فهرست مطالب

فصلنامه نوآوری های مدیریت آموزشی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • دکتر امینه احمدی، زهرا دانش ثانی صفحه 11
    پژوهش حاضر با هدف اصلی شناسایی تاثیر جو اجتماعی در شکل گیری ارتباطات دانش آموزان مدارس دوره متوسطه است. جامعه آماری، معلمین دبیرستان های منطقه 15 آموزش و پرورش شهر تهران است. در نمونه آماری با انتخاب تصادفی به حجم 300 نفر و با روش پس رویدادی و با استفاده از یک پرسشنامه 45 سؤالی محقق ساخته با اعتبار 93/0 طراحی و اجرا شده است. داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و یافته ها حاکی است: 1) بین نمرات جو اجتماعی حاکم بر مدرسه و نمرات شکل گیری ارتباطات و تعاملات دانش آموزان همبستگی مثبت و در حد بالا و معنادار مشاهده شده است. 2) بین نمرات جو اجتماعی حاکم بر مدرسه و نمرات قانون مداری دانش آموزان همبستگی مثبت و در حد بالا و معنادار مشاهده شده است. 3) بین نمرات جو اجتماعی حاکم بر مدرسه و نمرات مسئولیت پذیری دانش آموزان همبستگی مثبت و در حد بالا و معنادار مشاهده شده است. 4) بین نمرات جو اجتماعی حاکم بر مدرسه و نمرات همکاری گروهی دانش آموزان همبستگی مثبت و در حد بالا و معنادار مشاهده شده است. 5) بین نمرات جو اجتماعی حاکم بر مدرسه و نمرات همدلی دانش آموزان همبستگی مثبت و در حد بالا و معنادار مشاهده شده است. 6) بین نمرات جو اجتماعی حاکم بر مدرسه و نمرات انتقادگری و انتقادپذیری دانش آموزان همبستگی مثبت و در حد بالا و معنادار مشاهده شده است. 7) بین نمرات جو اجتماعی حاکم بر مدرسه و نمرات عزت نفس دانش آموزان همبستگی مثبت و در حد بالا و معنادار مشاهده شده است.
    کلیدواژگان: جواجتماعی، ارتباطات، دانش آموزان
  • دکتر رمضان جهانیان، زاهد نوروزی ناو صفحه 29
    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر دوره های آموزشی ICDLبر بهبود عملکرد کارکنان پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران به روش پیمایشی از نوع توصیفی اجرا شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه پنج گزینه ای می باشد که روایی آن توسط تعدادی از اساتید دانشگاه بررسی و پایایی آن با استفاده از روش آلفای کرانباخ محاسبه وضریب پایایی 85/0 به دست آمده است. جامعه آماری این تحقیق 120 نفر از کارمندان و کارشناسان پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران و نمونه آماری این تحقیق تعداد 92 نفر با استفاده از جدول تعیین حجم نمونه مورگان که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده است.
    داده های به دست آمده با کمک آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و نتایج حاصله نشان می دهد که بین گذراندن دوره های آموزشی ICDL و مهارت های جدید کارکنان، دقت و اثربخشی آنها، سرعت و مقدار انجام کارکارکنان، موفقیت شغل آنان و ایجاد جاذبه و علاقه مندی در کارکنان رابطه وجود دارد.
    کلیدواژگان: دوره های آموزشی ICDL، فن آوری اطلاعات، آموزش، عملکرد کارکنان، اثربخشی عملکرد
  • علیرضا چناری، دکترحسن پاشا شریفی، دکتر نادر قلی قورچیان صفحه 47
    هدف پژوهش حاضر ارائه یک مدل برای ارزیابی توانمندی های حرفه ای اعضای هیات علمی غیرپزشکی به منظور ارتقاءکیفی دانشگاه آزاد اسلامی می باشد. جامعه مورد مطالعه شامل تمامی اعضای هیات علمی (غیر پزشکی) دانشگاه آزاد اسلامی است که در سال تحصیلی 89- 1388در واحدهای دانشگاهی اشتغال داشتند. دانشگاه آزاد اسلامی دارای 12منطقه بوده که شامل 424 واحد آموزشی غیرپزشکی (197مرکز و227واحد) است. براساس جدول مورگان، 384 عضو هیات علمی از جامعه مذکور انتخاب شد. برای پیشگیری از افت احتمالی حجم نمونه 450 نفر در نظرگرفته شد. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری چند مرحله ای استفاده شده است. برای این منظور از بین 12منطقه آن زمان به طورتصادفی 4 منطقه انتخاب شد که شامل مناطق (4،12،8،11) است. در مرحله دوم از واحدهای دانشگاهی هر منطقه حداقل 2 و حداکثر 4 واحد به طورتصادفی انتخاب شد. در مجموع نمونه آماری مورد بررسی قرار گرفته 276 نفر می باشد. روش پژوهش توصیفی وکیفی است. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخته شامل 9 مؤلفه است. این مؤلفه ها و زیرمجموعه آنها به صورت پرسشنامه ای ساخته شدکه وضعیت موجود و وضعیت مطلوب براساس آن با یک مقیاس 10درجه ای توسط اعضای هیات علمی درجه بندی شد. به منظور حصول اطمینان بیشتر از روایی سازه ابزارها، پس از جمع آوری اطلاعات با استفاده از تحلیل عاملی به روش مؤلفه های اصلی (pc) و چرخش واریماکس قرار گرفت و برای پایایی آن ضریب آلفای کرنباخ 834/. محاسبه گردید. یافته های پژوهش نشان می دهد از 53 زیرمؤلفه مرتبط با مؤلفه های اصلی 36 نشانگر با کل 9 مولفه مورد نظردارای همبستگی معنی دار است. تحلیل مسیر نشان دادکه مدل پیشنهادی از 3 عامل مهم شامل مراحل اجرای چارچوب توانمندسازی، نظام ارزشیابی و مهندسی مجدد، روابط انسانی و مؤلفه شفاف سازی در پیش بینی افزایش توانمندی های حرفه ای اعضای هیات علمی نقش منفی ایفا می کند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، توانمندی های حرفه ای، اعضای هیات علمی، رشته های غیرپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • مجتبی رضایی راد صفحه 69
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه ی عوامل مؤثردر مدیریت منابع و فرایندهای آموزش الکترونیکی و با روش توصیفی، پیمایشی (زمینه یابی) و مقطعی در سال 1388 انجام شد. جامعه آماری متشکل از مدیران، استادان،کارشناسان و متخصصان و دست اندرکاران آموزش های الکترونیکی شهر تهران بوده که از این جامعه98 نفر به صورت تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته با بهره گیری از تجارب جهانی استفاده شد. به منظور تعیین روایی از قضاوت اساتید این رشته استفاده گردید و میزان پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ با استفاده از نرم افزار SPSS معادل80/0 حاصل گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با آمار توصیفی و استنباطی (آزمون خی دو) انجام گردید. نتایج حاصل نشان دادکه با توجه به فراوانی مشاهده شده و امتیازی که به هر یک از گویه های هر عامل داده شده به ترتیب عوامل راهبردی، عوامل حقوقی و اداری، عوامل فنی و تکنولوژیکی، عوامل آموزشی، عوامل اقتصادی، عوامل فرهنگی و اجتماعی در توسعه ی آموزش الکترونیکی در حد زیاد و خیلی زیاد مؤثر است.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، عوامل فنی و تکنولوژیکی، عوامل اقتصادی، عوامل فرهنگی و اجتماعی، عوامل حقوقی و اداری، عوامل راهبردی، عوامل آموزش
  • سیمین دخت رضاخانی صفحه 83
    هدف این پژوهش، ساخت و هنجاریابی پرسشنامه سنجش راهبردهای کنار آمدن دانشجویان با استرس بود. جامعه آماری این پژوهش را دانشجویان رشته های مختلف تحصیلی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن در سال تحصیلی 881387تشکیل می داد. از این جامعه با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 635 دانشجو انتخاب شدند. ابزار پژوهش (پرسشنامه راهبردهای کنارآمدن با سه مولفه مساله مدار،هیجان مدار واجتناب مدار) با 49 پرسش با طیف لیکرتی چهاردرجه ای بر مبنای نظریه های فروید1، لازاروس و فولکمن2، بلاکر3 و سایرین تدوین شد. ضریب اعتبار این ابزار با استفاده ازروش آلفای کرانباخ80/به دست آمد. روایی سازه پرسشنامه بااستفاده ازتحلیل عاملی با روش مؤلفه های اصلی و چرخش واریماکس مورد بررسی قرارگرفت. نتیجه این تحلیل نشان دادکه هر یک از مولفه های پرسشنامه به ترتیب 47،51و52 درصد واریانس سازه مورد مطالعه را تبیین می کند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که: 1-پرسشنامه مذکور از روایی و اعتبار قابل قبولی برخوردار است. 2- برای سنجش راهبردهای کنار آمدن دانشجویان با استرس جدول نرم به صورت نمره Tو رتبه درصدی برای هریک از مؤإلفه هاوبرای زنان و مردان تنظیم شد. از این ابزار می توان در برنامه ریزی درمان برای مراجعان در مواجهه با محرک های استرس زا استفاده کرد.
    کلیدواژگان: راهبرد کنار آمدن، استرس، اعتبار، روایی، نرم، استاندارد بودن
  • دکترمجیدکفاشی صفحه 103
    پژوهش حاضر با عنوان«بررسی عوامل آموزشی و تربیتی مؤثر بر میزان اعتماد اجتماعی شهروندان تهرانی به دانشگاه آزاد اسلامی در سال 1389» است. هدف این پژوهش شناخت عوامل تاثیرگذار بر میزان اعتماد اجتماعی در بین شهروندان تهرانی به دانشگاه آزاد اسلامی و دست یابی به یک الگوی نظری تحلیلی می باشد که با استعانت از نظریه های مرتبط، عوامل مهم و اثر گذار مورد بررسی قرار می گیرد. پژوهش حاضر با طرح پرسش هایی که آیا عوامل اشاره شده بر میزان اعتماد اجتماعی به دانشگاه آزاد اسلامی مؤثر است؟ ضریب تاثیر کدام یک از عوامل و شاخص ها بیشتر است؟، به تحلیل و تبیین موضوع پژوهش پرداخته است. روش تحقیق این پژوهش، پیمایشی و ابزار سنجش، پرسشنامه پنج گزینه ای مبتنی بر مقیاس لیکرت است. اعتبار محتوایی ابزار سنجش با توجه بهCVR1 بدست آمده 85/0 است وسنجش روایی سازه ای با استفاده از تکنیک تحلیل عاملی و آماره 3KMO برابر 91/0 بدست آمده که در سطح بالایی بوده و نشان ازهمبستگی گویه های مقیاس است. در بحث سنجش پایایی ابزار اعتماد اجتماعی، گویه های منتخب در دو بررسی مقدماتی و نهایی مورد تحلیل قرار گرفتند که نتایج حاصل نشان می دهد مقیاس های بکار رفته از قابلیت اعتماد قابل قبولی برخوردارند. به طوری که ضرایب همبستگی در بررسی نهایی افزایش را نشان می دهد و آلفای مقیاسها در بررسی مقدماتی90/0 و در بررسی نهایی برابر با 95/0 است که هر دو در حد بالایی است. نمونه مورد مطالعه 1000 نفر از دانشجویان واحدهای منطقه هشت دانشگاه آزاد اسلامی و والدین آنها هستند که با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای و در نهایت با استفاده از روش تصادفی ساده انتخاب شده اند. برای انجام مباحث مدل سازی از نرم افزار لیزرل3 استفاده شده است.
    نتایج این پژوهش بر وجود یک الگوی رابطه معناداری و مستقیم بین شاخص های متغیرهای مستقل عوامل آموزشی و تربیتی با متغیر وابسته میزان اعتماد اجتماعی حکایت دارد. مهم ترین معرف های شاخص های آموزشی به ترتیب اهمیت غنی بودن کتابخانه،کیفیت آموزشی،امکانات و فضای آموزشی است. به عبارت دیگر با ارتقاء کمی و کیفی شاخص های آموزشی و تربیتی، میزان اعتماد به دانشگاه آزاد اسلامی افزایش می یابد. همچنین مهم ترین معرف های شاخص های اجتماعی به ترتیب اهمیت،پایگاه اجتماعی فرد و جایگاه اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی است به عبارت دیگر با ارتقاء کمی و کیفی شاخص های اجتماعی،میزان اعتماد به دانشگاه آزاد اسلامی افزایش می یابد. همچنین نتایج الگوسازی معادلات ساختاری حکایت از رابطه بین متغیرهای مستقل و متغیر وابسته است. با توجه به شاخص های الگوسازی می توان استدلال کرد که مدل های ارائه شده از برازش خوبی برخوردار بوده و انطباق مطلوبی بین مدل به تصویر درآمده و یا مدل ساختاری شده با داده های تجربی فراهم گردیده است. به عبارت بهتر متغیرهای فوق صلاحیت لازم را جهت استفاده در قالب یک مدل نهایی پژوهش را دارند.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، دانشگاه آزاد اسلامی، مدلسازی معادلات ساختاری، آموزشی، تربیتی
  • مهدی کلانتری، دکتر نادرقلی قورچیان، دکتر پریوش جعفری، دکتر حسن پاشا شریفی صفحه 123
    هدف اساسی این مطالعه، ارائه مدلی برای ارتقاء سطح درگیری شغلی رؤسا و مدیران واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی است. روش تحقیق به کار رفته در این پژوهش بر پایه مفروضات همبستگی و مقطعی (غیر طولی) است. این مطالعه از نوع میدانی (اجرای پرسشنامه) است. چون این پژوهش در محیط طبیعی دانشگاه صورت می گیرد، میزان مداخله پژوهشگر در حداقل ممکن می باشد و متغیری هم دستکاری نمی شود. تعداد 198 نفر از رؤسا و مدیران واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی با روش تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه های سبک شناختی (CSI)، منبع کنترل (راتر، 1978)، تعهد سازمانی (ماودی و همکاران، 1979)، و پرسشنامه محقق ساخته الگوهای رهبری است. به طور کلی، نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که براساس الگوهای رهبری، سبک های شناختی و منابع کنترل می توان مدلی را برای پیش بینی و ارتقای سطح درگیری شغلی ارائه کرد. نتایج تحلیل مسیر نیز حاکی از ارتباط مستقیم و غیرمستقیم متغیرهای یاد شده با درگیری شغلی است.
    کلیدواژگان: سبک های رهبری، سبک های شناختی، منابع کنترل، درگیری شغلی، مدیران، دانشگاه
  • محمدرضا مهدوی، دکتر محمدحسن امیرتیموری صفحه 141
    هدف از اجرای این پژوهش بررسی تاثیر استفاده از الگوی طراحی آموزش مریل بر میزان یادگیری و انگیزه پیشرفت در درس زیست شناسی سال اول دبیرستان بود. جامعه آماری این پژوهش تمامی دانش آموزان پسر سال اول دبیرستان محلات بودند. به منظور انتخاب نمونه از روش خوشه ای چندمرحله ای، با در نظر گرفتن کلاس به عنوان واحد نمونه گیری استفاده شد. تعداد حجم نمونه 57 نفر بود که دردو کلاس 29 و 28 نفره حضور داشتند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل آزمون های یادگیری پژوهشگر ساخته و پرسشنامه انگیزه پیشرفت هرمنس بود که از روش پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد.یافته های این پژوهش نشان داد که 1- میزان یادگیری دانش آموزانی که از طریق الگوی طراحی آموزشی مریل آموزش دیده اند نسبت به دانش آموزانی که به صورت سنتی آموزش دیده اند بییشتر است. 2- میزان انگیزه پیشرفت دانش آموزان در دو گروه از لحاظ آماری تفاوت معناداری با هم ندارد.
    کلیدواژگان: طراحی آموزشی، الگوی طراحی آموزشی مریل، یادگیری، انگیزه پیشرفت
|
  • Amineh Ahmadi, Zahra Danesh Sani Page 11
    The objective of this study is to identify the impact of school social climate on communications and interaction behaviors of the high school students. The population of the study is high school teachers of high schools located in the district 15 in Tehran. The sample included 300 students who were selected based on systematic random approach. For this post hoc research, the researcher developed a 45-item questionnaire with the reliability index of 0.93. The results of data analysis, both descriptive and inferential statistics, revealed that:1) There is a highly significant positive correlation between schools’ social climate and students’ interaction (P<0.01).2) There is a highly significant positive correlation between schools’ social climate and students’ law abiding (P<0.01).3)There is a highly significant positive correlation between schools’ social climate and students’ accountability (P<0.01).4) There is a highly significant positive correlation between schools’ social climate and students’ group cooperation (P<0.01).5)There is a highly significant positive correlation between schools’ social climate and students’ empathy (P<0.01).6)There is a highly significant positive correlation between schools’ social climate and students’ criticizing and openness to criticism (P<0.01).7)There is a highly significant positive correlation between schools’ social climate and students’ self-esteem (P<0.01).
  • Ramezan Jahanian, Zahed Noroozi Page 29
    In this study, the effect of ICDL training courses on improving performance of the staffs of technical facultie's campus in the University of Tehran. Data collected through a five-option questionnaire whose validity was reviewed by a number of university professors and whose reliability was calculated using Cronbach's Alpha as 0.85. The population of the study was comprised of 120 staffs and technical experts employed in the campus of Tehran University. The research sample, totally 92, was determined using Morgan's sample size tables. The results of inferential statistics showed that there is a relationship between ICDL training courses and skills of new employees, their accuracy and effectiveness, speed and amount of staff work, job success, and their interest to work.
  • Alireza Chenari, Hasan Pashasharifi, Nadergholi Ghoorchian Page 47
    The purpose of the present study was to present an applied model for assessing the faculty members’ capabilities in different fields of study in the humanities and engineering in order to qualitatively promote the faculty members of Islamic Azad University. The research is descriptive and qualitative. In order to assess the faculty members’ professional capabilities, the previous studies, professors’ and experts’ views were taken into consideration. It was done through surfing the net and the related databases. The data collected formed a tool in the form of a questionnaire which consisted of 9 components. The present and the desired situations were labeled from one to ten and the faculty members chose from one to ten to describe the situation. The research population comprised all the faculty members of Islamic Azad University in the humanities and engineering who were working during the academic year of 2009-10 out of which 384 were chosen as the research sample. In order to achieve the desired number of subjects, the first sample comprised 450. Sampling was done applying the multi-stage method. In the first stage, 4 zones out of 12 zones were randomly selected simultaneously which appeared to be zones 4, 12, 8, and 11. In the second stage, out of each zone, from 2 to 4 university branches were randomly selected. On the whole, the research sample consisted of 276 faculty members. In order to describe the obtained data, the methods of descriptive statistics were applied which consisted of measure of central tendency, dispersion, and distribution. The inferential statistics methods consisted of correlation coefficient, single variable regression, t-test, and path analysis. The results show that there are differences between the present and desired situations related to the following components: 1) philosophy and purpose, 2) management strategies, 3) Clarification, 4) the development of participation, 5) information technology, 6) human relations, 7) metacognition, 8) evaluation and repeated engineering system, 9) the stages of executive framework. Regarding the third research question, using the Cronbach’s Alpha formula, each obtained result along with the total score of each component were shown while the coefficients of correlation which were statistically significant were omitted and as a result 36 statements out of 53 were chosen. In order to assess the capability model of faculty members, the concurrent regression analysis was applied. The related diagram shows that the 3 components of human relations, evaluation and repeated engineering system, and the stages of executive framework has significant relationship with the model, and the component of clarification has a negative relationship with it. In order to test the validity of the model, it was given to 11 experts in the field of educational administration, and it was confirmed by 90% of them.
  • Mojtaba Rezaeerad Page 69
    The present research, carried out in 2009, aimed at studying the effective factors in resource management and e-learning processes. In this descriptive, survey, and cross-sectional study, the population of the study consisted of managers, professors, experts, and other specialists involved in electronic learning in Tehran. 98 participants were selected randomly as sample group. Statistical data were collected through researcher-designed questionnaire using global experiments. Data validity was identified according to the experts of this field. The stability of the questionnaire was measured 0.80 through Crobnach's Alpha using SPSS software. Data analysis was performed through both descriptive and inferential statistics (chi-square test). The results showed that strategic factors, legal-administrative factors, technical-technological factors, educational factors, economic factors and social-cultural factors are very important in the development of e-learning, respectively.
  • Simindokht Rezakhani Page 83
    The aim of this research was constructing and standardizing coping strategies questionnaire with stress for college students. The population of the study included all students in different branches of Islamic Azad University of Roudehen in academic year 1387-88. 635 students were drawn by stratified sampling. The instrument (coping strategies questionnaire including three components of problem-oriented, psychoemotional-oriented and avoidance-oriented) consist of 49 Likert-type items with four rating scale according to the theories of Freud, Lazarus & Folkman, Blaker and others. The reliability of test was estimated using Cranbach's Alpha (0.80).Construct validity of test was assessed through factor analysis (pc) with varimax rotation. This analysis showed that each of the components has explained 47.51 and 52 percentage of construct validity of this study. The findings of research showed that 1) this questionnaire has a proper reliability and construct validity.2) Separate tables of norms were computed for each of components and for males and females in t- score and percentile rank to assess coping strategies questionnaire with stress. This instrument could be used for clients confronting stress in planning for treatment.
  • Majid Kaffashi Page 103
    The purpose of the study is to identify the effects of educational factor on social trust in Islamic Azad University among Tehrani Citizen in 2010. It initially sought whether there was a relationship between social and educational factors of Iranian society and their social trust and which factor shows a higher impact factor. It was a survey research and data were gathered by administering a questionnaire to 1000 students of Islamic Azad University who were selected through cluster sampling method. The researcher-made questionnaire was based on Likert scale with the content validity index of 0.85 and Alpha index of 0.95. In order to analyze the data and test research theoretical model, SPSS and LISREL softwares were used respectively. The results of this study revealed that there is a significance relationship between social and educational factors (including social status of parents, social status of Islamic Azad University, access to library, quality of education, educational space, and educational structure) and the dependent variable, i.e., social trust. Moreover, the results of structural equation model imply the relation between independent and dependent variables which can be claimed that presented models have pleasant fitting and there is favorite conformity between depicted model or structural model with empirical data; this means that the variables have suitable qualification to be used in the final model of research.
  • Mehdi Kalantari, Nader Ghorchian, Hasan Pasha Sharifi, Parivash Jafari Page 123
    The main purpose of this study is to provide a model for upgrading the level of job involvement among managers in Islamic Azad University. The research methods used in this study were cross-sectional and correlational. Since this research was done in universities in the natural environment, the variables were not manipulated and the researcher's intervention was at the minimum. Totally, 198 managers and chancellors of Islamic Azad University branches were randomly selected. The tools used were Cognitive Style Inventory (CSI), and Rotter's (1978) Locus of Control Scale, Mowday et al. (1979) Organizational Commitment Questionnaire, and the researcher-made Leadership Pattern questionnaire. The results of multiple regression showed that a model can be presented to predict and upgrade job involvement based on the leadership patterns, cognitive styles, and locus of control. Path analysis also indicated that there are positive and negative relationship between job involvement and the above variables.
  • Mohammadreza Mahdavi, Mohammad Hasan Amirteimori Page 141
    Instructional technology, with the theoretical bases of the psychology of learning and cultural psychology, uses the current methods in the field of instruction design, so instructional designers’ jobs has changed comparing it to the past. The purpose of this study was evaluating the impact of applying Merrill instructional design model on learning rate and achievement motives in high school’s first- grade biology lesson. The population was comprised of all of the male first-grade high school students in Mahallat Town. To choose the sample, the multi-stage cluster random sampling was used. The total number of students was 57 who were attending two classes, 28 and 29 students each. The instrument of the study included learning tests and Hermanz Achievement Motivation questionnaire. For the control group pre-test, post-test was used. The findings of this study showed that: 1) the learning rate of the students taught by means of Merrill instructional design paradigm is higher when compared with the students who were taught traditionally, 2) the students’ achievement motives rate in both groups showed no statistically significant difference. In general, the use of Merrill instructional design model caused an increase in learning rate, retention, and achievement motives.