فهرست مطالب

مطالعات پیشگیری از جرم - پیاپی 10 (بهار 1388)

فصلنامه مطالعات پیشگیری از جرم
پیاپی 10 (بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • دستور العمل ارائه مقاله به فصلنامه مطالعات پیشگیری از جرم
    صفحه 4
  • کیومرث کلانتری صفحه 7
    آرامش و امنیت در جامعه، هم هدف است و هم بستر. زیرا یکی از اهداف حکومت ها ایجاد آرامش و امنیت در جامعه است. از سوی دیگر این هدف، بستری برای دسترسی به اهداف دیگر جوامع بشری نیز هست. در چند دهه اخیر، دولت ها پی بردند که در پدیده جنایی نیز مانند مسائل پزشکی، پیشگیری بهتر از درمان است.
    برای پیشگیری از جرم، دو روش عمومی و اختصاصی وجود دارد. روش عمومی، بررسی گونه هایی است که به طور کلی در کاهش بزه (صرف نظر از نوع آن) موثر است. در حالی که در روش اختصاصی، گونه هایی بررسی می شود که ناظر به نوعی خاص از جرم است. نگارنده در این مقاله که به گونه های عمومی پیشگیری از جرم می پردازد، معتقد است که برای هدف فوق باید در سیاست کلی جامعه و نیز در سیاست جنایی جامعه، تجدیدنظر کرد. از مصادیق سیاست کلی جامعه که نیازمند تحول است، قانون پذیری جامعه و تحول در سیاست های فرهنگی و اقتصادی را می توان ذکر کرد. همچنین از مصادیق سیاست جنایی کشور، می توان به آموزش همگانی، اصلاح نظام زندان و در نهایت تشکیل شورای عالی سیاست جنایی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: جرم، پیشگیری، سیاست جنایی، آرامش و امنیت، زندان
  • سیدمحمود میر خلیلی صفحه 27
    سیاست جنایی مجموعه تدابیری است که بدنه اجتماع، اعم از دولت و مردم، در مقابله با پدیده مجرمانه اتخاذ می کنند. بخشی از این تدابیر به اقدامات پیشگیری وضعی باز می گردد که درصدد تحدید فرصت ها و موقعیت های جرم زا و دشوار کردن تحقق فکر مجرمانه است. از جمله این راهبرد ها، حفاظت و حمایت از آماج های جرم است. جامعه در دور کردن ذهن و فکر افراد از بزهکاری و پیشگیری اجتماعی، توفیق کاملی کسب نکرده است. بنابراین باید نسبت به ایجاد مانع پس از تحقق فکر مجرمانه اقدام کند. یکی از روش هایی که در این مرحله گذار از اندیشه به عمل را دشوار می کند، تقویت حفاظتی از آماج های جرم است. در این مقاله، برخی روش های حفاظت از آماج ها، مانند حفاظت فیزیکی، حفاظت الکترونیکی، و حفاظت و حمایت قانونی از افراد در معرض بزه در راستای پیشگیری از وقوع جرم علیه آنان، مورد بحث قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: آماج های جرم، سیاست جنایی، محافظت، حمایت، تقویت حفاظتی
  • حسین غلامی صفحه 51
    فرایند تحقق پیشگیری از جرم و بزه کاری از طریق اجرای برنامه های ترمیمی و یا استفاده از تدابیر عدالت کیفری سنتی (مبتنی بر سزادهی یا باز پروری) همواره موضوعی مورد بحث می باشد. پرسش اساسی این است که چگونه می توان چنین فرایندی را ایجاد یا تسهیل نمود تا در نتیجه انتظار داشته باشیم که بزهکار مشمول تدابیر یا برنامه های مذکور مرتکب تکرار جرم نشود. در عدالت کیفری سنتی، استفاده از احساساتی همانند ترس جهت تحقق ارعاب، تقصیر جهت تحقق سزا دهی و یا قصور و ناتوانی جهت ایجاد باز پروری تاکید و توجه شده است لیکن در رویکرد ترمیمی از جمله بر حس شرم و نقش اساسی آن در پیشگیری از تکرار بزه کاری تاکید می شود.
    در این مقاله ضمن تبیین ماهیت شرم و تفاوت آن با مفاهیم مشابه، به نقش و تاثیر این مفهوم در سیاست گزاری جنایی و جایگاه آن در عدالت ترمیمی و برنامه های آن پرداخت شده است.
    کلیدواژگان: حس شرم، پیشگیری، تکرار جرم، عدالت ترمیمی
  • شهید شاطری پور اصفهانی صفحه 81
    تحت تاثیر پدیده جهانی شدن و آثار و پیامدهای آن، فرصت های تازه ای برای بزهکاران پدید آمده و اشکالی نوین از بزهکاری ظهور و توسعه یافته که تهدیدی برای صلح، امنیت، ثبات و توسعه پایدار جامعه بشری به شمار می آید. تحول اشکال بزهکاری و رفتارهای مجرمانه، به ویژه بزهکاری سازمان یافته فراملی و فساد مالی، ضرورت ارتقای همکاری های بین الملی و تشدید مداخله نظام کیفری در سطوح ملی و فراملی را بیش از پیش مطرح ساخته و مقابله و رویارویی با پدیده جنایی را ایجاب می کند. بدین منظور لازم است در کنار رویکرد سرکوبگر و واکنشی به پدیده مجرمانه، از یافته ها و دستاوردهای جرم شناختی به منظور کاستن از وظیفه عدالت کیفری استفاده کرد. بر مبنای اندیشه جهانی شدن مفاهیم و آورده های علم جرم شناسی، کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با جنایات سازمان یافته فراملی (پالرمو، 2000) و کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با فساد (مریدا، 2003) با لحاظ کردن آموزه های جرم شناختی، بر ضرورت نگرش جامع و چندجانبه به بزهکاری های نوین بین المللی توجه کرده اند. مطالعه جرم شناختی این کنوانسیون ها به عنوان ابزارهای بین المللی که دارای ماهیت کیفری هستند، نشان می دهد که در پرتو اندیشه متنوع سازی پاسخ به پدیده مجرمانه به منظور کاستن از وظیفه عدالت کیفری، مفاهیم، آموزه ها و دستاوردهای جرم شناختی، جلوه های آشکار و موثری در این کنوانسیون ها داشته اند و دستاوردهای جرم شناسی پیشگیرانه، به ویژه در قالب تمهید اقدامات پیشگیرانه اجتماعی در مواد این دو کنوانسیون تجلی پیدا کرده اند و دولت ها متعهد شده اند که زمینه اجرا و توسعه دستاوردهای این کنوانسیون ها را در رابطه با پیشگیری از وقوع جرایم سازمان یافته فراملی و فساد اداری مالی، فراهم آورند.
    کلیدواژگان: پدیده جهانی شدن، جرایم سازمان یافته فراملی، جرایم فساد مالی، عدالت کیفری، پیشگیری اجتماعی
  • سرهنگ غلامرضا محمدنسل صفحه 103
    تبلیغات عمومی یا آگهی های پیشگیری از جرم، یکی از ابزارهای پلیس برای تقویت تدابیر پیشگیرانه انتظامی است و در کشورهای مختلف، به صورت های متفاوتی از آن استفاده می شود. مطالعات متعدد به عمل آمده نشان می دهند که صرف انجام تدابیر پیشگیرانه انتظامی توسط پلیس، اثر محدودی در زمینه پیشگیری از جرم دارد، اما در صورتی که پلیس در کنار این اقدامات پیشگیرانه، تبلیغات عمومی را در دستور کار خود قرار داده و به جامعه منتقل کند، اثرات پیشگیرانه اقدامات پلیس تشدید شده و طیف وسیع تری از مردم را تحت پوشش قرار خواهد داد.
    برای آن که تبلیغات پیشگیرانه اثربخشی لازم را داشته باشد، ضروری است که مخاطبان آن به خوبی تعریف شود. همچنین در هنگام طراحی آن، زمان و مکان مشاهده تبلیغات توسط مخاطبان مدنظر قرار گیرد. جامعه هدف باید به خوبی تعریف شده و پیام، در منطقه جغرافیایی کوچک منتشر و جرم معینی را مورد هدف قرار دهد؛ به نحوی که هریک از مخاطبان، به هنگام مشاهده، خود را مصداق عینی آن در آینده ای نزدیک تصور کند.
    کلیدواژگان: تبلیغات عمومی پیشگیرانه پلیس، تبلیغات بزهکارمحور، تبلیغات بزه دیده محور، پیشگیری انتظامی
  • سروش بهربر، سرهنگ اکبر وروایی صفحه 123
    این مقاله در نظر دارد الگوهای مختلف پلیسی در رابطه با پیشگیری از جرم در کشورها را معرفی نموده و راهبردهای متفاوتی که در این زمینه بین این الگوهای مختلف موجود است را بازگو نماید. در مجموع می توان الگوهای مختلف پلیسی را به دو دسته سنتی و نوین طبقه بندی نمود. در حالیکه الگوی پلیس سنتی از دیرباز تاکنون بر فعالیت سازمان های پلیس کشورهای مختلف دنیا حاکم بوده است، اما در مقابل، الگوهای مختلف پلیس نوین شامل 1) الگوی پلیس جامعه محور 2) الگوی پلیس مناطق جرم خیز 3) الگوی پلیس مبتنی بر حل مساله از دهه آخر قرن نوزدهم مورد توجه برخی سازمان های پلیس و با هدف بهبود عملکرد این سازمان ها در پیشگیری و کنترل جرایم قرار گرفته است. نتایج حاصل از این بررسی نشان می دهد که بین راهبردهای موجود و مورد استفاده در هریک از این چهار الگوی پلیسی اعم از سنتی و نوین تفاوت های زیادی وجود دارد که می توان آنها را بدین شرح خلاصه نمود: راهبردهایی همچون افزایش تعداد ایستگاه های پلیس، گشت زنی تصادفی در تمام مناطق، واکنش سریع به درخواست کمک شهروندان، تحقیقات پلیس در منطقه، دستگیری مرتکبان جرایم و اجرای دقیق قوانین از جمله اقدامات و راهبردهای مربوط به الگوی پلیسی سنتی است. اما راهبردهای اصلی الگوی پلیس جامعه محور شامل گسترش سطح تعاملی پلیس با مردم، جلب مشارکت تمامی بخش های جامعه در اجرای ماموریت های پلیس و لزوم بهبود رفتار ماموران پلیس با مردم می باشد. این در حالی است که الگوی پلیس، متمرکز بر مناطق جرم خیز، بر این امر تاکید دارد که پلیس باید ابتدا مناطق خاص حوزه استحفاظی خود که جرم در آنها بیشتر رخ می دهد را شناسایی کند و سپس منابع خود را به آن نقاط اختصاص دهد تا بتواند جرم را کنترل و از وقوع آن پیشگیری کند و بر این اساس راهبردهای خود را شامل افزایش گشت های انتظامی در نقاط جرم خیز، تمرکز بر مجرمین شرور و تمرکز بر مجرمین سابقه دار می داند. بالاخره الگوی پلیس مساله محور بر لزوم شناسایی دقیق و همه جانبه موضوع و سپس اقدام متناسب با ابعاد کمی و کیفی موضوع به عنوان دو راهبرد اصلی در امر پیشگیری و کنترل جرم در جامعه توجه دارد.
    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، الگوی پلیس سنتی، الگوی پلیس جامعه محور، الگوی پلیس مناطق جرم خیز، الگوی پلیس مبتنی بر حل مساله
  • میداوس آر.جی ترجمه: حمید برزگری، محسن رضایی صفحه 145
    مساله بزه دیدگی در مدارس از جمله موضوعات اساسی در تمام کشورها از جمله امریکاست. این موضوع در مقابل نقش و کارکرد اصلی مدارس به عنوان محیطی آموزشی و امن قرار دارد. با وجود آن که اگرچه مدارس امن تر از خیابان ها به ویژه برای کودکان و نوجوانان تلقی می شوند لیکن چگونگی کاهش میزان بزه دیدگی دانش آموزان در مدارس و روش های پیشگیری از آن همواره باید مورد توجه قرار گیرد.
    در این مقاله ضمن تلاش برای تبیین میزان بزه دیدگی کودکان و نوجوانان در مدارس امریکا، به بررسی مهمترین علائم و نشانه های این نوع بزه دیدگی و همچنین انواع اقدامات و پاسخ های ارائه شده در مقابل آن پرداخته شده است.
    با مطالعه این مقاله شما از نتایج مهم تحقیقات درباره اعمال خشونت در مدارس باخبر می شوید.
    به دلایل خشونت برخی جوانان پی می برید.
    از چگونگی تاثیر خشونت و ناآرامی های دانش آموزان در محیط مدارس مطلع می شوید.
    علایم هشداردهنده خشونت جوانان را شناسائی می کنید.
    با روش های کنترل خشونت در مدرسه آشنایی پیدا می کنید.
    کلیدواژگان: بزه دیدگی، مدارس، خشونت، کودکان و نوجوانان
|
  • Dr. Kayoumars Kalantari Page 7
    Peace and Security in the society is considered as goal and base since one of the government's aim is to provide peace and security in the society. On the other hand, this goal is also a base for accessing to the other goals of human communities. In the recent decades, governments have found that prevention is better than cure in criminal issues as the same as medical issues. Crime prevention has two
    Methods
    Public and Private. Public way means types which are generally effective in crime reduction (regardless of its type). As far as private method is concerned, it refers to a specific- type of crime. The author deals with the public types of crime prevention and is of the opinion that to this end the public policy of society and social criminal policy must be revised. Social law- abiding and evolution in the cultural and economic policies are those in need of public policy of society which can be referred to. In addition, as one of the criminal policy instances of country, one can refer to public education, reform of prison system and finally establishment of High Council of Criminal Policy.
    Keywords: Crime, Prevention, Criminal Policy, Peace, Security, Prison
  • Dr. Seyyed Mahmoud Mirkhalili Page 27
    Criminal policy is a set of measure taken by the community, both government and people against the criminal issue. A part of these measures refers to the status prevention measures seeking to limit the opportunities and crime-prone situations and making difficult of realization of criminal mind. One of these strategies is Safeguarding and protecting against the criminal targets. The community has not been completely successful in diverting the people's minds from delinquency and social prevention. Therefore, one must proceed with the set up barriers after the realization of criminal mind. One of the ways which make the transitional level from thought to practice difficult is the safeguarding enhancement against criminal targets. In this article, some of the safeguarding ways against targets such as physical protection, electronic protection, targets and legal protection of people at risk of crime in the line of preventing the crimes against them is discussed.
    Keywords: Crime targets, Criminal Policy, Safeguarding, Protection, Safeguarding enhancement
  • Dr. Hossein Gholami Page 51
    Research process of crime prevention and delinquency through implementation of programs or by using the traditional criminal justice measures (based on the punishment or rehabilitation) is always an issue at hand. The main question is how one can realize or facilitate this process, so we may expect in result that the delinquent who is subject to above- mention measures or programs doesnt recommit crime. The Classical criminal justice approach emphasizes on the using emotions such as fear in the realization of intimidation, justice for punishment or thinking for rehabilitation. But, the restorative justice approach emphasizes on the shame and its fundamental role in the recidivism prevention. While elaborating the nature of shame and its differences with the similar concepts, in this article its implications on the criminal policy making and its standing in the restorative justice and its program is discussed.
    Keywords: Sense of Shame, Prevention, Recidivism, Restorative Justice
  • Shahid Shateri Esfehani Page 81
    Under the implication of globalization and its consequences, new opportunities has come up for the delinquents and new types of delinquency have developed which is considered as a threat to peace, security, establishment and sustainable development of human community. The evolution of delinquency forms and criminal treats specially transnational organized crimes and financial corruption requires the improvement of international cooperation and the intensifying the criminal system intervention at the national and transnational level and confronting against the crime. To this end, along with the punishing approach to the crime, it is necessary to use the criminological findings and achievements for the reduction of duty of criminal justice. According to the idea of globalization and concepts of criminology, the UN Convention against the transnational organized crime (Palermo 2000) and the UN Convention for combating Corruption (Mirada 2003) and also considering the criminological learning, have emphasized on the comprehensive and multilateral view to the international modern delinquencies. Criminological survey of these conventions as international tools having the criminal nature reveals that under the pluralismof responses to the crime for reduction of duty of criminal justice, criminological lessons and achievements has clear and effective to these conventions and the achievement of preventive criminology specially in the frame of taking social prevention measures has crystallized in the articles of these conventions. Governments commit to provide the implementation and development of these conventions achievements an relation with prevention of transnational organized crimes and financial and administrative corruption.
    Keywords: Globalization phenomena, Transnational organized crimes, financial corruption crimes, criminal justice, social prevention
  • Colonel Dr. Gholamreza Mohammadnasl Page 103
    Public advertisement or crime prevention advertisement is one of the police tools for enhancement of preventive disciplinary measures and is used by various types in different countries. According to the several studiespure implementation of preventive disciplinary measures taken by police has a limited effect on prevention, if police implements public advertisement along with preventive measures to transfer the society, the implication of preventive measures of police has intensified and covers wide range of people. For the purpose of effective preventive advertisement, it is necessary to define the audiences well. In addition, at the time of designing it, time and location of seeing the advertisement by the audiences is taken into account. The targeting community must be well defined and message must distribute in the small geographical district and target the certain crime as each of the audiences, by seeing considers themselves as the objective example of it.
    Keywords: Public preventive advertisement of police, Delinquentoriented advertisement, Victim, oriented advertisement, disciplinary prevention
  • Soroush Bahrehbar, Dr. Akbar Varvaei Page 123
    Strategies in Crime PreventionAbstract: This article intends to introduce the different policing models existing in the crime prevention in the different countries and redefine the different strategies among these various models. Generally, one can categorize different policing models into traditional and modern groups. While governing the traditional policing over the policing organization of countries for a long time, the different modern policing models including a) community policing model; b) crime-prone area policing; and c) problem-solving policing havebeen focused by some of the police organizations and / or for the improvement of the preventive and controlling function of these organizations. The result of this survey shows that there are many differences between current and using strategies in each of four policing models either traditional or modern ones that can be summarized as follow: strategies such as increasing the number of police stations, random patrol throughout the areas, rapid response to the help request of citizens, policing inspection in the area, arrest and precise implementation of laws are considered as the measures and strategies related to the traditional policing models. But the main strategies of the community policing include the expansion to the interactive level of police with people, attraction of participation of all parts of the society in the implementing the police missions and necessity of improvement of police officers with people. The crime-prone area policing emphasizes on this issue that police must identify the certain district of its jurisdiction where crime commits often, then allocates its resources to those districts to control and prevent the crimes and accordingly, considers its strategies covering the increasing the disciplinary patrols in the crime-prone areas, focusing the serious criminals. Finally, problem-solving policing refer to requirement of the exact and through identification of the issue and then taking appropriate measure fit to the quantitative and qualitative aspects of the issue as its two main strategies in the crime prevention and control.
    Keywords: Crime prevention, Traditional policing models, Communitym policing model, crime, prone area policing, problem, solving policing
  • Meadows R.J., Translated By: Hamid Barzegari, Mohsen Rezaei Page 145
    The issue of victimization in school is one of the main issues in all countries including the US. This matter is against the main function of schools as the training and safe environment. However, although schools are considered safer place than streets for the children and adolescents, the manner in which the reduction of the rate of student's victimization and preventive ways must always be taken into account. In this article, while trying out for elaboration of rate of Children and adolescent's victimization at the US schools, deals with the most crucial signs and symptoms of such type of victimization as well as all types of measures and responses given to it.
    Keywords: victimization, schools, violence, Children, Adolescents