فهرست مطالب

پژوهش نامه کتابداری و اطلاع رسانی - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1390)

پژوهش نامه کتابداری و اطلاع رسانی
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/01/23
  • تعداد عناوین: 13
|
  • نرگس نشاط صفحه 11
    اطلاعات مفهومی سیال است، به طوری که هر زمان بخواهیم آن را بررسی کنیم چند وجهی و چندگانه می شود، همین امر سبب شده چنین فرض شود که اطلاعات در خود نوعی گوناگونی و چندگانگی دارد. به دلیل وابستگی متقابل و تنگاتنگی که بین اطلاعات و متغیرهای گوناگون دیگر وجود دارد استفاده از یک مدل صرفا اطلاعاتی کافی نیست و برای تحلیل کارآمد و موفق یک موقعیت باید رشته های بیشتری فعالانه در تجزیه و تحلیل وارد شوند. نقش تفکر فرارشته ای در اینجا به معنای بهره بردن از این رهیافت چندگانگی است، رهیافتی که حاکی از میل به ایجاد وحدتی است که به تشریح جایگاه ها و مدل ها می انجامد و بازشناسی و گسترش مفاهیم چندگانه را سبب می شود. بدین ترتیب جایگاه ها و مدل ها به روش جدیدی تشریح و تبیین شده و مورد نقد و واکاوی قرار می گیرد. بدیهی است که تنها از طریق فعالیت عملی در حوزه اطلاع رسانی نمی توان به شناختی جامع از این رشته دست یافت. برای پاسخ دادن به مسائل اساسی که حوزه اطلاعات و اطلاع رسانی با آن مواجه است دانستن آن علم لازم است ولی کافی نیست؛ در مقایسه، بنیان مستحکمی از علم اطلاعات که ریشه در سنت های پژوهشی گسترده ای دارد برای هر فعال در حوزه اطلاعات و اطلاع رسانی امکان دسترسی به نتایج جمعی بسیاری از اذهان دیگر و تجربه کلی یک رشته کلی تر را فراهم می سازد. اگر چه دانش اطلاعات و اطلاع رسانی تا اندازه ای با عمل اطلاع رسانی گسترش می یابد، اما این نه عمل، که تحقیق روشمند و نظام مند در خصوص اطلاعات – و دیگر موضوعات وابسته – است که پژوهش اطلاع رسانی را تشکیل می دهد؛ عناصر علم اطلاعات نشات گرفته از عناصر مختلفی است که عمل اطلاع رسانی یکی از این منابع است. از این روی، مقاله حاضر برآن است تا نقش تفکر فرارشته ای را در علم اطلاعات مورد بررسی قرار دهد.
  • نجلا حریری، زرین زرین آبادی صفحه 29
    هدف
    هدف این پژوهش تحلیل هوش معنوی کتابداران بر حسب ویژگی های جمعیت شناختی آن ها در دانشگاه های دولتی شهر اصفهان است.
    روش شناسی: روش پژوهش پیمایشی تحلیلی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه هوش معنوی کینگ است. جامعه پژوهش را 132 نفر از کتابداران دانشگاه های دولتی شهر اصفهان تشکیل می دهد که موفق به احراز پست کتابدار شده اند و دارای حداقل مدرک دیپلم هستند؛ از این تعداد، 115 نفر با نرخ پاسخگویی 12/87 درصد به پرسشنامه ها پاسخ داده اند.
    یافته ها
    میانگین هوش معنوی کتابداران 6/81 است که با توجه به حداکثر میانگین که می توانست 96 باشد، در حد بالا محسوب می شود.. از بین ویژگی های جمعیت شناختی، رابطه معنی داری بین جنسیت، مقطع تحصیلی، سن،، سابقه کار، وضعیت تاهل با میزان هوش معنوی بدست نیامد و تنها رابطه بین رشته تحصیلی و میزان هوش معنوی معنی دار بود.
    نتایج
    با توجه به عدم رابطه معنی دار هوش معنوی با ویژگی های جمعیت شناختی کتابداران (به جز رشته تحصیلی) به نظر می رسد هوش معنوی با عوامل دیگری فراتر از ویژگی های جمعیت شناختی در ارتباط باشد. تحلیل عمیق تر هوش معنوی و شناخت عوامل مرتبط با آن نیازمند مطالعاتی است که همبستگی عوامل دیگری مانند عوامل فرهنگی و جامعه شناختی را با هوش معنوی مورد توجه قرار دهد.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، تحلیل جمعیت شناختی، کتابداران، دانشگاه های دولتی اصفهان
  • ابراهیم افشار، نرگس صراف تهرانی، سعید رجایی پور صفحه 45
    هدف
    پیامدهای سیاست تعیین مدیران کتابخانه های دانشگاهی ایران از میان اعضای هیئت علمی و انجام وظیفه آنها به صورت غیرتمام وقت بر ایفای نقش مدیریتی شان.
    روش
    داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته با 17 نفر از مدیران کتابخانه های دانشگاهی در سه شهر اصفهان، تهران و مشهد بدست آمده و داده ها با استفاده از روش کدگذاری باز، محوری، و گزینشی تحلیل شده اند.
    یافته ها
    همه مدیران عضو هیئت علمی اعم از متخصص (کتابدار) و غیرمتخصص (غیرکتابدار) که عموما به صورت غیر تمام وقت به مدیریت کتابخانه نیز می پردازند، بی علاقگی خود را به نفش مدیریتی خود ابراز داشتند. آنها به سبب ایفای همزمان چند نقش، دچار کمبود وقت و توجه برای رسیدگی به مسئولیت مدیریتی خود هستند و از این رو تعارض زیادی را تجربه می کنند. آنها نقش آموزشی/پژوهشی خود را ترجیح می دهند و هویت خود را با دو نقش اخیر تعریف می کنند. در مورد مدیران غیر متخصص، به علاوه، تلقی موقتی بودن نقش مدیریت و نداشتن تخصص در ایفای نقش، بی علاقگی آنها را تشدید می کند. مدیران متخصص تمام وقت، بر عکس، به سبب حضور مستمر در محیط کتابخانه و داشتن تخصص و علاقه، به نحو محسوس با نقش مدیریتی خود ارتباط عاطفی برقرار و هویت خود را با آن تعریف می کنند.
    اصالت: بررسی پیشینه ها حاکی از آن است که تا کنون پژوهشی با موضوع شناسایی عوامل موثر در ایفای نقش مدیریتی مدیران کتابخانه های دانشگاهی انجام نشده است.
    کاربرد: نتایج این تحقیق می تواند به تغییر و پیش گرفتن سیاست متفاوتی برای تعیین مدیران کتابخانه های دانشگاهی منجر شود.
    کلیدواژگان: مدیران، تعارض نقش، کتابخانه های دانشگاهی، ایران
  • ناهید سلیمانی، احمد شعبانی، سعید رجایی پور صفحه 59
    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان کاربست شاخصه های رهبری خدمتگزار در کتابخانه های دانشگاهی شهر اصفهان است. روش تحقیق پژوهش حاضر توصیفی- پیمایشی، و جامعه آن مدیران وکتابداران شاغل در کتابخانه های دانشگاهی شهر اصفهان در سال تحصیلی 1390- 1389 است. به منظور تعیین حجم نمونه از فرمول نمونه گیری عمومی کوکران استفاده و تعداد 111 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شد. روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است. روایی صوری پرسشنامه توسط اساتید مجرب تایید و به منظور پایایی آن از ضریب آلفای کرونباخ (در وضعیت موجود 87/0 و در وضعیت مطلوب 81/0) استفاده شد. نتایج نشان داد که میزان کاربست شاخصه های رهبری خدمتگزار در وضعیت موجود و مطلوب به ترتیب کمتر و بیشتر از سطح متوسط بود. همچنین در ویژگی جمعیت شناختی رشته تحصیلی، کارکنان متخصص کتابداری میزان مطلوبیت شاخصه های رهبری خدمتگزار را بیشتر از کارکنان غیر متخصص کتابداری بیان نمودند و در ویژگی جمعیت شناختی محل خدمت در هر دو وضعیت، تفاوت میانگین ها معناداربوده به نحوی که کارکنان کتابخانه های دانشگاه صنعتی اصفهان میزان موجود بودن این شاخصه ها را کمتر و مطلوبیت آن ها را بیشتر از کارکنان کتابخانه های دو دانشگاه دیگر برآورد نمودند، در دیگر ویژگی های جمعیت شناختی تفاوت معناداری وجود نداشت
  • شعله ارسطوپور، رحمت الله فتاحی، مهری پریرخ صفحه 77
    نگرش کاربران بالقوه و افراد غیر کتابدار به انواع آثار مرتبط با یک خانواده کتابشناختی، یکی از مسائلی است که کمتر مورد توجه پژوهشهای مرتبط با پیاده سازی الگوی ملزومات کارکردی پیشینه های کتابشناختی (FRBR) بوده است. این در حالی است که اصطلاحهای پرکاربرد بیانگر انواع آثار وابسته در میان کاربران از یک سو و نوع آثار (موجودیتهای) مورد توجه و استفاده آنها از دیگرسو، اهمیت ویژه ای در پیاده سازی این الگو و نمایش معنادار آثار مرتبط بهم دارد. پژوهش حاضر در پی بررسی مهمترین عناصر اطلاعاتی و نیز نحوه نگرش کاربران بالقوه فهرستهای رایانه ای به خانواده های کتابشناختی و موجودیتهای آنها است. به این منظور و با استفاده از روش پژوهش ترکیبی با رویکردکیفی با 30 نفر از متخصصان برجسته شاهنامه پژوه مصاحبه به عمل آمده و از آنها خواسته شد تا با استفاده از روش توزیع کارت به دسته بندی 40 کارت کتابشناختی تنظیم شده بر مبنای الگوی ملزومات کارکردی پیشینه های کتابشناختی بپردازند. سپس از آنها خواسته شد تا نامی برای هر یک از دسته های تشکیل شده انتخاب کرده و در مورد آن دسته توصیف و ارزیابی خود را ارائه کنند. درنهایت 11 دسته بر مبنای نظرات مصاحبه شوندگان تشکیل گردید و هر یک از دسته ها با توجه به فراوانی اصطلاح های بکار رفته در توصیف آنها مورد تحلیل قرار گرفت. حاصل این تحلیل، مشخص شدن 11 درختواره کوچک برای هر یک از 11 گروه تشکیل شده بود که پس از ادغام، درختواره کلی خانواده کتابشناختی شاهنامه تشکیل و به شکل یک الگو ارائه گردید.
  • مهدی طاهری، فاطمه نوشین فرد صفحه 99
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی کاربردپذیری استاندارد توصیف و دسترسی به منبع (RDA) برای توصیف و سازماندهی اشیای محتوایی محیط اطلاعاتی جدید استروش شناسی: پژوهش حاضر، پژوهشی مفهومی است که با رویکرد تحلیلی-انتقادی بر مبنای هدف پژوهش انجام گرفته است. بدین منظور، ضمن بیان ویژگی های محیط و رسانه های جدید و تاثیر آن بر فرایند سازماندهی دانش، و تحلیل روابط درونی (میان سطوح چهارگانه هر شیء) و بیرونی (میان سطوح هر شیء با اشیای دیگر) ارائه شده توسط استاندارد جدید توصیف (RDA)، توانایی و قابلیت های آن برای پاسخگویی به ویژگی های محیط و رسانه های جدید مورد ارزیابی قرار گرفته است
    یافته ها
    یافته ها حاکی از آن است، ضعف هایی چند از جمله استفاده از ابزارها و رویکردهای سنتی به عنوان مبنای گسترش استاندارد، عدم هماهنگی مناسب با استانداردهای فراداده ای، و نیز عدم توجه کافی به ویژگی های اشیای محتوایی دسترس پذیر در محیط جدید، بیانگر سازگاری نه چندان مطلوب استاندارد با محیط جدید است
    نتیجه گیری
    ضعف های استاندارد برای توصیف و سازماندهی اشیای محتوایی محیط جدید، ضرورت بازنگری آن را در سطح روابط کتابشناختی (میان موجودیت ها) و کارکردهای مورد توجه نشان می دهد. در پایان دو رابطه «بخش/بخش» و «ویژگی های مشترک» و نیز سه کارکرد جدید «مدیریت»، نظم دهی، و «بسط» به عنوان راهکارهایی مناسب برای سازگاری بیشتر «استاندارد توصیف و دسترسی به منبع (RDA)» با ویژگی های محیط جدید توصیه شده است.
    کلیدواژگان: استاندارد توصیف و دسترسی به منبع(RDA)، محیط اطلاعاتی جدید، روابط کتابشناختی، کارکردهای پیشینه های کتابشناختی
  • ملیحه درخوش، زهره میرحسینی، افشین موسوی چلک صفحه 119
    هدف
    تعیین سازگاری قواعد توصیف و دسترسی به منبع(RDA) مربوط به ثبت ویژگی های موجودیتهای گروه اول و دوم الگوی ملزومات کارکردی پیشینه های کتابشناختی، با طرح فراداده ای توصیف شیء (MODS)می باشد.
    روش شناسی: جامعه مورد پژوهش شامل الف- اجزاء اصلی، فرعی و ویژگی های طرح فراداده ای توصیف شیء(مودس) و ب - قواعد توصیف و دسترسی به منبع که مربوط به ثبت ویژگی های موجودیتهای گروه اول و دوم اف.آر.بی.آر. در آر.دی.ای. می شود. روش این پژوهش، روش تطبیقی برای بررسی سازگار کردن قواعد مذکور با اجزاء مختلف طرح فراداده ای توصیف شیء(مودس) است که در نهایت به ارائه برچسبهای مبتنی بر زبان نشانه گذاری گسترش پذیر(ایکس.ام.ال.) به منظور ارائه اطلاعات توصیفی منابع مختلف بر اساس قواعد آر.دی.ای. منجر خواهد شد.
    یافته ها
    به طور کلی 440 قاعده از فصلهای 2 تا 11 در آر.دی.ای. شناسایی و تحلیل شد که تعداد 440 ترکیب مبتنی بر طرح فراداده ای توصیف شیء(مودس) با این قواعد سازگار گردید و از 296 جزء اصلی مودس استفاده شد. با توجه به یافته های این پژوهش، تمامی قواعد مورد نظر در آر.دی.ای. با طرح فراداده-ای توصیف شیء(مودس) سازگار بوده و می توان برای اطلاعات استخراجی از محتوای همه این قواعد، معادلی در مودس به دست آورد. در بعضی از قواعد که معمولا به منظور ایجاد نقاط دسترسی به موجودیتهای گوناگون کاربرد دارند، برای سازگار کردن قواعد با اجزاء مودس باید از بیش از یک جزء اصلی استفاده نمود.
    نتیجه گیری
    مطابق 3 سئوال اساسی این پژوهش از بین 20 جزء اصلی طرح فراداده ای توصیف شیء(مودس)، 16 جزء با توجه به محتوای قوانین فصلهای مبتنی بر ثبت ویژگی های موجودیتهای گروه های اول و دوم اف.آر.بی.آر. که تا کنون کامل شده است، در این سازگاری مورد استفاده قرار گرفته است. با توجه به یافته های پژوهش، میان قواعد مورد نظر این پژوهش در استاندارد توصیف و دسترسی به منبع(آر.دی.ای.) و طرح فراداده ای توصیف شیء(مودس)، سازگاری صد در صد و کامل وجود دارد و می توان تمامی اطلاعاتی را که برای منبع مورد توصیف با استفاده از قواعد آر.دی.ای. به دست می آید را در قالب طرح فراداده ای توصیف شیء(مودس) توصیف کرد. همچنین می توان از یافته های این پژوهش که ترکیباتی از اجزاء اصلی، فرعی، ویژگی ها و مقادیر طرح فراداده ای توصیف شیء(مودس) سازگار شده با محتوای قواعد آر.دی.ای. هستند، برای توصیف منابع استفاده کرد.
    کلیدواژگان: توصیف و دسترسی به منبع، آر، دی، ای(RDA)، _، طرح فراداده ای توصیف شیء، مودس(MODS)، موجودیتهای گروه اول، موجودیتهای گروه دوم)، ملزومات کارکردی پیشینه های کتابشناختی، اف، آر، بی، آر، (FRBR)
  • اعظم صنعت جو، اکرم فتحیان صفحه 135
    هدف پژوهش حاضر، بررسی کارآمدی قابلیت های هستی شناسی در مقایسه با اصطلاحنامه از نظر معیار بازیابی مفاهیم موضوعی است. هستی شناسی ابزاری معناشناسی است که تصویری از حوزه موضوعی با ارائه مفاهیم و روابط دقیق تعریف شده میان آن ها در آن حوزه را ارائه می دهد. در این پژوهش به منظور بررسی مهم ترین کاربردهای هستی شناسی در فرآیند بازیابی مفاهیم، نمونه اولیه ای از هستی شناسی با عنوان ASFAOnt بر اساس مفاهیم حوزه «نمایه سازی» و با روش تحلیل حوزه طراحی و ارائه گردید و سپس در یک مطالعه «کاربردپذیری»، مقایسه ای میان اصطلاحنامه ها و هستی شناسی از نظر معیار «بازیابی مفاهیم موضوعی» انجام پذیرفت. این پژوهش از نوع کاربردی است و ابزارهای گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ساختار یافته با روش انتومتریک، روش بلند فکر کردن در حین جستجو و مصاحبه پس از انجام جستجو است. نتایج پژوهش نشان می دهد میزان کارآمدی هستی شناسی در بازیابی مفاهیم موضوعی، بیشتر از کارآمدی اصطلاحنامه اصفا است. همچنین رویکرد تحلیل حوزه می تواند به منظور طراحی ابزارهای معنایی کارآمدتری در بازیابی مفاهیم موضوعی در مقایسه با اصطلاحنامه ها مورد استفاده قرار گیرد
  • محسن نوکاریزی، حسن پاکزاد سرداری صفحه 157
    هدف این پژوهش به طور کلی ارزیابی وضعیت به کارگیری ابعاد و مولفه های خلاقیت در وب سایت کتابخانه ملی ایران از دیدگاه کاربران، بود. پژوهش حاضر از نوع کاربردی بود و به روش پیمایشی انجام شد. جامعه این پژوهش را کاربران (19665 نفر) و کتابداران (173 نفر) کتابخانه ملی ایران که به وب سایت کتابخانه مراجعه و از آن استفاده می کنند، تشکیل دادند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه ای بود که بر اساس منابع پژوهشی مختلف در حوزه خلاقیت وب سایت توسط پژوهشگر طراحی شد. در این پرسشنامه 23 مولفه خلاقیت، در زیر 8 بعد کلی (زیبایی شناختی، اصالت، اهمیت، تعامل، تغییرپذیری، کارکرد، تاثیر، شخصی سازی)، دسته بندی شده است. هر کدام از این مولفه ها جهت بررسی و ارزیابی در قالب گویه های فرعی تر ارائه شدند. پرسشنامه پس از سنجش روایی (به روش تحلیل محتوا) و پایایی (آلفای کرونباخ)، در بین جامعه پژوهش (374 مورد) توزیع و (283 پرسشنامه) جمع آوری گردید. نتایج نشان داد به طور کلی، وب سایت کتابخانه ملی ایران به لحاظ به کارگیری ابعاد و مولفه های خلاقیت با کسب میانگین نمره 66/3 (معادل 52 درصد)، در وضعیت «متوسطی» (بیش از 40 تا 60 درصد) قرار داشت. از میان ابعاد مورد بررسی، «اصالت» با 49%، «زیبایی شناختی» با 50%، «تاثیر» با 47%، «اهمیت» با 56%، «تعامل» با 59%، «شخصی سازی» با 44% و «تغییرپذیری» با 54% در وضعیت «متوسط»؛ و بعد «کارکرد» با 61%، در وضعیت «خوبی» قرار داشت. در بین فرضیه های مورد بررسی نیز میان نمرات قضاوت به کارگیری ابعاد و مولفه های خلاقیت با وضعیت مطلوب، با گروه های سنی مختلف، با کاربران زن و مرد و با مقاطع مختلف تحصیلی، درسطح 05/0 تفاوت معنادار مشاهده شد و میان نمرات قضاوت کتابداران و اعضای کتابخانه تفاوت معناداری وجود نداشت.
  • حسن بهزادی، مجیده سنجی صفحه 179
    فناوری اطلاعات و به ویژه اینترنت به عنوان بخشی از زندگی روزمره دانش آموزان پذیرفته شده است و دسترسی به اینترنت به امری عادی در کلاسهای درس مبدل شده است. وب سایت نیز که یکی از ابزارهای مهم در اینترنت محسوب می گردد، نقش بسیار مهمی را در بهره گیری دانش آموزان از اینترنت دارد. در پژوهش حاضر سعی شد تا به بررسی وضعیت وب سایتهای مدارس ایران پرداخته شود. جامعه آماری این پژوهش را 122 وب سایت تشکیل می دهند و از سیاهه وارسی برای ارزیابی این وب سایتهای استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان داد که: وب سایتهای مدارس ایران از 4 جنبه: مسئولیت و رویکرد ارایه اطلاعات، طراحی، محتوا، سازماندهی اطلاعات در سطح پایینی قرار دارند. همچنین نتایج آزمون پیرسون در خصوص معنادار بودن رابطه بین 4 بخش اصلی مورد بررسی نشان داد که تنها بین دو عامل سازماندهی و طراحی ظاهری رابطه وجود ندارد و در سایر موارد بین تمامی عوامل مورد بررسی رابطه وجود دارد. از سوی دیگر وضعیت وب سایتهای مدارس غیرانتفاعی از مدارس دولتی، بهتر بود. نتایج پژوهش نیز نشان داد که طراحی وب سایت برای مدارس باید مبتنی بر رشد شناختی، فیزیکی، اجتماعی و احساسی دانش آموزان باشد تا بتواند نیازهای آنان را برآورده سازد. همچنین در طراحی محیط رابط کاربر وب سایتهای مدارس از متخصصان علوم رایانه به همراه متخصصان علوم کتابداری و اطلاع رسانی و روانشناسی کودک استفاده گردد.
  • مهری پریرخ، شعله ارسطوپور، محمد رامین نادری صفحه 201
    سواد اطلاعاتی از جمله توانمندی های پایه برای افراد در جهان دانش محور بشمار می آید که هدف اصلی آن پرورش یادگیرندگان مادام العمر است. دو ویژگی عمده موفقیت برنامه های سواد اطلاعاتی را تضمین می کند: الف. استفاده از استانداردهای سواد اطلاعاتی و ب. برقراری ارتباط بین محتوای برنامه ها و نیازهای خاص هر فراگیر. به چنین برنامه هایی برنامه های زمینه گرا گویند. هدف عمده این پژوهش، بررسی تاثیر کارگاه سواد اطلاعاتی در تحول در درک دانشجویان تحصیلات تکمیلی از مفاهیم سواد اطلاعاتی و رشد مهارتهای آنان در جستجوی اطلاعات و بهره گیری از آن در پیشبرد پژوهش است. پژوهش به صورت شبه تجربی و اقدام پژوهشی و با شیوه تحلیلی انجام شد. 20 نفر از دانجشویان کارشناسی ارشد در دو گروه «روانشناسی و علوم تربیتی» و «کتابداری» آزمودنی ها را تشکیل دادند. دو پرسشنامه، که با سوالهای باز طراحی شد، مشاهده و بررسی و تحلیل تمرینها بستر لازم برای گردآوری اطلاعات را بوجود آورد. پرسشنامه اول برای شناسایی ویژگی های شرکت کنندگان و زمینه موضوعی پژوهش در دست انجام آنها و پرسشنامه دوم، که در پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد، میزان درک آنها از مفاهیم سواد اطلاعاتی و مهارتهای مربوطه سنجید. زیر ساخت پرسشنامه دوم را استانداردهای سواد اطلاعاتی ACRL تشکیل داد. محتوای کارگاه ها، که برای گروه اول و دوم به صورت مجزا برگزار شد، بر پایه نیازهای تعیین شده آزمودنی ها شکل گرفت. در طول کارگاه هر آزمودنی بر پایه موضوع مورد تحقیق خود به جستجو و فعالیت پرداخت.
    نتایج نشان داد که گرچه در پیش آزمون گروه اول مشخص کردند که درک مناسبی از مفاهیم سواد اطلاعاتی ندارند ولی هر دو گروه در پس آزمون مفاهیم را درک کرده و پاسخهای مرتبطی به سوالها دادند. هر دو گروه در پیش آزمون به مشکلاتی مانند روبرو شدن با بازیافتهای زیاد، در برخی مواقع عدم کاربرد کلید واژه هایی که انتخاب می کنند و عدم توانایی در استفاده از بازیافتها اشاره کردند. نتایج پس آزمون مشخص کرد که همه آنها از نتایج کارگاه رضایت داشته و دریافتند که چگونه دامنه موضوع را محدود کنند، به اطلاعات دست یابند و از آن در فرایند پژوهش استفاده نمایند.
  • امیر وفاییان، عبدالرضا نوروزی چاکلی، محمدحسن زاده صفحه 225
    هدف اصلی از انجام این پژوهش، تعیین وضعیت کیفیت محتوای نمایه های استنادی WoS و Scopus در مقایسه با یکدیگر است. بدین منظور، ابتدا معیارهای نهایی ارزیابی کیفیت محتوای نمایه های استنادی تدوین شد و سپس، بر اساس این معیارها، کیفیت نشریات نمایه شده دو حوزه موضوعی «انسانی، اجتماعی و هنر» و «پزشکی، مهندسی، کشاورزی و علوم پایه» در نمایه های استنادی Scopus و WoS در مقایسه با یکدیگر و با توجه به هفت شاخص کلی مورد بررسی و تطبیق قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که در حوزه های موضوعی «انسانی، اجتماعی و هنر» بجز شاخص های «اعتبار و شهرت پدیدآورندگان» و «مدیریت» که در هر دو شاخص نیز پایگاه WoS نسبت به پایگاه Scopus از کیفیت بالاتری برخوردار بود، در بقیه شاخص ها کیفیت نشریات نمایه شده در پایگاه های Scopus و WoS یکسان است. همچنین، در حوزه های موضوعی «پزشکی، مهندسی، کشاورزی و علوم پایه»، در دو شاخص «هدف، محتوا و دامنه» و «کیفیت استنادی» کیفیت نشریات نمایه شده در پایگاه های Scopus و WoS یکسان است، در حالیکه در سه شاخص «اعتبار علمی»، «اعتبار و شهرت پدیدآورندگان» و «مدیریت» نشریات نمایه شده پایگاه WoS نسبت به پایگاه Scopus از کیفیت بالاتری برخوردار است. همچنین، کیفیت نشریات نمایه شده در پایگاه Scopus در دو شاخص «روزآمدی، ثبات و پایداری» و «سهولت دسترسی، بازیابی و استفاده» در این حوزه بیشتر از کیفیت نشریات نمایه شده در پایگاه WoS است.
|
  • Narges Neshat Page 11
    Information is a fluid concept, so that any time we want to investigate it are multiple and multifaceted. This led to assume that their information is a diversity and multiplicity. Because of the close interdependence between different variables and there is another use of the information is not merely a model for efficient and successful analysis of information and a series of positions to be more actively into the analysis. Here role of transdisciplinary is meant to benefit from the multiplicity of this approach, the approach suggests that the desire to create unity and models to explain the causes and implications of the recognition of multiple causes. Thus, the new methods and models to describe and explain the problem and will be criticism and analysis. It is evident that only through practical activities in the field of information can not reach a comprehensive understanding of the field. To answer the basic questions facing the field of information and information science is the understanding of information science is necessary but not sufficient, in comparison, a solid foundation of information science that is rooted in the traditions of extensive research for each active librarian and informationist update access to the collective results of many other minds, and the overall experience provides a more general degree. Although, the extent of information science with the information functions, but this does not function, the methodical and systematic research on the information - and other related issues - that makes up the research in the field of Information science. From this, it is intended to study the role of transdisciplinary thinking in information science.
  • Nadjla Hariri, Zarrin Zarrinabadi Page 29
    Purpose
    The purpose of this study was to determine the relationship between spiritual intelligence and demographic characteristics of librarians (such as gender, education level, age, job experience, marital status and field of study) in Isfahan governmental university librarians.
    Method
    The research method was survey and the data gathering tool was King's spiritual intelligence questionnaire. The population was 132 governmental university libraries in Isfahan, 115 of them (87/12 %) responded to the questionnaire.
    Findings
    The results showed that spiritual intelligence of librarians is high with the mean value of 81/6 (the highest mean could be 96 in the test). There was no relationship between demographic characteristics (ل, education level, age, job experience and marital status) with the spiritual intelligence. The relationship between field of study and spiritual intelligence was significant
    Conclusion
    As the results showed no significant relationship between spiritual intelligence and demographic characteristics of the librarians, it seems that, spiritual intelligence have relation whit other factors rather than demographic characteristics. Further analysis is needed to discover the factors related to spiritual intelligence such as cultural and social factors.
  • Ebrahim Afshar, Narges Sarraf Tehrani, Saeed Rajaipour Page 45
    Purpose
    This research has investigated consequences of the policy of appointing academic staff as part-time university library directors and managers in Iranian universities.
    Method
    Semi-Structured interviews were conducted with 17 directors and managers of university libraries in Isfahan, Tehran and Mashhad. Analysis followed the techniques of continual comparison proposed in the Grounded Theory methodology using open, axial, and selective coding.
    Findings
    The data indicate that part-time library directors and managers, LIS professionals or otherwise, lack interest in their managerial role. Because of carrying out responsibilities of full-time academics simultaneously, they face time limitation and conflict in roles assigned. They prefer educational and research roles. Lack of expertise in library work, intensifies lack of interest in the role among non LIS academics holding library directorship responsibility. Conversely, fulltime LIS professional managers identified themselves with their managerial role and were found to be focused on their responsibilities. Originality: A similar research was not found in Iranian LIS literature. Implementation: Findings are expected lead to correction in the policy of selecting managers of university library in Iran.
  • Nahid Soleymani, Ahmed Shabani, Saeed Rajaepoor Page 59
    This research aims at investigating the amount of the application of servant leadership component in the libraries of Isfahan state universities. The research method is descriptive survey study and the study population consists of managers and librarians of Isfahan state universities in 2009-2010.The sample was estimated 111 by using Cochran's formula. The random stratified sampling method was used and to achieve the research objectives a researcher-made questionnaire was used. The face validity of the questionnaire was confirmed by experienced professors and using Cronbach’s Alpha the reliability of the questionnaire was estimated 0.87 percent for the existing situation and 0.81 for the ideal situation. The findings showed that the amount of application of the servant leadership components in the existing situation were lower than average and in the ideal situation were higher than average. The findings in demographic characteristics, course of study showed that those who had librarianship degree assessed the amount of application of the servant leadership components higher than staff that didnt have librarianship degree. The findings in demographic characteristics, course of study showed that those who had librarianship degree assessed the amount of application of the servant leadership components higher than staff that didnt have librarianship degree. In demographic characteristics, place of work in both situations the differences were significant and the staff of Isfahan industrial university assessed the amount of existence of this component less and its utility more than the staff of other universities and in other demographic characteristics no different significance was seen
  • Sholeh Arastoopoor, Rahmatollah Fattahi, Mehri Parirokh Page 77
    Users’ view toward the bibliographic family and related works is a matter of importance yet it is not well treated among different FRBRizing studies. Knowing the users’ terminology and the information elements in a bibliographic record they consume, can be of help in implementing FRBR in OPACs. This paper aims at studying users’ views toward the bibliographic family of the Epic of Kings (Shahnameh) by Ferdowsi as a case. Through this study, based on a mixed method, 40 bibliographic cards were distributed among 30 highly specialized researchers in the field and they sorted the card out in to 11 groups. Based on the names they attributed to each group, 11 hierarchical structures were accumulated and a bibliographic tree was formed based on the users’ view towards the bibliographic family and the FRBR model.
  • Sayyed Mahdi Taheri, Fatemah Nooshin Fard Page 99
    Purpose
    The purpose of the research is to analyze the usability of Resource Description and Access (RDA) standard for describing and organizing the content objects of the new information environment.
    Methodology
    The present research is a conceptual research having been done based on an analytical-critical approach. Meanwhile, introducing the characteristics of new media and environment and its influence on the knowledge organization process, and analyzing internal and external relationships among the quadruple levels of content objects presented in RDA, RDA's capabilities has been evaluated to respond to the new environment's features.
    Findings
    The findings show "Resource Description and Access (RDA)" is undesirable for describing the digital content objects, because of its deficiencies including the use of traditional tools and approaches as a basis for standard extension, lack of suitable coordination with metadata standards, and lack of enough attention to the content object's characteristics available on the new environment,
    Conclusion
    The defect of RDA have necessitated a revision of bibliographic relationships and functions included by the standard. finally, the researcher has suggested two new bibliographic relationships "part/part" and "shared characteristics", and three new functions "housekeeping", "organizing", and "expansion" as the appropriate solutions for more adaptability of RDA to the new information environment.
  • Maliheh Dorkhosh, Zohreh Mirhosseini, Afshin Moosavi Chelak Page 119
    Purpose
    the purpose of this research is to determine the compatibility of Resource Description and Access (RDA) rules related recordings of attributes of first and second groups of FRBR with Metadata Object Description Schema (MODS)
    Methodology
    the research population includes primary and secondary parts, and attributes of the Metadata Object Description Schema (MODS) on the one hand; and Resource Description and Access rules related recording of attributes of first and second groups of FRBR on the other hand. The research used comparative method to gather needed data on both aspects of the study, to check how are compatible these two aspects, and to produce eXtensible Markup Language (XML) tags for providing descriptive information of different resources according to the Resource Description and Access (RDA).
    Findings
    in general, 440 rules were identified and analyzed from the current RDA chapters 2-11. 440 MODS–oriented tags were compatible with RDA rules. The present research shows that all of the RDA rules related recording of attributes of first and second groups of FRBR are compatible with MODS and equivalents could be found in MODS for information extracted from the RDA rules. To make compatible RDA rules with MODS, more than one primary part should be used in some of the rules; especially those that are usually manipulated for providing access points to different entities.
    Conclusion
    out of the 20 primary parts of MODS, 16 were used in this research. These 16 parts were selected according to the first and second entity groups in FRBR. Findings indicated that there is a full compatibility between RDA rules and MODS; and one would either be able to describe the information of a given resource in RDA or MODS. Findings are in fact a mixture of primary and secondary parts, specifications and values of RDA compatibilized with MODS. They would also be able to act as a model for describing Persian resources.. Finally, the research shows examples of Persian records randomly retrieved from the national bibliography which have been described according to the recommended tags.
  • Azam Sanatjoo, Akram Fathian Page 135
    The aim of the current research is to compare the capabilities of a thesaurus and an ontology for retrieval of concepts. The research also develops the methodology of ontology construction by implementing domain analysis methodology. The present work by applying the domain analysis approach developed a prototype ontology named ASFAOnt in the domain of Indexing by reengineering a current thesaurus in Persian language named ASFA. The ontology was evaluated by a retrieval test in which the usability and the performance of the ontology were investigated. Usability and performance were compared with a baseline, a classic-type thesaurus with the conventional thesaurus structure, ASFA thesaurus. The evaluation was carried out as a controlled experiment in which a group of information searchers, LIS master students, used the thesaurus and ontology to extract three keywords according to their in mind search queries. The evaluative study was followed by a qualitative analysis of the nature of concepts, individual relationships and the textual and visual display so as to provide an understanding of and insight into the quality of the ontology as well as to gather ideas for further development. In order to gather more validated data on users’ performance and satisfaction, thinking aloud technique was used. Also the experimental retrieval test in the usability test was followed by a questionnaire survey, constructed on the basis of ONTOMETRIC approach. The result of the study indicates that ontology structure is useful and provides valuable inspiration for the user. Providing enriched conceptual content and specific relationships have stimulated users to do more interaction with the ontology and to achieve more satisfaction with the applicability and potential of the ontology in comparison with the thesaurus in the traditional structure.
  • Mohsen Nowkarizi, Hassan Pakzad Sardari Page 157
    Purpose
    The aim of the present research is generally to evaluate the use of the creativity dimensions and components in Iran National Library website from its users’ point of view.
    Method
    We used survey method. Research population was composed of 19665 users and 173 librarians of the National Library & Archives of Iran (NLAI). The data collecting tool was a questionnaire which was designed by the researcher based on the various research resources in the website creativity area. In this questionnaire, 23 components of the website creativity have been classified under 8 general dimensions (Aesthetics, Originality, Importance, Interactivity, Changeability, Function, Effectiveness, and Personalization). Each of these components has been divided into sub-components. The questionnaires were distributed among the respondents (283 questionnaires).
    Findings
    Results showed that, acquiring 3.66 average score (52%), the NLAI website was in an intermediate position in terms of the use of the creativity dimensions and components. Of the investigated dimensions, “Originality” with 49%, and “Changeability” with 54% were in an intermediate position and “Function” with 61% was in a good position. As to the research hypotheses, a significant difference (at alpha= 0.05) was found between the evaluation scores of use of the creativity dimensions and components and the desired status, between different age groups, and between different educational levels. There were no significant differences between the evaluation scores of the NLAI’s members and staff.
  • Hassan Behzadi, Majideh Sanji Page 179
    Purpose
    Web sites are considered as an important tool on the internet and it has an important role in the utilization of students from the internet. In this study, we tried to evaluate Iranian schools web sites.
    Method
    Research population consists of 122 school websites. We used a check list for evaluation of school websites.
    Findings
    We found that all aspects of Iranian school websites (authorship / sponsorship, design, contents, and information organization) are in low position. Result of Pearson test showed that there is a significant relationship between all aspects, except information organization and design aspects. On the other hand, it was also considerable that in general, non-profit school web sites were better than governmental school web sites. Results showed that website design for schools should be based on cognitive development, physical, social and emotional growth of students and it is necessary to ask children, librarian, computer specialists, children psychologists, and the other specialist to improve the Iranian school websites situation.
  • Mehri Parirokh, Shole Arastoopoor, Mohammad Ramin Naderi Page 201
    Information literacy (IL) skills are basic skills in knowledge based environment. The main aim of educating IL skills is preparing lifelong learners. According to the idea of IL scientists, successful IL programs must have two characteristics: must be based on standard criteria; and must be closely related to the information needs of students. Such programs are called IL in context programs. While there have been wide variety of such programs and the related research in Western countries, it has not been widely considered in Iran. The main aim of this research is to investigate the impact of IL in context workshops on general understanding of participants towards IL concepts and their skills in searching relevant information sources and using the result in enhancing research process. An experimental and action research with qualitative approach has been conducted. 20 PG students in education and psychology (group one) and Library and Information science (group 2) have been participated in this research. Two open ended questionnaires, observation and the analysis of assignments were used for collecting data. The first questionnaire focused on demographic information of participants and the subject area of their research. The second one was based on ACRL standards and used for pre and post test. The content of the workshops, which were organized for each group separately, and the assignments based on the subjects interests of the participants. They worked on their own research topics during the workshops. The result reveals that while participants in the first group have not clear understanding of IL concepts, both groups provide suitable responses to the questions in post test. In pre test, both groups pointed to some problems, such as lack of ability to find suitable keywords, to confront with a large number of retrievals, and lack of ability in using them. The result of post test showed that they were satisfied with workshops and they learned how to limit their subject, how to search and to use the result in research process.
  • Amir Vafaeian, Abdolreza Noroozi Chakoli, Mohammad Hassanzadeh Page 225
    The main purpose of this research is to compare the Content quality of two citation databases: Scopus and Web of Science. In order to reaching this goal, first of all, final criteria of the content quality evaluation of Scopus & WoS was compiled and then according to this criteria and regarding to the seven general indicators (including: "aim, content & scope", "journal scientific reliability", "author's reputation", "updating, constancy and stability", "citation quality", "management" and "ease of accessibility, retrieval & usage") the quality of the journal in two subject fields ("art, human and social sciences" & "medical, engineering, agricultural and basic sciences") of two citation databases was surveyed and compared. Results of this research show that in subject field of "art, human and social sciences" in two indicators of "author's reputation" and "management", the quality of journals in WoS is more than Scopus, but in the next five indicators the quality of the journals in Scopus & WoS are the same. In the other hand, in the subject field of "medical, engineering, agricultural and basic sciences", in three indicators of "journal scientific reliability", "author's reputation" and "management", the quality of journals in WoS is more than Scopus, but in the indicators of "updating, constancy and stability" and "ease of accessibility, retrieval & usage", the quality of journals in Scopus is more than WoS. Though, in two indicators of "aim, content & scope" and "citation quality" the quality of the journals indexed in Scopus & WoS are the same.