فهرست مطالب

مطالعات قدرت نرم - پیاپی 1 (بهار 1390)

نشریه مطالعات قدرت نرم
پیاپی 1 (بهار 1390)

  • 192 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/10/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سخن مدیرمسئول
    صفحه 0
  • الگوهای قدرت نرم در خاورمیانه
    عبدالله قنبرلو صفحه 7
    این مقاله ضمن تاکید بر این مفروضه که قدرت نرم در شرایط نوین جهانی اهمیت بالایی پیدا کرده، در پی پاسخ به این سوال است که چرا الگوهای متعددی از قدرت نرم در منطقه خاورمیانه ظهور کرده اند؟ در پاسخ روی این نکته تاکید شده که مولفه های ثابت و معینی برای قدرت نرم وجود ندارد، چرا که قدرت نرم می تواند جلوه های مختلفی داشته باشد. عناصر تشکیل دهنده قدرت نرم به تبع شرایط زمانی و مکانی امکان قبض و بسط دارند. در حالی که منابع و ابزارهای قدرت سخت در تمامی کشورها تقریبا مشابه است، بنیان ها و سازوکارهای خلق قدرت نرم مختلف است. از این رو، اشکال مختلفی از دولت ها با قدرت نرم امکان ظهور یافته اند. از دوره جنگ سرد تاکنون چند الگوی متفاوت قدرت نرم در منطقه ظهور کرده اند که در این مقاله نمونه های مصر، جمهوری اسلامی ایران، و عربستان سعودی، ترکیه، و قطر مورد بررسی قرار می گیرند. هر یک از این دولت ها روی ابزارها و سازوکارهای خاصی از قدرت نرم تاکید بیشتری داشته اند.
    کلیدواژگان: قدرت نرم، قدرت منطقه ای، رهبری فکری، موفقیت، دیپلماسی صلح خواهانه، مصر، جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی، ترکیه، قطر
  • جایگاه قدرت نرم در قدرت ملی با تاکید بر جمهوری اسلامی ایران
    زهرا پیشگاهی فرد، محمدباقر قالیباف، مهدی پورطاهری، صادقی صفحه 37
    رویدادهای بین المللی به نفع خود است. کشورها برای حفظ موجودیت امنیت و رفاه شهروندان خود و نیز مقابله با تهدیدات خارجی ناگزیرند سیاست ها و برنامه هایی را جهت افزایش توانمندی و قدرت ملی خود به کار گیرند.
    شرایط جدید نظام بین الملل باعث شده مولفه های جدیدی در ساختارهای رسمی بین الملل نقش ایفا کنند و کشورها برای تامین منافع ملی خود ابزارها و راه های جدیدی را به کار گیرند که مهم ترین آنها را می توان بهره گیری از قدرت نرم دانست.
    جمهوری اسلامی ایران با توجه به موقعیت حساس استراتژیک و ژئوپلیتیک خود ناگزیر استضمن توجه و تقویت جنبه های مختلف قدرت سخت (توان نظامی و اقتصادی) به تقویت ابعاد قدرت نرم خود نیز بپردازد.
    ایران زمانی می تواند از قدرت نرم خود بهره ببرد و به تقویت قدرت ملی خود دست یابد که استراتژی، راهبرد و نیز ارزش های مطلوب خود را به گونه ای ارائه دهد که از دو بعد ملی و فراملی مولفه های تولید قدرت خود نهایت بهره برداری را به عمل آورد.
    پژوهش حاضر تلاش دارد با رویکردی توصیفی تحلیلی به شناسایی عوامل و مولفه های قدرت نرم پرداخته و جایگاه این مولفه ها را در قدرت نرم ایران مورد بررسی قرار دهد.
    نتایج تحقیق نشان می دهد مولفه های قدرت نرم در مجموع اثرگذاری مثبتی بر قدرت ملی ایران دارند، اما کشور ما نتوانسته است از مولفه های فراملی موثر بر قدرت نرم، بهره برداری بهینه و مناسبی را به عمل آورد.
    کلیدواژگان: قدرت، قدرت ملی، قدرت سخت، قدرت نرم، جمهوری اسلامی ایران
  • مطالعه الگوهای نوین جنگ رسانه ای غرب علیه جمهوری اسلامی ایران
    علیرضا عبدالهی نژاد صفحه 63
    (موردشناسی: تحلیل محتوای مطالب خبری مرتبط با دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری سال 1388 در تارنمای بی بی سی فارسی)رسانه های جمعی از قدرت تاثیرگذاری و اقناع بخشی مخاطبان برخوردارند و از این رو، یکی از کارکردهای اساسی آنها در سازندگی افکار عمومی است. اما همین قدرت نمادین و اقناعی در شرایط خاصی از سوی صاحبان قدرت در نظام بین المللی (امپریالیسم رسانه ای) مورد سوء استفاده قرار می گیرد. در چنین شرایطی رسانه ها به عنوان ابزار نظام سلطه با دستکاری در نمادها و واقعیت ها و ایجاد سوگیری در اخبار و گزارش ها به دنبال تغییر اذهان و افکار عمومی در چارچوب منافع نظام سلطه برمی آیند.
    انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال 1388 و حوادث پس از آن یکی از زمینه های ایجاد یک هجمه وسیع و سنگین روانی و سیاسی از سوی امپریالیسم رسانه ای غرب به شمار می رود که در بستر زمان تا مدت ها تداوم یافت.
    این مقاله به بازنمایی مطالب خبری مرتبط با دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال 1388 در تارنمای فارسی بی بی سی می پردازد. این پژوهش به روش تجزیه و تحلیل محتوا انجام شده است. در پژوهش حاضر تلاش شده با تمرکز ویژه بر الگوهای فرایندی خبر، نحوه تهیه و تنظیم مطالب خبری در رسانه بی بی سی با تاکید بر وب گاه (تارنما) بی بی سی فارسی و چگونگی بازنمایی پدیده انتخابات دهم ریاست جمهوری در این رسانه، یکی از اساسی ترین شیوه ها و تاکتیک های اثرگذاری رسانه ای بر مخاطبان هدف یعنی”بازنمایی“و”انگاره سازی“رسانه ای در یک چارچوب توصیفی تبیینی مورد واکاوی و ارزیابی قرار گیرد. جامعه آماری این پژوهش، مطالب خبری مرتبط با ایران در پایگاه اینترنتی (تارنما) فارسی”بی بی سی“است که در 6 ماهه نخست سال 1388 (مقطع قبل و بعد از برگزاری دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در ایران در روز جمعه 22 خردادماه) به صورت به هم پیوسته و روزانه به دست آمده است. حجم نمونه این تحقیق شامل 300 مطلب متنوع خبری کاملا مرتبط با پدیده انتخابات، حاشیه ها و رویدادهای قبل، حین و پس از آن، در مقطع زمانی 6 ماهه (اردیبهشت ماه تا مهرماه سال 1388) است که به صورت جداگانه کدگذاری شده اند.
    بر اساس یافته های پژوهش، تمرکز اصلی وب سایت بی بی سی فارسی بر ارزش های خبری”شهرت“و”برخورد“یا ترکیبی از این دو است. این رسانه همچنین در بازنمایی پدیده انتخابات 88 بیشترین تمرکز را بر روی مطالب حاشیه ای انتخابات عموما منفی داشته و از این رهگذر در صدد انگاره سازی منفی از محیط سیاسی ایران برآمده است.
    این رسانه به دور از اصول روزنامه نگاری عینی به ویژه توجه به اصل”بی طرفی“در تهیه، تنظیم و انتشار اخبار، به”بازنمایی“رویدادها و حوادث مربوط به صحنه انتخابات ایران در چارچوب راهبردهای خبری تبلیغی خود علیه جمهوری اسلامی پرداخته و به نسبت 66درصد اخبار خود را با جهت گیری منفی علیه ایران منتشر کرده است. بی بی سی از این رهگذر بدنبال ارائه تصویری فراواقعی و بازنمایی شده از صحنه سیاسی ایران و القای”بحران“،”آشوب“،”بی ثباتی سیاسی“،”تشدید نافرمانی مدنی“به مخاطبان انبوه خود در داخل کشور و محیط بین المللی برآمده است.
    کلیدواژگان: بی بی سی، تارنمای فارسی، بازنمایی، انتخابات 88، ایران
  • جنگ نرم، بازی های رایانه ای اسلام ستیز و پدافند غیر عامل
    ابراهیم برزگر، محسن لعل علیزاده صفحه 93
    بعد از پایان جنگ سرد غرب و در راس آن آمریکا به موازات فعال سازی قدرت سخت افزاری خود می کوشد تا جلوه هایی از جدال دینی و فرهنگی را سازماندهی کند. پدیده ای که از آن با عنوان جنگ نرم یاد می شود. آیا جنگ نرم علیه اسلام و جمهوری اسلامی یک واقعیت است یا اینکه آن گونه که برخی پنداشته اند، تصوری ناشی از «توهم توطئه» است؟ پس از فروپاشی شوروی، آمریکا مصرانه در تلاش است که کشورها و گروه های اسلامی را اصلی ترین خطر برای صلح و امنیت جهانی معرفی کند. باعنایت به مستندات فراوان معتقدیم که تئوری توهم توطئه، صرفا به منظور به انحراف و انفعال کشاندن اذهان مطرح شده است. سوال اصلی آن است که بازی های رایانه ای محصول غرب به عنوان یکی از ابزارهای جنگ نرم چه نقشی در نگرش و باورهای دینی افراد به ویژه نوجوانان و جوانان اثر منفی داشته است؟ فرضیه ان است که غرب در جنگ نرم خود علیه اسلام و تشیع از طریق بازی های رایانه ای می کوشد تا ذهن و فکر کودکان و نوجوانان را همراه و سازگار با اندیشه های خود کند و در این عرصه توفیقاتی نسبی هم داشته است.
    در سوال چگونگی مواجهه آن بر این پنداریم که با عنایت به ظرفیت های بالقوه ایدئولوژیک و فنی، نه تنها می توان با این پدیده مقابله کرد، بلکه توان آن را داریم که درد جهت اشاعه ارزش ها و آرمان های متعالی اسلامی در سراسر دنیا بکوشیم.
    کلیدواژگان: جنگ نرم، بازی های رایانه ای، اسلام ستیزی، پدافند غیر عامل
  • دیپلماسی عمومی ابزار امپریالیسم فرهنگی آمریکا در خاورمیانه
    مهسا ماه پیشانیان صفحه 119
    اگرچه تلاش برای حفظ امنیت و بقای رژیم صهیونیستی، تسلط بر منابع نفتی و اقتصادی و تامین امنیت سه، مولفه ای است که روابط ایالات متحده آمریکا با خاورمیانه را از دوران جنگ سرد تاکنون شکل داده است؛ اما به دنبال افزایش احساسات ضد آمریکایی در میان مردم منطقه پس از 11 سپتامبر 2001 و به خصوص پس از سرنگونی حکومت های مستبد و حامی غرب در سال 2010، دیپلماسی فرهنگی به عنوان ابزاری در خدمت امپریالیسم فرهنگی آمریکا با اتخاذ راهکارهایی همانند ترویج دموکراسی غربی، تاسیس شبکه های رادیو و تلویزیونی و ایجاد جامعه مجازی در شبکه های اجتماعی برای ترویج ارزش های آمریکایی و جذب قلوب و اذهان مردم کشورهای اسلامی به کار گرفته شد. در حالی که گسترش هرچه بیشتر احساسات ضد آمریکایی در منطقه، عدم گرایش مردم به شبکه های رادیویی و تلویزیونی آمریکا و انتقادات بسیار گسترده از این کشور به علت حمایت از رژیم صهیونیستی، حکومت های فاسد و مستبد و حضور گسترده در منطقه نشان از عدم کارایی و موفقیت دیپلماسی فرهنگی این کشور در میان مردم منطقه دارد. در همین راستا در این مقاله تلاش می شود تا با استفاده از چارچوب نظری امپریالیسم فرهنگی به بررسی ماهیت، مفهوم، پیشینه و عملکرد دیپلماسی فرهنگی به عنوان محور دیپلماسی عمومی آمریکا در خاورمیانه بپردازیم.
    کلیدواژگان: دیپلماسی فرهنگی، امپریالیسم فرهنگی، دیپلماسی عمومی، ترویج دموکراسی، آمریکا ستیزی
  • طراحی فضای سناریوی شبکه های اجتماعی در ارتباط با جنگ نرم (در افق برنامه پنجم توسعه)
    سید مرتضی موسویان صفحه 161
    شبکه های اجتماعی از افراد و (یا سازمان هایی) ساخته می شوند، که هر یک از آنها به عنوان یک فرد یا گروه در این شبکه حضور دارند و می توانند با تعداد دیگری از افراد و گروه ها ارتباط مستقیم یا غیرمسقیم داشته باشند. اعضای این گروه ها بر اساس رابطه ای خاص از قبیل دوستی یا هم کلاسی بودن و یا همکار و هم رشته بودن و یا داشتن علائق و اعتقادات مشترک و یا هر نوع رابطه دیگری با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند. در این شبکه ها اعضا، اطلاعات شخصی خود از قبیل نام، نام خانوادگی، عکس، شماره تماس، محل کار، محل تحصیل و... را در دسترس سایر اعضای شبکه قرار داده و اطلاعات شخصی دیگر اعضا را مشاهده می کنند.
    در حالی که 74 درصد از جمعیت جهانی اینترنت از شبکه های اجتماعی و وب نوشت ها استفاده می کنند، پیش بینی می شود در سال 2014 کاربرهای شبکه های اجتماعی به 7/3 میلیارد برسد. این در حالی است که 63درصد از مردم آسیا و اقیانوسیه در دفتر کار و منزل از شبکه های اجتماعی استفاده می کنند.
    مسئله پژوهش حاضر تکلیف بند ج از مواد 3 و 10 قانون برنامه پنجم توسعه کشور (1394 1390) است، نوع توسعه ای کاربردی است و طراحی سناریوی آینده شبکه های اجتماعی در ارتباط با جنگ نرم را دنبال کرده است. پس از شناخت روند های کلان، پیشران های کلان و چالش های راهبردی با توجه به آخرین سناریوهای جهانی در زمینه شبکه های اجتماعی، پیشران ها و چالش های راهبردی کشور در زمینه شبکه های اجتماعی، احصا شد. جایگاه پیشران-های با عدم قطعیت بالا که در عین حال با اهمیت ترین آنها نیز هستند با استفاده از پانل خبرگان و استفاده از نرم افزار تخصصی میک مک (Micmac) مشخص شد و عدم قطعیت های «امنیت» و «زیر ساخت مناسب» به عنوان با اهمیت ترین عدم قطعیت ها شناخته شدند. هم چنین با توجه به ارتباط معنادار این دو عدم قطعیت، فضای دوبعدی شکل گرفت، به طوری که در محور مختصات افقی طیفی از «امنیت» تا «نا امنی» و در محور عمودی نیز طیفی از «زیرساخت مناسب» تا «زیرساخت نامناسب» مطرح شد. با اضافه کردن عامل جنگ نرم به عنوان عاملی حیاتی در تعاملات هزاره سوم، فضای سناریو از دو بعدی به سه بعدی تغییر یافت. طیف جدید در یک طرف «جنگ نرم» و در طرف دیگر «جنگ سخت» را دارا است. بدین ترتیب هشت فضا احصا شد. و از میان این فضاها تنها یک فضای زیر انتخاب شد؛ امنیت، زیرساخت مناسب، جنگ نرم؛با در نظر گرفتن ترکیب مناسب برای فضای مطرح شده، فضای سناریوی شبکه های اجتماعی با رویکرد جنگ نرم (در افق برنامه پنجم توسعه) به صورت ذیل تبیین شد:ایجاد زیر ساخت مناسب و توجه به الزامات امنیتی در شبکه های اجتماعی به منظور بهره-گیری از این بستر برای رقابت های هزاره سوم در قالب های جنگ نرم
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، جنگ نرم، سناریونویسی
|
  • Soft Power Model in the Middle East
    Abdollah Qanbarloo Page 7
    As it is presumed that soft power has gained a lot of importance in modern global circumstances, the present study aims to provide an answer to this question: why have numerous models of soft power appeared in the Middle East? It should be noted that soft power does not have specific permanent components, because it can manifest itself in different forms. The components of soft power change based on the conditions of time and space. While the sources and tools of hard power are almost the same in different countries, the bases and functions of soft power are varied. Therefore, different forms of governments with soft power have been able to appear. Since the Cold War, different models of soft power have appeared in the region, among which the models of Egypt, the Islamic Republic of Iran, Saudi Arabia, Turkey and Qatar are analyzed in this article. Each of these countries emphasizes specific forms and functions of soft power.
  • The Status of Soft Power in National Power
    Dr Zahra Pishgamifard, Dr Mohammad Baqer Qalibaf, Dr Mehdi Poortaheri, Dr Sadeqi Page 37
    Power, is the ability of an actor to use the resources and facilities properly in order to influence the international events to his own benefit. Countries have to develop policies and plans for improving ability and national power to protect security and the welfare of their citizens and counter foreign threats. The new circumstances of the international system have made new factors play an important role in the official international structures, and to protect their national interests, countries have to employ new means and methods, the most important of which is employing soft power. Because of its critical strategic and geopolitical situation, the Islamic Republic of Iran has to improve its soft power along with its hard power (the military and economic power). Iran can use its soft power and improve its national power, only when it develops its values, strategies and approaches in a way that it can take full advantage of the two national and international aspects of generating power. The present study aims to find out the factors and components of soft power and analyze the status of these factors on Iran’s soft power, using a descriptive-analytical approach. The results of the study show that soft power factor have a positive effect of Iran’s national power; however, Iran has not been able to take full advantage of the international factors influencing soft power.
  • A Study of Western Media War against the Islamic Republic of Iran
    Alireza Abdollahi Nejad Page 63
    Mass media has the power to influence the people, and therefore one of their main functions is to shape public opinion. The same symbolic power is misused by the authorities in the international system (media imperialism) in special circumstances. In such circumstances media, as a tool in the hands of the hegemonic system, is used to change public opinion to serve the interests of the hegemonic system by manipulating symbols and realities and biasing reports and news. The Iranian presidential election in 1388 (the Iranian solar calendar) and the ensuing events gave the western media imperialism grounds for a full-scale psychological and political invasion which lasted for a long time.The present study deals with the BBC website news programs about the 11th round of presidential elections in Iran, and uses the content analysis method for this purpose. It aims to illustrate and analyze one of the major methods of influencing the audience, i.e. media representation, by concentrating on news process models, preparing and arranging news in BBC, particularly BBC website, and how this website broadcast news. The statistical population includes the news programs about Iran on the BBC Persian Website in the first six month of 1388. The statistical sample includes 300 pieces of news related to the election and the events before and after the election in a period of six month, which are coded separately.The results of the study show that the main focus of the BBC Persian Website was the news values of “reputation” and “confrontation”, or a combination of the two. In representing the 1388 Iranian election, BBC focused on marginal issues, mainly negative ones, and tried to represent the political climate of Iran negatively. It disregarded the principles of journalism, such as “impartiality”, in the preparation and broadcast of news, and represented the events in its own framework of news and propaganda against Iran; it was biased against Iran in 66% of its news. BBC made a great attempt to represent an unreal image of the political arena in Iran and induce a feeling of “crisis”, “riot”, “political instability” and “civil disobedience” in the audience about Iran, both inside the country and around the world.
  • Anti-Islamic Computer Games and Passive Defense
    Mohsen Lalalizadeh Page 93
    Since resorting to force and conventional war using military hardware cannot be easily justified, the west, especially the United States, has launched a religious and cultural invasion along with the expansion of their military power. The first question in this study is whether soft war against Islam and the Islamic Republic of Iran is a reality or it is, as some believe, the “hallucination of plot”? After the collapse of the Soviet Union, the US has made a great attempt to represent Islamic countries and groups as the main threat to world peace and security. Based on abundant evidence, we believe that the hallucination of plot theory is formulated merely to mislead public opinion and induce inactivity. The other question raised in this paper is whether western computer games, used as soft war tools, have had a negative influence on the religious attitude and beliefs of people, especially the youth and teenagers, or not? In its soft war against Islam and the Shiite, through computer games, the west has tried to direct the children and teenagers’ way of thinking towards its own standpoint, and has been somehow successful. Although the west has been relatively successfully in its soft war, we believe that by relying on our technological and ideological potentials we can oppose this phenomenon and disseminate the Islamic ideals throughout the world.
  • Public Diplomacy as the Cultural Imperialism of the US in the Middle East
    Mahsa Mahpishanian Page 119
    While attempts to protect the Zionist regime and it security, and domination over economic and oil resources have shaped the relationship between the US and the Middle East since the Cold War, after the escalation of anti-American sensations among people after the 9/11th, and especially the collapse of pro-western dictatorial governments in 2010, cultural diplomacy was employed as a tool serving the cultural imperialism of the US, through propagating western democracy, launching radio and television channels and creating virtual societies in social networks to propagate American values and win the heart and control the mind of people in Islamic countries. The escalation of anti-American sensations in the region, lack of interest in American radio and television channels, widespread criticism of this country because of its support for the Zionist regime, and other dictatorial corrupt governments, and its pervasive presence in the region show that the cultural diplomacy of this country has not been successful in the region. The present study aims use the theoretical framework of cultural imperialism to analyze the nature, concept, background and conduct of cultural diplomacy as the main axis of public diplomacy of the US in the Middle East.
  • Developing the Space for the Social Network Scenarios of Soft War
    Morteza Mousavian Page 161
    Social networks are composed of individuals (or organizations), each of which are present in the network as an individual or group, and can establish contact with some other individuals or groups either directly or indirectly. The members of these groups establish contact with each other because they are friends, classmates, colleagues, have similar interests or beliefs or such like. The members share some personal information such as name, photo, contact number, workplace and the like. At present 74% of the world population uses social networks and weblogs, and it is predicted that in 2014 the number of social network users will rise to 3.4 billion; 63% of the people in Asia and Australasia use social networks at home or work. This study deals with the third paragraph of Articles 3 and 10 of the Fifth Plan for Development of Iran (2011-2015). It is developmental and applicational and is intended to design the future scenario of social networks about soft war. After studying the grand processes, grand propellants and strategic challenges with regard to the last global scenario about social networks, the propellant and strategic challenges of Iran in social networks were estimated. The position of propellants with lack of high certainty, which are the most important, were determined using reporters’ panels and the Micmac software; the uncertainties of “security”, and “proper infrastructure”, were chosen as the most important uncertainties. Because of the significant relationship between these two certainties, a two-dimensional space was developed, and a spectrum of “security” to “insecurity” was put on the horizontal axis, and a spectrum of “proper infrastructure” to “improper infrastructure” was put on the vertical axis. By including soft war in these estimations as a key factor in the third millennium interaction, the space of the scenario changed from two-dimensional to three-dimensional. “Soft war” is put at one end of the spectrum and “hard war” is put the other end. As a result 8 spaces were developed, from which only the following space was chosen: security¬ - proper infrastructure - soft war. After taking a proper arrangement for the proposed space into consideration, the space for the scenario of social networks with the soft war approach was illustrated as follows: establishing proper infrastructure and paying attention to security demands in social networks in order to employ it in the third millennium competitions in soft war.