فهرست مطالب

عیار پژوهش در علوم انسانی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1390)

نشریه عیار پژوهش در علوم انسانی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1390)

  • 212 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/08/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مصطفی جمالی صفحه 5
    دستیابی به علوم انسانی اسلامی در مهندسی تمدن اسلامی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. تحلیل «اسلامیت» علوم انسانی با رویکردهای مختلفی قابل پی گیری است. رویکرد این مقاله، تحلیل بر اساس «منطق و متدلوژی علمی» است. برخلاف دیدگاه های رایج در فلسفه موجود، که نقش آفرینی دین را تنها در مرحله گردآوری، آن هم به صورت ضعیف و غیرقاعده مند مطرح می کنند، این مقاله در پی اثبات این معناست که دین در مرحله تولید و آزمون نظریه نیز تاثیرگذار است. دین در مرحله تولید نظریه، هم از طریق تاثیرگذاری بر مبانی علوم و هم از راه ارائه اصول موضوعه برگرفته از متون دینی، بر شکل گیری علوم انسانی اسلامی تاثیر می نهد. در مرحله آزمون هم، صرف تجربه پذیری و کارآمدی ملاک صحت یک نظریه نیست، بلکه کارآمدی در جهت ملاک صحت یک نظریه است. ازاین رو، علوم انسانی اسلامی می بایست بستر رشد و تقرب به ساحت ربوبی را فراهم سازند.
    کلیدواژگان: دین، علوم انسانی، دین حداکثری، منطق تولید علم
  • فرامرز تقی لو، علی آدمی صفحه 31
    علوم انسانی مدرن یا جدید از زمان تکوین خود، در تاریخ جدید اروپا درقالب الگوهایی فرانظری پی گیری شده اند که این الگوها با توجه به نقد الگوی متافیزیکی فلسفی و دینی در مورد هستی، انسان و اجتماع، امکان های وجود هستی متعالی در مورد انسان و اجتماع و همچنین راه های شناخت آن از قبیل عقل یا وحی را مورد تشکیک قرار داده اند. این الگوهای فرانظری علوم انسانی جدید از طبیعت گرایی پوزیتیویستی تا ضدطبیعت گرایی هرمنوتیک و پست مدرن را شامل می شود که با وجود تفاوت های اساسی با همدیگر در مواضع فرانظری، در زمینه تقابل با نگرش متافیزیکی یا متعالی در ساحت نظری و عملی با همدیگر وحدت نظر دارند. به نظر می رسد که همین موضع تشکیک امکان وجود حقیقت متعالی در مورد هستی، انسان و اجتماع است که الگوهای علوم انسانی مدرن را در رویارویی با مسئله ارزش های اخلاقی جهان شمول که فرض وجود حقیقت متعالی شرط امکان عینیت، عمومیت و ضرورت آنها است، با چالش مواجه می سازد.
    کلیدواژگان: علوم انسانی، طبیعت گرایی، ضدطبیعت گرایی، حقیقت متعالی، ارزش های اخلاقی
  • عباس شکاری، محمدحسین پور صفحه 59
    هدف این مقاله، شناسایی مفهوم و ماهیت پژوهش کمی و کیفی، درعرصه تحقیقات علوم انسانی، اجتماعی و طبیعی می باشد. در این مقاله ضمن پاسخ به تقابل ها، راه حل گریز از این تقابل معرفت شناسانه فرسایشی در عرصه علوم انسانی و طبیعی بیان شده است و مشخص می شود نظریه، پارادایم ها، راهبردها و روش شناسی در پژوهش کیفی درهم تنیده شده اند و بر این فرض استوار است که رفتار انسان می تواند بر مبنای واقعیت اجتماعی و به کمک روش شناسی هایی که از منطق قیاسی و کل گرای علوم طبیعی پیروی می کنند، مورد مطالعه قرار گیرد؛ اما در تحقیق کیفی، ماهیت های مبادی علوم و مفروضات آنها، دچار تغییروتحول می شوند، همچنین در هزاره سوم تحقیق کیفی گرایانه برعکس پژوهش کمی گرایانه در علوم انسانی و طبیعی، یک اقتضای اجتماعی و فرهنگی محسوب می شود که حاکی از تقابل این دو رویکرد است و برای رفع این تقابل معرفت شناسانه، دیدگاه سوم یعنی: رویکرد معرفت شناسی تلفیقی پیشنهاد می شود که منبعث از تفکرات دین مبین اسلام است که دو رویکرد معرفت شناسی کمی گرا و کیفی گرا در عرصه علوم انسانی و طبیعی را به شکل مکمل،برهم افزایانه و تلفیقی به کار می گیرد.
    کلیدواژگان: پژوهش کمی و کیفی، علوم انسانی و طبیعی، معرفت شناسی اثبات گرایی و تفسیری، رویکرد معرفت شناسی تلفیقی
  • حسین خنیفر، نفیسه زروندی، جواد زروندی صفحه 75
    امروزه پژوهشگران برای بررسی پدیده های پیرامون، به انتخاب روش تحقیق می پردازند. در دهه های اخیر رویکرد کمی در قلمرو پژوهش های علوم انسانی، تسلط زیادی داشته است؛ اما ازآنجایی که تمام پدیده های علوم انسانی به ویژه پدیده هایی که با رفتار انسانی سروکار دارند را نمی توان به شیوه کاملا عینی مشاهده نمود، محققان پژوهش های کیفی را نیز مورد توجه و بررسی قرار داده و تلفیقی از هر دو روش را تحت عنوان روش ترکیبی پیشنهاد می کنند. در این مقاله سعی شده است به بررسی دو رویکرد پژوهشی مطرح در روش شناسی علوم انسانی پرداخته شود. در این راستا برخی از دشواری های پژوهش های کمی که منجر به ناکامی آنها در پژوهش های علوم انسانی شده است، مطرح و مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: روش تحقیق، رویکرد کمی، رویکرد کیفی، علوم انسانی
  • رضا شکرانی، مهدی مطیع، هدی صادق زادگان صفحه 93
    یکی از مهم ترین اصول پژوهش در عصر حاضر، چگونگی روش مند کردن مطالعات در حوزه های مختلف علوم انسانی است. در این عرصه، شناخت قرآن در قالبی روش مند نیز توجه بسیاری از اندیشوران را به خود جلب کرده است. زبان شناسی، نشانه شناسی، کاربردشناسی و معناشناسی از جمله دانش هایی است که امروزه در فهم نظام مند قرآن تاثیر بسزایی دارد و افق های جدیدی را در مطالعات دینی گشوده است. اما این تحقیق برآن است تا روش دیگری را که به نوعی تلفیق دانش های پیش گفته است در حوزه مطالعات قرآنی وارد کند و به چگونگی کاربست آن در حوزه مربوط بپردازد. این روش، که تحلیل گفتمانی یا گفتمان کاوی نام دارد، در واقع از نتیجه مطالعه زبان توسط محققان رشته های گوناگون اعم از فیلسوفان، روان شناسان، زبان شناسان، و مردم شناسان پدید آمده است.
    در این مقاله، برای دستیابی به چگونگی کاربست گفتمان کاوی در شناخت آیات قرآن، ابتدا مفهوم گفتمان در کانون بررسی قرار می گیرد، سپس به تبیین پیشینه و مراحل مختلف تحلیل گفتمانی پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: گفتمان، گفتمان کاوی، انسجام، ساختار فرهنگی، اجتماعی، بافت
  • احمد زندوانیان، محسن عیسوی، حسن جعفری احمدآبادی صفحه 123
    طبق «رویکرد مکاتب» هر عملی که در تعلیم و تربیت انجام می شود، بر فلسفه ای مبتنی است و از اصول آن استنتاج می شود. اقدام پژوهی، رویکردی در پژوهش های کیفی است که به معلمان و کارگزاران آموزشی کمک می کند تا به گونه ای پژوهش را با موقعیت تربیتی تلفیق کنند تا بتوانند نقش مستقیم و فوری در موقعیت تربیتی و بهبود فرایند آموزش ایفا کنند و آموزش وپرورش را به نقطه مطلوب مورد نظر برسانند. هدف از این تحقیق، مطالعه ریشه های نظری و فلسفی اقدام پژوهی با استفاده از روش اسنادی- تحلیلی است. لذا با توجه به ویژگی ها و اهداف و نتایج متعدد اقدام پژوهی(معلم پژوهنده) سه ویژگی و هدف مشترک توصیف و انتقاد از وضع موجود، تاکید بر عمل و تلفیق آن با نظر، و تغییر در جهت مطلوب در نظر گرفته شده و با توجه به آنها، ریشه و پایگاه فلسفی اقدام پژوهی(معلم پژوهنده) در پراگماتیسم، مارکسیسم و نظریه انتقادی استنتاج، استدلال و تطبیق داده شده است.
    کلیدواژگان: اقدام پژوهی، معلم پژوهنده، فلسفه، پراگماتیسم، مارکسیسم، نظریه انتقادی، تعلیم و تربیت
  • رضا دهقانی صفحه 145
    سنجش و آزمایش، لازمه ترقی و پیشرفت هر علم و فنی است. دانشمندان به فراخور رشته خود، اصولی برای نقد برشمرده و برکاربست آنها در نقدهای علمی تاکید کرده اند. اما آیا به راستی در باب نقد تاریخی هم چنین است؟ آیا نقد تاریخی، علمی و اطمینان بخش است؟ اینها پرسش هایی است که ذهن هر پژوهشگر و ناقد تاریخی را به خود مشغول می کند. باید اعتراف کرد که علم تاریخ دچار ضعف مفرط در حوزه نقد تاریخی و ادبیات آن بیمارگون است. هنوز درعرصه نقادی و اصول و موازین نقد و شناخت الگوها و معیارهای آن در آغاز راهیم. بنابراین، هر پژوهشی در این باره، خود پرتوی به این راه پرمخاطره و ناهموار است. این مقاله، برآن است تا در باب نقد تاریخی پرسش گری کند و درصدد پاسخ به پرسش های مذکور برآید. آنچه در این مقال در خصوص موازین و اصول نقد گفته می شود، نه سخن آخر و تام، بلکه دانسته ها و پیشنهادهای نگارنده است تا شاید بابی گشوده شود و فروغی بر پهنه نقد تاریخی بتابد.
    کلیدواژگان: چیستی و چرایی نقد، نقد تاریخی، نقد بیرونی ودرونی، الگوها و عناصر
  • بهروز همایی، راضیه سلیمانی، ابراهیم افشار صفحه 175
    هدف از پژوهش حاضر بررسی وضعیت استنادهای مقاله های فصلنامه معرفت فلسفی است. روش تحقیق در این پژوهش تحلیل استنادی است و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار اکسل استفاده شده است. از 177 مقاله بررسی شده 174 مقاله تالیفی و 3 مقاله ترجمه ای بوده و 135 مقاله به صورت فردی، 41 مقاله با دو مولف و 1 مقاله با سه مولف بوده است. مجموع استنادهای 30 شماره این نشریه 3846 استناد و میانگین آن برای هر مقاله 21 استناد بوده است. طبق یافته های پژوهش، در بین منابع اطلاعاتی، کتاب ها با 3432 (23/89٪) استناد بیش از سایر منابع مورد استناد قرار گرفته و منابع با زبان عربی با 1827 (50/47٪) استناد بالاتر از منابع فارسی و لاتین بوده است. در بین نویسندگان، به آثار ملاصدرا، ابن سینا، آیت الله مصباح، علامه طباطبائی و شهید مطهری بیشترین استناد صورت گرفته است. همچنین کتاب های الشفاء، اسفار، مجموعه آثار شهید مطهری، الاشارات و التنبی هات و مجموعه مصنفات شیخ اشراق پراستنادترین ها در میان کتاب های مورد استفاده بوده است.
    کلیدواژگان: تحلیل استنادی، معرفت فلسفی، استناد
  • صفحه 195
|
  • Mostafa Jamali Page 5
    Achieving the Islamic human sciences is of special significance in engineering Islamic civilization. The analysis of "Islamization" of human sciences can be pursued through different approaches. The approach adopted in the present paper is an analysis based on "scientific logic and methodology". Unlike the current standpoints in existing philosophy which consider the role of religion as functioning weakly and unsystematically only in compilation phase, this paper tries to prove the idea that the religion is influential both in the theorization and theory testing phases. Religion influences the formation of Islamic human sciences both through affecting the basic fundamentals of sciences and through providing fundamental postulates taken from religious texts. In theory testing phase, too, to be merely empirical and efficient are not criteria for taking a theory as accurate; rather, efficiency is in alliance with the accuracy criterion of a theory. Therefore, Islamic human sciences must provide the ground for growth and drawing nigh to the Realm of God.
    Keywords: religion, human sciences, maximal religion, the logic of science creation
  • Faramarz Taghiloo, Ali Adami Page 31
    Since their creation, modern human sciences have been pursued as meta-theoretical patterns in the modern European history. Given the criticism leveled at religious, philosophical and metaphysical patterns on existence, man and society, these patterns have cast doubt on the possibilities of there being a transcendent existence concerning man and society, and on the ways of recognizing it such as reason and revelation, as well. These meta-theoretical patterns of modern human sciences range from positivistic naturalism to hermeneutic and postmodern anti-naturalism. Despite their radical differences as to meta-theoretical stands, they are unanimous on the confrontation with metaphysical or transcendental outlook in theoretical and practical realms. It seems that the very doubtful stand on the possibility of there being a transcendent reality about existence, man, and society challenges the patterns of modern human sciences in confronting with universal moral values whose condition of possibility of their realization, generalization, and necessity is presupposed by the fact that there is a transcendent reality.
    Keywords: human sciences, naturalism, anti, naturalism, transcendent reality, moral values
  • Abbas Shekari, Mohammad Husseinpoor Page 59
    The present paper tries to recognize the concept and nature of qualitative and quantitative research, The paper solves the contrasts and explains the ways to avoid this erosive epistemological contrast in the realm of human and natural sciences. It turns out that the theory, paradigm, strategies, and methodology are interwoven and is based on the assumption that human behavior can be studied in terms of social reality and with the help of those methodologies which follow deductive and holistic logic of sciences. The principle that the principles of sciences and their assumptions undergo changes in nature. In the third millennium, the quantitative research, contrary to qualitative research in human and natural sciences, is regarded as a social and cultural necessity which indicates the contrast between these two approaches. This paper proposes an integrative epistemological approach in order to solve this epistemological contrast. This approach has its roots in doctrines of Islam and uses these two qualitative and quantitative approaches of epistemology in the realm of human and natural sciences as complimentary, synergic, and integrative to each other.
    Keywords: qualitative, quantitative research, human, natural sciences, positivistic, interpretive epistemology, the approach of integrative epistemology
  • Hussein Khanifar, Nafiseh Zarvandi, Jawad Zarvandi Page 75
    Nowadays, researchers make a choice of certain research method to investigate the surrounding phenomena. The quantitative approach has been dominant in inquiries of human sciences in recent decades. However, since all phenomena of human sciences, particularly those related to human behavior, cannot be observed through a completely objective method, the researchers have considered and examined quantitative inquiries and have proposed a method called "synthesis method" which is the combination of these two methods. The present paper tries to investigate two research approaches discussed in the methodology of human sciences. In this regard, it discusses and studies some of the problems and difficulties of quantitative inquiries which lead to their failure in researches conducted in human sciences.
    Keywords: research method, quantitative approach, qualitative approach, human sciences
  • Reza Shokrani, Mahdi Moti', Huda Sadighzadeganc Page 93
    Nowadays, one of the important principles is how to systematize the studies in different domains of human sciences. In this regard, many scholars have been interested in knowing the Quran systematic ally. Linguistics, semiotics, pragmatics, and semantics are among the disciplines that have nowadays had tremendous impact on the systematic understanding the Quran, and have opened up new horizons in religious studies.However, the present research seeks to introduce another method into the domain of Quranic studies and to discuss how to apply it to this domain. This method called discourse analysis or discourse study is somehow a combination of aforementioned disciplines. In fact, this method is resulted from the findings of studies on language by scholars and researchers of several disciplines such as philosophers, psychologists, linguists, anthropologists, etc.The present paper first investigates the concept of discourse in order to achieve how to apply discourse study to Quranic verses. Then, it makes some remarks on the history and different stages of discourse analysis.
    Keywords: discourse, discourse study, coherence, socio, cultural structure, context
  • Ahmad Zandvanian, Mohsen Isavi, Hassan Jafari Ahmadabadi Page 123
    According to the "approaches of Schools", all operations in the education are based on a philosophy and result from its principles. Action research is an approach in quantitative inquiries which help teachers and education agents combine research with educational situation enabling them to perform their immediate and direct roles in the educational situation and improvement of education, and make the educational system achieve the ideal point. The present paper tries to study the theoretical and philosophical roots of action research, using a documentary-analytical method. Therefore, taking into consideration the several features, aims, and results of action research (investigator teacher), the article describes three common features and aims which are as follows: considering the criticism of status quo, emphasizing on practice and its combination with theory, and shifting towards the ideal direction. It goes on to argue and compare the philosophical root and position of action research in pragmatism, Marxism, and critical theory of deduction.
    Keywords: action research, investigator teacher, philosophy, pragmatism, Marxism, critical theory, education
  • Reza Dehghani Page 145
    Evaluation and experiment are essential to the development and progress in any science and work of art. Scholars have proposed some principles for criticism according to their own disciplines and have emphasized on their application in scientific critiques. But, is this really the case with historical critique? Is historical critique a scientific and assuring critique? These are the questions which preoccupy the mind of any researcher and historical critic. It must be acknowledged that, the science of history suffers greatly from excessive weakness in the realm of historical critique and its literature is pathological. We are still at the early stages in the realm of criticism, the principles and standards of critique, and the knowledge of its patterns and criteria. Therefore, every research on this matter will cast some light on this harsh and perilous undertaking. The present paper tries to inquire into the historical critique and answer the aforementioned questions. What has been discussed in this paper is not the last and final word; rather they are the researcher's findings, knowledge, and proposals which are hoped to open a new way and cast some light on historical critique.
    Keywords: the nature, reason of criticism, historical critique, internal, external criticism, patterns, elements
  • Behrooz Homaii, Raziyeh Soleimani, Ebrahim Afshar Page 175
    The present research tries to investigate the status of the references of papers in the quarterly periodical entitled "Philosophical Knowledge". The research method is the citation analysis. Excel software has been used to analyze the data. Among 177 investigated papers, 174 have been written, 3 have been translated, 135 have been written by one author, 41 by two authors, and 1 by three authors. The total number of citations of 30 numbers of this periodical was 3846 citations and the average for each paper was 21 citations. According to research findings, among the sources, the books were the most cited source with the frequency of 3432 (%89/23). Arabic citations with the frequency of 1827 (%47/50) were above Persian and Latin references. Among the writers, Molla sadrā, 'Allameh Misbāh Yazdi, 'Allāmeh TabatābaĪ, and Martyr Motahhari were the most cited writers. Furthermore, Al-Shifa', Aṣfār (Journeys), the collected works of Martyr Motahhari, Al-Ishārāt wa Al-Tanbihāt, and the collected works of Sheikh Ishraq's (Master of Illumination) works were the most cited books. Mr. Mohammad Hussienzadeh, with 15 papers, had the most papers in this periodical.
    Keywords: citation analysis, philosophical knowledge, citation