فهرست مطالب

خردنامه صدرا - پیاپی 65 (پاییز 1390)

نشریه خردنامه صدرا
پیاپی 65 (پاییز 1390)

  • 160 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/10/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سرمقاله
    صفحه 2
  • بررسی رابطه حکمت و تزکیه نفس در حکمت متعالیه
    منیره سیدمظهری صفحه 5
    حکمت براساس تقسیم آن بر پایه قوای نفس، دو شاخه نظری و عملی را شامل میشود. حکما از دیرباز، بر همراه بودن تحصیل و تکمیل این دو شاخه برای تحقق تعریف و معنای «حکمت» تاکید داشته اند. ملاصدرا نیز همچون سایر حکما، به این همگامی تصریح و بر آن تاکید کرده است. اما حکمت عملی بلحاظ داشتن مایه های کاربردی و عملی برای تکمیل و تعالی نفس، با تزکیه نفس ملازم است و چون غایت حکمت، تکمیل نفوس است، بنابرین، تزکیه نفس با حکمت، تعریف آن و غایت آن ارتباط تنگاتنگی دارد.
    این نوشتار به بررسی این ارتباط از نظر ملاصدرا پرداخته و سعی کرده است تا با توجه به مبانی حکمت متعالیه، حقیقت حکمت و ارتباط آن با ایمان و تزکیه نفس را تشریح و تصویر کند. بدین منظور نخست غایت حکمت ذکر شده و سپس رابطه دوسویه غایات حکمت و تزکیه نفس بتفصیل مورد بررسی قرار گرفته و از این طریق اثبات شده است که:1. دغدغه اصلی ملاصدرا در تعریف و ارائه حکمت متعالیه، کمال نفس و تزکیه آن بوده است.
    2. غایات حکمت که ملاصدرا و دیگران از آنها به «غایت» تعبیر نموده اند، در حقیقت، غایات و نتایج عملی و هستی شناختی هستند، نه غایات علم شناختی و روش شناختی.
    3. حکمت، عامل اصلی تزکیه صحیح نفس و تزکیه نفس نیز عامل اصلی فهم صحیح مسائل فلسفی است.
    4. تزکیه نفس در شکلگیری مفهوم، تعریف، مصداق و غایات این جهانی حکمت، نقش بسیار اساسی دارد.
    کلیدواژگان: تزکیه نفس، ملاصدرا، استکمال نفس، حکمت، غایت، معرفه النفس
  • علم خدا به مادیات در فلسفه ابن سینا و ملاصدرا
    رضا اکبریان، زهرا محمود کلایه صفحه 21
    مسئله علم خدا به مادیات از غامضترین مسائل فلسفی است که پیچیدگی آن به نحوه وجود متغیر اشیاء مادی باز میگردد. از اینرو چنین علمی باید بگونه یی تبیین گردد که رابطه علمی میان واجب تعالی با مادیات متغیر، منجر به راهیابی هیچگونه تغیر و تکثری در ذات وی نگردد. طرح کلی ملاصدرا در حل مسئله ارتباط علمی میان واجب تعالی و مادیات در مقایسه با ابن سینا از جامعیت ویژه یی برخوردار بوده و نقایص نظرات وی، از جمله حصولی دانستن علم خدا به ماسوی و ناتوانی از اثبات علم ذاتی واجب به غیر را برطرف ساخته است. ابتکار اساسی ملاصدرا در باب علم واجب به مادیات، بهره گیری از قاعده «بسیط الحقیقه» برای اثبات علم ذاتی ثابت حق تعالی است. ملاصدرا از طرفی علم فعلی واجب تعالی به مادیات را همان حضور خارجی مادیات نزد حق تعالی میداند و از آنجائیکه کمال علمی خدا را به علم ذاتی وی ارجاع میدهد، متغیر بودن علم فعلی را موجب اثبات هیچ نقصی برای ذات متعالی وی نمیداند. زیرا از نظر وی علم فعلی که عین فعل است، کمال علمی فعل محسوب می شود نه کمال علمی فاعل. البته صدرالمتالهین در تبیین علم خدا به مادیات عبارات بظاهر متناقض دارد که با بازگرداندن آنها به دو مبنای مختلف، قابل توجیه خواهند بود.
    کلیدواژگان: صور علمیه، علم ذاتی، مادیات، ملاصدرا، بسیط الحقیقه، علم فعلی، ابن سینا
  • حقیقت وحی در قرآن و حکمت اسلامی
    صالح حسن زاده صفحه 43
    واژه وحی در اسلام از جایگاه ویژه یی برخوردار است. اساس و محور اصلی آموزه های دینی و منبع همه معارف وحی است. تبلور وحی، قرآن مجید است که لفظ، صوت، حروف و زبان آن نیز از نگاه مسلمانان، کلام الهی است. هیچ مسئله یی در اسلام جایگاه و عظمت وحی را ندارد. وحی در اسلام سنگ زیربنا است. این نکته نیز قابل تامل است که از میان ادیان ابراهیمی تنها اسلام و از میان متون مقدس هم تنها قرآن بتفصیل از پدیده وحی و انواع متفاوت آن سخن بمیان آورده است. بنابرین وحی در فرهنگ اسلامی مفهومی اساسی است.
    توجه به تاریخ اندیشه های اسلامی، نشان میدهد که سرشت وحی تا چه میزان در اندیشه های کلامی، فلسفی و مسائل دیگر دینی راه داشته است؛ حضور وحی در تمام رشته های علوم دینی آشکار است. اکنون این پرسشها مطرحند:چه دیدگاه هایی درباره وحی وجود دارد؟ کلام درباره وحی چه دیدگاهی دارد؟ حقیقت وحی کدام است؟ امروزه کسانی که در مباحث دین پژوهی با تجارب دینی آشنا هستند، عموما با این پرسش مواجه میشوند که آیا وحی همان تجربه دینی است یا نه؟ و آیا تجربه نبوی همان وحی است؟
    این پرسشها نیز برای مسلمانان مطرح می شود که آیا وحی به مفهوم اسلام را میتوان به تجربه نبوی فروکاست؟ و آیا وحی اسلامی نوعی تجربه دینی است؟ قصد و سخن ما در این مقاله نقد و بررسی این مسائل است. همچنین در این مقاله مبانی وحی اسلامی و قرآنی با قلم روان، در عین حال استدلالی، تبیین شده است؛ بطوری که باستناد و کمک آنها میتوان، دیدگاه های مخالف را رد و انکار کرد. در حال حاضر، در باب سرشت و ماهیت وحی، سه برداشت و دیدگاه متفاوت وجود دارد: 1) دیدگاه گزاره یی، 2) دیدگاه تجربه دینی، 3) دیدگاه افعال گفتاری. ظاهرا نزدیکترین دیدگاه به حقیقت وحی اسلامی، دیدگاه افعال گفتاری است و دیدگاه گزاره یی هم تا حدودی با آن همخوانی دارد. در این دو نگاه به وحی، سرشت زبانی وحی مورد عنایت و توجه است. دورترین و بیگانه ترین دیدگاه نسبت به مبانی اسلامی و منظر مسلمانان، تلقی تجربه دینی از وحی است.
    کلیدواژگان: نبوت، حکمت مشاء، وحی، قرآن، حکمت متعالیه
  • آیه شریفه «شهدالله انه لا اله الا هو» در آیینه تفسیر و تبیینهای کلامی، حکمی و عرفانی
    امیر شیرزاد صفحه 69
    توحید، گرچه اصل اساسی در همه ادیان الهی است، لیکن نه همه موحدان درک یکسانی از توحید دارند و نه همه ادیان الهی درجه واحدی از حقیقت توحید را ارائه کرده اند. قرآن کریم توحید را در گسترده ترین و عالیترین سطح ارائه کرده است. از جمله آیات قرآنی، آیه شریفه «شهدالله انه لااله الاهو» است. برحسب این آیه شریفه، خدای متعال خود به یگانگیش گواهی میدهد. این آیه شریفه، الهامبخش دانشمندان اسلامی در ارائه تفسیر و تبیینهای گوناگون از چگونگی گواهی و شهادت خداوند به یگانگیش بوده است. ملاحظه این تفسیر و تبیینها که برخی با رهیافت کلامی، برخی با رهیافت حکمی و برخی با رهیافت عرفانی سازگاری دارند، از یکسو حکایت از سلسله مراتب ادراک حقیقت توحید دارد و از سوی دیگر مبتنی بر معانی ظاهر، باطن، باطن باطن و... از قرآن کریم است، بگونه یی که هر درکی متناظر با سطحی از معنا است. این مقاله عهده دار پژوهش در تبیینهای گوناگون از آیه شریفه «شهدالله انه لااله الاهو» برحسب رهیافتهای پیشگفته است.
    کلیدواژگان: شهادت قولی و کلامی، شهادت ذاتی، صرف الوجود، شهادت فعلی، تفرد به وجود
  • جایگاه عقل در شرح اصول کافی صدرالمتالهین
    نهله غروی نایینی، عبدالله میراحمدی سلوکرویی صفحه 83
    تامل در مباحث «باب العقل و الجهل» کتاب شرح الاصول الکافی ملاصدرا ما را به این نکته رهنمون میسازد که صدرالمتالهین در این اثر همواره بر آن برده که عقل را بعنوان اصیلترین شاکله شخصیتی انسان و یگانه ابزار کشف رموز هستی، با حقایق صادره از بیانات ائمه معصومین (علیهم السلام) تفسیر و تطبیق نماید. از منظر ملاصدرا با وجود تنوع مفهومی عقل در سی و چهار روایت «باب العقل و الجهل» کتاب شرح الکافی، میتوان به حمل آنها بر معانی مشترک لفظی مبادرت ورزید. هرچند وی در ادامه، بر مبنای نظام حکمی خویش عقلهای چهارگانه در کتاب نفس، مراتب عقل عملی در کتابهای اخلاق، عقل مجرد در کتاب الهیات، صور عقلیه و همچنین عقل بمعنای غریزه انسانی را از مصادیق تشکیک دانسته که با وجود مراتب کمال و نقص به یک حقیقت اشاره دارند. ملاصدرا چنین اطلاق اشتراکی و تشکیکی را در قالب عقل نظری و عقل عملی قابل جمع دانسته و وحدت آنها را مقدمه یی برای تحصیل عقل مجرد میشمارد و بر تعامل طولی مدرج میان آنها پای میفشارد. او در پایان «حقیقت محمدیه» را مصداق اتم عقل مجرد و بعنوان نخستین مخلوق و واسطه فیض و خلقت دیگر موجودات معرفی میکند و اتحاد عقل اول با روح محمدی (ص) را دلیلی مهم در تفسیر اقبال و ادبار عقل به حالات روحی رسول اکرم (ص) میخواند.
    کلیدواژگان: عقل، اطلاق اشتراکی و تشکیکی، اقبال و ادبار عقل، شرح الاصول الکافی، حقیقت محمدیه، ملاصدرا
  • علم حضوری و فراروی از سوبژکتیویسم
    اسماعیل سعادتی خمسه صفحه 107
    علم حضوری نظریه خاصی در باب علم است که در فلسفه اسلامی و بخصوص در فلسفه صدرایی بخوبی پرورده شده و آثار معرفتشناختی آن آشکار گشته است. علم حضوری بدون اصالت وجود قابل دفاع نیست. براساس فلسفه صدرایی علم عین وجود است نه چیزی عارض یا اضافه بر آن. از اینرو، مراتب مختلف وجود دارای مراتب خاصی از علم و آگاهی هستند. در این میان، انسان علاوه بر وجود خود بر قوای نفسانی و معلومات خود نیز علم حضوری دارد. از آنجا که علم حضوری آغازگاه علم انسان است و پس از آن است که مفهوم سازی و علم حصولی شروع میشود، از اینرو بمدد این نظریه میتوان نقص و خطای اصلی ایده آلیسم، سولیپسیسم، شکاکیت و نهایتا سوبژکتیویسم را آشکار کرد و از آنها فراتر رفت.
    در این مقاله سعی می شود ضمن معرفی اجمالی نظریه علم حضوری، بر توانایی آن در فراروی از اقسام مختلف سوبژکتیویسم استدلال شود.
    کلیدواژگان: علم حضوری، سوبژکتیویسم، علم حصولی، اصالت وجود
  • جستاری در مقوم بودن یا نبودن مولفه صدق در تعریف علم تصدیقی یقینی سینوی
    مسعود امید صفحه 121
    این مقاله درصدد آن است تا به نظریه علم تصدیقی یقینی ابن سینا از جهت تعیین مقومات آن بپردازد. با توجه به آراء آشکار و متمایز بوعلی، مقومات مذکور عبارتند از: اعتقاد، دو وجهی بودن اعتقاد، ثبات، داشتن حد وسط (در غیر اولیات). اما در باب مولفه صدق، مقوم دانستن آن در نظر بوعلی ما را با اشکالات متعددی مواجه میکند. از آنجا که مقوم بودن آن در آراء شیخ الرئیس تصریح نشده است و بدلایلی چند، میتوان صدق را لازمه نحوه خاص علم تصدیقی دانست. صدق نه مقوم علم تصدیقی یقینی است و نه امری زاید یا مطرود، بلکه لازمه چنان علم و در طول آن است.
    کلیدواژگان: نظریه علم یقینی تصدیقی سینوی، غیرمقوم بودن صدق، مولفه های علم، لازم بودن صدق
  • خلاصه سخنرانی های برگزیده همایش دو روزه تخصصی «ابن سینا و فیلسوفان اسلامی»
    صفحه 133
|
  • A Study of the Relationship between Philosophy and Purification of the Soul in the Transcendent Philosophy
    Monireh Seyyed Mazhari Page 5
    In relation to the faculties of the soul, philosophy in divided into practical and theoretical types. Since long ago, philosophers have emphasized the simultaneous acquisition of these two branches of knowledge for the realization of the definition and meaning of “philosophy”. Like other philosophers, Mulla Sadra has emphasized this task. However, because of its applied and practical implications for the perfection and transcendence of the soul, practical wisdom is concomitant with the purification of the soul, and since the end of wisdom is the perfection of souls, the purification of the soul bears a tight relationship with wisdom or philosophy, its definition, and its end.The present paper is devoted to a study of this relationship from Mulla Sadra’s point of view and seeks to analyze and explain the reality of wisdom and its connection with belief and purification of the soul based on the principles of the Transcendent Philosophy. Accordingly, the writer has initially referred to the end of philosophy and then examined the mutual relationship between the ends of wisdom and the purification of the soul in detail. In this way, she has demonstrated the following:1. Mulla Sadra’s main focus in the definition and explanation of the Transcendent philosophy is the purification and perfection of the soul.2. The ends of wisdom which Mulla Sadra and others have referred to as “end” are, in fact, ontological and practical ends rather than scientific and methodological ones.3. Wisdom is the main element of the correct purification of the soul, and the purification of the soul is the main element in the correct perception of philosophical problems.4. The purification of the soul plays a greatly significant role in the development of the concept, definition, applications, and worldly ends of wisdom.
    Keywords: Purification of the soul, wisdom, Mulla Sadra, end, perfection of the soul, knowledge of the soul
  • God's Knowledge of Material Things in Ibn Sina and Mulla Sadra Philosophies
    Reza Akbarian, Zahra Mahmud Kelayeh Page 21
    God’s knowledge of material things is among the most complicated philosophical problems the complexity of which stems from the status of the changing existence of material objects. Accordingly, such knowledge must be explained in a way that the cognitive relation between Almighty Necessary and changing material things does not lead to the rise of any change or plurality in His Essence. Mulla Sadra’s general view of solving the cognitive relationship between Almighty Necessary and material things comparing to that of Ibn Sina enjoys particular comprehensibility and has removed the defects of his theories in this regard, such as considering God’s knowledge of other than God as acquired knowledge and their failing to demonstrate the Necessary’s essential knowledge of other than Himself. Mulla Sadra’s fundamental innovation regarding the Necessary’s knowledge of material things is benefitting from the principle of truth in its simplicity in demonstrating the fixed essential knowledge of Almighty Truth. On the other hand, he considers Almighty Necessary’s actual knowledge of material things to be the same as their external presence before Him. Since he attributes God’s cognitive perfection to His essential knowledge, he argues that the changeability of actual knowledge does not prove the existence of any defect in His almighty essence. This is because, in his view, actual knowledge, which is the same as act, is considered the cognitive perfection of act rather than that of the agent. Of course, Mulla Sadra has some seemingly contradictory statements in his explanation of God’s knowledge of material things which are justifiable if viewed from two different perspectives.
    Keywords: cognitive forms, truth in its simplicity, essential knowledge, actual knowledge, material things, Mulla Sadra, Ibn Sina
  • Reality of Revelation in the Qur an and Islamic Philosophy
    Saleh Hassanzadeh Page 43
    The word revelation has a particular place in Islam. In fact, the basis and main center of all religious lessons and the origin of all teachings is revelation.The Holy Qur’an is the manifestation of revelation, and its words, sounds, letters, and language represent the divine language in the view of Muslims. No issue in Islam holds a place as high and glorious as that of revelation, and it is the foundation of everything else in Islam. It is wroth mentioning that, from among Abrahamic religions, only Islam, and from among all holy texts, only the Qur’an have spoken of revelation and its different types in detail. Thus revelation is a fundamental concept in Islamic culture.A careful study of the history of Islamic philosophies reveals to what extent the nature of revelation has affected theological, philosophical, and other religious thoughts. The presence of revelation is evident in all branches of religious sciences. One of the purposes of this paper is to provide some answers to the following questions: what are the different views of revelation? What is the theological view of revelations? What is the reality of revelation? Is revelation the same religious experience? Is prophetic experience the same as revelation? Can the Islamic concept of revelation be reduced to prophetic experience? Is revelation a kind of religious experience?Moreover, the writer has tried to explain the principles of Islamic and Qur’anic revelation using a clear but demonstrative language and sought to reject the opposing views.Presently, there are three different views concerning the nature of revelation: 1. propositional approach; 2. religious experience approach; and 3. speech acts approach. apparently, the closest approach to the reality of Islamic revelation is that of speech acts approach; however, the propositional approach is also compatible with it to some extent. In these two approaches, the linguistic nature of revelation is the focus of attention. The farthest approach in this regard is that of religious experience.
    Keywords: prophethood revelation, Quran, Peripatetic Philosophy, Transcendent Philosophy
  • Theological, Philosophical, and Gnostic Interpretations of Verse 18 of Chapter al-Imran
    Amir Shirzad Page 69
    Oneness (tawhid) is a fundamental principle in all divine religions; however, neither do all monotheists have the same perception of oneness, nor do all divine religions present the same picture of the reality of oneness. The Holy Qur’an has introduced oneness in its most sublime and extensive sense of the word. One of the Qur’anic verses descended in this regard is the noble verse 18 in chapter al-Imran. According to it, Almighty God Himself testifies to His Oneness. This noble verse has inspired many Islamic scholars in the presentation of various interpretations and explanations of the quality of God’s testimony to His Oneness. A study of these interpretations and explanations some of which are compatible with a theological approach, some with a philosophical approach, and some with a gnosic approach, on the one hand, represent the hierarch of the perception of the truth of oneness and, on the other, are based on the meanings of the exterior, interior, and interior of the interior of the Noble Qur’an so that each perception corresponds with a specific level of meaning. This paper is a study of the various interpretation of verse 18 in Chapter al-Imran based on the above approaches.
    Keywords: quoted, theological testimony, active testimony, essential, testimony, pure existence, singular in existence
  • Place of the Intellect in Mulla Sadra's Sharh al-Usul al-Kafi
    Nahleh Gharawi Naeeni, Abdullah Mir Ahmadi Page 83
    A study of the discussions in the chapter entitled Bab al-‘aql wa al-jahl in Mulla Sadra’s Sharh al-usul al-kafi leads us to the point that in this work he always interprets the intellect as the most principial constitutive element of human beings and the only instrument for unveiling the secrets of being that conform to the facts referred to in the words of the infallible Imams (a). In his view, in spite of the conceptual variety of the intellect in the 34 traditions in chapter al-‘Aql wa al-jahl in this book, one can consider all of them to be referring to equivocal meanings. However, following this part, based on his philosophical system, Mulla Sadra maintains that the four-fold intellects in the book of “the soul”, the levels of practical intellect in the books of ethics, the immaterial intellect in the book of theology, and the intellect in the sense of human instincts represent instances of the gradation of the intellect which all refer to the same reality in spite of their different levels of perfection and defect. Mulla Sadra believes that such community and gradation can be gathered in the mould of theoretical intellect and practical intellect and argues that their unity is a premise in the acquisition of the immaterial intellect. He also emphasizes the graded-vertical interaction between them. Finally, he introduces “Muhammedan truth” as the most perfect referent of the immaterial intellect, the first created, and the intermediary between emanation and the creation of other existents. Moreover, he views the union of the first intellect with Muhammedan spirit as an important proof in the interpretation of the intellect’s attention and inattention to the Holy Prophet’s spiritual states.
    Keywords: intellect, meanings of the intellect, Sharh al usul al kafi, community, gradation, Muhammedan truth, intellect's attention, inattention, Mulla Sadra
  • Presential Knowledge and Transcending Subjectivism
    Ismail Saadaty Khamseh Page 107
    Presential knowledge is a particular theory concerning knowledge which has been well-developed in Islamic philosophy and, specifically, in Sadrian philosophy, and its epistemological effects have become clearly manifested there. However, without resorting to the principiality of existence, one cannot defend presential knowledge. Based on Sadrian philosophy, knowledge is the same as existence; it is not an accident of it or added to it. Accordingly, the various levels of existence demand various levels of knowledge and awareness. Here, in addition to his own existence, man has presential knowledge of his soulish faculties and knowledge, and since presential knowledge is at the threshold of human knowledge and the point after which conceptualization and acquired knowledge begin, one can reveal the main defects of idealism, solipsism, skepticism, and finally subjectivism in the light of this theory and go beyond them.In this paper, it has been tried to briefly introduce the theory of presential knowledge and demonstrate its potential for going beyond various kinds of subjectivism.
    Keywords: presential knowledge, principiality of existence, acquired knowledge, subjectivism
  • A Study of the Truth's being Constitutive or Non-Constitutive in the Sinan Definition of Certain Judgmental Knowledge
    Masud Umid Page 121
    The present paper deals with the theory of Ibn Sina’s certain judgmental knowledge in terms of determining its constituent parts. Given Ibn Sina’s existing ideas, these constitutive elements include belief, bi-dimensionality of belief, stability, and existence of middle term (in non-axioms). Nevertheless, regarding the notion of truth, we should say that Ibn Sina’s considering it a constituent part creates several problems. The writer believes that since this point has not been directly stated in Ibn Sina’s views, truth is necessary for a specific type of certain affirmative knowledge. Truth is neither a constituent of certain judgmental knowledge nor something external to it; rather, it is necessary for it.
    Keywords: Ibn Sina's theory of certain judgmental knowledge, components of knowledge, non, constitutive nature of truth, truth, necessity of truth