فهرست مطالب

جستارهای زبانی - سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1390)

مجله جستار های زبانی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه کوپا صفحه 1
    بیان تجربه ها و آموزه های عرفانی از طریق متون روایی نمادین، پیشینه ای طولانی دارد. متونی از این دست به دلیل بهره گیری از ابزاری کارآمد جهت انتقال مخاطب از حقیقت به عینیت و هدایت ذهن «روایت-گیر» در سیری استعلایی، موجبات استحاله وی را در جهت انفکاک از من تجربی و دست یافتن به جهانی آرمانی فراهم می آورد. در این میان «رساله الطیر غزالی» و«منطق الطیر عطار» حکایت هایی تمام عیار و با پردازشی ماهرانه هستند که با نگرشی نمادین به قلم درآمده اند و در حقیقت نوعی «حماسه عرفانی» به شمار می روند که سفر فکرت قلبی را در قالب هجرتی پرمخاطره به تصویر می کشند.
    با وجود وجوه افتراق در ساختار و پرداخت دو حکایت، از جمله توجه ویژه عطار به بهره گیری از حکایت های میانی، استفاده از عناوین ابتدایی، شرح و تفصیل ماجراها و بر صحنه آوردن شخصیت هایی گسترده و همه جانبه، عنایت خاص غزالی به خط روایی متصل، به تصویر کشیدن قهرمانان ناشناس و رعایت حداکثر ایجاز در روایت پردازی، موارد تشابه دو حکایت نیز درخور توجه هستند که از آن جمله اند: بهره گیری از راوی دانای کل و بن مایه «سفر» در هر دو حکایت، اشتراک مقصد نهایی سفر پویایی و استحاله شخصیت ها و حاکمیت بی چون و چرای اقتدار الهی که در نهایت راهگشای تفکر مخاطب در بررفتن از محسوس به معقول و تعین به شهود می شود.
    هدف اصلی این نوشتار، انجام پژوهشی تطبیقی میان دو حکایت برای دست یابی به موارد اشتراک و افتراق دو اثر و واکاوی ابزار کارآمد روایت برای پردازش متنی اثرگذار است.
    کلیدواژگان: بررسی تطبیقی، روایت پردازی، رساله الطیر، منطق الطیر
  • خلیل پروینی، حسین عابدی، غلامحسین غلامحسین زاده صفحه 25
    داستان پیامبران، بیان معجزات و سرگذشت پر ماجرا و آموزنده آنان از دیر باز به عنوان عناصری موثر به صفحات شعر و ادب راه یافته و اسباب زیبایی اثر و توجه خواننده را موجب شده است. یکی از زیباترین، موثرترین و مورد توجه ترین این داستان ها، داستان عیسی مسیح (ع) است.
    در ادبیات گذشته، بیشتر برداشت های شاعرانه از ایشان، برگرفته از نگرش اسلامی به این شخصیت الهی بوده و نگرش مسیحی که در موارد مهمی با نگرش اسلامی در تضاد و تقابل است کمتر بروز یافته است. اما در ادبیات جدید و به ویژه شعر معاصر عربی و فارسی، این تلقی از مسیح (ع) با چرخشی قابل ملاحظه، سویه ای مسیحی به خود گرفته و مفاهیمی هم چون رنج های مسیح (ع)، مصلوب شدن ایشان، قربانی شدن ایشان برای پرداخت کفاره گناهان بشر و رستاخیز مسیح (ع) پس از مرگ، از انجیل به ابیات شاعران راه یافته است. این مفاهیم که امروزه به مفاهیمی اسطوره ای و نمادین در هنر مسیحی تبدیل شده اند، شاعران را در بیان آنچه از اضطراب های درونی، رنج ملت های ستمدیده، جور حاکمان و حکومت های بیدادگر و... می بینند، بسیار یاری می رسانند.
    ادونیس و احمد شاملو از شاعران نوپرداز و متجددی هستند که بخشی از اشعار خود را به ترسیمی نمادین و اسطوره ای از مسیح (ع) اختصاص داده اند.
    این پژوهش تطبیقی می کوشد با تکیه بر مکتب آمریکایی در ادبیات تطبیقی، به تحلیل و بررسی تطبیقی اشعار ادونیس و شاملو، با موضوع مسیح (ع) بپردازد و جلوه های مسیحی یا اسلامی این شخصیت دینی در شعر دو شاعر، نوع اسلوب دو شاعر در این گونه شعرها، نقاط اختلاف و اشتراک میان آن دو در برداشت های نمادین از مسیح (ع) میزان موفقیت یا ناکامی هر یک در استخدام این نماد را به بوته تحلیل و بررسی بسپارد.
    کلیدواژگان: ادونیس، شاملو، اسطوره مسیح، شعر معاصرعربی، شعر معاصر فارسی
  • مهین ناز میردهقان، شیرین مهمانچیان ساروی صفحه 53
    با توسعه دیدگاه های رده شناختی زبان، چارچوب بهینگی به عنوان فرانظریه ای بر دیگر نظریه ها مطرح شد. بر این اساس پژوهش حاضر در قالب حاکمیت و مرجع گزینی در چارچوب نظری بهینگی برای بررسی آرایش واژگانی جملات خبری گویش آتنی (از گویش های مازندرانی) به انجام رسیده است. هدف از این پژوهش شناخت و تحلیل گویش آتنی به عنوان یکی از گویش های ایرانی در معرض خطر است که با به کارگیری فرانظریه بهینگی در تعیین محدودیت های حاکم بر آرایش جملات خبری گویش و رتبه بندی آنان به انجام رسیده و با استفاده از تابلوها و نمودارها در چارچوب بهینگی ارائه شده است. در تحلیل بهینگی گویش، محدودیت های مورد استفاده به طور کلی در سه دسته، تقسیم بندی می شوند که عبارت اند از: محدودیت های انطباق (چپ هسته، چپ مشخص گر، چپ متمم)، محدودیت عناصر اجباری (هسته اجباری، مشخص گر اجباری) و محدودیت های ساختاری (به اقتباس از: Kuhn، 2003؛ مشتمل بر محدودیت وفاداری (خوانش کامل، تجزیه) و محدودیت نشانداری (عامل مشخص گر، عدم حرکت واژگانی، اقامت، فاعل، مبتدا انداز). نتایج پژوهش با تایید مفهوم وحدت در تنوع در انگاره های آرایش واژگانی ساخت های خبری گویش آتنی، وجود تنوعات میان زبانی را حاصل رتبه بندی متفاوت آنان به شمار آورده و جهان شمولی نظریه بهینگی را در ارتباط با تعداد ثابت تخطی ها از محدودیت های انطباق تایید می کند.
    کلیدواژگان: فرانظریه بهینگی، آرایش واژه، وحدت در تنوع، جمله ساده خبری، محدودیت انطباق
  • محمدرضا نصر اصفهانی، رضا فهیمی صفحه 85
    در این پژوهش دو داستان «علویه خانم» و «حاجی آقا» از هدایت و «ویولن روتچیلد» و «بانو و سگ ملوس» چخوف از دیدگاه طنز اجتماعی مورد تحلیل و مقایسه قرار گرفته اند. درون مایه این داستان ها نابسامانی هایی است که به صورت طنز گونه و خنده دار به تصویر کشیده شده اند. هریک از شخصیت ها نماینده قشر خاصی هستند. شباهت های اخلاقی و شخصیتی خاصی بین شخصیت های داستان ها از جمله حاجی آقا و یاکوف و همچنین آنا بانوی داستان چخوف و علویه خانم وجود دارد. اما آنچه در آثار این دو نویسنده متفاوت است نوع نگرش آن ها است؛ چخوف با لحنی امیدوارانه انتقاد می کند، حال آنکه یاس و ناامیدی در داستان های هدایت به افراط دیده می شود. مهم ترین موضوعاتی که در آثار مورد بررسی این دو نویسنده قابل توجه است عبارت اند از معضلات اجتماعی، بی عدالتی، وجود فساد در بین طبقات مختلف جامعه و همدردی با انسان ها، که همه این موارد با طنزی گزنده بیان شده اند و مخاطب را به ابراز همدردی وا می دار ند. هدف در این پژوهش بررسی مشترکات این دو نویسنده در شیوه پرداختن به طنز اجتماعی و مقایسه آن دو با یکدیگر است.
    کلیدواژگان: هدایت، چخوف، طنز اجتماعی، داستان کوتاه، مقایسه تطبیقی
  • خسرو جلیلی کهنهشهری، احسان شفیقی صفحه 109
    ادبیات تطبیقی به بررسی تلاقی ادبیات در زبان های مختلف و روابط پیچیده آن در گذشته و حال و روابط تاریخی آن از حیث اثرگذاری و اثرپذیری درحوزه های هنری، مکاتب ادبی و جریان های فکری می پردازد. در این میان تطبیق آثار شرقی با آثار غربی به عنوان دو قطب مقابل، همواره از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است. مقاله حاضر با طرح این سوال که «آیا نمایشنامه «شاه لیر» اثر شکسپیر ریشه در افسانه های کهن شرقی - ایرانی دارد؟» و پس از نشان دادن احتمال وجود ارتباط شاه لیر شکسپیر با شرق، سعی کرده است با تطبیق این نمایشنامه، با نمونه هایی از انواع مختلف منابع شرقی – ایرانی از جمله اسطوره فریدون، افسانه هندی گل بکاولی، قصه عرفانی قلعه ذات الصور، داستان میرزا خسته خمار و داستان پادشاه و سه دخترش، شباهت های موجود در روایت غربی با روایت های شرقی را نشان دهد. در این مقاله، با کاهش داستان شاه لیر به نه «بن مایه» و تطبیق آن با داستان های مورد نظر معلوم شد که این داستان با تطبیق بیش از نود درصدی بن مایه های اساسی آن با نمونه های شرقی، می تواند خاستگاه شرقی داشته باشد. پژوهش هایی از این دست در حوزه مطالعات ادبی معاصر ایران بی سابقه نیست، اما تا جایی که نویسندگان اطلاع دارند، پژوهش مستقلی درباره نمایشنامه شاه لیر شکسپیر، بر این اساس انجام نشده است.
    کلیدواژگان: شاه لیر، ایران، نمایش نامه، شکسپیر، ساختار
  • ابراهیم سلیمی کوچی صفحه 127
    پیشینه کهن تاریخ دینداری و ادبیات و تعامل خودانگیخته شان به نخستین گام های بشر در اندیشه ورزی و تفکر در احوال باطن باز می گردد. در روزگار ما هم ادبیات، دغدغه مند انعکاس درونمایه های مرتبط با حوزه یقین و اعتقاد و پرسش های هستی شناسانه ای است که به طور کلی جهان بینی آدمیان را رقم می زنند. جستار حاضر با عنایت به این درونمایه به بررسی تطبیقی دو رمان روی ماه خداوند را ببوس از مصطفی مستور و ژان باروا از روژه مارتن دو گار می پردازد. طرح سوالات بنیادین انسان مانند ایمان و دینداری و یا ناباوری و بی اعتقادی و چیستی و چرایی وجود خدا، عشق و زیستن و مردن از درونمایه های مشترک و همبسته این دو اثر است که در قالب یک پیرنگ و شخصیت پردازی متناظر بازگو شده اند؛ همان گونه که انعکاس اضطراب، تنهایی و بی پناهی قهرمانان دو داستان که به تردید و انکار و سرانجام به ایمان گرایی دوباره ختم می شود، از مضامین مشترک «موقعیت دینی» هر دو داستان است. در واقع این دو رمان با وجود خاستگاه های متفاوت و ورای ارزش های ادبی بومی شان در طرح مضمون بازگشت به خویشتن و رجعت به ریشه های معناآفرین و روح نواز آدمی در روزگار غلبه ناباوری انکار و تردید بر یقین و ایمان درنهایت توفیق یافته اند. مقاله حاضر با تکیه بر ابزارهای تحلیلی نقد مضمونی در حوزه ادبیات تطبیقی در صدد یافتن پاسخی است برای این پرسش که مضمون مشترک این دو اثر چه تناظرها و هم نهشتی هایی در درونمایه ها و سایر اجزای این دو رمان واقع گرا مانند پیرنگ و شخصیت پردازی ها به وجود آورده است؟
    کلیدواژگان: شکاکیت عصر مدرن، تناظر شخصیت و پیرنگ، مصطفی مستور، روژه مارتین دوگار، ژان باروا
  • علی عباسی، هانیه یارمند صفحه 147
    ژولین گرمس، روایت شناس و معنی شناس فرانسوی لیتوانی تباراست. او که از بارزترین متفکران اروپایی «تحلیلی مولفه ای» در معناشناسی به شمار می رود، کوشیده است الگوی منسجم و نظام مندی در باب مطالعه روایت و داستان ارائه کند. این نوشته تحلیلی نشانه- معناشناختی از داستان ماهی سیاه کوچولو است و سعی دارد فرآیند نشانه- معناشناختی این گفتمان را بر اساس الگوی مطالعاتی گرمس مورد مطالعه قرار دهد.
    نگارندگان در بررسی حاضر به مطالعه فرآیند نشانه- معناشناسی داستان «ماهی سیاه کوچولو» می پردازند تا پاسخ مناسبی برای این پرسش بیابند: عناصر اصلی و دخیل برای تولید معنا در داستان «ماهی سیاه کوچولو» کدامند؟»؛ به عبارت دیگر سازکارهای تولید معنا در این داستان کدام است؟ هدف از ارائه این مقاله بررسی ویژگی های روایی این داستان است تا مشخص شود چگونه روایت از خود عبور می کند تا حصر روایی را بشکند و تکثر روایی ایجاد کند؟
    کلیدواژگان: نشانه، معنا شناسی، کارکرد روایی داستان، ماهی سیاه کوچولو، کنشگر
  • روح الله رحمتیان، مرضیه زهره وندی صفحه 173
    در این پژوهش میزان استفاده از استراتژی های شناختی بین دانشجویان و ارتباط بین استراتژی های شناختی (استراتژی های آگاهانه) و استقلال دانشجویان زبان زبان آموزان فرانسه مورد بررسی قرار گرفته است.
    برای اندازه گیری میزان استفاده از استراتژی های شناختی و درک بهتر ارتباط موجود بین استراتژی های شناختی و استقلال، از پرسشنامه دوازه سوالی تلفیقی خود ساخته بر اساس تعاریف استراتژی های شناختی بر اساس دسته بندی پل سیر (1988) و امالی و شامو (1983) و پرسشنامه کیفی ژیلداس نژر در مقاله ای تحت عنوان «رویکرد جامعه شناختی 2006» استفاده شد.
    در این مقاله به کارگیری استراتژی های شناختی از قبیل خلاصه نویسی، به خاطرسپاری، حدس زدن، سازماندهی، تکرار، تمرین خارج از کلاس، استدلال و قیاس، ارتباط و تداعی کلمات، دسته بندی مطالب، یادداشت بردای، مرور و پژوهش نزد دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد مورد بررسی قرار گرفته است.
    تجزیه و تحلیل آماری داده های جمع آوری شده نشان داد که از میان استراتژی های شناختی، استراتژی های یادداشت برداری 30/76 درصد، استراتژی های مربوط به حدس معنی لغات 71/75 درصد و استراتژی ارتباط و تداعی کلمات 71/71 درصد بیشترین استفاده را داشتند.
    همچنین چنین نتیجه حاصل شد که در میان استراتژی های شناختی دو عامل جست وجوی منبع و ارتباط و تداعی کلمات با 58 درصد بیشترین تاثیر را در استقلال زبان آموز داشتند.
    کلیدواژگان: استراتژی های یادگیری، استراتژی های شناختی، استقلال زبان آموز
|
  • Fatemeh Koupa Page 1
    Expressing the Gnostic experiences and learnings through symbolic narrative texts have a long background. These texts due to exploiting the effective instrument for transferring the addressee from reality to objectivity and the narrator's mind guidance in the glorification manner provide the necessities of his/her transformation for separating from experiential ego and achieving the ideological world. In this way, Ghazzali's Resalato- Teir and Attar's Manteqo- Teir are two complete narrations with a masterful processing, which were written by a symbolic approach, which is indeed, a type of Gnostic epic that describes the heartfelt thought move in the form of adventurousness movement. In spite of the difference in the structure of both narrations such as: special attention of Attar to exploiting the intermediate narrations, using the primitive headings, explaining events and bringing on the stage the multilateral characters; consideration of Ghazzali to the joined narrative line, describing the unknown heroes and considering the maximum brevity in narration; the similarity cases of these two narrations are so important; as exploiting the viewpoint of “third person”, narrator as a whole wiseman and “travel” root in both narrations. Common feature is eventual distinction of travel; mobility, transformation and partnership of characters; and the indisputable governance of God (divine authority), which leads to the narrations having effective ability that is a solution of addressee's thought for moving from tangible to rational and determination to proof.
  • Khalil Parvini, Hossein Abedi, Gholamhossein Gholamhosseinzadeh Page 25
    Since the earlier times, stories on prophets, miracles and their adventurous and instructive life have received special attention as effective elements in the literature domain, embellished literary works and attracted attention of huge number of readers. One of the most enticing, influential and noteworthy of these stories is on Jesus Christ. In the literature of the past, most of the poetical interpretations of him are more under the influence of Islamic point of view and less on Christian one, which in most part is in conflict with Islamic trend of thought on some significant issues. In the modern literature and specially the contemporary Arabic and Persian poetry, the Islamic interpretation of Jesus is encountered by a considerable Christian turn and some concepts like Jesu's sufferings, his crucification, his sacrifice for redeeming the human’s sins and his resurrection after death derived from Gospel find their way into poetical works. These concepts have been converted into mythical and symbolic ones in the Christian art and considerably aid poets in expression of internal anxieties, victimized nations’ suffering, cruelty of governors, cruel governments and so on. Adonis and Ahmad Shamloo are two modernist and experimentalist poets that some parts of their poetry are devoted to symbolic and mythological depiction of Jesus Christ. Relying on American school in comparative study, this comparative study attempts to investigate the motif of Jesus in Adonis and Shamloo’s poetry in a comparative manner and analyze some considerable issues in their poetry including Jesus’ Christian or Islamic aspects, the styles of these two in depicting him, their points of commonality and difference in Jesu's symbolic interpretations and success or failure of each in applying these symbols.
  • Mahinnaz Mirdehghan, Shirin Mehmanchian Saravy Page 53
    The importance of researches within the syntactic scope of different languages and dialects in scientific frameworks has specifically gained interest within the Optimality Theoretic Framework (OTE), within which the variety differences can be defined by differential rankings of the same set of constraints, and the concept of “Unity in Variety” in different linguistic domains is achieved. The present dialectological study is aimed to investigate the word order of declarative projections (including transitive, intransitive and clefting sentences) in Ateni/ Saravi dialect of Mazandarani language. To achieve the goals of the investigation, 27 dialectal declarative sentences are analyzed and represented by the usage of tableaus and diagrams throughout the paper. The analysis is performed by the aid of Grimshaw's (2001) left alignment constraints (Head Left, Specifier Left and Complement Left) as well as her (2001, 1997) obligatory element constraints (Obligatory Head and Obligatory Specifier). For the sake of determining the appearance and absence of subject in the projections studied in the dialectal data, the research applies Kohn's (2003) structural constraints including that of faithfulness (Full Interpretation, Parse) and markedness ones (Opearator-Specifier, No - Lexical Movement, Stay). Following Grimshaw (2001), the investigation of the concept of unity in variety has been followed throughout this study not only by the usage of alignment constraints but also by their number of violations; i.e. the variation lies only in which of the constraints to be violated, and the number of times it violates. In accordance, the present research demonstrates that the sameness of the number of elements in the dialectal projections results in the sameness of the total number of alignment violations that approves the unity in spite of superficial linguistic varities.
  • Mohammad-Reza Nasresfehany, Reza Fahimi Page 85
    In this research, the two stories “Alavieh Khanoom” and “Haji Aqa” of Hedayat and the “Rotchyld Violin” and “Lady and Cute dog” of Chekhov have been analyzed and compared from the social satire viewpoint. The content of stories is corruption that has been depicted as humor and funny. A piece of characters is representative special class. There are special moral and personality similarities between the characters of the stories, (e.g. Haji Aqa and Yakof and also Lady Anna of Chekhov’s story and Alavieh Khanoom). But what differs in the work of authors, is in their attitude. Chekhov criticizes with tone of hopefully, while despair is seen in the Hedayat’s stories to superfluity. The important notable topics in the works of these authors include: social problems, injustice, and existence corruption between the various levels of society and sympathy with the people, all of which have been represented with biting satire and make the audience to express sympathy. The purpose of the study is to find out the commonalties and compare the authors in the method the pay to social satire.
  • Khosro Jalili Kohne Shahri, Ehsan Shafighi Page 109
    Comparative literature pays attention to the study of literature confluence literature in various languages and its complex relationship in the past and present as well as its historical relationships in term of effectiveness in the field of arts, literary schools, intellectual current issues and people. From this respect, comparing eastern oriented works with western ones as two opposite poles enjoys a particular importance. The present paper proposes the hypothesis that the play King Lear, a work of Shakespeare, is rooted in Iranian legends. After showing the possible relationship of King Lear with East, We has tried to compare the story of King Lear with several Iranian stories and myths such as Fereydoun myth, Indian GOl Bekavoli, devine story of Zatol Sour cast, story of tried, drunk Mirza and the story of king and his three daughters. By decreasing the King Lear to nine fundamental stories and comparing with them western samples, it was made clear that more than ninety percent of the King Lear stories are similar to the Iranian ones. Researches like this in the field of literature studies in modern Iran are not unprecedented. So as far as the authors know, no independent research on Shakespeare’s King Lear based on the above - mentioned hypothesis has so far been carried out.
  • Ebrahim Salimi-Kouchi Page 127
    The oldness of religiousness and literature, and their co-relation ascribe to the first steps of human being toward the reflections and inner contemplations. The contemporary literature is also involved in the representation of themes referring to belief, faith and ontological questions that create man’s point of view. The present article performs a comparative study of Kiss the Beautiful Face of God and Jean Barios. The man’s fundamental questions like faith, religion, unbelief, skepticism, existence of God, love, life and death are represented in a communal manner in two novels. Furthermore, the representation of anxiety, solitude, loneliness and homeless are included in the “religious situation” of the two stories that get to doubt, denial and at last to creed. Moreover, in spite of their different origins and their literary value, these two novels are really successful in representation of a theme like return to the significant as well as agreeable and meaningful roots of spiritual life. The likeable and symbolic end of these novels is among the pleasant themes of comparative literature that displays man’s common experiences, visions and points of view.
  • Ali Abbasi, Hanieh Yarmand Page 147
    Julien Greimas, a French man with Lithuanian descent, has a great knowledge on semantics and narratives. Greimas, who is one of the highlighted European thinkers on the grounds of “Componential analysis” of semantics, has tried to present a coherent and systematic pattern for the study of narration and story. This article is based on the semiotics analysis of “Mahi seyah kochoolo” (Little black fish) story and it tries to review the semiotics phase of this discourse according to Greimas model of study.In this article, we examine the semiotics process of “Mahi seyah kochoolo” story in order to find a right answer to this question: “What are the main elements, which make meaning in the aforesaid story?” In other words, “What are the elements of meaning production in this story?” The aim of this article is to review the narrative features of this story in order to make clear that how a story will pass from itself to break the narrative restriction and cause narrative diversit.
  • Rouhollah Rahmatian, Marzieh Zohre Vandi Page 173
    The main purpose of this study was to determine the degree of using cognitive learning and strategies of learning by Iranian French Language Learners. Furthermore, it aimed at determining the effect of using cognitive strategies on learner autonomy. In doing so, a questionnaire of 12 questions was filled in by 38 post-graduate students of TMU. The frequency of utilization of cognitive strategies including summarizing, memorizing, guessing the meaning of words, repetition, extra-curricular practicing, learning through comparative reasoning, note taking, using mnemo techniques, paraphrasing, review and research is studied. The results of Freidman test showed that the difference between the mean ranks was significant, and the most frequent strategies were note-taking (76.3%), guessing the meaning (75.65%), and elaboration (71.71%). In general, the results showed that among the cognitive strategies, there was almost a correlation between documentary research and extra-curricular activities. There was also a positive correlation with autonomy(58%).