فهرست مطالب

فصلنامه سیاست
سال چهل و یکم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/20
  • تعداد عناوین: 19
|
  • علی اردستانی صفحات 1-13
    امروزه اهمیت کانونی دموکراسی بر کسی پوشیده نیست و کمتر گرایش یا نحله ی فکری را می توان یافت که در فرمول بندی دیدگاه های خود نسبت به این موضوع بی تفاوت باشد. همین اهمیت کانونی دموکراسی موجب تغیر و تحول در ایستار بسیاری از نظریه های سیاسی نسبت به دموکراسی شده است. شاید یکی از مهم ترین این تلاش ها به شاغلان در فلسفه سیاسی بر می گردد که کوشیده اند تا ایستارهای منفی این گرایش نسبت به دموکراسی را مورد تجدیدنظر و بازبینی قرار دهند. مقاله ی حاضر می کوشد ضمن بیان مولفه های اصلی این تجدیدنظرطلبی به ارزیابی انتقادی آن بپردازد.
    کلیدواژگان: فلسفه سیاسی، دموکراسی، نظریه ی رضایت، دولت، جماعت باوری، نظریه ی خیر همگانی
  • فرهاد اعتمادی صفحات 15-31
    در جهان امروز، اینترنت مسائل متعدد و متنوع را مطرح کرده که بدون شک صاحبنظران سیاسی و حقوقی نمی توانند از کنار آن بی تفاوت بگذرند. مسائل و مشکلاتی که جامعه جهانی ناچار است برای آن راه حلی بیابد. نخستین مسئله در ارتباط با اینترنت، موضوع راهبری شبکه است. اینترنت بوسیله یک مؤسسه آمریکایی به نام ایکان مدیریت می شود که ایالات متحده تمایل دارد به هرنحو ممکن چنین وضعیتی را حفظ کند. در این نوشتار ابتدا راهبری اینترنت بوسیله مؤسسه مزبور بررسی می شود و سپس این موضوع را مطالعه خواهیم کرد که آیا از نظر حقوق بین الملل اقدامات آن قابل انتساب به دولت آمریکا هست و موجب ایجاد مسئولیت بین المللی برای این کشور می شود؟ در جهت تحقیق این مبحث اسناد بین المللی در زمینه نحوه مدیریت شبکه جهانی اینترنت که در اجلاس های جهانی سران درباره جامعه اطلاعاتی به تصویب رسید، بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: جامعه اطلاعاتی، راهبری اینترنت، اجلاس جهانی سران درباره جامعه اطلاعاتی
  • محسن پالیزبان صفحات 33-49
    در این پژوهش میزان تمایل به مشارکت سیاسی دانشجویان دانشگاه های دولتی شهر تهران و عوامل مؤثر بر آن بررسی می شود. این پژوهش به روش پیمایش و با استفاده از ابزار پرسشنامه انجام شده و در آن داده های 667 پرسشنامه از مجموع 700 پرسشنامه توزیع شده بین دانشجویان یازده دانشگاه دولتی مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. یافته های حاصل از پژوهش بیانگر آن است که میزان تمایل به مشارکت سیاسی دانشجویان «کم» است. بر اساس تحلیل های آماری انجام شده وجود رابطه مثبت بین میزان تمایل به مشارکت سیاسی دانشجویان با احساس کارایی سیاسی، حساسیت سیاسی و آگاهی سیاسی آنها تایید شده است. بر همین اساس، رابطه ای بین پایگاه اجتماعی- اقتصادی دانشجویان و میزان تمایل آنها به مشارکت سیاسی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، دانشجویان، دانشگاه های دولتی شهر تهران، احساس کارایی سیاسی، اگاهی سیاسی، حساسیت سیاسی، پایگاه اجتماعی، اقتصادی
  • فرامرز تقی لو صفحات 51-67
    فرانظریه سیاسی پوزیتیویستی برپایه اصل وحدت روشی میان علوم، فروکاست موضوعات سیاسی را به طبیعی و در نتیجه مطالعه تجربی نظم های علی حاکم بر پدیدارهای آنها را مورد تاکید قرار می دهد.بر این اساس، عمل سیاسی به صورت تجربی تابع نظمی علی تلقی شده و فرانظریه پوزتیویستی معطوف به تبیین و پیش بینی آن در قالب ساختار قیاسی نظریه علمی و الگوی قیاسی قانون شناختی است. پوزیتیویسم با تاکید بر بی طرفی ارزشی و ضرورت تفکیک واقعیت - ارزش، ارزش های سیاسی را فاقد معیارهای عینیت، معناداری و علمی بودن در نظر می گیرد. بدین ترتیب، مطالعه نظم تجربی اعمال در قالب نظریه هایی همچون انتخاب عقلایی و کارکردگرایی سیستمی با پیش فرض انفعال فاعل شناسا در مقابل واقعیت و بی طرفی ارزشی نسبت به آن که معطوف به شناخت و کنترل ابزاری در قالب سیاستگزاری های کلان است، مورد تاکید قرار می گیرد. نتیجه اینکه، ضمن مفروض شدن پیروی اعمال سیاسی از عینیتی تجربی و همچنین ذهنی فرض شدن ارزش ها در قالب اصل بی طرفی ارزشی، جایگاه عینی کارگزاری اخلاقی و سیاسی در نقد، اصلاح و دگرگونی سیاسی مورد انکار قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: فرانظریه، پوزیتیویسم، طبیعت گرایی، بی طرفی ارزشی، کارگزاری اخلاقی، سیاسی
  • محمدحسین جمشیدی صفحات 69-87
    رابطه حکومت و مردم مساله انسان است که اندیشه غالب متفکران بزرگ را به خود مشغول داشته است. مولانا محمد بلخی نیز این مساله را در سراسر آثارش مطرح ساخته و با تاکید بر ویژگی هایی چون عدالت، دانش، فضیلت و معنویت که بیانگرصلاحیت حکومت اند حکومت مطلوب را حکومت باطنی و معنوی می داند که پی آمدش حکم راندن بر دلهاست. رهبر چنین حکومتی ولی خدا (انسان کامل)است که حکمرانی اش مظهر شاهی و تدبیر اوست و نمونه عینی آن فرمانروایی پیامبر اسلام (ص) است. چنین حکومتی دارای چهار ویژگی عدالت، معنویت، فضیلت و تدبیر است. در نگاه مولانا رابطه حکومت و مردم در اصل نگهبانی، پرورشی و مهرورزی است نه قیمومیت و سلطه. او با توجه به تاثیر بنیادین حکومت بر مردم این رابطه رابا تشبی هاتی چون«روح و جسم» و «حوض و لوله ها» و...بیان می داردو بر مسئولیت های تساهل، تسامح، مهرورزی، عدالت، خدمتگزاری،و...تاکید می ورزد.
    کلیدواژگان: مولوی، حکومت، حکومت معنوی، سلطنت باطنی، مردم، عدالت، فضیلت، انسان کامل
  • محمدجعفر جوادی ارجمند، حبیب رضا زاده صفحات 89-106
    دریای خزر تا مدت ها بدون اینکه اهمیت بین المللی داشته باشد بین ایران و شوروی به صورت مشترک بر اساس عهد نامه های 1921و1940 مورد استفاده قرار می گرفت. پس از فروپاشی شوروی و افزایش کشورهای حاشیه دریای خزر از 2 به 5 کشور، این دریاچه اهمیت بین المللی یافت که علل آن به موقعیت ژئوپولتیک و ژئواکونومیک آن باز می گردد. به دنبال این شرایط رژیم حقوقی دریای خزر نیاز به بازبینی مجدد پیدا کرد و با توجه به چالش های موجود میان کشور های ساحلی در رسیدن به رژیم حقوقی عادلانه، ج.ا.ایران به رغم تلاش های بسیار نتوانسته است به رژیم حقوقی مناسب دست یابد.این مقاله به دنبال آن است که سیر تعیین رژیم حقوقی دریای خزر و دلایل عدم موفقیت ایران در دستیابی به سهم مطلوب خود را با توجه به رویکرد ساختار- کارگزار بررسی کند.
    کلیدواژگان: رژیم حقوقی دریای خزر، ساختار، کارگزار، ایران، آذربایجان، آمریکا، روسیه، قزاقستان، ترکمنستان
  • سید مهدی حسینی متین صفحات 107-123
    دوره پس از جنگ سرد همواره شاهد مباحث بسیاری درباره ساختار نظام بین الملل از سوی نویسندگان و پژوهشگران روابط بین الملل بوده است. باوجود آن، این پرسش همچنان مطرح است که ساختار نظام بین الملل پس از جنگ سرد چه مدلی است و تاثیر این ساختار بر سیاست خارجی کشورها بویژه قدرت برتر چگونه بوده است؟ یکی از نظریه های مطرح شده در این باره این است که ساختار موجود، با در نطر داشتن جمیع ملاحظات، یک ساختار تک قطبی است. اما یک نظام تک قطبی چه ویژگی هایی دارد. این پرسشی است که کمتر به آن پرداخته شده است. به نظر می رسد با استفاده از نظریه سیاست بین الملل کنت والتز و مفهوم ساختار مورد نظر وی بتوان ساختار نظام بین الملل پس از جنگ سرد را به صورت تک قطبی تبیین و سپس، رفتار واحدهای اصلی نظام بویژه قطب برتر را بررسی کرد. به همین دلیل، در پایان نیز با توجه به موقعیت جهانی امریکا در دوره پس از جنگ سرد نگاهی به نقش این کشور در این دوره تاریخی خواهیم افکند تا تفاوت های رفتار امریکا به عنوان قدرت برتر با دوره جنگ سرد روشن تر گردد.
    کلیدواژگان: ساختار، نظام بین الملل، امریکا، سیاست خارجی، جنگ سرد، تک قطبی
  • مهدی رهبری صفحات 125-142
    از آغاز تاکنون، سیاست با اندیشه های موجود در جوامع دارای پیوند بوده است که برحسب ضرورت ها، وقایع و گزینش گری به نتایجی خاص منجر شده است. «پراگماتیسم» از جمله اندیشه هایی می باشد که همگام با سایر نظریه ها، تاثیرات اساسی در نگرش و رفتار سیاسی از خود بر جای گذاشت و حتی به صورت رویکرد غالب در حوزه های علمی، آموزشی و سیاسی برخی جوامع درآمد. از این رو، برقراری رابطه میان اندیشه ی عمل گرایی با سیاست به ویژه برای جوامعی که بیشتر ذهنی محسوب می شوند، اقدامی ضروری می باشد. در این مقاله، قصد پاسخ بدین سوال را داریم که در صورت به کارگیری تفکر پراگماتیستی در حوزه ی سیاست، چه تاثیراتی بر آن خواهد گذاشت؟ مساله ای که می تواند بخشی از زوایای گسترده و پنهان سیاست را آشکار ساخته و به عنوان یک روش در پژوهش های سیاسی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عینی گرایی، عمل گرایی، سودانگاری، رضایت مندی، دموکراسی، آموزش سیاسی، گفتگو
  • صادق زیبا کلام، جواد حق گو صفحات 143-160
    پس از پیروزی انقلاب اسلامی و لزوم تدوین قوانینی مبتنی بر مذهب شیعه و قانون اساسی شرایطی ایجاد شد که بین شورای نگهبان و مجلس شورای اسلامی اختلاف نظر پیش آمد. امام خمینی برای حل این اختلاف نظرها دستور تشکیل مجمع تشخیص مصلحت نظام را صادر فرمودند. با داشتن شناختی حداقلی از کاروی‍ژه ی این نهاد این سوال تداعی می شود؛ امام خمینی که همواره بر اجرای احکام و قوانین مصرحه در اسلام تاکید داشتند با استناد بر چه اصلی دستور تشکیل مجمع تشخیص مصلحت نظام را که در شرایطی حتی حکم به تعطیلی موقت برخی احکام ثابت و پایدار اسلام می دهد را صادر فرمودند؟ در این پژوهش با تاکید برآنکه مصلحت سنجی همواره جزء لاینفک سیره ی امام بوده است به بررسی رابطه بین عقلانیت حاکم بر سیره امام خمینی و مصلحت سنجی ایشان که به شکل عیانی در شکل گیری مجمع تشخیص مصلحت نظام متجلی شده است، پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، عقلانیت، مجمع تشخیص مصلحت نظام، جمهوری اسلامی ایران
  • احمد ساعی، مجید معصومی صفحات 161-177
    از آنجا که پدیده تروریسم در دنیای امروز یکی از موضوعات مهم و تاثیرگذار بر مسائل مختلف از جمله امنیت ملی کشورهاست در مقاله حاضر سعی شده که یکی از ابعاد و بسترهای مهم تعاملی میان تروریسم، امنیت ملی و توسعه سیاسی در کشورهای جهان سوم و در ایران اسلامی مورد بررسی قرار گیرد. نکته مهم در این بررسی آن است که تروریسم، پدیده ای استراتژیک در نظر گرفته شده که برای دستیابی به اهداف و اثرگذاری بر امنیت ملی کشورها راهبردهای مبتنی بر سه فاز عملیاتی؛ ایجاد آشفتگی روانی ناشی از ترس در مردم، ترغیب نظام حاکم به پاسخگویی و انتقال مشروعیت را دنبال و فضایی تعاملی و تقابلی را با مردم و با نظام سیاسی حاکم مدیریت و اجرا می کند.
    کلیدواژگان: امنیت، امنیت ملی، ترور، تروریسم، توسعه سیاسی
  • خلیل الله سردارنیا صفحات 179-195
    مشارکت سیاسی، فراگرد ایفاء نقش مشارکتی افراد و بازیگران اجتماعی به منظور تعیین سرنوشت خود، بیان مطالبات یا حمایت ها و تاثیر بر تصمیم گیری های حکومتی است. بیش از دو دهه است که در سطح جهان به ویژه در دموکراسی های تثبیت یافته جوانان به عنوان یکی از بازیگران یا نیروهای اجتماعی مهم پذیرفته شده و حضوری چشمگیر در عرصه مشارکت به ویژه در جنبش های اجتماعی داشته اند. در این مقاله، در بخش نخست، تاثیر تغییر و تحولات ساختاری – اجتماعی در ایران در دهه اخیر بر پیدایش برخی چالش ها برای حکومت و ضرورت مشارکت سیاسی فعالانه جوانان بررسی می شوند؛ سپس در بخش دوم، تشکل های موجود مشارکتی جوانان نقد می شوند و در پایان، در چارچوب نظریه نهادمندی هانتینگتون و نظریه سیستمی دیوید ایستون مدل پیشنهادی برای تحقق مشارکت سیاسی فعالانه جوانان در ایران ارائه می شود.
    کلیدواژگان: جوانان، مشارکت سیاسی، تحولات ساختاری - اجتماعی، نظریه سیستمی
  • وحید سینایی صفحات 197-211
    با پایان جنگ دوم جهانی به تدریج تغییر و تحول در روش های تامین منابع انسانی ارتش ها و روی آوردن به نیروهای داوطلب و حرفه ای آغاز شد. فناوری های نوین نظامی، نیاز به نیروی انسانی متخصص و برخوردار از آموزش های پیچیده و تحول در استراتژی های نظامی نقشی مهم در این فرایند داشتند. دستیابی به سلاح های اتمی و پیشرفته، ناکارآمدی سربازان وظیفه در انجام وظایف محوله، اتخاذ استراتژی های نوین سیاست خارجی و امنیتی، روی آوردن برخی از کشورها به استراتژی هایی که تامین امنیت و دفع تهدیدهای نظامی را به سازمان های بین المللی و قدرت های بزرگ وامی گذارد؛ موجب تحول در اشکال مرسوم تامین منابع انسانی در برخی از کشورها و عطف توجه آنان به نیروهای داوطلب و ارتش های حرفه ای شده است.
    کلیدواژگان: خدمت سربازی، نظام وظیفه، ارتش حرفه ای، فناوری های نوین، استراتژی
  • محمد علی شیرخانی، نسیم سادات واسعی زاده صفحات 213-232
    اگرچه تلاش های مختلفی در جهت تبیین علل تفاوت سطح توسعه اقتصادی در دو کشور ایران و کره جنوبی انجام شده اما در هیچ یک به طور خاص نقش سرمایه اجتماعی مورد بررسی قرار نگرفته است. این در حالی است که در سال های اخیر شاهد مطرح شدن نظریه پیوند سرمایه اجتماعی و توسعه اقتصادی و توجه ویژه به آن از سوی نهادهای اقتصادی بین المللی بوده ایم. در این پژوهش با بهره گیری از این نظریه بررسی تجربی آن را در مورد دو کشور ایران و کره جنوبی مد نظر قرار داده ایم. بر اساس نتایج به دست آمده ارتباطی معنادار بین پایین بودن سطح کلی سرمایه اجتماعی در ایران و ناکامی در دستیابی به اهداف توسعه ای کشور قابل مشاهده است. در مقابل بالا بودن سطح سرمایه اجتماعی در کره جنوبی نقشی مثبت در دستیابی کره به جایگاه ممتاز از نظر توسعه اقتصادی داشته است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، توسعه اقتصادی، اعتماد، مشارکت اجتماعی، فساد اداری، مالی، ایران، کره جنوبی
  • محمد عابدی اردکانی صفحات 233-252
    هدف اصلی این مقاله بررسی رابطه و میزان همبستگی بین عزت نفس و «سبک زندگی غربی» در میان جمعیت نمونه 227 نفری جوانان شهر یزد است. برای دستیابی به این هدف از یک سو، یک شاخص کلی برای عزت نفس ساخته و جامعه مورد مطالعه به دو گروه دارای «اعتماد به نفس بالا» و «اعتماد به نفس پایین» تقسیم شده است. از سوی دیگر، با استفاده از آزمون کندال، تلاش شده است که رابطه بین «عزت نفس» و «گرایش جوانان یزدی به سبک زندگی غربی» در حوزه های مختلف اخلاقی، اقتصادی، اجتماعی، شخصی، سیاسی و علمی با لحاظ کردن ضریب همبستگی ارزیابی شود. یافته های تحقیق بیانگر آن است که در مجموع هرچه عزت نفس بالاتر باشد میزان گرایش به سبک زندگی غربی در جوانان یزدی کمتر است و بالعکس.
    کلیدواژگان: سبک زندگی غربی، جوانان یزدی، عزت نفس، تغییر فرهنگی، سنت، تجدد
  • یحیی فوزی صفحات 253-267
    در این مقاله تلاش شده است تا به این سوال پاسخ داده شود که تحولات سیاسی در ایران بعد از انقلاب در چه سمت و سوی جریان داشته است؟ و چه عواملی بر این تحولات تاثیر گذار بوده است؟ برای پاسخ دادن به این سوال ضمن بررسی دیدگاه های مطرح شده در این مورد، تلاش شده تا در چارچوب دیدگاه سیستمی به بررسی روندها و آینده پژوهی سمت و سوی تحولات سیاسی در ایران بعد از انقلاب بپردازد.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، جمهوری اسلامی، ایران، تحولات سیاسی ایران، دیدگاه سیستمی
  • غلامرضا کریمی صفحات 269-286
    در این مقاله به منظور تبیین جایگاه و اهمیت ارتباطات فرهنگی بین المللی در دگرگونی صلح و امنیت جهانی ابتدا شاخص های آن از طریق ارتباطات فرهنگی میان کشورها، سازمان های بین المللی دولتی و غیردولتی، جنبش های اجتماعی، مهاجرت های بین المللی و تکنولوژی های نوین ارتباطی مورد بررسی قرار می گیرد و سپس موضوع حفظ و حراست از ارزش های امنیت جهانی نظیر پاسداری از حقوق بشر، تقویت هویت های فردی، قومی و فرهنگی، پاسداری از محیط زیست، زدایش تعصبات فرهنگی و صلح و امنیت جهانی با توجه به متغیر ارتباطات فرهنگی بین المللی تجزیه و تحلیل می شوند.
    کلیدواژگان: امنیت جهانی، ارتباطات فرهنگی بین المللی، حقوق بشر، محیط زیست، هویت فردی و فرهنگی
  • الهه کولایی، حسن شکوه صفحات 287-307
    درک ماهیت و تحولات سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بدون مطالعه صورتبندی و تعامل نیروهای اجتماعی امکان پذیر نیست. سال 1368 هم به لحاظ تحولات اقتصادی و اجتماعی و هم به لحاظ کیفیت سیاست خارجی نقطه عطف به شمار می آید. در این دوره، رشد شاخصهای صنعتی به خصوص صنایع سنگین در بخش دولتی و خصوصی قابل توجه بود. خدمات و بازرگانی به شکل جدید و در قالب بازار سنتی همگام با صنعت رشد یافت. نقش فن سالاران تقویت شد و طبقه متوسط جدید شکل مشخص تر گرفت. سوال اصلی این مقاله چگونگی تاثیر نیروهای اجتماعی بر سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است. فرضیه نویسندگان این است که گر چه تقویت سرمایه داری تجاری و صنعتی سبب تعدیل سیاست خارجی شد، ولی تقویت سرمایه داری تجاری وابسته، سرمایه داری سنتی، روحانیون و همچنین فشار طبقات پایین در اثر نبود اصلاحات ساختاری، موجب تغییرهای آشکار در سیاست خارجی ایران شد.
    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی، نهادگرایی، سرمایه داری تجاری، سرمایه داری صنعتی، فن سالاران، آرمان گرایی، واقع گرایی، نظریه ام القراء
  • ابراهیم متقی، مهدی متین جاوید صفحات 309-309
    جهان در قرن بیست و یکم شاهد تحولی شگرف از ناحیه فرآیند جهانی شدن بوده است. در این میان جهانی شدن اقتصاد بارزترین و مشخص ترین نمونه جهانی شدن به شمار می رود. مساله حائز اهمیت در جریان فرآیند جهانی شدن اقتصاد که بر عملکرد دولت ها و سیاستگذاری اقتصادی آنها تاثیرگذار است، بررسی چگونگی سیاستگذاری اقتصادی دولت ها است. هدف این پ‍ژوهش بررسی تاثیر فرآیند جهانی شدن اقتصاد بر سیاستگذاری اقتصادی دولت هاست. این پژوهش در پی پاسخ به این سئوال اصلی است که جهانی شدن اقتصاد چه تاثیری بر سیاستگذاری اقتصادی دولت ها داشته است؟ در پاسخ به این سئوال، فرضیه اصلی پژوهش این است که جهانی شدن اقتصاد روندی را به سمت سیاست زدایی از سیاستگذاری اقتصادی نشان می دهد. به عبارت دیگر، روند حاکم بر فرآیند جهانی شدن اقتصاد حاکی از تمایل فزاینده به سمت سیاست زدایی از سیاستگذاری اقتصادی است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن اقتصاد، سیاستگذاری اقتصادی، سیاستگذاری مالی، سیاستگذاری پولی، سیاست زدایی
  • عباس مصلی نژاد صفحات 329-348
    سیاستگذاری اقتصادی دارای روش شناسی و رهیافت های نظری متنوع است و از مدل های متفاوت بهره می گیرد. به عبارت دیگر، «پیوند قالب های روشی و نظری» بستر شکل گیری مدل هایی را فراهم می آورد که بخشی از واقعیت های نظام اقتصادی کشورها را شکل می دهد. به این ترتیب، می توان تاکید داشت که هر مدل اقتصادی ترکیبی از روش شناسی خاص، مبانی تئوریک و نظری مشخص و در نهایت شکلی خاص از فرایند اجرایی است. در این مقاله، مدل های سیاستگذاری اقتصادی شامل: «تحلیل استراتژیک»، مدل «تحلیل مرحله ای»، مدل «تصمیم گیری»، مدل «سازمان، سلسله مراتب و شبکه»، مدل «سازمان ها و نهادهای فرادولتی»، «مدل تعادل ایستا»، و در نهایت فرایندهای «رشد بلندمدت» و «اشتغال کامل» مورد بررسی قرار می گیرد. بدیهی است، مطلوبیت هر یک از این مدل ها بستگی به شرایط اقتصادی، فضای بین المللی و همچنین شاخص های اجتماعی کشوری دارد که چنین مدلی می تواند در آن مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری اقتصادی، نهادهای فراملی، تعادل ایستا، رشد بلندمدت، تحلیل مرحله ای، تصمیم گیری، سلسله مراتب سازمانی، شبکه سازی در سیاست گذاری اقتصادی
|
  • Ali Ardestani Pages 1-13
    Nowdays, democracy is become an universal value so that all intellectual tendencies should put it into their concerns. Whether it accepts or not? The central value is caused a change in many political theories to democracy. It seems that one of most important these endeavors is concerned to practitioners of political philosophy that have attempted to revise negative attitudes of it. This article tries to examine the turn and challenge it.
  • Farhad Etemadi Pages 15-31
    The variety of issues posed by the Internet today cannot be easily neglected by jurists and politicians. These are problems that the international community has no other way but to find appropriate solutions to. The first and most important issue faced in relation to the Internet, is the problem of Internet Governance. The Internet is currently managed by the ICANN, an American company and the US is very much inclined to retain the existing situation. This paper is thus an attempt to first provide an analysis of Internet Governance by ICANN and later to reveal whether International Law places any international responsibility on the US Government for activities undertaken by ICANN? In other words, whether the US Government must be accountable for activities undertaken by ICANN in the area of Internet Governance? The question will be responded to by means of a thorough investigation of relevant international documents on managing the World Wide Web; these would include documents released by the World Summit on the Information Society (WSIS).
  • Mohsen Palizban Pages 33-49
    The aim of this research is to study the amount of student's interest in political participation in governmental universities of Tehran, and its effective factors. This research has been done with measurement method using the questionnaire tool, and the date of 667 questionnaires from a total of 700 questionnaires distributed among the students of governmental universities are analyzed in it. The findings obtained from the study indicate that the amount of student's interest in political participation is low. Based on the statistical analyses done, the existence of positive relation between the amount of student's interest in the political system, their political trust in the authorities, the feeling of political efficiency, political sensitivity, and their political awareness has confirmed. Given this, There isnt a relation between the student's socio economical base and their amount of interest in political participation.
  • Faramarz Taghilou Pages 51-67
    Positive political metatheory based on the naturalistic ontology concerning unity of method in science, implies reducing social and political issues to naturalistic one and study the emperical regularities in a similar methodology. Therfore, behaviors political fields conciderd to be subjected to a causal order that implies explanation and prediction according to deductive structure of scientific theory or deductive - nomological model of scientific explanations. Positive metatheory results in value neutrality and nessecity of fact - value distinction.In the logic of positivism, moral values dont have such an objective ground in empirical reality as facts and therefore shoud be conciderd as subjective and relative. Positive political theories such as rational choise theory and systemic functionalism results in value neutrality, in practice demand some kind of instrumental control in macro policy.Hence,as a result of metatheorical positions enacted,political agency in critique,reform and change is being denied.
  • Mohammad Hossein Jamshidi Pages 69-87
    Relationship of government with the people is problem of Human,that thought of the most of thinkers have engaged in that. Balkhi, the great thinker is not only disregard this problem but also has paid in his works about it. He also emphasizing features such as justice, knowledge, virtue, spirituality that specifies eligibilities of the government, says the good government is spiritual government that its outcomes is rule on hearts. Leader of this, is Vali of God(the perfect man) that his rule is manifestation of his kingship, and its concrete example is the rule of Prophet of Islam (PBUH). This government has four fundamental properties: justice, spirituality, virtue and prudence.He regards this relationship, originally guarding, breeding and kindness, not guardianship and domination. Rumi has stressed on fundamental influence of government on people with the analogies like the "soul and body" and" pond and pipes "and. .. He has expressed on the government's responsibilities: tolerance, friendship, justice, serve, ability to be criticized and so on.
  • Mohammad Jafar Javadi Arjmand, Habib Rezazadeh Pages 89-106
    Caspian Sea had been used a long time between Iran and the Soviet Union based on agreements of 1920 and 1940, without international importance. After the Soviet’s collapse and with increasing the countries of sea border from two to five, this lake was important due to geopolitical and geo-economical conditions. Following these situations, the legal regime of Caspian Sea needed to be revised. With paying attention to existing challenges among borders countries for accessing justice legal regime, the Islamic Republic of Iran could not have accessed to appropriate legal regime. This paper is looking for just legal regime of Caspian Sea and the reasons that Iran has not accessed to its appropriate share by paying attention to structural – agent approach.
  • Seyed Mehdi Hosseini Matin Pages 107-123
    There have been many debates and discussions about the shape of new international system and its structure in post cold war era by the scholars and writers of international relations discipline. Notwithstanding, this question continually being asked that, what kind of structure is being shaped in post cold war era and how does it impact in foreign policy behaviors of political unites in particular, the super power. It seems that, it would be possible to use Kenneth Waltz‘s theory of international politics to determine the structure of international system as unipolar and then, to explain the behavior of the major power. At the end, the out coming model will apply to the role of the United State in the post cold war era and compare the behaviors of this super power in two different eras of international System.
  • Mehdi Rahbari Pages 125-142
    Politics As an Arena of Macro Decisions That Influence on Life of all Human, from The Start, Connected to Current Thought in Societies, but because That Such Conjunction done more According to Necessity, Events and or Selectivity, Therefore Led to Specific Results for each Two. In Modern age, for the Sake of Birth of New age and its Reciprocity with Subjective and Objective Structures in Past, Opening in Arena of Politics, Society and Culture, Development in Connections between Humans Reciprocity of Numerous and Difference Thoughts, Performed Connection between Think and act or Knowledge and Power Continually and Diversely, and also Had Effects of Great in Destiny of Humans. One of This New Thoughts, is Pragmatism That Simultaneous with other Theories, done Great Effects to Political view and action and even has become Dominant Approach in Areas of Scientific, Educational and Political for some Societies. Thus, Formation Connection between Thought and Praxis is Necessary, Particular for Societies that are more Mentality. In this Article, will become Survey Effects of Application of Pragmatism like other Thoughts in Area of Politics, Issue That Can Reveal One Part of Great and Hidden Angles in Politics and Use as One Method in Political Studies and Researches.
  • Sadegh Zibakalam, Javad Haghgoo Pages 143-160
    This papers examines the counsel of the formation of the Expediency Discernment Council in the Islamic Republic of Iran. It aims to analyse the reasons why late Imam Khomeini decided to form the council. Having demonstrated the reasons for the formation of the council, its functions, duties and responsibilities, the article pays a particular attention to the late Imam Khomeini. It shows that the idea for such a top ranking decision was the logical approach which Imam Khomeini had toward politics and state. In other words, the council demonstrates Imam Khomeini's rationalism in politics. Imam Khomeini was aware of the kind of economic, political and social problems which a modern Islamic State such an Iran may confront in managing the state according to Islamic laws. In order to circumvent these problems, he envisaged the Expediency Discernment Council.
  • Ahmad Saei, Majid Masomi Pages 161-177
    As, the terrorism, nowadays, is an important and effective matter that affects different problems especially national security, it is tried to study an important aspect of interaction fields between national security and political development in developing countries and Iran. An important point in this study is to consider terrorism as an strategic phenomenon that follows the procedures including three operational phases (creating mental agitation by frightening people-encouraging governor system to responding and transferring legitimacy) to obtain their owns aims and affect on countries national security. They administer a space interaction and oppositional in related to the people and political governor system so that they can get to their own political aims, too.
  • Khalil Sardarnia Pages 179-195
    Political participation is a process for participatory taking part of individuals & social actors for self–determination, articulation of demands & protections and influence on governmental policy–making. More than two decades, youths have been accepted as an important social actor in consolidated democracies and they have had important presence in the participatory fields especially in social movements. In this article, in the first section, the author tries to explain the impact of socio–structural developments in the last decade on the genesis of new challenges for government and the necessity of active political participation of youths, and then in the second section, the existed participatory institutions of youths will be criticized. Then the author introduces the proposed participatory model for youths according to "Huntington's institutionalized theory" and "Easton's systemic theory".
  • Vahid Sinaee Pages 197-211
    Since the time conscription has become the main source of man power for armies, a development in the relation between the state and the individual has occurred. Conscription became an institution for nationalistic re-socialization and a symbol for the equality of citizens. It also played an important role in the expansion of freedoms and universal suffrage. After the World War II, a new trend towards employing voluntary and professional soldiers has started. New technologies and strategies required skilled and trained human resources. The invention of advanced nuclear weapons, incapability of conscripts in performing their duties, new strategies according to which great powers are committed to providing external security for some other countries, all facilitated the replacement of conscripts by professional and voluntary soldiers. Therefore, it is expected that in the next decade, only a few countries will have compulsory military services.
  • Mohammad-Ali Shirkhani, Nasim S. Vaseiezadeh Pages 213-232
    Among the various efforts coping with the causes and roots of differences in economic development in Iran and South Korea, none has focused on the role of Social Capital. Meanwhile, in recent years, we have been facing the development of a theory about the linkage of social capital and economic development and a great attention has been paid to it by International economic organizations. In this article we have evaluated the theory in an empirical study in Iran and South Korea. According to the results, there is a significant relation between low levels of social capital in Iran and failure in achieving development objectives. On the other hand, high levels of social capital in South Korea contribute to the country's privileged position in terms of economic development.
  • Mohammad Abedi Ardakani Pages 233-252
    Cultural change, results from various causes and factors, some parts of them are internal and some are external. This article examines the relationship and correlationship ratio between "self – respect" and "western life style". The sample populations are selected from 227 youth in Yazd city. The researcher has used Kopper Smith's standard test of self – respect, and has divided the sample population to "low self – respect" and "high self- respect". He has also arranged a questionnaire to examine youth's tendency to western life style in order to measure the correlation coefficient of self – respect with various moral, Economical, social, personal, political and scientific domains. The result of this research shows that the mean difference is found between self – respect and western life style altogether. In other word, whenever self-respect is high, youth's tendency to western life style is low and vice- versa.
  • Yahya Fozi Pages 253-267
    This article attempts to answer this question that what has been the direction of political developments in Iran after the rebolution? And what factors has been influenced on these developments? for responding to these questions and describing future trends has tried to consider within the systems theory.
  • Gholamreza Karimi Pages 269-286
    In order to elucidate the significance and the position of International Cultural Relations in transformation of global peace and security, we should initially study its indicators through the cultural relationships among the nations, public, private and international organizations, social movements, international displacement /migration and modern communication technologies and then we should analyze protection and preservation of global security values such as: human rights, strengthening individual, ethnic and cultural identities, protection of environment, eradication of cultural prejudice and promotion of global peace and security with a due consideration of international cultural relations.
  • Elaheh Koolaee, Hasan Shokuh Pages 287-307
    It is not possible, to understand the nature and development of Iran’s foreign policy, without the study of the formation and the relationship of social forces in Iran. The year 1989 is a focal point in Iran’s history, because of socio-economic developments. The rate of industrial development, especially in heavy industry, both in the state and private sector was considerable in that time. The servise sector and Baazar had experienced rapidly growth too. Bureocrats’s role had been consolidated and the second class had gained more obvious form. These changes had deep impacts on the Iran’s foreign policy. The mail goal of authors of this essay is to expose this direct impact, based on their basic assumption.
  • Ebrahim Motaghi, Mahdi Matin Javid Pages 309-309
    The world is considering the great change in sphere of globalization process in 21st century in which individuals living on earth are regarded as members of a mutual political entity. Economic globalization is the most significant and conspicuous model of globalization. One of the most important issues in economic globalization process is the function of states in economic policymaking. The present research takes into consideration the effect of economic globalization on economic policymaking of states. The main hypothesis of research is that economic globalization shows a trend in depoliticization of economic policymaking.
  • Abbas Mosallanejad Pages 329-348
    Economic policy consists of various methodologies, approaches and models through which the economists devise strategies to influence the overall economy. The integration of theoretical and practical frameworks provides the ground for emerging new models which are a part of economic system of the countries.Each economic model is a combination of specific methodology, theoretical bases and special form of executive approaches. In this paper different economic policy models such as Strategic Analysis, Cyclical Analysis, Decision Making, Organization and Network, Trans-government Institution, Static Equilibrium along with long term economic growth and full employment approaches have been taken into consideration. It is obvious that the appropriateness of each model depends on the international atmosphere and economic status of the countries in which the aforementioned models are applied.