فهرست مطالب

فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی - پیاپی 2 (زمستان 1389)

فصلنامه فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی
پیاپی 2 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صدرالدین ستاری، عبدالرضا جعفرنژاد صفحه 5
    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی دیدگاه دبیران درباره عوامل مؤثر بر عدم استفاده از وسایل کمک آموزشی در جریان یاددهی و یادگیری در مدارس متوسطه استان مازندران بوده است. روش انجام این تحقیق توصیفی پیمایشی، و جامعه آماری کلیه دبیران مقطع متوسطه استان مازندران که دارای سابقه تدریس بیش از دو سال داشته اند را، شامل می شده است. از کل جامعه آماری به روش نمونه گیری تصادفی ساده، نمونه ای به تعداد 360 نفر طبق جدول نمونه گیری مورگان انتخاب گردید، و داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری گردید و در تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. نتایج تحلیل داده های تحقیق حاکی از آن بود که عواملی چون نگرش منفی دبیران نسبت به وسایل کمک آموزشی، کمبود و عدم وجود وسایل کمک آموزشی، تراکم دانش آموزان در کلاس درس، عدم تسلط معلمان در به کارگیری وسایل کمک آموزشی، و نارسایی در شیوه مدیریت مدارس بر عدم به کارگیری وسایل کمک آموزشی در جریان یاددهی و یادگیری تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: وسایل کمک آموزشی، تراکم دانش آموزان، نارسایی در شیوه مدیریت مدارس، فرآیند یاددهی، یادگیری، موانع کاربرد وسایل کمک آموزشی
  • سعید صفاریان، وحید فلاح، سید حمزه میرحسینی صفحه 21
    هدف اصلی پژوهش حاضر، مقایسه تاثیر به کارگیری نرم افزارهای آموزشی با روش تدریس سنتی بر یادگیری درس ریاضی پایه چهارم مقطع ابتدایی پسرانه شهرستان قائمشهر می باشد. در این پژوهش که از نوع شبه آزمایشی است از میان 65 کلاس چهارم ابتدایی، به روش تصادفی ساده، دو کلاس از مدارس (فجر و سما شماره 1) پسرانه که جمعا 60 دانش آموز در آنها مشغول به تحصیل بوده اند به عنوان نمونه انتخاب شدند.گروه نمونه به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند و جهت دستیابی به هدف پژوهش، روش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بین دو گروه آزمایش و کنترل اتخاذ گردید. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل از نمرات پیش آزمون و پس آزمون از آزمون t گروه های مستقل استفاده شد. مقایسه میانگین نمرات پیش آزمون دو گروه آزمایش و کنترل با آزمون t گروه های مستقل نشان داد بین دو گروه قبل از شروع آزمایش در پیش دانسته های لازم برای آموزش مباحث پیش بینی شده تفاوت معنی داری وجود ندارد. مقایسه میانگین نمرات پس آزمون بین دوگروه با آزمون t گروه های مستقل نشان داد که بین عملکرد دو گروه آزمایش و کنترل از نظر آماری تفاوت معنی داری وجود دارد. نتایج نشان داد که عملکرد دانش آموزانی که به وسیله نرم افزار آموزشی، آموزش دیده اند در مقایسه با دانش آموزانی که به شیوه سنتی آموزش دیده اند در آزمون پیشرفت تحصیلی ریاضی به طور قابل ملاحظه ای بهتر بوده است.
    کلیدواژگان: نرم افزار آموزشی، روش تدریس سنتی، یادگیری درس ریاضی
  • نرگس کشتی آرای، علیرضا یوسفی، شهرام شهبازی صفحه 37
    هدف پژوهش شناسایی عمده ترین موانع و راهکارهای استفاده از قابلیت های بانک های اطلاعاتی الکترونیکی از دیدگاه دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه اصفهان بود. روش پژوهش توصیفی- پیمایشی و جامعه آماری این مطالعه کلیه دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 88-1387 بودند که تعداد آنها 4035 اعلام شد. حجم نمونه طبق جدول کرجسی و مورگان 380 نفر تعیین شد که از بین آنان به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای380 نفر انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته ای با روایی 84/0 و پایایی 85/0 مشتمل بر سه قسمت بود. قسمت اول مربوط به اطلاعات فردی پاسخ دهندگان بود و در قسمت دوم به شناسایی عمده ترین موانع استفاده از قابلیت های بانک های اطلاعاتی الکترونیکی و قسمت سوم به شناسایی عمده ترین راهکارها در این خصوص پرداخته شد. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های آماری فراوانی، درصد و t تک متغیره استفاده شد. نتایج نشان دادکه دانشجویان تحصیلات تکمیلی عمده ترین مانع را در زمینه ی استفاده از بانک های اطلاعاتی الکترونیکی «عدم آشنایی با مهارت های جستجوی اطلاعات» با میانگین (27/4)که بیشتر از سطح متوسط (3) بود قلمداد نمودند و در خصوص راهکارها، اجرای دوره های آموزش زبان انگلیسی در جهت استفاده بهتر از شبکه جهانی وب (2/81 درصد) و برگزاری دوره های تخصصی آموزش مهارت های جستجوی بانک های اطلاعاتی الکترونیکی (7/75 درصد) را بیان نمودند.
    کلیدواژگان: موانع، راهکارها، بانک های اطلاعاتی، منابع الکترونیکی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی
  • مسلم صالحی، عباس قلتاش، اصغر آزادمهر صفحه 49
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر فن آوری اطلاعات و ارتباطات بر خلاقیت و اثربخشی دبیران دبیرستان های شهرستان فسا بوده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه دبیران رسمی زن و مرد مقطع متوسطه شهرستان فسا در سال تحصیلی 1389-1388 به تعداد 317 نفر بود. نمونه آماری پژوهش براساس جدول مورگان شامل 111 نفر از دبیران بود که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات سه پرسشنامه اثربخشی، پرسشنامه خلاقیت تورنس و پرسشنامه محقق ساخته فن آوری اطلاعات و ارتباطات بود. روایی ابزار از روش همسانی درونی و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ بررسی شد که برای پرسشنامه اثربخشی این مقدار برابر 85/0، برای پرسشنامه خلاقیت برابر 79/0 و برای پرسشنامه فن آوری اطلاعات و ارتباطات برابر 91/0 به دست آمد. مهم ترین نتایج این پژوهش عبارت بودند از اینکه بین اثربخشی دبیرانی که از اینترنت استفاده می کنند و دبیرانی که از اینترنت استفاده نمی کنند تفاوت معناداری وجود دارد، همچنین بین خلاقیت و نوآوری دبیرانی که از فن آوری اطلاعات و ارتباطات استفاده می کنند و استفاده نمی کنند تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات و ارتباطات، اثربخشی، خلاقیت
  • حسن رستگارپور، منیژه یداللهی صفحه 63
    در دهه حاضر؛ چندرسانه ای ها به عنوان یکی از ابزارهای نوین آموزشی به گسترش دانش در عصر اطلاعات کمک فراوانی کرده اند. تصاویر گرافیکی یکی از عناصر نظام چند رسانه ای می باشندکه امکان بیشترین خلاقیت را برای یادگیری فراهم می سازند. تصاویر گرافیکی پویا برای تحصیل و افزایش یادگیری طراحی شده و در نرم افزارهای آموزشی گنجانده می شوند. هدف این پژوهش، مطالعه تاثیر نقش تصاویر گرافیکی در دو نقش پویا و ایستا بر یادگیری درس هندسه بود. این تحقیق کاربردی و از نوع شبه آزمایشی بود. سه فرضیه در رابطه با تاثیر تصاویر گرافیکی پویا و ایستا در مقایسه با روش سنتی متداول بر یادگیری درس هندسه تدوین شد. از طرح آزمایشی پیش آزمون پس آزمون با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل استفاده شد. قبل از مداخله متغیر مستقل، پیش آزمون جهت همگنی گروه ها به عمل آمد. جامعه آماری دانش آموزان دختر سال سوم راهنمایی شهر تهران بودند که با روش نمونه گیری خوشه ایاز سه منطقه به صورت تصادفی انتخاب شدند. از هر منطقه یک مدرسه و از هر مدرسه یک کلاس 30 نفری جهت انجام پژوهش انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفت. از آزمون t دو گروه مستقل جهت بررسی تفاوت میانگین گروه ها استفاده شد. نتایج نشان داد که بین روش یادگیری درس هندسه با استفاده از تصاویر گرافیکی پویا، ایستا و سنتی تفاوت معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: چند رسانه ای آموزشی، تصاویر گرافیکی پویا و ایستا، یادگیری
  • جواد سلیمانپور، علی خلخالی، لیلا رعایت کننده فلاح صفحه 77
    پژوهش حاضر مطالعه ای شبه تجربی است که با هدف تعیین تاثیر روش تدریس مبتنی بر فن آوری اطلاعات و ارتباطات در ایجاد یادگیری پایدار درس علوم تجربی دانش آموزان پایه ی سوم راهنمایی شهرستان رامسر در سال 1389 انجام شد. جامعه ی آماری تحقیق شامل کلیه ی دانش آموزان دختر سال سوم راهنمایی شهرستان مذکور به تعداد 395 نفر بود. با توجه به نمونه های آماری در دسترس و جایگزینی آنها در دو گروه آزمایش و خطا، نمونه گیری تصادفی به تعداد 50 نفر صورت پذیرفت. به منظور بررسی اثر بخشی مقایسه ای روش تدریس مبتنی بر ICT و تدریس سنتی در یادگیری پایدار دانش آموزان، آزمون مجدد در دو مرحله به عمل آمد. مرحله ی اول یک ماه پس از اجرای اولیه و مرحله ی دوم سه ماه پس از آن انجام گرفت. جهت اجرای تدریس مبتنی بر فن آوری اطلاعات و ارتباطات آرایش کلاسی به صورت گروه های دو نفره شکل گرفت و هر گروه یک رایانه در اختیار داشت که به صورت شبکه با همدیگر و با رایانه اصلی یعنی دبیر مربوطه در ارتباط بودند. برای کنترل کاربرها و مدیریت کلاس از نرم افزار «نت ساپورت اسکول» استفاده گردید و موضوعات درسی از سه طریق ارائه گردید: الف) محتوای الکترونیکی تولید شده توسط دبیر ب) اتصال به شبکه اینترنت ج)کاربرد نرم افزارهای آموزشی. تجزیه و تحلیل داده های حاصله با نرم افزارSPSS انجام شد و روش آماری آزمون t دوگروه مستقل بود.
    نتایج حاصل از تحقیق، تاثیر روش تدریس مبتنی بر فن آوری اطلاعات و ارتباطات بر یادگیری پایدار دانش آموزان در درس علوم تجربی را تایید نمود. همچنین مشخص شد که میزان یادگیری پایدار در روش تدریس مبتنی بر فن آوری اطلاعات و ارتباطات بیش تر از روش تدریس سنتی است.
    کلیدواژگان: روش تدریس، فن آوری اطلاعات و ارتباطات، یادگیری پایدار، علوم تجربی
  • مرتضی منطقی صفحه 95
    فن آوری تلفن همراه در جامعه به شکلی روزافزون گسترش می یابد و این در حالی است که پژوهش های نسانی اجتماعی معطوف به آن نادر است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی چگونگی کاربری تلفن همراه در سطح دانشجویان دانشگاه تربیت معلم، انجام پذیرفت. پس از بررسی چگونگی کاربری تلفن همراه در سطح 50 نفر از دانشجویان، پرسشنامه محقق ساخته ای تهیه شد. با توجه به شاخصه روان سنجی قابل قبول پرسشنامه، این پرسشنامه با هدف بررسی تطبیقی چگونگی کاربری کاربران دختر و پسر دانشجو از تلفن همراه، در سطح 399 دانشجوی دختر و 398 دانشجوی پسر که به تصادف انتخاب شده بودند، اجرا گردید. تحلیل عامل نتایج حاصل، شش عامل را مشخص کرد که نتایج حاصل از آزمون مقایسه گروه های ناوابسته در عوامل اخیر، برتری دانشجویان دختر را در موارد استفاده چند رسانه ای از تلفن همراه و استفاده از تلفن همراه جهت آگاهی از زمان و تقویم و برتری پسران را در موارد استفاده های ارتباطی پیشرفته، استفاده های آموزشی و استفاده های تفریحی از تلفن همراه نشان داد.
    کلیدواژگان: تلفن همراه، تحلیل عامل، دانشجو، دختر، پسر
  • سعید آیت، الهام حری نجف آبادی صفحه 129
    ارزشیابی آموزشی همواره فرآیندی مهم، وقت گیر و هزینه بر در سیستم های آموزشی بوده است. از سوی دیگر دستیابی به نتیجه قابل اعتماد بدون استفاده از معیارهای مناسب، امکان پذیر نمی باشد. در این مقاله با استفاده از معیارهای منطق فازی، سیستمی جهت ارزشیابی نحوه آموزش مدرسان پیشنهاد شده است. منطق فازی از روش های نوین استنتاج محسوب می شود و در ترکیب با رایانه به عنوان ابزاری قدرتمند در کاربردهای مختلف استفاده می شود. مراحل این تحقیق بدین صورت است که ابتدا با آمارگیری از استادان با تجربه و مسلط به دانش و فن آوری های نوین آموزشی، داده های مورد نیاز جمع آوری گردیده است. سپس به عنوان مطالعه موردی، شیوه های مؤثر در آموزش ریاضیات مقطع کارشناسی با استفاده از روش های نوین و ایده های منطق فازی مورد تحلیل و مطالعه قرار گرفته است. در نهایت، با استفاده از تحقیقات انجام شده، یک سیستم فازی جهت ارزشیابی آموزشی، طراحی و با نرم افزار MATLAB پیاده سازی شده است. نتایج ارزیابی نشان داد که با استفاده از این سیستم پیشنهادی (در مطالعه موردی انجام شده)، ارزشیابی مؤثرتری از عملکرد آموزشی مدرسان امکان پذیر است و مدرسان می توانند با استفاده از این سیستم، اقدام به اصلاح و افزایش بهره وری روند آموزش خود نمایند. همچنین این تحقیق نشان داد که با استفاده از استنتاج فازی خطاهای ارزشیابی کاهش یافته و از حالت مطلق گرای منطق کلاسیک عاری گردیده است.
    کلیدواژگان: ارزشیابی آموزشی، معیارهای آموزشی، منطق فازی
|
  • Sadraddin Sattari, Abdolreza Jafarnejad Page 5
    The purpose of this research was to study the teachers’ point of view on the effective factors on not using teaching aids in the process of teaching and learning in high schools in Mazandaran province. The method of the study was descriptive-survey and the population was all teachers at high schools with more than two years service life. Out of the whole statistical population, 360 were selected randomly as sample, based on the Morgan table. The data collection was done through a researcher made questionnaire. In analysis of the collected data, the descriptive and inferential statistics were used. Results showed that several factors were effective on not using of teaching aids in the process of teaching and learning, including: negative attitude of teachers toward teaching aids, shortage and non availability of such aids, the crowding of students in each class, not mastery of teachers in using teaching aids, and inefficiency in way of school management.
  • Saeed Saffarian, Vahid Fallah, Seyed Hamzeh Mirhosseini Page 21
    The main goal of this study was to compare the effect of educational softwares with traditional method on learning mathematics by grade 4 elementary level boy students in Ghaemshahr. In this semi-experimental research out of 65 classes, two classes (Fajr and Sama No.1) with 60 students were randomly selected. Sample group was divided into control and experimental groups. To achieve the goal of research, the semi experimental method including pre-test and post-test design were applied. To analyze the obtained data through pre-test and post-test, independent t test was applied. Comparison of the means of pre test of two groups; using independent t test; indicated that there was no significant difference between their prerequisite of new contents. On the other hand, the comparison of the means of post-test of two groups through application of t test showed that there was a significant difference between the groups. The results revealed that the students learning through the application of software can make better improvement in education than those learning through traditional methods.
  • Narges Keshtiaray, Ali Reza Yousefi, Shahram Shahbazi Page 37
    The purpose of this study was the identification of most major barriers and solutions of using capabilities of electronic informational banks from the point of view of graduate students of Isfahan University. The method of the research was descriptive-survey and the statistical population was all graduate students of Isfahan University (4035 people) in the 2008-2009 academic year. According to Krejcie and Morgan table, 380 persons were selected by random stratified sampling method. The data collecting tool which consists 3 parts was a researcher made questionnaire with 0.84 validity and 0.85 reliability. The first part was related to the demographic information; the second part was related to the identification of most major barriers of using capabilities of electronic informational banks; and the third part deals with the identification of most major solutions. In order to analyze the information, the statistical methods of frequency, percentage and one sample t test was used. The results showed that the graduate students considered the most important barriers of using electronic informational banks as "lack of familiarity with information searching skill", with average 4.27 that is more than mean (3). Also they stated that "establishing English language courses towards better use of world web network" (81.2%), and "establishing special courses for training skills of searching electronic informational banks" (75.7%) were the most important solutions.
  • Moslem Salehi, Abbas Gholtash, Asgharazadmehr Page 49
    The purpose of this research was to study the effect of information and communication technology on effectiveness and creativity of high school teachers of Fasa city. The statistical population of the research included all male and female formal high school teachers of Fasa (317 people) in 2009-2010 academic year. The statistical sample of study included 111 teachers selected through a simple random sampling based on Morgan table. Data was collected by three questionnaires: effectiveness questionnaire, Torrance creativity questionnaire, and a researcher made information and communication technology questionnaire. Validity of instruments was reviewed by internal consistency method, and its reliability was calculated through Cronbach Alpha, which was 0.85 for effectiveness questionnaire, 0.70 for creativity questionnaire and 0.91 for information and communication technology questionnaire. The most important results of the study showed that there was a significant difference between effectiveness of teachers who used internet and those who did not use it. Also there was a significant difference between creativity and innovation of teachers who used information and communication technology and those who did not use it.
  • Hassan Rastegar Pour, Monireh Yadollahi Page 63
    In the present decade, multi-media as one of the modern educational means have greatly helped the development of knowledge in information age. Graphical images have been the fundamental element of multimedia in promoting creativity in the design of learning environment. Dynamic graphical images are designed to increase learning and are used in development of educational softwares. The purpose of this study was to investigate the effect of dynamic and static graphical images on learning of geometry. The research method was a quasi-experimental one. Three hypotheses were developed with respect to comparing the effect of dynamic and static graphical images on the learning of geometry through traditional method. Before the interference of the independent variable, pre-test was performed to determine the homogeneity of the groups.The population of the study consists of secondary school girls in Tehran. Three district of Tehran were randomly chosen as the sample by using cluster sampling method. From each district one school and from each school one class with 30 students were chosen and studied. An independent t test was used to study the mean differences among groups. The results indicated that there was no significant statistical difference between the means of the groups.
  • Javad Soleymanpoor, Ali Khalkhali, Leyla Raayat Konande Fallah Page 77
    The present research is a quasi–experimental one with the aim of determining the effect of information and communication technology- based (ICT-based) teaching method in creating sustained learning in experimental science course of third grade secondary school students in Ramsar in 2010. The statistical population included all the third grade secondary school female students about 395 people. Considering the statistical samples available, 50 subjects were selected and divided into experimental and control groups based on random sampling method. To evaluate the comparative effectiveness of ICT-based teaching method and traditional one on students’ sustained learning, a retest was administered in two phases. The first phase was done one month after the initial administration, and the second one was done after three months. To perform ICT-based teaching methods, classes were arranged with two students, each class was given a computer which was connected to the others and to the main computer (that of the teacher) in a network. To control the users and for the purpose of class management," Net School Support" software was used and the subject matters were presented in three different ways: a) electronic content produced by the teacher, b) connection to internet, and c) the use of educational softwares. Analysis of the obtained data was done with SPSS software, and the statistical method used t test two independent groups.The results of the research confirmed the effect of ICT-based teaching method in creating sustained learning in experimental sciences course in third grade secondary school students. Therefore, based on tests performed and the obtained results, the rate of sustained learning through ICT- based methods was more than the traditional methods.
  • Morteza Manteghi Page 95
    This study was conducted to investigate how Tarbait Moallem university students use mobile phone. Having conducted a preliminary study on how mobile is used by 50 students, the researcher devised a questionnaire. Given the acceptable psychometric indices of the questionnaire, it was administered to a population of 400 female students and 400 male students randomly selected for the purpose of comparatively studying the use of mobile phone by female students and male students. The results of factor analysis showed 6 factors. The findings indicated that female students use mobile for keeping themselves updated on time and dates more frequently than male students. However, the male students use mobile for advanced communication, educational purposes and recreational use more frequently than female students.
  • Saeed Ayat, Elham Horri Najafabadi Page 129
    Evaluation has always been a time- consuming, expensive and important process in educational systems. In addition, reliable outcome cannot be achieved unless we use appropriate criteria. In this research, a system using Fuzzy logic criteria was proposed for the evaluation of faculty member's teaching performance. Fuzzy logic is considered as a modern method of inference which is used for different purposes as a powerful instrument when combined with computer. In this research, we first gathered required information from experienced faculty members and those with enough information about new educational technology. Then, efficient methods of teaching mathematics at undergraduate level as the case study have been studied and analyzed using new methods and Fuzzy logic. Finally, with the help of the researches done, a Fuzzy system for educational evaluation was designed and was applied with MATLAB software. The results of the evaluation showed that using the proposed system (in this case study) more efficient evaluation on faculty member's teaching performance would be possible. Also, they can increase and improve the productivity of teaching procedures using this system. Furthermore, this research showed that evaluation errors would decrease using Fuzzy inference.