فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 51 (تابستان 1390)

پژوهشنامه متین
پیاپی 51 (تابستان 1390)

  • 162 صفحه، بهای روی جلد: 7,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات
  • سید محمد موسوی بجنوردی، عاطفه کبیر تکمیلی نژاد صفحه 1
    چکیده:عدالت و اخلاق از مقولاتی است که بشر همواره به آن اندیشیده و اساسا جهان هستی بر پایه آن بنا شده است. در این خصوص آرا و نظریات مختلفی بیان شده اما آنچه مسلم است، این دو مقوله ریشه در فطرت انسان دارد. در نتیجه، قواعد و قوانینی که با توجه به آنها وضع می شود باید هم جهت با فطرت انسان ها باشد و در صورت غیر هم جهت بودن آنهاست که بشر زشتی ها، ظلم ها و ستم ها و بداخلاقی ها را تجربه می کند. در این پژوهش سعی شده تا با توجه به آرا و اندیشه های امام خمینی ضمن بیان تعریف جامعی از این دو موهبت الهی، نقش آنها در شکل گیری فقه و حقوق اسلامی بیان گردیده و برخی مصادیق رعایت آن در قوانین کشور ما عنوان گردد.
    کلیدواژگان: عدالت، اخلاق، فقه، قانون، حقوق اسلامی
  • فواد پورآرین، هادی دل آشوب صفحه 19
    جشن های دو هزار و پانصد ساله شاهنشاهی عظیم ترین برنامه تبلیغی و فرهنگی سیاسی سلطنت پهلوی بود. این جشن ها که به مثابه نمادی از فرهنگ دین گریزانه شاهنشاهی با رویکرد غربی تلقی می شد، جایگاه ویژه ای در تاریخ مبارزات ملت و شکل گیری ایدئولوژی سلبی انقلاب اسلامی ایران داشت. در این مقاله، ابتدا انگیزه و اهداف شاه از برگزاری این جشن ها بررسی می شود و در ادامه با توجه به هزینه های هنگفت آنها و نقش رژیم صهیونیستی در این مورد، به روشنگری های حضرت امام خمینی و علل مخالفت ایشان با این جشن ها بپردازد. نتایج بدست آمده از این پژوهش حاکی از این است که این جشن ها اگرچه تنها عامل سقوط رژیم پهلوی نبود اما زمینه ای برای سقوط رژیم شد که در نهایت در بهمن 1357 این مبارزات به رهبری امام خمینی به بار نشست و کاخ رویاهای شاه و صهیونیست ها و متحدان غربی او را در هم شکست.
    کلیدواژگان: امام خمینی، انقلاب اسلامی ایران، جشن های 2500 ساله شاهنشاهی، رژیم پهلوی، رژیم صهیونیستی
  • علی شیخ الاسلامی، نفیسه مصطفوی* صفحه 41

    نگاه عرفانی امام خمینی به عوالم کلی، نگاه اجمالی،کل نگر و از زاویه ارتباط با اسمای مبدا آنهاست. بنابراین دیدگاه، عوالم، مراتب ظهور اسمای فعلی است که بنابر قاعده امکان اشرف از مرتبه اشرف، که عقول مجرد است، تا انتهای مرتبه ملک و اخس مراتب آن امتداد می یابد. همه اشیاء دارای وجهه ملکوتی و غیبی اند و در نهان خود حامل اسراری از حقایق غیبی می باشند.
    انتهای عوالم در قوس صعود بروز قیامت کبراست که به ابتدای آن در قوس نزول، به نحو دایره وار منتهی می گردد و بروز قیامت و اتمام دایره خلقت نیز منجر به ظهور و بسط دوره دیگری از عوالم در قوس نزول بعدی می گردد. در این مجال به مراتب هفت گانه عوالم کلی و اسمای مبدا آنها مبتنی بر بینش عرفانی امام پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: احدیت، واحدیت، عقول، نفوس کلی، تکرار ادوار، قیامت اسمای الهی
  • محمد رحیم عیوضی، یوسف فتحی صفحه 61
    امام خمینی هدف انقلاب و جمهوری اسلامی را تحقق احکام اسلام و قرآن می داند. از این رو حفظ نظام جمهوری اسلامی را اعظم فرایض ارزیابی می کند و مرحله تداوم انقلاب، یعنی جمهوری اسلامی را، سخت تر از مرحله انقلاب تلقی می کرد. مساله اصلی مقاله، چگونگی حفظ نظام جمهوری اسلامی است. این مقاله سرمایه اجتماعی حاصل از رابطه امامت و امت را عنصر اساسی در حفظ و تداوم نظام می داند. تعاملات اجتماعی همگرایانه، مشارکت و اعتماد اجتماعی از مولفه های اصلی سرمایه هستند و اعتماد اجتماعی قلب سرمایه اجتماعی می باشد. این مقاله با بررسی ویژگی ها و الگوی رهبری امام خمینی به این نتیجه می رسد که رهبری ایشان در ایجاد آنها نقش اساسی داشت. زعامت و رهبری ایشان پایه وحدت، همگرایی، مشارکت و اعتماد اجتماعی بود و به طور مداوم عاملیت همگرایی و پویایی را بازی می کرد.
    کلیدواژگان: امام خمینی، رهبری، علما، سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، نفوذ اجتماعی
  • محمدتقی فخلعی، مجید رضا شیخی صفحه 85
    یکی از موضوع های فقهی که از دیر باز در فقه مطرح بوده و همزمان با تکامل فقه رشد کرده قاعده حرمت اخذ اجرت بر واجبات است. از جمله ادله ای که موجب حکم به تحریم اخذ اجرت شده است، ناسازگاری اخذ اجرت با قصد قربت است. این مساله تاثیر زیادی در بینش فقهی فقی هان دارد تا جایی که بسیاری از آرای ایشان درباره این قاعده بر محور همین سازگاری یا ناسازگاری شکل گرفته است. اغلب فقها اخذ اجرت بر واجبات توصلی را جایز می دانند. در حقیقت قدر متیقن قاعده حرمت اخذ اجرت بر واجبات به واجبات عبادی برمی گردد. به این منظور در این مقاله به بررسی حرمت اخذ اجرت بر واجبات عبادی از دیدگاه امام خمینی پرداخته شده و شبهات پیرامون این مساله طرح و پاسخ داده شده است
    کلیدواژگان: واجبات نظامیه، اجرت، قصد، قربت، واجبات عبادیه، داعی بر داعی
  • نورالله قیصری، الهه خانی آرانی صفحه 105
    ولایت فقیه نظریه مرکزی گفتمان سیاسی فقهی شیعه در عصر غیبت است. با وجود روایت های مختلف از این نظریه، تبیین حضرت امام خمینی در میان سایر تبیین ها جامعیت و عمق نظری و کارکردی خاص دارد. این نظریه با اندیشه ایشان آغاز نشده، بلکه توسط ایشان به تکامل رسیده است. تاملات ایشان هرچند ظاهرا با تحولات و تطوراتی همراه بوده، لیکن گذر زمان و مهم تر از آن تاسیس نخستین حکومت اسلامی مبتنی بر نظریه ولایت فقیه و رهبری این حکومت توسط ایشان سبب شده تا ابعاد و زوایای مختلف این نظریه را هر چه بیشتر و عمیق تر تبیین نماید.
    در این نوشته، نخست نظریات ایشان درباره مبانی مشروعیت حکومت اسلامی، جایگاه مردم در آن و شکل حکومت ولایت فقیه بیان می گردد و سپس ادله عقلی و نقلی اثبات ولایت فقیه در عصر غیبت بیان شده و با تبیین شرایط و صفات، اختیارات و مقیدات ولی فقیه و شیوه جانشینی در این نوع از حکومت به واکاوی دیدگاه های اولین فقیه تاریخ تشیع که ولایت فقیه را به منصه ظهور رسانده است، پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: ولایت فقیه، امام خمینی، مشروعیت الهی، ولایت مطلقه، قانون الهی
  • نجف لک زایی، رضا لک زایی صفحه 131
    امام خمینی حکیمی صدرایی است که بیش از بیست سال به تدریس حکمت متعالیه اشتغال داشته و توانسته بزرگ ترین انقلاب جهان را رقم بزند. در این نوشته نشان داده شده که امام خمینی حرکت جوهری و ارادی را که فقط در حکمت متعالیه مطرح شده، می پذیرد و انسان شناسی خودش را بر آن استوار می کند. بازتاب این انسان شناسی متعالی در ذکر انواع سیاست ها به الهی و غیر الهی یعنی شیطانی و حیوانی و نیز تحلیل مسائل سیاسی ایران و جهان ظهور و بروز بیشتری یافته است. لذا می توان گفت حکمت متعالیه پشتوانه و پشتیبان فکری و فرهنگی انقلاب اسلامی ایران و متاثر از آن است و می توان از آن به عنوان چهارچوبی جهت تحلیل انقلاب اسلامی ایران استفاده کرد.
    کلیدواژگان: امام خمینی، انقلاب اسلامی، حکمت متعالیه، حرکت جوهری، انسان شناسی
|
  • Seyed Mohammad Moosavi Bojnourdi, Atefeh Kabir Takmilinejad Page 1
    Justice and ethics are among the categories constituting the foundation of the world and have always preoccupied man. There are different viewpoints about these categories. However, for sure, they have their roots in man’s nature. Hence the rules and regulations related to them must be in congruence with man’s nature; otherwise, man will witness oppression, nastiness, suppression and unethicalness. Attempts have been made in the present paper to discuss the approach of Imam Khomeini to these issues and also to offer a comprehensive definition of them and to discuss their role in the formation of Islamic law and jurisprudence and mention some of their referents in their observation in the laws of Iran.
  • Foad Pouraryan, Hadi Delashub Page 19
    The 2500-Year Celebrations of Monarchy were the greatest cultural-political advertisements of the Pahalavi monarchy. These celebrations, which were a symbol of monarchical anti-religious culture with a Western approach, occupy a special place in the course of the struggles of the nation and formation of the negating ideology of the Islamic Revolution of Iran. The present paper is an attempt to discuss the Shah’s incentive and objectives for holding the said celebrations; to discuss the reasons for Imam Khomeini’s opposition to them, particularly in the light of the huge amounts of money spent for the celebrations and the role of the Zionist regime in this regard. The findings of the present research indicate that although the said celebrations were not the only reason for the collapse of the Pahlavi regime, they prepared the grounds for its downfall which finally put an end to the dreams of the Shah, the Zionists and his Western allies.
  • Ali Shaikhuleslami, Nafiseh Mostafavi Page 41

    Imam Khomeini’s approach to general worlds is sometimes holistic based on the relatioins with the names of their origin. On the basis of this approach, the worlds are the gradations of manifestation of current names which, on the basis of the rule of possibility of most highness, which is abstract reason, extend from the grade of most highness to the end of celestial grade. All things have celestial grades and carry invisible truths within them.The end of the worlds is on the curve of ascent which appears on the Day of Judgment and joins its other end on the curve of descent forming a circle which leads to the end of the circle of creation on the Day of Judgment and emergence and expansion of another world in the next descent curve. The present paper discusses the seven worlds and the names of their origin based on Imam Khomeini’s mystical approach.

  • Mohammad Rahim Eivazi, Yousof Fathi Page 61
    Imam Khomeini maintains that the objective of the Islamic Revolution and Islamic Republic was to consolidate Islamic and Quranic commandments. Hence he considers the preservation of the Islamic Revolution as the greatest obligation. He also maintains that the continuation of the Islamic Revolution and protection of the Islamic Republic is more difficult than the previous phases of the movement. The main problem of the present paper is to study as to how to protect the Islamic Republic system. The hypothesis of this paper is that the social capital gained from the relationship between the Ummah and the Imam is the main element in protection of the system. Convergent social interactions, social participation and trust are the main elements of social capital, while social trust is at the heart of social capital. Through studying Imam Khomeini’s leadership and its features, the present paper has concluded that Imam’s leadership played a very important role in creation of the said elements. His leadership was the basis of unity, convergence, social participation and social trust and therefore it was a permanent source of convergence and dynamism.
  • Mohammad Taqi Fakhlai, Majid Reza Sheikhi Page 85
    One of the most extensively studied jurisprudential issues is the prohibition of receiving wage for obligatory rites and rituals. Among the reasons for prohibiting wages in this regard is contradiction between receiving wages and intention of proximity to God. This issue has a great impact on the jurisprudential viewpoints of the jurisprudents. Hence, they have extensively discussed the compatibility or incompatibility between the two issues. What is for sure is the prohibition of receiving wages for obligatory worships. The present paper is an attempt to discuss the issue from the viewpoint of Imam Khomeini.
  • Norullah Qeisari, Elahe Khani Arani Page 105
    The notion of guardianship of jurisprudent is the central idea of the Shia jurisprudential-political discourse during the era of Occultation of the twelfth immaculate Imam. Imam Khomeini’s viewpoint in this field is more comprehensive and has its own special functions. Although with the passage of time his viewpoints have undergone some changes, the establishment of the Islamic system based on the Guardianship of Jurisprudent in fact deepened the idea and shed light on its various aspects.The present paper focuses on the viewpoints of Imam Khomeini about the principles of legitimacy of Islamic government; role of the people in its formation, form of the government based on guardianship of jurisprudent and the traditional and rational reasons for the necessity of guardianship of jurisprudent during the era of occultation. Also the characteristics, prerogatives and limitations of the ruling jurisprudent as well as his succession are discussed from the viewpoint of the first Shia jurisprudent, Imam Khomeini, who established the guardianship of jurisprudent.
  • Najaf Lakzai, Reza Lakzai Page 131
    Imam Khomeini is a Sadrai philosopher who taught transcendental philosophy for more than twenty years and also was the father of one of the greatest revolutions of the world. The present paper is an attempt to demonstrate that Imam Khomeini had accepted trans-essential movement, which was put forth by transcendental philosophy. Imam Khomeini founded his anthropology on this notion. The reflection of this transcendental philosophy can be seen in the classification of politics into the divine and diabolic and also in his analysis of the Iranian and international politics. Hence, it may be concluded that transcendental philosophy is the intellectual and cultural support and backing of the Islamic Revolution. Therefore it can be used as a framework for the analysis of the Islamic Revolution.