فهرست مطالب

تاریخ اسلام و ایران - سال بیستم شماره 6 (تابستان 1389)

نشریه تاریخ اسلام و ایران
سال بیستم شماره 6 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فریدون الهیاری، معصومه سمایی دستجردی، وحید عابدین پور صفحه 1
    از قدیمی ترین ایام تاکنون، قضاوت و دادرسی همواره از مسائل مهم جوامع بشری به شمار آمده است. در ایران نیز، در ادوار مختلف چه در دوران پیش از اسلام و چه در دوران اسلامی، امر قضاوت از مهم ترین امور حکومتی و از کارکردهای مهم نهاد شاهی محسوب می شد؛ به گونه ای که سلطان در راس امور قضایی قرار داشت و قدرت قضایی از جانب وی به قاضیان تفویض می شد و قضات، نایبان سلطان در این امر مهم به شمار می آمدند. به علاوه، فرمان سلطان در کنار تعالیم دینی و عرف از مبانی مهم قضاوت بود. در دوران حاکمیت تیموریان بر این سرزمین نیز همین وضعیت حاکم بود. در این دوره نیز قضاوت از کارکردهای مهم سلاطین بود؛ به گونه ای که سلطان، خود به عنوان عالی ترین مرجع قضایی در محکمه مظالم به دادخواهی ها رسیدگی می نمود، عالی ترین مقامات قضایی نظیر قاضی القضات توسط وی منصوب می شدند و حکم و فرمان وی در تعیین، تبدیل و تخفیف مجازات ها در سایر محاکم قضایی تاثیرگذار بود. در این دوره، قضات براساس شریعت اسلامی، عرف و فرمان سلاطین به قضاوت می پرداختند. یاسای چنگیزی نیز تا سال 815 ق. از مبانی مهم قضاوت عرفی در این دولت به شمار می آمد، تا اینکه در این سال توسط شاهرخ لغو گردید و این واقعه مهم ترین تحولی بود که در سیاست قضایی سلاطین این دوره رخ داد.از این رو در پژوهش حاضر، نگارنده به روش توصیفی و تحلیلی و با استناد بر منابع کتابخانه ای و اسناد موجود، ضمن بررسی مبانی قضایی دوره تیموریان، به بررسی سیاست قضایی چند تن از سلاطین این دوره همچون تیمور، شاهرخ، الغ بیگ، ابوسعید و سلطان حسین بایقرا می پردازد.
    کلیدواژگان: تیموریان، قضاوت، سلاطین تیموری، سیاست قضایی
  • محمد جعفر چمنکار صفحه 27
    هم زمان با هجوم مغول، کرانه های خلیج فارس و دریای عمان تحت حاکمیت اتابکان و امرای محلی قرار داشت. اتابکان با پذیرش یساولی، پرداخت خراج و اتخاذ سیاست سازش، مانع تهاجم سپاهیان مغول به سرزمین های جنوبی ایران شدند. این سیاست فرایند رشد و تکامل بازرگانی خلیج فارس و دریای عمان را استمرار بخشید. هم زمان با این تحولات، جابه جایی آشکاری در میزان اهمیت مراکز اقتصادی سواحل و جزایر خلیج فارس و دریای عمان به وجود آمد. براین اساس، در کنار افول پاره ای از بخش های عمده تجاری پیشین، مراکز نوینی در عرصه تکاپوی بازرگانی منطقه نقش آفرین شدند. ظهور قدرت های جدید اقتصادی، حاکمیت عناصر ایرانی بر سرزمین های کلیدی تجاری در جنوب تنگه هرمز، استقرار امنیت در خطوط ارتباطی بازرگانی و توانمندی مالی تجار سبب گردید تا اقتصاد خلیج فارس و دریای عمان با افول برخی مراکز تجاری سنتی، عصر تابناکی را در سده های 7 و8 هجری تجربه نماید.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، دریای عمان، قرون هفتم و هشتم هجری، مراکز تجاری، جابه جایی
  • رضا شعبانی، ولی دین پرست صفحه 55
    تیمور با کشورگشایی های خود عالمان و هنرمندان را از مناطق ایران، آناتولی، شامات و عراق جمع آوری کرد و به سمرقند انتقال داد. در دوره تیموریان، سمرقند و هرات به مراکز علمی و هنری تبدیل شدند. عالمان و هنرمندان زیادی در این شهرها گرد آمدند. با گسترش مناسبات فرهنگی میان ایران و آناتولی به تدریج برخی از عالمان و هنرمندان به عثمانی مهاجرت کردند. حمایت سلاطین عثمانی از مهاجران و اوضاع نابسامان داخلی ایران پس از الغ بیگ، که موجب کاهش حمایت های مادی و معنوی فرمانروایان تیموری از اهل علم و هنر شده بود، در این مهاجرت نقش موثری داشت. هر چند پیش از این هم، ایرانیان به آناتولی مهاجرت می کردند، این مسئله در دوره تیموریان با سرعت بیشتری ادامه یافت. در این مقاله روند مهاجرت عالمان و هنرمندان ایرانی به عثمانی و نقش آن ها در انتقال فرهنگ و هنر تیموری به عثمانی و در نهایت، تاثیری که این مهاجران در توسعه هنر استانبول و اعتلای آن داشتند، بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: هنرمندان، صنعتگران، اهل حرف، تیموریان، عثمانی، ایران، هرات، تبریز، استانبول، مهاجرت
  • جواد عباسی، حسن دهنوی صفحه 81
    با تشکیل الوس جغتای در ماوراءالنهر و سپس حکومت ایلخانان در ایران، مرحله تازه ای از مناسبات خارجی در مرزهای شرقی ایران آغاز شد. این دو حکومت مغول بنا به ملاحظات و ضرورت هایی همواره در تعامل یا تقابل با یکدیگر بودند. در این میان، ایلخانان بیشتر می کوشیدند از در صلح و دوستی با الوس جغتای درآیند، اما اصرار الوس جغتای بر دشمنی با ایلخانان باعث بروز درگیری هایی میان دو حکومت شد. آنچه در این زمینه اهمیت بیشتری دارد، عواملی است که در نوع مناسبات آن ها تاثیرگذار بود. این عوامل متعدد بودند و مجموعه ای از مسائل منطقه ای و حتی بین المللی آن زمان را در برمی گرفتند؛ به همین دلیل، شناسایی و تحلیل مستندات آن ها می تواند به درک و تحلیل دقیق تر مناسبات این دو حکومت و بخشی از تاریخ روابط خارجی ایران کمک نماید. نوشته ی حاضر به بررسی این مناسبات بر پایه عوامل تعیین کننده در آن می پردازد.
    کلیدواژگان: ایلخانان، الوس جغتای، خراسان، الوس اگتای، اردوی زرین، خان بزرگ، ممالیک، نگودریان، آل کرت، قراختاییان کرمان، مناسبات خارجی
  • سیمین فصیحی، مریم نوری امیر آبادی صفحه 107
    این مقاله به بررسی نقش و تاثیر حزب دموکرات ایران در مشارکت سیاسی زنان، در فاصله سال های 1320-1332، می پردازد. نتیجه این پژوهش، که با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی سامان یافته است، این است که حزب دموکرات در مشارکت سیاسی زنان نقشی دوگانه و متضاد داشته است؛ از سویی گروهی از روشنفکران این حزب با مطالبات جنبش زنان همراه شدند و همین امر با به کارگیری امکانات وسیع این حزب در جهت بسترسازی های فرهنگی و اجتماعی برای مشارکت سیاسی توانست به ترویج فرهنگ فعالیت های حزبی زنان و از آنجا به ارتقاء مشارکت سیاسی زنان منجر شود و از سویی دیگر، حزب دموکرات، به عنوان یک حزب دولتی، با خنثی کردن نقش مبارزه جویانه زنان فعال در جنبش زنان و تحریک دشمنی گروه های متعصب مذهبی، حساسیت و بدبینی مردم را به مسائل زنان دو چندان نمود و از مشارکت سیاسی زنان کاست. نشان دادن این نقش دوگانه در سه قسمت به هم پیوسته مقاله آمده است: در قسمت اول، حقوق سیاسی زنان از دیدگاه حزب دموکرات بررسی شده است تا نشان دهد که اصولااین حزب مستند به مرام نامه، اساس نامه و آیین های حزبی چه دیدگاه سیاسی یا ایدئولوژیکی در قبال حقوق سیاسی زنان داشته است. قسمت دوم مقاله به بررسی نقش حمایت گرانه حزب دموکرات در جلب مشارکت زنان در امور سیاسی می پردازد. قسمت سوم مقاله نیز به نقش بازدارنده حزب در توسعه مشارکت سیاسی زنان پرداخته و بخش نتیجه گیری، چرایی این نقش دوگانه را با ارجاع به مسئله دولتی بودن حزب دموکرات تحلیل کرده است.
    کلیدواژگان: حزب دموکرات ایران، قوام السلطنه، تشکل های مستقل زنان (حزب زنان، شورای زنان)، سازمان زنان حزب توده، گروه های مذهبی
  • پروین قدسی زاد، سهراب یزدانی، محمد امیر شیخ نوری صفحه 129
    سه دهه پس از کودتای 28 مرداد 1332، دولت پهلوی با جریان فکری مخالفی مواجه شد که طیفی از اقشار به ویژه نسل جوان و تحصیل کرده را به خود جذب کرده بود. این جریان که برآمده از نظام فکری مارکسیسم بود، در دو تشکل حزب توده ایران و سازمان چریک های فدایی خلق ایران نمودار شد: حزب توده که از اوایل دهه 1320 فعالیت خود را آغاز کرده بود، جریان چپ سنتی را نمایندگی می کرد و چریک های فدایی خلق ترجمان چپ رادیکال بودند که در دهه 1340 وارد عرصه مبارزه شدند. این دوپارگی نتیجه تضاد بینش و رفتار عناصر چپ بود که در روند مبارزات سیاسی خود، در قالبی واحد، اما با نگاه هایی متفاوت ماهیت نظام سیاسی را تبیین و تفسیر کردند. گرچه پایه تفسیر هر دو طیف چپ بر نظام فکری واحد (مارکسیسم – لنینیسم) استوار بود، چارچوب نظری چپ رادیکال با دیدگاه های دیگری پیوند خورده بود که تفکر آن ها را از چپ سنتی متمایز می کرد؛ از این رو در برابر عملکرد سیاسی، اقتصادی و اجتماعی نظام حاکم به گونه ای متفاوت می اندیشیدند و عمل می کردند. هدف این مقاله ارائه تفسیری از اندیشه حزب توده و سازمان چریک های فدایی خلق در باب ماهیت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی دولت پهلوی در سه دهه سی تا پنجاه شمسی است که براساس آن کوشیدند رادیکال مبارزه خود را سامان دهند.
    کلیدواژگان: دولت پهلوی، اصلاحات، حزب توده ایران، سازمان چریک های فدایی خلق، چپ سنتی، چپ رادیکال
  • محمد علی کاظم بیکی صفحه 163
    مشکلات مزمن مالی و افزایش کسری بودجه دولت قاجاریه موضوعی پنهان یا قابل انکار نبود، زیرا بار آن به شیوه های مختلف متوجه ملت می شد. برای حل این مشکل، مجلس شورای ملی قوانینی اصلاحی را وضع کرد که مالیات ارضی و لغو تیول را شامل می شد (صفر1325ه ق./مارس1907م). پژوهشگران با تمرکز بر نحوه قانون گذاری و خود این قوانین، به گونه ای گذرا به مخالفت مسلحانه برخی از تیول داران با قانون اساسی به بهانه حمایت از سلطنت پرداخته اند. پژوهش حاضر به اجرای قوانین ذکر شده اختصاص دارد که وجه ناشناخته این اصلاحات است؛ بدین منظور با مطالعه اجرای این قوانین مجلس در مورد مازندران، می کوشد موانع اجرایی اصلاحات و دستاورد مجلس اول را ارزیابی کند.
|
  • F. Allahyari, M. Samaei Dastjerdi, V. Abedinpoor Page 1
    Judgment and jurisdiction have been reckoned as one of the most important issues in human society. Also, in Iran at different periods, whether pre-Islamic or Islamic period, judgment was considered as the most important governmental affairs, so that the king was at the head of judicial affairs and he was the one who entrust this judicial power to judges, and sultan's secretary judges were considered his lieutenant in this affair. In addition, the command of sultan besides religious instructions and common law was one of the bases of judgment. During Timurid region, there was the same position. In this period, judgment was the important function of kings so that the sultan, himself as the highest judicial authority at the law court handled the trials, the highest positions of judgment were appointed by him and his order and command was effective in appointment, changing, and reduction of punishments in judicial courts. In this period, judges did the act of judging based on Islamic religious law, common law, and king’s command. Yasa of Chinggis was one of the important bases of common law judgment until 815 A H, when it was nullified by Shah Rukh and it became the most important change which occurred in the policy of this period. The aim of the author of this article is to study the judicial basis of Timurid period and, to investigate judicial policy of some of the kings in this period like, Shah Rukh, Ulug Beg, Abu Sa’id, and Sultan Husayn Bayqarah, with a descriptive - analytical approach relying on librarian recourses and available documents.
  • M. J. Chamankar Page 27
    Contemporary with Mongols invasion٫the coasts of Persian Gulf and Oman Sea were under authority and government of Atabaks and local masters. By accepting Yesavoli٫ paying tax٫and holding peaceful policy, Atabaks prevented the southern lands of Iran from being occupied by Mongols. This policy helped the process of commercial growth and development of Persian Gulf and Oman Sea islands. At the same time, islands and coasts of Persian Gulf and Oman Sea experienced a great displacement in the importance of their economic centers. According to this٫ and considering the collapse of former trade and commercial centers٫ new centers of commercial search and trade came to exist in the region. Development of new economic powers٫ authority of Iranian masters on the vital trade lands in the south of Hormoz strait٫ stableness and immunity in commercial route and financial situation of merchants caused the economy of Persian Gulf and Oman Sea to experience a glorious period in spite of a collapse in some parts of its traditional commercial centers.
  • R. Shabani, V. Dinparast Page 55
    Timur gathered scholars and craftsmen from Iran, Anatolia, Shamat and Iraq during his conquests and transferred them to Samarkand. Thus Samarkand and Herat became the scientific and artistic centers in Timurid period and many scientists and craftsmen get together in these cities. With expansion of cultural relations between Iran and Anatolia, some scientists and craftsmen emigrate to Ottoman. Ottoman Sultan's patronage of Iranian immigrants and the anarchy in domestic situation of Iran after Ulug Beg which caused the lack of material and spiritual patronage of Timurid rulers of scientists and craftsmen had important role in this emigration. Although this emigration had been already started from Iran to Anatolia, this problem continued in Timurid period quickly. In this paper, we try to investigate the trends of emigration of Iranian craftsmen and their roles in transferring from Timurid culture and art to Ottoman. Finally, the effects of these emigrants will be considered in development and promotion of Istanbul’s art.
  • J. Abbasi, H. Dehnavi Page 81
    Following the construction of Jaghataid Ulus in Transoxiana and then Ilkhanids rule in Iran, a new era of foreign policy was begun in eastern boarders of Iran. These two neighbor realm have a challengeable relationship because of their different concerns and priorities. Ilkhans of Iran were mostly intended for a peaceful situation in their eastern frontiers, while Jaghataid insistence on hostility with Ilkhand outbreaks between two governments. Many regional and international factors had affected their relations and caused to continue their enmity for about a century. Present survey is going to recognize and categorized them.
  • S. Fasihi, M. Nouri Amirabadi Page 107
    The aim of this article is to study the role and impact of the democratic party of Iran on women's political participation during the years 1941 to 1953. The results obtained by means of the descriptive-analytic method show that the Democratic Party has had a twofold and contradictory role in women's political participation. On the one hand a number of intellectuals of this party were supportive of women's movements demands and this along with the application of extensive facilities of the party for necessary cultural and social establishments for political participation in general lead to promotion of the culture of women's political activities and from there to an increase in women's political participation. On the other hand the Democratic Party, as a state party, ignoring the active role of defiant women in women's movement as well as stimulating the hostility of narrow minded religious groups caused a double effect of their and other people's sensitivity and pessimism towards women's issues. This double role has been shown in three continuous parts of the present article. In the first part, women's political rights from the viewpoint of the democratic party has been studied in order to show that, in principle this party is documented to creed and charter as well as party procedures whether political or ideological regarding women's political rights. In the second part, the positive role of the Democratic Party in women's participation in political affairs has been discussed. The third part is devoted to inhibitory role of the party in the development of women's political participation and in the concluding part the reason for this twofold role with reference to the governmental quality of the Democratic Party has been studied.
  • P. Ghodssizad, S. Yazdani, M. A. Sheikh Nouri Page 129
    In three decades after the 1953 coup d'état of August 19, Pahlavi regime encountered opposite ideology which attracted huge people especially young generation. This ideology which had been resulted from Marxism ideology system appeared in Tudeh Party of Iran and Fadaeyan Khalgh Partisans Organization of Iran. Tudeh Party which had started its activity since 1940s led traditional leftist party and Fadaeyan Khalgh Partisans who were Radical Leftist had started its activity since 1960s. This duality was resulted from conflict of insight and behavior of Leftists who interpreted and defined political system of Iran in unique structure but in different perspectives. Although the interpretation basis of these parties were based on Marxism and Leninism ideologies but the theoretical structure of Radical Leftists had been combined with new views which was separated from traditional Leftist and in this order they were thinking and acting differently against political, economical and social acts of regime.This article intends to present an interpretation of ideology of Tudeh Party and Fadaeyan Khalgh Partisans Organization about political, economical and social nature of Pahlavi regime in three decades until 1970s when they tried to expand their fights.
  • M. A. Kazembeyki Page 163
    Chronic financial difficulties and deficit of the Qajar state were neither covered nor deniable as the nation had to bear its burden in many various ways. To solve the problem, the first Majlis (the legislative body established in the Constitutional Revolution) approved reform laws including land tax and abolition of tuyul (assigned land) in Safar 1325 A.H./March 1907. Being focused on the ratification and the laws themselves, scholars have touched armed opposition of some assignees under the banner of royalist against the constitution. Concern of the present work is the enforcement of the new regulation which is an unknown aspect of the reform. It, studing application of the laws in the case of the Caspian province of Māzandarān, intends to examine obstacles to the reforms as well as to assess the achievement of the Majlis.