فهرست مطالب

نشریه تحقیقات مدیریت آموزشی
پیاپی 1 (پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/09/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 10
  • غلام حسین حیدری صفحه 11

    قرآن کریم در طول تاریخ اسلام همواره منبع مهم تحقیق و پژوهش برای اندیشمندان اسلامی بوده است. از این رهگذر، علوم و رشته های متعددی پایه گذاری شده و در گذر زمان به رشد و بالندگی رسیده اند. سعی دانشمندان اسلامی همواره معطوف به «قرآنی کردن» دانش هایی بوده که به اقتضای زمان وارد عرصه های فکری جوامع اسلامی شده اند. در کشور ما نیز به ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران به رهبری اندیشمندان اسلامی و بازگشت دین به عرصه جامعه و حکومت، بحث های میان رشته ای طرفداران فراوانی پیدا کرده است. چرا که به طور طبیعی اقتضای حکومت اسلامی، دینی شدن عرصه های مختلف از جمله اقتصاد، مدیریت، آموزش و پرورش و غیره است. این نوشتار ضمن اشاره به برخی آیات قرآن کریم به تبیین مسئله «ضرورت مدیریت از دیدگاه قرآن» پرداخته است.

    کلیدواژگان: قرآن، سنت، مدیریت قرآنی، مدیریت اسلامی، مدیریت معنوی
  • محمدنقی ایمانی صفحه 27

    هدف این تحقیق تهیه چهارچوبی برای طراحی، اجرا و ارزیابی برنامه های آموزش کارآفرینی در دانشگاه‌ها بوده است. نوع تحقیق توصیفی- پیمایشی و جامعه آماری آن دوگروه فعال در دانشگاه‌های دولتی است که در اجرای طرح «کاراد» مراکز کارآفرینی درآنها تشکیل شده است (اعضای هیات علمی، مدیران). براساس جدول نمونه گیری «مورگان و کوهن» تعداد269 نفر (شامل102 نفر از مدیران و167 نفر از اعضای هیات علمی) با استفاده از شیوه  نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه  انتخاب گردید. با انجام مطالعات اولیه و مصاحبه های اکتشافی مولفه‌های اولیه در زمینه موضوع شناسایی و در یک ساختار منظم (مدل اولیه) قرار گرفت. با استفاده از این مولفه‌ها پرسشنامه ای تهیه و پس از به دست آوردن روایی و اطمینان از اعتبار آن (795/0)‌، داده ها از نمونه های مورد مطالعه جمع آوری گردید. این داده ها با توجه به سوالات تحقیق و با استفاده از روش‌های آمار توصیفی و آمار استنباطی چون آزمونt تک گروهی و تحلیل عاملی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که در برنامه‌های کارآفرینی برای آماده سازی دانش آموختگان کارآفرین در دانشگاه ها، باید به 20 عامل در چهار دسته مولفه اصلی (فلسفه و اهداف،مبانی نظری، مولفه های برنامه کار آفرینی و عوامل محیطی) توجه شود و ‌نیازهای گروه‌های مورد بررسی در این زمینه متفاوت است. درنهایت بر اساس یافته های تحقیق چارچوبی برای طراحی، اجرا و ارزیابی برنامه های آموزش کارآفرینی پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، برنامه کارآفرینی، آموزش کارآفرینی، برنامه ریزی
  • اسدالله خدیوی، محمد صالحی صفحه 51

    پژوهش حاضر با تحقیق بر روی عوامل مرتبط بر میزان بهره وری معلمان شهرستان بوکان می باشد، نوع تحقیق در این مطالعه توصیفی است . لذا روش تحقیق حاضر از بین روش های توصیفی روش همبستگی است. جامعه آماری شامل 2111 نفر از معلمان شهرستان بوکان در سال تحصیلی 88-87 تشکیل می دهند که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 325 نفر به دست آمده است و با روش تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری داده ها و اطلاعات از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شده است که در این بررسی از تحلیل عاملی جهت تعیین اعتبار پرسشنامه و ضریب آلفای کرون باخ برای تعیین پایایی سوالات استفاده شد. عمده‌ترین نتایج به دست آمده به شرح زیر می‌باشد:میزان بهره ‌وری معلمان به میزان رضایت از شغل و همچنین میزان امنیت شغلی آنها بستگی دارد.همچنین میزان بهره‌وری معلمان براساس جنسیت آنها نیز متفاوت است، به طوری که بهره‌وری زنان بالاتر از مردان است و از همبستگی استفاده شده در آزمون روابط متغیرها از تحلیل آماری رگرسیون چندگانه استفاده شد که به ترتیب رضایت شغلی و امنیت شغلی در میزان بهره‌ وری معلمان موثر بوده است..

    کلیدواژگان: امنیت شغلی معلم، رضایت شغلی معلم، بهره وری مدارس
  • غلامعلی سرمد صفحه 61

    هدف این پژوهش، بررسی عمده ترین عوامل موثر بر وجدان کاری مدیران مدارس متوسطه بود. این تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی، از نظر روش، علی- پس رویدادی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات، پیمایشی است. جاعه آماری پژوهش را 207 مدیر مدرسه متوسطه در سه منطقه آموزش و پرورش شرق و شمال شرقی تهران تشکیل می دادند(در این نوشته از مناطق مذکور با حروف الف، ب و ج یاد شده است). برای انجام بررسی از پرسشنامه محقق ساخته حاوی 25 سوال بسته پاسخ با گزینه های بسیار زیاد، زیاد، متوسط، کم و بی تاثیر استفاده شد. در مجموع 170 پرسشنامه بازگشتی کامل و اطلاعات آن قابل استخراج بود. بنابراین، می توان گفت که داده های پژوهش حاضر به صورت سرشماری به دست آمده، هرچند با حدود 16 درصد افت پرسشنامه مواجه شدیم.پس از تحلیل های آماری به کمک آزمون های خی دو و t و ضریب همبستگی فای کرامر نتایج زیر به دست آمد: (1) بین جو سازمانی مدرسه، نظام ارزش ها، عوامل اقتصادی، دانش مدیران، روابط انسانی، ویژگی های شخصیتی مدیران با وجدان کاری آنان رابطه وجود دارد.(2) بین عوامل برون مدرسه ای با وجدان کاری مدیران رابطه ای به دست نیامد.(3) بین آرای مدیران زن و مرد درباره تاثیر دانش مدیران، ویژگی های شخصیتی مدیران، عوامل اقتصادی، روابط انسانی، و نظام ارزش های مدیران بر وجدان کاری آنان تفاوت وجود ندارد.(4) در مورد تاثیر عوامل درون مدرسه ای (جو سازمانی مدرسه) و برون مدرسه ای بر وجدان کاری مدیران، آرای مدیران مناطق الف و ب مشابه است، هرچند مدیران منطقه الف این رابطه را قوی تر می بینند.(5) و بالاخره مدیران منطقه ج وجدان کاری مدیران را بیش از هرچیز از عوامل برون مدرسه ای متاثر می دانند، هرچند سایر عوامل را نیز در آن موثر برآورد می کنند.

    کلیدواژگان: وجدان کاری، نظام ارزش ها، جوسازمانی، روابط انسانی، ویژگی های شخصیتی، عوامل اقتصادی، دانش
  • فریبا حنیفی، مهدی حسین رحیمی صفحه 75

    هدف پژوهش حاضر تعیین میزان رابطه انگیزه شغلی مدیران مدارس ابتدایی با سطح کارایی آنان در شهرهای رودهن و دماوند است. جامعه پژوهش شامل کلیه مدیران و معلمان مدارس ابتدایی شهرهای رودهن و دماوند است که در سال 1386 مشغول به خدمت بودند. روش پژوهش کاربردی از نوع میدانی و توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل550 نفر معلم و 85 نفر مدیر بود، که نمونه مورد نیاز از طریق جدول مورگان برای معلمان 240 نفر و مدیران 70 نفر تعیین گردید. برای تامین حجم نمونه‌ها از روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای استفاده شد. برای اندازه‌گیری متغیرهای انگیزه و کارایی از دو پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که ‌پرسشنامه انگیزه مدیران شامل26 سوال و پرسشنامه کارایی شامل 47 سوال بود. برای تجزیه و تحلیل داده‌های جمع‌آوری شده در بخش توصیفی از توزیع فراوانی، فراوانی درصدی، میانگین و انحراف معیار و نمودار داده‌ها و در بخش استنباطی برای بررسی فرضیه ها از آزمون همبستگی فی(φ) و آزمون t گروه های مستقل استفاده شد. نتایج نشان می‌دهد که بین انگیزه و کارایی مدیران رابطه وجود دارد. در نتیجه میزان ضریب همبستگی فی (φ)به دست آمده نشان می‌دهد که بین انگیزه و سطح کارایی مدیران رابطه مستقیم و بالایی وجود دارد و 25/0 کارآیی به انگیزه شغلی آنها بستگی دارد. علاوه براین بین میزان کارایی مدیران زن و مرد و همچنین بین انگیزه شغلی مدیران زن و مرد نیز تفاوت معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: انگیزه شغلی، کارایی، مدیران
  • رضا یوسفی سعیدآبادی، علی یزدان پناه نوذری، عباس قاسمی صفحه 89

    پژوهش حاضر، به بررسی وضعیت تفکر انتقادی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مازندران و ارایه پیشنهادهایی به برنامه ریزان آموزشی دانشگاه درجهت پرورش بهتر تفکر انتقادی  آنها می باشد. برای بررسی سطح مهارت های تفکر انتقادی از روش توصیفی - زمینه یابی و برای  تجزیه و تحلیل داده‌های حاصله نیز، از آزمون های آماری T و ANOVA استفاده شده است. جامعه آماری شامل اعضای هیات علمی زن و مرد دانشگاه علوم پزشکی مازندران است که در پنج دانشکده مشغول به تدریس می باشند و جمعیت آنها 200 نفر است.حجم نمونه پژوهش 132 نفرمی باشدکه بااستفاده از جدول آماری کرجسی– مورگان به صورت تصادفی و  طبقه ای،ازبین اعضای هیات علمی زن و مرددانشگاه انتخاب شدند.برای جمع آوری اطلاعات، از آزمون استاندارد مهارت های تفکر انتقادی کالیفرنیا (فرم ب) استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که میانگین نمرات کل تفکر انتقادی اعضای هیات علمی دانشگاه 77/13 بوده و همچنین دانشکده پزشکی با میانگین 176/14 نسبت به سایر دانشکده ها ، از تفکر انتقادی بالاتری برخوردار است؛ اما از لحاظ آماری بین نمرات اعضای هیات علمی زن و مرد دانشگاه و نیز بین دانشکده ها تفاوت معناداری وجود ندارد. در مقایسه با مطالعات انجام شده در برخی از کشورها از جمله آمریکا و استرالیا، تفکر انتقادی اعضای هیات علمی این دانشگاه میانگین کمتری را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: مهارت های تفکر انتقادی، تجزیه و تحلیل ارزشیابی، استنباط، استدلال قیاسی، استدلال استقرایی، هیات علمی
  • رمضان جهانیان صفحه 113

    این پژوهش با هدف شناسایی راهکارهای توسعه مشارکت در واحدهای آموزشی از دیدگاه مدیران مدارس با روش پیمایشی اجرا گردید. جامعه آماری کلیه مدیران مدارس ابتدایی، راهنمایی، متوسطه و پیش دانشگاهی شهر تهران درسال تحصیلی83-82 به تعداد(3518) نفر و نمونه آماری (368) نفرکه با روش تصادفی طبقه ای با استفاده ازجدول تعیین حجم نمونه مورگان انتخاب گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته است که دارای48سوال پنج گزینه ای با استفاده ازمقیاس پنج درجه ای لیکرت تهیه گردید. روایی پرسشنامه توسط بیست نفر از صاحب نظران بررسی شد. پایایی پرسشنامه نیز بااستفاده از آلفای کرانباخ، محاسبه و ضریب پایایی72/. به دست آمد. نتایج به دست آمده از تحقیق حاضر نشان می دهد که مهم ترینراهکارهای توسعه مشارکت اولیای دانش آموزان در واحدهای آموزشی از دیدگاه مدیران مدارس در هر یک از قلمروهای ششگانه وظایف مدیریت آموزشی عبارتند از: در قلمرو آموزش و تدریس، شامل: همکاری در ایجاد هماهنگی بین فعالیت‌های آموزشی و پرورشی مدرسه و خانواده در قلمرو امور مربوط به کارکنان،شامل: همکاری در برگزاری هر چه با شکوه تر مراسم بزرگداشت مقام معلم، تقدیر و تشکر از فرهنگیان و معلمان فعال، در قلمرو امور مربوط به دانش‌آموزان، شامل: همکاری و مساعدت در کاهش مشکلات آموزشی، تربیتی و اخلاقی فراگیران، در قلمرو امور مالی و اداری، شامل: مساعدت فکری به مدیریت برای اداره بهتر واحدهای آموزشی،ارایه کمک‌های مالی و مادی به مدارس، همکاری در جذب و جلب کمک‌های مالی و مادی خیرین به مدارس.در قلمرو رابطه مدرسه و اجتماع،شامل: حضور فعال در انجمن اولیا و مشارکت در فعالیت‌های مدارس، همکاری در انعکاس نظریات و انتظارات مردم از مدارس، مساعدت در برقراری ارتباط موثر مدارس با مساجد و اماکن مذهبی و دینی جامعه،در قلمرو تسهیلات و تجهیزات، شامل: مشارکت در بهسازی و زیبا سازی محیط و فضاهای مدارس،همکاری در مرمت و تعمیر وسایل و امکانات و تجهیزات مدارس مورد بررسی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: مشارکت، راهکارها، توسعه، واحدهای آموزشی، مدیران مدارس
  • محبوبه عبداللهی صفحه 131

    هدف پژوهش بررسی رابطه متغیرهای شخصیتی مدیران با شیوه های نظارتی آنان می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر را همه مدیران دبیرستان های کرج اعم از دولتی،‌ غیر دولتی، ‌فنی حرفه ای و کاردانش تشکیل می دهند،‌ که مجموع آنها 1382 ،‌245 نفر بوده است. که 187 نفر از طریق نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته است که با همکاری افراد صاحب نظر روایی محتوایی آن تایید شده و با استفاده از روش آلفای کرانباخ ضریب اعتبار آن 82/.، به دست آمد و با استفاده از آزمون مجذور خی نتایج نشان داد که بین رشته های تحصیلی مدیران و شیوه های نظارتی آنان، .بین جنسیت مدیران و شیوه های نظارتی آنان و بین سطح تحصیلات مدیران و شیوه های نظارتی آنان رابطه معنی دار وجود ندارد .

    کلیدواژگان: رشته تحصیلی، سطح تحصیلات، جنسیت، سابقه، شیوه های نظارتی مدیر
|
  • Page 11

    The holy Quran, along the history of Islam, has been continually an important source for the Islamic scholars.  Because of this, various sciences and fields of study have been developed and by passing time they have become fruitful.  The Islamic scientists have always tried to adapt the new kinds of knowledge which have entered the realm of Islamic societies to Islamic rules mentioned in the holy Quran.  In Iran, especially after the victory of Islamic Revolution led by the Islamic scholars and implementing the Islamic rules in society by government, the interdisciplinary discussions have been widely held among the proponents of this issue.  The reason is that following Islamic rules necessitates practicing it in all aspects of life such as: economy, management, education, etc.  The present paper refers to some verses of the holy Quran which elaborate on the necessity of management.

    Keywords: The holy Quran, Tradition, Quran Management, Islamic management, Spiritual Management
  • Page 27

    The purpose of the study has been to develop a framework for planning, administration, and evaluation of the programs of training entrepreneurship in universities.  The research is descriptive and survey type and its population consists of two active groups in universities (i.e., faculty members and managers) run by the government where following a project entitled “KARAD”, entrepreneurship centers have been established.  Using the Morgan and Kohn sampling table, 269 subjects (102 managers and 167 faculty members) were chosen as research sample following the method of random stratified sampling.  At first some primary studies and exploratory interviews were done and the primary related components were identified which provided the researcher with an orderly structure (primary model).  Using the obtained components, the researcher designed a questionnaire and calculated the related index of validity (0.795).  Then, administering the instrument, the required data were gathered.  The obtained data were analyzed based on the research questions and by applying the methods of descriptive and inferential statistics, such as: individual group t-test and factor analysis.  The obtained showed that in the entrepreneurship training programs in university, 20 factors, categorized in four main groups of components, should be taken into consideration.  These four categories are as follows: philosophy and purposes, theoretical bases, the components of entrepreneurship programs, and environmental factors.  The findings also showed that the two groups of subjects had different needs in this regard.  Finally, based on the research findings, a framework for planning, administration, and evaluation of the programs of training entrepreneurship in universities was suggested.

    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurship Program, Entrepreneurship, Training, Planning
  • Page 51

    The present study investigates the degree of teachers’ productivity in Boukan city.  It is a descriptive and co-relational study.  The population of the study consists of 2111 teachers of the Boukan city in the academic year of 2008-2009.  Applying the Cochran formula, the size of the sample was estimated which comprised 325 teachers who were chosen by random class method.    In order to gather the required data, a researcher made questionnaire was used.  To determine the validity of the tool, factor analysis was applied and the reliability of the instrument was examined by Cronbach Alpha.    The findings showed that: the degree of teachers' efficiency depends on the degree of   their job satisfaction and security; teachers' efficiency is different according to gender in a way that women's efficiency is higher than men’s; and using the obtained correlation in examining the relations of variables, the statistical analysis of multilateral regression was also applied which showed that the teachers' job satisfaction security have been effective in teachers' efficiency.

    Keywords: Teachers' Job Security, Teachers' Job Satisfaction, Teachers' Efficiency
  • Page 61

    The purpose of the study was to investigate the main factors affecting the high school principals’ commitment.  In order to study the relationship between some main factors on high school Principals’ commitment, 170 principals completed a multiple-choice questionnaire. This study ended with the following results.  There was a meaningful correlation between in-school climate, value systems, economic factors, the principals’ knowledge, human relationship, and the principals’ personality traits and their commitment.  No meaningful correlation was found between out-of-school factors and the principals’ commitment.  Principals of both genders saw a meaningful correlation between their knowledge, personality traits, value systems, as well as economic factors, human relationship and the principals’ commitment.  The principals of group (A) and (B) schools had similar views about the influence of in-school and out-of-school factors on their commitment. The principals of group (C) saw out-of-school factors more affecting on the principals’ commitment.

    Keywords: Commitment, Value System, School Climate, Human Relationship, Personality traits, Economic Factors, Out-of-School Factors
  • Page 75

    The aim of this research is to investigate the relationship between the managers’ job motivation in elementary schools and their efficiency in the town of Roudehen and Damavand city. The design of the study was applied and is categorized as a field study and it was also descriptive and co-relational.  The population of the study included all the teachers and managers of elementary schools in Roudehen and Damavand in the academic year of 2007-2008.  The total number of teachers and managers was 550 and 85 respectively.  The sample was chosen by the use of Moorgan Table, and it comprised about 240 teachers and 70 managers. The sampling method was stratified random sampling. Two questionnaires were administered to the research samples. One of them involved 26 questions in order to estimate the managers’ motivation and another included 47 questions to measure their efficiency. The gathered data were analyzed and the frequency distribution and the related graphs were prepared.  The correlation and t-tests formulas  were also applied to investigate the research hypothesis and obtain the inferential statistics.  The statistical analysis applying correlation regarding the first hypothesis showed that there was direct high correlation between the managers’ motivation and their efficiency. According to the second hypothesis, there is a significant difference between men’s and women's efficiency. And the result of the third hypothesis showed that there was a significant difference between men's and women's motivation.

    Keywords: Job motivation, efficiency, managers
  • Page 89

    The aim of this research was to study the critical thinking of faculty members of the mazandaran university of medical sciences and present suggestions according to the findings of this research to the educational planners of the university for developing teachers’ critical thinking.  The descriptive method was used for surveying the faculty members’ level of critical thinking, and for data analysis, ANOVA and T-test were applied.  The population of the study consisted of 200 male and female teachers who worked in five faculties of the university.  To select the research sample, statistical table of Krejcie-Morgan was applied and 132 subjects were selected randomly and categorized according to the sample size.  The Standard Test of California Critical Thinking (CCTST) was administered to the subjects in order to gather the required data.  The reliability and validity of the test had already been computed and approved by Facione, Khalili and Mehrinezhad in their research.  The result of this study showed that the total score of critical thinking of faculty members of the mazandaran university of medical sciences was 13.77 and there was no significant difference between the male and female faculty members in this regard. Among the faculties of the university, medical faculty had better critical thinking than the other faculties of the university with mean of 14.176, but there was no significant difference among faculties. The male faculty members were better in skills of analysis, inference and deductive reasoning; and the female faculty members were better in skills of evaluation and inductive reasoning, but there was no significant difference between them. Faculties of pharmacy were better in analytical skill. The paramedical faculty was better in evaluation skill. The medical faculty was better in inference and inductive skills. And finally, nursing faculty was better in deductive skill, but there was no statistically significant difference among them.

    Keywords: Critical Thinking, Inference, Deductive Reasoning, Inductive Reasoning, Thinking Skills, Faculty members
  • Page 113

    The purpose of the study was to identify the strategies of increasing the parents’ participation in instructional centers from the managers’ point of view using the survey method.  The population of the study included all the teachers of elementary schools, junior high schools, and high schools as well as pre-university centers in the academic year of 2003-2004 in Tehran city.  It comprised 3518 out of which 368 teachers were selected through applying random stratified sampling method and the Morgan table for determining the sample size.  The research instrument was a researcher-made questionnaire which consisted of 48 multiple-choice items of Likert type.  The validity of the instrument was examined by 20 experts, and its reliability was calculated by Cronbach Alpha method which proved to be 0.72.  The results of the study showed that the most important strategies for increasing the parents’ participation in instructional centers from the managers’ point of view in the 6 areas of educational administration are as follows.  In the area of teaching, it includes cooperation in coordination between the school educational activities and families.  In the area of the staff’ affaires, it includes holding the ceremonies in the school.  In the area of students’ affaires, the parents’ cooperation consists of helping in decreasing the students’ instructional and moral problems.  Regarding the financial problems, parents can help the management with offering counseling, financial support, and gathering charity for school.   In the area of relationship with the school and society, the parents can be active parents’ association and play an active role in connecting the school with other centers such as religious communities and mosques.  Finally, in the area of facilities and equipment, the parents can participate in beautifying the school environment, repairing the its site, and fixing the school equipment.

    Keywords: participation, Strategies, development, Instructional Centers, School Managers
  • Page 131

    The purpose of the present paper is to study the relationship between the managers’ individual characteristics and their supervisory Methods.  The population of the study consists of all the managers of government, nongovernment, technical-professional (Fanni-Herfeh’ee), and work-knowledge (Kar-Danesh) high schools located in the city of Karaj.  The managers who were active in the academic year of 2003-2004 in the abovementioned area comprised 245.  Based on the Morgan Table, 187 subjects were selected through applying the method of simple random sampling.  The instrument of the study is a researcher-made questionnaire whose content validity has been approved by a group of experts and its related reliability has been tested and proved to be 0.82 using Chronbach’s Alpha.  Applying the test of Chi Square, the following results were obtained: 1) There is a significant relationship between the managers’ field of study and their supervisory methods; 2) There is a significant relationship between the managers’ gender and their supervisory methods; 3) There is not a significant relationship between the managers’ educational level and their supervisory methods; 4) Inexperienced and experienced managers apply different supervisory methods.

    Keywords: Field of study, Educational Level, Gender, Experience, Manager’s Supervisory Methods