فهرست مطالب

پژوهشنامه حقوق کیفری - سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، تابستان 1390)

پژوهشنامه حقوق کیفری
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، تابستان 1390)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/01/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید ابهری، عباس جغتایی صفحه 1
    در حقوق ایران، مبیع ممکن است عین معین، کلی در معین، یا کلی فی الذمه باشد. در جایی که مبیع عین معین است، اصولا انتقال مالکیت با ایجاب و قبول واقع می شود و قبض تاثیری در انتقال مالکیت ندارد، به استثنای بیع صرف که قبض، شرط صحت آن است (ماده 364 قانون مدنی). در موردی که مبیع کلی است، بین حقوقدانان درباره زمان انتقال مالکیت و نقش قبض در آن اختلاف نظر وجود دارد: برخی، زمان تعیین مصداق مبیع را زمان انتقال مالکیت می دانند و بعضی، زمان تسلیم (قبض) را زمان انتقال دانسته اند. قانون مدنی، در مورد اختیار طرفین، برای تعیین زمان انتقال مالکیت ساکت است.
    در حقوق انگلیس، ممکن است مبیع، عین معین یا نامعین باشد. در این نظام حقوقی، اگر مبیع در وضعیت قابل تسلیم باشد با انعقاد عقد، انتقال مالکیت صورت می گیرد، ولی اگر مبیع در وضعیت قابل تسلیم نباشد، وقتی که فروشنده یا خریدار، حسب مورد، مبیع را در وضعیت تسلیم قرار دهد، انتقال مالکیت صورت می گیرد، لذا قبض تاثیری در انتقال مالکیت ندارد. البته قانون بیع کالا، صراحتا به طرفین اختیار تعیین زمان انتقال مالکیت را داده است. در این تحقیق، نقش قبض در انتقال مالکیت در انواع مبیع در حقوق ایران و انگلیس مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: قبض، مالکیت، مبیع، انتقال، بیع
  • عباسعلی حسین خانزاده، قربان همتی علمدارلو، حسین آقابابایی، اعظم مرادی، صدیقه رضایی صفحه 19
    دین با راهنمایی ها و قواعد خاص اخلاقی خود فرد را مجهز می کند که با کنترل خویشتن از برخی از رفتارها امتناع کند. تحقیق حاضر به دنبال بررسی رابطه بین انواع جهت گیری مذهبی با ظرفیت خودمهارگری است. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه گیلان در سال تحصیلی 88-1387 بودند که از بین آنها نمونه ای به حجم 100 نفر (شامل 65 دانشجوی دختر و 35 دانشجوی پسر) به روش خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. از مقیاس جهت گیری مذهبی آلپورت، برای سنجش جهت گیری های مذهبی درونی و بیرونی دانشجویان و از مقیاس خودمهارگری تانجنی، برای سنجش خودمهارگری دانشجویان استفاده شد. برای توصیف داده ها از روش های آمار توصیفی، مانند میانگین و انحراف استاندارد و برای آزمون سوال های پژوهش، از ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چندگانه، تحلیل واریانس یک راهه و آزمون t استفاده گردید. نتایج نشان داد که بین جهت گیری مذهبی درونی با خودمهارگری رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد، اما بین جهت گیری مذهبی بیرونی با خودمهارگری رابطه ای وجود ندارد. افزون بر این مشخص شد جهت گیری مذهبی مردان بیشتر بیرونی بوده ولی جهت گیری مذهبی زنان بیشتر درونی است، اما از نظر خودمهارگری بین دو جنس تفاوت معنی داری مشاهده نشد. جهت گیری دینی درونی، خودمهارگری افراد را قوی می کند و باعث می شود که افراد حتی در غیاب منبع قدرت بیرونی نیز به طور مطلوب و مولد عمل کنند. بنابراین از طریق درونی سازی دین و آموزه های دینی، می توان انسان-هایی را تربیت کرد که از خودمهارگری بالایی برخوردار باشند.
    کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی، خودمهارگری، بزهکاری، دانشجویان
  • بهزاد رضوی فرد، حسن فقیه محمدی صفحه 37
    در دادگاه های کیفری بین المللی اختصاصی، در فرآیندی با عنوان آماده سازی شاهد، تحت تاثیر سنت حقوقی رایج در نظام کامن لا، به طرفی از اصحاب دعوا که شاهدی را فراخوانده است، اجازه داده می شود که پیش از زمان ادای شهادت در دادگاه، جلساتی را با شاهد برگزار نموده و مفاد ادله وی را با او مرور نماید. ایده تاسیس واحد بزه دیدگان و شهود، در نخستین پیشنهادات ارائه شده به کمیته مقدماتی مطرح شد. دیدگاه های متعارضی درباره این موضوع وجود داشت که آیا این واحد، صرفا می بایست در دبیرخانه تاسیس شود و یا اینکه یک واحد مجزا نیز برای شهود در دادسرا ایجاد گردد. در کنفرانس رم، دیدگاه غالب این بود که واحد بزه دیدگان و شهود به مجموعه دبیرخانه تعلق یابد، تا بتوان بی طرفی عملکرد آن را تضمین نمود. برخی از دولت ها، تاسیس چنین واحدی را خواستار شدند، اما مشخص ننمودند که به کدام بخش از ساختار دیوان تعلق داشته باشد. تعداد کمی، نقشی را در خصوص حفاظت از شهود برای دادستان قائل شدند. در مقاله حاضر، موضوع آماده سازی شهود در پرتو مطالعه آراء صادره از دیوان کیفری بین المللی بررسی می گردد. قابلیت یا عدم قابلیت اجرای این فرآیند در دیوان با مطالعه رویکرد قضات آن نهاد، در دو رای صادره در این زمینه آشکار خواهد گردید.
    کلیدواژگان: شاهد، دادگاه های کیفری بین المللی، فرآیند آماده سازی شاهد، دیوان کیفری بین المللی
  • ابوالحسن شاکری، حسن خدابخشی پالندی صفحه 63
    تمدن کهن، غنی و پربار ایران در عرصه های مختلف هنر و فرهنگ، شاهکارهای بی نظیری به جهان ارزانی داشته و به همین دلیل و به خاطر انگیزه های آزمندانه هیچ وقت از تعرض، دستبرد و غارت مصون نبوده و هر روز شاهد ارتکاب جرایم گوناگون علیه میراث تاریخی، فرهنگی هستیم. یکی از این جرائم، «حفاری و کاوش غیرمجاز به قصد کشف میراث تاریخی، فرهنگی» است که سابقه ای طولانی در حیات تاریخ بشر دارد. از این رو حمایت از این میراث، خصوصا حمایت کیفری همه جانبه، مورد توجه بیشتری قرار می گیرد. در این مقاله، ضمن پرداختن به ارکان تشکیل دهنده جرم حفاری وکاوش غیرقانونی و نقد و بررسی مواد قانونی مرتبط با این جرم، به این مهم می رسیم که؛ با ارتکاب هریک از افعال «حفاری» یا «کاوش» جرم مذکور تحقق می یابد. قانونگذار برای وسیله ای که مرتکب جرم به منظور انجام اعمال حفاری و کاوش غیرمجاز از آنها استفاده می کند موضوعیت و تاثیری قائل نشده است. قوانین کیفری ایران در حمایت از میراث تاریخی، فرهنگی در مقابل جرم مذکور، پاسخگوی همه مسائل مبتلابه نمی-باشد، از جمله اینکه تهیه، خرید، فروش و استفاده از نسخه های گنج یابی جرم نیست. لذا برای رهایی از این بحران، به ارائه راهکارهایی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: حفاری، کاوش، میراث تاریخی، فرهنگی، کاوش غیرمجاز، آثار باستانی
  • فاطمه کریمی صفحه 85
    دامنه خشونت لایه های گسترده ای از رفتار انسانی را در بر می گیرد. ازجمله لایه های زیرین خشونت، خشونت کلامی است که شامل توهین، تحقیر، تهمت، غیبت، برچسب زدن و تمسخر می باشد. اگر چه همه مصادیق این نوع خشونت اصطلاحا جرم نامیده نمی شود، ولی زمینه را برای خشونت های فیزیکی وکژرفتاری های اجتماعی در روابط بین شخصی، فراهم می کند. از این رو پژوهش حاضر به منظور پیشگیری، اقدام به شناسایی انواع خشونت کلامی و عوامل پدید آورنده آن در بین دانش آموزان و معلمان شهر رشت کرده است و از طریق پرسشنامه در مورد390 دانش آموز و 47 معلم که با نمونه-گیری خوشه ایتصادفی به دست آمده اجرا شده است. نتایج پژوهش نشان داد که خشونت کلامی در بین دانش آموزان با یکدیگر و معلمان با دانش آموزان شایع است. البته خشونت کلامی در مدارس پسرانه و در بین معلمان مرد به طور معناداری از مدارس دخترانه و معلمان زن بیشتر است. آزمون آماری 2، بین دیدگاه های دانش آموزان و معلمان و نیز دانش آموزان دختر و پسر در خصوص انواع خشونت کلامی و عوامل پدید آورنده آن تفاوت معناداری را نشان می دهد. با توجه به نتایج پژوهش، می توان از طریق تدابیر پیشگیرانه روان شناختی- تربیتی که از منظر جرم شناسی ذیل پیشگیری اجتماعی قرار می گیرد، در سطوح خانواده و مدرسه، نسبت به کاهش خشونت کلامی و نهایتا پیشگیری از خشونتهای فیزیکی در میان نوجوانان و جوانان اقدام کرد.
    کلیدواژگان: خشونت، خشونت کلامی، پرخاشگری، پیشگیری، دانش آموزان، معلمان
  • رضا مقصودی صفحه 103
    توافق متعاقدین برغرامت ناشی از نقض قرارداد، در لوای اصل حاکمیت اراده توجیه می شود. ضرورت قابلیت پیش بینی نتایج قرارداد و رعایت توازن و انسجام میان تعهدات متقابل، دولت ها را از تعرض به توافق، بطلان یا تعدیل آن باز می دارد. اما سیر تحول برخی نظام های حقوقی مختلف، حاکی از مداخله دولت ها به بهانه ایجاد تعادل در روابط قراردادی، رعایت انصاف و به طور کلی نظم عمومی اقتصادی است. ملاحظات متضاد ناشی از ثبات قرارداد از یک سو و رعایت انصاف و خودداری از اعمال مجازات در روابط مدنی از سوی دیگر، امکان تعدیل وجه التزام و تفکیک آن از دیگر شروط قرارداد را به یکی از مسائل مناقشه انگیز تبدیل نموده است. در این مقاله تعدیل وجه التزام و نتایج آن در حقوق فرانسه، انگلیس و ایران بررسی شده است.
    کلیدواژگان: شرط کیفری، وجه التزام، خسارت واقعی، تعدیل، اجرای جزیی تعهد
  • رضا مهاجرین، محمد آبید، حمید هاشمی صفحه 131
    در این نوشتار سعی بر آن است تا به بررسی جرم جعل و تزویر از دیدگاه فقهی بپردازیم. با توجه به ماهیت این جرم و بیان ریشه ها و معانی آن و تصریح فقها و حقوق دانان، جعل و تزویر از مصادیق جرایم تعزیری می باشد. این بررسی، تمرکز خود را بیشتر معطوف به رویکردهای فقهی قرار داده و مطالبی از قبیل واژه شناسی فقهی و بیان واژه های مترادف با جعل و تزویر را با امعان نظر بیشتری مورد مداقه قرار می دهد.
    مطالعه جعل و تزویر از نظرگاه قرآن و رهیافتی که فقها برای تحلیل آن داشته اند از دیگر مباحث مورد توجه نگارندگان بوده است. مقاله حاضر پژوهشی است برای شناخت بیشتر و بهتر از جرم جعل و تزویر از دیدگاه فقه و در بردارنده بحث هایی کاربردی و قابل استفاده در دعاوی و محاکم کیفری برای وکلا، قضات و کارشناسان دادگستری است.
    کلیدواژگان: جعل و تزویر، آموزه های دینی، فقه، سند، جرم
|
  • Hamid Abhari, Abbas Joghatayi Page 1
    In the law of Iran, the sold thing may be specified or unspecified property. If the sold thing is specified property, the ownership will transferred with offer and acceptance and delivery will not has effect in transferring, as a general rule. There are different ideas about the time of transferring of ownership of sold thing and the role of delivery in it, when the sold thing is unspecified property.Some of lawyers have believed that ownership is transferred with discretion of the sold thing; others have believed that ownership is transferred with delivery. The civil code is silence about the power of the parties of contract for determining of the time of transferring of ownership.In the English law, the sold thing may be specified or unspecified property also.If the sold goods is deliverable, ownership will transferred with creation of contract, but if the sold goods is not in deliverable state, ownership will transferred in the time that seller or buyer put the sold goods in the state of delivery, therefore, delivery has not effect in the transferring of ownership. The sale of goods Act has had permission to the parties of contract for determining of the time of transferring of ownership.In this article, the role of delivery in transferring of ownership of sold things in the Iranian and English law has been discussed.
  • Abbas Ali Hosseinkhanzadeh, Ghorban Hemati Alamdarloo, Hossein Aghababaei, Azam Moradi, Sedigheh Rezayi Dehnavi Page 19
    Religion and its specific rules and moral principles furnish the people dont do some behaviors by their self-control. For this reason, the present study looking for to investigate the relationship between Religious orientation and self-control. The statistical population of this research includes the whole B.A. Students at university of Guilan that are studding in 2010-2011. The sample size was 100 (65 female and 35 male) that these students were selected by randomize cluster sampling. Alport Religious orientation scale was used for measuring of students’ Religious orientation and Tangney self-control scale was used for measuring of students’ self-control. Mean and standard deviation was used to description of data and analysis of data was accomplished by utilization Pierson correlation coefficient, Multiple Regression Analysis, one-way ANOVA and T test.The results indicated: There was significant relationship between Intrinsic Religious orientation and self-control of students but there was no relationship between Extrinsic Religious orientation and self-control of students. Moreover results showed that Religious orientations of males are more Extrinsic and Religious orientations of females are more Intrinsic. Also the research revealed that there are no differences between males and females on self-control. Intrinsic religious orientation reinforces the people self-control and leads to absolute and productive performance without supervision and monitoring of extrinsic authority. Therefore by internalizing religion and religious teachings you can train people who are self-control.
  • Behzad Razavifard, Hassan Faghih Mohammadi Page 37
    In The Ad Hoc International Criminal Tribunals, in a process named witness proofing, influenced by the legal tradition which is current in the common law legal system, any of the parties for a dispute that has called a witness, is permitted to have some sessions with them and review the contents of their evidence before giving testimony at trial.In The International Criminal Court, the subject of this process came first into notice in The Pre-Trial Chamber presiding over the case of The Prosecutor V Thomas Lubanga in 2006 and that chamber declared the process of witness proofing as illegal. Following a request from The Prosecutor concerning the appeal of the verdict, judges of The Trial Chamber agreed on the availability of witnesses to any previous statements made by them to the investigators of the court. But discussing the contents of the evidence of a witness and coaching them on what they will say in the hearing, were declared to be forbidden.
  • Abolhassan Shakeri, Hassan Khodabakhshi Palandi Page 63
    Iranian ancient civilization has presented masterpieces of works in the fields of art and culture to the world. These culture properties have been subjects of violation, theft and despoilment for avaricious temptations in a way that every day different crimes will be committed against art and cultural heritage.One of the said crimes is illegal exploration and excavation for art and cultural properties which has a long history in the life of mankind. Therefore, protection of this heritage particularly criminal protection has been paid much attention in recent years.This paper examines the underlying elements of illegal exploration and excavation and analyses the relevant statutory provisions and will come to the conclusion that with doing of the two acts of "exploration" or "excavation", the said crime will be committed. The legislator has not paid heed to the crime tool for illegal exploration and excavation. Additionally, procurement, purchase and use of manuscripts to find treasures have not been criminalized. In summary, Iranian criminal laws do not meet the challenging issues with respect to the protection of historical and cultural heritage against the abovementioned crime. In order to solve this problem, some suggestions will be presented in this regard.
  • Fatemeh Karimi Page 85
    The range of violence includes the extended layers of human behavior including its lowest layers of verbal violence. It includes insult, inferiority, swearing, slandering, backbiting, and labeling. Although verbal violence isn’t crime, but it provides the context for physical violence and social malfunction in interpersonal relations. So the present research for prevention, tends to identify the kinds of its origination factors in students and teachers of Rasht high schools. By cluster random sampling, the 390 students and 47 teachers both male and female were chosen among the four high schools of Rasht. Their points of views were studied based on three researchers made questionnaires. The results of this research show that verbal violence is prevalent in students and teachers, but in boys schools there is more than girl ones. The test of significant shows that there is a difference between students and teachers, girl students and boy student's point of view about the kinds of verbal violence and its origination factors. By these results, the psychological-educational prevention strategy could be applied for verbal violence and finally to prevent the physical violence among adolescences.
  • Reza Maghsoudi Page 103
    Contracting parties agreement for breach of contract remedy is justified under the flag of party autonomy principle. Predictability necessity of contract results and compliance of equation and coherence between mutual obligations restrain states from invasion to contract and its nullity or modification. However revolution movement of different legal systems shows intervention of state to this agreement in the reason of equilibrium establishment in legal relations, fairness necessities and in generally economic public policy.Paradoxical considerations deriving from contractual certainty on the one hand, and observation of fairness and prevention of penal application in civil relations on the other hand, have been transformed modification possibility of agreed damages clause and its separation from other contractual clauses to one of quarrelling issues.
  • Reza Mohajerin, Mohammad Abid, Hamid Hashemi Page 131
    In this article our purpose is to examine the concept of forgery from Islamic jurisprudence point of view, which seems to be a type of crime called Tazir. We know that the crime of forgery and use of forged documents based on deception, thus, to search bases of this crime in the Islamic jurisprudence is important. The concentration of this essay is to find the religious jurisprudence approaches to this crime and to review the synonyms of forgery.The other matter is to take attention to Qoran view point in this crime, and finally the aim of the authors is to make an applied approach to the crime of forgery will be useful for the judges, attorneys and legal experts.