فهرست مطالب

معرفت فرهنگی اجتماعی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، زمستان 1389)

نشریه معرفت فرهنگی اجتماعی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، زمستان 1389)

  • 198 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سنت های اجتماعی در قرآن / ویژگی ها و مبادی و روش کشف سنت ها
    محمود رجبی صفحه 5
    این مقاله با رویکرد تحلیلی و نظری به بررسی ویژگی ها و مبادی و روش کشف سنت های اجتماعی در قرآن می پردازد. سنت اجتماعی به تدبیر و ساماندهی خدای متعال که دارای تداوم و تکرار است اطلاق می شود و بیانگر قوانین و احکام حاکم بر پدیده ها و زندگی اجتماعی و روابط میان افراد و گروه ها است.
    استناد به خدا، تبدل ناپذیری، سازگاری با اختیار انسان، و پیوند با زندگی اجتماعی انسان از جمله ویژگی های سنت های اجتماعی در قرآن است. از آنجا که سنت های اجتماعی دایره ای وسیع و انواع گوناگونی دارند، روش کشف آنها متنوع است.
    کلیدواژگان: سنت، سنت الله، سنت اجتماعی، قوانین اجتماعی، علوم اجتماعی، تبدل ناپذیری سنت
  • سید حسین شرف الدین صفحه 23
    نهاد به عنوان یکی از عناصر ساختی و یکی از بنیادهای اصیل و رکین نظام اجتماعی بخش قابل توجهی از ادبیات موجود علوم اجتماعی را به خود اختصاص داده است. این موجودیت اجتماعی تاریخی اگر چه تاکنون از منظرهای مختلف مورد بحث و بررسی و واکاوی های مفهوم شناختی و وجودشناختی قرار گرفته است اما با رویکرد درون دینی کمتربدان توجه شده است.
    این نوشتار درصدد است تا ضمن مرور ادبیات جامعه شناختی این حوزه به بازخوانی و کاوش تحلیلی مفهوم نهاد، فرایند شکل گیری و هویت یابی، عناصر و مولفه های تشکیل دهنده، ویژگی ها و مختصات، ضرورت های ساختاری و کارکردی، گونه شناسی، آثار و نتایج، جلوه ها و مظاهر عینی، ارتباطات چندگانه نهادها با یکدیگرو با سایر عناصر محیطی؛ نیم نگاهی نیز به خطوط کلی اندیشه اسلامی در این خصوص و مفاهیم متناظر و دارای قرایت معنایی و مصداقی با این مفهوم، درچارچوب قرآن کریم بیافکند.
    کلیدواژگان: نهاد، نیاز، سازمان، شخصیت، جامعه پذیری، کارکرد
  • امان الله فصیحی صفحه 53
    یکی از مباحث مهم دین پژوهی، دین و معنای زندگی است. بسیاری کسان از منظر های مختلف به این موضوع نگریسته اند؛ از جمله ماکس وبر. از نظر وبر مهم ترین ویژگی حیات انسان معناداری آن است. از همین رو، تفاوت انسان با حیوانات و تفاوت جهان انسانی با جهان طبیعی در معنادار بودن آن است. مهم ترین پرسش در این زمینه آن است که خالق این معنا کیست؟ از نظر وبر، فقط ادیان قادرند به این نیاز متافیزیکی انسان پاسخ گویند و هیچ نیروی دیگر نمی تواند این نقش دین را ایفا کند. به همین علت وبر منشا و کارکرد دین را بر اساس نقش معنا آفرینی آن تحلیل نموده است. اشکال دیدگاه وبر در اصل سخن او نیست؛ حقیقتا چیزی غیر از دین نمی تواند به زندگی انسان معنا بخشد، بلکه در نحوه طرح این اندیشه است. اشکال اساسی دیدگاه وبر در این است که وی ساحت دین را به ساحت همین دنیای مادی می کاهد و در نتیجه معنایی هم که او طرح می کند کاملا دنیایی است. در اندیشه وبر ساحت متعالی انسان و دین کاملا نادیده گرفته شده است.
    کلیدواژگان: دین، معنا، عقلانیت، سکولاریزاسیون، انسان، زندگی
  • سیدهاشم هاشمی صفحه 77
    سوال این پژوهش این است که فارابی در تبیین نبوت از چه مفاهیمی بهره گرفته است؟ چگونه ارتباط ملک و ملکوت، و پاسخ به چگونگی این ارتباط از هر علمی برنمی آید. ساحت عقل از درک آن عاجز است. وحی و نبوت، که یگانه منبع ارتباط زمین و آسمان است، از سنخ مباحث کلامی است. رویکرد فارابی در پردازش آن فلسفی و عقلی است. وی با تکیه بر علم النفس ارسطویی و با توجه به دو قوه از قوای نفس، یعنی عقل و خیال، به تبیین نبوت پرداخته است. در فلسفه فارابی، مفاهیم ساده و ارزشمندی در چگونگی این ارتباط مطرح شده است. وی در این زمینه، به حل معضلاتی پرداخته که از جمله آن، نسبت میان نبی و فیلسوف است. از نظر فارابی نفس دارای حقیقت واحد است، نمی توان قایل به تجزیه آن شد، بلکه دارای مراتب و قوایی که محرک جسم اند. بنابراین، عقل و خیال دارای محمل یگانه ای به نام «نفس» است. این یعنی نبی و فیلسوف شخص واحدی اند با دو وی‍ژگی خاص. مهم ترین دستاورد این پژوهش، تبیین و تشریح پاسخ فارابی به چگونگی ارتباط نفس با ملکوت (روح القدس) است.
    کلیدواژگان: عقل، تخیل، عقل فعال، علم النفس، نبوت، فارابی
  • مجتبی مصباح صفحه 103
    عموما ارزش ها بیانگر امور شایسته و بایسته تلقی می شوند، نه امور موجود و محقق. اما آنچه از علم انتظار می رود بیان حقایق و واقعیت های موجود است. بر این اساس، در حوزه علوم انسانی نیز ممکن است چنین به نظر برسد که باید تنها از پدیده های انسانی و روابط واقعی موجود میان آنها با مبادی و نتایج شان سخن گفت. در این صورت، چگونه میان ارزش ها با علوم انسانی ممکن است نسبتی ایجابی برقرار شود؟ این نوشتار، در پی آن است که نشان دهد برخی از علوم انسانی، مانند اخلاق، اساسا ماهیتی ارزشی دارند و سایر علوم انسانی نیز در تعیین غایت و اهداف، و تحدید اصول کاربردی، از ارزش ها متاثرند و ارزش های مورد قبول عالمان علوم انسانی، به طور آگاهانه یا ناآگاهانه در این علوم تاثیر می گذارند. و بدین جهت، چنانچه به عنوان محقق علوم انسانی، نگرش ارزشی متفاوتی داشته باشیم، باید به علوم انسانی متفاوتی نیز ملتزم باشیم.
    کلیدواژگان: ارزش، علوم انسانی
  • قاسم ابراهیمی پور صفحه 123
    محمد عابد الجابری از جمله متفکران برجسته جهان اسلام است که در پاسخ به مسئله سنت و مدرنیته، نظریه نقد عقل عربی را طرح می نماید. او در مرحله اول تدوین این نظریه به بررسی بعد تاریخی عقل در فرهنگ عرب می پردازد و با مقایسه آن با عقل یونانی و اروپایی، عقل عرب را تحت سیطره اخلاق و فاقد ظرفیت بررسی علل پدیده ها می شمارد. وی بر این باور است که قوام فرهنگ عرب به نظام های معرفتی بیانی، عرفانی و برهانی است که مجادله همیشگی میان آنها در تاریخ عرب، غلبه عقل مستقیل با ریشه های هرمسی را به دنبال داشته و همین مسئله باعث عقب ماندگی جهان عرب شده است و در نهایت توسل به عقل گرایی ابن رشد را راه حل خروج از این بحران معرفی می نماید. قوم گرایی، بی اطلاعی از آثار علمی تشیع و ایراد اتهامات بی جا به آن، به حاشیه راندن وحی و نقل، از جمله نقدهایی است که به نظریه او وارد شده است.
    کلیدواژگان: سنت، مدرنیته، عقل عربی، عرفان، برهان، بیان، جابری
  • غلامرضا شفق صفحه 153
    بر اساس فرض برخی از تدوین کنندگان علوم اجتماعی اسلامی یا بومی، علوم غربی از مبانی و مبادی سکولار برخوردار است؛ پس نظریه های غربی در جامعه اسلامی کاربرد ندارد. در این نوشتار مقدار تاثیر مبانی و مبادی نظریه تالکوت پارسونز بر نظریه او سنجیده و این پرسشی شده است که «آیا این نظریه با اصلاح بعضی پیش فرض ها، در مسائل بومی به کار خواهد رفت یا به سبب مبانی سکولار آن، کاملا کنار گذاشته می شود؟»به نظر می رسد نظریه پارسونز انسجام منطقی و مبنایی ندارد. در پرتو مبانی اسلامی برخی اصلاحات مهم در این نظریه پیشنهاد کرده ایم. بعد از این اصلاحات نظریه منسجم تری خواهیم داشت و می توان آن را مبنای برخی کارها قرار داد؛ برای نمونه، اراده گرایی و وجود جامعه از مهم ترین ادعا های پارسونز است، اما اثبات این ادعاها بدون برخی مبانی مثل امر بین الامرین و کلی طبیعی ممکن نیست.
    کلیدواژگان: نظریه، پیش فرض انسان شناسی، هستی شناسی، معرفت شناسی، زمینه های اجتماعی، جایگزینی پیش فرض ها
  • صفحه 185
|
  • Mahmud Rajabi Page 5
    Using an analytical-theoretical approach, the present paper studies the features, principles, and way of discovering social traditions in the holy Quran. The term social customs is attributed to the Most High God's management and organization which have high frequency and it is indicative of the rules and laws governing social phenomena and life, and the relations between individuals and groups.Among the features of social customs in the holy Quran are reliance on God, constancy, conformity with man's free will, and connection with man's social life. Due to the considerable variety and broad range of social customs, there are a various ways of discovering them.
    Keywords: customs, Divine wont, social customs, social law, sociology, constancy of customs
  • Seyyed Hussein Sharaf Al Din Page 23
    As one of the structural elements and fundamental foundation of social system institution covers a considerable part of sociological literature. Although this socio-historical entity has been dissected from different angles and examined symantically and ontologically, no serious study based on intra-religion approach has been made in this regard.After reviewing the sociological literature of this field, the present paper scrutinizes minutely the concept of institution, the course of its development and its components, its distinctive features, the structural and functional prerequisites, typology, the effects and outcomes, the concrete manifestations, and the manifold relations of the institutions with one another and with other environmental elements. Furthermore, it sheds light on the main outlines of Islamic thought in this respect and on the corresponding concepts which have conceptual and symantic affinity with this concept, by referring to the holy Quran.
    Keywords: institution, need, organization, personality, sociability, function
  • Amanollah Fasihi Page 53
    One of the important issues in the field of religious studies is the question of religion and the meaning of life. Many thinkers, including Max Weber, have dealt with this subject from different angles. According to Weber, the most important feature of human life is its meaningfulness. Therefore, the difference between man and other animals and between human world and natural world is determined by meaningfulness. The most important question in this discussion is: who is the author of this meaning? According to Weber, only religions can meet this metaphysical human need, and not any other force is capable of playing the role which religion can play. So, Weber analyzes the origin and function of religion according to the role of religion in creating meaning. The problem of Weber's viewpoint is not his observations, because nothing can make human life meaningful except religion; the problem lies in the way he presents this idea. Weber’s main problem originates from his reductionistic view. So he believes that the religion can be explained in materialistic terms. Therefore, he adopts a completely worldly view about meaning, and shows total disregard to transcendent realm of man and religion.
    Keywords: religion, meaning, rationality, secularization, man, life
  • Seyyed Hashem Hashemi Page 77
    The question raised in the present research is: what concepts does Farabi use in his exposition of the idea of prophethood? Not all disciplines can give an explanation for the relationship between the terrestrial world and celestial world and explain how they are related with one another. The intellectual faculty is unable to understand it. Revelation and prophethood, being the only source of relation between the earth and heaven, are regarded as theological subjects. Farabi uses a philosophical and intellectual approach for expounding it. He explains prophethood by relying on Aristotelian psychology and considering two faculties of the soul, i.e. reason and fancy. Simple and valuable ideas about this kind of relation are detected in Farabi's philosophy. In this regard, he has tried to resolve the problem about the relationship between the philosopher and prophet. According to him, soul has a single inseparable reality; it has hierarchical degrees and faculties which put the body in motion. Therefore, reason and fancy have one single system called "soul". This means that the philosopher and prophet are one person with two particular characteristics. The research’s main finding is the scrutiny of Farabi's answer to the question about the kind of relation that exists between the soul and the celestial world (Holy Spirit).
    Keywords: reason, fancy, active reason, psychology, prophethood, Farabi
  • Mojtaba Misbah Page 103
    Values generally refers to what one ought to do, not to what exists. However, science is expected to explain existing realities and truths. Accordingly, it seems suitable to discuss nothing other than human phenomena and the real relation between them along with their principles and results in the realm of human sciences. The question that arises here is: how can a positive and causative relation be established between values and human sciences? The present paper tries to prove that some human sciences, such as ethics, essentially has a value nature, that other human sciences are influenced by values in determining the aims, and limiting the applied principles, and that the values accepted by the scholars of human sciences consciously or unconsciously exert influence on these sciences. Therefore, as researchers of human sciences, having different value attitudes, we have to comply with the different human sciences, as well.
    Keywords: value, human sciences
  • Qasim Ebrahimipoor Page 123
    Mohammad 'Abid al-Jabiri, a prominent Muslim thinker proposes a theory in which he criticize the idea of the Arab mind in response to the question of tradition and modernity. In the first phase of formulating this project, he investigates the historical dimension of mind in the Arab culture of the Arab and considers that, when contracted with the Greek mind and European mind, the Arab mind is effected by ethics and lacks the capacity of investigating the reasons behind phenomena. According to him, the foundation of the culture of the Arab depends on the expressive, mystic, and argumentative epistemological systems between which there has been continuous debate throughout the Arab history over the domination of independent mind with Hermetic origin. This question is the cause of the backwardness of the Arab world. Finally, he suggests that this crisis can be overcome by referring to Ibn Rushd’s rationalism. Among the weaknesses of his theory is ethnocentrism, his unfamiliarity with Shiite scientific works, leveling groundless accusation at the Shiite, and marginalization of revelation and transmitted traditions.
    Keywords: tradition, modernity, Arab mind, mysticism, argument, expression, Jabiri
  • Gholam Riza Shafaq Page 153
    Some theoretician in Islamic or domestic social sciences hold that western sciences have secular principles and foundations, hence western theories cannot be applied to Islamic society. The present paper assesses the extent of effect which the principles and foundations of Talcott Parson's theory have on his theory and then poses the question "Can this theory be applied to domestic issues by means of modifying some of its presuppositions? Or, should it be completely rejected because of its secular principles?It seems that Parson's theory has no logical and foundational coherence. Some modifications has been made to this theory by referring to Islamic principles. If we make these modifications, we will have a more coherent theory which can be the basis for further investigations. For example, voluntarism and the existence of society are among Parson's most important claims; however, it is impossible to prove these claims without referring to some principles such as it is neither determination nor free will but something between the two and physical universal.
    Keywords: theory, presupposition, anthropology, ontology, epistemology, social contexts, presupposition's substitution