فهرست مطالب

نشریه علوم محیطی
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/03/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مسعود شیدایی، سودابه جعفری، زهرا نورمحمدی صفحه 1
    مورفومتری و مطالعه مولکولی تعداد سه گونه و دو واریته Alopecurus L. ایران انجام شد. تاکسونومی عددی 14 جمعیت با استفاده از تعداد 37 صفت ریختی انجام گرفت. دندرو رام ها و رسته بندی گونه ها جدایی جمعیت های مختلف یک گونه را از دیگر گونه ها مشخص نمود. آنالیز فاکتور متغیرترین صفات ریختی متمایز کننده گونه ها را به منظور استفاده در تاکسونومی Alopecurus شناسایی نمود. از میان تعداد 10 پرایمر RAPDاستفاده شده، 5 پرایمر تولید باند کردند که از این میان 6 باند در تمامی گونه ها و جمعیت های مطالعه شده مشترک بودند. برخی ازباندها منحصر بفرد یک گونه بودند و تعدادی دیگر برای یک جمعیت خاص انحصاری بودند. دندروگرام ها و رسته بندی گونه ها بر اساس داده های مولکولی جدایی جمعیت های مختلف یک گونه را از دیگر گونه ها ونیز کاربرد مارکرهای مولکولی RAPD را تفکیک گونه های Alopecurus نشان داد.
    کلیدواژگان: تاکسونومی عددی، RAPD، Alopecurus
  • سینا رزاقی اصل، محسن فیضی، مصطفی بهزادفر صفحه 9
    «طراحی شهری» و «معماری منظر»، هنر و دانش های جدیدی می باشند که از هم نشینی رشته های مختلف علم و هنر و در اثر بی توجهی رشته هایی همچون معماری و برنامه ریزی شهری به کیفیت محیط بیرونی زندگی انسان ها، در طی یکصد سال اخیر پدید آمده اند. مرور نوشتگان تخصصی و منابع موجود، حاکی از وجود اشتراکات و افتراقات فراوانی در مبانی و رویکردهای حرفه ای دو رشته می باشد. وجود پارادایم های متنوع و بعضا متناقض در حیطه دو دانش، نوعی درگیری را میان این دو سبب گردیده است که این مساله به شکل گیری خلا دانشی و حرفه ای میان دو رشته طراحی شهری و معماری منظر انجامیده است. دغدغه خاطر کشف و تحلیل خلا دانشی میان دو رشته به منظور اتخاذ تدابیر کاربردی و ترمیمی، ایده، خواستگاه و ضرورت اصلی پژوهش مورد نظر را تشکیل می دهد. یافته های این نوشتار نشان میدهد که نقاط افتراق دو رشته، ریشه در مسائلی مانند «مقیاس و حوزه عمل»؛ «تاکیدات ماهوی برمولفه های خاص محیطی» و «پیشینه» آن دو دارد و نقاط اشتراکشان نیز با وابستگی آنها به بحث «ارتقا کیفیت عرصه عمومی شهرها» به مثابه مهم ترین هدف، مرتبط است. در انتها، مهم ترین توصیه ها و پیشنهادات به منظور پر کردن خلا موجود، از قبیل تعیین محدوده وظایف و مقیاس پروژه ها به تفکیک هر رشته، تاکید بر الگوی تعاملی میان دو رشته و تاسیس رشته های میانی دو رشته در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی سراسر دنیا بالاخص ایران اشاره شده است.
    کلیدواژگان: طراحی شهری، معماری منظر، فضای بیرونی، کیفیت محیطی
  • لیلا غیرتی آرانی، ونکات گناله صفحه 23
    آلودگی خاک به خاطر اثر مستقیمش روی خاک، آب و سلامت افراد بیشتر و بیشتر مورد توجه قرار می گیرد. برگرداندن خاک های آلوده به حالت طبیعی از جمله کارهای مهم زیست محیطی می باشد. هدف پروژه حاضر بررسی تصفیه ی بیولوژیکی خاک با استفاده از میکروب ها می باشد. از آنجاییکه مکانیسم عمل در این متد بر پایه پروسه ای طبیعی استوار می باشد از اهمیت اکولوژیکی زیادی برخوردار است. در پروژه حاضر درصد بالایی از کاهش هیدروکربن ها با استفاده از نوترینت ها و بالکینگ اجنت بدست آمد. در سی روز اول، فاکتور ثابت و اکنش تغییر هیدروکربن ها در تریتمنتی که قارچ های فیلامنت دار به آن اضافه شده بود کمتر ازتریتمنتی بود که هم قارچ و هم نوترینت اضافه شده بود.
    کلیدواژگان: تصفیه بیولوژیکی، قارچها، نفت، هیدروکربن
  • ناصر باغستانی میبدی، مهدی فرحپور، محمد تقی زارع صفحه 37
    آتش سوزی از جمله راهکارهای مدیریتی برای اصلاح مراتع محسوب می شود.در این پژوهش به بررسی اثرات آتش بر گونه های گیاهی مهم در مراتع استپی استان یزد پرداخته شده است. برای این منظور، محدوده ای به وسعت یک هکتار درون ایستگاه تحقیقاتی مرتع نیر یزد انتخاب گردید. این عرصه به 4 بلوک 125×20 متر و هر بلوک به 5 قطعه آمایشی 25×20 متری تفکیک شد. هر قطعه بطور تصادفی به هر یک از تیمارهای 4 گانه زمان آتش سوزی (بهار، تابستان، پاییز، زمستن) و تیمار آزمایشی بدون آتش سوزی (شاهد) اختصاص داده شد. عملیات آتش سوزی در سال 1383 و اولین آمار برداری از درصد پوشش گیاهان در اوایلمهر سال 1384 انجام و در سال 1385 نیز تکرار گردید. داده ها در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی تجزیه وتحلیل گردید. نتایج نشان داد که تاثیر آتش بر گونه های گیاهی مختلف عرصه، یکسان نبوه و گیاهان به زمان های مختلف آتش سوزی نیز واکنش مشابهی نشان نداده اند. درصد پوشش گیاهی گونه مرغوب rigida Salsola تحت تاثیر تیمار آتش سوزی زمستانه با حداقل اثر منفی همراه بوده است. آتش زدن مرتع دو گونه مهم Artemisia sieberi و Stipa barbata را تقریبا نابود نموده است. دو گونه نامرغوب Noaea mucronata و Cousinia deserti نیز در اثر آتش سوزی بشدت صدمه دیده اند، لکن در صد پوشش گیاهی گونه نامرغوب Scariola orientalis تحت تاثیر آتش سوزی تغییر معنی داری نیافته است (p<0/05). هر چند آتش سوزی درحذف برخی از گونه های نامرغوب عرصه موثر بوده است، لیکن همه گونه های مرتعی نامرغوب آن را در بر نگرفته است. علاوه بر آن این عمل موجب ارتقاء پوشش گونه های مرتعی مرغوب نشده است. بنابر این آتش سوزی درمناطق استپی ایران، اصلاع مرتع را حداقل در یک دوره کوتاه مدت موجب نمی گردد.
    کلیدواژگان: آتش سوزی، درصد پوشش، گونه های مرغو ب و نامرغوب، اصلاح مرتع، استپ
  • علیرضا فارسی محمدی پور صفحه 43
    دست یابی به معماری پایدار با به کار گیری انرژی های تجدید پذیر مانند تابش خورشید امکان پذیر است که در ساختمان، فناوری فتوولتاییک و کلکتور خورشیدی آن را به ترتیب به الکتریسیته و گرما تبدیل کرده و با این کار از مصرف سوخت های فسیلی کاسته و باعث کاهش تولید گازهای گلخانه ای و در نتیجه پرهیز از آلودگی محیط می شوند. بناهای یکپارچه با فتوولتاییک (BiPV) که فناوری فتوولتاییک در آن ها به صورت بخش پیوسته و یکپارچه ای از بدنه بنا است، راه کاری جامع برای حصول پایداری در محیط مصنوع است. برای این منظور باید معمار به این فناوری همانند مصالح ساختمان نگریسته و وظیفه هر کس در گروه طراحی به گونه ای تعریف شود تا بتوان تا جای ممکن بالاترین بازده از سامانه فتوولتاییک حاصل شود و بنا ساختاری هماهنگ و یکپارچه داشته باشد. این مقاله بر آن است تا با تحلیل احجام مختلف معماری در تهران بهترین آن ها را از نظر دریافت تابش خورشید مشخص نماید. در این راه ابتدانمودارهای تابش دریافتی سالانه و فصلی ترسیم شده و مناسب ترین زوایای ارتفاع و جهت در شراط مختلف تحلیل می شود سپس بعضی احجام متداول معماری از نظر تابش دریافتی مقایسه شده و مشخص می شود منشور با قاعده مثلث متساوی الساقین مناسب ترین حجم است.
    کلیدواژگان: پایداری، انرژی، معماری، بنای یکپارچه با فتوولتاییک (BiPV) ایران
  • کارل هامر، کورس خوشبخت صفحه 55
    به منظور تجزیه و تحلیل غنای گونه ای گیاهان کشاورزی و باغبانی در خانواده های گیاهان عالی، سه گروه اصلی ازخانواده های گیاهی بر اساس غنای گونه ای آنها تشکیل گردید. گروه اول شامل پنج خانواده گیاهی بوده که تعداد اعضای آن ها بیش از 10000 گونه می باشند. در این گروه خانواده گرامینه با 25/7% دارای بالاترین در صد گیاهان کشاورزی بود. گروه دوم مشتمل بر خانواده هایی است که غنای گونه ای آن ها بین 1000 تا 10000 می باشند. دراین گروه 50 خانواده معرفی شده اند که خانواده رز با 74/7 % بالاترین درصد گونه های کشاورزی را به خود اختصاص داد. گروه سوم که شامل 20 خانواده است و در برگیرنده خانواده هایی با غنای گونه ای کمتر از 1000 می باشد که در آن، خانواده موز با 5/32% بیشترین درصد گونه های کشاورزی را در خود جای داده است به طور کلی در این پژوهش تعداد 224000 گونه از 250000 گونه تخمینی موجود در گروه گیاهان عالی مورد بررسی قرا رگرفت. نتایج نشان داد که بین تعداد گونه های کشاورزی موجوددرهر خانواده و تعداد کل گونه های آن خانواده یک رگرسیون مثبت (56/0 +) وجود دارد.
    کلیدواژگان: تنوع زیستی، تغییر اقلیم، غنای گونه ای، گیاهان عالی
  • مجتبی رفیعیان، اسماعیل شیعه، ایوب شریفی صفحه 63
    شهرها به عنوان سکونتگاه اصلی نوع بشر، مکان هایی پویا و پیچیده تلقی می شوند. امروزه شهرها با چالش های گوناگونی مواجه هستند که کیفیت و به دنبال آن کیفیت نواحی مسکونی شان را با تهدید مواجه کرده است. هدف این مقاله توسعه ابزاری متشکل از شاخص های مرتبط و ارزیابی اهمیت نسبی شان به منظور سنجش کیفیت محیطی منازل مسکونی و واحدهای همسایگی شهری است. روش شناسی تحقیق بر پایه انجام مصاحبه های حضوری بود و از مصاحبه شوندگان خواسته شد تا ضمن فهرست بندی کردن، انتخاب اهمیت، گروه بندی و رتبه بندی شاخص ها درنهایت به ارزیابی مشخصه ها ورتبه بندی و ارزیابی مشخصه های درون هر گروه بپردازند. سپس با استفاده از 4 روش برآورد وزن، اوزان مشخصه ها مشخصه ها محاسبه و آثار مولفه هایی چون واحد همسایگی، سن و جنسیت بر تفاوت های مشاهده شده در اوزان مشخصه ها مورد بررسی مقایسه ای قرار گرفت. با استفاده از دو روش خوشه بندی، طراحی مدل تجربی کیفیت محیطی انجام گرفت. با استفاده از آنالیز رگرسیون چند متغیره، مشخص شد که برازش مدل نسبتا بالا بود(49%) مشخصه های مهم عبارت بودند از: بوی بد، آلودگی، کمبود امکانات و مخاطرات ایمنی. سنجش های ذهنی و ادراک های ساکنین دو محله با هم تفاوت داشتند. مشخص شد که میزان رضایتمندی مسکونی در میان ساکنین زعفرانیه بیشتر است، هم چنین رضایت ازمنزل مسکونی و واحد همسایگی نیز در میان ساکنین زعفرانیه بیشتر است، اما در مورد رضایت ازهمسایه ها رضایتمندی مردم خانی آباد بیشتر است. در نهایت، پس از مقایسه نتایج، الزاماتی برای سیاست گزاری توسعه شهری ارائه گردید.
    کلیدواژگان: شاخص های شهری، خوشه بندی، مشارکت ساکنین، ادراک ساکنین، تهران
  • فائزه زعفریان، محمد رضوانی، فرهاد رجالی، محمدرضا اردکانی، قربان نورمحمدی صفحه 77
    جهت تعیین توانایی یونجه (Medicago sativa L.) در برداشت عناصر سنگین از خاک در شرایط تلقیح (I)و بدون تلقیح (IO) با میکوریزا Glomus mosseae در خاک آلوده به فلزات سنگین شامل کبالت (Co)، کادمیوم (Cd)، سرب (Pb) و ترکیب دو تایی Pb*Co، Cd*Co) و (Pb*Cd سه تایی (Co*Cd*Pb) در یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در آزمایش گلدانی انجام شد. شاخص کلونی زایی میکوریزایی، بیوماس گیاه، غلظت و توزیع فلزات سنگین در ریشه، ساقه، برگ و اندام هوائی گیاه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد در شرایطی که خاک در معرض آلاینده های سه گانه فلزات سنگین قرارداشت، گیاهان میکوریزایی یونجه دارای برتری نسبت به گیاهان تلقیح نشده در جذب فلزات سنگین بودند. این موضوع نشان می دهد که سویه Glomus mosseae آلودگی شدید خاک را تحمل نموده و توانست انتقال آلاینده ها به اندام هوائی گیاه را افزایش دهد. نتایج پیشنهاد می کند که تلقیح یونجه با Glomus mosseae ممکن است رهیافت مناسبی برای افزایش برداشت گیاهی فلزات سنگین در شرایط آلودگی چندگانه خاک باشد.
    کلیدواژگان: یونجه، فلزات سنگین، قارچ های میکوریزا، برداشت گیاهی
  • یوسف فیلی زاده صفحه 91
    بالا آمدن آب خزر در اثر تغییرات اقلیمی، پیامدهای اکولوژیکی و اجتماعی – اقتصادی زیان آوری را به دنبال خواهد داشت. براساس تخمین های برنامه محیط زیست خزر وابسته به برنامه توسعه سازمان ملل متحد، گرم شدن زمین باعث بالا آمدن آب خزر به میزان 120-20 سانتی متر در سواحل ایران تا سال 1395 هجری شمسی خواهد شد. بالا آمدن آب خزر نه تنها باعث آبگرفتگی مناطق پست ساحلی خواهد شد، بلکه سطوح مختلف شن و رسوبات بخش های وسیعی را در بر خواهد گرفت. در این مقاله، فشارهای احتمالی بالا آمدن آب خزر بر اکوسیستم های طبیعی و مکان های انسانی بر اساس توپوگرافی تالاب انزلی در شمال ایران مورد بررسی قرار می گیرد. تالاب های ساحلی خزر به دلیل محدودیت در عمق و ارتفاع، نسبت به بالا آمدن آب حساس می باشند ورود آب خزر باعث افزایش رسوب گذاری، فرسایش سواحل کناری و تغییر در شرایط اکولوژیکی تالاب انزلی می شود. اثرات بالا آمدن خزر بستگی به توپوگرافی منطقه و مناطق تحت استفاده دارد و منجر به تغییر در سطح آب های زیرزمینی، تغییر درترکیب گونه های گیاهی و جایگزینی آن ها و کاهش محیط های طبیعی تالابی می گردد.
    کلیدواژگان: دریای خزر، تالاب انزلی، بالا آمدن آب، آب گرفتگی ایران
  • هما ایرانی بهبهانی*، بهرنگ بهرامی، فیروزه آقا ابراهیمی سامانی صفحه 103

    مناظر باستانی پارسه و پاسارگاد در دشت فروردین ودشت مرغاب استان فارس، دو شهر باستانی متعلق به دوران امپراطوری هخامنشی (330- 560 پیش از میلاد) هستند. حرایم حفاظتی کنونی پارسه و پاسارگاد بدون بررسی و مطالعه ویژگی های طبیعی و منظر فرهنگی بعنوان معیار اصلی در شکل گیری و توسعه این محوطه ها، تعیین شده است. منطقه مابین پارسه تا پاسارگاد در طول رودخانه سیوند و دره تنگ بلاغی با نشانه های طبیعی، تاریخی و فرهنگی نمایانگر تداوم تاریخ، طبیعت و فرهنگی است که پارسه و پاسارگاد تنها محوطه های کوچکی از این منظر یکپارچه می باشند. در این تحقیق نتایج زیر بدست آمده است: 1) مطالعه تاریخ، طبیعت و فرهنگ منطقه، منجر به تعیین حریم حفاظتی منظر فرهنگی پارسه - پاسارگاد به عنوان یک منظر یکپارچه شده است 2) تعیین منظر فرهنگی در منطقه پارسه - پاسارگاد 3) عشایر قشقایی نیز به عنوان یک معیار منظر فرهنگی در ایران با قدمت چند هزار سال.

    کلیدواژگان: پارسه، پاسارگاد، دوران هخامنشیان، جریان تاریخ و طبیعت، منظر فرهنگی
  • ناصر علی عظیمی، ژانت بلیک، سید محمد مجابی صفحه 117
    در سال های اخیر ایران اولویت بالایی را بر توسعه منابع غیر نفتی داده است و گردشگری به عنوان یک حوزه اقتصادی مهم برای این توسعه شناخته شده است. توسعه انواع ویژه گردشگری مانند اکوتوریسم و گردشگری فرهنگی هر دو از مباحث مورد بررسی این مقاله می باشد که درراستای اهداف و سیاست گذاری کلی توسعه منابع درآمدی غیر نفتی قراردارد. حفاظت از محیط زیست بر اساس اصل 50 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران وظیفه دولت می باشد. بنابر این، این ضرورت دارد تا نقشی را که منابع وسیع میراث فرهنگی کشور می تواند در توسعه گردشگری با محیط زیستی پایدار بازی کند، را بررسی نماییم. با توجه به اینکه حتی توسعه اکوتوریسم هم عواقب محیط زیستی منفی دارد توسعه سایر اشکال گردشگری کم شدت (شامل گردشگری فرهنگی) باید عامل مهمی در برنامه سیاست گذاری ایران در این حوزه باشد. ترغیب و تشویق گردشگری فرهنگی در ایران باید با هدف ایجاد تاثیرات مثبت و به حداقل رساندن تاثیرات منفی باشد. خط مشی های توسعه گردشگری فرهنگی باید اصول و اهداف توسعه پایدار را که اینجا در مفهوم پروژه های گردشگری هست، موردتوجه قراردهد. دلیل دیگری که باید نقش گردشگری میراث فرهنگی مورد بررسی قرار گیرد رابطه پیچیده آن با محیط زیست طبیعی است که در کنوانسیون حفاظت از میراث فرهنگی و میحط زیست طبیعی جهانی یونسکو سال 1972 بیان شده است. این را باید بخاطر داشته باشیم که میراث مفهوم خیلی گسترده ای دارد که در برگیرنده مناظر طبیعی، سایت های باستان شناسی و محیط زیست ساخته شده علاوه بر رفتارهای فرهنگی و علمی می باشد تمام اینها به توسعه پایدار و مدیریت گردشگری ارتباط دارد. بنابر این، این مقاله میراث فرهنگی را به عنوان منبع گردشگری محور تلقی و تمام ابعاد آن را مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: میراث فرهنگی، توسعه پایدار، گردشگری فرهنگی، تاثیرات
|
  • Masoud Sheidai, Sodabeh Jaffari, Zahra Noormohammadi Page 1
    Morphometric and molecular studies were performed on the three species and two varieties of Alopecurus. Numerical taxonomic studies were performed on 14 populations using 37 morphological characters. Clustering and PCA ordination separated the species studied in different clusters. Factor analysis identified the most variable morphological characteristics to be used in Alopecurus species delimitation. Out of ten RAPD primers used, five primers produce 115 bands. Six bands were common to all three species while the other bands were polymorph. Some bands were specific to A. myosuroides, while some other bands were specific for A. textilis and may be considered as loci for discriminating between these two species. UPGMA clustering and PCO ordination of the Alopecurus species based on RAPD data showed the species distinctiveness supporting the morphological results. A. arundinaceus also showed greater similarity to A. myosuroides in its molecular characteristics indicating the use of RAPD data in Alopecurus species delimitation.
  • Sina Razzaghi Asl, Mohsen Faizi, Mostafa Behzadfar Page 9
    Urban Design and Landscape Architecture are designated as new arts /sciences that are formed through a combination of different artistic and scientific disciplines. The formal emergence of urban design happened in 1960's while landscape architecture existed from the beginning of 20th century. Success of these fields even after a century can mainly attributed to their focus on environmental quality of public realms in cities. The modernity of these two fields and activities regarding their goal and their view towards the aspects of the public domain, have resulted in ambiguous definitions which have made distinguishing them difficult. This article reviews the background features of the two fields such as definitions and approaches to understanding concepts and signifies the separating and identification points with suitable suggestions at the end. The results of this work show that the differences of the two fields, are related to the "scale and functional domain", "intrinsic emphases on particular environmental variables" and their "backgrounds". The identification pointsalso depend on their association with architecture, urbanism and environmental design and management as the most important task.
  • Leyla Gheyrati Arani, Venkat Gunale Page 23
    Soil pollution is receiving greater and greater attention due to its direct impact on soil, water and public health. Remediation of soil is an important means of restoring soil back to natural condition. The present work was aimed to examining a method of soil decontamination by means of biodegradation which is of crucial ecological significance as its basic mechanisms are based on natural processes. A high percentage of hydrocarbon reduction was obtained during nutrient and bulking agent stimulation. During the first 30 days, the first-order TPH degradation rate constant (k1) was lower for the treatment without nutrients (natural attenuation) followed by the augmentation, augmentation plus stimulation and stimulation treatments respectively.
  • Naser Baghestani Maybodi, Mehdi Farahpour, Mohammad Taghi Zare Page 37
    The effectiveness of prescribed fire as a range management tool was examined in this study in the Yazd province of Iran. One hectare of land was divided into four 20 x 125 m blocks. Blocks were split into five 20 x 25 m experimental plots. Seasonal burning was randomly applied on each plot in 2004. One plot was also left unburnt as a control. Data were collected in 2005 and 2006 and analyzed. The results show that the response of species to fire varies within the season as well as among seasons. The minimum burning effect on vegetation cover was observed for the most desirable plant (Salsola rigida) in response to winter fire treatment. Fire eliminated both Artemisia sieberi and Stipa barbata, the two other important species found on the range. Reduction of undesirable species, such as Noaea mucronata and Cousinia deserti was also considerable. The percentage cover of other undesirable species, i.e. Scariola orientalis, did not change significantly (p< 0.05). We concluded that, although it burning eliminated some species, it could not eradicate all undesirable species. It also failed to promote the desired species in terms of vegetation cover. So, at least in the short term, burning is not considered a range improvement tool for steppe rangelands in Iran.
  • Alireza Farsi Mohammadi Pour Page 43
    Achieving sustainable architecture may be feasible by using renewable energies. Solar power can be exploited in building via photovoltaic and collectors to produce electricity and heat and it will lead to GHG reduction. Building integrated photovoltaic (BiPV) systems can form a cohesive design, construction, and energy solution for the built environment. PVs produce electricity and have special aspects that can be utilized. The expressive and impressive aspect of a photovoltaic system designed and applied on the envelope of the buildings can not be ignored and the architect should appreciate PV's abilities to perform as an exterior material as well. Designing a BiPV needs a team in which everyone plays his/her own role to reach the maximum output through the system. This paper will analyze the best architectural form and specification of a BiPV in Tehran. In this research diagrams of annual and seasonal total of global radiation in Tehran will be produced. With regard to diagrams the best tilt angle will be discussed. Finally, some basic forms such as cube, prism and box will be analyzed to receive the maximum solar radiation and an isosceles triangle for the best choice.
  • Karl Hammer, Korous Khoshbakht Page 55
    Species richness in relation to crop plants is analyzed within the families of higher plants. Three groups have been made: (1) more than 10.000 species (5 families), (2) 1.000 to 10.000 species (50 families), (3) less than 1.000 species (20 families). Thus about 224.000 species from the estimated 250.000 species of higher plants have been included in this study. According to Hanelt and IPK (2001), altogether 7,000 species of crop plants exist. There is a positive correlation (r = + 0.56) between the number of crop plants and species diversity of the families. Important crop species within the selected families are indicated.
  • Mojtaba Rafieian, Esmaile Shieh, Ayoobb Sharifi Page 63
    Cities are complex and dynamic entities which are the main habitat of mankind. Nowadays cities are facing various challenges that threaten their quality and consequently that of urban residential areas. Developing relevant indicators is a vital step toward assessing these environments’ quality and can led to better decision making. The aim of this paper is to develop a tool comprising relevant indicators and to assess their relative importance for measuring the environmental quality of dwellings and urban neighborhoods. Impetus for the research was a need to inform planning and policy decisions in the Tehran metropolitan area. Residents of two Tehran neighborhoods participated in this study. During interviews, respondents were presented with five tasks: an inventory task, an importance selection task, a grouping task, a ranking and rating task for groups of attributes, and finally, a ranking and rating task for attributes within each group. After acquiring the needed data, attribute weights were calculated using four weight estimation methods. Next, the effects of neighborhood, sex, and age on the observed differences in attribute weights were examined, and a Comparison between the methods of attributes weight calculation was conducted. Based on two cluster solution methods, attributes were assigned to different clusters. These resulting clusters were then used to design the empirical model of urban environmental quality. In the end, after comparing the results of current study with those of previous studies, some amendments are suggested to be incorporated in revision of Iranian urban planning process, and some implications are presented for urban development policy.
  • Faezeh Zaefarian, Mohammad Rezvani, Farhad Rejali, Mohammad Reza Ardakani, Ghorban Noormohammadi Page 77
    A pot experiment was conducted to determine the phytoextractive ability of alfalfa plants both inoculated (I) and non-inoculated (I0) with Glomus mosseae under different combinations of heavy metal pollution. Alfalfa inoculated and noninoculated plants were exposed to Cadmium (Cd), Lead (Pb), Cobalt (Co), Cd*Co, Cd*Pb, Pb*Co and Cd*Pb*Co in a factorial experiment. The heavy metal concentrations in the leaves, stems, shoots and roots were measured. In inoculated and noninoculated plants, contamination concentration in shoots was higher than in root. Findings indicated that in the triple metal treatment (Cd*Pb*Co) inoculated plants were preferred. This showed that G. mosseae tolerated intensive contamination and transferred contaminants to alfalfa shoots. These results suggest that alfalfa inoculated plants are potentially suitable for phytoextraction of heavy metals in multiple heavy metal stress.
  • Yousef Filizadeh Page 91
    Flooding due to Caspian Sea level rise (CSLR) resulting from climate change may have serious ecological and socio-economic consequences. According to estimates from the Caspian Environment Programme (CEP), global warming until 2016 may cause a relative CSLR in Iranian coastal area of 20–120 cm. Rising the Caspian Sea level will not only inundate low-lying coastal regions, but it will also contribute to the redistribution of sediment along sandy coasts. In the present paper the possible impact of a CSLR of this magnitude on coastal habitat types is discussed based on topography at the Anzali Lagoon area in the North of Iran. Coastal marshes are susceptible to accelerated CSLR because their vertical accretion rates are limited and they may drown. As the Anzali Lagoon convert to the Caspian Sea, tidal exchange through inlets increases, which leads to sand sequestration on tidal deltas, erosion of adjacent barrier shorelines, and change the ecological conditions. The CSLR is expected to cause a change in groundwater level, a horizontal displacement of vegetation zones and a reduction in area, depending on accretion rate (sedimentation), local topographyand inland land-use.
  • Homa Irani Behbahani, Behrang Bahrami, Firoozeh Agha Ebrahimi Samani Page 103

    Parse (Persepolis) in Farvardin plain and Pasargadae in Marghab plain (two ancient cities in Fars Province) are well-known World Heritage archeological sites dating back to the Achaemenid period (560-330 BC), located in South-Central Iran. The present protective buffers for each site have been defined without any consideration of the natural and cultural landscapes that are the major criteria playing unique roles in their development. The area between Parse and Pasargadae along the Sivand River and Tang-e Bolaghi valley hosts significant natural, cultural and historical landscapes in which the above mentioned two sites are only two small representative heritages among the vast integrated landscape indicating- temporal- a spatial The res. cultural associationults of this study are: (1) By studying the historical, natural and cultural context and consistency of Parse- Pasargadae region, the identification of a more suitable protective margin for Parse- Pasargadae, cultural landscape as a unified concept and also to prevent its destruction. (2) Identifying criteria for the cultural landscape (3) Recognition that the Qashqai pastoralists are a special Persian cultural index that has preserved this culture for thousands of years.

  • Nasserali Azimi, Janet Blake, Seyed Mohammad Mojabi Page 117
    A high priority has been placed in Iran in recent years on developing non-oil sources of income and tourism has been identified as one important area of the economy for development. The development of niche types of tourism such as ecotourism or cultural tourism – both the subject of this paper - is clearly in line with the public policy objective of developing non-oil sources of income. Environmental protection is an obligation on the government under Principle 50 of the Constitution of the Islamic Republic. It is therefore appropriate to consider what role the country’s vast cultural heritage resource can play in ensuring more environmentally sustainable forms of tourism development. Since even ecotourism developments can have negative environmental consequences by development of other forms of low intensity tourism (including cultural tourism) must be an important element in Iran’s policy agenda in this area. The promotion of cultural tourism in Iran should aim therefore to build on the positive impacts while minimising the negative ones. Policies for development of cultural tourism should also take into account the principles and objectives of sustainable development which are set out here within the context of tourism projects. A further reason to look at the role of cultural heritage in this respect is its intricate relationship with the natural environment, as evidenced by the 1972 Convention on the Protection of the World Cultural and Natural Environment of UNESCO. It should be remembered that heritage is a very broad concept that encompasses within its scope landscapes, archaeological sites and built environments as well as cultural practices and knowledge. All of these are relevant to the sustainable development and management of tourism. It also has a potential for contributing to sustainability in itself. This article will therefore consider the cultural heritage – as a tourism resource base - from all of these dimensions.