فهرست مطالب

مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 40، اردیبهشت 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن ادیب حاج باقری، فاطمه بهارلویی، صدیقه میرانزاده صفحه 67
    مقدمه
    فاصله دانش آموخته شده و مراقبت های بالینی پرستاری یکی از مشکلات پرستاری است. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر عدم انطباق دانش نظری با مراقبت های بالینی از دیدگاه پرستاران شاغل در بیمارستان های شهر کاشان انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی نمونه تصادفی 384 نفری از پرستاران شاغل در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی کاشان انجام شد. داده ها توسط پرسشنامه جمع آوری و توسط آمار توصیفی، آزمون تی مستقل و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    میانگین نمره مربوط به فاصله دانش نظری و مراقبت های بالینی پرستاری 62/16±97/59 (بر مبنای 100) بود که در محدوده فاصله زیاد قرار داشت. از نظر شرکت کنندگان، فاصله دانش نظری و خدمات بالینی پرستاران با کسب میانگین 25/18±85/66 در حد زیادی بر سلامت بیماران تاثیر می گذارد. بین نمرات مربوط به فاصله دانش آموخته شده با خدمات بالینی و نمرات مربوط به تاثیر این فاصله بر سلامت بیمار همبستگی معنادار مشاهده شد (001/0=p و 78/0=r). در همه بخش ها «زیاد بودن امور نوشتاری» بیشترین ممانعت را در کاربرد آموخته ها ایجاد می کرد. در بخش های ویژه «عدم حمایت سرپرستار»، در بخش های داخلی «کمبود پرستار»، در بخش های اورژانس «نامناسب بودن محیط بخش» و در بخش های جراحی «به روز نبودن دانش پرستاران» از مهم ترین موانع بود.
    نتیجه گیری
    تحقیق حاضر نشان داد که از دیدگاه پرستاران، مراقبت های بالینی پرستاری از دانش آنها فاصله دارد و این ناهماهنگی بر سلامت بیماران اثر سوء دارد. بنابراین ضرورت دارد تا با اتخاذ راه کارهای مناسب تلاش جدی در جهت حذف یا کاهش فاصله بین دانش نظری و عملکرد بالینی پرستاران صورت گیرد.
    کلیدواژگان: دانش نظری، مراقبت های بالینی پرستاری، فاصله، شکاف تئوری، بالین
  • سمیه ابراهیمی کوشک مهدی، رضا اسدی * صفحه 74
    مقدمه

    یکی از شیوه های آموزشی که می تواند محدودیت های زمانی و مکانی آموزش را برطرف نماید، یادگیری الکترونیکی است. جامعه علوم پزشکی نیز ضمن داشتن محدودیت فراوان برای حضور در زمان و مکان خاص آموزش، نیازمند اطلاع از آخرین یافته های علمی می باشد. هدف این پژوهش تعیین میزان استفاده جامعه دانش آموختگان از دوره های اینترنتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، و رابطه بین ویژگی های برنامه های الکترونیکی با میزان استفاده از آن است.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی، کلیه افراد مشمول قانون آموزش مداوم پزشکی در استان خراسان رضوی که در ده ماهه اول راه اندازی دوره های آموزش مداوم اینترنتی، در 16 عنوان درسی ثبت نام کرده بودند، به صورت سرشماری مطالعه شدند. داده های پژوهش شامل عناوین دروس ارائه شده در بازه زمانی فوق، تعداد ثبت نام کنندگان در هر درس و در هر ماه، تعداد قبول شدگان، طول مدت هر دوره، امتیاز هر درس بوده که همگی از مستندات مرکز آمار و اطلاعات بخش آموزش مداوم دانشگاه علوم پزشکی جمع آوری شد. تحلیل داده ها با آمار توصیفی و برای بررسی ارتباط بین متغیرها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون، انجام شد.

    نتایج

    تعداد کل شرکت کنندگان 824 نفر بود(پنج درصد کل جامعه تحت شمول برنامه های اینترنتی) که از این تعداد 286 نفر (7/34 درصد) در دروس مختلف موفق به کسب نمره قبولی شدند. بین تعداد شرکت کنندگان در هر برنامه با امتیاز آن برنامه ارتباط معناداری وجود داشت (63/0، R=02/0p=)؛ اما بین میزان امتیاز برنامه و درصد قبولی در آن ارتباطی مشاهده نشد. میزان قبولی در دوره های کوتاه مدت بیشتر از دوره های بلند مدت بود (70/0-R=، 03/0p<).

    نتیجه گیری

    آموزش مداوم اینترنتی سودمند است اما پیش شرط این موفقیت طراحی مناسب، اجرای دوره های کوتاه مدت و نظارت بر تولید محتوا است. باید دوره ها قابل دسترس فراگیران باشند و در عین حال امتیازات آموزشی مناسبی داشته باشند تا انگیزه کافی برای جامعه آموزش مداوم جهت شرکت در دوره ها ایجاد شود.

    کلیدواژگان: آموزش مداوم، آموزش الکترونیکی، آموزش مبتنی بر وب، استفاده از تکنولوژی
  • سیما کرمانشاهی، علی محمد پروینیان صفحه 84
    مقدمه
    مراقبت مبتنی بر شواهد به دلیل به روز بودن تدابیر و رویه های مراقبتی و هزینه و اثربخشی برای بیماران نقش مهمی در ارتقای کیفیت مراقبت های پرستاری دارد با وجود این در سر راه اجرای آن موانعی وجود دارد که باید بررسی شود. از این رو این مطالعه با هدف بررسی موانع اجرای مراقبت مبتنی بر شواهد در کارکنان پرستاری انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی-مقطعی است که بر روی 70 نفر از پرستاران بخش های مختلف بیمارستان مرکز طبی کودکان تهران که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته ای بود که به بررسی موانع اجرای مراقبت مبتنی بر شواهد می پرداخت. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون های آمار توصیفی استفاده شد.
    نتایج
    کارکنان پرستاری در 6/78 درصد موارد، موانع اجرای مراقبت مبتنی بر شواهد را مربوط به بعد مدیریتی، و شامل کافی نبودن تعداد کارکنان و عدم آگاهی مدیران پرستاری نسبت به ضرورت مراقبت مبتنی بر شواهد می دانستند. در بعد فردی - مراقبتی نیز، فقدان وقت کافی برای پرستاران جهت مطالعه تحقیقات انجام شده از مهم ترین موانع بود.
    نتیجه گیری
    عوامل مرتبط با موانع اجرای مراقبت مبتنی بر شواهد در دو حیطه فردی و مدیریتی می باشد، بنابراین پیشنهاد می گردد ازطریق برگزاری کارگاه ها و گردهم آیی های آموزشی، و ایجاد تعامل با مراکز اجراکننده مراقبت مبتنی برشواهد و استفاده ازتجارب زندگی آنها باتوجه به امکانات موجود، به این مقوله اهمیت بیشتری داده شود.
    کلیدواژگان: مراقبت مبتنی بر شواهد، عملکرد پرستاری، مدیریت پرستاری، پرستاری مبتنی بر شواهد
  • رقیه ولی پور خواجه غیاثی، کوروش وحید شاهی*، ابراهیم صالحی عمران صفحه 93
    مقدمه

    تسلط بر مهارت های زندگی برای تدبیر چالش ها و مسائل زندگی انسان ها به ویژه در عصر حاضر ضروری است. در مورد دانشجویان با توجه به تنوع و گستردگی چالش های فراروی زندگی آنها، این امر ضروری تر به نظر می رسد. با توجه به لزوم شناخت مساله جهت برنامه ریزی، این مطالعه با هدف بررسی مهارت های زندگی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1389 طراحی گردید.

    روش ها

    در یک مطالعه توصیفی مقطعی، نمونه ای مشتمل بر 330 نفر با روش نمونه گیری خوشه ایاز کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مازندران انتخاب گردید. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون های توصیفی و تحلیلی (Independent Samples T test، One –Way ANOVA) در سطح معناداری 05/0≥p مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    میانگین مهارت زندگی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مازندران 50/0±65/3 بود و بین دانشجویان دختر و پسر (657/0=p) و دانشکده های مختلف (726/0=p) تفاوت معناداری در این زمینه مشاهده نگردید.

    نتیجه گیری

    میزان مهارت زندگی دردانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مازندران در حد متوسط است. با توجه به اهمیت آموزش مهارت زندگی در دانشگاه و رابطه مستقیم آن با بهداشت روانی دانشجویان و رسیدن به نتایج ایده ال لازم است که دانشگاه با برنامه ریزی مدون در این زمینه اقدامات مناسب را انجام دهد.

    کلیدواژگان: مهارت زندگی، دانشجویان، خودآگاهی، مقابله با استرس، حل مساله، روابط بین فردی، ارتباط موثر
  • حمیدرضا عبدالصمدی، محسن دالبند، پوراندخت داوودی، بهنوش بختیاری، فاطمه احمدی متمایل، عباس مقیم بیگی * صفحه 101
    مقدمه

    نظرسنجی از دانشجویان و اعضای هیات علمی در مورد عملکرد آموزشی اعضای هیات علمی می تواند به منظور شناخت بهتر نقاط قوت و ضعف عملکرد آموزشی انجام شود. این مطالعه با هدف مقایسه نظرات دانشجویان و اعضای هیات علمی در مورد ارزشیابی عملکرد آموزشی اعضای هیات علمی دانشکده دندانپزشکی همدان در سال تحصیلی 1389 -1390 انجام گرفت.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی 46 نفر از اعضای هیات علمی و 77 نفر از دانشجویان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان در سال تحصیلی 139-1389 به صورت سرشماری انجام گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات دو پرسشنامه متناظر بود. داده ها با استفاده از آزمون های آماری ضریب پیرسون، t زوج، آنوا و ویلکاکسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    میانگین نمرات خودارزیابی اساتید 5/10 ± 02/76 و میانگین نمرات ارزشیابی اساتید توسط دانشجویان 03/9 ± 12/71 بود که بین این دو تفاوت آماری معناداری وجود داشت (041/0= P). نمرات خودارزیابی اساتید با نمرات نظر سنجی دانشجویان (299/0-=r) همبستگی منفی داشت.

    نتیجه گیری

    در این بررسی، نمرات خودارزیابی اساتید نسبت به نمرات نظر سنجی دانشجویان از اعضای هیات علمی در سطح بالاتری قرار داشت. اساتید باید از نظرسنجی دانشجویان نسبت به هیات علمی در راستای ارتقای آموزش خود بهره برده و برای کاهش تفاوت نتایج این دو تلاش کنند.

    کلیدواژگان: ارزیابی، خودارزیابی، دانشجو، هیات علمی، عملکرد آموزشی اساتید
  • نسرین الهی، فاطمه الحانی، فضل الله احمدی صفحه 110
    مقدمه
    در نظام های آموزشی پیشرفته دنیا، اهداف و فعالیت ها را به طور مدام مورد بازنگری قرار می دهند تا به آموزش اثربخش دست یابند. دستیابی به آموزش اثربخش در پرستاری موجب کسب و ارتقای صلاحیت دانشجویان جهت ارائه مراقبت بهتر در جهان واقعی می شود. هدف از این مطالعه تبیین تجارب و درک دانشجویان پرستاری در مورد ویژگی های آموزش (نظری و بالینی) اثربخش می باشد.
    روش ها
    این مطالعه کیفی با مشارکت 26 نفر از دانشجویان پرستاری دانشگاه جندی شاپور اهواز با انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته فردی و گروهی صورت گرفت. پس از کسب رضایت نامه، داده ها جمع آوری، ضبط، دست نویس و به روش تحلیل محتوا با رویکرد استقرایی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. جهت حمایت از صحت و استحکام داده ها، معیار مقبولیت، تایید پذیری و انتقال پذیری لحاظ گردید.
    نتایج
    مضامین اصلی پژوهش شامل مهارت حرفه ای مدرس، توسعه شایستگی و توانایی دانشجو و ارزشیابی کارآمد است. مطابق با تجارب و درک دانشجویان مشارکت کننده، عملکرد حرفه ای مدرسان در انجام فعالیت های آموزشی، به کارگیری نتایج حاصل از بازخورد موثر و اجرای روند ارزشیابی کارآمد، نقش کلیدی داشته و موجب توسعه شایستگی و توانمندی دانشجو در ارائه مراقبت و اثربخشی آموزش می شوند.
    نتیجه گیری
    ضعف در کارآمدی روند ارزشیابی و مهارت حرفه ای مدرسان موجب شده است دانشجویان، احساس شایستگی و توانمندی کافی برای مراقبت از بیمار نداشته باشند. لذا پیشنهاد می گردد برنامه ریزان و مدرسان پرستاری جهت اثربخشی هر چه بیشتر برنامه های آموزش پرستاری به هنگام بازنگری و اصلاح برنامه ها، تجارب دانشجویان را مدنظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: آموزش اثربخش، تجارب، دانشجو، مطالعه کیفی، تحلیل محتوا، پرستاری
  • مسعود بحرینی، شهره شهامت، مرضیه معطری، شرافت اکابریان، شریف شریفی، محمدرضا یزدانخواه فرد صفحه 120
    مقدمه
    استفاده از پورت فولیو به عنوان ابزاری مفید در ارتقاء و تکامل مهارت های عمومی و اختصاصی نظیر بازاندیشی و اتصال دانش نظری به عملی در حال گسترش است. مطالعه حاضر با هدف دستیابی به تجارب و ادراکات پرستاران در مورد استفاده از پورت فولیو انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه کیفی در سال های 1389- 1388 به روش تحلیل محتوا و در بیمارستانی دانشگاهی در بوشهر انجام شد. بدین منظور، ابتدا شرایط آشنایی با رویکرد مبتنی بر پورت فولیو برای پرستاران فراهم شد به گونه ای که آنها به مدت یک سال در عملکرد بالینی خود از آن استفاده کردند. در نهایت، بیست و شش پرستار به روش نمونه گیری هدف مند انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها، سه مصاحبه گروه مدار انجام شد. مصاحبه ها ضبط و کلمه به کلمه رونویسی شد. مصاحبه ها تا زمان رسیدن به اشباع داده ها ادامه یافت و در نهایت درون مایه ها استخراج شدند.
    نتایج
    متعاقب تحلیل داده های حاصل از تجارب و درک پرستاران شرکت کننده، درون مایه «پلکان تکامل بازاندیشی» که در بر گیرنده مراحل تکامل بازاندیشی در پرستاران و شامل چهار مرحله احساس بیگانگی، کاهش اضطراب و پذیرش، درونی سازی، و یادگیری و کاربرد است معرفی گردید.
    نتیجه گیری
    مراحل تکامل مهارت بازاندیشی نشان دهنده سطح ناکافی دانش پرستاران در ابتدای آشنایی با پورت فولیو بود. با این حال، نتایج مطالعه بر تاثیر مثبت استفاده از پورت فولیو بر تکامل مهارت بازاندیشی پرستاران تاکید داشت؛ لذا پیشنهاد می گردد به کارگیری این ابزار در پرستاری بالینی باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بازاندیشی، پرستاری، پورت فولیو، مطالعه کیفی
  • افسانه طلایی، داوود حکمت پور صفحه 131
    مقدمه
    دانشجویان پزشکی به عنوان بخشی از کار روزانه و به منظور ارتقای خدمات پزشکی نیازمند یادگیری فعال هستند. این مطالعه با هدف تبیین تجارب دانشجویان پزشکی از عوامل موثر در فرآیند یادگیری فعال، انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه در دانشگاه علوم پزشکی اراک به روش کیفی و با بهره گیری از رویکرد تحلیل محتوی انجام شد. جهت جمع آوری اطلاعات، از مصاحبه استفاده شد. مطالعه با نمونه گیری هدف مند شروع و در طی تکامل طبقات، با نمونه گیری نظری ادامه یافت. تعداد 20 نفر در مدت 2 ماه مورد مصاحبه قرار گرفتند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از راهبرد تجزیه و تحلیل مداوم و مقایسه ای، استفاده گردید.
    نتایج
    در این مطالعه شرایط آموزشی، شرایط فردی و شرایط محیطی به عنوان درون مایه های اصلی عوامل موثر در فرآیند یادگیری فعال و برنامه ریزی مناسب درسی، کیفیت تدریس، محرک های روحی – روانی، باورها، توانمندی های فردی، مهارت های یادگیری، تاثیر اطرافیان، حمایت مالی و محیط مناسب به عنوان زیر طبقات استخراج گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که یادگیری فعال یک موضوع کاملا فردی و وابسته مطلق به توانمندی های فردی نیست؛ بلکه نیازمند فراهم بودن شرایط آموزشی و محیطی نیز هست.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، پزشکی، دانشجو، یادگیری فعال
|
  • Mohsen Adib-Hajbaghery, Fatemeh Baharlooei, Sedigheh Miranzadeh Page 67
    Introduction
    The gap between nurse's knowledge and their clinical practice is one of the problems in nursing. The present study was conducted to evaluate the nurse's viewpoints on the barriers to knowledge application in clinical settings.
    Methods
    This cross-sectional study was done on a randomly selected sample of 384 nurses working in hospitals affiliated with Kashan University of Medical Sciences. Data was collected through a researcher made questionnaire and then analyzed using descriptive statistics and independent t-tests and Pearson correlation coefficient.
    Results
    The average score of the gap was 59.97±16.62, (out of 100), that represented a wide gap between the nurses’ knowledge ant their clinical services. According to the participants such gap would severely (mean score of 66.85±18.25) affect the client's health. A significant correlation was observed between the gap score and its perceived effect on the clients health (r=0.78, p=0.001). The highest score as a barrier to knowledge application in all wards was given to “too much writing task. However, a non-supportive head nurse, staff shortage, inappropriate environment, and not being up to date were among the important problems in critical care, internal medicine, emergency, and surgical wards respectively.
    Conclusion
    Our nurses believed that there is a gap between the nurse's theoretical knowledge and their clinical services and this gap can affect the patients’ health. It is necessary to take some strategies to decrease or fill the gap between nurses’ knowledge and their clinical practice.
  • Somayeh Ebrahimi Kooshkmahdi, Reza Assadi Page 74
    Introduction

    One of the educational methods which can overcome time and distance limitations is electronic learning. Healthcare professionals, facing with such limitations, also need continuing education to keep their information up to date. This study was conducted to evaluate the utilization of electronic courses by the medical professionals in Mashhad University of Medical Sciences and its relation with the courses’ characteristics.

    Methods

    In this descriptive study, all medical professionals under coverage of Khorasan Razavi province continuing medical education (CME) program, were included. Records of participants in all (16) electronic CME courses during the first ten months of its establishment were extracted from CME information system. Data included the topics of presented courses in this time interval, the number of subscribers in each topic and each month, the number of individuals passed the course, the duration of each course, and the number of credit points for each course. Data was analyzed using descriptive statistics and Pearson correlation test.

    Results

    The total number of participants was 824 (five percent of the total number of eligible professionals in the province). A total of 286 subjects (34.7%) achieved the acceptance grade in different courses. There was a significant relationship between the number of participants in a program and the course’s credit points (P=0.02, r=0.63) but no relationship was observed between the course’s points and the rate of participants’ achievement (P=0.48, r=0.067). In addition, the achievement rate in short term courses(less than 6 hours) was significantly more than long term courses (P<0.03, r=-0.70).

    Conclusion

    Online CMEs are helpful but the prerequisite is an appropriate design, presentation of short term courses, and observation on content production. These courses should be accessible for learners and endow appropriate credit points to the learners to motivate learners to utilize these programs.

  • Sima Kermanshahi, Ali Mohammad Parvinian Page 84
    Introduction
    Evidence-based health care provides up to date and cost-effective strategies and procedures. Hence, it plays an important role in the quality promotion of nursing care. Despite these benefits, there are barriers to its implementation which must be investigated. Therefore, this study is an endeavor to investigate barriers to implement evidence-based care among nursing staff.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted on 70 nurses working in different wards of Tehran Children's Medical Center who were selected through simple random sampling method. Data gathering tool was a researcher-made questionnaire about barriers to implementation of evidence -based care. Descriptive statistics were used for data analysis.
    Results
    From the viewpoints of nursing staff, 78.6 percent of barriers to implementation of evidence based health care were related to management aspects including lack of enough human resources and lack of sufficient awareness about the necessity of evidence-based health care. Considering the individual aspects, lack of time to review studies in this field was mentioned as an important obstacle.
    Conclusion
    Factors related to barriers of implementing evidence-based health care are in individual and management areas. Therefore it is recommended to pay more attention to this subject through holding educational workshops and meetings, and to have more interaction and cooperation with centers which implement evidence-based care and make use of their life experiences according to existing facilities.
  • Roghaye Valipour, Koorosh Vahidshahi, Ebrahim Salehi Page 93
    Introduction

    Life skills are essential for dealing and overcoming life challenges, especially in the present era. These skills seem to be more essential for students according to the diverse and frequent challenges they experience. The current study has been conducted with the aim of achieving a clearer vision of the situation of life skills among students in Mazandaran University of Medical Sciences in year 2010.

    Methods

    This was a descriptive study which was conducted on a cluster sample of 330 students of Mazandaran University of Medical Sciences. Data collected using a self administered Questionnaire which was valid & reliable(α =. 78). The data were analyzed using ANOVA and T-test.

    Results

    The average of life skills score among the students was 3.65(out of 5). There was no significant difference in life skills scores between two sexes (t= 0.970, p =0.657) or in different schools (f= 0.513, p=0.726).

    Conclusion

    This study shows that level of life skills among students of Mazandaran University of Medical Sciences was acceptable. But due to the importance of life skills training in University and its relation with the students’ mental health and achievement, the University should plan suitable programs in this field.

  • Hamid Reza Abdolsamadi, Mohsen Dalband, Poorandokht Davoodi, Behnoosh Bakhtiari, Fatemeh Ahmadimotamayel, Abbas Moghimbeigi Page 101
    Introduction

    Surveys of students’ and faculty members’ opinion on the faculties teaching can reveal the strengths and weaknesses of their teaching performance. This study aimed to compare self-evaluation and students’ evaluation about educational performance of Hamadan dental school faculty members in 2010-2011.

    Methods

    In this cross-sectional descriptive and analytical study, through using census sampling method, all 46 faculty members and 77 students of Dental School in Hamadan University of Medical Sciences participated. The data were gathered by two parallel, five- point Likert scale questionnaires each consisting of 18 question items. Data were analysed through Pearson correlation coefficient, paired t-test, ANOVA, and Wilcoxon tests.

    Results

    The mean of the faculty member's self-evaluation score was 76.02± 10.5 and the mean of this evaluation by students was 71.12± 9.03 which demonstrated a significant difference (p=0.041). The correlation coefficient between the scores of self-evaluation and evaluation by students was -0.299.

    Conclusion

    Faculty members’ self- evaluation scores were higher than those of the students. Faculty members should pay more attention to the results of this study and improve their teaching performance in order to achieve higher quality educational levels

  • Nasrin Elahi, Fateme Alhani, Fazlola Ahmadi Page 110
    Introduction
    The world’s advanced educational systems continuously revise their objectives and activities to develop effective education. Reaching an effective nursing education can develop the students’ competency which in turn leads to provision of a more accurate and ideal care for patients in the real world. The aim of this study was to determine the nursing students’ perceptions and experiences regarding features of effective education (both theoretical and clinical).
    Methods
    This qualitative study was carried out on 26 nursing students at Jondishapoor University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran. The data was gathered through semi-structured interviews. After written consents, the interviews were recorded and transcribed. Data was analyzed through an inductive approach of content analysis. In order to support the validity and rigor of the data, different criteria such as acceptability, confirmability and transferability were utilized.
    Results
    Three main themes were found as the factors involved in the effectiveness of education: 1) Teacher’s level of competency and expertise, 2)Development of students’ competency, proficiency, and professional skill; and 3) Effective and valid evaluation. The participants believed these are the key factors to the development of capability among nursing students and enables them to provide more effective health care.
    Conclusion
    Due to the existing weakness of teachers’ professional skill and their less-effective methods of teaching and evaluation, nursing students regard themselves as nurses who are not proficient and competent enough to take care of the patients. Consequently, in order to have a comprehensive and more effective nurse training programs, it is recommended that nursing teachers and planners utilize the students’ experiences and opinions when revising the present pedagogical programs.
  • Masoud Bahreini, Shohreh Shahamat, Marzieh Moattari, Sherafat Akaberian, Sharif Sharifi, Mohammadreza Yazdankhah Fard Page 120
    Introduction
    Use of portfolio is growing as a functional tool in promotion and development of general and specific skills such as reflection and making link from theory to practice. This study aimed to explore nurse's perceptions and experiences of using portfolio.
    Methods
    This qualitative study was conducted during years of 2009-2010 through qualitative content analysis method in a university hospital in Bushehr. At first, portfolio was introduced to nurses and they used portfolio in their clinical performance for a year. Finally 26 nurses were selected through purposeful sampling. Three focus group discussions were run for data collection. Interviews were recorded and transcribed verbatim. Interviews were continued until data saturation and then themes were extracted.
    Results
    Subsequent to data analysis of participating nurses’ perceptions and experiences, theme of "ladder of reflective development" was derived from interviews. This theme encompasses steps of reflection development in nurses and four steps of feeling strange, anxiety reduction and acceptance, internalization, and learning and application was introduced.
    Conclusion
    Steps of reflective thinking skills development indicated an inadequate knowledge level among nurses about portfolios and reflection. However, portfolio left a positive impact on reflective thinking skills of nurses and use of portfolio. Therefore, use of this tool is recommended to be considered in clinical nursing.
  • Afsaneh Talaei, Davood Hekmatpoo Page 131
    Introduction
    Medical students should use active learning to improve their daily duties and medical services. The goal of this study is exploring medical students’ experiences on effective factors in active learning.
    Methods
    This qualitative study was conducted through content Analysis method in Arak University of Medical Sciences. Data were collected via interviews. The study started with purposeful sampling and continued by theoretical sampling. Totally 20 medical students were interviewed within 2 months. Data were analyzed via constant comparative analyzing method.
    Results
    Three main themes were identified: individual differences, educational and environmental conditions emerged. Proper educational planning, teaching quality, emotional and psychological stimuli, beliefs, individual abilities, learning skills, relatives’ support, financial support and appropriate environment were considered as effective factors or subthemes in active learning experience of participants.
    Conclusion
    The findings of this study showed that active learning does depend not only on individual abilities, but also dependents on educational and environmental conditions.