فهرست مطالب

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال ششم شماره 2 (پیاپی 21، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شبنم سالک زمانی، تیرنگ نیستانی، علی کلایی، حمید علوی مجد، آناهیتا هوشیار راد، بهاره نیکویه، نسترن شریعت زاده صفحه 1
    سابقه و هدف
    شیوع بالای چاقی با افزایش رخداد پرفشاری خون ارتباط نزدیک دارد. هر دو اختلال از عوامل اصلی افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی هستند. در مطالعات گوناگون، چاقی به عنوان یکی از عوامل ایجاد آماس فراگیر (سیستمیک) نیز معرفی شده است. هدف این مطالعه، ارزیابی ارتباط بین نمایه های تن سنجی و متابولیک با سطوح سرمی CRP با حساسیت بالا hsCRP (highly sensitive CRP) و فشارخون در زنان با دور کمر بیشتر از cm88 (چاقی شکمی) و تعیین عوامل پیش گویی کننده hsCRP و فشار خون در افراد مورد مطالعه بود.
    مواد و روش ها
    نمونه گیری در فصل زمستان انجام گرفت. افراد مورد مطالعه، از مدارس و مراکز بهداشتی درمانی شهر تهران به روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. از بین افراد داوطلب 200 نفر از خانم هایی که معیار های ورود به مطالعه را داشتند، وارد مطالعه شدند و از آن ها نمونه خون ناشتا گرفته شد. ارزیابی دریافت مواد غذایی و اندازه گیری های تن سنجی و آزمایش های hsCRP، چربی ها و گلوکز خون انجام گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن و آنالیز رگرسیون خطی تک متغیره و چند متغیره انجام شد.
    یافته ها
    سطوح سرمی hsCRP به طور معنی داری با سطوح پلاسمایی گلوکز(015/0p=)، پروفایل لیپیدی (کلسترول تام: 002/0p=، تری گلیسرید: 005/0 p= و 002/0LDL-C: p=)، نمایه توده بدن(0001/0>p)، دور کمر (0001/0>p) و توده چربی (0001/0>p) مرتبط بود. فشار خون سیستولی با گلوکز پلاسما (018/0p=)، تری گلیسرید (011/0 p=)، نمایه توده بدن (0001/0>p)، دور کمر (0001/0>p)، توده چربی (005/0p=) و نسبت دور کمر به دور باسن (049/0p=) ارتباط معنی داری داشت. در مدل های مختلف رگرسیون خطی چند متغیره، توده چربی و دور کمر، پیش گویی کننده های معنی دار hsCRP (015/0و 020/0p:) و نمایه توده بدن پیش گویی کننده قوی فشارخون سیستولی (0001/0>p) بودند.
    نتیجه گیری
    دور کمر و توده چربی از عوامل مهم پیش گویی کنندهhsCRP و نمایه توده بدن عامل مهم پیش گویی کننده فشار خون سیستولی در زنان چاق و پروزن با دور کمر بیشتر از 88 سانتی متر ساکن تهران بودند.
    کلیدواژگان: چاقی، CRP، پر فشاری خون، نمایه توده بدن
  • سمانه پزشک، مسعود رضایی، هدایت حسینی صفحه 11
    سابقه و هدف
    عصاره های گیاهی، یکی از منابع خوب آنتی اکسیدانی و مواد ضد میکروبی هستند. نیاز به آنتی اکسیدان های طبیعی در صنایع غذایی، آرایشی و دارویی باعث تحقیقات علمی گسترده ای در دهه های اخیر شده است. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر آنتی اکسیدانی و آنتی باکتریایی عصاره گیاه موسیر بر افزایش عمر ماندگاری ماهی قزل آلای رنگین کمان شکم خالی نگهداری شده در شرایط سرد (14 درجه سانتی گراد) بود
    مواد و روش ها
    ماهی های تهیه شده به دو بخش تقسیم شدند. تعدادی نمونه به عنوان نمونه شاهد در خلا بسته بندی شد. تعدادی دیگر در عصاره موسیر غوطه ور، سپس در خلا بسته بندی و در دمای C1±4 نگهداری شد. آزمایش های میکروبی شامل کل بار باکتریایی (TVC) و باکتری های سرمادوست (PTC)، آزمایش های شیمیایی شامل شاخص پرکساید(PV)، شاخص تیوباربیتوریک اسید (TBA)، مجموع گازهای نیتروژنی فرار (TVB-N) به همراه pH و ارزیابی حسی در یک دوره 20 روزه انجام شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل، عصاره موسیر به طور معنی داری (05/0>p) اکسیداسیون لیپید را در ماهیان تیمار شده به تعویق انداخت. تعداد باکتری های سرمادوست و شمارش کل باکتری های مزوفیل هوازی در طول دوره نگهداری در ماهیان تیمار شده با عصاره موسیر کمتر از حد قابل قبول پیشنهادی log cfu/g) 7) باقی ماند و فساد میکروبی در این نمونه ها نسبت به نمونه شاهد به طور معنی داری (05/0>p) کاهش یافت. طبق بررسی های حسی ماهی قزل آلای رنگین کمان تیمار شده با عصاره موسیر نسبت به نمونه شاهد تا انتهای دوره نگهداری، قابل مصرف بود.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل، نشان دهنده تاثیرآنتی اکسیدانی و آنتی باکتریایی عصاره موسیر در مدت ذخیره سازی و افزایش مدت ماندگاری نمونه های غوطه ور شده در عصاره موسیر بود.
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، عصاره موسیر، بسته بندی در خلا، ماندگاری
  • شیما سید ابراهیمی، فرزاد شیدفر، ایرج حیدری، لادن حقیقی، محمود رضا گوهری، شریعه حسینی صفحه 21
    سابقه و هدف
    کاهش دریافت اسیدهای چرب اشباع و جایگزینی آن ها با اسیدهای چرب غیراشباع با یک پیوند دو گانه و اسید های چرب غیر اشباع با بیش از یک پیوند دو گانه به ویژه امگا3 که در روغنی مانند کانولا یافت می شود، باعث کاهش عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی به ویژه در زنان یائسه می شود. این مطالعه با هدف بررسی مقایسه اثرات مصرف روغن کانولا و روغن آفتابگردان بر فشار خون، غلظت چربی ها، آپو پروتئین، لیپوپروتئین (a)، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی و CRP سرم در زنان یائسه هیپرلیپیدمیک انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی دوسوکور در 44 زن یائسه هیپرلیپیدمیک انجام گرفت که به طور تصادفی به دو گروه روزانه 30 گرم روغن کانولا یا 30 گرم روغن آفتابگردان به مدت 8 هفته تقسیم شدند. نمونه های خون هر دو گروه در شروع و پایان مطالعه جمع آوری و مقادیرمیانگین تری گلیسرید ((TG، کلسترول تام (TC)، LDL-c، HDL-c، لیپوپروتئین (a)، آپوپروتئین)B آپو B)، آپوپروتئین) A-I آپوA-I)، CRPو ظرفیت تام آنتی اکسیدانی سرم اندازه گیری شد. فشار خون سیستولیک و دیاستولیک نیز در شروع و پایان مطالعه تعیین و با یکدیگر مقایسه شد.
    یافته ها
    در پایان مطالعه در گروه کانولا در مقایسه با گروه آفتابگردان کاهش معنی داری در فشار خون دیاستولیک مشاهده شد. میزان HDL-c در گروه کانولا در پایان مطالعه در مقایسه با شروع مطالعه افزایش و میزان فشار خون سیستولیک و TG/HDL-c کاهش معنی داری داشت. میانگین LDL-C، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی و آپو B در گروه آفتابگردان در پایان مطالعه در مقایسه با شروع مطالعه کاهش معنی داری داشت. میزان آپو I-A، TC/HDL-c و c-LDL-c/HDL در هر دو گروه با کاهش معنی داری همراه بود. تفاوت معنی داری در لیپوپروتئین (a)،CRP و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی سرم بین دو گروه در پایان مطالعه وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    مصرف روغن کانولا در مقایسه با روغن آفتابگردان اثرات بهتری بر فشار خون دیاستولیک دارد.
    کلیدواژگان: روغن کانولا، روغن آفتابگردان، آپو پروتئین ها، لیپوپروتئین(a)، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی، CRP
  • الهام قربانی گرجی، محمد امین محمدی فر، حمید عزت پناه، سید امیر محمد مرتضویان صفحه 31
    سابقه و هدف
    دوغ، نوشیدنی بومی ایرانی است که به دلیل pH پایین آن در طول مدت نگهداری آب می اندازد. در سال های اخیر، مطالعاتی در زمینه پایدارسازی دوغ با استفاده از هیدروکلوئیدهای مختلف صورت گرفته است. هدف از این مطالعه، مقایسه تاثیر سه گونه مختلف کتیرای ایرانی (آستراگالوس گوسیپینوس، آستراگالوس فلوکوسوس و آستراگالوس راهنسیس) بر خصوصیات رئولوژیک و پایداری این نوشیدنی لبنی در مدت زمان نگهداری آن بود.
    مواد و روش ها
    نمونه های دوغ از ماست حاصل از شیر بدون چربی به دست آمد و محلول صمغ های مورد نظر به آن ها اضافه شد. میزان جدایی فازی در طول مدت نگهداری (30 روز) توسط استوانه مدرج و توزیع اندازه ذرات در دمای محیط توسط تکنیک تفرق نور لیزر اندازه گیری شد. همچنین، آزمون های رئولوژیک پایا و ناپایا در دمای C° 3 و توسط رئومتر و در حالت کنترل نرخ برش (CSR) صورت گرفت. در نهایت، ارزیابی حسی در چهارچوب آزمون هدونیک پنج طبقه ای و با استفاده از 30 ارزیاب آشنا به محصول انجام شد.
    یافته ها
    بیشترین پایداری در نمونه های حاوی صمغ کتیرا گونه آستراگالوس گوسیپینوس با غلظت 3/0 درصد در طول 30 روز بود. همچنین، اطلاعات به دست آمده از آزمون توزیع اندازه ذرات نشان دهنده ریز شدن ذرات تجمع یافته بعد از افزودن صمغ و به خصوص گونه آستراگالوس گوسیپینوس صمغ کتیرا بود. از طرفی، گرانروی ظاهری نمونه دوغ حاوی این گونه، بیشتر از گونه های دیگر بود و حساسیت آن به افزایش فرکانس(در دامنه فرکانس 01/0 تا 10 هرتز) بسیار کم بود که این موضوع در صنعت بسیار حائز اهمیت می باشد. ارزیاب های گروه ارزیابی حسی نمونه های حاوی این گونه را از همه جهات بهترین محصول تشخیص دادند.
    نتیجه گیری
    بالاتر بودن محتوای اسید اورونیک و میزان جزء نامحلول صمغ کتیرا در گونه آستراگالوس گوسیپینوس نسبت به دو گونه دیگر می تواند عاملی برای ایجاد یک دیسپرسیون کلوئیدی پایدارتر توسط این گونه در مقایسه با دو گونه دیگر در غلظت های مساوی باشد.
    کلیدواژگان: دوغ بدون چربی، پایداری، هیدروکلوئیدها، رئولوژی، صمغ کتیرا
  • عاطفه اصحابی، هادی طبیبی، مهدی هدایتی، میترا مهدوی مزده، بهناز نوذری صفحه 43
    سابقه و هدف
    خطر بیماری های قلبی عروقی در بیماران همودیالیزی مبتلا سوء تغذیه انرژی - پروتئین بیشتر از بیماران همودیالیزی است که وضعیت تغذیه ای مناسبی دارند. عوامل خطر سنتی برای بیماری های قلبی عروقی مانند BMI و کلسترول تام سرم نمی توانند توجیه کننده افزایش فراوانی بیماری های قلبی عروقی در بیماران همودیالیزی مبتلا به سوء تغذیه انرژی - پروتئین باشد. بنابراین، مطالعه حاضر به منظور بررسی رابطه سوء تغذیه انرژی - پروتئین با عوامل خطر غیر سنتی بیماری های قلبی عروقی در بیماران همودیالیزی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه از 2302 بیمار همودیالیزی بزرگسال واجد شرایط در کلیه بیمارستان های تهران 291 بیمار به طور تصادفی با استفاده از نمونه گیری سیستماتیک انتخاب شدند. وضعیت تغذیه ای بیماران همودیالیزی با استفاده از روش SGA تعیین شد. امتیازهای DMS و MIS در این بیماران تعیین شدند. رژیم غذایی بیماران با استفاده از یاد آمد خوراک چهار روزه (شامل دو روز دیالیز و دو روز غیردیالیز) مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین بعد از 12 تا 14 ساعت ناشتا بودن، cc8 خون از بیماران قبل از دیالیز گرفته شد و غلظت اوره، کراتینین، آلبومین، CRP، sICAM-1، sVCAM-1، sE-selectin، MDA، NO، اندوتلین-1 و Lp(a) سرم اندازه گیری شد.
    یافته ها
    غلظت CRP و sICAM-1 سرم در بیماران همودیالیزی دارای سوء تغذیه انرژی- پروتئین به طور معنی داری بیشتر از بیماران همودیالیزی فاقد سوء تغذیه بود (01/0P <) در حالی که بین دو گروه، تفاوت معنی داری از نظر غلظت sVCAM-1، sE-selectin، MDA، NO، اندوتلین-1 و Lp(a) سرم وجود نداشت. غلظت CRP و sICAM-1 سرم در بیماران همودیالیزی دارای سوء تغذیه انرژی- پروتئین نوع IIa و IIb به طور معنی داری بیشتر از بیماران همودیالیزی دارای سوء تغذیه نوع I بود (01/0P <). همبستگی مستقیم و معنی داری بین امتیاز DMS و امتیاز MIS (به عنوان دو نشانگر سوء تغذیه انرژی- پروتئین) با غلظت CRP و sICAM-1 سرم وجود داشت (01/0P<).
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر نشان می دهد که در بیماران همودیالیزی مبتلا به سوء تغذیه نوع I عوامل خطر غیر سنتی بیماری های قلبی عروقی افزایش نمی یابد، در حالی که در سوء تغذیه نوع II که با التهاب همراه است، غلظت CRP وsICAM-1 سرم به عنوان دو عامل خطر بیماری های قلبی عروقی افزایش می یابد. واژگان کلیدی: سوء تغذیه انرژی- پروتئین، همودیالیز، عوامل خطر قلبی عروقی
  • عبدالرحمان قادری، سلیمان عباسی، علی متولی، سعید مینایی صفحه 55
    سابقه و هدف
    در سال های اخیر، بررسی کارایی و توانایی خشک کن های مایکروویو- خلا به عنوان روشی جدید، سریع و نسبتا کم هزینه برای خشک کردن مواد غذایی مورد بررسی قرار گرفته است. در پژوهش حاضر سعی شد تا ضمن ارزیابی توانایی این روش برای خشک کردن آلبالو در شرایط مختلف، مناسب ترین مدل ریاضی برای توصیف سینتیک خشک شدن آن معرفی شود.
    مواد و روش ها
    آزمایش های تجربی خشک کردن به وسیله خشک کن مایکروویو- خلا در 4 سطح توان اسمی مایکروویو (360، 600، 840 و 1200 وات) و 4 سطح فشار مطلق (200، 400، 600 و 800 میلی بار) انجام شد. سپس ویژگی های خشک کردن آلبالو بر حسب تابعی از توان مایکروویو و میزان فشار مطلق سیستم تعیین شد. آن گاه میزان برازش داده های تجربی با 7 مدل نیمه نظری و تجربی ارزیابی و مقایسه ها بر اساس 2R، 2X و RMSE انجام شد و سرانجام مناسب ترین مدل گزارش شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که توان مایکرویو و میزان خلا روی سرعت خشک شدن آلبالو اثر مهمی دارند و با افزایش توان و کاهش فشار محفظه، زمان خشک شدن کاهش می یابد. هم چنین، فرایند خشک شدن در مرحله نزولی اتفاق می افتد. علاوه بر این، مقایسه مدل های مختلف نشان داد که مدل میدلی و همکاران به دلیل دارا بودن بالاترین 2R و کمترین 2X و RMSE می تواند مناسب ترین مدل باشد.
    نتیجه گیری
    در خشک کردن آلبالو با این روش، دوره سرعت ثابت وجود نداشت. با توجه به نتایج به دست آمده با این روش به نظر می رسد که خشک کن مایکروویو-خلا به دلیل کارایی بالا و زمان کوتاه فرایند، روشی مناسب برای خشک کردن آلبالو و سایر محصولات غذایی و کشاورزی باشد.
    کلیدواژگان: مدل سازی، خشک کن مایکروویو، خلا، آلبالو، خشک کردن لایه نازک
  • سهیلا میرزاییان، مریم فخاری، ریحانه حسینی، اکبر حسن زاده، احمد اسماعیل زاده * صفحه 65
    سابقه و هدف

    برای پیشگیری از بروز چاقی باید عوامل موثر در بروز آن را شناخت. این مطالعه به منظور بررسی ارتباط مدت زمان تغذیه با شیر مادر و شیوع چاقی در نوجوانی انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی 550 نفر دختر نوجوان 15 تا 18 ساله از دبیرستان های دخترانه شهر نجف آباد به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. داده های تن سنجی، اندازه گیری و BMI محاسبه شد. مدت زمان تغذیه با شیر مادر و دیگر اطلاعات زمینه ای به وسیله پرسشنامه ای ارزیابی شد که والدین افرد مورد مطالعه آن را تکمیل کردند. چاقی با استفاده از حدود مرزی IOTF تعریف شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار مدت زمان مصرف شیر مادر 1/8±7/19 ماه به دست آمد. شیوع چاقی در جامعه مورد بررسی 6% و اضافه وزن 5/20% بود. مصرف شیر مادر بدون در نظر گرفتن مدت زمان آن باعث کاهش خطر چاقی یا اضافه وزن شد (50% در مقابل 8/25% 02/0=P). اما بین مدت زمان تغذیه با شیر مادر و شیوع چاقی یا اضافه وزن در دوران نوجوانی ارتباطی وجود نداشت (007/0- =r، 87/0=P).

    نتیجه گیری

    بر اساس این یافته ها مصرف شیر مادر شاید بتواند باعث کاهش خطر چاقی و اضافه وزن شود، اما بین مدت زمان تغذیه با شیر مادر و شیوع چاقی در نوجوانی در این بررسی رابطه ای یافت نشد.

    کلیدواژگان: چاقی، مدت زمان تغذیه با شیر مادر، اضافه وزن
  • دریادخت سرمدی زاده، فوژان بدیعی*، محمدرضا احسانی، ندا مفتون آزاد، فرزاد گودرزی صفحه 75
    سابقه و هدف

    استفاده از پوشش های خوراکی، روش مناسبی برای کاهش مقدار روغن جذب شده در مواد غذایی سرخ شده است. در این تحقیق، اثر پوشش خوراکی برپایه ایزوله پروتئین سویا به همراه پلاستی سایزر سوربیتول بر میزان کاهش جذب روغن، خواص فیزیکی و حسی خلال های سیب زمینی سرخ شده بررسی شد.

    مواد و روش ها

    خلال های سیب زمینی با محلول های خوراکی از ایزوله پروتئین سویا به همراه پلاستی سایزر سوربیتول پوشش داده شدند. اثر پوشش بر میزان تغییرات رطوبت، میزان کاهش جذب روغن، تردی بافت و رنگ خلال ها با استفاده از روش پاسخ سطح بررسی شد. همچنین، اثر پوشش دهی بر خواص حسی خلال سیب زمینی سرخ شده مطالعه شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که غلظت پروتئین و سوربیتول عوامل مهم و موثر بر ویژگی های خلال ها مانند حفظ رطوبت، کاهش جذب روغن، تیره تر شدن رنگ و افزایش تردی هستند. پوشش دهی خلال های سیب زمینی میزان چربی را تا 2±40% در محصول سرخ شده کاهش داد و میزان رطوبت را تا 80% در خلال های سرخ شده حفظ کرد. خلال های پوشش داده شده از نظر خواص ارگانولپتیکی تفاوتی با نمونه های بدون پوشش نداشتند. با استفاده از مدل های پیشنهادی به روش پاسخ سطح به خوبی می توان اثر پوشش ایزوله سویا را بر خواص خلال سرخ شده توصیف کرد.

    نتیجه گیری

    پوشش دهی خلال های سیب زمینی باعث شد تا ضمن کاهش میزان جذب روغن خلال ها، از نظر خواص ارگانولپتیکی محصولی مشابه نمونه های خلال سیب زمینی سرخ شده بدون پوشش به دست آید. بنابراین، کاربرد پوشش پروتئینی سویا باعث بهبود ارزش تغذیه ای، خواص حسی و بهداشتی محصولات سرخ شده می شود.

    کلیدواژگان: پوشش خوراکی، ایزوله پروتئین سویا، سوربیتول، خلال سیب زمینی، کاهش جذب روغن، روش پاسخ سطح
|
  • Sh Salek Zamani, T. Neyestani, A. Kalayi, H. Alavimajd, A. Hoshyarrad, B. Nikooyeh, N. Shariat Zadeh Page 1
    Background And Objective
    High prevalence of obesity is closely associated with a prominent rise in the incidence of hypertension, both of which result in a major increase in cardiovascular disease risk. Several studies also suggest obesity as a major risk factor for systemic inflammation. The purpose of this study was to determine associations between metabolic and anthropometric indicators on the one hand and serum levels of high-sensitivity CRP (hsCRP) and blood pressure in overweight and obese women on the other hand, as well as determine the predictors of hsCRP level and blood pressure in this population.
    Materials And Methods
    Subjects were recruited by convenience sampling from health care centers and schools in Tehran in winter. From among volunteers 200 women meeting the study criteria were selected and their fasting blood samples collected. Dietary intake was assessed, anthropometric measurements were made, and the related laboratory tests (total cholesterol, triglycerides, glucose, and hsCRP) were performed. Pearson and Spearman correlation coefficients and multiple linear regression were used for statistical analysis.
    Results
    Serum levels of hsCRP were significantly associated with those of glucose(p=0.015, triglycerides (p=0.005), total cholesterol(p=0.002), body mass index (BMI)(<0.0001), waist circumference (WC)(p<0.001), and fat mass (FM) (p<0.0001). Also, systolic blood pressure (SBP) was significantly associated with serum levels of glucose(p=0.018), triglycerides (p=0.011), BMI (p<0.0001), WC(p<0.0001), FM(p=0.005) and WHR(p=0.049). In different regression models, WC and FM were found to be predictors of hsCRP (p= 0.020, 0.015), wheras BMI was a strong predictor of SBP (p <0.0001).
    Conclusion
    This study demonstrates that waist circumference and fat mass are the predictors of hsCRP, while body mass index is the main predictor of systolic blood pressure, in Tehrani obese and overweight women with waist circumference more than 88cm.
  • S. Pezeshk, M. Rezaei, H. Hosseini Page 11
    Background And Objective
    Plant extracts are rich sources of natural antioxidant and antibacterial compounds. In recent decades, the need for using natural antioxidants in foods, pharmaceuticals and cosmetics has promopted extensive scientific research. The purpose of this investigation was to determine the antioxidant and antibacterial activities of shallot extract on shelf-life of vacuum-packaged gutted rainbow trout stored at 4±1˚C.
    Materials And Methods
    Prepared fish were divided into two batches. One batch was treated by dipping in an aqueous solution of shallot extract, vacuum-packaged, and kept at 4±1˚C, serving as the treatment sample, and one batch was vacuum-packaged and served as control. Chemical (TVN, TBA, PV) and microbial (total viable count, psychrotrophic) tests were performed, pH measured, and sensory analysis done on all the samples kept for 20 days.
    Results
    Shallot extract delayed significantly (p<0.05) lipid oxidation in the treated sample, in which the psychotrophic bacteria and total viable counts also remained lower than the proposed acceptable limit (7 log cfu/g). Furtehrmore, microbial spoilage decreased significantly (p<0.05) in the treated, in comparison with the control, sample. According to sensory analysis results, treated samples were acceptable even at the end of the 20-day storage.
    Conclusion
    The findings indicate that shallot extract exerts antioxidant and antibacterial effects on vacuum-packaged rainbow trout during storage and increases its shelf life.
  • Sh Seied-Ebrahimi, F. Shidfar, I. Heydari, L. Haghighi, Mr Gohari, H. Hoseini Page 21
    Background And Objective
    Substituting dietary saturated fatty acid (SFA) with monounsaturated fatty acids (MUFA) and polyunsaturated fatty acids (PUFA), especially omega-3 fatty acids, both found in canola oil, can reduce the risk factors of cardiovascular diseases, particularly in postmenopausal women. The aim of this study was to compare the effects of canola oil with sunflower oil on blood pressure, lipid profile, apoproteins, lipoprotein (a), total antioxidant capacity, and CRP in hyperlipidemic postmenopausal women.
    Materials And Methods
    We performed a double-blind randomized clinical trial on 44 hyperlipidemic postmenopausal women randomly divided into two groups receiving, daily for 8 weeks, either 30gr of canola oil or 30gr of sunflower oil. Blood samples were collected at baseline and after intervention and analyzed for serum triglyceride (TG), total cholesterol (TC), LDL-c, HDL-c, lipoprotein a [Lp (a)], apoproteinB (APOB), apoprotein A-I [APOA-I]، CRP, and total antioxidant capacity (TAC). Systolic and diastolic blood pressures were also measured and compared between the 2 groups at baseline and after intervention.
    Results
    There was a statistically significant decrease in diastolic pressure in the canola group, as compared to sunflower group, at the end of the period. The treatment also brought about a significant increase in HDL-c and significant decreases in the systolic blood pressure and TG/HDL-c in the canola group, whereas in the sunflower group mean serum LDL-c, TAC, and ApoB decreased significantly. The levels of ApoA-I, TC/HDL-c, and LDL-c/HDL-c decreased significantly in both groups. Further analysis of the data showed that there were no significant differences in Lp (a), CRP, and TAC between the two groups at the end of study.
    Conclusion
    As compared to sunflower oil, canola oil has more desirable effects on diastolic blood pressure in hyperlipidemic postmenopausal women.
  • E. Ghorbani Gorji, Ma Mohammadifar, H. Ezzatpanah, Am Mortazavian Page 31
    Background And Objective
    Doogh is an Iranian traditional beverage based on yoghurt. In this product, serum separation occurs during storage due to its low pH. In recent years, studies have been conducted on the stabilization of doogh using hydrocolloids. The objective of this study was to compare the effects of different species of gum tragacanth (Astragalus gossypinus, Astragalus rahensis, and Astragalus fluccosus) on the stabilization and rheological properties of this typical Iranian dairy drink during storage.
    Methods
    Gum solutions were added to Doogh samples prepared from yoghurt made with skim milk. Phase separation was measured using graduated cylinders during storage (30 days), and particle size distribution at ambient temperature was determined by laser diffractometery. Furthermore, steady and unsteady rheological tests were carried out using a controlled shear rate rheometer (CSR) at 3°C. Finally, sensory analysis was performed with 30 panelists familiar with the product, using a 5-point hedonic scale.
    Results
    In the samples containing 0.3% (w/w) A. gossypinus no phase separation occurred during the 30-day period. The data on particle size distribution indicated that addition of gum tragacanth resulted in a reduction in the size of aggregated particles, specially in the sample containing A. gossypinus. The apparent viscosity in this sample was higher than in the other samples. Also, its sensitivity to frequency (range = 0.01-10 Hz) was much less, which is very important from an industrial point of view. In addition, based on the sensory evaluation data, the sample containing A. gossypinus was the most acceptable product.
    Conclusion
    The higher content of uronic acid and insoluble part of A. gossypinus can be the most probable reasons for the stabilized dispersion caused by A. gossypinus as compared to that caused by the other two species at the same concentration (0.3% w/w) in doogh.
  • A. Ashabi, H. Tabibi, M. Hedayati, M. Mahdavi-Mazdeh, B. Nozari Page 43
    Background And Objective
    The risk of cardiovascular diseases among hemodialysis patients with energy-protein malnutrition (PEM) is higher compared to well-nourished hemodialysis patients. Traditional risk factors for cardiovascular diseases such as a high body mass index and serum total cholesterol cannot explain the high prevalence of cardiovascular diseases in hemodialysis patients with PEM. Therefore, the present study was designed to study the association of PEM with nontraditional risk factors of cardiovascular diseases in hemodialysis patients.
    Materials And Methods
    A total of 291 hemodialysis patients were selected with systematic randoml sampling from among 2302 eligible adult hemodialysis patients in Tehran hospitals. The nutritional status of the patients was determined by subjective global assessment (SGA). In addition, dialysis malnutrition score (DMS) and malnutrition inflammation score (MIS) of the patients were determined and their dietary intakes assessed using a 4-day dietary recall including 2 dialysis days and 2 non-dialysis days. Also, after a 12- to 14-hour fast, an 8 mL- sample of blood was taken from each patient before dialysis and serum urea, creatinine, albumin, CRP, sICAM-1, sVCAM-1, sE-selectin, MDA, NO, endothelin-1, and Lp(a) were measured.
    Results
    The serum concentrations of CRP and sICAM-1 were significantly higher in hemodialysis patients with PEM as compared to those without PEM (p<0.01), whereas there were no significant differences in serum concentrations of sVCAM-1, sE-selectin, MDA, NO, endothelin-1 or Lp(a) between the two groups. In addition, compared to hemodialysis patients with PEM types IIa or IIb, those with PEM type I had significantly lower serum CRP and sICAM-1 levels (p <0.01). There were significant direct correlations between DMS and MIS, as two PEM indicators, with serum CRP and sICAM-1 (P <0.01).
    Conclusion
    The results of the present study indicate that nontraditional risk factors of cardiovascular diseases do not increase in hemodialysis patients with PEM type I, whereas serum CRP and sICAM-1, two risk factors of cardiovascular diseases, increase in PEM type II, which is accompanied with inflammation.
  • A. Ghaderi, S. Abbasi, A. Motevali, S. Minaei Page 55
    Background And Objective
    In the recent years, the application of microwave–vacuum drying as a novel, effective, and low-cost method for dehydration of various foods has been investigated. Therefore, the objective of the present study was to evaluate the potential of this method in drying sour cherry, as well as to select an appropriate mathematical model for describing its drying kinetics.
    Materials And Methods
    The experimental drying trials were performed at 4 nominal microwave power levels (360, 600, 840, and 1200 Watts) and 4 absolute pressures (200, 400, 600, and 800 mbar) using a microwave–vacuum dryer designed in our laboratory. The drying parameters were determined as functions of absolute pressure and microwave power. Moreover, the fitting rates of experimental data with seven semi-theoretical and empirical models based on R2, χ2 and RMSE values were determined and the most appropriate mathematical model was selected.
    Results
    The findings showed that the microwave power and the vacuum level play the major role in the drying rate of sour cherry, such that increasing microwave power and decreasing the drying chamber pressure reduce the drying time significantly. Moreover, the drying process occurred in the falling rate period. Comparison of different models showed that the Middili and co-workers model can be the most suitable model due to its having the highest R2 and lowest χ2, RMSE values.
    Conclusion
    The findings of this study indicate that the drying process of sour cherry does not show any constant drying rate during dehydration using a microwave–vacuum dryer. Thus, microwave–vacuum drying has a high potential for dehydration of sour cherry and other food and agricultural products due to high efficiency and reasonably short proceesing times.
  • S. Mirzaeian, M. Fakhari, R. Hosseini, A. Hassanzadeh, A. Esmaillzadeh Page 65
    Background And Objective

    In order to prevent obesity it is essential to identify its determinants. This study aimed to assess the association between duration of breastfeeding and subsequent obesity among female adolescents in Najafabad, Isfahan, Iran.

    Materials And Methods

    In this cross-sectional study, data were collected on 550 female adolescents aged 15-18 years selected by multistage cluster random sampling from Najafabad high schools. Anthropometric measurements were made and the body mass index (BMI) was calculated. Information on duration of breastfeeding and other required variables was collected by interviewing parents using questionnaires. Overweight and obesity were defined on the basis of TOTF cut-points.

    Results

    The mean (± SD) duration of breastfeeding was 19.7±8.1 months, and the prevalence of overweight and obesity 20.5% and 6%, respectively. Breastfeeding as such (that is, without considering its duration), was significantly associated with a reduced risk of overweight or obesity (25.8% for breastfed, vs 50% for non-breastfed, adolescent, P = 0.02). However, no statistically significant association was found between duration of breastfeeding and either overweight or obesity in the subjects (r= -0.007, P=0.87).

    Conclusion

    Our findings indicate that breastfeeding may reduce subsequent risk of obesity and overweight in female adolescents, although we found no association between duration of breastfeeding and adolescent overweight or obesity.

  • ÖÖd Sarmadizadeh, F. Badii, Mr Ehsani, N. Maftoonazad, F. Goodarzi Page 75
    Background And Objective

    The use of edible coatings is a suitable method to reduce oil uptake in fried foods. In this research, the effects of soy-protein isolate (SPI) coating plasticized with sorbitol on oil uptake reduction and sensory and physical properties of deep-fat fried French fries were investigated.

    Materials And Methods

    Potato strips were coated with SPI plasticized with sorbitol at different concentrations. The effect of coating on oilp uptake reduction, water retention, crispiness and color change of French fries were determined, using response surface methodology. Moreover, the sensory acceptability of the tried potato samples was assessed.

    Results

    The results showed that the protein and sorbitol concentrations are the major factors affecting water retention, oil uptake reduction, crispiness, and color of the fried potato samples. Coating resulted in oil uptake reduction and water retention up to 40%±2 and 80%, respectively. Nonsignificant differences in sensory characteristics of coated and uncoated samples were observed. The results showed that the models based on the response surface methodology are quite suitable for the evaluation of the effects of coating on the properties of french fries.

    Conclusion

    The application of soy-protein coating reduces oil uptake, while it does not affect the sensory characteristics, of fried potato strips. It is concluded, then, that SPI coating can improve the organoleptic and nutritional properties of fried food products.