فهرست مطالب

پژوهشنامه معارف قرآنی
پیاپی 5 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد عرب صالحی صفحه 1
    این مقاله به نقد و بررسی نظریه ای پرداخته که قائل به نقص قرآن و عدم جامعیت آن نسبت به همه زمان ها و مکان ها و همه مسائل جدید و متغیر است؛ نتیجه این دیدگاه ضرورت ادامه تجربه نبوی توسط دیگران برای پرکردن این خلاهاست. در ادامه به مناسبت، متعرض نگاه صدرالمتالهین و مولوی به قرآن و نسبت مثنوی با قرآن پرداخته و ادعای رقیب مبنی بر اینکه امثال این بزرگان، آورده هایی جدید، علاوه بر قرآن داشته اند را به نحو متقن و مستند باطل می کند.
    کلیدواژگان: قرآن، وحی، متغیرات، سروش، مولوی
  • احمد جدیدی صفحه 25
    در این مقاله رزق از دیدگاه قرآن و روایات مورد بررسی قرار گرفته است. به این ترتیب که در ابتدا به پرسش هایی از این دست پرداخته شده است که معنی رزق چیست و رازق کیست، واجب نمودن روزی مخلوقات توسط خدای متعال به چه معناست، و آیا روزی به اندازه کافی برای همه وجود دارد؟ سپس از نقش انسان در کسب روزی و مقدر شدن و تقسیم روزی به دست خداوند و عوامل گسترش و محدودیت رزق، بحث شده است. در بخش های بعدی به مسائلی چون، روزی بی حساب به چه معناست؟ و مقصود از بودن رزق در آسمان چیست؟ رزق طیب چیست؟ آیا آنچه از راه حرام بدست می آید رزق است؟ پرداخته می شود و بخش نهایی به این پرسش اختصاص یافته است که آیا زیادی رزق در انسانها عامل طغیان و سرکشی آنها است؟
    کلیدواژگان: رزق، روزی، طیب، آیه، مخلوق، توسعه، مقدر
  • علی اصغر زکوی صفحه 59
    از منظر قرآن، خالق هستی تاج کرامت بر سر آدمی نهاده، وی را جانشین خود در زمین معرفی کرده است. پرسش تحقیق این است که معیارهای انسانیت در قرآن، با تاکید بر تفسیر المیزان، کدامند؟ در آموزه های قرآن، از مثلث معیار سخن رفته است: ایمان، عمل صالح و علم. مس وجود آدمی تنها با کیمیای ناب ایمان و عمل صالح به زر تبدیل خواهد شد و آمیختگی آن دو با علم، بر رفعت درجات معنوی انسان خواهد افزود. در منطق قرآن، علم، در صورتی، معیار انسانیت است که بر «خشیت» عالم بیافزاید. اضلاع این مثلث تنها در یک تعامل منطقی و متعادل با یکدیگر می توانند یک انسان کامل، مطابق با معیارها و استاندارد های قرآنی را رقم بزنند. نتیجه تحقق معیار های یاد شده، دستیابی به حیات طیبه در دنیا و سعادت و نیکبختی در آخرت خواهد بود.
    کلیدواژگان: معیار، طباطبایی، انسانیت، قرآن، المیزان
  • محمد جواد رودگر صفحه 83
    نظریه امامت و ولایت مبتنی بر آیات قرآن و احادیث نبوی و علوی و ولوی است که با نگاه درون دینی قابل دسترسی و اثبات است و یک ضرورت عقلانی- معرفتی و به منزله استمرار نبوت و رسالت است که با رویکردی «برون دینی» قابل تبیین و دفاع معقول و منطقی و مبرهن است و همچنین یکی از ضروریات «فطرت» و باطن شریعت است. لذا امامت و ولایت نظریه ای قدسی، اصلی و کلامی است نه عرفی، فرعی و فقهی، هرچند که دارای ساحت های اعتقادی، اخلاقی، معنوی و احکامی- فقهی است که عهده دار تفسیر دین، صیانت از شریعت، اقامه حدود الهی و عدالت اجتماعی و هدایت فکری و معنوی است و «امامت و ولایت» عامل اکمال دین و اتمام نعمت الهی و اسلام مورد رضایت خداست که عهد الهی و امر خدایی است و دارای شرایط حقیقی از قبیل عصمت، علم به معارف و احکام و سیاست و معنویت، تنصیصی بودن، افضلیت عملی و علمی و... می باشد و با تکیه بر آنها می توان نظریه های رقیبی چون انتخابی یا شورایی بودن، خلافت به معنای رهبری سیاسی فقط و عدم حجیت سنت و سیره امام و رهبری را نقد عقلانی- تاریخی نمود که در نوشتار حاضر از راه عقل و نقل و رهیافت های تاریخی و جامعه شناختی مورد نقد و تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: امامت و ولایت، اکمال و اتمام، انسان کامل، عهد الهی و هدایت معنوی
  • محمدحسین مردانی نوکنده صفحه 107
    سکولاریسم را به دنیاگرایی یا دنیاپرستی ترجمه کرده اند. سکولاریسم، به معنای نگرش دنیوی داشتن به ساحت های حیات انسانی از قبیل حکومت، فرهنگ، اقتصاد، اجتماع و... است. عصاره تعاریف سکولاریسم در بندهای ذیل خلاصه می شود: حذف دین از متن جامعه، عطف توجه آدمیان به مسائل بشری، جلوگیری از تبدیل دین به امری اجتماعی، توجیه رفتارها بر اساس قدرت انسانی نه خدایی، خلع ید نیروهای غیبی از جهان مادی و سلب تقدس آنها و مبنا قراردادن مبانی عقلانی و فایده گرایی در تصمیم گیری ها. هدف این نوشتار تبیین اندیشه سکولاریسم و دیدگاه قرآن پیرامون این موضوع می باشد. قرآن کریم، حکومتی مانند حکومت لائیک را نمی پذیرد و اندیشه سکولاریستی به طور اساسی با آیات آن تضاد دارد و نمی توان تز سکولاریستی و لائیکی را همسو با مفاهیم قرآنی و سنت نبوی دانست. از دیدگاه قرآن دنیا گذرا است و نباید هدف قرار بگیرد و تمامی تلاش ها باید در جهت ساختن آخرت صورت گیرد.
    کلیدواژگان: قرآن، سکولاریسم، حذف دین و تفکرات دنیا مآبانه
  • مهدی دشتی، منصوره تقوایی صفحه 137
    بسیاری از محققان از جمله مشایخ صوفیه در طول تاریخ، تعاریف متعددی از عرفان و تصوف ارائه کرده اند. نخستین تعریف از آن معروف کرخی (وفات: 200 ه. ق) می باشد. نیکلسون در پیدایش و سیر تصوف 78 تعریف از تصوف، ذکر کرده است که البته این تعاریف تنها از سه کتاب (تذکره الاولیاء، رساله قشیریه و نفحات الانس) برگرفته شده اند و هیچ کدام آن طور که باید جامع و مانع نیستند.
    به نظر می رسد در این میان، دکتر شفیعی کدکنی تعریف کامل و جامع تری را ارائه داده است. بنابر تعریف ایشان «تصوف حاصل برخورد هنری است با مذهب». در این مقاله به عنوان ارائه نمونه ای از مصادیق این تعریف، پس از شرح و توضیح «برخورد هنری» و «تبیین هنری»، تعدادی از آیات و احادیثی که در تمهیدات عین القضات همدانی (وفات: 525 ه. ق) مورد برخورد یا تبیین هنری واقع شده است بررسی و تحلیل شده تا مشخص گردد عین القضات در استفاده از آیات قرآن کریم و روایات ائمه اطهار علیهم السلام چه کرده است، برخورد هنری و یا تبیین هنری؟
    کلیدواژگان: تمهیدات، عین القضات، برخورد هنری، تبیین هنری، تاویل
  • ابوالفضل عابدینی، مهدی قهرمانی صفحه 163
    مراکز علمی به جهت آن که زمینه رشد علم و تربیت دانشمندان را فراهم می آورند، همواره از جایگاه والایی برخوردار بوده اند و یکی از دستاوردهای مهم فرهنگ و تمدن محسوب می شوند. موضوع این پژوهش، مقایسه نظام های آموزشی و مراکز علمی آل بویه و سلجوقیان از منظر میزان اثربخشی و تساهل و تعصب مذهبی آنان است. در این تحقیق، ضمن بررسی مؤلفه های اساسی نظام آموزشی در این دو ساختار حکومتی، به واکاوی میزان اثرگذاری تساهل یا تعصب مذهبی این دو خاندان به شکل گیری و توسعه مراکز علمی و محصول نظام آموزشی در این دوره، پرداخته می شود. حاکمان آل بویه با سایر ادیان و مذاهب با تساهل برخورد می کردند، اما حاکمان سلجوقی رفتاری متعصبانه داشته و به تقویت مذهب شافعی و حنفی می پرداختند. این تنوع سیاست مذهبی بر مراکز علمی از قبیل مساجد، خانقاه ها، رصدخانه ها، کتابخانه ها، بیمارستان ها، دارالعلم ها و مدارس، همچنین بر نظام آموزشی این مراکز از قبیل متون آموزشی، گزینش استادان و شاگردان اثرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: نظام آموزشی، مراکز علمی، آل بویه، سلجوقیان، تساهل و تعصب مذهبی
|
  • Mohammad Arab Salehi Page 1
    This paper discusses and critiques a theory which states that the Qur’an is imperfect and cannot be generalized to all times and places and to all new and changing issues; such a theory requires that people continue to experience what the Prophet would experience in order to fill this void. Later in this paper we deal with the views of Sadr al-Moteallehin and Mowlana about the Qur’an and the relation between the Qur’an and Mathnavi. The paper then, in a firm and documented way, refutes the competing claim that these great people have offered new religious concepts, other the ones in the Qur’an.
  • Ahmad Jadidi Page 25
    In this paper sustenance is examined from the perspective of the Qur’an and narrations. In the first place, the paper focuses on some questions including: what does sustenance mean? Who is provider? What does this mean that the Transcendent God has made it incumbent upon Himself to provide for his creatures? Is there enough sustenance for all beings? The paper then focuses on the part man plays in obtaining his daily bread and how God determines the sustenance and distribute it as well as the factors that increase or decrease one’s sustenance. Later sections are devoted to responding to the following questions: What does without-reckoning sustenance mean? What does it mean that the sustenance is in the heavens? What is pure sustenance? Can we consider what is earned illegally as sustenance? And the final part of the paper addresses this question: Does substantial sustenance result in man’s rebellion and insubordination?
  • Ali Asghar Zakavi Page 59
    From a Quranic perspective, the Creator has honored man and has made him His successor on the earth. This paper attempts to find the criteria of humanity in the Qur’an, relying on Tafsir al-Mizān. The Qur’an introduces a triangle of criteria: faith, righteous deed and knowledge. Man can reach perfection solely when he has both faith and righteous deeds and he will be promoted to a higher spiritual rank only when these two qualities are completed with knowledge. In Quranic logic, only the knowledge that adds to the learned man’s modesty is one of the criteria of humanity. It is merely through the logical and balanced interaction between these three qualities that one becomes a perfect man who satisfies the standards and criteria set by the Qur’an. The fulfillment of these criteria will result in a pure life in this world and prosperity in the Hereafter.
  • Mohammad Javad Rudgar Page 83
    Theory of leadership and guardianship is based upon Quranic verses and the traditions of the Prophet (PBUH) and the descendants of Imam Ali (PBUH); this theory can be understood and proved with an inner-religious attitude and it is a rational-epistemological necessity and guarantees the continuation of prophetic mission – which can be logically and clearly explained and defended with an outer-religious approach; this theory is also one of the requirements of ‘innate disposition’ and the inner truth of religious law. Therefore, the theory of leadership and guardianship is a sacred, primary and theologic theory rather than being conventional, secondary and jurisprudential. This theory has ideological, moral and spiritual aspects as well as dimensions related to legal rulings and jurisprudence and these are responsible for the interpretation of religion, defending religious law, performing God’s prescriptions, administering justice and ensuring mental and spiritual guidance; furthermore, leadership and guardianship complete the religion and the bounties of God and are the indication of the true Islam favored by God which is His promise and a divine order; the leader or guardian has the following real qualities: innocence, knowledge of religion, religious rulings, politics and spirituality and he should be appointed and have a high scientific rank. Relying on these, we can make a logical and historical critique of the competing theories like theories of electing, setting up a council, caliphate as political leadership and the lack of proof for tradition of the Imam and the leader. The present paper has attempted to investigate these from logical, historical and sociological perspectives.
  • Mohammad Hussein Mardani Nokandeh Page 107
    Secularism means adopting a materialistic attitude toward different dimensions of human life including government, culture, economy, community, etc. The gist of the definitions of secularism can be summarized as follows: eliminating religion from society, directing people’s attention to material affairs, preventing religion from becoming a social issue, justifying behaviors with reference to human’s rather than God’s power, dispossessing the material world of invisible powers and desacralizing them and basing decisions on principles of logic and efficiency. The present paper aims at explaining secularism and the attitude of the Qur’an towards this school of thought. The Qur’an does not approve a secular government and secular thoughts are in sharp contrast with Quranic verses and hence we cannot consider secularist theses in line with Quranic concepts and the Prophetic tradition. From the viewpoint of the Qur’an, this world is transient and should not be one’s goal and all man’s efforts should be directed toward his Hereafter.
  • Mehdi Dashti, Mansoureh Taqvaie Page 137
    Many researchers throughout history, especially Sufi Shaykhs have proposed differing definitions for mysticism and Sufism; the first definition is given by Kerkhi (d. 815). Nicolson has provided 78 definitions for the emergence and development of Sufism and these definitions are taken from three books (Tazkerah al-Oliyā, Resāleh Qoshayrieh and Nafahāt al-Ons) and none is comprehensive enough.It seems that the definition offered by Shafi’i Kadkani is more complete. According to his definition, Sufism is the result of an artistic approach to religion. In the present paper, after explicating “artistic approach” and “artistic explanation”, to provide some examples of Kadkani’s definition, we investigate some of the Quranic verses and traditions which are approached artistically in Tamhidāt of ‘Eyn al-Qozāt Hamedāni (d. 1130) in order to find out what ‘Eyn al-Qozāt has done when using Quranic verses and the narrations of the immaculate Imams (PBUT), artistic approach or artistic explanation?
  • Abolfazl Abedini, Mehdi Qahramani Page 163
    Scientific centers that lay the ground for the development of science and the education of scientists are of great importance and are among the remarkable achievements of a culture and civilization. This paper compares the educational systems and scientific centers of the Buyids and the Seljuqs with regard to their efficiency and religious leniency and prejudice. Therefore, we first examine the fundamental elements of the educational systems of these two governmental systems and then investigate the efficiency, religious leniency and prejudice of these two as well as the development of their scientific centers and the outcome of their educational systems. The rulers of the Buyid family would treat other religions with leniency, whereas the rulers of Seljukian had a bigoted attitude and would support Shāfi’ism and Hanafism. Their diverse religious policies had impact upon their scientific centers such as mosques, (dervish) monasteries, observatories, libraries, hospitals, houses of science, schools as well as the educational systems of these centers including their textbooks and selection of their teachers and students.