فهرست مطالب

قرآن و علم - پیاپی 3 (پاییز و زمستان 1387)

نشریه قرآن و علم
پیاپی 3 (پاییز و زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علیرضا اعرافی، علی همت بناری، محمد علی رضایی اصفهانی صفحه 7
    این مقاله حاصل نشست تخصصی «مفهوم شناسی و روش شناسی تفسیر تربیتی» است. دانشمندان حاضر در نشست علمی بر این نکته تاکید کردند که تفسیر تربیتی به طیف وسیعی از برداشت های تربیتی از قرآن (شامل: آموزه های تربیتی آیات، استنباط نظام تربیتی از قرآن و کارکردهای تربیتی قرآن) گفته می شود. در گونه های تفسیر تربیتی به استخدام علوم تربیتی در فهم آیات قرآن و نظریه پردازی تربیتی بر اساس آیات و تطبیق یافته های علوم تربیتی بر قرآن اشاره شد و در مورد اخیر خطر تحمیل و تفسیر به رای یادآوری گردید. سپس تفسیر تربیتی با دو اسلوب ترتیبی (ترتیب نزول و ترتیب مصحف) و موضوعی با چهار شیوه درون قرآنی و برون قرآنی (پیشنهادی شهید صدر) و میان رشته ای و تطبیقی، پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: تفسیر، قرآن، تربیت، روش شناسی و تفسیر تربیتی
  • غلامحسین ناطقی صفحه 23
    قرآن کریم دریای بی پایانی است که اندیشمندان از زاویه های گوناگون به آن نگریسته و به تفسیر و تحلیل آیات آن پرداخته اند و بدون اغراق می توان ادعا کرد هیچ کتابی مانند قرآن مورد تحلیل و تفسیر اندیشمندان قرار نگرفته است. به رغم این توجه گسترده، متاسفانه هدف اصلی قرآن که هدایت و تربیت انسان هاست، مورد غفلت قرارگرفته است و تا کنون از این زاویه به آن نگریسته نشده است. به همین دلیل تاکنون کسی در باب قلمرو تفسیر تربیتی اظهار نظر نکرده است.
    نوشته حاضر تلاش می کند قلمرو تفسیر تربیتی را تحلیل و کنکاش کند. نویسنده پس از طرح دو دیدگاه در این باره، به بررسی آنها می پردازد و به این نتیجه می رسد که تمام آیات قرآن قابل تفسیر تربیتی است و برای اثبات این مدعا سه دلیل و تقریب ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: قرآن، قلمرو، تفسیر، تربیتی، اجتماعی
  • محمد احسانی، علی همت بناری صفحه 35
    قرآن کریم مهم ترین منبع و ابزار تعلیم و تربیت اسلامی است، و از آغاز نزول بر پیامبر اکرم تا کنون نقش تربیتی خود را به خوبی ایفا و در طول تاریخ قلب انسان های آماده را نورانی و آن ها را به کمال روحی و معنوی هدایت کرده است. از این رو قرآن کریم پیوند عمیقی با تعلیم و تربیت دارد و باید با دید تربیتی آیات آن را مطالعه و تفسیری با همین رویکرد ارائه کرد.
    این مقاله تلاشی است برای تبیین روش تفسیر تربیتی قرآن کریم. از این رو برخی از روش های موثر در حوزه تفسیر را با نگرش تربیتی را ارائه داده است. روش ترتیبی و موضوعی به شیوه مشهور و شیوه شهید صدر، روش تطبیقی و تلفیقی و نیز مراحل و ضوابط تدوین تفسیر تربیتی از جمله مطالب این مقاله است.
    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر، تربیت، تفسیر تربیتی، روش شناسی
  • احمد ذبیح افشاگر صفحه 51
    نویسنده ابتدا دیدگاه ها درباره جامعیت قرآن (رابطه قرآن با علم) را به اجمال بررسی می کند و نظر «هدف هدایتگری قرآن» را می پذیرد، سپس به پیشینه تفاسیر علمی و معرفی و نقد مختصر التفسیر التربوی «انوار الباز» و تفسیر تربیتی «حسن میرزاخانی» می پردازد و در بحث آسیب های تفسیر تربیتی قرآن چهار مورد (1- آسیب های مفسر تربیتی 2- آسیب شناسی مبانی تفسیر تربیتی 3- آسیب های روش شناختی تفسیر تربیتی 4- آسیب های منابع تفسیر تربیتی) را بررسی می کند.
    کلیدواژگان: تفسیر، قرآن، تربیت، آسیب شناسی
  • عبدالکریم بهجت پور صفحه 67
    هدف اساسی قرآن سیر دادن انسان از ظلمت های جهل و نقص به سوی کمال علم و نور است و این یک عمل تربیتی است. که قرآن به تدریج انجام داده است.
    قرآن طی بیست و سه سال به پیامبر نازل شد، ولی مصحف موجود بر اساس ترتیب نزول سامان نیافته است، پس برای کشف روش تربیتی قرآن و نظام تربیتی قرآن و اسلام، لازم است نزول تدریجی قرآن بر اساس نقل های تاریخی مورد کاوش دقیق قرار گیرد تا نظام تربیتی قرآن کشف و بر مصادیق جدید در دوران بعدی تطبیق شود.
    کلیدواژگان: قرآن، تربیت، نزول و تفسیر
  • محمد علی رضایی اصفهانی صفحه 77
    نویسنده در این مقاله بعد از ذکر مقدمه ای در مورد اهمیت تفسیر تربیتی و تاریخچه آن، به مبانی، روش ها و قواعد تفسیر تربیتی اشاره می نماید، سپس شیوه نامه نگارش تفسیر تربیتی قرآن را ارائه می کند، آنگاه برای نمونه تفسیر تربیتی سوره حمد را در سه بخش بیان می نماید؛ در بخش نخست سیمای کلی سوره حمد (نام ها، فضایل و اهداف کلی آن)، در بخش دوم نکات تفسیری عمومی سوره و در بخش سوم مطالب تربیتی آن را بیان می کند که شامل نه روش تربیتی (القاء غیر مستقیم، الگودهی، تشویق، هشدار، جمع آوری، مقایسه، استدلال، رحمت گرایی و ارتباط مستقیم بین مربی و متربی)، هشت بعد تربیتی موجود در سوره حمد (اخلاقی و معنوی اعتقادی عبادی اجتماعی سیاسی عقلی عاطفی اقتصادی) و در پایان پیام ها و آموزه های ویژه سوره حمد را به ترتیب آیات بیان می کند.
    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر، تربیت، حمد، سوره و تفسیر تربیتی
  • هاشم ابوخمسین، سید رضا مودب صفحه 103
    مقاله سعی می دارد اهم مبانی تفسیر تربیتی قرآن کریم را بیان دارد، زیرا نمی توان شروع به جمع آوری هیچ نوع تفسیری کرد مگر بعد از تعیین مبانی که بر آن تکیه دارد، بدین جهت در آغاز به تعریف مبانی از جهت لغوی و اصطلاح پرداخته شد و سپس انواع مبانی را ذکر کردیم سپس تلاش کردیم تعریف تفسیر تربیتی را از خلال دقت در عناصرش استخراج کنیم، و در ادامه سعی برای جمع مبانی کلی تفسیر در کنار مبانی تربیت اسلامی و تطبیق آنها با یکدیگر در قرآن کردیم. و سپس صورت های ممکن برای استخراج مبانی خاص به تفسیر تربیتی را بیان و آنچه از آن شواهد قرآنی که ممکن شد را یاد کردیم
    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر، تربیت، تفسیر تربیتی و مبانی
  • احمد ازرقی، محمد فاکر میبدی صفحه 125
    بر هر مفسری لازم است که قبل از پرداختن به تفسیر آیات قرآن برای خودش ابزار، قوانین و روش ها را در نظر بیگرد تا با تکیه به آنها مراد استعمالی و مراد جدی خداوند از آیات قرآن را بدست آورد.
    این قوانین به دلیل تفاوت توانائی ها علمی هر مفسر، داشته های اعتقادی، فرهنگی و امثال آن متفاوت و گوناگون هستند.
    قضایای کلی در فرایند کشف معانی آیات قرآن کریم، به کار گرفته می شوند، قواعد تفسیر نامیده می شوند.
    این مقاله ضمن ارائه تعریف از قواعد تفسیر تربیتی وتفاوت این قواعد با قواعد تفسیر خاص و همچنین فرق آنها را با اصول و قواعد علم تربیت بررسی می کند.
    و آنگاه پژوهشگر نمونه ای از قواعد تفسیر را که می توانند به عنوان قواعد تفسیر تربیتی می آورد.
    کلیدواژگان: تفسیر، قاعده، تربیت، قواعد تفسیر تربیتی
  • الدکتور السید نذیر یحیی الحسنی صفحه 149
    بحث تربیتی از بحث های پراهمیت است که تاثیرات زیادی بر فرد و خانواده و جامعه دارد، از این رو مکاتب فلسفی گوناگون بشری مانند مکتب سرمایه دار یا مارکسیسم یا براگماتیسم یا ایدالیسم یا اگزیستانسالیسم در ارائه نظری ها و تئوری ها تربیتی از همه دیگر سبقت می گرفتند.
    ما معتقدیم که مکتب اسلام بر همه ره یافت های مختلف بشری برتری دارد، لذا در این مقاله سعی ما بر این شد که ویژگی ها و روش های نظام تربیتی در قرآن از طریق ارائه و بررسی برخی آیات قرآن کریم روشن سازیم، از جمله این ویژگی ها می توان از الهی بودن مبدا وسرانجام جهان، همه جانبه نگری، ثبات و پایداری، تعادل و توازن، به عنوان ویژگی ها نظام تربیتی در قرآن یاد کرد.
    هم چنین در این مقاله به استقراء کردن روش ها تربیتی در قرآن پرداخته شده که مهم ترین این روش ها عبارتند از: روش الگو سازی، روش وعظ و ارشاد، روش داستان گویی روش همانندسازی (اشباه و نظایر) و روش های دیگر قرآنی علاوه بر این چگونگی تطبیق این روش ها در قرآن بیان شده است.
    کلیدواژگان: قرآن، روش، ویژگی ها، تربیت، الگو، ثبات و پایداری، تعادل و توازن
|
  • Ali Reza Arafi, Ali Hemmat Banari, M.Ali Rezai Esfahani Page 7
    This article is a result of specialized session of recognition of meanings and methodology of Spiritual cultivation exegesis of the Quran. The scholars presented at this scientific session confirmed that Spiritual cultivation exegesis is contained a vast spectrum of ethical comprehensions and spiritual from Quran (including: ethical lessons of the verses, presumption of ethical system from Quran, and moral actions in the Quran). In different type of Spiritual cultivation exegesis, the recruitment of ethical science in understanding of verses and giving ideas based on these verses, and also comparing of findings of ethical science with the Quran and in case of the last one the danger of interpretation according to ones own opinion are mentioned. Then the two ordinal methods (chronological order and order of the text) and subject matter with four internal, external Quranic method (which is also a method suggested by Shahed Sadr), subject matter and comparative Quranic methods is suggested.
    Keywords: exegesis, Quran, spiritual cultivation, methodology
  • Gholam Husain Natiqi Page 23
    Quran is an endless sea in which the scholars have looked from different angel and have analyzed its verses. This attention to the Quran is so great that without any exaggeration one can say that no Book has been subjected to analysis and interpretation in such magnitude. In spite of this vast consideration, the main objective of the Quran which is the guidance of human being, unfortunately this has been ignored and up till now it has not been considered from this specific point of view. This article deals with this matter and has tired to analyze the realm of Spiritual cultivation exegesis and two main ideas have been argued in this regard. At the end the author has come to this conclusion that every single verse of the Quran can be interpreted from the ethical point of view and has given 3 reasons for this claim.
    Keywords: realm, exegesis, Spiritual cultivation, social
  • Mohammad Ehsani, Ali Hemat Banari Page 35
    The holy Quran is the most important source and reference of education and ethics. Quran has preserved its moral role and has enlightened the heart of people and has guided them towards perfection. Therefore the holy Quran has a deep relation with education and ethics. It is a must to look at the Quran from an ethical perspective and offer the interpretation which is towards this direction. This essay is an effort to explain the method of Spiritual cultivation exegesis of holy Quran. Therefore this article is offering some of the effective methods in the ethical interpretation field. The ordinal and subject matter which is the famous method (also called Shaheed Sadr method), the comparative and composite method, stages and rules of compilation of spiritual cultivation exegesis are among the subjects which have been assessment in this article.
    Keywords: Quran, exegesis, Spiritual cultivation, methodology
  • Ahmad Zabee Efshagar Page 51
    In the beginning of this essay, different opinions regarding comprehensiveness of Quran (relation of Quran with science) has been briefly assessed. The opinion which is emphasizing the instructive objectivity of Quran is accepted. Later, the background and short history of scientific exegesis and brief criticism of the ethical interpretations of “Mr Anwar Albaz” and “Mr Hasan Mirza Khani” have been discussed.In the section related to pathology of Spiritual cultivation exegesis Quran, four parts have been evaluated: Pathology of interpreters, fundamentals, methodology and sources of spiritual cultivation exegesis.
    Keywords: Interpretation, Quran, ethics
  • Dr. Abdul Karim Bahjatpur Page 67
    he objective of Quran is to save human beings from the darkness of ignorance and shortcomings and guide him towards knowledge and light. This is an ethical mission and Quran practice this strategy gradually.Quran was revealed within 23 years but the Quran in its present day format has not been compiled on the basis of chronological order. Therefore in order to discover the ethical method of Quran and ethical system of Islam, it is a must to research about the gradual revelation of Quran on the basis historical narrations. Through this method the Quranic ethical system will be discovered and made compatible with new proofs in the new age.
    Keywords: ethics, Quran, revelation, interpretation
  • Dr. M. Ali Rezaei Esfahani Page 77
    The author in this article after mentioning the importance of Spiritual cultivation exegesis, its short history, and its methods and rules has presented its writing style and has mentioned Sura Fatiha as an example, in three parts. Firstly he has given a general picture of the sura (including letters, virtues and aims) and in the second part the general interpretation of the sura has been discussed and in the third part ethical matters has been explained including nine Spiritual cultivation methods (the method of indirect infusion, giving example, encouragement, warning, collection, comparison, reasoning, inclination toward mercy, and direct relation between teacher and student) and eight Spiritual cultivation dimension (ethical, spiritual, ideological, worship, social, political, logical, emotional, and economical) and two Spiritual cultivation goals which includes eight sections. At the end the messages and the lessons of this sura has been discussed according the arrangement of the verses.
    Keywords: Quran, exegesis, spiritual cultivation, Fatiha, sura
  • Hashim Abukhamsin, Dr. Sayed Reza Moaddab Page 103
    The author of this article is trying to explain the most important basis of ethical exegesis of glorious Quran because one cannot start to collect any kind of exegesis unless after determining the basis on which it lies. So in the beginning the literal and idiomatic definition and different types of fundamentals have been explained. Then the author also has tried to collect and compare the basis of exegesis with the fundamentals of Islamic spiritual cultivation exegesis in the Quran. Then he has given the specific basis on this issue with Quranic evidence.
    Keywords: Quran, Interpretation, ethics, spiritual cultivation exegesis, fundamentals
  • Ahmad Azraqi, Dr. M.Faker Maibuy Page 125
    An interpreter of the verses of the holy Quran must recognized and used the tools, rules and methods of interpretation in order to achieve the main objective of the verses of the holy Quran.The rules of the interpretation are different due to the fact that the academic abilities, beliefs and cultural backgrounds of interpreters are different. This article will give a definition to the rules of spiritual cultivation interpretation and its difference from the rules and principles of ethical sciences.The researcher has also given the examples of the interpretation rules which can be used for spiritual cultivation exegesis.
    Keywords: exegesis, rules, spiritual cultivation
  • Sayed Nazer Alhassani Page 149
    The issue of the spiritual cultivation is a very important issue which has a great impact on the individual as well as family and society.Therefore the different manmade philosophical schools of thoughts like capitalism, Marxism, pragmatism, idealism, existentialism in giving persuading views and cultivate ideas had over taken from each other.We believe that Islam is superior then all these manmade ideologies. Therefore in this article an effort has been made and method of spiritual cultivation through out the verses of the Quran. Among these characteristics we can name the divinity of the beginning and end of the world, steadfastness, and balance. In this article the inductive of spiritual cultivate methods in the Quran has been discussed. The most important of these methods are: the method of making example, guidance and sermon, telling stories, and the method of dramatizing.Moreover, ways of comparing these methods with the verses of the Quran have also been explained.
    Keywords: Quran, methods, characteristics, spiritual cultivation