فهرست مطالب

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 42 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • جواد اطاعت صفحات 7-36
    مقدمه
    جمعیت و توسعه پایدار رابطه معناداری با هم دارند. در این خصوص با سه نظریه طرفداران رشد و ازدیاد جمعیت، مخالفان رشد جمعیت، هواداران جمعیت ثابت مواجه می باشیم. در این نوشتار نظریه جمعیت متناسب مورد توجه است که با تعادل بین جمعیت، منابع و فرآیند توسعه نه تنها نیازهای مادی و معنوی اعضاء جامعه تامین می شود، بلکه خوشبختی نسل های آتی نیز با استفاده بهینه از محیط زیست و پایداری فرآیند توسعه مد نظر باشد.
    مرور انتقادی: برخی از مناطق که با پر جمعیتی نسبی و مطلق مواجه می شوند، لاجرم منابع ملی به جای سرمایه گذاری های اساسی و زیربنایی، صرف هزینه های مصرفی جمعیت رشد یابنده می شود. جمعیت ایران نیز در پنج دهه اخیربا میانگین رشد 45/2، تقریبا7/3 برابر شده است. رشد جمعیت با عث گردیده است بخش اعظم منابع وسرمایه هایی که باید صرف سرمایه گذاری، ایجاد اشتغال، تولید و رونق اقتصادی ودر نهایت توسعه شود صرف هزینه های مصرفی گردد. هزینه های آموزشی، بهداشتی، خدماتی ومهم تر از این ها پرداخت یارانه ها نمونه ای از آن هاست.
    بحث: بیکاری، فقر، مشکلات آموزشی وبهداشتی، تخریب وآلودگی های زیست محیطی، کاهش سرانه آب از پیامدهای رشد فزاینده جمعیت در ایران است. بنابراین پیشنهاد می شود با کنترل موالید رشد جمعیت به 5/0 درصد کاهش یابد. خوشبختانه با توجه به اظهار نظر های مراجع وفق های شیعه و اهل سنت در مورد عدم ممنوعیت کنترل موالید، که بعضا مستقیما از طرف نویسنده استفتا شده است، بیان گر آن است که این جهت منع شرعی نیز وجود ندارد.
    کلیدواژگان: ایران، توسعه پایدار، جمعیت متناسب، پرجمعیتی مطلق، پرجمعیتی نسبی، رشد جمعیت
  • فرشاد مومنی، مینو امینی میلانی صفحات 37-66
    مقدمه
    این تحقیق در پی بررسی وضعیت توسعه پایدار در برنامه های توسعه ایران با تاکید بر مفهوم توانمندی و کیفیت زندگی «سن» می باشد و همچنین برای دو برنامه سوم و چهارم توسعه مقدار آن محاسبه شده و اختلاف آن تا سطح مطلوب تعیین می گردد و سپس به شناسایی عوامل موثر بر توسعه پایدار در شرایط فعلی کشور پرداخته می شود.
    روش
    این مقاله دو مرحله دارد و دو روش در آن به کار گرفته شده است: در مرحله اول مرور روایتی برنامه های توسعه ایران و تحلیل محتوا، و در مرحله دوم فرضیه آزمایی براساس شاخص پایداری سن و تحلیل نتایچ استخراج شده انجام می شود.
    یافته ها
    توسعه پایدار با تاکید بر حفظ منافع همه نسل ها با سه محور اساسی توسعه انسانی، مادی و طبیعی در دیدگاه سن با تاکید بر مفهوم توانمندی و آزادی های اساسی تبیین می شود.
    براساس این دیدگاه می توان گفت که در برنامه سوم وچهارم توسعه پس از انقلاب مفاهیم ارتقاء امنیت انسانی، و توانمند سازی در برنامه مورد توجه قرار گرفت و برخی شاخص های پایداری مانند حفظ محیط زیست و ایجاد فرصت های برابر در متن برنامه وارد شد اما در سطح سیاست گذاری مطرح نگردیده است.
    نتایج
    وضعیت توسعه پایدار در برنامه سوم توسعه نامطلوب بوده وشاخص پایداری منفی می باشد، اما این روند به تدریج اصلاح شده و در طول برنامه مقدار منفی شاخص رو به کاهش گذاشته و سال پایانی این برنامه مقدار شاخص مثبت شده است. این روند در برنامه چهارم توسعه نیز ادامه یافته به طوری که در سال 84 بیش ترین مقدار را نشان می دهد. اما مجددا در سال های بعد(سال های 85و86) این شاخص کاهش می یابد.
    بحث: در شرایط فعلی کشور ما، عامل اقتصادی اجتماعی موثرترین عامل برای گام نهادن در مسیر توسعه پایدار است و متغیرهای مرتبط با آن بایستی تقویت شوند وبعد از رسیدن به یک سطح قابل قبول از توسعه، عوامل فرهنگی واجتماعی اهمیت بیش تری یافته و ارتقاء آن بایستی محور برنامه ها قرار گیرد. تحقق این امر مستلزم وجود نگرش معطوف به توسعه پایدار در میان دست اندرکاران برنامه های توسعه می باشد
    کلیدواژگان: آزادی های اساسی، برنامه توسعه، توانمندی، توسعه پایدار، شاخص پایداری سن، کیفیت زندگی
  • بیژن زارع، زاهد اسدی صفحات 67-106
    مقدمه
    داعیه نئولیبرال ها در باب ضرورت عقب نشینی و کاهش هزینه های های تامین اجتماعی، اساسا بر این استدلال متکی است که در شرایط حاضر که نظام دنیا هر چه بیش تر رو به جهانی شدن می رود، چنین هزینه هایی برای وضعیت اقتصادی و اجتماعی کشورها زیانبار است و کاهش هزینه های تامین اجتماعی و عقب نشینی از دولت رفاه، ضرورتی است که شرط لازم، هرچند ناکافی، برای توسعه هر کشور است. این دیدگاه، با دیدگاه کلاسیک ها (طرفداران دولت رفاه) که معتقدند هزینه های تامین اجتماعی شرط لازم برای بهبود وضع رفاهی مردم و توزیع عادلانه درآمد است تضاد کامل دارد. این تحقیق به بررسی و آزمون این دو نظریه رقیب در ایران می پردازد.
    روش
    به منظور بررسی رابطه توسعه اقتصادی اجتماعی با تامین اجتماعی در ایران و آزمون فرضیات برگرفته از چارچوب نظری پژوهش آمارهای رسمی منتشر شده از سوی نهادها و سازمان های مربوط و برای آزمون فرضیه های فوق از تحلیل رگرسیونی استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از برآورد مدل های مختلف رگرسیونی حاکی از آن است که از یک سو، هزینه های تامین اجتماعی اثر مثبتی بر رشد اقتصادی در ایران داشته است ولی میزان اثربخشی آن از نیروی کار و سرمایه کم تر است. و از سوی دیگر، توسعه تامین اجتماعی با کاهش فقر همراه بوده اما به علت محدودیت بودجه و اثرات شدیدتر عواملی همچون تورم، تاثیر مطلوب آن در سطح معنی داری نبوده است.
    بحث: در مجموع، باید گفت که اهتمام به گسترش کمی و کیفی تامین اجتماعی باید به گونه ای انجام شود که علاوه بر توجه جدی به توسعه منابع کار و سرمایه، رویکرد سیاست گذاران توجه بیش تر به توسعه بیمه ها باشد
    کلیدواژگان: تامین اجتماعی، توسعه اقتصادی اجتماعی، تولید ناخالص داخلی، توزیع درآمد
  • اصغر ضرابی، رعنا شیخ بیگلو صفحات 107-128
    مقدمه
    یکی از ابعاد مهم توسعه جوامع، توسعه سلامت و به عبارتی میزان و کیفیت دست رسی افراد جامعه به خدمات بهداشتی و درمانی است. از آن جا که هر گونه برنامه ریزی جهت ارائه خدمات به مناطق نیازمند، مستلزم ارزیابی وضع موجود می باشد پژوهش حاضر به سطح بندی شاخص های توسعه سلامت در سطح کشور پرداخته است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع «تحلیلی» است که در آن، استان های کشور از نظر 32 شاخص توسعه سلامت با استفاده از روش تحلیل عاملی و بهره گیری از نرم افزار SPSS مورد ارزیابی قرار گرفته اند.
    یافته ها
    نتیجه حاصل از تحلیل عاملی، تقلیل شاخص های مورد مطالعه به پنج عامل «نیروی انسانی متخصص»، «خدمات درمانی روستایی»، «خدمات دارویی»، «خدمات درمانی دولتی» و «خدمات درمانی خصوصی» می باشد و تحلیل رگرسیون چند متغیره، بیان گر آن است که عامل های مذکور، 61 درصد از تغییرات درجه توسعه یافتگی استان های کشور را توضیح می دهند.
    بحث: بین استان های کشور از نظر امکانات و خدمات مختلف در بخش سلامت، تفاوت آشکاری وجود دارد؛ استان های تهران و ایلام به ترتیب به عنوان توسعه یافته ترین و محروم ترین استان های کشور شناخته شدند.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، توسعه، خدمات بهداشتی و درمانی، سلامت
  • خلیل کلانتری، علی اسدی، مهدی رحیمیان، یاسر محمدی، علیرضا انصاری، عبدالحسن طرفی صفحات 129-152
    مقدمه
    بررسی مطالعات داخلی نشان می دهد که وضعیت سرمایه اجتماعی در سازمان هایی که با هدف اتحاد و مشارکت روستائیان بنا نهاده شده اند مورد توجه این مطالعات واقع نشده است. در حالی که سرمایه اجتماعی در تعاونی های روستایی و عواملی که با آن مرتبط هستند از اهداف مهمی است که باید در بررسی های اجتماعی مورد سنجش و تحلیل قرار گیرد. بنابراین هدف اصلی این مقاله بررسی و سنجش سطح سرمایه اجتماعی در تعاونی های تولید روستایی در شهرستان کوهدشت و تحلیل عوامل مرتبط با آن است.
    روش
    جامعه آماری این تحقیق شامل 2820 نفر از اعضای عادی 18 تعاونی تولید روستایی موجود در شهرستان کوهدشت واقع در استان لرستان بود. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 93 نفر تعیین گردید اما برای اطمینان بیش تر 100 نفر از اعضاء از طریق نمونه گیری تصادفی دو مرحله ای انتخاب و به وسیله پرسش نامه مورد مصاحبه قرار گرفتند. پایایی مقیاس های به کار رفته در این تحقیق همگی با مقدار آلفای کرونباخ بالاتر از 70/0 و روایی پرسش نامه نیز با توجه به نظر اساتید راهنما و کارشناسان تعاونی منطقه مورد تایید قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد که از نظر ویژگی هایی مانند جنسیت، وضعیت تاهل، تحصیلات، سطح درآمد، میزان کل اراضی تحت مالکیت، سابقه عضویت در تعاونی، شناخت از اصول تعاونی، مشارکت در فعالیت های تولیدی، شرکت در جلسات تصمیم گیری و شرکت در دوره های آموزشی برگزار شده توسط تعاونی تفاوت های قابل ملاحظه ای بین دو گروه با سرمایه اجتماعی بالا و پایین وجود دارد.
    بحث: با استفاده از تحلیل تشخیصی گام به گام مشخص گردید که پنج متغیر وضعیت تاهل، کل اراضی تحت مالکیت، سابقه عضویت در تعاونی، شناخت از اصول تعاونی و مشارکت در امور تعاونی دو گروه با سرمایه اجتماعی بالا و پایین را به بهترین وجه از هم متمایز نمودند.
    کلیدواژگان: اعضاء تعاونی، استان لرستان، تعاونی های تولید روستایی، سرمایه اجتماعی، شهرستان کوهدشت
  • رهام رحمانی، بهاءالدین نجفی صفحات 153-172
    مقدمه
    تفاوت های اقتصادی در مناطق مختلف فقط به نهاده های مرسوم بستگی ندارد. شواهدی وجود دارد که سرمایه اجتماعی که بیان گر توانایی تولیدکنندگان در تامین منافع آن ها از طریق عضویت در شبکه های اجتماعی و دیگر ساختارهای اجتماعی می باشد، عاملی اساسی در وجود تفاوت های اقتصادی می باشد. بنابراین ضروری است سرمایه فیزیکی و انسانی با استفاده از سرمایه اجتماعی تکمیل شوند. در این مطالعه همبستگی بین سرمایه اجتماعی براساس شاخص های تعداد عضویت در تشکل های محلی و مشارکت در مدیریت آن ها و رفاه خانوارهای روستایی و عشایری دامدار استفاده کننده از مراتع در استان فارس بررسی شده است.
    روش
    یک الگوی خلاصه شده از رفاه خانوار، که ویژگی های خانوار و خصوصیات منطقه ای نیز در آن لحاظ شده، برای برآورد مساعدت سرمایه اجتماعی به کار برده شده که در آن سرمایه اجتماعی به عنوان یک نهاده همراه با سرمایه فیزیکی و انسانی در تابع مخارج سرانه خانوارها وارد شده است. برای جمع آوری داده ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده براساس مساحت مراتع، مقدار تولید و تعداد دام وابسته به مراتع، شهرستان های آباده، داراب، شیراز، فیروزآباد، لار و ممسنی در استان فارس انتخاب شدند. سپس با استفاده از روش نمونه گیری کاملا تصادفی در سامان های عرفی مرتعی شهرستان های انتخابی 432 بهره بردار روستایی و عشایری دامدار استفاده کننده از مراتع انتخاب و برای آن ها پرسش نامه تکمیل گردید.
    یافته ها
    نتایج تحقیق حاکی از آن است که همبستگی سرمایه اجتماعی و مخارج سرانه بیش از سه برابر همبستگی سرمایه انسانی و مخارج سرانه می باشد. بنابراین سرمایه اجتماعی مساعدت بیش تری به رفاه خانوارها در مقایسه با سرمایه انسانی می نماید.
    بحث: مقایسه همبستگی سرمایه فیزیکی و انسانی با مخارج سرانه نشان داد که همبستگی سرمایه فیزیکی از سرمایه انسانی بیش تر است.
    کلیدواژگان: مقایسه همبستگی سرمایه فیزیکی و انسانی با مخارج سرانه نشان داد که همبستگی سرمایه فیزیکی از سرمایه انسانی بیشتر است
  • محمد توکل، سوده مقصودی صفحات 173-202
    مقدمه
    دیدگاه های گوناگون تبیین های متفاوتی از علل بروز بیماری های روانی ارائه داده اند. دیدگاه های زیست شناختی و روان شناختی دلیل بیماری های روانی را عامل استرس زای فیزیولوژیکی یا تجربیات دوران کودکی تلقی می کنند. در حالی که مکاتب جامعه شناختی، ساختارهای اجتماعی نابرابر، نقش های اجتماعی، عدم وجود منابع حمایت اجتماعی و سرمایه اجتماعی را عامل اصلی این بیماری ها معرفی می کنند. پژوهش ها نشان می دهند که افزایش سطح بی اعتمادی باعث کاهش تعهد اجتماعی، کاهش همکاری و مشارکت اجتماعی و افزایش آسیب های اجتماعی می شود. سرمایه اجتماعی تاثیر وقایع منفی زندگی (مانند از دست دادن شغل یا اختلافات زناشویی) را کاهش می دهد و مشکلات طولانی مدت (همچون بیماری های جسمی و روانی طولانی مدت)را قابل تحمل می سازد. بنابراین شناخت مکانیسم و چگونگی تاثیر سرمایه اجتماعی بر سلامتی از اهمیت خاصی بر خوردار است.
    مرور انتقادی: مقاله ارزیابی مکاتب جامعه شناسی در ارتباط با سرمایه اجتماعی و سلامتی، بررسی تحقیقات گذشته مربوط به موضوع، شناخت مکانیسم تاثیر گذاری سرمایه اجتماعی بر سلامت روانی و ارائه مدل های نظری (علی و تعاملی) مربوط به موضوع می باشد و جهت دست یابی به اهداف فوق از روش اسنادی کتابخانه ای استفاده شده است. یافته های حاصل از مطالعات اسنادی نشان می دهد که وجود سرمایه اجتماعی، شبکه ها و حمایتهای اجتماعی موجب احساس آسودگی خیال، کاهش اضطراب، افزایش توان سیستم دفاعی بدن و در نهایت سلامت روانی می شود. مقاله حاضر سعی نموده در قالب مدل های نظری (علی خطی) که خود شامل مدل های سطح کلان، خرد و میانه اند و مدل های تعاملی به نحوه تاثیر پذیری سلامت روانی از سرمایه اجتماعی بپردازد.
    بحث: در این بین مدلهای تئوریکی نان لین(Nan Lin) و جیمز کلمن (James Coleman) به عنوان مدل نهایی معرفی شده اند که می توانند در سطح میانه به بررسی این دو متغیر بپردازند.
    کلیدواژگان: در این بین مدلهای تئوریکی نان لین (Nan Lin) و جیمز کلمن (James Coleman) به عنوان مدل نهایی معرفی شده اند که می توانند در سطح میانه به بررسی این دو متغیر بپردازند
  • مصطفی امینی رارانی، میرطاهر موسوی، حسن رفیعی صفحات 203-228
    مقدمه
    در نهایت سرمایه اجتماعی به عنوان یکی از تعیین کننده های اجتماعی سلامت مطرح شده است. هدف این مطالعه بررسی رابطه میان سرمایه اجتماعی و بیان گرهای سلامت اجتماعی در ایران و شناخت ارتباط بین سرمایه اجتماعی و سلامت اجتماعی می باشد.
    روش
    مطالعه از نوع همبستگی اکولوژیک بوده که در آن داده های مربوط به سرمایه اجتماعی از طرح ملی بررسی و سنجش سرمایه اجتماعی در ایران و داده های مربوط به بیان گر های سلامت اجتماعی از داده های موجود و مربوط به هریک از 30 استان کشور در سال 1386 جمع آوری و توسط نرم افزار SPSS تحلیل ثانویه شده اند.
    یافته ها
    بین سرمایه اجتماعی و متغیرهای فقر، رشد طبیعی جمعیت، خشونت، میزان باسوادی، میزان بیکاری و پوشش بیمه به عنوان بیان گرهای سلامت اجتماعی رابطه آماری معنی داری وجود دارد. همچنین جهت رابطه در مورد متغیرهای فقر، رشد جمعیت و میزان بیکاری مثبت است. در مجموع پس از انجام تحلیل عاملی اکتشافی و محاسبه نمره سلامت اجتماعی کل، رابطه بین سرمایه اجتماعی و سلامت اجتماعی کل در ایران، با مقدار همبستگی 54/0 – (001/0 (p value = تایید شد و با توجه به ضریب تعیین 30 درصد، می توان اذعان داشت 30/0 تغییرات سلامت اجتماعی با تغییرات سرمایه اجتماعی قابل توضیح است.
    بحث: رابطه مستقیم سرمایه اجتماعی با فقر، رشد جمعیت و بیکاری را چنین می توان توضیح داد که نوع غالب سرمایه اجتماعی در استان های کم تر توسعه یافته کشور، سرمایه اجتماعی قدیم (سنتی) است که مبتنی بر روابط درون گروهی توام با اعتماد محدود و خاص می باشد و این نوع سرمایه اجتماعی در استان های توسعه یافته کشور دچار فرسایش شده و سرمایه اجتماعی جدید (مدرن) شکل نگرفته است و در این استان ها با نوعی توسعه نامتوازن مواجه هستیم. بنابراین توجه به انواع سرمایه اجتماعی و به خصوص نوع جدید آن در سیاست گذاری های سلامت باعث ارتقاء و بهبود سلامت اجتماعی جامعه ایران خواهد شد
    کلیدواژگان: تعیین کننده های اجتماعی سلامت، سرمایه اجتماعی، سلامت ا
  • فریبا سیدان، محبوبه عبدالصمدی صفحات 229-254
    مقدمه
    سلامت روان اساسی ترین جزء رفاه اجتماعی بوده و سرمایه اجتماعی یکی از متغیرهای مهم تاثیرگذار در بهزیستی وسلامت جامعه است. نتایج برخی از پژوهش ها نشان دهند که در ایران با فرسایش سرمایه اجتماعی وشیوع اختلالات روانی روبه روهستیم، که این هردوپدیده در زنان بیش از مردان است. این مطالعه با هدف شناسایی رابطه سرمایه اجتماعی و سلامت روان در میان زنان ومردان انجام گرفته است.
    روش
    روش پژوهش، پیمایشی بوده ونمونه مورد مطالعه، 300 نفر از زنان و مردان شاغل در آموزشکده های آموزش و پرورش می باشد. برای سنجش سلامت روان از پرسش نامه گلدبرگ استفاده شده و متغیر سرمایه اجتماعی با بهره گیری از دیدگاه پاتنام با توجه به ابعاد شبکه حمایت اجتماعی، مشارکت اجتماعی واعتماد اجتماعی با شاخص های اعتمادنهادی، اعتمادتعمیم یافته واعتماد شخصی، توسط طیف لیکرت سنجیده شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاکی از روابط معنادار و همبستگی بین متغیر سرمایه اجتماعی و شاخص های آن شامل مشارکت اجتماعی، شبکه حمایت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، اعتماد شخصی، اعتماد تعمیم یافته با سلامت روان است.
    بحث: همچنین با کنترل متغیر جنس، دریافتیم متغیر مذکور روابط میان متغیر های مستقل و وابسته را مخدوش می کند. چنان که سطح آن ها در دو گروه زنان ومردان، با یکدیگرتفاوت معناداری دارد. نتایج پژوهش نشان می دهد متغیر های مشارکت اجتماعی، حمایت اجتماعی، اعتماد شخصی، اعتماد تعمیم یافته، جنس وسن دارای بیش ترین قدرت تبیین پراکنش سلامت روان بوده و39/0درصد آن را تبیین می کنند. شایان ذکر است دست یابی به منابع ارزشمند سرمایه اجتماعی در میان مردان و زنان از یکدیگر متفاوت بوده و این پدیده بر سلامت آنان تاثیر گذار است. از این رو در پژوهش های مربوطه، به رویکردهای دقیق تری نیازمندیم که جنسیت را لحاظ نموده و دارای کفایت بیش تری باشند
    کلیدواژگان: سلامت روان، سرمایه اجتماعی، زنان، مردان
  • سوسن سهامی، حسن سرایی، علیرضا کلدی صفحات 255-280
    مقدمه
    هدف این مقاله، بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی با خوشه ایاز ارزش ها است که جامعه شناسان برای رسیدن به توسعه و مدرن شدن ارائه می دهند. با توجه به این که مطالعات متعدد نشان می دهد که ارزش ها عمیقا در ساختارهای اجتماعی کلان ریشه دارند و نظر به این که در سال های اخیر بستری مناسب جهت حضور زنان در عرصه های عمومی به وجود آمده است سئوال اصلی تحقیق این است که آیا دستیابی زنان به سرمایه اجتماعی توانسته است جهت گیری زنان را به سمت ارزش های توسعه سوق دهد؟
    روش
    روش تحقیق پیمایش، با استفاده از پرسش نامه بود. جامعه آماری زنان 15-45 شهر شیراز وحجم نمونه 534 است، پرسشنامه دارای روایی صوری وروایی سازه است. و برای پایایی آن نیز از آلفای کرونباخ استفاده کرده ایم.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که بین سرمایه اجتماعی و ارزش های جهانی گرایی، عام گرایی، علم گرایی و عقلانیت رابطه معنی داری وجود دارد.
    بحث: سرمایه اجتماعی که همواره در تحقیقات ونظریه ها به عنوان حلقه مفقود توسعه مطرح بوده در این تحقیق نیز یک رابطه مثبت و معنی دار را با ارزش های معطوف به توسعه دارد، به عبارتی یک متغیر تعیین کننده در تجهیز شناختی زنان نسبت به ارزش های معطوف به توسعه دارد.
    کلیدواژگان: ارزش اجتماعی، توسعه، سرمایه اجتماعی، جهانی گرایی، عام گرایی، علمگرایی و عقلانیت
  • ویدا واعظی، حسین زارع صفحات 281-314
    مقدمه
    سیاست توزیع وضعیت اقتصاد را به طور مطلق یا نسبی، به خصوص در مورد افراد ضعیف و گروه های ناتوان جامعه، تحت تاثیر قرار می دهد. از طرف دیگر؛ ازآن جا که اهمیت و ضرورت سلامت، به عنوان یک حق اساسی برای زندگی برکسی پوشیده نیست. می توان اذعان نمودکه سلامتی در واقع نوعی توانمندی است که به زندگی انسان ارزش می بخشد. به عبارتی، سلامتی ثروت است.
    روش
    درمطالعه حاضر اثرات متقابل این دومقوله مهم اقتصادی اجتماعی یعنی نابرابری درآمد سلامت را با تعریف دو شاخص از سلامت (شاخص منتخب مرگ و میر و علل مرگ) و شاخصی از توزیع درآمد (ضریب جینی) را مورد بررسی قرار می دهیم بعد از تصریح مدل، معادلات مورد نظر با استفاده از داده های ترکیبی مربوط به 1385- 1361 برآوردگردیده است. در این مطالعه برای تخمین ضرائب مدل، ازنرم افزار6E views استفاده شده است همچنین برآورد مدل در قالب سیستم POOL و روش اثرات ثابت می باشد. معادلات سلامت - درآمد با دو معیار ضریب جینی و میانگین درآمد برآورده شده اند.
    یافته ها
    نتایج تحقیق حاکی ازآن است که علی رغم آن که سلامت به هر دو عامل میانگین درآمد و نابرابری درآمد بستگی دارد ولی با توجه به بررسی های انجام شده، سلامت جامعه از نابرابری درآمدی بیش تر متاثر می شود.
    بحث: بنابراین درجوامعی که نابرابری درآمدی کم ترباشد شاهد سلامت بیش تر برای شهروندان خواهیم بود. با مطالعات بین استانی در گروه های درآمدی مختلف، مشاهده شد که در استان های با درآمد بالا و پایین؛ نابرابری درآمدی بر سلامت جامعه موثر است. همچنین نابرابری درآمد در مقایسه با میانگین درآمدی تاثیر بیش تری برسلامت جامعه دارد.
    کلیدواژگان: اقتصاد سلامت، نابرابری درآمد، میانگین درآمد، شاخص، توزیع درآمد، داده های تلفیقی
  • مهدی نصرت آبادی، احمد عبدالهی، حسین راغفر، مسعود صالحی صفحات 315-336
    مقدمه
    با توجه به اهمیت کاهش فقر درکاهش آسیب های اجتماعی، توسعه پایدار یک کشور و افزایش سطح رفاه اجتماعی جامعه و از سوی دیگر اهمیت آن در تعیین افراد واجد شرایط استفاده از خدمات و برنامه های رفاهی، ضروری است که این پدیده مورد تحقیق علمی قرار گیرد. در هر جامعه ای سنجش فقر منجر به درک روند تحولات فقر می شود و تصویری منسجم از فقر در طول زمان را ارائه می دهد در نتیجه دولت را قادر به هدف گذاری و اتخاذ تصمیمات و اقدامات لازم می نماید. در همین راستا بررسی آماری فقر و تجزیه و تحلیل آن در سطح استان می تواند راهنمایی برای برنامه ریزان در جهت فقرزدایی باشد.
    روش
    در این پژوهش توصیفی تحلیلی با استفاده از آمار هزینه و درآمد خانوار به اندازه گیری شاخص های فقر (شاخص های گروهFGT) در مناطق شهری و روستایی استان کرمان طی سال های 1368 تا 1385و مقایسه روند آن ها با شاخص های متناسب در سطح ملی پرداخته ایم، در این تحقیق از خط فقر مطلق کشوری برای محاسبه شاخص ها و از نرم افزارهای stata و spss بهره گرفته شده است.
    یافته ها
    به طور کلی روند شاخص های فقر هم در مناطق شهری و هم روستایی نزولی بوده است. با استفاده از آزمون t مستقل دریافتیم که میزان و شدت فقر در جامعه روستایی استان بیش تر از جامعه شهری بوده است، برای مقایسه شاخص های استانی با مقادیر متناسب در سطح ملی از آزمون t دو جامعه وابسته استفاده شد و مشخص گردید که میزان شاخص های فقر(هر سه سنجه) در مناطق شهری استان بالاتر از شاخص های متناسب در مناطق شهری کشور بود و فرضیه افزایشی بودن شاخص های فقر جامعه روستایی استان نسبت به جامعه روستایی کشور تنها برای دو متغیر P0 و P1 مورد تایید قرار می گیرد.
    بحث: با این که به طور کلی شاخص های فقر روندی نزولی داشته اند، اما این روند در بعضی سال ها با نوسانات زیادی همراه بوده که نشان می دهد سیاست های کاهش فقر به صورت یک برنامه استراتژیک و پایدار در استان به کار گرفته نشده و با شناسایی دقیق گروه های فقیر و سیاست های حمایتی برای آن ها همراه نبوده است. بیش تر بودن شدت فقر در مناطق روستایی استان لزوم توجه بیش تر سیاست گذاران به شناسایی فقرا و اختصاص کمک به آن ها را می طلبد. در انتها با توجه به ویژگی های اقتصادی اجتماعی استان پیشنهادهایی برای کاهش فقر در استان ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: خط فقر، خط فقر مطلق، شاخص FGT
|
  • Javad Etaat Pages 7-36
    introduction population growth and sustainable development has significant relationship. The population event and its consequences led the researches of social fields، and environmentalists to react in various ways. The population restrictionist، stationarist and optimulist، have approached the question differently. The present article’ emphasis is on the well proportioned population approach. The idea is that a well proportioned population renders a balance among population، resources and the processes of development، which not only affords for the material and spiritual needs of the members of society. but also guarantees the welfare and happiness of the future generations through optimum exploitation of environment and stable development process. Litlerarure review In some regions with relative or absolute overpopulation، the natural resources have to be used up for consumer expenditures of the increasing population instead of basic and infrastructural investment. In the recent five decades، Iran’s population with an average growth rate of 2. 45% has been multiplied 3. 7 times. Population growth diverts the areas of investment from job creation، production and economic growth and finally the economic development، to consumer expenditures. The expenses of educational، hygienic، and other services، and the most important - the payment of 90 billion dollars subsidies- is an example of this. Moreover، unemployment، poverty، educational and hygienic problems، the destruction and pollution of environment، and decrease in water resources per person are the consequences of population growth in Iran. conclusion Therefore، it is proposed to regard the policy of controlling the population growth to 0. 5% increase at the top of the agenda. Fortunately، the comments of the Shiite and the Sunni religious authorities on the legitimacy of birth control prove that this policy is not contradictory to the religious beliefs، as the quality of population is preferred to its quantity.
    Keywords: absolute overpopulation, Iran, optimum population, relative overpopulation Sustainable development
  • Farshad Momeni, Minoo Amini Pages 37-66
    Introdaetion: the aim of this research is to analyze the situation of the sustainable development in the third and forth development plan of iran considering Sen’s concept of capability and quality of life, identifying the gap with optimal level. it also determines some factors on sustainable development in the current situation of the country.
    Method
    the research has two phase and methods. The first one includes narrative review and content analysis of iran’s development plans. The second one is hypothesis analysis on the basis of sen’s sustainability index and the analysis of the results.
    Findings
    sustainable development is determined with three focal points; human, socio-economic and environmental development, considering the benefits of all generations and in Sen’s approach the concept of capability and freedom. Considering this approach in the third and forth plans, some indicators of sustainability like environment preservation and equal opportunity for promotion of human security and empowerment were included in paper but not the on the level of policy making.
    Conclusion
    The situation of sustainable development in the third development plan has been unsatisfactory and the grade of sustainability index is negative, but its trend has been gradually improving in such way that in the last year of the plan we notice positive grade. It exceeded to the forth plan, so we have maximum grade in the year2006. it again fell in the years 2007-80. The other important result is that in the current situation of our country, socioeconomic factor is the most important Factor sustainable development andassociated must be strengthened. In addition, after receiring an acceptable level. Development. cultural and social factors should get importance in policy making. It needs policy makers to take sustainability approach in development procedure.
    Keywords: basic freedoms, capability, development plan, quality of life, Sen's sustainability index, sustainable development
  • B. Zare, Z. Asadi Pages 67-106
    Introduction
    Neoliberals claim on the necessity of falling back and decreasing the social security costs basically relies on this argument that in the current situation which the world system is increasingly moving toward globalization، such costs cause damage to a country`s economic and social conditions، and decreasing social security costs and receding from welfare state are the necessary، if not sufficient، conditions for any country to develop. This viewpoint completely disagrees with classic’s (who defend welfare state) who believe social security costs is the necessary condition to improve welfare of people and to ensure fair distribution of incomes. This research is going to test these two contending theories in Iran.
    Method
    To analyze the relation between socio-economic development and social security in Iran and to test hypotheses derived from theoretical frameworks، considering official statistics published by relevant institutions and organizations، regression analysis and Pearson correlation coefficient tests used to examine and test the mentioned hypothesis.
    Finding
    The results of applying different regression models show that on the one hand، the costs of social security has had positive effect on economic growth in Iran but it`s effect is less than job and capital’s، and on the other hand، social security development is associated with a decrease in poverty but its effect has not been significant because of budget constraint and stronger effects of factors such as inflation.
    Conclusion
    any attempt to quantitative and qualitative expansion of social security should be in such way that in addition to invest on the development of the job and capital resource، policy makers should pay more attention to insurance development.
    Keywords: Domestic Gross Product, Income distribution, Social security, Socioeconomic development.
  • Asghar Zarrabi, Rana Shaykh Baygloo Pages 107-128
    Introduction
    An important aspect of society’s development is health development and in the other words the quantity and the quality of people’s access to the health services. Considering that any planning to deliver services to poor regions needs the analysis of the current situation، this research classifies health development index in the country.
    Method
    Using multivariate statistical method of factor analysis in SPSS software، we classified iran’s provinces from the32 health development index view point.
    Findings
    using Factor analysis، five factors were extracted and named: expert human resources، rural health services، medicinal facilities، governmental health services and private sector services. These factors explain 61% of the changes of development level.
    Conclusion
    Resuit showed obvious diffrentiation among provinces considering health services. Tehran is the most developed and Ilam is the most deprived provinces in iran.
    Keywords: Development, Factor analysis, Health, health Services
  • Khalil Kalantari, Ali Asadi, Mehdi Rahimian, Yasser Mohammadi, Alireza Ansari, Abdolhassan Torfi Pages 129-152
    Introduction
    The aim of this study is to analyze the rate of social capital in rural production cooperatives and analysis of its related factors.
    Method
    The statistical population of the study consists of 2820 members of 18 rural production corporations of Koohdasht County in Lorestan province which from 93 people were selected using Cochran formula. In order to increase the accuracy of the data، 100 members were selected by two-stage random sampling technique and were interviewed. The reliability of the main scales of the questionnaire was confrmed as Cronbach alpha coefficients were above 0. 70. The questionnaire was validated through getting the comments and opinions of some faculty members and cooperative experts. Finally، the data were analyzed using SPSS (version 11. 5). the
    Findings
    There are significant differences between two with high and low social capital in the gender، marital situation، literacy level، income level، whole of land under ownership، membership precedence in corporation، cooperative principals، participation knowledge of production in productive activities، participation in decision-making meetings and participation in performed training periods.
    Conclusion
    according to results of stepwise Discriminate Analysis، 5 variables of matrimony situation، whole of land under ownership، membership precedence in cooperative، knowledge of cooperative principals، and participation in productive activities، discriminated two groups with high and low social capital in the best way.
    Keywords: rural production cooperative, social capital, cooperative members, Koohdasht County, Lorestan province
  • Roham Rahmani, Bahaedin Najafi Pages 153-172
    Intordaetion: The differences in various geographical areas can no longer be explained by the differences in traditional inputs. There is growing evidence that social capital stands for the ability of producers to get benefit، by virtue of membership in social networks or other social structures in economic outcome (Portes، 1998 and Okunmadewa، et al. 2005 cited in Yusuf، 2008). Thus there is a need to complement human capital and physical infrastructure with social capital. In this study we analyzed correlation between social capital- based on the amount of membership in local organizations and participation in the management of these organizations indicators- and welfare of rural and nomadic producers in the Fars province.
    Method
    A summarized model of household welfare regarding household and regional characteristics applied to estimate the role of social capital. In this model social capital beside physical and human capital were put in the per capita expenditure of households as an input. To gather data using stratified random sampling method-based on rangelands area، amount of production and the number of livestock related to rangelands- Abadeh، Darab، Shiraz، Firouzabad، Lar and Mamasani towns in Fars province were selected. In the next step using the random sampling method in different common rangeland units of the selected towns، 432 stakeholders were selected to fill the questionnaire.
    Findings
    The results showed that the correlation between social capital and per capita expenditure was 3 times more than the correlation between human capital and per capita expenditure.
    Conclusion
    Thus social capital plays a more important role in households'' welfare compare to human capital. Also، in comparison of physical and human capital we notice that the effect of physical capital was more than human capital on households’ welfare.
    Keywords: Fars, household welfare, Social capital
  • Mohammad Tavakkol, Soodeh Maghsoodi Pages 173-202
    Introduction
    Different approaches had identified different explanations about the causes mental diseases incidence. The biological and psychological approaches believe that it is a physiological stressful conditions or childhood experiences. Whereas، the sociological schools believe that the main factor of these diseases are unequal social structures، social roles، absence of social supporting sources and social capital. Litlerature review The studies show that increasing the level of mistrust leads to decrease the level of social commitment، social cooperation and increase in the social pathologies. Social capital declines the effect of negative events in life (such as losing job or family problems) and will make the long – run problems (such as long – run mental and physical diseases) tolerable. this research reviews sociological approaches to the social capital and health، to detect the mechanism in which social capital affect mental health to the theoretical (causative and interactive) related to the topic. The findings based on the literature reviews show that social capital، social and supportive networks lead to feel well، decrease anxiety (stress)، increase the strengthen of defensive system of the body and finally improve the mental health.
    Conclusion
    This study attempt to detect the mechanism in which mental health is affected by social capital regarding interactive models and theoretical models (causative – linear) includes the models in the macro، median and micro levels. Finally theoretical models of Nan Lin and James Colman were chose as the final models which could study these two variables in the median level.
    Keywords: Causative, Interactive Models, Mechanisms, Mental Health, Social Capital
  • Mostafa Amini Rarani, Mir Taher Mousavi, Hassan Rafiey Pages 203-228
    intorduction: Social capital is a well - known social determinant of health. This study intends to determine the relation between social capital and social health indicators and show how social capital influences social health.
    Method
    one of the specific type of correlation study is ecologic or aggregate study in which research unit is group not individual، we used this kind of study. Social health indicators and social capital data were gathered from formal institution and national survey of measuring social capital in Iran in 2007. To analyze data، SPSS 15 was used.
    Finding
    The results show that there are significant relationships between social capital and poverty، population growth rate، violence، literacy rate، unemployment and insurance coverage as social health indicators and there are positive correlation between social capital and poverty، population growth rate and unemployment. Altogether، the correlation between social capital and total social health (calculated by principal component analysis) in Iran is significant (r = -0. 54، p value = 0. 001). based on 0. 30 coefficient of determination، 30 percent of variance in social health can be explained by social capital.
    Conclusion
    Positive correlation between social capital and poverty، population growth rate and unemployment can be explained by this view that، on the one hand، predominant type of social capital in developing provinces of Iran is old social capital with intra group relationships، restricted and specific trust. On the other hand، old (traditional) social capital in developed provinces of Iran was eroded and new (modern) social capital didn’t form، therefore we can see distorted and unequal development in this province such as Tehran and Esfahan. Thus in order to social health promotion and improvement we need to pay attention to various kind of social capital، especially new social capital in health policy and planning.
    Keywords: social capital, social determinants of health, social health
  • Fariba Seyyedan, Mahbobeh Abdolsamadi Pages 229-254
    Intorduction: Mental health is the main part of social welfare and the social capital is an important variable for wellbeing and social health. Results of some studies show that، in Iran، women have higher level of psychological disorder and lower social capital than men. The aim of this study is to analyze the relationship between social capital and mental health in women and men.
    Method
    to analyze the relation، we implement a survey on a sample of 300 persons working for ministry of education. Was selected The instrument applied in this research was Goldberg mental health inventory. Three indicators including social confidence، social support and social participation applied to measure social capital.
    Finding
    There was a significant relationship between social capital and mental health. Also there were significant differences between women and men. The finding of multiple regression showed that social participation، social support، personal trust، generalized trust، gender and age، explained %40 of mental health’s variance.
    Conclusion
    Our findings determine gender-specific limitation of social capital as a resource for mental health. a Finding which needs more attention infuture studies.
    Keywords: Mental Health, Social Capital, women, men
  • Sousan Sahami, Hasan Saraii, Ali Reza Kaldi Pages 255-280
    Intorduction: The aim of this study is to analyze the relation between social capital and those values which sociologists prescribe for the development of societies. Considering the fact that values have their roots in social macro structure، and regarding the appearance of women public sphere، the main research question is that، do woman''s modern values differ across diverse social capital. Therefore، this research has striven to explain the effect of women''s social capital on their values orientation.
    Method
    The research is a survey; questionnaires were given to 504، 15-45 women in Shiraz. For this purpose 342 students were chosen from different field of study by random sampling. The questioner has face construct validity and reliability credits. Cronbach''s Alpha is applied to assess reliability. To improvement of construct validity Factor analysis is applied.
    Findings
    Social capital has a significant relation with globalism، universalism، rationality and desire to gain knowledge.
    Conclusion
    social capital that always had been missed in development procedure has a significant relation with development related values. In other words it has a determining effect on improvement of women’s cognition about development related values.
    Keywords: Desire to gain knowledge, Globalism, Rationality, social capital, Social values, Universalism
  • Vahid Vaezi, Hossein Zare Pages 281-314
    Introduction
    Distribution policy may absolutely or relatively effect on economy condition especially economy of the poor and disadvantaged social classes. On the other hand، since the importance and necessity of health as an undeniable right of life is evident for everybody، it can be confirmed that health is an ability which brings values for human life; in other word، health is a wealth.
    Method
    The present research studies the counter effects of these two important socioeconomic subjects، i. e. income- health inequality by defining two indices of health (Selected Death Rate & Reasons of Death) and income distribution index (Gini Coefficient). After explanation of model، the concerned four equations have been estimated using panel data of the years 1982-2006. E views 6 Software has been used for estimation of model coefficients. Moreover، model estimation is fixed based on POOL System and Effects Method. Health- Income equations have been estimated with two criteria of Gini Coefficient and Income Mean.
    Findings
    The results show that while health depends on both factors of income mean and income inequity، but according to the investigations، income inequity effects more on society health.
    Conclusion
    In societies with lower income inequity we see more health for the citizens. By interprovincial studies conducted on different income groups، it concluded that in provincial groups with high and low income، income inequity effects on society health and in comparison with income mean، income inequity effects more on society health.
    Keywords: Health Economy, Income Inequity, Income Mean, Index, Income Distribution, Combined Data
  • Mehdi Nosratabadi, Ahmad Abdollahi, Hassian Raghfar, Masoud Salehi Pages 315-336
    Introduction
    due to importance of poverty reduction in reducing social problems، sustainable development of a country and increase of social welfare level or to detect qualified persons using welfare programs، to study the poverty phenomenon has to be studied This can help policy makers in poverty elimination.
    Method
    we used the statistical data on household budgets for measuring poverty indices (Foster-Greer-Thorbecke). this study conducted for both urban and rural areas of Kerman province and their comparison with corresponding Indices in National level.
    Findings
    in general، the trend of poverty measures in both urban and rural areas has been declining. Using independent T test we found that incidence and intensity of poverty in rural areas has been higher than the corresponding figures for the urban areas. all of three measures in urban areas of province was higher than the same measures in urban areas of Iran. Hypothesis of increasing poverty measures in rural areas of province than rural areas of Iran were confirmed only about two variables (e. g. P0، P1).
    Conclusion
    although the general trend of poverty in both urban and rural areas of Kerman province has been declining، but in some years this trend has high fluctuation that show poverty reduction policies has not been applied in strategic and sustainable program and has not been with strict identification of the poor. Increased severity of poverty in rural areas of Kerman needs more attention by policy makers to identify the poor and allocate helps to them، in the end of study regarding to socio-economic properties of Kerman province، we propose recommendations for poverty reduction in province.
    Keywords: poverty line, absolute poverty line, FGT index