فهرست مطالب

چغندر قند - سال بیست و هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1390)

مجله چغندر قند
سال بیست و هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسین عزیزپور، سید یعقوب صادقیان، حمید شریفی صفحه 1
    یکی از عواملی که به دلیل کاهش کیفیت و کمیت زراعت چغندرقند زمستانه در منطقه خوزستان را تهدید می‪کند، بیماری گال زگیلی ناشی از قارچ (Urophlyctis leproides) می‪باشد. برای اصلاح لاین‪های مقاوم به این بیماری، شناخت ژنتیک عامل بیماری‪زا و اطلاعات کافی از ترکیب‪پذیری عمومی (GCA) و خصوصی(SCA) و هم‪چنین نوع عمل ژن و یا ژن‪های کنترل‪کننده مقاومت به این بیماری ضروری می‪باشد. به این منظور، تعداد شش لاین که دارای عکس‪العمل‪های متفاوت به عامل بیماری بودند به‪عنوان والدین به‪ همراه 15 هیبرید F1 حاصل از آن‪ها در قالب طرح بلوک‪های کامل تصادفی در سه تکرار کاشته و مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه ژنتیکی مقاومت به گال از طریق روش دو و مدل یک گریفینگ و هم‪چنین روش هیمن انجام شد. در این مطالعه واریانس ژنتیکی شاخص‪های آلودگی بیماری، یعنی وزن گال به وزن ریشه و وزن گال، معنی‪دار گردید. اثر GCA و SCA نیز برای این صفات معنی‪دار شد که بیان‪گر نقش اثر افزایشی و غیرافزایشی ژن‪ها در کنترل مقاومت به بیماری می‪باشد. نتایج تجزیه به‪روش هیمن حاکی از آن بود که عمل ژن برای شاخص‪های آلودگی به عامل بیماری به‪طور متوسط، به‪صورت غالبیت کامل بوده و مقاومت به بیماری عمدتا توسط ژن‪های مغلوب کنترل می‪شود. به‪طور کلی استفاده از گزینش دوره‪ای برای تجمع ژن‪های مطلوب در لاین‪های والدینی قبل از تعیین هیبریدهای مناسب توصیه می‪شود.
    کلیدواژگان: تجزیه ژنتیکی، ترکیب پذیری عمومی و خصوصی، چغندرقند زمستانه، گال زگیلی
  • عبدالجلیل اسلامی زاده، علی کاشانی، حمید شریفی، مصطفی حسین‪پور، غفور زاده دباغ صفحه 13
    در این تحقیق تاثیر گیاهان زراعی ذرت علوفه‪ای، گندم، چغندرقند و شبدر به عنوان کشت قبلی بر شیوع بیماری گال‪زگیلی چغندرقند مورد بررسی قرار گرفت. در سال اول ذرت علوفه‪ای بهاره، گندم، شبدر و چغندرقند به عنوان محصولات پیش‪کاشت در قالب طرح بلوک‪های کامل تصادفی با چهار تکرار از نظر میزان بقایای گیاهی، میزان نیتروژن برگشتی به خاک و تاثیر آن‪ها بر نسبت C/N خاک بررسی گردید. در سال دوم چغندرقند در محل آزمایش سال قبل کشت و دو تیمار شامل مصرف 35 کیلوگرم نیتروژن اضافی و عدم مصرف نیتروژن اضافی به آزمایش اضافه گردید و شدت آلودگی بیماری گال‪زگیلی بعد از کاشت محصولات مختلف و نیز کاربرد نیتروژن اضافی به صورت کرت‪های خرد شده در چهار تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از سال دوم آزمایش نشان داد که درصد آلودگی، خصوصیات کیفی گال و وزن گال به‪طور معنی‪داری تحت تاثیر محصولات پیش‪کاشت و کاربرد نیتروژن اضافی قرار نگرفت. در عین حال، کشت چغندرقند بعد از چغندرقند و ذرت علوفه‪ای بهاره به ترتیب بیشترین و کمترین درصد آلودگی را نشان داد. هم‪چنین بیشترین و کمترین وزن گال تولید شده مربوط به کشت چغندرقند بعداز شبدر و گندم به‪ترتیب با 770 و 349 کیلوگرم گال در هکتار بود. به‪طور کلی به‪نظر می‪رسد تاثیر محصولات فصل زراعی پیشین بر شدت آلودگی به بیماری گال‪زگیلی یکسان است.
    کلیدواژگان: چغندرقند، دزفول، گال‪زگیلی، محصولات پیش کاشت
  • شیرین فتاحی، دوستمراد ظفری، سیدباقر محمودی صفحه 25
    چهار ژنوتیپ اصلاح شده چغندرقند در برابر عوامل مهم پوسیدگی ریشه شامل Pythium aphanidermatum، Phytophthora drechsleri،) AG 2-2) Rhizoctonia solani و (R. solani (AG 4 در شرایط گلخانه مورد ارزیابی قرار گرفتند. گیاهان 10 تا 12 هفته‪ای با زادمایه هریک از عوامل بیماری‪زا مایه‪زنی شدند. زاد مایه در مورد عوامل بیماری‪زای پیتیوم و فیتوفترا کشت سه تا پنج روزه آن‪ها روی محیط کشت CMA و در مورد قارچ رایزوکتونیا نه دانه ذرت آلوده به قارچ بود. ارزیابی مقاومت در قالب آزمایش‪های مجزا برای هر بیمارگر و به‪صورت طرح کرت‪های کاملا تصادفی و با سه تکرار انجام شد. یک ماه بعد از مایه‪زنی میزان پوسیدگی ریشه ها با مقیاس‪های موجود محاسبه گردید. نتایج نشان داد که ژنوتیپ‪های 16.P-19SB، 44.P-19SB و 78.P-19SB سطحی از مقاومت را نسبت به پوسیدگی پیتیومی دارا هستند. هم‪چنین ژنوتیپ 78.P-19SB نسبت به P. drechsleri پایین‪ترین آلودگی را بعد از شاهد مقاوم نشان داد. در ارزیابی ژنوتیپ‪های چغندرقند نسبت به R. solani با گروه آناستوموزی 4، ژنوتیپ 16.P-19SB از میزان آلودگی نزدیک به رقم مقاوم Dorotea برخوردار بود. در ارزیابی مقاومت ژنوتیپ‪های چغندرقند مورد مطالعه نسبت به) AG 2-2) R. solani سه ژنوتیپ اصلاحی 16.P-19SB، 44.P-19SB و 78.P-19SB با شاهد مقاوم Dorotea اختلاف معنی‪داری نداشتند. به نظر می‪رسد که ژنوتیپ‪های 16.P-19SB، 78.P-19SB و 44.P-19SB ژرم پلاسم‪های مناسبی برای دورگ‪گیری و تهیه ارقام متحمل چغندرقند به عوامل بیماری‪زای پوسیدگی ریشه باشند. این گزارش اولین مورد از وجود منبع مقاومت در گونه Beta vulgaris نسبت به بیمارگرهای ریشه ناشی از P. aphanidermatum و P. drechsleri در ایران محسوب می‪شود.
    کلیدواژگان: پوسیدگی ریشه، چغندرقند، مقاومت، Pythium aphanidermatum، Phytophthora drechsleri، Rhizoctonia solani
  • فرشته حیدری تاج‪آبادی، مسعود احمدزاده، اسما معین‪زاده صفحه 39
    برای کنترل قارچ Sclerotinia sclerotiorum استفاده از برخی باکتری های آنتاگونیست در مواردی با موفقیت همراه بوده است. از آن‪جا که فاکتورهای محیطی مانند منابع کربن روی استرین‪های بیوکنترلی موثر می‪باشد و استفاده از کربوهیدرات‪های خالص در تولید انبوه این عوامل صرفه اقتصادی نداشته از این‪رو در بسیاری موارد از ضایعات کشاورزی و صنعتی غنی از کربوهیدرات‪ها ‪(مثل ملاس) استفاده می‪گردد. در این تحقیق جدایه UTPF61از میان 47 جدایه Pseudomonas fluorescens انتخاب شد. سپس تاثیر دو محیط کشت حاوی ملاس چغندرقند و نیشکر در افزایش جمعیت و خاصیت آنتاگونیستی باکتری در شرایط آزمایشگاه و خاصیت بیوکنترلی باکتری در شرایط گلخانه روی میزبان آفتابگردان بررسی شد. نتایج نشان داد که تفاوت معنی‪داری بین دو محیط کشت حاوی ملاس چغندرقند و نیشکر از نظر تاثیر روی جمعیت و خاصیت بیوکنترلی باکتری در شرایط آزمایشگاه و گلخانه وجود ندارد اما این دو محیط کشت با شاهد اختلاف معنی‪داری داشتند. در شرایط گلخانه 80 درصد گیاهان به‪وسیله خاصیت بیوکنترلی باکتری حاصل از محیط کشت ملاس چغندرقند و 78 درصد گیاهان به‪وسیله خاصیت بیوکنترلی باکتری حاصل از محیط کشت ملاس نیشکر در مقابل قارچ محافظت شدند. بررسی پارامترهای رشدی گیاه آفتابگردان در شرایط گلخانه نشان داد که ملاس چغندرقند تاثیر بیشتری بر افزایش وزن خشک گیاه داشت اما از نظر تاثیر بر طول ساقه، طول ریشه و وزن‪تر بین این دو محیط کشت تفاوت معنی‪داری وجود نداشت.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، بیوکنترل، چغندرقند، سودوموناس فلورسنس، کربوهیدرات‪ها، ملاس، نیشکر
  • محمدرضا جهاداکبر، حمیدرضا ابراهیمیان، سعید واحدی صفحه 53
    به‪منظور تعیین واکنش به شوری آب در چهار مرحله رشد چغندرقند شامل کاشت تا سبز شدن، سبز شدن تا استقرار، استقرار تا بسته شدن کانوپی و بسته شدن کانوپی تا برداشت مطالعه‪ای در اصفهان در قالب طرح کرت‪های یک بار خردشده بر پایه بلوک‪های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. به این منظور سه رقم چغندرقند (7233-P29*MSC2، ICو 7233) در 11 تیمار مدیریت مصرف آب شور در مراحل مختلف رشد مورد مقایسه و ارزیابی قرار گرفتند. براساس نتایج سه سال آزمایش بالاترین عملکردریشه و عملکرد قند به تیمار شاهد تعلق داشت که کمترین شوری آب آبیاری را دریافت کرده بود. افزایش شوری آب عملکردریشه و عملکرد قند را کاهش داد. کمترین کاهش عملکردریشه در مرحله چهارم رشد و بیشترین واکنش به شوری در مرحله اول رشد مشاهده شد. آبیاری با آب با شوری هشت دسی‪زیمنس بر متر در مراحل سوم و چهارم رشد تاثیری بر کاهش عملکردریشه نداشت ولی در مرحله اول رشد به‪صورت معنی‪دار عملکردریشه را کاهش داد. تیماری که در تمام مراحل رشد با آب دارای شوری 12 دسی‪زیمنس بر متر آبیاری شده بود کمترین عملکردریشه را نسبت به شاهد آزمایش داشت. آبیاری با آب دارای شوری 12 دسی‪زیمنس بر متر در مرحله چهارم رشد تاثیری بر عملکردریشه نداشت ولی از مرحله دوم به بعد تاثیر معنی‪داری بر عملکردریشه داشت و مقدار آن را به طرز چشمگیری کاهش داد. آب آبیاری با شوری هشت و 12 دسی‪زیمنس بر متر در طی فصل رشد به‪ترتیب معادل 24 و 33 درصد عملکردریشه را در مقایسه با شاهد کاهش داد. با کاهش شوری آب می‪توان مرحله حساسیت به شوری در چغندرقند را به تعویق انداخت. با افزایش شوری آب آبیاری از 8 هشت به 12 دسی‪زیمنس بر متر، عملکردریشه از مرحله دوم رشد به بعد به طرز قابل ملاحظه‪ای کاهش یافت. براساس نتایج، بیشترین حساسیت به شوری در مراحل اول و دوم رشد چعندرقند می‪باشد و با افزایش شوری آب آبیاری حساسیت به شوری در چغندرقند افزایش می‪یابد.
    کلیدواژگان: چغندرقند، دوره رشدریشه‪ای، شوری آب آبیاری، واکنش به شوری
  • علیرضا مرجوی، محمدرضا جهاداکبر صفحه 67
    این بررسی طی سال‪های 1379 تا 1384 جهت مطالعه تاثیر کودهای آلی کمپوست زباله شهری و لجن فاضلاب بر محصول چغندرقند در سال اول و آخر تناوب چهار ساله (چغندرقند، ذرت علوفه‪ای، پیاز، گندم و چغندرقند) در ایستگاه تحقیقاتی آبیاری و زهکشی رودشت اصفهان در کرت‪های ثابت انجام شد. در هر سال چهار تیمار مصرف کودهای آلی(کمپوست شهری 25 و 50 تن در هکتار و لجن فاضلاب 15 و 30 تن در هکتار) به همراه تیمار شاهد (عدم مصرف کودآلی) در یک طرح بلوک‪های کامل تصادفی با سه تکرار در این تناوب بررسی شد. براساس نتایج به‪دست آمده در این تناوب مشخص شد که بالاترین مقادیر کربن‪آلی، پتاسیم و سرب قابل جذب خاک در تیمار مصرف50 تن کمپوست شهری و بالاترین مقادیر عناصر فسفر و مس قابل جذب خاک برای تیمار 30 تن لجن فاضلاب مشاهده شد. با گذشت زمان، کود کمپوست شهری توانست میزان روی قابل جذب خاک را به‪صورت معنی دار افزایش دهد. مصرف کودهای آلی کمپوست زباله شهری و لجن فاضلاب به‪صورت معنی دار عملکردریشه چغندرقند را افزایش، اما درصدقند را کاهش دادند. این کاهش با مصرف لجن فاضلاب نسبت به کمپوست زباله شهری بیشتر گردید. در سال آخر تناوب اثرات کودهای آلی مورد بررسی بر عملکرد قندناخالص معنی‪دار نبود، اما به‪دلیل افزایش ناخالصی های ریشه با مصرف کودهای آلی کمپوست زباله شهری و لجن فاضلاب عملکرد قندخالص نسبت به سال اول تناوب به‪صورت معنی داری کاهش یافت. در نتیجه مصرف این نوع کودها به‪خصوص کود لجن فاضلاب به‪صورت مداوم برای منطقه رودشت اصفهان و در خاک‪های ریز بافت قابل توصیه نمی باشد.
    کلیدواژگان: چغندرقند، زباله شهری، کمپوست شهری، لجن فاضلاب
  • عبدالحسین ضیاییان، محمود نیرومندجهرمی، حمید نوشاد صفحه 85
    تصور بر این است که با استفاده‪از کودهای نیتروژنه کندرها (Nitrogen slow-release fertilizers)به‪توان حلالیت این کود را کاهش و راندمان آن را بالا برد. اثرات کاربرد اوره (کود نیتروژنه محلول) و اوره فرمالدئید (کود نیتروژنه کندرها) در سه منطقه مهم چغندرکاری استان خراسان، بررسی شد. در هر منطقه، با استفاده‪از طرح بلوک‪های کامل تصادفی در سه تکرار، اثرات شش تیمار کودی شامل سه سطح 75، 100 و 125 درصد نیتروژن موردنیاز محاسبه شده براساس آزمون خاک، از دو منبع اوره و اوره فرمالدئید، مقایسه شد. قبل‪از کاشت و سه بار در طول دوره داشت نمونه خاک تهیه و میزان نیتروژن نیتراتی و آمونیومی آن‪ها تعیین گردید. در طول دوره داشت در سه نوبت نمونه برگ تهیه و میزان نیتروژن نیتراتی آن‪ها اندازه‪گیری شد. علاوه‪بر این در زمان برداشت نیز خصوصیات کمی و کیفی ریشه ها تعیین گردید. نتایج نشان داد که کاربرد 250 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار از منبع اوره فرمالدئید (معادل 650 کیلوگرم در هکتار اوره فرمالدئید) در مقایسه با تیمار مصرف صددرصد نیتروژن از منبع اوره (شاهد) عملکردریشه و شکرسفید را به ترتیب حدود 1500 و 300 کیلوگرم در هکتار بهبود داد. میانگین عملکردریشه و شکر با کاربرد 250 کیلوگرم نیتروژن خالص از منبع اوره فرمالدئید به ترتیب 836/48 و 544/6 تن در هکتار بود. کاربرد اوره فرمالدئید در مقایسه با اوره، غلظت نیتروژن نیتراتی و آمونیومی خاک ها را افزایش داد.
    کلیدواژگان: اوره، اوره فرمالدئید، چغندرقند، کودهای نیتروژنه کندرها، نیتروژن آمونیومی، نیتروژن نیتراتی
  • حمیدرضا احمدزاده اراجی، محمد عبداللهیان نوقابی*، غلامعلی کمالی، سعید واحدی صفحه 101

    به‪منظور بررسی علل افزایش چشمگیر میانگین عیارقند چغندرقند تولیدی کشور در سال 1386 و ارتباط آن با پارامترهای اقلیمی، حوزه های چغندرکاری کارخانه‪قند چناران انتخاب شد. علت این انتخاب نزدیکی به ایستگاه هواشناسی سینوپتیک گلمکان و آمار مطمئن هواشناسی و هم‪چنین دسترسی به آمار و اطلاعات دقیق مربوط به بهره‪برداری کارخانه‪قند مذکور بود. مهم‪ترین پارامترهای اقلیمی موثر بر عیارقند چغندرقند (دما، بارش، رطوبت نسبی، ساعت آفتابی و سرعت باد) و تغییرات آن‪ها در سال 1386 در مقایسه با سال‪های قبل مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه رگرسیونی بر روی عدد نهائی عیارقند چغندرقند این کارخانه طی سال‪های 1380 تا 1386 به‪عنوان متغیر وابسته و پارامترهای اقلیمی ماهانه به‪عنوان متغیر مستقل انجام شد. هم‪چنین اثر پارامترهای اقلیمی بر تغییرات میزان افت و عیار چغندرقند طی دوره بهره‪برداری بررسی گردید. اطلاعات روزانه تغییرات افت و عیار چغندرقند در سال 1386 بر پارامترهای اقلیمی منطقه برازش داده شد و ضرایب همبستگی خطی محاسبه گردید. با استفاده از روش گام به گام پیش‪رونده مهم‪ترین پارامتر از بین عوامل موثر بر عیار و افت چغندرقند تعیین شد. نتایج نشان داد که از بین متغیرهای اقلیمی، مهم‪ترین عامل موثر بر عیار چغندرقند در هر سال دمای کمینه در مردادماه (معادل ماه اوت) می‪باشد. از لحاظ تاثیر عوامل اقلیمی بر تغییرات افت و عیار چغندرقند طی دوره برداشت و تحویل چغندرقند، نتایج نشان داد که تعداد روزهای با دمای چهار درجه سانتی‪گراد زیر صفر و کمتر از آن (یخبندان) و رطوبت نسبی به‪ترتیب بیشترین همبستگی را با میزان افت و عیار چغندرقند در سال 1386 داشته‪اند. بنابراین، توجه به پارامترهای اقلیمی مخصوصا کمینه دما در مردادماه و در صورت گرم شدن شدید هوا آبیاری مناسب و به‪موقع ممکن است در افزایش عیار چغندرقند تاثیر قابل‪توجهی داشته باشد. برنامه ریزی صحیح برداشت و تحویل چغندرقند طی فصل پاییز با توجه به پیش‪بینی های هواشناسی می‪تواند در کاهش افت و ضایعات چغندرقند و افزایش عیار آن نقش مهمی داشته باشد.

    کلیدواژگان: بارش، چغندرقند، دمای بیشینه، دمای کمینه، دامنه دما، رطوبت نسبی، ساعت آفتابی، سرعت باد، عیارقند
|
  • M.H.Azizpour, S.Y. Sadeghian, H. Sharifi Page 1
    The crown wart disease caused by Urophelyctis leproides on sugar beet is very important in the growing areas of North Khuzestan influencing quantity and quality of the crop. The objectives of our research were to estimate general combining ability (GCA) and specific combining ability (SCA) of sugar beet lines as well as the gene action governing resistance to this disease. A randomized complete block design with three replications was used to evaluate six parents and their 15 F1 crosses. The method 2 and model 1 of Griffing and also Hayman method were used to estimate variance components. Resistance indices of the disease, ratio of gal weight to root weight and gal weight were measured on these genotypes.. The genotypic effects were significant for the disease indices. GCA and SCA were also significant indicating the importance of both additive and non-additive gene effects in controlling the disease resistance. The results from Hayman analysis showed complete-dominance for the traits under study and resistant genes appeared to be recessive. A recurrent selection program with new recombination in each generation for pyramiding valuable genes in inbred lines is suggested before selecting useful hybrid combinations.
  • J. Eslamizadeh, A. Kashani, H. Sharifi, M. Hosseinpour, G. Zadehdabagh Page 13
    In this research, the effect of crops such as corn, wheat, sugar beet and clover as previous crop on incidence of leaf and crown wart disease of sugar beet was studied. In the first year, corn, wheat, clover and sugar beet were planted as previous crop in a randomized complete block design with four replications. The amounts of turnover of nitrogen to the soil due to crop residue and their effects on soil C/N ratio were measured. In the second year, sugar beet was planted on the previous year’s experiment site and two treatments of 35 kg additional nitrogen and no nitrogen application, in addition to previous crop treatments, were added to the experiment. Therefore, in the second year, the intensity of leaf and crown wart disease infection after different crops and applying additional nitrogen was studied as a split plot design in four replications. The second year results showed that intensity of the disease, the quantitative wart characteristics and wart weights neither was affected significantly by the previous crop nor by additional nitrogen application. However, planting sugar beet after sugar beet and corn showed the highest and lowest incidences of infection, respectively. Also, the highest and lowest wart weights resulted from planting sugar beet after clover and wheat with 770 and 349 kg/ha, respectively. It was, therefore, concluded that the previous crop had no effect on the intensity of infection to leaf and crown wart disease.
  • Sh. Fattahi, D. Zafari, B. Mahmoudi Page 25
    Four sugar beet genotypes with different reactions to root rot pathogens were evaluated for resistance to important root rot agents including Pythium aphanidermatum, Phytophthora drechsleri, Rhizoctonia solani AG-2-2 and R. solani AG-4. Inoculums for Pythium and Phytophthora were 3-5 day actively growing colony of the pathogens on CMA medium, while for Rhizoctonia isolates were nine infected corn kernels. Evaluation of resistance to the pathogens was carried out in separate experiments as completely randomized design with three replications. Diseases severity index was measured a month after inoculation based on the available scales. The results showed that genotypes SB19-P.16, SB19-P.44 and SB19-P.78 were rather tolerant to Pythium rot. The genotype SB19-P.78 showed the lowest infection symptoms to Phytophthora rot after the resistant cultivar (Dorotea). Evaluation of sugar beet genotypes for Rhizoctonia root rot resistance showed that the genotype SB19-P.16 had a lower infection rate to AG-4 which was very close to Dorotea. Genotypes SB19-P.78, SB19-P.16 and SB19-P.44 were not significanly different from Dorotea with regard to resistance to R. solani AG-2-2. It seems that SB19-P.16, SB19-P.78 and SB19-P.44 genotypes could be included in the breeding programs to increase the resistance of sugar beet varieties. It is recommended to further evaluate these genotypes in additional experiments. In this paper, we are reporting resistant genetic germplasm of sugar beet to P. aphanidermatum and P. drechsleri for the first time in Iran.
  • F. Heidari Tajabadi, M. Ahmad Zadeh, A. Moein Zadeh Page 39
    The most common pathogenic agent in sunflower is Sclerotinia sclerotiorum which in some cases can be successfully controlled by some antagonistic bacteria. Environmental factors such as carbon sources are effective on antagonistic strains but application of pure carbohydrates for mass production of these agents is expensive. So in most cases agricultural and industrial residues (such as molasses) which are rich of such carbohydrates are used. In this research, the strain UTPF61 was selected out of 47 strains of Pseudomonas fluorescens. Then, the effect of two media containing sugar beet molasses and sugar cane molasses on growth, antagonistic efficacy (in vitro), and antifungal activity of the bacterium on sunflower in greenhouse was investigated. Results showed that there was no significant difference between the two media in terms of growth and antagonistic efficacy of the bacterium in both environmental but they were significantly different from the control treatment. The two media were effective on antagonistic efficiency in greenhouse trials (with 80% and 78% protection against the fungus, respectively). Investigation of sunflower growth paramters in greenhouse trials indicated that sugar beet molasses increased dry weight of sunflower, but no significant difference was observed between these two media for the length of stem, length of root and fresh weight of plant.
  • M.R.Jahadakbar, H.R.Ebrahimian, S. Vahedi Page 53
    In order to study the effect of irrigation water salinity on quality and quantity of sugar beet (Beta vulgaris) at four growth stages, an experiment was conducted in Rudasht Salinity and Drainage Research Center from 2004-2006. In this experiment, 11 different water salinity treatments and three sugar beet cultivars (IC, 7233 & 7233-P29*MSC2) were considered using split plot design based on randomized complete block design with four replications.The results showed that the increase in irrigation water salinity from 4 to 8 and from 8 to 12 ds/m EC caused significant reduction in root yield (RY), sugar yield (SY) and white sugar yield (WSY). The highest belonged to the check treatment. The least reduction in root yield and the highest response to salinity were observed at the 4th and first growth stages, respectively. Irrigation with 8 ds/m EC of water had no significant effect on RY at the third and fourth growth stages, but at the first growth stage it significantly decreased RY. Irrigation water with 12 ds/m EC had no significant effect on RY at fourth growth stage, but at the other growth stages significantly decreased RY. Irrigation with 8 and 12 ds/m EC decreased RY about 24, 33 percent as compared to the check at all growth stages, respectively. By increasing the irrigation water salinity from 8 to 12 ds/m, RY was dramatically decreased from the second growth stage afterwards. It can be concludedthat the first and second growth stages have the highest sensitivity to salinity and that the increased soil salinity results in increased sensitivity of sugar beet to salinity.
  • A.R.Marjovy, M.R.Jahadakbar Page 67
    The study was conducted during 2002- 2007 in the first and last stage of a four-year rotation (sugar beet, forage maize, onion, wheat and sugar beet) at Research Station of Irrigation and Drainage Rudasht. In each year, four treatments of organic fertilizers (25 and 50 t/ha urban compost and 15 and 30 t/ha sewage sludge) with a control (no organic fertilizer) were studied in a randomized complete block design with three replications. It was revealed that the maximum organic carbon content, available potassium and lead in the soil was observed in the 50 t/ha urban compost, treatment whereas the maximum available phosphorous and copper in the soil was associated with the application of 30 t/ha sewage sludge. As time elapsed, the available zinc in the soil was enhanced significantly by application of urban compost. Utilization of urban compost as well as sewage sludge significantly enhanced the sugar beet root yield. However, the sugar content was decreased. The decrease in sugar content was greater for the sewage sludge treatment than for the urban compost treatment. In the last year of the rotation, the effect of application of the organic fertilizer on sugar yield was not significant. However, due to the increase in the root impurities resulted from the application of urban compost as well as sewage sludge, the white sugar yield in the last year showed a significant decrease in comparison with that of the first year of the rotation. It follows that continuous application of the types of organic fertilizers, particularly the sewage sludge, to the Rudasht district of Esfahan as well as regions with a fine textured soil is not recommended.
  • A. Ziaeyan, M. Niromand Jahromi, H. Noshad Page 85
    Urea is the most common form of nitrogen fertilizer used in sugar beet cultivation. Urea has a high solubility and its losses are high and consequently its efficiency is low. It is supposed that urea solubility can be limited and its efficiency can be increased by using slow-release nitrogen fertilizers. By conducting an experiment in three important sugar beet cultivation areas of Khorasan Province, the effects of Urea (soluble form of N-fertilizer) and Urea formaldehyde (slow-release N-fertilizer) application in sugar beet cultivation were investigated. In each area, by using a randomized complete block design replicated three times, effects of six fertilizer treatments including three levels of 75, 100 and 125 percent of nitrogen requirement calculated based on soil test from two sources of Urea and Urea formaldehyde were evaluated. Soil samples were taken before cultivation and three times during the growing season and their NO3-N and NH4-N content were determined. During the growing season, leaf samples were taken three times and their NO3-N content was determined. In addition, the quantity and quality of roots were determined after harvesting. The results showed that application of 250 kg N.ha-1 from Urea formaldehyde (equal to 650 kg. ha-1 Urea formaldehyde), with mean root and white sugar yields of 48.836 and 6.544 t.ha -1 respectively, improved the root and white sugar yields for 1500 and 300 kg.ha -1 respectively as compared with the control treatment. Application of Urea formaldehyde as compared with urea increased the NO3-N and NH4-N content of the soils. In two out of the three sites, the increase in white sugar yield due to this treatment was more than one ton per hectare. This finding necessitates more research concerning the application of Urea formaldehyde in sugar beet production.
  • H. R. Ahmadzadeh-Araji, M. Abdollahian-Noghabi, G. A. Kamali, S. Vahedi Page 101

    In order to study the reason for the prominent increase of the average of sugar content in sugar beet produced in Iran in 2007 and finding the relation of this increase with climatic parameters, Chenaran sugar factory district was chosen. Due to precise and reliable statistical data of sugar factory during the campaign and weather data, Chenaran sugar factory was chosen for this investigation. The most important climatic parameters affecting the sugar content of sugar beet (temperature, precipitation, relative humidity, sunshine hours and wind speed) as well as their changes in 2007 in comparison with the previous years were investigated. Regression analysis on the final number representing the sugar content of sugar beet produced in the factory during 2001- 2007 as dependent variable and monthly climatic parameters as the independent variables was conducted. Furthermore, the effect of climatic parameters on soil tare and sugar content of sugar beet during the campaign was analyzed. The daily data of soil tare and sugar content in Darzab district during the campaign of the sugar factory in 2007 were arranged in the form of 10-day averages which were fitted against the 10-day averages of sugar beet soil tare and sugar content and subsequently linear correlation coefficients were calculated. By using the stepwise method, the most important factors were determined. The results showed that among the climatic parameters, the most significant factor affecting sugar content was the minimum temperature in August. The decrease of minimum temperature on August is justifiable by considering the plant physiological changes. The number of days with a temperature of -4°C or less (freezing days) and relative humidity, respectively, had the highest correlation with the soil tare and sugar content in 2007. Therefore, the climatic parameters, especially the minimum temperature in August and in case of the severe increase of temperature, proper and well-timed irrigation has significant effect on sugar content. Proper planning of harvesting and delivering the sugar beet during Autumn regarding to meteorological forecasting in each zone can play a substantial role in decreasing the soil tare and increasing the sugar content of sugar beet.