فهرست مطالب

فصلنامه گنجینه اسناد
پیاپی 81 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لقمان دهقان نیری، مرتضی نورایی صفحه 6
    در روابط ایران و رژیم نوبنیاد شوروی، در اواخر سال 1919و سال 1920انگاره ی غالب این بوده است که حمله ی نیروهای بلشویک تنها به خاطر حضور نیروهای دنیکین و نیروهای انگلیسی در دریای خزر و گیلان بوده است.نویسندگان این سطور در این پژوهش می خواهند این فرض را مطرح کنند که حمله ی بلشویک ها به انزلی، دلایل ایدئولوژیک و توسعه طلبانه داشته و حضور نیروهای دنیکین بهانه ای برای پنهان کردن اهداف واقعی ذکر شده در بالا بوده است.در لا به لای اسناد وزارت خارجه ی انگلستان مربوط به سال های یاد شده، واقعیات حمله ی بلشویک ها خود را نشان می دهند.هم چنین اثر بدیع مویسی پرسیتس که متاسفانه توجه اندکی به آن و بر اساس اسند بایگانی وزارت خارجه ی شوروی سابق نوشته شده است، مطالب مهمی درباره ی پژوهش ما دارد.با بررسی اسناد یاد شده به کمک منابع دیگر، مشخص می شود که بلشویک ها در جهت تحقق آرمان بلندپروازانه ی صدور انقلاب به شرق به ایران یورش بردند.این حمله موجب شد ایران گام در نظم نوین بین المللی گذاشته و مساله را به جامعه ی ملل بکشاند.اسناد مشخص می کنند که ایران تلاش زایدالوصفی برای احقاق خود انجام داد اما این مذاکرات اقتصادی لندن-مسکو بود که ایران و انگلستان را از شر دولت نوبنیاد شوروی خلاص کرد.باری، پژوهشگران بر آنند که با بررسی اسناد وزارت خارجه ی انگلستان به کمک برخی اسناد ایرانی، منابع تحقیقی و اساسا«با روش کتابخانه ای پرتوی هرچند اندک بر گوشه ای مهم در روابط ایران و شوروی بیندازند.
    کلیدواژگان: بلشویک ها، انزلی، وثوق الدوله، حسن 1253، 1329 ش، نصرت الدوله فیروز، 1267، 1316 ش، جامعه ملل، کرزن جودج ناتانیل، 1859، 1925م، انگلستان، شوروی
  • اعظم ریاحی صفحه 16
    در آستانه جنگ جهانی اول، انگلیسی ها به منظور حفظ خط ارتباطی هند- ایران، راه آهن سراسری هندوستان را از طریق بلوچستان هند به دزدآب، در بلوچستان ایران، متصل کردند. پس از این اقدام و تسریع حمل کالا به هند، شماری از سیک های هندی به دزدآب که بعدها به زاهدان تغییر نام داد، مهاجرت کردند. اما سکونت سیک ها در کنار مسلمانان مناقشات و رقابت هایی در پی داشت که متاثر از اوضاع سیاسی و مذهبی هندوستان بود. در این نوشتار در نظر است تا با روش تطبیقی و تحلیلی و با تکیه بر اسناد و منابع کتابخانه ای به این مساله پاسخ داده شود که آیا پیش و پس از استقلال هندوستان به عنوان موطن اصلی سیک ها، تغییرات مشهودی در زاهدان ایجاد شد که پیامد حضور مهاجران سیک دراین منطقه باشد؟ بررسی تطبیقی سه متغیر وضعیت اقتصادی، اجتماعی و مذهبی گروه مهاجر در منطقه و تاثیر وضعیت سیاسی و مذهبی مقصد و مبدا مهاجرت بر این سه مولفه بیانگر آن است که مهاجرت اقلیتی غیر مسلمان و غیر ایرانی به زاهدان، به واسطه شکل گیری گمرک، اتصال راه آهن هند به دزدآب و به منظور اهداف اقتصادی صورت گرفت. کمابیش فرصت های اقتصادی در زاهدان برآمده از سیاست های اقتصادی و بازرگانی در هند بود که بر روند و توسعه اقتصادی زاهدان تاثیر مستقیم داشت. اتباع هندی به ویژه سیک ها با بهره گیری از این سیاست ها به سود های سرشاری دست یافتند و در برخی موارد محرومیت تجار بومی از عواید این سیاست ها را سبب شدند. به دنبال تغییر سیاست های اقتصادی هند که مناقشات مذهبی و سیاسی مهم ترین علت آن محسوب می شد روند مهاجرت دگرگون شد و با کاهش فرصت های اقتصادی در زاهدان گمرک این شهر که مسیر توسعه را می پیمود به سوی سراشیبی کشانده شد.
    کلیدواژگان: سیک ها، زاهدان، استقلال هندوستان، راه آهن، مسلمانان، هندوها، گمرک، مهاجرت
  • ابوالفضل حسن آبادی صفحه 34
    اسناد در زمره منابع باارزش تاریخی در دوره صفویه به شمارمی آیند که تحقیق برروی آن ها می توان بر طرف کنننده بسیاری از ابهامات تاریخی در دوره های مختلف تاریخی، خصوصا صفویه که فقر منابع اطلاعاتی درزمینه تشکیلات مالی وجوددارد،باشد. در این مقاله بارویکرد تحلیلی به اطلاعات اسناد عشرودهنیم موجود در مرکز آستان قدس رضوی خواهیم پرداخت. در قسمت سندشناسی به بررسی شکلی و محتوایی و ارزشهای گوناگون اطلاعاتی اسنادمی پردازیم ودر قسمت سندپژوهی با طرح سوالاتی مانند معنا و مفهوم عشروده نیم در دوره صفویه، محل دریافت، محل خرجکرد مبالغ و چگونگی وصول در حواشی موضوع سعی خواهد شد تا با استخراج ودسته بندی اطلاعات موجود در اسناد حتی الامکان باسائرمنابع این دوره مستندسازی گردد. یافته های حال از این تحقیق نشان دهنده آن است که بیشتر اطلاعات موجود در اسناد عشرودهنیم در هیچ جای دیگر ذکرنشده وتنهاداده های باارزش در این مورد در دنیا می باشدو می تواند به عنوان منابع بارزش در تاریخ اداری مالی این دوره از دیدگاه های گوناگون مورد توجه محققان قرار گیرد
    کلیدواژگان: اسناد، عشرو ده نیم، سسیورغال، آستان قدس رضوی، صفویه
  • دکترمحسن بهرام نژاد صفحه 58
    لوئی کاستالدی یک پزشک ایتالیایی است که در طی سال های 1293-1320ق./1876-1902م. به عنوان معلم طب در دارالفنون، و نیز در مقام پزشک مخصوص و جراح به استخدام دولت و دربار قاجار درآمد. سپس در طی سال های 1320-1329ق./1902-1911م. به سمت قونسول رسمی ایران در میلان منصوب شد. از فعالیت های پزشکی کاستالدی در ایران به جز اطلاعات پراکنده هیچ نوع گزارش مفصلی در دست نیست. اما پنجاه و سه برگ سند اداری در آرشیو وزارت امور خارجه و سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران وجود دارد که مبین فعالیت های نه ساله او در سمت قونسول گری است. چگونگی انتخاب و انتصاب کاستالدی در سمت قونسول گری میلان، نمایندگی وی در نمایشگاه بین المللی کالا در میلان، رد پیشنهاد نمایندگی دولت ایران از سوی کاستالدی برای شرکت در کنگره بین المللی بیماری سل و نمایشگاه طبی روم، مجادلات و اختلافات او با دولت های پس از مشروطیت به واسطه عدم پرداخت حقوق و مقرری وی که از سوی مظفرالدین شاه وضع شده بود، از اهم مسائلی است که در این اسناد مطرح شده اند. پژوهش حاضر با رویکرد تحلیلی به بررسی آن موارد در دو بستر تاریخی قبل و بعد از مشروطیت می پردازد.
    کلیدواژگان: لوئی کاستالدی، پزشک جراح، قونسول، میلان، اکسپوزیسیون، دعاوی حقوقی
  • علیرضا اسفندیاری مقدم، عیسی زارعی، سیدعلی اکبر فامیل رو حانی صفحه 88
    هدف
    پژوهش حاضر در مورد ارزیابی عملکرد اداره کل آرشیوها و کتابخانه های سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران بر اساس الگوی تعالی سازمانی EFQM است. هدف از این پژوهش بررسی سطح تعالی و تعیین نقاط قوت و ضعف در عملکرد اداره کل آرشیو و کتابخانه های صدا و سیما با توجه به معیارهای تعالی سازمانی است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی با رویکرد پیمایشی است. ابزار اصلی گردآوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد مدل EFQM می باشد. جامعه مورد پژوهش مدیران، مسوولان و کارکنان اداره کل آرشیوها و کتابخانه های سازمان صدا و سیما بوده و نمونه آماری این پژوهش، کل جامعه آماری بوده است. از مجموع50 نفر از مدیران، مسوولان و کارشناسان در این اداره کل، 40 نفر در پژوهش حاضر شرکت کردند.
    یافته ها
    نتایج حاصله از پژوهش نشان داد که اداره کل آرشیوها و کتابخانه های سازمان صدا و سیما با کسب امتیاز 83/295، پایین ترین سطح تعالی را کسب نموده و در میان هیچ یک از سطوح تقدیرنامه برای تعالی قرار ندارد. یافته ها حاکی از این بود که معیار نتایج جامعه با 7/56 درصد کل دارای بالاترین امتیاز و معیار نتایج کاربران با 26/16 دارای کمترین امتیاز می باشند. همچنین، با توجه به نتایج ارائه شده، بین امتیازهای کسب شده از هر یک از معیارها با معیارهای دیگر در زمینه نتایج نهایی زیرمجموعه های معیار رهبری، معیار منابع انسانی (کارکنان)، معیار نتایج کاربران، معیار نتایج منابع انسانی، معیار نتایج جامعه تفاوت معناداری وجود داشته است و در معیارهای خط مشی و استراتژی، شراکت ها و منابع، فرایندها و نتایج کلیدی عملکرد تفاوت معناداری وجود نداشته است. اصالت/ ارزش: ارزیابی عملکرد اداره کل آرشیوها و کتابخانه ها به عنوان متولی تمامی آرشیوها و کتابخانه های شبکه های استانی مراکز مختلف صدا و سیما در سراسر کشور، و نیز آرشیو به عنوان نهادی متفاوت از کتابخانه و سازمانی که ترکیبی از این دو و الزامات مربوط به آن را در خود جای داده باشد، در هیچ یک از تحقیقاتی که تاکنون انجام گرفته، موضوع پژوهش قرار نگرفته است. چنانچه به موارد فوق، اهمیت و جایگاه و تاثیرگذاری رسانه ملی در میان آحاد جامعه و نقش آرشیو و کتابخانه در بهبود برنامه سازی آن را اضافه نماییم، به نظر می رسد این پژوهش در پییشبرد اهداف سازمان صدا و سیما و کمک به تعالی آن - چنانچه نتایج آن مورد توجه قرار گیرد- نقش به سزایی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: ارزیابی کیفیت عملکرد، EFQM، آرشیوها، کتابخانه های تخصصی، سازمان صدا و سیما، ایران
  • ناهید بنی اقبال، فریبرز خسروی، سهیلا فعال صفحه 106
    هدف
    ارائه طرح پیشنهادی دستنامه توصیف منابع غیرکتابی فارسی براساس مقایسه قواعد و استانداردهای بین المللی هدف این پژوهش را تشکیل می دهد. جامعه آماری: جامعه مورد مطالعه شامل چهار استاندارد، قواعد فهرستنویسی انگلوامریکن، استاندارد توصیف و دسترسی به منبع (آر. دی. ای.)، قواعد فهرستنویسی یاسا و فیاف است، قواعد بکاررفته در هر استاندارد برای 53 نوع منبع غیرکتابی موجود در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در 8 گروه منابع الکترونیکی، جغرافیایی، چاپی، سه بعدی، شنیداری، گرافیکی، میکروفرمها و ویدئویی و پروژکتوری مورد مقایسه قرارگرفته است.
    روش/ رویکرد پژوهش: این پژوهش کاربردی است و با روش کتابخانه ای و پیمایش تطبیقی انجام شده است. برای گردآوری اطلاعات از سیاهه وارسی استفاده شد و داده ها در جدولهای آمار توصیفی تنظیم شدند، برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون فریدمن و جهت پاسخدهی به فرضیه ها از آزمون تی تک متغیری استفاده شد.
    یافته ها
    در تمامی گروه های منابع به جز گروه منابع ویدئویی و پروژکتوری، قواعد انگلوامریکن، آر. دی. ای. و یاسا با یکدیگر مطابقت دارند در حالیکه مقایسه سه استاندارد مذکور و فیاف در گروه منابع ویدئویی و پروژکتوری هیچگونه انطباقی را نشان نداده است.
    نتیجه گیری
    در پایان بر اساس یافته های پژوهش و مقایسه استانداردها، طرح پیشنهادی دستنامه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: توصیف منابع غیرکتابی، دستنامه ها، استانداردهای توصیف کتاب شناختی
  • غلام رضا عزیزی صفحه 120
    هدف
    هدف این مقاله، شناسایی تعریف های ارائه شده درباره سند، سنجش کیفی دایره کاربرد هر یک از آن ها، و بررسی امکان ارائه تعریفی جامع و مانع برای سند، جدای از تعریف تخصصی و حوزه کاربرد هر واژه است. بحث درباره تعریف سند از نظر آرشیو، هدف دیگر این بررسی است.
    روش/ رویکرد پژوهش: روش پژوهش، کتابخانه ای است. در این مقاله، منابع مرتبط، شناسایی و تعریف های ذکر شده برای سند، گردآوری و دسته بندی شده و مورد بررسی انتقادی قرار گرفته اند. در این روش، بررسی کیفی تعریف ها و نیز گستره شمول آن ها مدنظر است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که واژه سند در سده اخیر، علاوه بر کاربرد عام، با تغییراتی در ادبیات اداری کشورمان و رشته های مختلف دانش به کار رفته و این امر، به کاربردهای گوناگون واژه سند منجر شد که گاه اختلاف هایی را در تفهیم و تفاهم بین کاربران متفاوت پدید آورده است. هنگامی که معانی تخصصی واژه سند مورد توجه قرار می گیرد، این چندگانگی و تفاوت در تعریف، خود را بیشتر می نمایاند.
    محدودیت های پژوهش: در تحقیقات قبلی درباره سندشناسی و سندپژوهی، تعریف سند به طور مستقل و همه جانبه مورد بحث و بررسی قرار نگرفته و حتی برخی منابع مورد استناد واقع نشده و ناشناس مانده است. مطالب مورد نیاز این پژوهش، از آثار مربوط به رشته های متعدد از جمله آرشیو، کتابداری، علوم اداری، تجارت، حقوق، علوم سیاسی، تاریخ و مردم شناسی اخذ گردیده است.
    ارزش پژوهش: در مقاله حاضر، واژه سند و کاربرد آن در رشته های گوناگون دانش (به زبان فارسی) مورد بحث قرار گرفته و ضمن شناسایی تعریف های مختلف، امکان استفاده بین رشته ای این تعریف ها بررسی شده؛ در حالی که قبلا با این رویکرد و با این وسعت به موضوع پرداخته نشده است. این مقاله، که با حوزه معناشناسی مرتبط است، به پژوهشگران تحقیقات مشابه، برای شناسایی گونه های سند و تعریف انواع مواد و منابع آرشیوی کمک می کند.
    کلیدواژگان: سند، مدرک، واژه شناسی، تعاریف، فرهنگ ها، واژه نامه ها
  • سیدمحمود سادات بیدگلی صفحه 152
|
  • Loghman Dehghan Nayeri, Morteza Nouraei, Farhad Pourianejad Page 6
    In the relations between Iran and the newly-founded Soviet regime, in late 1919 and in 1920, it has normally been assumed that the attack of the Bolshevik forces was merely because of the presence of the troops of Denikin and British forces in the Caspian Sea and Gilan. In this research, the authors want to propose that the attack of the Bolsheviks to Anzali had ideological and expansionist reasons and the presence of the White Army was merely an excuse by the Bolsheviks for hiding their actual objectives. The facts of the Bolshevik's attack are revealed in the records of the British Foreign Office related to the mentioned years. Furthermore, the precious work of Moisie Persits which is written based on the records of the Ministry of External Relations of Soviet Union, and unfortunately little attention is attached to this work, has important information with regard to our research. By studying the mentioned records and with the help of other resources, it is revealed that the Bolsheviks attacked Iran with the ambitious aim of expanding the revolution to the east. This attack led Iran to step into modern international diplomacy and to take the issue to the League of Nations. Records indicate that Iran made great efforts to fight for its rights but it was the economic negotiations of London-Moscow that released Iran and England from the newly-founded Soviet government. The researchers aim to shed some light on an important part of the relations between Iran and the Soviet Union by studying the records of the British Foreign office and with the help of some Iranian records.
    Keywords: Bolsheviks, Anzali, Vosughodoleh, Firooz Mirza Nosratodoleh, the League of Nations, Cox, Curzon, England, the Soviet Union
  • Azam Riahi Page 16
    On the verge of the First World War, the English connected the national railroad network of India by India's Baluchistan to Dozdab in Iran's Baluchistan in order to keep the connection line between Iran and India. After this and when the transport of goods to India accelerated, a number of Indian Siks immigrated to Dozdab, whose name later changed to Zahedan. But the residence of Siks next to Muslims was followed by some conflicts and rivalries that were affected by the political and religious conditions of India. Using the comparative and analytic method and based on library resources and records, this paper aims to answer this question: Were there any tangible changes in Zahedan before and after the independence of India - as the main home of the Siks – that was the consequence of the presence of Sik immigrants in this region? A comparative analysis of three variables i.e. the economic, social and religious conditions of the immigrating group to the region and the effect of the political and religious conditions of the destination and source of immigration on these three variables indicates that the immigration of a minority of non-Muslims and non-Iranians to Zahedan was due to the formation of the customs office, the connection of the railroad of India to Dozdab and also because of economic goals. The economic opportunities in Zahedan were more or less rooted in the economic and commercial policies in India which had direct effect on the economic development of Zehedan. The Indian immigrants, especially the Siks, achieved substantial profit by taking advantage of these policies and in some cases they caused local merchandisers to be deprived form such profits. Following the changes in the economic policies of India, which were mainly due to religious and political conflicts, the status of immigration completely changed and with the reduction of economic opportunities in Zahedan, the customs of this city which was developing became stagnant.
    Keywords: Siks, Zahedan, independence of India, railroad, Muslims, Indians, customs, immigration
  • Abolfazl Hassanabadi Page 34
    Records are one of the valuable historical resources of the Safavid Era which may shed light on many historical ambiguities of this era, including financial issues about which there is a shortage of information resources. This paper studies the information of the Ashr-o Dah-Nim records available in the Astan Qods Razavi Library with an analytic approach and in two different sections. In one section it studies the form, content and various information values of records and in the other it studies issues such as the meaning and concept of Ashr-o Dah-Nim in the Safavid Era, where it was received, how it was spent etc. The findings of this research show that most of the information available in the Ashr-o Dah-Nim records is not mentioned anywhere else and these records are the only valuable resources in this regard. The information found in these records can be used by researchers as a valuable resource to study different aspects of the administrative and financial history of this era.
    Keywords: records, Ashr-o Dah-Nim, Sivarqal, Astan Qods Razavi, Safavid Era
  • Mohsen Bahramnejad Page 58
    Louis Castaldi was an Italian physician who was employed by the government and the royal court of Qajar during 1876-1902 as a teacher of medicine in Dar al-Funun and also as the special physician and surgeon of the Qajar court. Then he was appointed as the offcial consul of Iran in Milan during 1902-1911. There are no comprehensive reports about the medical activities of Castaldi in Iran and little information is available on this issue. But there are fifty three administrative records in the archives of the Ministry of Foreign Affairs and the National Library and Archives of Iran which portray the nine years of Castaldi's activities in the position of Iran's consul. The most important issues discussed in these records include: how Castaldi was chosen and appointed as Iran's consul in Millan, being the representative of Iran in the International exhibition of goods in Millan, rejecting the suggestion of Iran's government to be Iran's representative in the international congress on Tuberculosis and the medical exhibition of Rome, and his conflicts with the governments after the constitutional revolution that didnt pay his salary which was set by Mozafar al-Din Shah. This research studies these issues in two historical eras i.e. before and after the constitutional revolution, with an analytic approach.
    Keywords: Louis Castaldi, surgeon, physician, consul, Milan, expo, legal claims
  • Alireza Esfandyari Moghadam, Eisa Zarei, Seyyed Ali Akbar Famil Rohani Page 88
    Aim
    This research aims to evaluate the level of excellence of the Library and Archives Administration of the Islamic Republic of Iran Broadcasting Organization (IRIB) and to determine its weak and strong points according to the criteria of EFQM Excellence Model.
    Methodology
    This research is descriptive and uses a survey approach. The main means for collecting data is the standard questionnaire of the EFQM model. The research population consists of managers, officials and staff of the Library and Archives Administration of IRIB and the statistical sample is the entire statistical population. From a total of 50 managers, officials and experts in this administration, 40 individuals participated in this research.
    Findings
    The findings of this research show that the Library and Archives Administration of IRIB, with a point of 295.83, has the lowest level of excellence and is not in any of the levels for the EFQM Excellence Award. The findings indicate that the Society Results criteria has the highest point (56.7 percent) and the Customer Results criteria has the lowest point (16.26 percent). Moreover, there is a meaningful difference between the final results of the Leadership, People, Customer Results, People Results, and Society Results criteria while there is no meaningful difference between the following criteria: Partnerships & Resources, Processes, and Key Results. Originality/Value: Up to now, there has never been any research carried out to evaluate the function of the Library and Archives Administration as the sponsor of all the archives and libraries of the different provincial channels of IRIB around the country and to study the archive as an institution different from libraries and an organization which includes a combination of these two and their requirements. If we add to the abovementioned issues the importance, position and the impact of the national broadcasting on the majority of the society and add the role of archives and libraries in improving its programs, it seem that this research will have a prominent role in IRIB's excellence and in helping it to reach its goals.
    Keywords: performance evaluation, EFQM, archives, special libraries, IRIB, Iran
  • Nahid Banieghbal, Fariborz Khosravi, Soheila Faal Page 106
    Aim
    this paper aims to offer a suggested plan for a handbook for describing Persian non-book resources based on a comparison of international rules and standards. Population: the studied population includes five standards i.e. the second edition of Anglo-American Cataloging Rules (AACR2), Resource Description and Access (RDA), IASA, FIAF cataloguing rules and the General International Standard Archival Description (ISAD(G)). The rules used in each standard were compared in eight groups of electronic, cartographic, print, three-dimensional, audio, graphic, microforms and video and projection resources in 53 different kinds of non-book resources collected in the National Library and Archives of Iran. Methodology/Approach: this is an applied research and has been carried out with the library and comparative survey method. Checklists were used to collect data and the Friedman statistical test is used for data analysis, and a single variable t-test is used to confirm the hypothesis.
    Findings
    In all resource groups except for the video and projection resources group, Anglo- American rules, RDA and IASA comply with each other while the three mentioned standards and FIAF do not show any compliance in the video and projection resources group.
    Conclusion
    In the end, based on the findings of the research and a comparison of the standards, the proposed plan for a handbook is presented.
    Keywords: description of non, book resources, handbooks, bibliographic description standards
  • Gholamreza Azizi Page 120
    Aim
    The aim of this paper is to identify the definitions provided for the word "record", to qualitatively evaluate the usage domain of each definition and to study the possibility for offering a comprehensive definition for "record", regardless of the special definition and usage domain of each word. The other objective of this research is to discuss the definition of "record" from the viewpoint of archives. Methodology/Approach: This research uses the library method. In this article, relevant resources are identified and the definitions provided for records are collected, categorized and critically studied. In this method, the definitions and their range of application are qualitative studied.
    Findings
    the findings of this research show that the word "record", in addition to its general meaning, has been used in the administrative literature of Iran and in different disciplines. This has caused this word to have various applications and therefore sometimes there have been some misunderstandings between different users. When the special meanings of "record" are intended, this differences and varieties in definitions are more evident. Limitations: in previous research on the study of records, the definition of record has not been discussed independently and comprehensively. As indicated in its references, in this research the required information was collected from resources of various disciplines including archival studies, library and information science, administrative science, commerce, law, politics, history and anthropology. Value: in the present paper, the word "record" and its application in different disciplines of knowledge (in Persian) are discussed. In addition to identifying different definitions, the possibility for the interdisciplinary use of these definitions is studied. This is while this issue has not yet been studied with this approach and this broadness. This paper, which is related to the field of semantics, will help researchers in further studies in identifying types of records and defining different archival material and resources.
    Keywords: record, document, morphology, definitions, dictionaries