فهرست مطالب

علوم محیطی - سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، پاییز 1390)

نشریه علوم محیطی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، پاییز 1390)

  • بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/11/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسعود یزدان پناه، داریوش حیاتی، غلامحسین زمانی صفحه 1
    علیرغم افزایش روزافزون اهمیت حفاظت از آب در سراسر جهان، درباره متغیرهای روانی- جامعه شناختی که قادرند رفتارهای حفاظت از آب مردم را پیش بینی کنند، درک اندکی وجود دارد. در این مطالعه تلاش شده با استفاده از تئوری تکامل یافته رفتار برنامه ریزی شده شامل متغیرهای هنجارهای اخلاقی، خویش هویتی و اسطوره های ذهنی نسبت به طبیعت بعنوان باورهای عمومی، رفتارها و تمایلات رفتار افراد نسبت به حفاظت آب، مورد پیش بینی و مطالعه قرار گیرد. جمعیت مورد مطالعه کارکنان سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر بوده اند که از طریق نمونه گیری تصادفی تعداد 80 نفر از ایشان جهت انجام این مطالعه انتخاب گردیدند. روش تحقیق از نوع پیمایش بوده است. یافته ها نشان داد که تئوری تکامل یافته رفتار برنامه ریزی شده، قادر به پیش بینی رفتار و تمایلات رفتاری افراد مورد مطالعه در رابطه با حفاظت آب می باشد. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیونی چندگانه نشان داد که متغیرهای هنجار اخلاقی، کنترل رفتار درک شده، و درک از ریسک قادرند 68 درصد از تغییرات متغیر وابسته تمایلات رفتاری نسبت به حفاظت از آب را پیش بینی کنند. در حالی که در مدل اولیه تئوری رفتار برنامه ریزی شده، هنجار ذهنی و کنترل رفتار درک شده تنها قادر به پیش بینی 49 درصد از تغییرات تمایلات رفتاری نسبت به حفاظت از آب بوده اند. بنابراین آن‎دسته از کارکنانی که درک و تعهد بیشتری را در رابطه با حفاظت از آب احساس می کرده اند، تمایلات رفتاری بیشتری را برای درگیر شدن در چنین فعالیت‎هایی از خود نشان داده اند. همچنین یافته ها نشان داد که کارکنان مورد مطالعه در رابطه با رفتارهای حفاظت از آب، اختیار و تسلط کاملی بر روی رفتارشان نداشته اند (منظور رفتارهایی است که علاوه بر خود فرد، تا حدودی تحت تاثیر محیط و اطرافیان است). هم‎چنین اسطوره های ذهنی افراد نسبت به طبیعت توانسته بترتیب 39 درصد، 20 درصد، و 28درصد از تغییرات متغیرهای وابسته نگرش، هنجار اخلاقی و درک ریسک افراد نسبت به حفاظت از آب را پیش بینی کند.
    کلیدواژگان: تئوری رفتار برنامه ریزی شده، اسطوره طبیعت، حفاظت آب، کارکنان کشاورزی، بوشهر، ایران
  • مهدی نوری پور، منصور شاه ولی صفحه 23
    هر برنامه توسعه را می‎توان یک فرآیند ارتباطی دانست. بنابراین، با توجه به ضرورت انتخاب راهبرد ارتباطی مناسب، این مهم در مقاله حاضر مورد توجه قرار گرفت. برای این منظور، چهار راهبرد ارتباطی اصلی اطلاع رسانی، ترغیب، مذاکره و حصول توافق به عنوان مهم‎ترین راهبردهای ارتباطی در نظر گرفته شدند و به کمک تکنیک استدلال بر پایه شواهد که از جمله تکنیک‎های ریاضیاتی تصمیم‎گیری چند خصیصه‎ای می‎باشد، راهبرد بهینه ارتباطی مشخص گردید. از طرف دیگر، با در نظر گرفتن این نکته که کشاورزی شامل سه زیر بخش فعالیت‎های زراعی، باغی و دامی می‎باشد، برای عینی‎تر و کاربردی‎تر بودن یافته های پژوهش، این مطالعه در زمینه فعالیت‎های دامی انجام گرفت. معیارهای پایداری فعالیت‎های دامی در جنبه های مختلف شامل «پایداری سازمانی»، «پایداری برنامه ها و فعالیت‎ها»، «بکارگیری رسانه های ارتباطی مناسب»، «تمرکز بر مخاطبان واقعی» و «نظام مناسب نظارت و ارزشیابی» سازماندهی شدند. داده های میدانی مطالعه به ویژه در زمینه ارزیابی مقدماتی و نهایی معیارهای پایداری، از روستاهای شهرستان کهگیلویه جمع آوری گردید. یافته های مطالعه نشان داد که انتخاب بهترین راهبرد ارتباطی بستگی به جنبه ها و معیارهای مختلف پایداری دارد. اما به طور کلی، با در نظر گرفتن تمامی جنبه های پایداری فعالیت‎های دامی، راهبرد مذاکره بهترین راهبرد ارتباطی در مجموع، انتخاب شده است. شرح بیشتر و دقیق‎تر یافته های پژوهش به ویژه چگونگی انتخاب رسانه های ارتباطی با توجه به راهبرد مربوطه در متن مقاله آمده است.
    کلیدواژگان: راهبردهای ارتباطی، توسعه پایدار دامپروری، استدلال بر پایه شواهد، کهگیلویه
  • افشین هنربخش، سید جواد ساداتی نژاد، مسلم حیدری، محمدرضا مزدیان فرد صفحه 39
    زمان تاخیر پارامتری است که اغلب در مدل های تئوری و مفهومی مرتبط با حوزه آبخیز نمایان است. زمان تاخیر حوزه آبخیز یک عامل مهم در مدل سازی خطی ناشی از واکنش حوزه آبخیز است. به طور کلی همه تحلیل های هیدرولوژیکی حداقل به یکی از پارامترهای زمانی حوزه آبخیز نیاز دارند که در اکثر مواقع از زمان تمرکز یا زمان تاخیر استفاده می شود. در این تحقیق، داده های رگبار شش ایستگاه در حوزه کارون شمالی مورد تحلیل قرار گرفتند. از این تحلیل 23 واقعه انتخاب شدند. سپس در یک زیرحوضه آزمایشی واقع در این حوضه، زمان تاخیر با استفاده از روش میدانی محاسبه شد. در این روش که درمنطقه مورد مطالعه دره بید سمسامی انجام شد زمان تاخیر از یک هیدروگراف تولید شده بوسیله اندازه گیری دبی ناشی از یک سرریز مثلثی مدرج محاسبه شد. بعد از آن 23 واقعه به دوگروه یکی برای توسعه یک مدل تجربی جدید(70درصد) و گروه دیگر برای ارزیابی آن(30درصد) تقسیم شدند. نتایج بدست آمده از این تحقیق برمبنای معیار های آماری R2، RMSEو %RE نشان داد که مطابقت داده های محاسبه شده(از مدل تجربی جدید) با داده های اندازه گیری شده خوب است.
    کلیدواژگان: زمان تاخیر، سیلاب، هیدرولوژی، مدل تجربی، کارون شمالی
  • جمیله پازوکی، فائضه غفارحدادی، بهروز ابطحی صفحه 51
    ماهی کپور از جمله ماهیان تجاری مهم منطقه جنوب‎شرقی خزر است که هم نوع وحشی و هم نوع پرورشی آن قسمت عمده مصرف ماهی مردم منطقه را به خود اختصاص می‎دهد. در این مطالعه میزان 3 فلز سنگین: سرب، روی و مس در عضله و پوست ماهیان کپور معمولی و کپور پرورشی که از منطقه جنوب‎شرقی دریای‎خزر و یک مزرعه پرورش ماهی در همان منطقه در پاییز 86 صید شده بودند، مورد بررسی قرار گرفت. پس از بیومتری و آماده‎سازی نمونه ها میزان فلزات سنگین با استفاده از دستگاه جذب اتمی شعله‎ای اندازه‎گیری شدند. غلظت سرب و مس برای تمامی نمونه ها زیر حد تشخیص دستگاه و میانگین غلظت روی در پوست و عضله کپور وحشی به ترتیب 70.1 ± 95.10 و 5.0 ± 78.2 ppm و در پوست و عضله کپور پرورشی به ترتیب 20.1± 70.9 و 79.0 ±2.79 ppm به دست آمد. هیچ‎گونه همبستگی معنی‎داری بین طول و وزن ماهیان با غلظت فلزات سنگین در عضله و پوست مشاهده نشد. تجمع فلز سنگین روی در پوست هر دو گروه ماهی کپور به طور معنی‎داری بیشتر از تجمع این فلز در عضله آن‎ها بود که لزوم توجه به بافت پوست به عنوان بافتی مستعد جهت تجمع زیستی فلزات سنگین پیشنهاد می‎شود. هیچ‎گونه اختلاف معنی‎داری بین غلظت فلزات سنگین در عضله و پوست ماهیان وحشی و عضله و پوست ماهیان پرورشی یافت نشد. تمامی مقادیر به دست آمده پایین‎تر از حد مجاز تعیین شده از سوی سازمان بهداشت جهانی (WHO) می باشد. با این حال لزوم پایش مکرر و ضرورت پالایش پساب‎های کارخانجات حوضه آبریز توصیه می‎شود.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، آلودگی آبزیان، تجمع زیستی، دریای خزر، Cyprinus carpio
  • علی اکبر نوروزی، مهدی همایی، عباس فرشاد صفحه 59
    گسترش روند شورشدن خاک از چالش‎های مهم زیست‎محیطی عصر کنونی به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک است. به منظور شناسایی شوری خاک، پژوهشی با تلفیق تصاویر ماهواره‎ای لندست TM در سال 1388 و مدل‎های آمار مکانی، انجام و تعداد 288 نمونه در دشت گرمسار و ایوانکی از افق شناسائی سطحی خاک (میانگین 0-15 سانتی متر)، برای بررسی ارتباط بین هدایت الکتریکی و بازتاب های طیفی ماهواره، برداشت و به آزمایشگاه ارسال شد؛ آنگاه آنالیز چند متغیره و به ویژه رابطه همبستگی مجذور حداقل متوسط (OLS) برای بررسی رابطه خصوصیات طیفی ماهواره و هدایت الکتریکی خاک انجام گرفت. در این رابطه، باند هفت ماهواره با طول موج بلند و شاخص انتقال طیفی3 (رطوبت خاک) در مدل اول و باند یک ماهواره در طول موج مرئی آبی، همراه با مولفه اصلی دوم در مدل دوم درسطح 99% اطمینان، حدود 60% از تغییرات هدایت الکتریکی را پیش بینی و برآورد نمودند. ارزیابی دقت دو مدل با انجام اعتبار سنجی بر روی 52 نقطه در دشت ایوانکی با شرایط مشابه دشت گرمسار انجام گرفت؛ پس از آن از آماره های متوسط مطلق خطا و مجذور متوسط خطا به منظور ارزیابی کیفیت و میزان خطای دو مدل تخمینگر، با دقت 49/0 دسی زیمنس و 1/4 دسی زیمنس استفاده شد. بنابراین با نسبت پایین میزان مجذور متوسط خطا، برآورد هدایت الکتریکی برای تولید نقشه شوری خاک مناسب تشخیص داده شد؛ سپس ارزیابی آنالیز حساسیت بر روی عوامل موثر در دو مدل نشان داد که باند مرئی یک و باند هفت مادون قرمز میانی، به ترتیب بیش از 3 و 5/2 برابر نسبت به مولفه های اصلی2 و شاخص انتقال طیفی 3 در برآورد شوری خاک حساس اند، بنابراین در استفاده از آن باید نهایت دقت را بکار برد.
    کلیدواژگان: آنالیز حساسیت، دشت گرمسار، ایوانکی، شوری خاک، ماهواره لندست TM و همبستگی مجذور حداقل متوسط (OLS)
  • محمد مهدی حسین زاده، احمد نوحه گر صفحه 75
    افزایش روزافزون برداشت از منابع آب زیرزمینی، علی الخصوص از حوضه هایی که با رسوبات تحکیم نیافته آبرفتی یا نهشته های کم عمق دریایی انباشته شده اند منجر به فرونشست سطح زمین و یا به عبارتی نشست عمومی زمین می‎گردد. جلگه میناب نیز همانند بسیاری از مناطق کشور در دو دهه اخیر مواجه با خشکسالی بوده که این امر منجر به برداشت بیشتر از آب‎های زیرزمینی و افت آب زیرزمینی را به دنبال داشته ک نتیجه این امر نشست عمومی زمین و بروز چند سطح فرونشستی و چاله های فرونشینی بوده است. برای بررسی پدیده فرونشینی ابتدا وضعیت خشکسالی منطقه مطالعه شد سپس مشخصات رسوبات سفره های آبدار و سنگ کف، نحوه بهره برداری از آب‎های زیرزمینی منطقه در دوره مورد مطالعه مورد توجه قرار گرفت. هم‎چنین با مطالعات دقیق میدانی اشکال مختلف فرونشست در منطقه شناسایی و در نهایت اطلاعات جمع آوری شده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای بررسی خشکسالی در این مطالعه از ایستگاه باران سنجی شیخ آباد (با طول دوره آماری 27 سال) و با استفاده از داده های بارندگی، روش دهک‎ها و شاخص بارش استاندارد استفاده گردیده که نمایانگر کاهش ریزش‎های جوی در منطقه می‎باشد بطوری‎که در دو دهه اخیر بارش خیلی کمتر از نرمال بوده که معرف خشکسالی شدید در منطقه می‎باشد. اغلب نقاط دشت از سطح زمین تا عمق چند متری از آبرفت‎های جدید تشکیل یافته‎اند، این رسوبات اغلب دانه درشت بوده و به تدریج به طرف دریا به رسوبات دانه ریز ماسه‎ای سیلتی و رسی دارای آب شور تبدیل می‎شوند بطور کلی می‎توان گفت که با افزایش عمق، رسوبات دانه ریزتر شده و املاح آن‎ها افزایش یافته و شورتر می‎شوند. تمامی چاه ها در این ناحیه بر روی رسوبات شسته شده سیلتی قرارگرفته و دارای بیشترین تراکم در حواشی رودخانه میناب می باشند. بعلت خشکسالی های دو دهه اخیر و خشک شدن کانال آبرسانی از سد میناب، حفر چاه ها بطور فزاینده‎ای افزایش یافته و از 607 حلقه چاه حفر شده، 164 حلقه در سال 1380 حفر گردیده است. عوامل بنیادی در رابطه با وقوع فرونشینی وجود آبرفت پوشش به ضخامت متغیر تا حداکثر 150 متر که به طور عمده از خاک‎های دانه ریز سیلتی رسی و سیلتی ماسه‎ای تشکیل شده و افزایش افت سطح آب زیرزمینی (5 تا 17 متر) در نتیجه برداشت بی‎رویه ناشی از خشکسالی در طی دو دهه گذشته می‎باشد.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، خشکسالی، پدیده فرونشینی، دشت میناب، فرونشست
  • محمد غفرانی، سکینه پیشان، محمدرضا محمدی، حسین امیدی صفحه 99
    در این پژوهش، امکان ساخت چند سازه ی چوب پلاستیک با استفاده از پوسته ی شلتوک برنج و ضایعات پلی اتیلن سنگین مورد بررسی قرار گرفت. از آنیدرید مالئیک پیوند داده شده با پلی اتیلن (MAPE) به-عنوان ماده جفت کننده استفاده گردید. تخته ها با ابعاد اسمی1.6×25×45 سانتی‎متر با کمک پرس گرم مسطح با دمای 200 درجه ی سانتیگراد، فشار160 بار و مدت زمان 7 دقیقه ساخته شدند. پس از متعادل سازی نمونه های ساخته شده، اثر متغیر پلی اتیلن سنگین در دو سطح (60% و40%)، ماده جفت کننده در سه سطح (0%، 3%و6%) و دانسیته تخته در دو سطح (0.7 و 0.8 g/cm3) بر ویژگی های فیزیکی و مکانیکی تخته ها به صورت مستقل و متقابل مورد بررسی قرار گرفت. بدین ترتیب 12 تیمار و برای هر تیمار 3 تکرار و مجموعا 36 تخته ساخته شد. آزمون های مورد بررسی جذب آب و واکشیدگی ضخامت 2 و 24 ساعت، مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته و مقاومت چسبندگی داخلی بودند. بر اساس نتایج بدست آمده بهترین خواص فیزیکی و مکانیکی به عنوان ترکیب بهینه در تخته های ساخته شده با دانسیته0.8 g/cm 3، 60 درصد پلی اتیلن و 6 درصد ماده جفت کننده مشاهده شد. نتایج نشان داد افزودن ماده جفت کننده (MAPE) سبب بهبود خواص فیزیکی و مکانیکی می شود. با مشاهده ی اختلاف معنادار میان نتایج آزمایش‎های جذب آب و واکشیدگی ضخامت، نمونه های ترکیب بهینه از نظر این خاصیت فیزیکی در سطح قابل قبولی بودند.
    کلیدواژگان: چندسازه، چوب پلاستیک، پلی اتیلن سنگین بازیافتی، شلتوک برنج
  • ناصر ‎علی عظیمی، سجاد برخورداری صفحه 113
    بررسی تاثیر درآمد بر کیفیت زیست‎محیطی یکی از بحث‎های مهم در دهه 1990 بوده است. بسیاری از مطالعات شیوه های مختلفی را برای تحلیل رابطه این دو با استفاده از شیوه های مختلف سنجش آلودگی ها و درآمد بکار گرفته‎اند. آنچه که امروزه مورد تایید بیشتر مطالعات بوده رابطه عکس U شکل بین درآمد و انتشار آلودگی ها یا کاهش کیفیت زیست‎محیطی می‎باشد. با توجه به این امر، در این مقاله با استفاده از اصول اقتصاد خردی، ابتدا رابطه بین آلودگی و درآمد استخراج شده است در گام بعدی مقاله، رابطه عکس U شکل بین انتشار آلودگی (CO2) و سرانه تولید ناخالص داخلی به ازای مصرف انرژی برای گروه کشورهای منتخب عضو OECD و کشورهای منتخب OPEC برای دوره های 1980-2003 و 1985-2003 مورد آزمون گرفته است. نتایج مقاله نشان می‎دهد که ساختار گروه کشورها و دوره زمانی مورد مطالعه نقش اساسی در رد و یا پذیرش فرضیه EKC برای کشورهای منتخب داشته است. همچنین نتایج مقاله، اندازه کشش بین انتشار آلودگی و سرانه تولید ناخالص داخلی به ازای مصرف انرژی برای کشورهای منتخب OPEC تقریبا دو برابر کشورهای منتخب عضو OECD را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: کیفیت زیست‎محیطی، انتشار آلودگی‎ها، کشورهای OECD و، OPEC
|
  • Masoud Yazdanpanah, Dariush Hayati, Gholam Hossein Zamani Page 1
    Despite the increasing importance of water conservation across the world, there is very little understanding about the psychosocial variables that help predict people’s water conservational behaviour. This study used a modified model of the Theory of Planned Behaviour (TPB), including the additional variables of moral norms, self-identity and subjective myths of the nature as general beliefs, to predict intentions and behaviour regarding water conservation through a random sample of agricultural professionals (n= 80) using the survey method in Bushehr Province. Findings revealed that the modified theory of TPB can explain intention and behaviour regarding water conservation. Multiple regression analysis showed that moral norms, perceived behavioural control and risk perception can predict 68 percent of variances in water conservational intention, while subjective norms and perceived behavioural control can predict 49 percent of variances in water conservational intention based on the original TPB model. Therefore, those agricultural professionals who perceived a greater normative and commitment feeling regarding water conservational behaviour had a higher level of intention to engage in such behaviours and the significance of perceived behaviour control revealed that professionals did not have complete volition in their water conservational behaviour. Furthermore, myths of nature can predict about 39 percent, 20 percent and 28 percent of variances in attitude, moral norms and risk perception regarding water conservation.
  • Mehdi Nooripoor, Mansour Shahvali Page 23
    «Information», «persuasion», «dialogue» and «consensus building» were taken as the possible communication strategies to facilitate Sustainable Animal Husbandry (SAH) in rural areas of Kohgilooyeh County, Southwestern Iran. Also, various different aspects of SAH attributes were considered which include organizational sustainability, sustainable programs, use of proper media, focusing on target customers, and suitable monitoring- evaluation systems. The study was carried out using Evidential Reasoning, a Multiple Attribute Decision Making (MADM) technique, to choose the most appropriate communication strategy for SAH in the study area. Results indicated that, generally, «dialogue» was the first communication strategy that should be chosen for SAH. Of course, it was revealed that communication strategies would vary depending on the attributes of sustainability. More detailed results, especially about how to choose media based on the communication strategy, are presented in the body of the paper.
  • Afshin Honarbakhsh, Seyed Javad Sadatinejad, Moslem Heydari, Mohamadreza Mozdianfard Page 39
    Lag time is a parameter that appears often in theoretical and conceptual models associated with river basin. The river basin lag time is an important factor in linear modeling of river basin response. Generally, all hydrologic analyses require at least one of the time parameters of river basin and, in the majority of cases, time of concentration or lag time are used. In this research, storm data from 6 stations in the North Karoon river basin (in Iran) were analyzed. From this analysis, 23 events were selected. Then, in one experimental sub-basin located in this river basin, the lag time was calculated using field method. In this method, performed in the Darehbeed-Samsami study area, lag time was computed from a hydrograph generated by discharge measurement of a triangular scaled spillway. After that, 23 events were divided into two groups, including, one for a newly developed empirical model (70 percent) and another for validation of this model (30 percent). The results obtained from this research based on coefficient of determination (R2), root mean square error (RMSE) and relative error (%RE) statistical measures showed that the agreement between the computed(from new empirical model) and measured data is good.
  • Jamileh Pazooki, Faezeh Ghaffar Haddadi, Behrooz Abtahi Page 51
    Metal concentrations in commercial and non-commercial fish were surveyed to assess risks of fish consumption to human health and importantly, assess contamination in the food chain. In this study, lead (Pb), Zinc (Zn) and Copper (Cu) concentrations were determined in muscle and skin tissues of wild and cultured Cyprinus carpio (common carp) from the southeastern Caspian Sea area and a nearby fish farm in November 2007. Metal concentrations were determined by atomic absorption. Pb and Cu concentrations in all of the samples were below detection limits and there were no statistically significant differences of Zn concentrations in muscle and skin tissue between wild and cultured carp. But Zn concentrations in the skin tissue were significantly higher than in muscle tissue in both groups; this suggests that more studies about skin tissue as a site of bioaccumulation are necessary. None of the concentrations exceeded WHO safety standards. Our results have suggested that heavy metal contents in carp are negligible and that its consumption should pose no health problems for consumers of either the wild or farmed fish.
  • Ali Akbar Noroozi, Mehdi Homaee, Abbas Farshad Page 59
    Soil salinity expansion is an environmental challenge particularly in arid and semi arid regions. In order to evaluate the progressing extent of soil salinity in relation with natural and human-induced conditions, a study was conducted using the Landsat TM imagery. The present study was conducted in the Garmsar area to the East of Tehran. A total of 288 soil samples were analyzed to determine the relationship between the spectral reflectance and Electrical Conductivity (EC), as salinity indicator. Multiple regression analysis and Ordinary Least Square regression (OLS) were used to examine the relationships between EC and derived spectral to generate several models. In the case of derived spectral, mid-infrared band (TM Band-7), visible band (Band-1), Tasseled cap3 (Wetness index) and PCA2 (Principal Component Analysis) were found to be most correlated with the observed EC values of the surface layer of the soil, at 99% confidence level. The accuracy of the prediction model was tested using a validation set of 52 soil samples in Eyvanekey plain, close to study area where the environmental circumstance consist of similar properties. RMSE and MAE were used to evaluate the performance of the map prediction quality. Results showed that the appropriate model could predict the soil salinity with precision of 4.1 and 0.49 dS m-1, respectively. The predicted salinity ranged from 0dS/m to 110dS/m. Therefore, the EC estimations were suitable to generate soil salinity map. Sensitivity analysis was tested on applied parameters that showed Band-1 and Band-7 were 3 and 2 times more than sensitive rather than other parameters respectively. The results are promising and certainly useful for soil salinity prediction.
  • Mohammad Mahdi Hosseinzadeh, Ahmad Nohegar Page 75
    Extraction of water from underground sources is on the increase, especially from basins stored by non-strengthened alluvium, sediments and from shallow areas of the sea. This results in sinking on the surface and leads to ground subsidence. In recent years, the Minab Plain, like many areas of Iran has faced drought, which has led to more uptake of subterranean water; this lowers the underground water level and results in sinking which appears on the surface as a sinkhole following subsidence. A field study of this sinking phenomenon involves the following procedure: Firstly, the analysis of the drought occurrences in the area including features of water table, sediment and bedrock. Secondly, the consideration of exploitation of the subsurface water; and finally, identification of the different forms of subsidence in the area from the information acquired above. Statistics from the Sheikh Abad rain-gauge station (covering a period of 27 years) were used for this investigation. Data on precipitation are presented with the decimal method and the standard precipitation index, an index that shows any decrease of climatic rainfall in the area. This data shows that in recent decades there has been less than normal rainfall and that the area has undergone a period of intense drought. In most parts of the plain new alluvium was formed at a depth of 2-3 meters from the surface, the sediment of which often constitutes large grains, which gradually changed to form finer sediment in the form of sand, silt and clay containing salt-water. Therefore, it can be said that with increasing depth, the sediments become tinier (smaller) with an increase in salinity. All of the wells in this area have settled on washed silt sediment and have a high density around the rivers of the Minab area. Because of recent droughts and the drying up of the water supply canals of Minab dam, the digging of wells has increased from 164 in 2002 to a current figure of 607 dug wells. Critical factors related to occurrences of subsidence, are that the existing alluvium covering with the varying thickness up to 150 meters has formed small-grain, silt clay-silt loam soil, which has increased surface subsidence following extraction of underground water over the past two decades.
  • Mohammad Ghofrani, Sakineh Pishan, Mohammad Reza Mohammadi, Hossein Omidi Page 99
    This study was undertaken to determine the possibility of using lignocellulosic material as reinforcing filler in wood plastic composite (WPC). Recycled high density polyethylene was used as the matrix and rice-husk flour as the reinforcing filler to prepare a wood-plastic composite. WPC specimens of 45×25×1.6 cm were manufactured using a hot press (T: 200°C, P: 160 bar and t: 7 min). In the sample preparation, high density polyethylene (HDPE) was added at two loadings (40%, 60%) and WPC densities of 0.7 and 0.8 g/cm3 were tested. In order to examine the compatibility of rice husk with the polymer, maleic anhydride grafted polyethylene (MAPE) was used as a coupling agent and was a variable factor (0%, 3% and 6%). Twelve treatment groups were considered with 3 replicates per treatment, so a total of 36 groups were tested. Water absorption and the thickness of the swelling were measured after 2 and 24 hours. The mechanical properties of the specimens were determined, namely the bending strength, modulus of elasticity and internal bonding strength. According to the results, the optimum treatment with the best physical and mechanical properties was WPC at 0.8 g/cm3 density, 60% HDPE and 6% coupling agent. Results showed that with an increased content of coupling agent (MAPE), the physical and mechanical properties improved. Having significant differences between the data for water absorption and the thickness of the swelling, the optimum treatment also showed acceptable levels.
  • Nasser Ali Azimi, Sajjad Barkhordari Page 113
    The analysis of income effect on environmental quality has been an important debate in the 1990. Several papers have used different approaches for an analysis of the relationship between income and environmental quality. Also, many of these papers have employed different measures of pollutants and income. The U inverse relationship between income and the level of pollution has been confirmed in many papers. In this paper, the relationship between pollution and income has been extracted by means of their microeconomic foundations. The U inverse relationship between the pollution generation (CO2) and GDP per unit of energy use has been tested for selected OECD and OPEC countries in 1980-2003 and 1985-2003. The results of this paper show that the economic structure of the group of countries selected and the period of time had a major role to play in rejection or acceptance of the Environmental Kuznet’s Curve hypothesis. Also, the elasticity of the problem of pollution and GDP per unit of energy use for selected OPEC countries is almost two times that of the OECD countries.