فهرست مطالب

فصلنامه فقه و تاریخ تمدن
سال ششم شماره 22 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید رضاافتخاری صفحه 9
    در نگاه نخست به روند شکوفایی وتحول فرهنگ و تمدن اسلامی، تعارض عقل و نقل و عقلانیت و سنت به گونه ای جلوه می کند که در نظر کسی که در بررسی خود از سطح به عمق نمی رود تقابل تضاد گونه ی این دو فریبنده است. حال آن که کند و کاوی دقیق تر آشکار می سازد که آن چه اصحاب عقل و نقل را در پاره ای از مقاطع تاریخی در برابر یکدیگر قرار داده است تعارض در ماهیت مفاهیم عقلی و نقلی نیست، بلکه نوع تمسک به هر یک، به ویژه پای بندی شدید به نقل و سنت بوده که چنین نزاعی را سبب شده است. در این مقاله درصدد تبیین و تحلیل دو نکته برآمده ایم: نخست، از تاثیر تاریخی عقل و نقل در شکل گیری تمدن اسلامی، و سپس از فراز و نشیب روند واگرایی و همگرایی تفکر عقل گرا و نقل گرا سخن خواهیم گفت. حرکت تاریخی مزبور را در جریان نضج گرفتن تمدن و فرهنگ اسلامی از سه چشم انداز، مرحله ی تقابل و تعارض، مرحله ی همزیستی و تضارب، و مرحله ی همگرایی و تعاطی عقل و نقل، مورد بحث قرار داده ایم، هر چند، تحلیل آن ها در قالب مراحل تاریخی این حرکت دشوار می نماید چرا که به طور آشکار هم پوشی های فراوانی دارند.
  • علی چهکندی نژاد صفحه 36
    یکی از احکام خیارات، این است که تلف در زمان خیار از مال کسی رفته است که حق خیار فسخ ندارد و این حکم، تحت عنوان قاعده ی «التلف فی زمن الخیار ممن لاخیارله» معروف است و هدف اصلی این تحقیق، تعیین محدوده و قلمروی این قاعده می باشد. در این تحقیق، که به روش کتابخانه های تنظیم شده، ابتدا مستندات قاعده، مورد بحث قرار گرفته و سپس اقوال و نظرهای فقها در مورد جایگاه و مفاد آن مورد بررسی قرار گرفته و پس از بررسی های انجام شده این نتایج به دست آمد که؛ 1- این قاعده اختصاص به عقد بیع داشته و در سایر عقود معاوضی کاربردی ندارد. 2- ثانیا این حکم فقط در صورت تلف بیع بعد از قبض بر اثر آفت های آسمانی اجرا می شود، 3- این حکم اختصاص به خیار حیوان و شرط دارد که تنها برای مشتری ثابت است. 4- منظور از ضمان بایع در این قاعده ضمان معاوضی است نه ضمان واقعی و مفاد آن این است که اگر مبیع بعد از قبض در زمان خیار مختص مشتری تلف شود از مال بایع رفته بدین گونه که یک آن قبل از تلف، عقد بیع منفسخ شده و مبیع به ملک بایع داخل گردیده و تلف در ملک وی صورت گرفته است و باید ثمن را به مشتری مسترد نماید.
    کلیدواژگان: خیار فسخ، خیار حیوان، خیار شرط، بایع، مشتری
  • محسن رزمی، علی خسروی صفحه 66
    در این پژوهش با طرح آیات بغی قرآن و عرضه عبارات نهج البلاغه بر آن، تطبیق و هماهنگی کامل این دو کلام خالق و مخلوق در مباحث فقهی بغات را به اثبات می رسانیم و از این رهگذر محملی برای استناد فقهی به نهج البلاغه می یابیم.
    مقتضیات زمان، احکام اولیه فقهی بغات را تحت الشعاع قرار می دهد و اجرای آن را متوقف می کند. مانند تعامل امام علی (ع) با همدستان طلحه و زبیر و... پس از پیروزی در جنگ جمل. تفاوت دیدگاه مذاهب فقهی در احکام، شرایط و مصادیق بغات از مواردی است که در این پژوهش مطرح شده است. برای نمونه در عصمت مبغی علیه و حتی عدالت او بین فقهای شیعه و عامه اختلاف نظر وجود دارد. بعضی فقهای عامه حتی عدالت مبغی علیه را شرط نمی دانند. از این رو اگر شخصی بر امامی خروج کند و با شکست او، به اجبار، مردم را به اطاعت خویش وادارد، امام است و شورش بر علیه اش حرام. در جنگ با بغات تمام فقهای مسلمان اتفاق نظر دارند هر چند که در متعلق آن با یکدیگر اختلاف دارند.
    کلیدواژگان: تطبیق، بغات، قرآن، نهج البلاغه، مذاهب فقهی
  • مصطفی رجایی پور صفحه 94
    امروزه مسلمانان ارتباط بیشتری با پیروان دیگر مذاهب دارند و اقلیت های دینی در ایران با مسلمانان مراوده داشته و در کنار هم زندگی می کنند. از طرف دیگر، دانشجویان و ماموران نظام اسلامی به کشورهای مختلف دنیا سفر می کنند. مساله ی نجاست پیروان ادیان آسمانی و دیگر مکاتب و لزوم دوری از آن ها مشکلی است که افراد مقید به رعایت دستورات دینی را پیوسته در تنگنا قرارداده است. اما این مشکل در فقه شیعه قابل حل بوده، زیرا یکی از ویژگی های مهم مکتب تشیع؛ استفاده از عنصر اجتهاد در گستره نصوص دینی است. در مساله ی طهارت یا نجاست اهل کتاب که بیشتر مورد بحث فقهای پس از شیخ طوسی قرار گرفته است دو دیدگاه متفاوت وجود دارد. این پژوهش به نقد و بررسی ادله ی قائلین به نجاست ذاتی اهل کتاب پرداخته و نظریه ی طهارت ذاتی اهل کتاب را برتری داده و اقوال فقهای بزرگ در دوره های مختلف را به همراه ادله آن ها نقل و تجزیه و تحلیل کرده است.
    کلیدواژگان: اهل کتاب، طهارت، نجاست، یهودیان، مسیحیان، زردشتیان، رجس، کافر
  • محمود غفوری نژاد، مرضیه رسولخانی شهنانی صفحه 131
    قتل، زنا، سرقت، سه نوع تجاوز و ستم است که در قوانین کیفری یهود و اسلام، جرم است و دارای مجازات می باشد. روند این مقاله به این صورت است که سه جرم قتل، زنا و سرقت از کتاب مقدس یهودیان که تورات و تفسیرهای آن می باشد اخراج گردیده و توضیحات لازم درمورد این سه جرم از همین متون داده شده وهم چنین سه جرم قتل، زنا، سرقت در دین اسلام از قرآن کریم و سنت استخراج گردیده و توضیحات لازم ارائه شده است، که نکته های مشترک و اختلافی استخراج گردیده و سپس به مقایسه ی آن ها و نتیجه گیری پرداخته شد؛ که بر اساس تحلیل و استدلال عقلی که بر پایه مطالعات کتابخانه ای انجام شد نکته های زیر قابل توجه می باشد:در متون یهود مجازات قتل، قصاص می باشد و چیزی به عنوان دیه وجود ندارد به جز در یک مورد. اما در دین اسلام قصاص در مواردی قابل تبدیل به دیه می باشد و حتی در مواردی قاتل مورد عفو واقع می شود. در متون یهود زنا دارای شدیدترین مجازات ها است که من جمله آن ها سوزاندن در آتش می باشد ولی در اسلام مجازات سوزاندن جایگاهی ندارد و جهت حفظ آبروی مسلمانان شرایط سختی برای اثبات این جرم قرار داده شده است. در متون یهود مجازات سرقت از اهمیت چندانی برخوردار نیست و مجازات آن، تنها پرداخت غرامت است در حالی که در اسلام تا حدی به این مساله اهمیت داده شده که پس از محرز شدن شرایط (که آن هم به سختی محرز می شود) حد آن قطع دست مجرم می باشد.
    با توجه به مقایسه و ذکر تفاوت های مجازات ها در دو دین یهود و اسلام در این سه جرم به این هدف و نتیجه می رسیم که دین مقدس اسلام افراط آیین یهود را به اعتدال و میانه روی باز آورد و نگارنده ی مقاله در حد توان خود چهره ضد خشونت اسلام را به اثبات می رساند
    کلیدواژگان: قتل، زنا، سرقت، جرم، مجازات، یهود، اسلام
  • زهرا سعادتی فر صفحه 162
    اسکندر مقدونی، چهره ی شگفت انگیز تاریخ که در نگارش سرگذشت وی دوگانگی به وجود آمده و روایت های دینی نیز به پیچیدگی داستان افسانه ای او افزوده تا او را به شخصیت نیمه اسطوره ای تغییر شکل داده است. البته تاریخ خوانان با شناختی که از دو چهرگی اسکندر دارند به خوبی می دانند آن گروه که وی را ارباب قهرمانان پیروزی های مثبت ارزیابی می کنند تنها کارشان بر اساس نادانسته ها و مفروضات است نه بر پایه ی حقیقت.
    نفوذ نماد اسکندر در تاریخ و فرهنگ پارسی، بسی مایه ی تعجب است، شاید یک سبب آن ایجاد قهرمان در برابر قهرمانان ایران زمین که جنبه ی مذهبی ندارد، باشد.
    تصویر مناسب و راستینی که می توان از وی با شیوه ی تحقیق دریافت کرد، روند این تعصبات را می کاهد در این مقاله بر آن شدیم تا پس از هزار سال، واقعیت وجودی اسکندر و پیامد ارزشی و تاریخی یورش و پیروزی های او را بازگو کنیم و دیگر این که چیرگی بر سرزمین پارسی با ورود تمدن و علوم یونانی به عرصه ی دانش اسلامی چه بوده است، این در حالی است که در روزگار هجوم اسکندر، دودمان فرهیختگان بزرگ ترین امپراتوری تاریخ بشر به ثبت رسیده است.
    کلیدواژگان: اسکندر، نسب نامه، سلوکیان، مقدونیه، تاثیر علوم یونانی، مقدونی
  • زهرا فهرستی، زیبا سرچمی صفحه 192
    پدیده ی تجارت انسان به ویژه زنان و کودکان امروزه به عنوان یک جرم سازمان یافته ی فراملی مطرح است و مقاوله نامه های بین المللی متعددی در جهت مبارزه ی با آن منعقد گشته است.
    سیاست تقنینی ایران در دوران قبل از انقلاب اسلامی مبتنی بر پذیرش و امضاء برخی تعهدات بین المللی و تدوین قوانین پراکنده ای در جهت مقابله ی با آن بوده است، ولی به دلیل سیاست های رژیم پهلوی عملا توفیق چندانی حاصل نشد.
    بعد از انقلاب اسلامی، شاهد تحولات چشم گیری در این زمینه هستیم که مهم ترین آن ها تصویب قانون مبارزه با قاچاق انسان در سال 83 می باشد.
    مقاله ی حاضر پس از بیان سیاست های تقنینی در این زمینه به بررسی و تحلیل قانون مبارزه با قاچاق بر اساس مبانی فقهی پرداخته، نقایص موجود در این زمینه را بیان کرده و راهکارهایی را جهت رفع کاستی ها و انطباق هر چه بیشتر آن قانون با شریعت اسلام و قانون اساسی ارائه کرده است.
    کلیدواژگان: قاچاق، قاچاق انسان، مقاصد جنسی، مفسد فی الارض، افساد فی الارض، فتنه
  • قربانعلی کناررودی، سهیلا نعیمی صفحه 219
    تاریخ نویسان مسلمان، شروع درگیری های بین اعراب مسلمان با دولت ساسانی را از زمان ابوبکر می دانند، هرچند در زمان خلافت خلیفه ی دوم، فتوحات شدت بیشتری یافت. یکی از نبردهای بین اعراب مسلمان و ساسانیان، نبرد بویب بود که پس از نبرد جسر (پل) اتفاق افتاد و منجر به پیروزی ساسانیان شد، با این وجود ایران نتوانست از این موفقیت، بهره ی چندانی ببرد. اختلاف در سال وقوع جنگ و نام فرماندهان و هم چنین اختلاف در نام پادشاه ایران و خلیفه مسلمانان، از نکته های موجود در منابع می باشد. این پژوهش با بیان و مقایسه ی اختلاف موجود درمنابع، برآن است تا به زمان دقیق نبرد و نام فرماندهان جنگ و هم چنین نام پادشاه ایران از سویی و خلیفه ی مسلمانان از سوی دیگر دست یابد.
|
  • S.R.Eftekhari, Ph Page 9
    The first glance at the developing trend of the evolution of the Islamic culture and civilization, and the confrontation between intellect and traditionand the paradoxical condition between rationality and tradition manifests itself in such a way that it becomes elusive from the individual’s point of view without penetrating from the surface into the depth.This article seeks to study, explain, and analyze two main points in this concern: first, it proceeds to discuss the historical effect of wisdom and narration to shape the Islamic civilization; second, it goes on to investigate the ups and downs trend of similarities and dissimilarities of rationalism and traditionalism. Later on, the paper considers the historical background of the aforementioned matter during the advancement of the Islamic culture and civilization in three perspectives: the contradiction and confrontation stage; coexisting and multiplying aspect, and the parallel stage of wisdom and tradition.
  • A., Chahkandi Nejad Page 36
    One of the injunctions of options and freedom of choice occurs when there is wasting and losing one’s property in which one has no right to dissolve it. This is called” the rule of wasting at the time of option on a person who has no choice.”This article is interested in observing the limitation of the domain of this rule which is done based on the library technique.At first, the documentaries of the rule is under consideration, and then the words and opinions of the jurisconsults on this status and usages is studied.Later on, the paper proceeds to conclude the following
    Results
    First of all, this rule is specially applicable to the selling- tie, not in other applied agreements; second, this decree is applicable to only wasting the sold things after considering the heavenly events and pests. Third, this order is particularly workable for the animal case of option and it only depends on the customer’s situation. It is implied that if the sold goods is wasted, lost, or destroyed after receiving at the time when the customer receives it, the selling –tie is dissolved and its price must be returned to the purchaser. Finaly, the aim of the selling warranty according to this rule is the compensation for the wasted thing, not a real one.
  • Gh.A.Kenar Rudi Page 66
    Muslim historians consider the beginning of the conflicts and skirmishes between the Muslim Arabs and the Samanid government with the Abu Bakr’s reign, though the victories were intensified during the second caliph’s time. One of the conflicts between the Muslim Arabs and the Samanids was that of Buwayb following the Battle of Bridge, in which the Samanids won the war. However, Iran was not able to benefit enough from that victory. There are different views concerning the date of the war, the names of the commanders-in-chief, and the names of the kings as well as the names of the caliphs.This paper is an atempt to observe the accurate date of the battle as well as the names of the war commanders and those ofkings and caliphs.
  • M.Rajaee Page 94
    Today, Muslims have more relations with the followers of other religions, and the religious, in Iran, have more communications with muslims and also live together with them. On the other hand, the Islamic regime official and the students constantly take trips to various countries all over the world.The quest of untouchability of the heavenly religions followers and other schools and the necessity of keeping away from them is a problem that brings about a serious confinement for the committed individuals to obeying the religious injunctions.However, this problem is solvable through regarding the shi,i school and jurisprudence. For, one of the special aspects of the shi,i school is the application of the ijtehad element in the expansion of the religious texts.There are two different viewpoints on the matter of purification or impurification of the followers of the book which are controversial to the post- sheikh Toosi jurists.This paper is an attempt to investigate and oriticize the proofs of those who believe in the inherent untouchability of the book followers as well as the superiority of the theory of the inherent purification of the book followers.Then, the paper proceeds to recount and analyze the sayings of the great jurists in various periods as well as their reasons and proofs.
  • M.A. Rasool Khani Page 131
    Murder, incest or adultery, and theft or robbery are three forms of encroachments and oppressions which under the Jewish and Islamic criminal laws are considered crime and felony that deserve punishment and penalty.This paper seeks to deal with these three kinds of crime: murder, incest, and theft based upon the Gosspel with its interpretation (exegisis) extracted from it while presenting necessary explanations in this concern. It is also interested in studying these three types of crime based on the Holy Qur’an as well as on traditions with particular explanations and comparisons ending in a reasonable conclusion.The article proceeds to investigate in this context considering a basic analysis and Intellectual reasoning based upon the library studies, which results in the following remarkable points: - In the Jewish texts the punishment of murder is retaliation, and there is nothing as blood-money payment, except in one case. But in Islam, retaliation can be in the form of blood-money payment in some cases, and occasionally, it may be forgiven.- Under Jewish law, incest or adultery has the severest punishments including body cremation, but in Islam there are serious conditons to prove it to preserve a Muslim’s dignity.- Under the Jewish law, theft or robbery is not of great importance, and its Penalty is only paying compensation for it, while according to Islam, this felony is important, for if it is proved, the penalty is cutting off the hand.- In conclusion, it is observed that the religion of Islam is more moderate and humane than the Jewish creed Thus, the author is attempting to Prove that Islam is the religion of kindness and tenderness, not of cruel and violent nature.
  • Z. Saadati Far Page 162
    The characteristics of Alexander of Macedonia as a wonderful historical heroic figure along with the contrasting views on his biography as well as the legendary complexity caused by religious versions, have caused him to be considered as a semi- mythical figure and a hero in history.Of course the history readers having the knowledge of his dual images, know well that those who consider him the master of victorious heroes evaluate him positively because their observation is based only upon their unknown information and suppositions, rather than on the basis of reality.The influence of Alexander as a symbol in Persian history and culture is surprising. Perhaps it is partly due to producing of him a hero against the Iranian heroes, with no religious aspect.The true image of him is possible when he is studied through investigational methods, so that the trend of peejudices is reduced.This article is an attempt to study the factuality of Alexander existence as well as the value of consequences of his historical rushes and invasions, after a thousand years, in order to recount his victories.The paper also seeks to investigate the effect of his conquest on the Persia land resulting in the introduction of the Greek civilization and sciences into the field of Islamic knowledge. However, the appearance of many learned men, at the time of Alexander’s invasion, as the greatest emperor of human history, has been recorded.
  • Z.Fehresti, Z.Sarchami Page 192
    The phenomenon of the trade of human beings illegally, specially children and women, is considered an international institutionalized crime and felony, against which various international protocols have been written and signed. In Iran, certain policies during the Pre-Islamic Revolution based on the acceptance and the signature of certain international commitments as well as the Compilation and imposition of some scattered laws to fight against it have been made, but they have not been very workable in practice due to the policies of the Pahlavid Regime. Following the Islamic Revolution, remarkable transformations and developments In this area have been made, the most important of which is the passing of the anti-smuggling law in 1383.The present paper is an attempt to investigate and analyze the anti-smuggling of human beings law based upon the jursiprudential principles while expaining certain policies in this concern. It also observes its existing flaws and defects while offering some practical approaches to remove its shortages and imperfections and trying to conform it with the Divine Laws of Islam and with the constitutional law as well as possible.
  • Gh.A.Kenar Rudi , S.Naeemi, Ma Page 219
    Muslim historians consider the beginning of the conflicts and skirmishes between the Muslim Arabs and the Samanid government with the Abu Bakr’s reign, though the victories were intensified during the second caliph’s time. One of the conflicts between the Muslim Arabs and the Samanids was that of Buwayb following the Battle of Bridge, in which the Samanids won the war. However, Iran was not able to benefit enough from that victory. There are different views concerning the date of the war, the names of the commanders-in-chief, and the names of the kings as well as the names of the caliphs.This paper is an atempt to observe the accurate date of the battle as well as the names of the war commanders and those ofkings and caliphs.