فهرست مطالب

پژوهشنامه معارف قرآنی - پیاپی 6 (پاییز 1390)

پژوهشنامه معارف قرآنی
پیاپی 6 (پاییز 1390)

  • بهای روی جلد: 18,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/11/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالحسین خسروپناه صفحه 1
    معرفت به معنای مطلق آگاهی به علم حصولی و حضوری تقسیم می شود. دخالت یا عدم دخالت قوا، وجود یا عدم واسطه و مفهوم بودن یا وجود بودن معرفت، سه ملاک برای تقسیم علم به حضوری و حصولی است. نخستین تقسیم علم حصولی به تصور و تصدیق از سوی فارابی مطرح شده است و دیگر متفکران اسلامی همین تقسیم را تقویت کرده و بیشتر بدان پرداخته اند. علم حصولی به یقینی و غیر یقینی نیز تقسیم شده است. یقین یا معرفت یقینی در لغت، به معنای زایل شدن شک است و در اصطلاح، معانی متعددی دارد که همگی در نقطه ای اساسی مشترکند و آن ثبات و دوام آن است. وهم و شک و ظن از مفاهیم و واژه های مقدماتی در رسیدن به معنای یقین هستند و هیچ یک در مقایسه با ارزش مطلوب در یقین، از جایگاه قابل اعتنایی برخوردار نیستند، بلکه به عنوان اصطلاحی در علوم عقلی کاربرد دارند. جزم از واژه های نزدیک به معنای یقین و به معنای اعتقاد راجح است. اما در برخی نظرات قابل خدشه بودن و وجود احتمال طرف مقابل آن (از مقدار آگاهی یا جهل)، آن را از ساحت اعتماد و هم طرازی با یقین دور می سازد. قطع نزدیک ترین معنا به یقین بوده و با بررسی تعاریف و انواع آن این مطلب بیشتر تایید می شود. در عبارات متفکران اسلامی، علمی مورد اعتماد است که تمام و کمال و غیر قابل نقض و زوال باشد. بسیاری از
  • محمدهادی مرادی، مهین عنافجه صفحه 29
    سیمای انسان کامل در قرآن با تکیه بر برهان و تعقل معرفی می شود، اما معرفی انسان کامل در عرفان، جنبه کشفی و شهودی دارد. در این مقاله سعی بر آن شده است که سیمای انسان کامل از این دو دیدگاه (یعنی هم از جنبه عرفانی و هم از جنبه برهانی) بررسی شود. با بیان دیدگاه های مختلف و بررسی این موضوع به این نتیجه خواهیم رسید که عرفان و قرآن و برهان از یکدیگر جدایی ندارند. شاید جنبه برهانی معرفی انسان کامل در قرآن پررنگ باشد، اما این بدان معنا نیست که جنبه عرفانی در قرآن بطور کلی نادیده گرفته شود. ابن عربی به این مساله اشاره می کند و معتقد است که خطاب الهی از دو جهت تعقلی و شهودی و متناسب با درک مخاطبان قابل تفسیر است. همچنین جنبه عرفانی انسان کامل عاری از برهان نیست، به ویژه آنکه مراحل اولیه عرفان بر پایه برهان و علم عقلی بنا شده است. اما نکته قابل توجه این است که نتیجه بررسی انسان کامل از طریق این دو دیدگاه یکی است و آن قدرت تصرف انسان کامل بر جهان و به تعبیر اهل معرفت «تدور علیه افلاک الوجود».
    کلیدواژگان: انسان کامل، قرآن، عرفان، حقیقت محمدیه، ابن فارض، جیلی، حافظ
  • عباس عزیزی مهماندوست، سعید صحت صفحه 49
    مدیریت اسلامی از الزامات جامعه اسلامی می باشد، بنابراین جامعه اسلامی نیازمند مدیریتی است که با الگوهای اسلامی مطابقت کند و بتواند در خدمت جامعه اسلامی باشد. هر مکتبی مدیریت را به گونه ای تعریف کرده است و انتظارات مشخصی از آن دارد. دین اسلام نیز نگاهی خاص به مدیریت دارد و معیارهایی را برای آن برشمرده است. با جستجو در آیات قرآن و روایات و احادیث معصومین (ع)، می توان معیارها و بینش اسلام نسبت به مدیریت را شناخت. در این مقاله تلاش شده است تا بینش اسلام پیرامون مدیریت شناسانده شود.
    کلیدواژگان: مدیریت، مدیریت اسلامی، ریاست، امانت، تکلیف، خدمت، هدایت
  • غلامرضا رضایی سراجی، محمدحسین مردانی نوکنده صفحه 65
    یکی از مهم ترین عوامل نیل به سعادت و کمال انسانی که مورد عنایت همه ادیان الهی و اهتمام نیکان عالم از انبیاء (علیهم السلام) و اولیاء و عارفان و فرزانگان بوده است، مجالست و مصاحبت با نیکان است، که در سرنوشت انسان تاثیر بسیار دارد و بنا به گفته بزرگان صوفیه، هر که هر چه یافت، از صحبت با دانا یافت. متاسفانه غالب جوامع بشری در عصر حاضر که با بحران های متعدد اخلاقی مواجه اند از توجه جدی به این امر مهم غافلند و این در حالی است که آیات قرآنی و احادیث شریفه، مصاحبت با نیکان را سخت مورد توجه قرار داده و در متون عرفانی نیز انعکاسی وسیع یافته است. در این نوشتار تحلیلی تلاش شده است که جایگاه و اهمیت مصاحبت و مجالست در متون دینی و عرفان اسلامی مورد ارزیابی و بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مصاحبت، مجالست، عرفان اسلامی، سعادت و کمال انسان
  • صالح حسن زاده صفحه 91
    انسان متجدد به ویژه جوان دوره جدید، در اثر تهاجمات فرهنگی و تبلیغات سکولاریستی، گرفتار مشکلات اخلاقی و روانی شده است. این مشکلات ناشی از آن است که انسان در عصر تجدد، حقیقت انسانی خود را نشناخته و یا آن را نادیده گرفته است و نقطه آرامش خود، یعنی خداوند و تعالیم او را فراموش کرده است. تنها راه گریز از این مشکلات بازگشت به دین حق، شناخت آن و عمل به تعالیم و آموزه های آن است. اسلام به عنوان آخرین و جامع ترین دین می تواند در تعلیم و تربیت انسان و نجات او از بحران های پیش رو، نقش اساسی و محوری ایفا نماید. دوران جوانی و نوجوانی در تعیین شخصیت انسان، حساس و سرنوشت ساز است. برای استفاده صحیح از جوانی، باید به راهنمایی آگاه و آشنا به مسیر و دور از خطا و اشتباه رو آورد و قرآن و احادیث صحیح معصومین (علیهم السلام) بهترین راهنما هستند. بنیاد و اساس هرگونه اصلاح و زمینه برای پیشرفت و تعالی، دانش و بینش صحیح است. تعلیم و تربیت است که می تواند این دانش و بینش را برای جامعه تضمین و تهذیب نفوس مردم را به خوبی تقویت نماید. تعالیم دینی و عمل با اخلاص به آن ها، عامل موثر بلکه یگانه عامل در درمان و معالجه بیماری های اخلاقی و روانی است. بنابراین هدف تعلیم و تربیت اسلامی، ساختن افراد اسلامی است. در این مقاله با استناد به قرآن، احادیث و دلایل مستند، به تبیین، تحلیل و نقد و بررسی موارد فوق پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: انسان، مشکلات اخلاقی، تربیت، نقش تعالیم دینی، کمال یابی
  • محمد جواد رودگر، مائده شاکری راد صفحه 115
    اکتناه وجودی فاطمه زهرا (س) چنان است که معرفت به آن انسان کامل از نوع سهل و ممتنع است، سهولت دستیابی به چنین معرفتی به دلیل فراوانی فضائل و صعوبتش به جهت عمق و ژرفای غیر قابل غوص و وصول است.همین معنا را در این مقاله بر اساس رهیافت هایی چون وجود شناسی، معرفت شناسی و جامعه شناسی مورد بحث قرار می دهیم و بر اساس معارف «ثقلین» و آموزه های قرآنی، نبوی، علوی و ولوی به تبین کمالات حقیقی فاطمه زهرا (س) همچون حجت بودن خداوند بر ائمه (ع)، همتایی علی (ع)، مظهر پیامبر (ص) بودن، حقیقت کوثر، ولایت در امور عامه و عبودیت و اخلاص وجودی او در برابر معبود حقیقی و محبوب راستین و آنگاه به کمالات حقوقی اش چون دخت نبی، زوج ولی و ام الائمه (ع) بودن اشاره شده است تا کمالات حقوقی اش نیز با تکیه بر کمالات حقیقی آن حضرت تفسیر گردد. البته به شناخت حدی و رسمی آن انسان کامل «ملکوتی الحدوث وملکوتی البقاء» نیز پرداخته می شود تا الگوی جاودانه همه انسان های شایق کمال و مشتاق کوی وصال و خواهان سرور و سعادت و سروری در جنبه های علمی و عملی، فردی، خانوادگی و اجتماعی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فاطمه شناسی، حجت الهی، انسان کامل مکمل معصوم (ع)، الگوی جاودانه، کمال حقیقی و حقوقی
  • حمیدرضا بصیری صفحه 133
    تجربه دینی یکی از مسائل جدید در حوزه کلام و فلسفه دین به شمار می رود و به معنای گونه ای از ظهور و تجلی خداوند بر شخص تجربه گر است که در برخی حالات و احساسات او بروز پیدا می کند. ممکن است این حالات شخص تجربه گر تاییدی بر فطرت یا شبیه به آن دانسته شود یا تجربه دینی را به دلیل شتابزدگی، منطبق بر برهان فطرت تلقی شود. اما تفاوت های ماهوی مهمی میان این دو وجود دارد که موجب تمایز در نوع معرفت افزایی و نیز دایره معرفتی آنها می شود. بنابراین لازم است که ابتدا این دو اصطلاح را به طور مختصر تعریف کنیم و سپس به بررسی تطبیقی میان آن دو بپردازیم. این مقاله چنین مقصودی را در حد بضاعت نویسنده، دنبال می کند
    کلیدواژگان: کلام جدید، اومانیسم، تجربه دینی، فطرت، خدا
|
  • Abdolhusseinkhosropanah Page 1
    Knowledge in the absolute sense of awareness is divided into two kinds of presential and acquired. Three criteria for this division are: intervention of the human faculties or lack of such intervention, the existence or lack of a mediator, and with respect to the meaningfulness or existence of knowledge. It was Farabi who first divided acquired knowledge intotwo further categories of conception and perception. Other Islamic thinkers have advocated Farabi's classification and have studied it more than other taxonomies. Acquired knowledge is also classified into certain and noncertaintypes. Denotatively, certain knowledge means removal of doubt, and as an expression, it has several meanings all of which share the notion of stability and continuity. Illusion and doubt are the preliminary concepts guiding us to the meaning of certainty, and are not of equal significance compared to the notion of certainty; they are mostly applied in rational sciences. Dogma is a word closely related to certainty and denotes a preponderant belief. However, in some views, its being susceptible to distortion and the fact that its opposite may also be possible accord unreliability to it and a lower status compared to certainty. For Islamic thinkers, reliable knowledge is one that is comprehensive, cannot be falsified and will not fall into decline. Many of Islamic thinkers deem knowledge and certainty to be the same. Religious documents such as the holy Quran and the narrations of the immaculate Imams accord a high status to certainty. The Quran does not consider non-certain argument as valid and strongly insistson reasoning and certain evidence. The narrations on this subject also emphasize the importance of certainty and its value. The holy Quran and the narrations have identifieddifferent ranks of certainty all of which enjoy the status of certainty, but at the same time have some features that distinguish them from other ranks. Intellectual certainty, intuitive certainty and real certainty are three ranks of certainty.
  • Mohammad Hadimoradi, Mahinanafjeh Page 29
    In the holy Quran, perfect man is portrayed on the basis of contemplation and reasoning. However, in mysticism, perfect man is introduced in an intuitive manner. This paper aims at investigating the qualities of perfect man from these two perspectives (mysticism and reasoning). Through the examination of these perspectives we arrive at this conclusion that mysticism and the Quran are not separate. It may be true that the reasoning dimension of perfect man is highlighted in the Quran, but this does not mean that the Quran has been oblivious to the mystical aspect. IbnArabi has pointed to this issue and is in the belief that divine words can be interpreted from both reasoning and intuitive viewpoints and based on the understanding of the reader. Moreover, the mystical dimension of perfect man is not devoid of reasoning, particularly because the primary stages of mysticism are based upon reasoning and rational knowledge. Then, the point deserving attention is that the outcome of investigating the perfect man from these two perspectives has been the same: perfect man has the power to dominate the universe, and as the men of wisdom put it, "the heavens of existence turn around him".
  • Abbas Azizimehmandoust, Saeed Sehat Page 49
    Islamic management is one of the necessities of an Islamic society. Therefore, any Islamic society requires a management system which is in line with Islamic patterns and is at the service of the Islamic society. Different schools of thought have provided differing definitions of management of which they have certain expectations. Islam, too, has a particular attitude towards management and has laid out certain criteria for that. We can get to know these criteria through the study of Quranic verses and the traditions and narrations of the immaculate Imams; the present paper aims at identifying Islam’s perspective on management.
  • Gholamrezarezaiseraji, Mohammad Hussein Mardaninokandeh Page 65
    One of the most significant requirements for attaining prosperity and human perfection that all divine religions have attended to and all the great men in the world – the prophets, saints, mystics and sages – have sought is the companionship of and association with the great people. Such association has an enormous impact on man’s fate and according to Sufi sages, all the achievements of man are the result of his association with the wise. Unfortunately, at present, most of the human societies that are faced with acute moral crises are oblivious to this fact, while the holy Quran and the traditions have been seriously concerned with such companionship; texts on mysticism have paid considerable attention to this point too. This paper aims at examining the status and significance of companionship and association in religious texts and in Islamic mysticism.
  • Saleh Hasanzadeh Page 91
    Modern man, especially modern youth, suffers from numerous moral and psychological problems due to cultural invasionsand secular propaganda. These problems are due to the fact that, man, in the modern era, has not understood his human truth or has ignored it and has forgotten his source of peace which is God and His teachings. The only way out of these problems is to return to the true religion, to understand it and to put its teachings into practice. Islam, as the last and the most comprehensive religion, can play a pivotal role in educating man and saving him from further crises. The teenage years and youth are decisive and critical in shaping man’s personality. To make the best use of his youth, man should turn to a knowledgeable guide who knows the way; someone who is devoid of error and mistakes and the best such guide is the holy Qur’an and the correct traditions of the immaculate Imams (PBUT). What lays the foundation and paves the way forany progress and refinement is correct knowledge and understanding. It is education that guarantees such knowledge and understanding and can reinforce self discipline. The most effective and in fact the sole factor in healing moral and psychological problems is thus following religious teachings and practicing them sincerely. Therefore, the aim of Islamic education is educating Islamic individuals. This paper, with reference to the holy Quran, the traditions and documented proofs, examines the above-mentioned issues.
  • Mohammad Javadroudgar, Maedehshakeri Page 115
    Understanding the nature of Fatemeh Zahra (PBUH), this perfect woman, is both easy and difficult. It is easy because she has innumerable virtues and excellences, and difficult due to the inaccessibility of the depth of her character. The present paper addresses this issue with ontological, epistemological and sociological approaches. Relying on the knowledge from the holy Book and the Prophet’s progeny as well as theQuranic, prophetic, Alavite and imamate teachings, this paper expounds on the individual excellences of Fatemeh Zahra (PBUH) including the following: representing the proof of God for people, being Imam Ali’s partner, being a manifestation of the holy Prophet, the truth of Kawthar, general guardianship, and her devotion to and sincerity before the Sublime Being. This paper also deals with her social excellences such as being the daughter of the holy Prophet, the wife of God’s guardian and the mother of the immaculate Imams, and attempts to explain her social qualities based on her individual virtues. In the final section of the paper, attempt has been made to arrive at a relative, formalunderstanding of this woman whose creation and existence haveboth been heavenly, so that she becomes a role model to all those who long for perfection, yearn to encounter God, desire to have happiness and prosperity and seek success in all scientific, practical, individual, social and family areas.
  • Hamid Reza Basiri Page 133
    Religious experience is a novel issue in the field of theology and the philosophy of religion; it denotes God’s manifestationin the experiencer, which comes about in certain feelings and states. These states of the experiencer may sometimes be considered as a confirmation of his innate disposition, or the religious experience and proof of human nature maybe hastily deemed the same. However, there are essential differences between them which cause their manner of knowledge enhancement and their scope of knowledge to be different. Hence, the present study deems it necessary to first provide a brief definition of these two terms and then examines them comparatively.