فهرست مطالب

پژوهش نامه مدیریت تحول - سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1390)

پژوهش نامه مدیریت تحول
سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی رضاییان، سید عابد رضایی، خدیجه اکبری صفحه 1
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه میان تدابیر سیاسی و سبک های حل مساله افراد انجام شده است. به این منظور 220 نفر از کارمندان دانشگاه شهید بهشتی به صورت تصادفی از میان 1000کارمند دانشگاه انتخاب گردید. برای سنجش متغیرها از پرسشنامه استاندارد سنجش سبک حل مساله هلریگل، اسلوکوم و وودمن و پرسشنامه رفتارسیاسی ای.جی.دوبرین استفاده شد. طی نتایج به دست آمده، ارتباط مثبتی میان قضاوت عاطفی با چاپلوسی، استفاده سیاسی از اطلاعات، ایجاد الزام اخلاقی، معاشرت با افراد ذی نفوذ و ایجاد پایگاه حمایتی وجود دارد. همچنین ارتباط معکوسی میان قضاوت منطقی با چاپلوسی، استفاده سیاسی از اطلاعات، ایجاد الزام اخلاقی، معاشرت با افراد ذی نفوذ و ایجاد پایگاه حمایتی وجود دارد. میان ادراک شهودی با استفاده سیاسی از اطلاعات، و ایجاد الزام اخلاقی، ارتباط و همسویی وجود دارد. ادراک حسی نیز با چاپلوسی، استفاده سیاسی از اطلاعات و ایجاد الزام اخلاقی رابطه معکوس داشت
    کلیدواژگان: تدابیر سیاسی، حل مساله، نوع قضاوت، نوع ادراک
  • راضیه آقابابایی *، رضا هویدا، علی سیادت، حمید رحیمی صفحه 24

    هدف اصلی این پژوهش، تحلیل استراتژی های خود رهبری و ارتباط آن با خلاقیت اعضای هیات علمی دانشگاه علم و صنعت بوده است. نوع پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر اجرا توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه علم و صنعت در سال تحصیلی 88-1387 بالغ بر345 نفر بوده که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم 119 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها دو پرسشنامه استاندارد خود رهبری با 31 سوال و ضریب پایایی 81% و پرسشنامه خلاقیت رندسیپ با 48 سوال و ضریب پایایی87% بود. تجزیه و تحلیل داده ها در سطح استنباطی(ضریب همبستگی پیرسون، ضریب رگرسیون، تحلیل واریانس چندگانه) صورت گرفت. یافته های یژوهش نشان داد بین استراتژی های خود رهبری و خلاقیت اعضای هیات علمی دانشگاه علم و صنعت رابطه مثبت وجود دارد و نیز از بین استراتژی های خودرهبری، استراتژی تفکر سازنده دارای اهمیت بیش تری در پیش بینی خلاقیت است.

    کلیدواژگان: استراتژی های خود رهبری، خلاقیت، اعضای هیات علمی دانشگاه علم و صنعت
  • امیر حسین خالقی، عباسعلی حاج کریمی صفحه 44
    مدل تعالی بنیاد کیفیت اروپا به عنوان یکی از ابزارهای قدرتمند ارزیابی و بهبود عملکرد در سال‎های اخیر اقبال فراوانی یافته است و بسیاری از سازمان های کشور مان نیز از آن برای ارتقای عملکرد خود استفاده می‎کنند. این پژوهش، چهارچوب وزنی این مدل را مورد بررسی قرار می‎دهد و در مقایسه با چهارچوب وزنی استاندارد مدل تعالی سازمانی، چهارچوب وزنی متناسب با جامعه پژوهش را ارائه می‎کند. در این پژوهش پیمایشی توصیفی از 46 سازمان از جامعه سازمان‎های تحت پوشش سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران استفاده شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه 45 سوالی است که در 9 بخش متناسب با معیارهای مدل تعالی سازمانی، سامان یافته است. روش تحلیل داده های آماری، رگرسیون امتیاز عامل بر مبنای تحلیل عاملی تاییدی است که با روش چندگزینی پشتیبانی می‎شود. این نوشته نشان می‎دهد که چهارچوب وزن‎دهی سازمان های جامعه پژوهش با چهارچوب استاندارد مدل تعالی بنیاد کیفیت اروپا متفاوت است و وزن ادراکی توانمندسازها در چهارچوب وزنی تدوین شده به شکل قابل ملاحظه‎ای از وزن نتایج بیشتر است.
    کلیدواژگان: تعالی سازمانی، مدل تعالی بنیاد کیفیت اروپا، چهارچوب وزن‎دهی، مدل تعالی سازمانی بومی
  • حسنعلی سینایی، بهمن حاجی پور، خدیجه طاهری صفحه 68
    بنا بر دیدگاه مبتنی بر منابع، عملکرد برتر شرکت ها می تواند از منابع منحصر به فرد آنها، یکپارچگی منابع و یا توانایی پاسخ گویی به محیط ناشی شود. بر اساس این دیدگاه، تفاوت در عملکرد شرکت ها به دلیل این است که سازمان های موفق دارای منابع استراتژیکی(فیزیکی، انسانی و سازمانی) هستند که رقبای آن ها فاقد آن منابع-اند. پس تفاوت در منابع، نقش مهمی در ایجاد سود برای شرکت دارد. از جمله منابع شرکت، سرمایه فکری است که سرمایه نوآوری و سرمایه مشتری زیر مجموعه آن است. این تحقیق به بررسی ارتباط بین سرمایه نوآوری و سرمایه مشتری با عملکرد مالی در شرکت های تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و همین طور روابط تعاملی آن دو با عملکرد مالی شرکت ها با توجه به تکنولوژی شرکت می پردازد. داده های سال های 1386-1381، جمع آوری شده اند و با استفاده از ضریب همبستگی دومتغیره پیرسون و ضریب تعیین، تجزیه و تحلیل شده اند. نتایج بر پایه داده های جمع آوری شده از 26 شرکت تولیدی با تکنولوژی بالا و 26 شرکت تولیدی با تکنولوژی پایین نشان داد که هر دو متغیرسرمایه نوآوری و مشتری رابطه مثبت و معنی داری با عملکرد مالی دارند، ولیکن نتیجه قابل توجه دیگر این بود که شدت ارتباط بین سرمایه نوآوری با عملکرد در شرکت های با تکنولوژی بالا بیشتر از شرکت های با تکنولوژی پایین نبوده است.
    کلیدواژگان: دیدگاه مبتنی بر منابع، سرمایه فکری، سرمایه نوآوری، سرمایه مشتری، مخارج تحقیق و توسعه، عملکرد مالی
  • حبیب ابراهیم پور، حسن خلیلی، سجاد حبیبیان، محمد سعادتمند صفحه 90
    بقاء در محیط نامطمئن و پر رقابت کنونی، سازمان ها را به داشتن نیروهایی متخصص و ماهر ملزم ساخته است؛ نیروهایی که فراتر از وظایف تکلیفی خود عمل نمایند، زیرا موفقیت سازمان ها به وجود این نیروها بستگی زیادی دارد. عوامل متعدی در شکل گیری این رفتار نقش دارند. در تحقیق حاضر این عوامل با توجه به مدل هاکمن و اولدهام مورد بررسی واقع شد و به جای نتایج فردی و سازمانی، رفتار شهروندی سازمان مورد توجه قرار گرفت. تحقیق از نوع توصیفی- پیمایشی و جامعه آماری تعداد 250 نفر است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده و از فنون آماری فراوانی و درصد و ضریب همبستگی برای تجزیه و تحلیل سوال ها، رد یا تایید فرضیه ها و برای دستیابی به میزان و شدت رابطه متغیرها استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد بین ابعاد اصلی شغل با رفتار شهروندی سازمانی(460/0 R=‎ )، بین حالت های اصلی روانشناختی و رفتار شهروندی سازمانی(647/0 R=‎ ) و بین ویژگی های شغلی با ترکیب دو مولفه ابعاد اصلی و حالت های روانی حساس با رفتار شهروندی سازمانی(553/0R=) رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. در پایان پیشنهاد هایی برای بهبود رفتار شهروندی سازمانی در مرکز آموزش صدا و سیما ارائه گردید.
    کلیدواژگان: ویژگی های شغلی، ابعاد اصلی شغل، حالت های روانی حساس، مدل هاکمن و اولدهام، رفتار شهروندی سازمانی
  • صدیقه کاظمی، بهروز مهرام صفحه 125
    ایفای نقش رهبری به عنوان جوهره مدیریت شناخته شده است. در نظام سازمانی مدرسه، تحول نظام ارزشی یادگیرنده ها از جمله اهداف سازمان های آموزشی قلمداد می شود. سوال اصلی این پژوهش بر چگونگی تحول نظام ارزشی دانش آموزان با اتکاء بر نظریه ارزشی گریوز و متاثر از ایفای نقش رهبری مدیران آموزشی است. رویکرد به پژوهش، کیفی و راهبرد پژوهش، مطالعه موردی بوده است که از طریق مطالعه ای مبتنی بر پویش روایی و با حضوری سه ماهه در محیط دبیرستان انجام شده است. جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه نیمه سازمان یافته با مدیر و معاونین، مشاهده نامنظم از اماکن و تعاملات بین فردی مدیر و معاونین مدرسه با هم و با دانش آموزان، بررسی فعالیت ها و مصاحبه روایی با دانش آموزان مشارکت کننده انجام شده است. برای تضمین اعتبار داده ها، از روش های سه سویه سازی و انسجام ساختاری، بررسی مجدد توسط مشارکت کنندگان، کدگذاری مجدد توسط داور دوم و فنون شبه آماری استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد عملکرد مدیران در قبال این مولفه، منجر به تثبیت نظام ارزشی دانش آموزان مورد مطالعه در سطوح دوم تا چهارم این نظریه شده و پرورش مخاطبان برای ورود به سطوحی از نظام ارزشی مبتنی بر معنویت، یکپارچگی، جامعه محوری و تدبیر محوری عقیم مانده است.
    کلیدواژگان: رهبری، مدیر آموزشی، نظام ارزشی، پویش روایی، برنامه درسی پنهان، نظام ارزشی گریوز
  • رضا نجف بیگی، اصغر صرافی زاده، مسعود طاهری لاری صفحه 148
    یکی از مهم ترین مباحث پیاده سازی مدیریت دانش، تعیین زیرساخت های آن است؛ از این رو هدف این تحقیق، طراحی الگوی زیرساختی مورد نیاز به منظور پیاده سازی مدیریت دانش در سازمان های دولتی ایران می باشد. این مقاله بر مبنای یافته های تحقیق میدانی در سازمان های دولتی استان خراسان رضوی تنظیم شده است. مدل اولیه تحقیق از طریق تکنیک دلفی نهایی گردید. برای آزمون مدل، از کارکنان لیسانس و بالاتر سازمان های دولتی استان خراسان رضوی نمونه گیری تصادفی صورت پذیرفت. برای دستیابی به ابعاد زیرساختی مدیریت دانش، رویکرد فنی و اجتماعی مبنای عمل واقع گردید و از پرسشنامه برای جمع آوری داده و آزمون فرضیات تحقیق استفاده شد. از مدل معادلات ساختاری و نرم افزاری LISREL جهت بررسی روابط بین متغیرها استفاده شد. نتایج نشان داد فرهنگ سازمانی با محوریت: فرهنگ یادگیری، اعتماد و همکاری، ساختار سازمانی حول: عدم تمرکز و رسمیت، همچنین حمایت فناوری اطلاعات و انگیزش کارکنان مهم ترین زیرساخت های مورد نیاز پیاده سازی مدیریت دانش در سطح سازمان های دولتی مورد مطالعه محسوب می گردند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، عوامل زیرساختی، فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی، حمایت فناوری اطلاعات، انگیزش نیروی انسانی
|
  • Ali Rezaeean Page 1
    The aim of present study is to examine the relationship between political tactics andindividuals’ problem-solving methods. For this purpose, a sample of 220 was randomlyselected from 1000 employees of Shahid Beheshti University. In order to measure thevariables, the standard questionnaire of problem-solving method of Helrigel, Slocholm, andWoodman and the political behavior questionnaire of A.J. Dobrin were used. The resultsindicated that there is a positive relationship between emotional judgment and flattery,political application of the information, the creation of moral obligation, association withinfluential individuals and establishing a supporting base. However, there is a negativerelationship between rational judgment and flattery, political application of information, thecreation of moral obligation, association with influential individuals and establishing asupporting base. In addition, there is a parallel relationship between witnessed perceptionand political application of information, and the creation of moral obligation. On the otherhand, a negative relationship exists between intuitive perception. flattery, politicalapplication of information, and the creation of moral obligation.
  • Razieh Agha Babaei Page 24

    The main purpose of this research was to investigate self leadership strategies and itsrelationship with creativity among faculty members at Science and Technology University.Research type was descriptive correlative. Statistical population of research included 345faculty members at Science and Technology University of Iran in 2009- 2010 academicyear. A sample of 119 was selected from research population employing random stratifiedsampling method. To collect research data, two questionnaires were used: Self- leadershipquestionnaire with 31 items and Radnsip questionnaire with 48 items. The reliability ofquestionnaires was determined through calculation of Cronbach alpha coefficients thatresulted in 0.81 and 0.87 respectively. Collected data was analyzed at level of inferentialstatistics (correlation coefficient, multivariate variance and regression). Result of studyshowed that there is a significant and positive relationship between the Self- leadershipbehavioural-focused strategies, natural reward strategies, constructive thought strategiesand creativity. The result also revealed that, the constructive thought strategies have more important role in predicting creativity.

  • Amir Hossein Khaleghi Page 44
    European Foundation for Quality management (EFQM) Business Excellence model as aholistic management tool for Corporate Performance Measurement and Self improvementis a prevalent assessment approach in today's organizations. Criterion weight's structure ofEFQM Excellence model is one of the constituted elements of the excellence model. Thisresearch investigates the weight's structure of EFQM Excellence Model with Data Triangulation approach, and eventually suggests a customized framework of Criterion weights for organizations within the Research population. Research data was collected through a survey of 52 Iranian Companies from IDRO affiliated Companies. Survey data was analyzed by means of Factor score regression based on Confirmatory Factor Analysis on 500 Bootstrapped samples. The analysis showed that perceived weights of enabler criteria are not inconsistent with current weight allocation of the EFQM enablers but this is not the case for the Results, consequently perceived weight structure vary from the EFQM weight structure. However, perceived weights of Enabler Criteria are significantly different from those of Result criteria.
  • Hassan Ali Sinaei Page 68
    Resource based view suggests that superior firm performance can derive from uniquenessof resources reconfiguration and integration of existing resources and/or from the ability torespond appropriately to the surrounding industrial environment. Based on this view,performance differs from one firm to another since successful organizations may haveaccess to more strategic resources (physical, human, organizational) than their competitors.Such differences are likely to play an important role in business success in terms ofprofitability. One of The firm's resources is intellectual capital that incorporates innovationcapital and customer capital. This study investigates relationship between innovation capitaland customer capital with financial performance and their complementary interactions with firm performance within their existing technology. Data was collected from 1381- 1386 performance of manufacturing firms provided by Tehran Stock Exchange. Pearson correlation technique was utilized to analyze Research data that was collected from 52 manufacturing firms of which 26 were known as high technology and 26 of low technology firms. The result showed that: both variables (innovation and customer capital) significantly and positively related to financial performance. Moreover, the strength of the relationship between innovation capital and performance in the high technology firms did not indicate any significant difference to that of low technology firms.
  • Habib Ebrahimpour Page 90
    Existance of professional employes in organisations is vital for survival and businesssuccess in uncertain environment. Such employes work beyond their official resposibilityand help organisations to achieve their goals. The different factors impact on creation ofthis behaviour. This article studies these factors acording to Hackman and Oldham modelemphasizing on Organizational Citizenship Behavior instead of individual andorganizational result. The population of this descriptive- survey research comprised of 250from which data was collected using questionnaires. Data analysis was conducted byfrequency distribution, percentage, Spearman correlation test. According to the researchfindings, there are positive and signification relationship between Motivating PotentialScore (MPS) and Organizational Citizenship Behavior(R= 0/460), Critical PsychologicalState and Organizational Citizenship Behavior(R= 0/647) and between JobCharactacteristics with two dimensions of Motivating Potential Score and CriticalPsychological State and Organizational Citizenship Behavior(R= 0/553). Finally, the articlehas presented suggestions and recommendations for improvement of Citizenship Behaviorin Training Center and IRIBU.
  • Sedigheh Kazemi Page 125
    Leadership is known as the essence of management. The mission of schools as educational institutions is to create a value system for students. According to Grave's theory, each student has his/her own personal value system. In the light of Grave's theory, the main question of this research focuses on how leadership role of educational managers affects student's value system. In this case study, qualitative approach has been selected. Data was collected through the semi scheduled interview with manager and deputy managers of one of the high schools in the city of Mashhad. Observation of the school and random observation of interaction between manager and deputy managers was utilized for collecting complementary data. In order to increase the validity of data collection, various methods including triangulation, participant's revision, recoding by reviewer, and quasi-statistical analysis were used. The result showed that manager’s behavior helps categorize the value system of students under the second, third, and the forth level of Grave's taxonomy. That is, the student's could not get into the value system which is devoted to spirituality, integrity, socio-centrism and logical thinking/wisdom.
  • Reza Najafbeygi Page 148
    One of the most important issues of knowledge management implementation is determining its infrastructures. Thus, the purpose of this research is to design the required infrastructural pattern for implementing knowledge management in Iranian state organizations. This article has been written based on the findings of a field study in state organizations of Khorasan Razavi. The initial research model was built using Delphi Technique. To test the model, random sampling from the employees holding university degrees in state organizations of Khorasan Razavi province was used. To obtain knowledge management infrastructural dimensions, the practical base was technical and social approaches. Questionnaires were used to collect data and test the research hypotheses. To analyze research data and examine relationship between variables, structural equation model and LISREL software were employed. The results indicated that organizational culture with a focus on learning, trust, collaborative culture and organizational structure in light of decentralization and formalization as well as information technology and employers motivation are the most important infrastructures that need attention in implementation of knowledge management.