فهرست مطالب

زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان) - سال چهارم شماره 1 (بهار 1391)

فصلنامه زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان)
سال چهارم شماره 1 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مفید شاطری، راضیه آرزومندان صفحه 5
    زنان به عنوان نیمی از جمعیت موثر جامعه، همواره در جنبه های مختلف زندگی اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی، حضوری فعال دارند. عرصه وقف به عنوان یکی از صحنه های حضور زنان، کمتر مورد توجه و بررسی قرار گرفته است. در محدوده استان خراسان جنوبی انگیزه های گوناگونی برای وقف اموال در بین بانوان وجود دارد. در این منطقه همچون سایر نقاط کشور، زنان بخشی از اموال خود را در دوره های گوناگون صرف انجام امور خیریه نموده اند که این امر از یک سو نشان دهنده حس خیرخواهی و از سوی دیگر نشانگر موقعیت و استقلال مالی زنان می باشد. در دوره صفویه که مبدا جدیدی در پدیده وقف در تاریخ ایران است و در دوره های پس از آن تا انقلاب اسلامی ایران، همواره وقف اموال و املاک توسط بانوان نیکوکار وجود داشته است. در پژوهش حاضر که بر اساس مطالعات اسنادی شکل گرفت، بررسی ها نشان داد بیشتر واقفین زن در محدوده پژوهش، در دوره قاجاریه و بیشترین کاربرد وقف اموال آنان بر تعزیه حضرت سیدالشهداء بوده است؛ البته روند رو به کاهش آن از دوره صفویه تا عصر حاضر مشهود بود.
    کلیدواژگان: نهادهای فرهنگی و اجتماعی، موقوفات زنان، خراسان جنوبی
  • عزت ملاابراهیمی، آزاد مونسی صفحه 25
    غسان کنفانی از مشهورترین رمان نویسان فلسطینی است که در چهار رمان «مردانی در آفتاب»، «چه برای تان مانده؟»، «بازگشت به حیفا» و «ام سعد»، گونه های شخصیتی متنوعی را ساخته و پرداخته است. یکی از مهم ترین گونه های شخصیتی، شخصیت نمادین است که بسیار مورد توجه نویسنده است که چه نوع مونث و چه نوع مذکر آن به وفور در چهار رمان فوق به کار رفته اند. شاید به نظر آید که نگاه نمادین کنفانی به شخصیت های زن در رمان هایش بر غنای محتوایی و فنی این رمان ها افزوده است اما اصرار این نویسنده بر پررنگ کردن بعد نمادین شخصیت های زن دو رمان «چه برایتان مانده؟» و «ام سعد» امری است که از هر دو لحاظ نظری و فنی مشکلاتی را برای بعد واقعی این شخصیت ها به وجود آورده و آزادی عمل آنان را محدود کرده است. ریشه مسئله شاید به آن جا برگردد که این نویسنده متعهد و متعصب به فلسطین در این دو رمان نیز همچون سایر رمان های خود با شور و اشتیاق به دنبال طرح ایده خود درباره چیستی و چرایی بحران ها و معضلات روز فلسطین و راه حل آن هاست. شخصیت های نمادین رمان ها نیز در این میان ابزاری هستند در خدمت تبلیغ و ترویج این ایده های غالبا انقلابی؛ در نتیجه بخش عمده ای از پتانسیل های ذاتی و روایی این دو رمان به جای صرف شدن در جهت تقویت جنبه های انسانی و طبیعی شخصیت های زن، صرف تقویت ابعاد نمادین و اسطوره ای این شخصیت ها شده تا پیام ایدئولوژیک داستان تمام و کمال رسانده شود.
    کلیدواژگان: زن، نمادگرایی، ادبیات فلسطین، نثر عربی، غسان کنفانی
  • سیدمیثم مطهری، مسعود دلخواه صفحه 45
    با آن که جایگاه زن در ادبیات نمایشی مقاومت، همواره از طرف پژوهشگران و نقادان این جریان تئاتر در کشور، مورد نقد واقع شده؛ اما تا کنون هیچ تغییری در رویکرد نویسندگان و یا سیاست گذاری مشخص صورت نگرفته است. گویی پژوهشگران و نویسندگان با وجود یافتن مشکل، در مرحله مقابله با آن و عوض کردن شرایط با سردرگمی مواجه شده اند. علت اصلی، ناآگاهی از ماهیت جریان مردسالاری است که قوانین بیان نشده و غیر قابل تغییر را به صورت الواح دست نیافتنی بر ادبیات نمایشی دیکته می کند.
    این مقاله در پی کشف قوانین مردسالاری حاکم بر جریان و اثبات آن ها با هدف تبیین دقیق موضوع برای خروج از حصار تنیده شده موجود با تمرکز بر هفت اثر به نام های آواز پر جبرئیل (تشکری، 1384)، آن سوی رویاهای من (آریان فر، 1384)، میهمان سرزمین خواب (یثربی، 1379)، زوخ (اشرف نژاد، 1367)، تکرار (خانیان،1384)، آذر (پوررضائیان، 1387)، اهل اقاقیا (تشکری، 1384) است. خروج از حالت نانوشتگی و بیان روشن قوانین مذکور، در نقض آن ها و عبور از وضعیت قبلی، نقش اساسی را ایفا می نماید. در این مقاله که در حیطه تحقیقات ساختارگرا قرار می گیرد با روش تطبیقی، از خلال بررسی تصویر زن در نمایشنامه های مقاومت، قوانین مردسالار و ضد زن آثار استخراج شده و موارد مشابه برای استدلال و اثبات به عنوان فاکت در ذیل هر قانون مرتب گردیده است. تدوین قوانین مردسالار حاکم بر جریان و همچنین ارائه روش های اصلی و کاربردی برای نقض این قوانین، از نتایج مقاله است. این پژوهش می تواند در بیان وضعیت کنونی زن در ادبیات نمایشی به صورت روشن و به دور از هرگونه کلی گویی نقش موثری داشته باشد.
    کلیدواژگان: مردسالاری، حاکمیت مردانه، جایگاه زن، ساختارگرایی، ادبیات نمایشی مقاومت
  • طاهره هوشنگی، محمود شهابی صفحه 65
    اتومبیل یکی از مهم ترین جلوه های فناوری مدرن و حاوی پیام های فرهنگی و اجتماعی متعددی است که در پیوند با مفاهیمی چون جنسیت، قومیت، سن، طبقه و...، بسته به نیاز و انگیزه کاربران مورد بازخوانی های مختلف قرار می گیرد. از آن جا که هدف این پژوهش، تحلیلی جنسیتی از استفاده اتومبیل بین کاربران زن است، در ابتدا رابطه مفهومی جنسیت و اتومبیل مورد بررسی قرار گرفته و سپس با بهره گیری از «نظریه ی مبنایی» و از طریق مصاحبه عمیق و نیمه ساختار مند با 15 نمونه زن دارای خودروی شخصی و تحلیل داده ها، دلایل و پیامدهای رانندگی زنان، با رویکردی توصیفی_ تفسیری بیان شده است. در نهایت نتیجه پژوهش بیانگر آنست که در کنش روزمره رانندگی زنان، انگیزش هایی چون امنیت، کسب درآمد، ارتباطات و تمایلات مصرفی دخالت مستقیم دارد که تاثیراتی را در هویت فردی و اجتماعی آنان در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: جنسیت، اتومبیل، نظریه مبنایی، انگیزه، پیامد رانندگی
  • سید محمد مهدیزاده، معصومه اسمعیلی صفحه 85
    پژوهش حاضر با هدف نشانه شناختی تصویر زن در سینمای ابراهیم حاتمی کیا انجام شده است. فیلم های مورد بررسی چهار فیلم دیده بان، بوی پیراهن یوسف، روبان قرمز و دعوت، از شانزده فیلمی است که این فیلم ساز از 1365 تاکنون در چهار دوره جنگ، سازندگی، اصلاحات و اصولگرایی ساخته است. داده ها با استفاده از روش نشانه شناسی به صورت کیفی به دست آمده اند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که زنان در فیلم های اولیه حاتمی کیا که به واسطه ارتباط با فضای جنگ، آثاری مردانه هستند، جایگاهی ندارند. مردها در محور رخدادها قرار داشتند و زن ها بدون حضور مردها تعریف نمی شدند، سوژه ها و موضوعاتی که اصلا زن در آن ها جایگاهی نداشت. دوره اول فیلم سازی حاتمی کیا اصلا به حضور زنان نیاز نداشت، اما از دوره های بعدی و با ورود حاتمی کیا به فضای شهر و تمرکز او روی مسائل اجتماعی جنگ، پای زنان طبیعتا به سینمای حاتمی کیا باز می شود. اما همه این زن ها همواره یک نفر بوده و هستند و تنها با گذشت زمان ابراهیم حاتمی کیا، نقش زنان را پررنگ تر می کند.
    کلیدواژگان: بازنمایی، جنسیت، فمینیسم، نشانه شناسی
  • صغری سلمانی نژاد مهرآبادی، عبدالرضا سیف، نسرین موسی وند صفحه 107
    آنیما و آنیموس دو کهن الگوی بسیار مشهور در ادبیات فارسی هستند که ابتدا توسط روان شناسانی چون یونگ مطرح شدند. این تصویر بارها توسط پژوهشگران در اشعار شاعران مختلف نمود یافته است. کهن الگوی آنیما نیمه زنانه در وجود مردان و آنیموس نیمه مردانه در وجود زنان است. این کهن الگو تحت تاثیر حضور مادر و پدر در وجود هر شخص شکل می گیرد و تحت شرایط اجتماع و زندگی هر شخص می تواند دچار تغییر و تحول شود. یگانگی با این کهن الگو سبب نوعی تکامل خواهد شد. صفارزاده ناخودآگاه این تصویرها را در اشکال مختلف در اشعار خود بروز داده است. شکل گیری اولیه این تصویر در خانواده کاملا مثبت است؛ اما در برخی شرایط نمود منفی این کهن الگو نیز دریافت می شود.
    کلیدواژگان: آنیما، آنیموس، شعر معاصر، صفارزاده
  • مهناز شایسته فر، زهره شایسته فر، رضوان خزایی صفحه 127
    در دوره قاجاری، مصوران و چهره پردازانی پا به عرصه هنر ایران نهادند و شیوه خاصی را در خلق آثار هنری رقم زدند. در این دوره بنا به علاقه و پشتیبانی بعضی از سلاطین، تابلوهای نقاشی، کتاب های نفیس و قلمدان های ارزشمندی خلق شد که همه در نوع خود بی نظیر و ممتاز بودند.
    آثار هنری و تاریخی مربوط به این دوره را می توان از غنی ترین گنجینه ها، خصوصا در زمینه تصویرگری و نقاشی دانست؛ زیرا با دقت و تامل در آن ها می توان به ویژگی ها و جزییات جالب توجهی در خصوص اوضاع اجتماعی حاکم بر آن دوره پی برد.
    یکی از گویاترین آثار این دوره، قلمدان نگاری های استادانه ای است، که اکثر آن ها در شهرهای تهران، اصفهان و شیراز به دست استادان قلمدان نگار تهیه شده اند. بیشترین بخش تصویرپردازی این قلمدان ها، پیکره نگاری های زنان و در بخشی، متاثر از پیکره های اروپایی هم دوره قاجار بوده که بخش اعظمی از آن ها اینک در مجموعه ناصر خلیلی در لندن جمع آوری و نگه داری می شوند. با بررسی نگاره های این مجموعه، می توان چنین نتیجه گرفت که، باورها و اعتقادات اجتماعی، نوع و نگرش زندگی مردم به ویژه زنان، به عنوان بخشی مهم از جامعه روزگار قاجار و تاثیرات فرهنگ غرب که بازتاب سفرها و بازدیدهای متعدد درباریان، نقاش ها و متمولان قاجاری؛ به خوبی در شیوه و سبک نگارگری و قلمدان نگاری های این دوره انعکاس یافته است.پ
    کلیدواژگان: قلمدان های قاجاری، جایگاه اجتماعی و مذهبی زن، مضمون و عناصر بصری، مجموعه ناصر خلیلی
|
  • Mofid Shateri, Razieh Arezoumandan Page 5
    Women, as half of the effectual population of Iranian society, have always been active in different aspects of life including social, economic, political and cultural ones. Entailment is one of their contributory areas of presence which has not been discussed much. In South Khorasan women entail some of their properties to charities symbolizing their benevolence and their status and economic independence. Since Safavieh era which was a new point in history in entailment in Iran until Islamic Revolution of Iran women have always been charitable. In this present research which is based on the documented studies, researches show that the most entailing women belong to Qajar Era and their entailments were mostly spent on Imam Hossein martyrdom rites with a descending trend unit the present day.
    Keywords: South Khorasan., Women's property entailment, Cultural, Social Institutions
  • Ezzat Molla Ebrahim, Azad Mounesi Page 25
    Ghassan Kanafani (1936-1972) is one of the most famous Palestine romancers who has created different personality types in four romances of “Men in the Sun”, ” All That's Left to You”, ” Returning to Haifa”, “Umme Sad”. Symbolic personality is one of the most important personality types that he has given more attention to, whether feminine or masculine, they have been used abundantly in his four romances. Perhaps it seems that Kanafani’s symbolic view to the feminine personalities has increased the content and technical richness in his romances. But the writer’s insistence on highlighting the symbolic dimension of personalities in the two romances of” All That's Left to You” and “Umme Sad”, is a matter that has made difficulties for real dimensions of these personalities in theoretical and technical points of view and has limited their freedom. The origin of this problem refers to this fact that the writer’s commitment and prejudice to Palestine in these two romances like his other romances, with enthusiasm and sensation follows to propose his idea about Palestine’s daily crisis and problems and their solutions. The symbolic personalities of romances are the tools to propagate and to promote these frequently revolutionary ideas. Therefore the main part of narrative and inherent potentials in these two romances, Instead of dedicating to enhance the natural and humanism dimensions of woman personalities are dedicated to enhance the symbolic and mythological dimensions of personalities in order to convey the message of the romances completely.
    Keywords: Arabic romance, Ghassan Kanafani., woman, symbolism, Palestine romance
  • Seyed Maysam Motahari, Masoud Delkhah Page 45
    Although the status of women in dramatic literature of resistance has always been criticized by critics and researchers of theatre in our Country, there has been no change in the authors’ approach or their policy making. It seems that despite diagnosing the problem researchers and writers feel uncertain in how to tackle the problem and change the conditions. The main reason is the lack of knowledge about the nature of patriarchy that imposes its unwritten and unchangeable rules on dramatic literature in the form of unattainable tablets. This article seeks to find out the patriarchy rules governing the dramatic literature of resistance, and to prove them for detailed explanation of the subject with focusing on seven specified plays named: Gabriel’s Wings Song(Tashakkori,2005/A) Beyond My Dreams(Arian¬far,2005) The Guest of Sleep Land(Yasrebi,2000) Zookh(Ashrafnejhad,1988) Repeat(Khanian,2005) Azar (Pourrezaian,2008) From Acacia(Tashakkori, 2005). Getting out of the unwritten state and clearly expressing the stated rules play a major role in violating them and transition from the previous status. In this structuralist research, through descriptive analysis method, beside the study of women’s image in the resistance plays, the patriarchal rules and similar cases were extracted for reasoning and were arranged under each rule as facts. This paper tries to collect the patriarchal rules governing dramatic literature of resistance and to express the main and applicable methods for violating these rules. This research can influence the expression of current women’s situation in dramatic literature clearly and away from any generalization.
    Keywords: Dramatic literature of residence., Status of women, Patriarchy, Structuralism, Male domination
  • Tahereh Hooshangi, Mahmood Shahabi Page 65
    Cars are one of the most important symbols of modern technology which contain various social and cultural messages about concepts like gender, ethnicity, age, social class, etc. and are interpreted differently based on the needs and motivations of users. Since the main aim of this research is having a deep look at use of cars among female drivers, we will first take a look at the conceptual relationships between gender and cars. Then through the “grounded theory” methodology as well as through deep and semi-structured interviews with 15 women owning privet cars, data analysis will be performed and the reasons and results of women’s driving will be explained via a descriptive and interpretative approach.The findings of this research show that in daily activities women’s motivations of driving include feeling secure, generating income, communication and consuming tendencies which directly affect women’s driving private cars, and will have impact on their Individual and social identity.
    Keywords: Consequences of driving, Grounded theory, Cars, Gender
  • Seyed Mohammad Mahdizade, Masoumeh Esmaeili Page 85
    This research aims to make an analysis of the content and semiology of the image of the women society in the cinematic works of Ebrahim Hatamikia. The (statistical) society of this research consists of four movies (The Watchman, The Scent of Joseph's Shirt, The Red Ribbon, Invitation) out of total movies produced by him during four separable chronological sections in Iran i.e. imposed wartime, construction period, reform period and fundamentalism period from 1986. Two methods of semiology (coexistence and substitution) and content analysis have been used as variables for analyzing film content (cast role duration, age, social class, occupation type, situation, and type of dressing and theme of dialogues) and, then, a main question and three subsidiary questions were proposed. The results were analyzed quantitatively and qualitatively, using the method of semiology and content analysis. The findings of the research show that the early movies produced by Hatamikia do not give the women a notable position because of the war-based background of these movies. The male gender is placed at the heart of the events and the description of the females is not feasible without the male characters; the cases and themes to which the women have no affinity. The early cinematic works of Hatamikia lack the women presence and role. However, in his later works when he enters the civil space and makes a focus on the social matters women gain some place and take role in the works of Hatamikia. But, these women are all showed as individual characters every time, who take prominence in the course of time gradually.
    Keywords: Semiology, Gender, Feminism, Representation
  • Soghra Salmaninejad Mehrabadi, Abdolreza Seif, Nasrin Mousavand Page 107
    Anima and Animus are two ancient and very famous models in literature, which were first proposed by Psychologists like Jung. This image has been repeatedly presented by researchers out of the poems of different poets. The ancient pattern Anima is a semi female part of men and Animus is the semi male part of women. The formation of these ancient patterns is influenced by the mother and father and it may change depending on individual and social circumstances. A sense of oneness with the ancient model will lead in maturity of personality. Safarzadeh has unconsciously presented these images in his poems in different forms. The initial formation of the image in the family is very positive, but in some circumstances it may appear nagative.
    Keywords: Safarzadeh, Anima, Contemporary Poetries, Animus
  • Mahnaz Shayestehfar, Zohreh Shayestehfar, Rezvan Khazaee Page 127
    In Persian society, illustrators and skilled portraitists developed a particular method of painting in Qajar era, a period in which artwork and historical treasures can be considered among the best, especially in painting and they reflect the tastes of kings and social circumstances of that time. One of the best works of that time is illustrated pen cases created mainly in Tehran, Shiraz and Isfahan by skilled portraitists. The majority of these illustrations are women’s figure and partly European figures contemporary with Qajar time. A large number of such pen cases are collected and preserved by Nasser Khalili in London. Careful studying of the paintings on pen cases shows the people’s believes and their points of view especially towards women as an important part of society of Qajar era and also the impressions of western culture upon the Iranian community.
    Keywords: the social status of women, pictures, themes., Qajari Qalamdan