فهرست مطالب

مولوی پژوهی - پیاپی 10 (بهار 1390)

فصلنامه مولوی پژوهی
پیاپی 10 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 9
  • داوود اسپرهم، زهرا خدایاری صفحه 15
    کهن الگوها، نمادهایی جهانی هستند که در بیشتر فرهنگ ها و کشورها بر چیزهایی یکسان دلالت می کنند؛ برخی از شاعران و هنرمندان بی آن که خود بدانند این کهن الگوها را - که در ناخودآگاه آنها وجود دارد - به کار می گیرند؛ از مهم ترین این کهن الگوها، «خویشتن» است. مولانا در اشعار خود، از دو کهن الگوی «دریا» و «ماهی» - که در فرهنگ های دیگر هم دیده می شوند - بسیار استفاده کرده است. دریا، که نمادی از خداوند است و در حقیقت، همان ناخودآگاه است که تصویر خداوند در آن قرار دارد و «خویشتن»، همان تصویر خداوند است که باید شناخته -شود، و در مرتبه ای دیگر «خویشتن»، همان مومنان اند که در دریای الهی غوطه ورند و مراتب سلوک را برای شناختن خداوند طی کرده اند. آنها توانسته اند با شناخت خود به شناخت خداوند برسند و میان خودآگاه و ناخودآگاه خود ارتباط ایجاد کنند تا در نهایت به ((ولادت مجدد)) دست یابند.
    کلیدواژگان: کهن الگو، دریا، ماهی، خویشتن، ناخودآگاه، خودآگاه، ولادت مجدد
  • محسن محمدی، رضوان وطن خواه صفحه 41
    رموزطاهرین، از معدود شروح منظومی است که در قرن دوازدهم و در شبه قاره هند سروده شده است؛ باقر علی خان، سراینده این منظومه، ابیاتی از دفاتر شش گانه مثنوی را گزینش و به شرح آن می پردازد. نسخه منحصر به فرد این کتاب، در گنجینه نسخ خطی دانشگاه اصفهان نگه داری می شود. این مقاله، علاوه بر بیان ویژگی های زبانی، سبک شناختی و تبیین میزان موفقیت شاعر در حل مشکلات مثنوی، کوششی برای شناساندن و معرفی اثر و شاعر آن است که در جایی معرفی نشده و در کتاب شناسی شروح مثنوی از آن یادی نشده است.
    کلیدواژگان: شروح مثنوی معنوی، رموزطاهرین، باقرعلی خان، مولوی، عصر صفوی
  • اعظم برامکی، حکیمه دبیران صفحه 69
    شیوه خاص مولانا جلال الدین مولوی در بیان قصه ها، آنست که نظر به اهمیت معنی و مقصود، در هر بخشی از داستان، به تناسب موضوع، اصل قصه را رها می کند و به بیان مطلبی دیگر - که برای او تداعی شده است - می پردازد. البته، پس از چندین بار گسسته شدن داستان، دوباره به قصه اصلی باز می گردد و پایان داستان و زمینه ارتباط با داستان بعدی را بازگو می کند. عوامل گوناگونی موجب قطع داستان از طرف مولانا و پرداختن وی به نکته های حکمی، اخلاقی و عرفانی می شود که با توجه به فحوای سخن مولانا، در بسیاری از این موارد می توان گفت، یکی از مهمترین عوامل این گسست های پیاپی در قصه های مثنوی، مخاطبان مولانا است. مخاطبان مثنوی را می توان دو دسته در نظر گرفت؛ یکی، مستمعان حاضر در مجالس تقریر و دیگر، مخاطبان مفروض مثنوی. مولانا، با وجود این که مثنوی را فی البداهه و در حضور مستمعان می سروده، همواره مخاطب مفروض خود را نیز در نظر داشته و حال او را مراعات می کرده است. نوشتار حاضر، از تاثیر مخاطبان حاضر در جلسات مثنوی، بر روند قصه سرایی مولوی سخن می گوید و گریزگاه های قصه ها و عوامل ایجاد گسست و هم چنین بازگشت مجدد به قصه را در این اثر گرانسنگ زبان و ادب فارسی مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: روایت، مخاطب، مستمع، گسست های داستانی، بازگشت مجدد به قصه، مولوی
  • محمدرضا راشد محصل صفحه 95
    تمثیل، بهترین و رساننده‎ترین زمینه در بیان هدف ها، خاصه، هدف های معنوی است. با این دیدگاه، قصه های مثنوی، در حکم زمینه هایی هستند که خواننده را یاری می‎کنند تا به اقلیم ناشناخته لطایف مولوی راه یابد و معانی والای مثنوی را - که نردبان عروج به آفاق کمالی انسانی است- بشناسد.
    نگارنده در گفتار حاضر، می‎خواهد یکی از تمثیل های کم‎شناخته مثنوی به نام دقوقی را، تحلیل کند و هدف مولوی را از یادکرد این افسانه، مشخص نماید.
    کلیدواژگان: دقوقی، رجال غیب، مثنوی، حال و مقام، تمکین، تلوین
  • محمد جعفر یاحقی، علیرضا محمودی صفحه 119
    ادبیات، آیینه اوضاع و احوال جامعه است؛ تحولات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بر ذهن بیدار شاعران و نویسندگان تاثیر می گذارد. حمله مغول به ایران که ویرانی شهرها و آبادی ها را در پی داشت؛ سبب خلا روحی و معنوی جامعه و رواج ناهنجاری های رفتاری و در هم ریختن ارزش های انسانی بسیاری گردید که انعکاس آن را در آثار شاعرانی چون: سیف فرغانی و عبید زاکانی و... می توان دید.
    مولوی نیز با این حادثه تاریخی رو در رو بود؛ او با استفاده از روحیه عارفانه، سعی داشت به مردم روزگار خود آرامش بدهد و آنان را به زهد و معنویت فراخواند تا بهتر بتوانند مصائب روزگار را تحمل کنند. با تامل در آثار او، می توان نشانه هایی از بازتاب این فتنه و آشوب سیاسی و اجتماعی را پیدا کرد. این در حالی است که بسیاری از منتقدان، مولوی را متهم می کنند که در جریان حمله مغول، مهر سکوت بر لب داشته و در احوال خوش عرفانی خویش غرق بوده است. این مقاله بر آن است تا به بررسی و تحلیل انعکاس حمله مغول در آثار و احوال مولوی بپردازد و نشان دهد که مولانا در برابر مصائبی که بر جامعه می گذشته بی تفاوت نبوده است.
    کلیدواژگان: مولوی، حمله مغول، دیدگاه ها، کرامات، کلمات مغولی
  • علی اصغر میر باقری فرد، اشرف خسروی صفحه 141
    نقد روان شناختی، از شاخه های نسبتا جدید و پویای نقد ادبی است که ادبیات را به روانشناسی پیوند می زند و از پژوهش های میان رشته ای محسوب می شود که در دنیای امروزی، اهمیت زیادی دارد. متون عرفانی از آن جا که درون گرایانه اند و در آن ها، به انسان و روح و روان او توجه بسیاری شده است، در حوزه این نوع نقد، اهمیت ویژه ای دارند. مثنوی مولانا، از ارزشمندترین متون عرفانی اسلامی است که از این نظر ممتاز است و ادبیات و روانشناسی را به هم نزدیک می کند؛ زیرا مولانا در مثنوی، خود را پایبند و گرفتار ضوابط و قواعد نظریه پردازی و یا مثنوی سرایی و داستان گویی نکرده است و آزاد و نسبتا مختار، واقعیات و تجارب عرفانی خود را بیان می کند؛ و آن چه را در ذهن و روانش می گذرد بی نقاب و بدون این که آن ها را چندان نیازمند پیرایش بداند، بیان می کند. مثنوی، آیینه ای است که حقایق عرفانی و روانی را همان گونه که هستند، منعکس می کند.
    در حوزه روانشناسی، نیز آرا و نظریات یونگ با عرفان سازگاری دارد و می تواند بستر تحقیقات ادبی و نقد های روانشناختی واقع شود؛ بنابراین تحلیل روانکاوانه مثنوی، از دیدگاه یونگ بجا و سودمند خواهد بود. یکی از اصول نظریه یونگ، اصل اضداد است. این اصل و نتایج و توابع آن، در مثنوی نیز قابل بررسی است. این مقاله به تحلیل تطبیقی این اصل از نگاه یونگ و مولانا می پردازد. هم چنین نقش اضداد در فرایند تفرد و خودپروری را از دیدگاه آن ها بررسی می کند.
    کلیدواژگان: نقد روانشناختی، یونگ، مولانا، اصل اضداد، تفرد
  • عاتکه رسمی صفحه 165
    عشق، از مسائل بنیادی فلسفه افلاطون و از مبانی فکری مولاناست. افلاطون در رساله های «مهمانی» و «فایدروس» با بحث در قدمت عشق، سریان عشق در هستی، بال و پر بخشی عشق، تناسب عاشق و معشوق، بی غرضی عشق و.... به این نتیجه می رسد که عشق به «زیبایی»، در تمام مراحل ((معرفت))، با معرفت قرین است؛ یعنی عشق به زیبایی از پایین ترین مرحله معرفت - که با حواس ارتباط دارند (مثلا از دیدن زیبایی یک شیء) - شروع می شود و تا رسیدن به مثال زیبایی با آن همراه است. در واقع می توان گفت که عشق، نیرویی است که در سیر از عالم محسوس به عالم معقول عمل می کند و باور را به معرفت تبدیل می کند.
    بیشتر نظریات مولانا را - که به عشق مربوط می شود - می توان در آثار «مهمانی» و «فایدروس» افلاطون یافت. مولانا، مانند افلاطون معتقد است که زیبایی ((صورت))، عاریتی است. بنابراین عشق مولانا، هم چون عشق افلاطون در زیبایی ظاهری، محدود نمی ماند؛ بلکه از جزئیات فراتر رفته به مثال زیبایی منتهی می شود.
    کلیدواژگان: عشق، افلاطون، مولوی، مثنوی، مهمانی، فایدروس
|
  • Dr. Davood Sparham, Zahra Khodayari Page 15
    Archetypes are universal symbols that indicate equal things in most cultures and countries. Some of the poets and artists have inadverdently utilized these archetypes that exist in their unconscious. One of the most important of these archetypes is the archetype of the self. In his poems, Mewlana has frequently referred to both the sea and fish archetypes as they can be seen in other cultures. Sea as a symbol of God is in fact the very unconscious that reflects God’s image in it, and the self, which is God’s image that should be recognized, is referred to the very belivers who have been adrifted on the divine sea and who have traversed various stages of “the Solouk” in order to attain God’s understanding. They could achieve God’s understanding by self-knowledge and by establishing a relation between their conscious and unconscious selves in order for them to obtain the second rebirth.
  • Dr. Mohsen Mohammadi, Rezvanvatankhah Page 41
    Romouz-e Taherin” is one of the rarest interpretations that have been composed in the Indian Suncontinent during the 12th century. Its composer, Bagher Ali Khan, has chosen some lines out of the Six Books of Masnavi to interpret. The exclusive manuscript of this book is being preserved in the collection of manuscripts of the Isfahan University.This article is an attempt to introduce this work and its poet who has not been acknowledged any where else and who has not been cited in the bibliography of Masnavi’s interpretations. Additionally, it introduces the linguistic characteristics, the style and the degree of the poet’s success in resolving Masnavi Ma’navi’s interpretations.
  • Azam Baramaki, Dr. Hakimeh Dabiran Page 69
    In order to tell tales of Masnavi, Jalal al_din Mowlavi relinquishes the central story and tells about another issue, that has associations with, depending on the significance of the meaning and the purposes. Certainly, he resumes the original story after several times of narrative fragmentaion and retells the end of the story and its relation with the forthcoming story. There are various reasons why Mowlana interrupts the story and focuses on religous, ethical and mystical issues. One can understand from Mowlana’s words that one of the most important reasons why such interruption occurs in the narration of the Masnavi’s stories deals with Mowlavi’s addressees. These addressees fall into two groups. One refers to those addresses that were present in the assembly of writers. The second one refers to Masnavi’s assumed addressees who were in attendance the time when Masnavi was orally and spontaneously recited in the presence of the enthusiastic audience. The present article aims to study the addresses’ impact on Mowlavi’s narration style and to investigate the escapedes of the stories and the causes of fragmentation at the same time it returns to the story of this outstanding literary work.
  • Dr. Mohammadreza Rashed Mohassel Page 95
    Parable is the best and the most expressive ground to convey goals, especially the spiritual ones. Through this vantage point, tales are like grounds that assist the reader to reach the delicate and unknown realm of Mawlānā's witty remarks and to know the exalted meanings of Masnavi - that provides a ladder of ascent to the horizon of human perfection.The present author aims at analyzing one of the rarest parables of Masnavi called Daghooghi and determining Mawlānā's goal in recalling this fable.
  • Dr. Mohammad Jafar Ya Haghghi, Alireza Mahmoudi Page 119
    Literature is a mirror of the status and issues of every society. Undoubtedly, the political, social and economical changes can leave their effects on the point of views of their poets and writers. The destructive Mongol invasion of Iran, the massacre of many people and the destruction of cities and villages consequently left their deleterious spiritual and moral impact on the minds of the people, dilapidated human values and made indecent behavior prevalent, the repercussions of which can be better seen in the works of many poets such as Obeyed Zakani and Seyfe Farghani. Mowlavi, whose life had been concurrent with this historical calamity, turned to mysticism in order to bring peace and tranquility to his people and to invite them to asceticism and spirituality. Also, one can see the effects of this political and social calamity by reflecting on his works which express the grave effect of this gross event on his mind and thoughts. Whereas many literary critics have accused Mowlavi of remaining silent, of not criticizing the Mongol and of being absorbed in a mystical state of mind during the invasion, this paper aims to examine and analyze the Mongol invasion in the works of Mowlavi in order to prove that Mowlavi was not indifferent to the calamity that had befallen to his society at that time.
  • Dr. Seyyid Ali Asghar Mir Bagheri-E Fard, Ashraf Khosravi Page 141
    Psychoanalytic criticism is a relatively new branch of literary criticism that links literature to psychology. That mystical texts are introverted is due to their special significance in this area of criticism. Masnavi-e Manavi is one of the most valuable Islamic texts on mysticism which is distinguished in this regard and which brings literature closer to psychology. This is because of the fact that in Masnavi, Mawlānā does not restrict himself to regulations and rules of theorization or to the rules of writing Masnavi and of storytelling and expresses the realities and mystical experiences without any restraint or without any need to decorations.In the field of psychology, Jung's views and theories could be congruent to mysticism and they could be a ground for literary research and psychoanalytical criticism. Therefore, it is timely and beneficial to study Masnavi through psychoanalytic analysis. One of Jung's theories is referred to as the principle of opposites. It is feasible to study this principle and its repercussions and subordinates in Masnavi. This article aims at conducting a comparative analysis of the principle of opposites from Jung and Mawlānā's views. It also studies the role of opposites in the process of individuation and self-development through those views.
  • Dr. Atekeh Rasmi Page 165
    Love is one of the important subjects of Plato's philosophy as well as one of the most basic thoughts of Mawlānā. Plato who has devoted his Symposium and Phaedrus to this topic believes that loving "beauty" gets us nearer to wisdom in every process of wisdom, that is, from the lowest stage of wisdom that has connections with feeling (e.g. seeing the beauty of sth) loving begins with "beauty" and loving is with it up to getting to form of beauty. Actually, we can say that love, which acts as the force to move from the tangible world to the sensible world, can change the beliefs to wisdom.Most of Mawlānā's ideas that are related to love can be found in the Symposium and Phaedrus. Like Plato, Mawlānā believes that beauty of forms is transitory. So similar to Plato's love, Mawlānā's love is not limited to surface beauty but it goes farther than details and ends up with ideal beauty.