فهرست مطالب

طلوع بهداشت - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 34، بهار 1391)

نشریه طلوع بهداشت
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 34، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدحسن احرامپوش، محمدحسین سلمانی ندوشن، محدثه ابوییان جهرمی، حمیدرضا زارع، محمدتقی قانعیان، محسن عسکرشاهی، مهری سازواری صفحه 1
    سابقه و اهداف
    خنک کننده اولیه یک بستر خنک کنندگی ضروری برای کنترل حرارت در نیروگاه های هسته‫ای است. در طی فرآیند اکسیداسیون، نیکل میتواند در خنککننده اولیه آزاد شود که آلودگی آنرا افزایش میدهد. مشکلات بهرهبرداری و هزینه بالای تصفیه آب خنککننده در روش های موجود، تحقیقات برای روش های جدیدتر را ضروری میسازد. هدف از انجام این تحقیق بررسی حذف Ni(II) از محیط حقیقی آب خنککننده مصنوعی نیروگاه اتمی با استفاده از نانوذرات آهن اکسید و پارامترهای موثر بر آن میباشد.
    روش بررسی
    در این پژوهش نانوذرات آهن صفر ظرفیتی به نانوذرات آهن اکسید تبدیل شد و کارایی حذف آن برای یون Ni(II) در آب خنککننده مصنوعی ناپیوسته مورد مطالعه قرار گرفت. همچنین تاثیر عوامل موثر در فرآیند حذف شامل غلظت نانوذرات آهن اکسید، pH محلول و زمان تماس بررسی و ایزوترم جذب و مدل سینتیکی واکنش معین گردید.
    یافته ها
    تصاویر STM نشان داد که اندازه ذرات نانو ذرات اکسید آهن کمتر از nm 40 میباشد. در pH اولیه محلول و h 4 = t حذف تقریبا کامل یون نیکل در غلظت g/L 40 جاذب بدست آمد. در g/L 1 = C جاذب و h 4 = t، بیشترین راندمان حذف در 10 = pH بود. جذب نیکل بر نانوذرات آهن اکسید در g/L 35 = C جاذب و 71/2 = pH از ایزوترم لانگمیر تبعیت میکرد و سینتیک واکنش شبه درجه دوم بود.
    نتیجهگیری
    نتایج این مطالعه نشان میدهد که با افزایش pH در محیط قلیایی راندمان حذف افزایش می یابد. زیرا وقتی که pH محلول بالای نقطه ایزوالکتریک باشد، سطح اکسید به طور منفی شارژ می شود و میتواند با کاتیونها (مثلا یونهای فلزی) تشکیل کمپلکسهای سطحی دهد. با اعمال شرایط بهینه نانو ذرات آهن اکسید توانایی خالص سازی آب خنککننده را دارد.
    کلیدواژگان: نیکل، نانوذرات آهن اکسید، آب خنککننده مصنوعی نیروگاه اتمی
  • لاله نبی زاده اصل، حسن مظفری خسروی، سید مجتبی یاسینی اردکانی، حسین هادی ندوشن، حسین فلاح زاده صفحه 9
    سابقه و اهداف
    نقش ویتامین D در ارتباط با بیماری هایی مثل استئوپروز، سرطان، بیماری های قلبی عروقی و دیابت درمطالعات مختلف شناخته شده و اخیرا نقش این ویتامین درعملکرد مغز، مثل عملکردهای شناختی و سلامت روانی مطرح گشته است. مطالعات نشان داده اند غلظت ویتامین D در بیماران افسرده و مبتلا به اختلالات روانی پایین است و ممکن است بین اختلالات روانی و کمبود ویتامین D رابطه ای وجود داشته باشد. این مطالعه به منظور بررسی وضعیت ویتامین D در بیماران مبتلا به افسردگی مراجعه کننده به پلی کلینیک های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی یزد انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی 211 نفر بیمار افسرده که نمره تست بک بالای 17 داشتند شرکت کردند. بعد از تکمیل پرسشنامه افسردگی بک سایر داده های دموگرافیک بیماران ثبت و 5 سی سی نمونه خون ناشتا برای تعیین غلظت سرمی 25-هیدروکسی ویتامین D گرفته شد. غلظت زیر 35 نانو مول بر لیتر به عنوان کمبود ویتامین D در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    از بین 211 فرد شرکت کننده،70 نفر(2/33 درصد) مرد و141 نفر(8/66 درصد) زن بودند. میانگین سنی افراد 4/33 سال بدست آمد. میانه 25-هیدرکسی ویتامین D در کل، مردان و زنان به ترتیب 4/26، 36 و 6/22 نانو مول در لیتر بود. 3/34 درصد از افراد وضعیت ویتامین Dطبیعی داشتند و 7/65 درصد افراد به درجاتی از کمبود ویتامین D مبتلا بودند. 6/7 درصد از افراد افسرده از کمبود شدید، 5/39 درصد از کمبود متوسط و 6/18 درصد از کمبود خفیف ویتامین D رنج می بردند. بین وضعیت ویتامین D و شدت افسردگی ارتباط معنی داری بدست نیامد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه شیوع کمبود ویتامین D در میان افراد افسرده مثل سایر طبقات جمعیتی در منطقه مورد مطالعه، بالاست و نیازمند مطالعه بیشتر در خصوص شناسایی علت آن و نیز بررسی اثر رفع کمبود آن بر وضعیت افسردگی می باشد.
    کلیدواژگان: 25، هیدروکسی ویتامین D، افسردگی، نمره تست بک
  • سید محمد ریاحی، آرمان لطیفی، محمود بختیاری*، پروین یاوری، مهدی خزلی، حسین حاتمی، جهانشیر غلامی صفحه 20
    سابقه و اهداف

    هاری از جمله بیماری های کشنده در انسان و دیگر پسنانداران است. با توجه به عدم کنترل کامل بیماری در حیوانات اهلی و وحشی در کشور ما هنوز هم احتمال بروز بیماری وجود دارد. هدف این مطالعه بررسی همه گیر شناسی هاری و حیوان گزیدگی و علل تاخیر در گرفتن درمان پیشگرنده در شهرستان طبس طی سال های 1389-1385 می باشد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی مقطعی بوده که در آن از اطلاعات موجود 480 مورد فرد حیوان گزیده مراجعه کننده به واحدهای هاری شهرستان طبس در طی سالهای 1389-1385 استفاده گردید. فاکتورهای مربوط به بیمار، فاکتورهای مربوط به مکان زندگی، فاکتورهای مربوط به زمان گزیده شدن، وضعیت جراحت، محل گزش مورد بررسی قرار گرفتند. جهت تحلیل داده ها، از آمار توصیفی شامل شاخصهای توصیفی، و از تحلیل رگرسیون لوجستیک جهت سنجش اثر متغیرهای مورد نظر بر تاخیر در دریافت درمان پیشگیرنده از هاری استفاده گردید. تحلیل به کمک نرم افزار SPSS نسخه 18 انجام گرفت.

    یافته ها

    از مجموع 480 مورد بررسی شده، 413 نفر (86%) مرد و 67 نفر (14%) زن بودند. 6/54% (262 نفر) حادثه حیوان گزیدگی را در شهر و 4/45% (218 نفر) آن را در روستا تجربه کرده بودند. بیشترین موارد گزش به ترتیب مربوط به سگ (1/63%) و گربه (3/27%) بوده است. بیشترین گزش در مشاغل، محصل 107 نفر (3/22%) و آزاد 98 نفر (4/20%) بود. میانگین و انحراف معیار زمان تاخیر در دریافت واکسن ضد هاری 8/1±5/6 ساعت بوده است. مهمترین عوامل تاثیر گذار در داشتن یا نداشتن این تاخیر عبارت بودند از سن (98/0OR=، 99/0-74/0CI:)، ساعت حادثه (06/1OR=، 12/1-01/1CI:)، گزش اندام تحتانی (31/5OR=،33/6-8/3CI:)، سابقه واکسیناسیون (39/0OR=، 68/0-21/0CI:)، داشتن مراقبت اولیه توصیه شده برای زخم (75/6OR=، 8/8-4/4CI:) و نوع حیوان (17/4OR=، 5/6-34/3CI:).

    نتیجه گیری

    با توجه به میزان بروز نسبتا بالای حیوان گزیدگی در این شهرستان لزوم کنترل حیواناتی مانند سگ و گربه از طریق آموزش به قشر آسیب پذیر مانند نوجوانان و صاحبان آنان و هماهنگی بین بخشی برای از بین بردن حیوانات ولگرد بیش از پیش باید مورد توجه قرار گیرد. با توجه به هزینه تحمیل شده ناشی از هر مورد حیوان گزیدگی به سیستم مراقبت بهداشتی لازم است اقدامات پیشگیری کننده جهت جلوگیری از گزش در اولویت قرار گیرند.

    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، حیوان گزیدگی، زمان تاخیر، درمان، طبس
  • محمدحسین باقیانی مقدم، راضیه اسفندیاری، مهین نظری صفحه 32
    سابقه واهداف
    یکی از مهمترین عوامل موثر بر افزایش رضایت مندی مراجعان، نحوه ارتباط ارائه دهندگان خدمات بهداشتی و توانایی در برقراری ارتباط مناسب با مراجعین می باشد. با در نظر گرفتن این امر، مطالعه نیمه تجربی حاضر با هدف بررسی و مقایسه میزان تاثیر روش های آموزش سخنرانی و نوشتاری به کاردانهای بهداشت خانواده بر رضایت مندی مراجعین آنها در مراکز بهداشتی درمانی به انجام رسید.
    روش بررسی
    تعداد 25نفر از کارکنان بهداشت خانواده و حدود 1000 مراجعه کننده در 6 مرکز در دو مرحله در این مطالعه شرکت داشتند.برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه رضایت مندی مراجعان از نحوه ارتباط کارکنان بهداشت خانواده استفاده شد. جمع آوری اطلاعات در دو مرحله قبل و بعد از مداخله آموزش مهارت ارتباطی صورت گرفت. بعد از جمع آوری اطلاعات مرحله اول، آموزش به کارکنان در دو گروه 1- شیوه سخنرانی در دوره آموزشی یک روزه 2- شیوه نوشتاری بصورت ارائه جزوات آموزشی در محل کار ارائه شد. درمرحله دوم، 6 هفته بعد از آموزش با استفاده از همان ابزار، اطلاعات جمع آوری شد وبا استفاده نرم افزار SPSS و تستهای آماری کای دو و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های مطالعه نشان داد تغییر میانگین نمره رضایت مندی در گروه آموزش به شیوه سخنرانی از 47/37 در مرحله قبل از مداخله به 86/44 بعد ازمداخله آموزشی رسید که از نظر آماری معنادار بود (0001/0p<).تغییر میانگین نمره رضایت مندی در گروه آموزش به شیوه نوشتاری از 39 در مرحله قبل از مداخله به 5/40در مرحله بعد ازمداخله آموزشی رسید که از لحاظ آماری معنادار بود(016/0p=). دربررسی وضعیت رضایت مراجعین کارکنان آموزش دیده با شیوه سخنرانی، میزان رضایت کامل از 8/29 درصد قبل از مداخله به 3/81 درصد بعداز مداخله رسیده است که این اختلاف آماری با (0001/0p<) معنی داربود.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل بیانگر آن است که آموزش مهارتهای ارتباطی به کارکنان بهداشت خانواده بر رضایت مندی مراجعین تاثیر مثبت داشته است و آموزش سخنرانی تاثیر بسیار بیشتری داشته است. بنابراین پیشنهاد می شود برای افزایش رضایت مندی مراجعین و در نتیجه ارتقای نتایج مفید خدمات بهداشتی، دوره های آموزشی مهارتهای ارتباطی جهت کارکنان برگزار گردد.
    کلیدواژگان: آموزش، مهارتهای ارتباطی، کارکنان بهداشت خانواده، رضایت مندی
  • محمدافخمی عقدا، محمود کمالی زارچ، نادره شکوه راوه صفحه 41
    سابقه واهداف
    نظام آموزش عالی به عنوان متولی اصلی دربخشهای آموزشی و پژوهشی و در راستای تعلیم و تربیت نیروهای متخصص و کارآمد هر کشور نقش داشته که با تاثیر پذیری از فناوری های اطلاعات و ارتباطات نوین موجب ارتقاء سطح دانش عمومی و مهارت متخصصان در همه سطوح می گردد.ودر نهایت تاثیرات عمیقی بر زندگی انسانها داشته است که مهمترین و عمیق ترین این تاثیرات در زمینه های آموزش و یادگیری و به عبارتی تعلیم و تربیت می باشد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی مقطعی می باشد و بر روی 406 نفر از دانشجویان دانشگاه یزد که به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند انجام گردید. ابزار جمع آوری داده ها پرسسشنامه محقق ساخته بودکه روایی پرسشنامه توسط متخصصین مربوطه تائید و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 7/82 درصد محاسبه گردید. پس از گردآوری داده ها با استفاده از نرم افزارspss. به منظور توصیف داده هااز شاخص های فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیارو برای آزمون فرضیه ها از آزمون های تی تست، Anova یک طرفه، کای اسکوار و آزمون همبستگی پیرسون استفاده گردید.
    یافته ها
    پس از تجزیه وتحلیل داده ها مشخص گردید که 2/39 درصد دانشجویان کمتر از یک ساعت و 8/60 درصد بیشتراز یک ساعت درروز از تلویزیون استفاده می کنند و 7/58 درصد کمتر از یک ساعت و 3/41 درصد بیشتراز یک ساعت در روز از اینترنت استفاده نمودند. از دیدگاه آنان اعتیاد آورترین وسایل ارتباط جمعی به ترتیب اینترنت، تلفن همراه،ماهواره، تلویزیون، کتاب و رادیوبیان گردید. همچنین بین استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات با رشد تعلیم و تربیت در دانشجویان رابطه معناداری وجود دارد (001/0p<).وبین هیچکدام از متغیرهای دموگرافیک (سن، جنس،وضعیت تاهل، شغل پدر، شغل مادر،محل سکونت وگروه تحصیلی)با استفاده ازفناوری اطلاعات و ارتباطات رابطه معناداری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه فناوری اطلاعات و ارتباطات و وسائل ارتباط جمعی بر تعلیم و تربیت تاثیر گذاری بسیار بالایی داشته که نهایتا در روابط اجتماعی آحاد جامعه تاثیر گذاشته و امکان یادگیری را به صورت مستقل افزایش می دهد.لذا با بکارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات از ابزاری که قبلا برای جمع آوری و ذخیره دانش استفاده می شد به وسیله ای برای تولید دانش تغییر کرده و موجب پیدایش محیط دانش گرا می گردد.که خود فرایند تدریس و یادگیری را تسهیل و درنتیجه موجب رشد تعلیم و تربیت افراد می شود.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، تعلیم و تربیت، دانشجویان
  • سید احمد فلاحتی، محمد تقی نوربالا، مهدی ملک صفحه 53
    سابقه و اهداف
    برای جلوگیری از پخش عوامل بیماری زا در محیط بیمارستان روش های بهداشتی مناسبی برای ضدعفونی سطوح آلوده لازم است. یکی از روش ها استفاده از مواد شیمیایی است که وقت گیر و زحمت دار بوده و برای کارکنان و محیط هم مضر است. تحقیقات در مورد روش های مختلف ضدعفونی سالهای زیادی است که انجام می شود. نور UVC (100 تا 280 نانومتر) برای ضد عفونی آب، روی سطوح و هوا استفاده می شود ولی دوز کشنده لازم برای میکروبهای مختلف متفاوت است. در این تحقیق دوز حاصل از لامپهای UVC موجود در اتاقهای عمل بیمارستان سوختگی شهید صدوقی یزد (با طول موج nm254) اندازه گیری و میزان ضد عفونی کنندگی آن با ماده شیمیایی کورنکس مقایسه گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی مقطعی انجام گرفت. میزان تابش رسیده به قسمتهای مختلف اتاق با تقسیم بندی کف اتاقها بفواصل Cm 50 در ارتفاع 80 سانتیمتر بعد از 14 ساعت روشن بودن لامپها اندازه گیری شد. همچنین میزان تابش UVC در محل های خاصی که از پیش تعیین شده بود(15 محل) مانند روی میز، روی تخت، داخل قفسه و... نیز اندازه گیری شد. نمونه های میکروبی از سطوح اتاقهای عمل قبل و بعد از تمیز کردن استاندارد بیمارستان، تابش UVC و ضدعفونی کننده کورنکس برداشته شد. نمونه ها با استفاده از پلیت های تماسی استاندارد جمع آوری شده و با یکدیگر مقایسه گردیدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که دوز رسیده به قسمتهای مختلف کف اتاقهای عمل بین صفر تا 37951 ژول بر متر مربع بوده است. آزمایشات نشان داد که UVC تعداد کلونی ها را روی سطوح اتاق های عمل، از متوسط cfu/sample 80/64 به cfu/sample 67/41 تقلیل میدهد و بعد از ضدعفونی اضافی شیمیایی با کورنکس به cfu/sample 53/16 کاهش پیدا میکند. بنابراین مشخص گردید که استفاده از UVC و ضدعفونی کننده کورنکس به تنها یی و یا در ترکیبهای مختلف تعداد کولونی های سطحی را بطور معنی داری کاهش می دهند(برای هر دو 001/0 P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده مشخص شد که در حداقل نیمی از اتاق میزان دوز تقریبا صفر بوده ولی در نزدیکی لامپها بعلت طولانی بودن زمان استفاده، میزان دوز حتی از میزان دوز لازم برای غیرفعال سازی مقاومترین ویروسها بیشتر است. به این ترتیب نتیجه گیری شد که بایستی در تعداد و محل نصب و زمان روشن بودن لامپهای ضدعفونی کننده UVC تجدید نظر بعمل آید و متناسب با دوز لازم استاندارد برای تمام نقاط اتاق تنظیم گردد. از طرف دیگر UVC برای ضدعفونی سطوح کاملا در سایه مانند زیر تخت موثر نیست. بنابراین نور UVC بایستی بهمراه ضدعفونی کننده های شیمیایی مورد استفاده قرار گیرد.:
    کلیدواژگان: اشعه ماوراء بنفش، ضدعفونی، اتاق عمل
  • محمد علی مروتی شریف آباد، الهام علیزاده مرادکندی، حسن مظفری خسروی، حسین فلاح زاده، مرضیه مومنی سروستانی صفحه 64
    سابقه و اهداف
    عدم آگاهی تغذیه ای و در نتیجه عملکرد نامناسب باعث مشکلاتی از قبیل سوء تغذیه و ابتلا به بیماری ها می شود. مطالعات اندکی در زمینه تاثیر روش های مختلف آموزش تغذیه بر آگاهی، نگرش و شاخص های تغذیه ای زنان انجام گرفته است. لذا این پژوهش با هدف مقایسه تاثیر آموزش توسط همتایان و پرسنل بهداشتی بر آگاهی، نگرش و شاخصهای تغذیه ای زنان انجام شد.
    روش بررسی
    در این پژوهش نیمه تجربی، 108 نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان ارومیه در تحقیق وارد. از بین مراکز بهداشتی درمانی شهرستان ارومیه 4 مرکز به طور تصادفی انتخاب گردید که دو مرکز به آموزش از طریق همتا و دو مرکز به آموزش از طریق پرسنل بهداشتی اختصاص داده شد. از بین زنان 35-18 تحت پوشش مراکز منتخب، تعداد 27 نفر به طور تصادفی، در تحقیق وارد شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه از پیش ساخته شده ای بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته بود. ابتدا از هر دو گروه پیش آزمون به عمل آمد. در گروه آموزش توسط همتایان در هر مرکز 2 نفر از کسانی که بالاترین نمره را کسب نمودند، به عنوان آموزش دهنده همتا انتخاب شدند. گروه همتایان توسط آموزش دهنده های همتا وگروه پرسنل توسط پرسنل بهداشتی 4 جلسه آموزشی 2ساعته را دریافت کردند.6 هفته پس از پایان جلسات آموزشی پس آزمون به عمل آمد. تجزیه وتحلیل آماری با استفاده از آزمون Tمستقل و T زوجی انجام شد.
    یافته ها
    قبل از انجام مداخله میانگین نمرات آگاهی، نگرش و شاخصهای جهانی تغذیه(Global Dietary Index)، مصرف چربی(Fat Consumption Index) و مصرف گوشت(Meat Consumption Index) در گروه پرسنل بهداشتی به ترتیب 48/25، 68/6، 77/7، 38/5، 11/2 ودر گروه همتایان 38/30، 20/8، 78/7، 75/5، 33/2بود که پس از انجام مداخله آموزشی در گروه پرسنل بهداشتی به ترتیب به 83/31، 88/8، 25/7، 9/4، 2 ودر گروه همتایان به 4/34، 4/15، 33/5، 62/3، 85/0 تغییر یافت. اختلاف معنی دار آماری بین میانگین نمره آگاهی، نگرش و شاخصهای تغذیه ای دو گروه بعد از آموزش وجود داشت، افزایش میانگین نمرات آگاهی افراد گروه آموزشی پرسنل بیشتر از گروه آموزشی همتایان بود. همچنین میانگین نمره نگرش در گروه همتا بعد از مداخله به طور معنی داری بیش از گروه پرسنل افزایش یافت و نیز بهبود شاخصهای جهانی تغذیه، مصرف چربی و مصرف گوشت در گروه آموزشی همتا بعد از مداخله به طور معنی داری بیش از گروه پرسنل بود.
    نتیجه گیری
    افزایش بیشتر نمرات آگاهی در گروه پرسنل می تواند نشان دهنده ضعف همتایان در ارائه مطالب نظری وعلمی باشد. اثربخشی آموزش تغذیه به منظور بهبود شاخصهای تغذی های و نگرش در زنان توسط همتایان بیشتر از پرسنل بهداشتی است، لذا پیشنهاد می گردد این شیوه آموزشی، بخصوص در آموزش تغذیه بیشتر مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش تغذیه، همتایان، پرسنل بهداشتی، آگاهی، نگرش، شاخصهای تغذیه ای
  • حسین صفر زاده، اعظم تدین*، مریم حر محمدی صفحه 76
    سابقه و اهداف

    عملکرد سازمانها به ویژه در بخش بهداشت و درمان مبنای توسعه کمی و کیفی هر کشور محسوب می گردد و مادامی که سازمانها در زمینه ارزیابی دارایی های دانشی خود، پیمایشی انجام ندهند، مدیریت دانش منجر به بهبود عملکرد و توسعه سازمانی نمی گردد.این تحقیق به بررسی تاثیر مدیریت دانش استراتژیک بر نوآوری و عملکرد سازمانی در مراکز بهداشتی و درمانی می پردازد.

    روش بررسی

    این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی، از نظر روش گردآوری داده ها از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق مراکز بهداشتی و درمانی شمال فارس می باشد. در این تحقیق 30 برابر متغیر های تحقیق که 120 نفر می باشد به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید.برای تست فرضیات این تحقیق از پرسشنامه ای مشتمل بر 20 سوال بسته استفاده گردید. به منظور بررسی اعتبار سازه با استفاده از نرم افزار لیزرل از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد و به منظور تجزیه و تحلیل یافته ها از آزمون معادلات ساختاری استفاده گردید.

    یافته ها

    به منظور بررسی تاثیر کد گذاری دانش و شخصی سازی دانش بر نوآوری و عملکرد، رابطه متغیر ها به صورت مستقیم مورد بررسی قرار گرفت.مقادیر t متناظر با مقادیر استاندارد شده مدل مسیر نهایی نشان می دهد که با بیش از 99 درصد اطمینان متغیرهای نوآوری و عملکرد سازمانی با کد گذاری رابطه مستقیم دارند.همچنین نوآوری و عملکرد سازمانی نیز با 99 درصد اطمینان با شخصی سازی دانش رابطه مستقیم دارد. همچنین مقادیر t متناظر با مقادیر استاندارد نشان می دهد که نوآوری با 99 درصد اطمینان با عملکرد سازمانی رابطه مستقیم دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان می دهد که شخصی سازی دانش و کد گذاری دانش تاثیر مثبتی بر نوآوری و عملکرد سازمانی دارد و همچنین این متغیر ها از طریق نوآوری بر عملکرد سازمانی تاثیر مثبتی می گذارند و بین نوآوری و عملکرد سازمانی نیز رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، کد گذاری، شخصی سازی، نوآوری، عملکرد سازمانی
  • ابوالفضل برخورداری، دامون کتابی یزدی، سید جلیل میرمحمدی، حسین فلاح زاده، امیر هوشنگ مهرپرور صفحه 87
    سابقه و اهداف
    اختلالات اسکلتی- عضلانی مرتبط با کار عمدتا ناشی از وضعیت های بدنی نامناسب،بلند کردن و حمل دستی بار، حرکات تکراری و عدم طراحی مناسب فضا و پست های کاری می باشند، بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی ناشی از کار در کارگران یک صنعت قطعه سازی خودرو انجام گردید.
    روش بررسی
    در یک مطالعه توصیفی- تحلیلی و به روش مقطعی(Cross-sectional)، میزان شیوعاختلالات اسکلتی- عضلانی ناشی از کار 1383 نفر از کارگران دو مجتمع از بزرگترین صنعت قطعه سازی خودرو کشور با استفاده از پرسشنامه استاندارد نوردیک مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل از مطالعه، 2/81 درصد از کارگران مورد بررسی اظهار نمودند کهطی یک سال گذشته، حداقل در یکی از نواحی 9 گانه بدن خود، دچار اختلالات اسکلتی- عضلانی بوده اند، به طوری که بیشترین اختلالات به ترتیب مربوط به ناحیه کمر (8/61 درصد)، دست/مچ دست (2/59 درصد) و آرنج (7/48 درصد) می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که میزان شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی ناشی از کار در کارگران صنعت قطعه سازی خودرو مورد مطالعه، بسیار بالا می باشد. لذا جهت بهبود شرایط کار، اجرای برنامه های پیشگیری از وقوع این اختلالات و طراحی ارگونومیک محیط کار، شکلی کاملا ضروری به خود می گیرد.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی، عضلانی ناشی از کار، پرسشنامه نوردیک، صنعت قطعه سازی خودرو
  • مرجان سالاری، هادی معاضد، فریدون رادمنش صفحه 96
    سابقه و اهداف
    مکان یابی جایگاه های مناسب دفن پسماند از اقدامات مهم در فرآیند مدیریت جامع پسماندهای جامد شهری است. در فرآیند مکان یابی می بایست معیارهای مختلفی مورد ملاحظه قرار گیرند. بنابراین کاربرد روش هایی که قادر به تامین معیارهای مورد نظر باشند، ضروری است.
    روش بررسی
    این تحقیق با هدف مکان یابی زیست محیطی محل دفن پسماند های شهر شیراز با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی، منطق فازی و بهره گیری از نرم افزارExpert Choice انجام گرفته است. به همین منظور، در مرحله اول، عوامل موثر در مکان یابی محل دفن مواد زاید شناسایی شدند. سپس با رقومی کردن و وزندهی 19 لایه بر اساس استانداردهای موجود در نهایت نسبت توافق (CR) محاسبه می شود، اگر نسبت توافق کمتر از 1/0 بدست آید مقایسات زوجی صحیح و وزن های محاسبه شده قابل استفاده می باشد.
    یافته ها
    در این پژوهش با استفاده از داده هایی چون فاصله از محدوده قانونی شهر، فاصله از جاده، فرودگاه، کاربری اراضی، قابلیت اراضی، عوارض مصنوع (روستا، تاسیسات و تجهیزات شهری، معادن،...)، گسل، روند توسعه فیزیکی شهر شیراز، آب های سطحی، جهت باد، تراکم جمعیتی، خاکشناسی، هیپستومتریک (طبقات ارتفاعی)، شیب، جهت شیب، پوشش گیاهی، تیپ اراضی، زمین شناسی،... اطلاعات و نقشه ها از طریق مدل های مختلف بر اساس مدل منطقی (AHP-Fuzzy) تلفیق شدند.
    نتیجه گیری
    در نهایت بعد از ژئورفرنس نمودن این داده ها و مدل ها با تصاویر ماهوره ای در نهایت منطقه ای در شعاع 19 کیلومتری شهر شیراز با 272 هکتار مساحت در محدوده شمال که دارای توان پذیرش پسماند به وزن بیش از هزار تن در هر روز به مدت 15 سال را دارا می باشد، مکان گزینی گردید.
    کلیدواژگان: پسماند، دفن بهداشتی، تحلیل سلسله مراتبی، منطق فازی، شهر شیراز
  • محمد بازیار، مسلم صوفی، آرش رشیدیان صفحه 110
    سابقه و اهداف
    مخاطره اخلاقی به تغییر رفتار ارائه کننده خدمت (پزشک) و گیرنده خدمت (بیمار) در نتیجه بیمه بودن اشاره دارد. مخاطره اخلاقی یک نگرانی در بازار بیمه ی سلامت و به کارگیری سیاستهای بیمه ای در اصلاح نظام سلامت است. مخاطرات اخلاقی پیامدهای نامناسبی از جمله کاهش رفاه، افزایش هزینه های سلامت، کاهش پوشش بیمه ای، مصرف غیر ضروری منابع، کاهش فواید انباشت خطر و کاهش کارایی فنی و تخصیصی را به دنبال دارد. بنابراین ما در این مقاله مروری برآنیم تا به مداخلات سیاستی مناسب برای جلوگیری از مخاطرات اخلاقی مصرف کننده و ارایه کننده خدمت بپردازیم.
    روش بررسی
    این مقاله یک مطالعه مروری است و مقالات مرتبط با موضوع از متون منتشر شده و سایت های معتبر انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفت. پایگاه های دادهای Medline، Web of Science،Science Direct، Google Scholar و Springer با استفاده از کلید واژه های مناسب روش های مورد استفاده در کنترل مخاطرات اخلاقی در بعد تقاضا و عرضه ی خدمت مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    سیاستهای طرف تقاضا به تنهایی فقط روی تقاضای خدمات از سوی بیمار تاثیر می گذارد و مانع ارایه خدمات اضافی از سوی ارایه کننده نمی شود. بنابراین تلاشهای بیشتر از طریق سیاستهای طرف عرضه نیز لازم است تا مصرف خدمات اضافی را کنترل کند. در بعد تقاضا از روش هایی مانند فرانشیز، پرداخت ثابت، صف انتظار و تشویق عدم استفاده، و در بعد عرضه از انگیزه های مالی و روش های پرداخت (کارانه، پرداخت گلوبال)، اصلاح ساختاری نظام ارایه خدمت و مداخلات رفتاری (ارجاع انحصاری و gate-keeping، استفاده از راهنماهای بالینی) و نظارت های آینده نگر بر نرخ استفاده (انجام آزمایش قبل از پذیرش، گرفتن پیش تاییدیه) برای کاهش مخاطرات اخلاقی استفاده می شود.
    نتیجه گیری
    راه های مختلفی که برای کنترل خطرات اخلاقی استفاده میشوند ممکن است با جلوگیری از مصرف منابع برای خدمات کم ارزش، غیر ضروری و سوء تخصیص منابع، کارایی را ارتقا بخشند و افزایش هزینه های بخش سلامت را کنترل کنند.
    کلیدواژگان: مخاطره اخلاقی، کنترل مخاطرات اخلاقی طرف عرضه، کنترل مخاطرات اخلاقی طرف تقاضا
|
  • Ehrampoush Mh Salmani Mh Aboueian, Jahromi M., Zare Hr Ghaneian Mt Askarshahi M. Sazvari M Page 1
    Background
    The primary coolant is an essential cooling medium used to control heat in a nuclear power plant. During the oxidation process، Nickel may be released in the primary coolant which increases its contamination. The operational problems and high cost of treatment necessitate the research for some newer methods. The aim of this research is investigation of nickel removal from synthetic nuclear-power-plant by using iron oxide nanoparticles and the effective parameters.
    Methods
    In this research، zerovalent iron nanoparticles was converted to Iron oxide nanoparticles and its efficiency for Ni (II) ion removal in synthetic coolant water batch system was studied. Also the impact of effective parameters including iron oxide nanoparticles concentration، solution pH، and agitation time were investigated and absorption isotherm and kinetic model reaction were determined.
    Results
    STM images indicate that the particles size is lass than 40 nm. The complete removal was in primary pH of the solution، t=4h، and C=40g/l. In alkaline pH، t=4h، C=1g/l were obtained with maximum removal. Ni (II) absorption at absorbent C= 35g/L and pH = 2. 71 obeys Langmuir isotherm and the kinetic reaction is peso-second-order.
    Conclusion
    The results of the study show that increasing pH in alkaline condition، hightens removal efficiency. The reason is that when the pH of the solution is above the isoelectric point، the oxide surface becomes negatively charged and can form surface complexes with cations (e. g.، metal ions). In optimal condition، iron oxide nanoparticles have the potential of purifying coolant water.
    Keywords: Nickel, Iron oxide nanoparticles, Synthetic nuclear, power, plant coolant water
  • Nabizade-Asl L. Mozaffari-Khosravi H. Yassini-Ardekani Sm Hadi Nodoushan H. Fallahzadeh H. Page 9
    Background
    Vitamin D plays a known role in a wide range of diseases such as osteoporosis، cancer، cardiovascular diseases، and diabetes. Recently، the role of vitamin D in cognitive function and mental health has been reported as well. Vitamin D concentrations have been demonstrated to be low in patients suffering from mood disorders and have been associated with cognitive function. The aim of the present study was to determine concentration level of serum 25-Hydroxyvitamin D in depressed people in Yazd.
    Methods
    In this cross-sectional study، 211 depressed patients with Beck Depression Inventory)BDI (score above 17 were studied. The data were collected by questionnaires and blood sampling was performed to measure serum 25(OH) vitamin D. Vitamin D deficiency was determined at the level of 25 (OH) D< 35 nmol/L. Resulst: Out of 211 participates، 33. 2% were men and 66. 8% were women. The mean of age was 33. 4. Median concentration of 25-OH vitamin D levels in all the patients، men and women، were 26. 4، 36 and 22. 6 nmol/L respectively. The results showed that 34. 3 % of subjects were in a normal status but 65. 7 % had vitamin D deficiency. Totally 39. 5% and 7. 6 % of the patients suffered from moderate and severe deficiency respectively. No correlation was detected between vitamin D level and BDI score in this study.
    Conclusion
    We observed a high prevalence of vitamin D deficiency among depressed subjects like other groups of people in Yazd، therefore requiring immediate attention to detect its reasons and finding the effect of vitamin D deficiency elimination on depression status.
    Keywords: 25, Hydroxyvitamin D, depression, BDI score
  • Riahi M., Latifi A., Bakhtiyari M. Yavari P., Khezeli M., Hatami H., Gholami J. Page 20
    Background

    Rabies is one of the fatal diseases in human and other mammals. With regard to lack of full control of the disease in wild and domesticated animals، There is stillt the possibility of incidence of the disease in our country. The aim of this study was to determine the epidemiology and causes of delays in getting treatment for rabies and animal bites in the city of Tabas during 2005-2010.

    Method

    The present research is a descriptive cross-sectional study in which، the existing information for 480 bitten subjects referring to Tabas rabies units during 2005-2010 was used. Patient-related factors، factors related to location، factor related to the time of being bitten، the wound status as well as bite status were studied. The descriptive statistics، including descriptive indicator was used to analyze the data، and the logistic regression analysis was used to measure the effect of considered variables on delay in receiving preventive treatment of rabies. The analysis was performed using SPSS version 18.

    Result

    Out of 480 bitten persons، 413 individuals (86%) were male and others 67 (14%) were female. Totally 54. 6% (262 cases) of animal-bite incidents were in the city and 45. 4% (218) had experienced it in the rural areas. The cases were mostly related to dog bites (63. 1%) and cat bites (27. 3%) respectively. Most bites had occured for 107 students (22. 3%) and 98 (20. 4%) for others. Mean and standard deviation of delay time in receiving the anti-rabies vaccines was 6. 5±1. 5 hours. The most offective factors in delaying or notdelaying were age (OR = 0. 98، CI: 0. 74-0. 99)، time of accident (OR = 1. 06، 1. 01-1. 12)، bite of the lower extremities (OR = 5. 31، CI: 3. 8-6. 33)، history of vaccination (OR = 0. 39، CI: 0. 21-0. 68)، having primary care recommended for the injury (OR = 6. 75، CI: 4. 4-8. 8) and animal type (OR = 4. 17، CI: 3. 34-6. 5).

    Conclusion

    Regarding the relatively high incidence of animal bites in this county، the necessity of controlling animals such as dogs and cats through training vulnerable individuals such as adolescents as well as animal owners and intersectional coordination to eliminate the straying animals should be more considered. Because of the imposed cost sustained by health system care for any bite، the preventive measure should be considered as priority.

    Keywords: Epidemiology, Animal bits, Delay time, Treatment, Tabbas
  • Baghianimoghadam Mh Esfandiari R., Nazari M Page 32
    Background
    One of the most important factors for increasing clients '' satisfaction is the relationship between health care providers '' capability in communicating appropriately with their clients. To this aim، we decided to compare the effect of communication skills training of health staff، either written or lecture، on clients'' satisfaction in Shiraz health centers.
    Method
    Totally 25 health care workers of six health centers of Shiraz and about 1000 clients participated in this study. The data on the relationship of health workers to their clients was collected by a questionnaire before and after the intervention. After the first phase، the participants were divided into two groups. One group was trained by speech and the other by written skills. After a six- week intervention، the data for second phase were collected by the same tool. Data were then analyzed by SPSS software and some tests such as chi-square and regression.
    Result
    There was a significant difference between the mean scores of satisfaction of speech groups before and after the intervention (p<0. 0001). The mean score of satisfaction of speech group was 37. 47 before intervention which increased to 44. 86 after the intervention. In the written group however it raised from 39 to 40. 5 (P=0. 016). The full satisfaction with speech group was29. 8%before intervention which raised to 81. 3% after the intervention.
    Conclusion
    The results of this study showed that the education intervention had a positive role on clients'' and health care workers'' satisfaction. The effect of training through speech was more than the written one. It is therefore proposed that there should be an education intervention for health care workers on communication skills.
    Keywords: Satisfaction, Education, Communication skills, Health care workers
  • Afkhami Aqda M. Kamali Zarch M. Shokorawa N Page 41
    Background
    ICT has had a profound influence on human life. Perhaps its most important and profound influence is on learning and education Moreover، Higher education system considered as the main custodian in education and research sectors acts in specializing efficient personnel and enhancing public knowledge and professional skills in all levels of the country.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was performed on 406 students of Yazd University who were selected by stratified random sampling method. Data collection tool was a questionnaire its validity of which was confirmed by relevant experts and its Cronbach alpha reliability was also calculated (P<82. 7). After data collection using spss software، the frequency، percentage، mean، standard deviation، one-way anova، chi-square and Pearson correlation tests were used to analyze data.
    Results
    Data analysis revealed that 39. 2% of students watch TV less than an hour daily، but 60. 8% watch more than an hour; also 58. 7% of students use internet less than an hour but 41. 3% use more than an hour. Internet، mobile، satellite، television، books، and radio were mentioned as the most appealed to by the students respectively. Use of FCT had significant relationship with students'' improvement (P<0. 001). There was no significant relationship between ICT and demographic variables: age، sex، marital status، occupation of parents، place and educational group.
    Conclusions
    In this study، ICT and media education were found to have high effect on social relations in society as well as increase probability of independent learning. ICT which was formerly used to collect and store data، nowadays has made a change in its role and is used as a tool for data production thus facilitating learning and teaching process.
    Keywords: ICT, Education, Student
  • Falahati Sa, Noorbala M.T. Malek M. Page 53
    Background
    To control the spread of pathogens in hospital environments، good hygienic routines are required to disinfect surfaces contaminated with biological materials. Chemicals have traditionally been used to disinfect surfaces during final room disinfection. However، chemical disinfection is both time- and labor-consuming، and it might be harmful for staff and the environment. The search for more environmentally friendly and healthier methods has therefore been under way for many years. UVC light (200-280 nm) has germicidal effect on microorganisms in water، on surface، and in air. However، its lethal dose for various microbes is different. In this study، the dose of UVC lamps (wavelength 254 nm) in hospital operating rooms of Shahid Sadughi Burn Center were measured and its disinfectant strength was compared with a standard chemical disinfectants (Cornex).
    Method
    In this cross-sectional descriptive study at first the UVC irradiance levels were measured after 14 houres light exposure at the outset. The distance between the measurement locations was 50 Cm and the radiometer was put on the 80 Cm height of the floor. In addition the UVC irradiance levels were measured in 15 other sites including surfaces on the table، bed، door handle، inside the rack etc. Microbial samples were obtained from surfaces in isolated units before and after standard hospital environmental cleaning، irradiation with UVC and cornex disinfection. Samples were collected using standard contact plates and were compared together.
    Result
    The results of this study showed that the UVC detected dose was 0-37951 j/m2. Also the results showed that UVC markedly reduced the number of bacteria on surfaces in operating rooms، from a mean of 64. 80 cfu per sample to 41. 67 cfu per sample after UVC disinfection and to 16. 53 cfu per sample after additional cornex disinfection. So the use of UVC and of cornex disinfection alone or in different combinations significantly reduced the amount of surface contamination (P<. 001 for both)
    Conclusion
    According to the results obtained، the detected dose in about half part of the locations was almost 0 j/m2، while in the places near to the lamps the detected dose was higher than the required dose for resistant virus inactivation due to long time exposure. Therefore it is concluded that the number، locations of the UVC lamps، and also the exposure time should be changed according to the standard dose for all parts of the room. On the other hand، UVC is not suitable and efficient disinfectant for the sites that are in shadow. There fore،these places must be disinfected by a combination of UVC and chemical disinfectants.
    Keywords: Dosimetry, UV light, Disinfection, Operating room
  • Morowatisharifabad MaAlizadeh Mradkandi E., Mozaffari Khosravi H. Fallahzadeh H. Momeni Sarvestani M. _ Page 64
    Background
    Lack of nutritional knowledge and subsequently inadequate practice causes health problems such as malnutrition and communicable diseases. Few studies have compared the effect of educational methods on knowledge، attitude and nutritional indices of women. This study there fore was carried out with the aim of comparing the effect of peer education and education by health personnel on knowledge، attitude and nutritional indices of women.
    Methods
    In this quasi-experimental study، 108 women who had referred to Orumieh health care centers were investigated. Out of all health care centers of Orumieh، 4 were selected randomly two of which were assigned for peer education and the two others for by-personnel education. In each health care centers، 27 women aged 18-35 were entered in the study randomly. A valid and reliable questionnaire was used for data collection. First a pretest was conducted for both groups. In peer education group، two of the participants who obtained the highest scores were selected as peer educators. Both groups received 4 two-hour-education sessions. Six weeks after education sessions،a post test was performed. Data were analyzed using independent T-test and paired T-test.
    Results
    Before intervention، the mean score of knowledge، attitude، GDI، FCI، and MCI، was 25. 48، 6. 68، 7. 77، 5. 38 and 2. 11 in personnel education group and 30. 38، 8. 20، 7. 78، 5. 75 and 2. 33 in peer education group respectively. After education these scores were، 31. 83، 8. 88، 7. 25، 4. 9 and 2 in personnel education group and 34. 4، 15. 4، 5. 33، 3. 62 and. 85 in peer education group respectively. There was a significant difference in mean scores of knowledge، attitude and nutritional indices in both groups. The mean score of knowledge was increased significantly higher in personnel education group but، the other variables proved significantly higher in peer education group.
    Conclusion
    The higher increase of knowledge score in personnel group indicates the weakness of peers in presenting scientific and theory subjects، but they are more sufficient in increasing attitude and practices، so applying this method in nutrition education is recommended.
    Keywords: Nutrition education, Peer education, Knowledge, Attitude, Nutritional indices
  • Safarzadeh H. Tadayon A. Hormohammadi M. Page 76
    Background

    Organizations’ performance، particularly in the case of health and treatment، is considered as the basis of qualitative and quantitative improvement of each country; if organizations never perform a survey research for evaluation of their knowledge assets، organizational management will never lead to performance development and organizational improvement. This study evaluates the effect of strategic knowledge management on organizational innovation and performance of community health centers.

    Method

    This study is practical from the objective aspect، and descriptive-survey from data collection method aspect. The population of this study is out of the health centers of north part of Fars province. In this study، 30 times more than the study variables، that is، 120 people were selected as the sample. We used a questionnaire comprising 20 closed questions in order to test the assumption of this study. In order to assess construct validity، Lizrel software confirmatory factor analysis was used and for analyzing the results، we applied the structural equation testing.

    Result

    variables relation was evaluated to measure the effect of knowledge encoding and knowledge individualizing on innovation and performance. T values corresponding to the standard value model of the final way indicate that innovation variables and organizational management are directly related to encoding with 99 percent reliability. In addition، organizational innovation and performance are directly related to knowledge individualizing with 99 percent reliability. Besides، T values corresponding to standard values indicate that innovation is directly related to organizational performance with 99 percent reliability.

    Conclusion

    Results show that knowledge individualizing and encoding have a positive effect on innovation and organizational performance. Also these variables have a positive effect on organizational performance through innovation. More over there is a positive and significant relationship between innovation and organizational performance.

    Keywords: Knowledge management, Encoding, Individualizing, Innovation, Organizational Performance
  • Barkhordari A. Ketabi D. Mirrmohammadi Sj Fallahzadeh H. Page 87
    Background
    Work-related musculoskeletal disorders (WMSDs) mainly caused by awkward postures، manual lifting and carrying the load، repetitive movements and lack of appropriate work station design. To identify the prevalence rate of work-related musculoskeletal disorders in auto parts-manufacturing plants’ workers، this study was conducted.
    Method
    In a cross-sectional study، we calculated the prevalence rate of WMSDs in 1383 workers of two largest auto parts-manufacturing plants، using Nordic questionnaire in Iran.
    Result
    According to the results، 81. 2% of the workers mentioned that they have experienced musculoskeletal disorders at least in one of their nine body regions during last year. The most common body regions affected were lower back (61. 8%)، hand and wrist (59. 2%) and elbow (48. 7%)، respectively.
    Conclusion
    Results of this study show that the prevalence rate of WMSDs is very high in workers studied. Therefore، for improving working conditions، it is necessary to set ergonomics preventive programs and workplaces design.
    Keywords: Work, related Musculoskeletal Disorders, Nordic Questionnaire, Auto Parts, manufacturing Plants
  • Salari M., Moazed H. Radmanesh F. Page 96
    Background
    Waste is a permanent part of human life. Urban development، increasing use of irresolvable materials and many other achievements of machine life have com to raise one of the main concerns of urban environmental management، that is waste disposal. Waste management in different qualities and quantities is the most important environmental problem.
    Method
    The aim of the current study was to determine the Shiraz environmental landfill waste by using hierarchical analysis، fuzzy logic and Geographic Information Systems (GIS) techniques using Expert Choice software. At First، important factors in site selection for solid waste were identified. Then، nineteen layers were digitized and weighted on the basis of the existing standards. The Last ratio that has to be calculated is CR (Consistency Ratio). Generally، if CR is less than 0. 1، the judgments are consistent، so the derived weights can be used.
    Result
    In this study، using data such as the legal limits of the city، distance from roads، land airport، land use، land capability، artifact effects (rural، urban facilities and equipment، mining، …)، fault، the physical development of the city، surface water، wind direction، population density، soil type، Hypsometric (height floor)، slope، vegetation coverage، land types، geology،by different models and maps based on fuzzy logic were used to combine these data.
    Conclusion
    After georefrencing the data and models with satellite images a region with 272 hectares in the north of shiraz (19 km away) with capacity of receiving waste more than 1000 ton per day for 15 yeare، was selected as waste disposal site.
    Keywords: Solid waste, Multicriteria dsecision making, Analytical hierarchy process, Fuzzy logic, Shiraz city
  • Bazyar M. Soofi M., Rashidian A. Ph.D) Page 110
    Background
    Moral hazard is referred to behavior change of service-provider (physician) and service-consumer (patient) as the result of insurance. It is a serious concern for health insurance and insurance policies market in the health system reforms. Moral hazard usually leads to such unpleasant consequences as welfare loss، increasing health expenditures، decrease of insurance coverage، unnecessary use of resources، decrease of risk pooling benefits، as well as decrease in allocation and technical efficiency. There fore، in this review article، we want to describe the appropriate policy interventions to prevent moral hazard of consumers and healthcare providers.
    Method
    This is a review article. The related articles were taken from sound sites and reliable published texts. The databases such as Medline،Web of Science، Science Direct، Google Scholar، and Springer were explored based on appropriate key words used in current methods for moral hazard control in supply side and demand side.
    Result
    Demand policies only affect service demand on the part of patient، and do not impede extra service delivering on the part of service provider. So، more effort is needed from supply policies to monitor the use of extra services. In terms of demand aspect، such methods such as franchise، co-payment، waiting list، and encouragement for non-utilization are being used، while in terms of supply aspct، strategies like financial incentive and payment methods (fee-for-service، global payment)، reform of source-providing system structures and behavior interventions (exclusive referring and gate-keeping، use of clinical-guidelines)، and prospective supervision on use rate are being basically employed.
    Conclusion
    Different methods used to control moral hazards may prevent source waste، unnecessary services delivering، and misallocation of resources through preventing low-value consumptions. As a result، efficiency can be promoted and health expenditures can also be controlled.
    Keywords: Moral hazard, Supply, side control, Demand, side control