکامل نفس، جاودانگی نفس و ارتباط نفس و بدن. روشن است که بیان دیدگاه قرآن و احادیث در این موضوعات و تبیین عقلی آن و نقد دیگر دیدگاه ها نیازمند تالیف و تصنیف چندین جلد کتاب است. آنچه در یک مقاله می توان در مورد موضوع بحث انجام داد گزارشی از دیدگاه قرآن و احادیث در مورد مهم ترین مسائل مرتبط با نفس و بدن است که این نوشتار درپی آن است. ذکر برخی دیدگاه ها در ابتدای هر بحث به منظور روشن تر شدن دیدگاه قرآن و حدیث درآن بحث می باشد.
    کلیدواژگان: نفس و بدن، تجرد نفس، قوای نفس، حدوث و قدم نفس، جاودانگی نفس
  • حسن یوسفیان صفحه 29
    یکی از تعالیم منسوب به ابن رشد که در قرن سیزدهم میلادی حملات تند مقامات کلیسا را متوجه ابن رشدیان لاتینی ساخت، آموزه فلسفی وحدت عقل (نفس عاقله) در همه آدمیان است که لازمه آن را انکار جاودانگی فردی دانسته اند. ابن رشدیان خود این ملازمه را پذیرفته و گاه برای دفاع هم زمان از آن آموزه فلسفی و این اعتقاد دینی به نظریه حقیقت دوگانه (امکان حق بودن دو گزاره متناقض در دو ساحت مختلف) پناه برده اند. خاستگاه اصلی این آموزه، دیدگاه ارسطو درباره عقل فعال و منفعل است. بر اساس تفسیر ابن رشد از سخنان ارسطو، عقل فعال - در کنار عقل منفعل - عقلی از عقول انسانی است که هنگام مرگ، از بدن انسان جدا می شود و حیات جاویدان خود را پی می گیرد. حال با توجه به این نکته که هر یک از آدمیان عقل فعال مخصوص خود ندارد (و عقل منفعل هر شخص نیز همراه بدن از میان می رود) به حقیقت این مسئله پی می بریم که چرا لازمه آموزه وحدت عقل را انکار معاد و جاودانگی فردی دانسته اند.
    کلیدواژگان: ابن رشد، وحدت عقل، جاودانگی فردی، معاد
  • امیر دیوانی صفحه 42
    حکیمان مسلمان عقل یا نفس ناطقه را تشکیل دهنده حقیقت و گوهر انسان می دانند.آنچه انسان را از دیگر موجودات طبیعی ممتاز می کند همین گوهر است. گوهر عقل دو توانایی عمده دارد: توانایی دانستن و توانایی عمل کردن. در این مقاله به نقش عقل در سعادت و مراتب سعادت در آخرت براساس مراتب قوه عاقله نفس از دیدگاه ابن سینا می پردازیم. به نظر ابن سینا، سعادت و شقاوت انسان ها در جهان پس از مرگ وابسته به وضعیت نفس ناطقه یا عقل در دو مقام علم و عمل است، اما از آن جا که سعادت و شقاوت ابدی در مقام عمل وابسته به وضعیت عقل در مقام علم است، انسان ها از این جهت به دو گروه تقسیم می شوند: گروهی که کمال عقل را در مقام علم درک کرده اند (سعادت مند) و گروهی که از این کمال تصوری نداشته اند (شقاوت مند). برهمین اساس، ابن سینا تنها بر جاودانگی عقلی (و روحانی) تاکید می ورزد و معتقد است که حصول ملکات بدنی ذات نفس ناطقه را دگرگون نمی کند.
    کلیدواژگان: عقل، مراتب قوه عاقله، سعادت، سعادت اخروی، ابن سینا
  • یاسر پور اسماعیل صفحه 64
    برخی کیفیات محسوس را کیفیات اشیای بیرونی می دانند؛ برخی از طرفداران این دیدگاه معتقدند که ما در ادراک حسی به طور مستقیم و بی هیچ واسطه ای از این کیفیات مطلع می شویم و برخی دیگر از طرفداران این دیدگاه معتقدند که ما به واسطه امور دیگری به این کیفیات علم پیدا می کنیم. برخی دیگر هم کیفیات محسوس را کیفیات خود ذهن یا حس می دانند. در این مقاله نشان داده می شود که ابن سینا طرفدار تقریر خاصی از واقع گرایی نامستقیم است؛ یعنی این دیدگاه که کیفیات محسوس کیفیت های اشیای بیرونی اند و مدرک به واسطه صورت های انتزاعی خاصی از آنها مطلع می شود.
    کلیدواژگان: کیفیات محسوس، ادراک حسی، واقع گرایی مستقیم، واقع گرایی نامستقیم، صورت ذهنی
  • احمد شه گلی صفحه 83
    این نوشتار برآن است تا برخی ازمهم ترین مباحث مربوط به نفس و رابطه آن با بدن را طرح کندکه عبارتند از: 1) هر چیزی که در نفس یا بدن حادث می شود، در همان ساحت (نفس یا بد ن) تاثیر می گذارد؛ 2) تفاعل دوجانبه نفس و بدن؛ یعنی هر حالت، مفهوم، گزاره و کشف و شهودی که در نفس حادث می شود، در بدن تاثیر می گذارد؛ همچنین هرگونه فعل بدنی ارادی، در نفس تاثیرگذار است؛ 3) افزون بر این تعامل فراگیر و تاثیر و تاثر کلی، هر ملکه و صفت نفسانی، ظهور و بروزی متناسب و هم سنخ با ساحت بدنی دارد؛ در واقع بدن و افعال بدن، ترجمه و انعکاس صفات و حالات نفس است؛ همچنین هر فعل و عمل بدنی ارادی، ظهوری خاص در نفس دارد؛ به همین دلیل، تعدد انواع و اشخاص فعل، به تکثر کارکرد نفس می انجامد؛ 4) بررسی شکل های مختلف ارتباط اشیاء با هم و جایگاه نفس و بدن در این ارتباط؛ شناسایی و معرفی مجاری تاثیر و تاثر نفس و بدن و همچنین تبیین فلسفی مواردی که به ظاهر نقض این قاعده کلی هستند و تحلیل ثمرات این نگرش، از مواردی است که در این مقاله به آنها اشاره می شود.
    کلیدواژگان: رابطه نفس و بن، گونه های ارتباط، رابطه انعکاس، تعامل، تاثیر و تاثر
  • علیرضا آل بویه صفحه 121
    انسان از منظر قرآن چگونه موجودی است؛ آیا تک ساحتی است یا چندساحتی؟ این مقاله در پی آن است که دو مدعا را در این زمینه بررسی و اثبات کند: اول آنکه انسان از منظر قرآن بیش از یک ساحت دارد؛ دوم آنکه چون انسان بیش از یک ساحت دارد (ساحت بدن و غیربدن) و ساحت بدن پس از مرگ نابود می شود، ساحت یا ساحت های دیگر که غیربدن است جاودانه است. لازمه این مدعا آن است که ساحت اصلی انسان که ملاک هوهویت اوست، ساحت غیربدنی باشد و ساحت بدنی، صرفا تبعی است. این مقاله دارای دو بخش اصلی است؛ یکی آیات دال بر نفی تک ساحتی بودن انسان و دوم آیات دال بر جاودانه بودن انسان. آیات در هر یک از این دو بخش، به دلالت مطابقی و یا به دلالت تضمنی و التزامی، به مدعاهای فوق دلالت می کنند.
    کلیدواژگان: نفس، روح، جاودانگی، قرآن، ساحت های انسان
  • منصور نصیری صفحه 151
    مقاله حاضر، به بررسی دیدگاه های علامه سیدمحمدحسین طباطبایی درباره مهم ترین و چالش برانگیزترین مباحث مربوط به نفس و بدن همچون، حدوث نفس، تجرد نفس، جاودانگی نفس و... می پردازد. در بخش اول، پس از بررسی معنای روح و نفس، مسئله حدوث نفس از دیدگاه علامه بررسی شده است. بحث از دیدگاه علامه در باب حدوث جسمانی نفس و تبعیت او از ملاصدرا در این زمینه و همچنین بررسی تفسیر خاص علامه از آیات قرآن در باب تنزل الروح و هم سنخ بودن آن با روح انسان بخش های دیگر مقاله را شکل می دهند. در ادامه به جاودانگی نفس پرداخته می شود و این مسئله پی گرفته می شود که حقیقت انسان از دیدگاه علامه چیست؟ چگونگی رابطه نفس و بدن از دیدگاه علامه بخش پایانی مقاله را شکل می دهد. در این مقاله، نشان داده ام که علامه طباطبایی حتی در مباحث قرآنی خود نیز مبانی فلسفی را تکیه گاه اصلی قرار داده است و بر این اساس گاه از روش تفسیر قرآن به قرآن بسیار دور شده است.
    کلیدواژگان: نفس، بدن، جاودانگی نفس، رابطه نفس و بدن، حقیقت انسان، علامه طباطبایی
  • معرفی کتاب
  • دوگانه انگاری و رفتارگرایی: مسئله ذهن وبدن (1) / نظریه این همانی: مسئله ذهن وبدن (2)
    صفحه 179
|
  • Reza Berenjkar Page 4
    There have been different issues regarding the soul-body relation: soul-body distinction, variety of souls, faculties of the soul, temporal emergence (hoduth) and eternity (qedam) of the soul, the motion and perfection of the soul, immortality of the soul and the soul-body interaction. In this paper I will try to give an account of the soul-body relation consonant with Quran and narrations (hadith) which touches the main soul-body issues.
  • Hassan Yousofian Page 29
    Ibn Roshd (Averroes) maintains the unity of the intellect (rational soul) in all humans, which leads to the denial of the individual immortality. Proponents of Ibn Roshd admitted consequence and in order to defend this view along with the doctrine of individual immortality they had to subscribe to the weird theory of the double truth (the possibility of the truth of two contradictory propositions in two different domains). The source of the theory of the intellectual unity is in Aristotle’s view of the active and passive intellects. According to Ibn Roshd’s interpretation of Aristotle, the active intellect is –besides the passive one- an intellect which separates from the human body at death and enjoys an immortal life. However given the fact that the active intellect is numerically one and it is not the case that each human person has their own active intellect and the passive intellect dies with the death of the body, we should come to the conclusion that the theory of intellectual unity entails the denial of the individual immortality. According to this theory, what remains after death, is one universal immaterial entity (the active intellect). Ibn Roshd has sometimes been explicit on this consequence. The underlying reason for this claim is that the source of numerical plurality is matter; therefore, if the soul is immortal, there will only be one soul when the bodies disappear. Nonetheless Ibn Roshd proposes the possibility of there being a fine-grained matter, which might be the grounds for the plurality of the souls after death.
  • Amir Divani Page 42
    Muslim philosophers regard the intellect or the rational soul as the constituent of the nature of men which is what distinguishes humans from other creatures. The intellect has two major powers: the power to know and the power to act. In this paper I will deal with the role of the intellect in happiness and its degrees on the basis of the degrees of the soul’s rational faculty. According to Ibn Sina, the happiness and atrocity of humans in the afterlife depends on the theoretical and practical position of the rational soul and since the immortal happiness and atrocity depend on the theoretical condition of the intellect, there will be two main groups of people: those who have achieved the theoretical perfection of the intellect (thus enjoy happiness), and those who do not enjoy such a perfection (thus in atrocity). Therefore, Ibn Sina merely emphasizes on the spiritual and intellectual immortality and believes that bodily characters do not bring about any changes in the essence of the rational soul.
  • Yasser Pouresmail Page 64
    Some philosophers take sense qualities to be the qualities of external objects. According to some proponents of this view, we are aware of these qualities in our perception without any medium, while others believe that we are aware of these qualities by being aware of things that mediate between us and the external objects. However, others take these qualities to be qualities of the mind. In this paper, I will show that Avicenna subscribes to a particular version of indirect realism; the view that takes sense qualities to be the qualities of external and the subject becomes aware of these qualities by being aware of their abstract forms.
  • Ahmad Shahgoli Page 83
    This paper aims to introduce some of the issues concerning the soul-body relation from a different perspective. The paper consists of some sections, the second problem of which is more central. The most important problems in this paper are: (1) anything which occurs in the soul or in the body, it will affect only that part (the soul or body), (2) the mutual interaction of the soul and the body; that is, any state, concept, or proposition that occurs in the soul will affect the body too; likewise any volitional bodily act will affect the soul, (3) in addition to this universal interaction, each psychological character has a manifestation suitable with the bodily aspect; in fact the body and its acts are translation or reflections of the psychological characters and properties; likewise each volitional bodily act has a particular expression in the soul. That is why the plurality of the types and individuations of an act leads to the plurality of the function of the soul, (4) I will examine the different forms of relations between objects and the place of the soul and body in this regard, and will introduce the paths of the soul-boy interaction and I will give a philosophical explanation of the cases which seem to be counter-examples to this general rule.
  • Alireza Alebouyeh Page 121
    In this paper I will deal with the question of the nature of the human person in Quran; does Quran take humans to be oneaspectual or double-aspectual? I shall examine three claims in this regard: (1) Quran takes humans to be double-aspectual, (2) the other aspect of humans (besides his material, bodily aspect) is not the soul as a substance in the philosophical sense, (3) since the material aspect corrupts after death, the other non-bodily aspect is immortal. This entails that the criterion for the personal identity of the worldly and afterlife persons is his non-bodily aspect, and the bodily aspect is merely peripheral. This paper has two sections, one of which deals with the verses which demonstrate the double-aspectuality of humans and the other with the verses which show their immortality.
  • Mansour Nasiri Page 151
    As to the problem of the soul, Allameh Tabatabai is generally a dualist and specifically a defender of Sadraean transcendental philosophy, though his view has its own characteristics. Firstly, he widely appeals to Quran and Rivayat; secondly he is disagreement with Sadra on various points, for instance, in the way he states the soul-body relation. In this paper, I will investigate Allameh Tabatabai’s view regarding the significant problems of the soul, such as the meaning of Ruh (spirit) and Nafs (soul) in Quran and Rivayat; the proofs of the existence of the soul, the immateriality of the soul, the nature of human and their implications for an account of religious doctrines such as the afterlife and the resurrection.