فهرست مطالب

مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی
سال دوازدهم شماره 5 (پیاپی 43، امرداد 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهره عنبری، داود گودرزی، علی سیروس، فهیمه مهدیان صفحات 308-316
    مقدمه
    ارتباط موثر پزشک با بیمار نقش به سزایی در اتخاذ تدابیر درمانی اثربخش، کاهش استرس و جلب رضایت مندی بیماران دارد. شواهد حاکی از آن است که بسیاری از پزشکان به طور موثری با بیمار ارتباط برقرار نمی کنند. از این رو پژوهش حاضر با هدف طراحی، اجرا و ارزیابی تاثیر آموزش مهارت های ارتباطی کارورزان پزشکی با بیماران براساس الگوی سازمان بهداشت جهانی در دانشگاه علوم پزشکی اراک در سال 1389 انجام شد.
    روش ها
    این پژوهش مداخله ای در سال 1389روی تمامی کارورزان پزشکی (74 کارورز) در دانشگاه علوم پزشکی اراک انجام گردید. مهارت ارتباطی کارورزان پزشکی با بیماران بر اساس چک لیست و به روش مشاهده مستقیم، مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس مرحله آموزش برنامه طراحی شده به روش ایفای نقش برای کارورزان در دو نوبت ارائه گردید و مجددا مهارت آنان بررسی شد. چک لیست ارزیابی بر اساس الگوی مهارت های ارتباطی پایه پزشک با بیمار که توسط سازمان بهداشت جهانی ارائه شده بود، طراحی گردید. داده ها از طریق آزمون های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آزمون تیمورد تجریه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    در این پژوهش میانگین کل نمره مهارت های ارتباطی کارورزان قبل از آموزش برابر 47/0±53/2 و پس از آموزش برابر با 34/0±25/3 (بر مبنای 4) بود که از نظر آماری تفاوت معناداری بین آنها وجود داشت (3/10، t= 00/0p=). میانگین نمره مهارت ارتباط بین فردی کارورزان پزشکی با بیماران، قبل از آموزش 47/0±62/2 و بعد از آموزش 37/0±29/3، مهارت جمع آوری اطلاعات از بیماران قبل و بعد از آموزش به ترتیب 47/0±74/2 و3/0±24/3، مهارت ارائه اطلاعات به بیماران قبل و بعد از آموزش به ترتیب 39/0±42/2 و3/0±24/3، و مهارت آموزش به بیماران، قبل از آموزش52/0±33/2 و بعد از آموزش 38/0±15/3 ارزیابی شد که بیانگر اختلاف معنادار قبل و بعد از آموزش مهارت ها بود (00/0 p=t=). در این پژوهش ارتباط معناداری بین این چهار نوع مهارت ارتباطی کارورزان مورد ارزیابی با جنسیت آنان مشاهده نشد (00/0(p=).
    نتیجه گیری
    میانگین نمره کل مهارت ارتباطی کارورزان پس از آموزش ارتقای قابل توجهی یافت. با توجه به نقش مهم مهارت های ارتباطی کارورزان با بیماران، بر لزوم تدوین برنامه آموزشی مهارت های ارتباطی پزشک با بیمار در کوریکولوم دانشجویان رشته پزشکی تاکید می شود و استفاده از تکنیک های اثربخش در ارتقای سطح آموزش این نوع مهارت ها ضروری شناخته می شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی، مهارت های ارتباطی، سازمان بهداشت جهانی، پزشک با بیمار، کارورزان پزشکی
  • فاطمه حشمتی نبوی، زهره ونکی، عیسی محمدی صفحات 317-330
    مقدمه
    آموزش بالینی وظیفه موسسات آموزشی و بالینی است و اثربخشی این آموزش ها تحت تاثیر تعامل موثر بین این دو نوع موسسه قرار می گیرد. این تعامل از ابتدای ظهور حرفه پرستاری تاکنون، پارادایم های گوناگونی را تجربه کرده است. مقاله حاضر در صدد است به معرفی نقادانه این پارادایم ها پرداخته و سمت و سوی نحوه تعامل موسسات آموزشی و بالینی را در حال حاضر شناسایی نماید. شناسایی این الگوها، و مزایا و محدودیت های هر کدام می تواند راهنمای مدیران موسسات آموزشی و بالینی در طراحی و انتخاب الگوهای ارتباطی مناسب باشد.
    روش ها
    برای این مطالعه مروری روایی، یک جستجوی الکترونیک سه مرحله ای در ژانویه 2008 انجام شد و مطالعات انتشار یافته از سال 1995 تا 2008 در پایگاه های اطلاعاتی Web of Science، Medline، CINAHL، ERIC، BNI مورد بازبینی قرار گرفت. واژه های آموزش بالینی، مدل کارآموزی بالینی، مدل آموزش بالینی، مدل های مشارکتی آموزش بالینی و مشارکت بین موسسات دانشگاهی و بالینی، جهت جستجو به کار برده شدند. متن مقالات به طور مکرر مطالعه شد تا نوع پارادایم ارتباطی، ویژگی های مهم و نحوه ارتباط، و مزایا و محدودیت های آن از داخل متن استخراج شود.
    نتایج
    چهار پارادایم ارتباطی بین موسسات آموزشی و بالینی در حرفه پرستاری قابل شناسایی است. این پارادایم ها عبارت بودند از: پارادایم خدمات محور، پارادایم استقلال سازمانی، مدل های آموزش بالینی مشارکتی و پارادایم مشارکت بین موسسات.
    نتیجه گیری
    وجود یک سیر تکاملی تحت تاثیر عواملی چون رشد حرفه ای پرستاری و تغییر در انتظارات جوامع قابل شناسایی است. نیاز به حرفه ای شدن و تقویت بدنه دانش پرستاری ضرورتی برای ایجاد و حفظ دانشکده های پرستاری مستقل است. روند پارادایم های ارتباطی به سوی شکل گیری مشارکت بین دو موسسه در عین حفظ استقلال این موسسات است.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، الگوی آموزش بالینی، مدرسین پرستاری، مشارکت، موسسات آموزشی، موسسات بالینی
  • محسن ادیب حاج باقری، اسماعیل عزیزی فینی صفحات 331-346
    مقدمه
    مطالعاتی در مورد مراقبت مبتنی بر شواهد و عوامل موثر بر آن انجام شده، اما این مفهوم در ایران مورد توجه قرار نگرفته است. مطالعه حاضر برای بررسی ادراکات و تجارب پرستاران و مدرسان پرستاری درباره مفهوم آموزش مبتنی بر شواهد و عوامل موثر بر آن انجام شد.
    روش ها
    مطالعه به روش گرانددتئوری طی سال های9-1388 انجام شد. سوال تحقیق آن بود که «مدرسان پرستاری و پرستاران چه درکی از آموزش مبتنی بر شواهد دارند؟ و چه عواملی را در آن موثر می دانند؟» جامعه مطالعه، پرستاران و مدرسان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی کاشان بودند. نمونه گیری هدف مند انجام و داده ها از طریق مصاحبه نیمه سازمان یافته جمع آوری شد. در مجموع با 4 مدرس پرستاری و 16پرستار مصاحبه شد. تجزیه و تحلیل داده ها به شیوه استراوس در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام شد.
    نتایج
    مشارکت کنندگان، آموزش مبتنی بر شواهد را «آموزش براساس نیازهای جامعه و دانشجویان و یافته های معتبر علمی» تعریف کردند. به اعتقاد آنها، کتاب های مرجع، تحقیقات، نیاز دانشجو، علم تدریس، تجارب و اطلاعات زمینه ای مدرسان از مصادیق شواهد هستند. آنها معتقد بودند که متغیرهای «انضباط»، «محتوای تدریس»، «شیوه های تدریس»، «دانش و تجربه مدرسان»، «الگوهای نقش» و «شرایط محیط بالین»، بر ارائه آموزش مبتنی بر شواهد تاثیر می گذارند.
    نتیجه گیری
    براساس تجارب مشارکت کنندگان، آموزش مبتنی بر شواهد بر نیازهای جامعه ودانشجویان و یافته های معتبر علمی مبتنی است. آنها متغیرهای مختلفی را بر آموزش مبتنی بر شواهد موثر دانسته و معتقد بودند شرایط بالین، سایر متغیرها را متاثر می سازد. اصلاح شرایط بالین، می تواند ارائه آموزش مبتنی بر شواهد را در پرستاری تسهیل نماید.
    کلیدواژگان: آموزش، عملکرد مبتنی بر شواهد، عوامل موثر، پرستاری
  • سید احمد بطحایی، حمید آسایش صفحات 347-355
    مقدمه
    حقوق یک بیمار عبارت است از وظایفی که تیم پزشکی در قبال او دارند و به مجموع امتیاز و توانایی ها و یا مجوزهای خاص گفته می شود که قانون به بیمار اعطا کرده است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی آگاهی دانشجویان علوم پزشکی قم از حقوق بیماران بود.
    روش ها
    این پژوهش توصیفی- تحلیلی در سال 1389 انجام شد، نمونه ها 192 نفر دانشجوی علوم پزشکی (شامل 33 دانشجوی پزشکی، 72 دانشجوی پرستاری، 48 دانشجوی اتاق عمل و 39 دانشجوی هوشبری) بودند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای مشتمل بر40 سوال در دو بخش مشخصات دموگرافیک و منشور حقوق بیمار بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آمار توصیفی و مربع کا استفاده شد.
    نتایج
    بیش ترین میزان آگاهی، مربوط به حق بیمار در مورد آگاهی از روش درمانی خود بود و 91 درصد دانشجویان مورد مطالعه نسبت به این مطلب آگاهی کامل داشتند. کم ترین میزان آگاهی (51 درصد) مربوط به حق بیمار در مورد آگاهی از زمان ترخیص خود بود.
    نتیجه گیری
    آگاهی دانشجویان در اکثر حیطه های منشور حقوق بیمار کافی نبود که این مساله می تواند در نهایت موجب عدم رعایت حقوق بیماران از طرف دانشجویان و در نتیجه نارضایتی آنها شود.
    کلیدواژگان: حقوق بیمار، دانشجویان کارآموزی بالینی، نیازسنجی
  • یحیی صفری، بهزاد کرمی متین، امنه قرتپه، منصور رضایی صفحات 356-363
    مقدمه
    مطالعات نشان می دهد که آگاهی های فراشناختی برای موفقیت تحصیلی فراگیران ضرورت دارد. برخی عوامل، در رشد این آگاهی ها موثر است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش راهبردهای فراشناختی بر اگاهی های فراشناختی دانشجویان دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه انجام شد.
    روش ها
    این پژوهش به روش شبه تجربی در دو گروه تجربی و شاهد و اجرای پس آزمون انجام شد. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در نیمسال دوم 90-89 به تعداد 300 نفر بودند. به روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک تعداد 70 نفر (35 تجربی و 35 نفر در گروه شاهد) به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. گروه تجربی تحت آموزش راهبردهای فراشناختی قرار گرفتند در صورتی که گروه شاهد آموزشی در این زمینه دریافت نکردند. پس از پایان آموزش در گروه تجربی، آگاهی های فراشناختی هر دو گروه به وسیله پرسشنامه استاندارد آگاهی های فراشناختی (Metacognitive Awareness Inventory: MAI) سنجیده شد. داده ها با استفاده از آزمون t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    یافته ها نشان داد که میانگین کل نمرات دانشجویان گروه تجربی (01/24±06/209) از آگاهی های فراشناختی در پس آزمون به شکل معناداری از میانگین گروه شاهد 01/18±03/173بیشتر بود (001/0p=). این تفاوت در دو مولفه دانش فراشناختی و تنظیم فراشناختی معنادار شناخته شد (001/0p=). همچنین میانگین نمرات دانشجویان پسر هم در مولفه دانش فراشناختی و هم تنظیم فراشناختی بیشتر از دختران بود. اما این تفاوت بین دانشجویان رشته های مختلف معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر مثبت آموزش راهبردهای فراشتاختی بر آگاهی های فراشناختی، و همچنین ضرورت آگاهی های فراشناختی برای موفقیت تحصیلی، آموزش این راهبردها به دانشجویان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: فراشناخت، آگاهی فراشناختی، راهبردهای فراشناختی، خودتنظیمی، اثربخشی آموزش
  • هاشم فردانش، عیسی ابراهیم زاده، محمدرضا سرمدی، منصور رضایی، صغرا عمرانی * صفحات 364-376
    مقدمه

    از آنجایی که تاکنون مطالعات معدودی به مقایسه یادگیری الکترونیکی با استفاده از روش های علمی طراحی آموزشی و طراحی انگیزشی پرداخته اند، مطالعه حاضر در سال 1390 با هدف مقایسه میزان یادگیری و انگیزش پزشکان آموزش مداوم جامعه پزشکی تحت آموزش با این دو رویکرد در دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی،60 پزشک عمومی و دستیار به روش نمونه گیری در دسترس در دو گروه 30 نفری تحت آموزش با دوره آموزشی مبتنی بر دو رویکرد بررسی شدند. محتوای یادگیری الکترونیکی در گروه شاهد توسط تلفیق الگوهای طراحی آموزشی و محتوای یادگیری الکترونیکی و در گروه تجربی توسط تلفیق الگوهای طراحی آموزشی و انگیزشی با استفاده از نرم افزار ماکرومدیا فلش طراحی شد. در این تحقیق از سه پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی (با 8 گویه)، سنجش میزان یادگیری (با 20 سوال) و سنجش میزان انگیزش (با 48 گویه) استفاده گردید. داده ها توسط پیش آزمون، و پس آزمون با سوالات یکسان و پرسشنامه سنجش انگیزش جمع آوری شد. آزمون های آماری متناسب با نوع متغیر شامل آزمون های لوین، t مستقل و زوجی و آزمون مجذور کای تحلیل گردید.

    نتایج

    نمره پیش آزمون پزشکان شرکت کننده در دو گروه تفاوت معناداری نداشت (گروه شاهد 19/1±37/11 و گروه تجربی 69/0±73/11). نمره پس آزمون یادگیری (گروه شاهد 38/1±63/15 و گروه تجربی94/0±53/17) در دو گروه متفاوت بود(001/0p=). همچنین نمره انگیزش پزشکان در گروه شاهد 45/5±83/143 با گروه تجربی41/22±63/160 متفاوت بود (05/0>P).

    نتیجه گیری

    نظر به تفاوت تاثیر دو روش آموزشی در میزان یادگیری و انگیزش پزشکان، استفاده از تلفیق دو الگوی طراحی آموزشی و انگیزشی برای برنامه های آتی آموزش مداوم الکترونیکی جامعه پزشکی، پیشنهاد می شود

    کلیدواژگان: الگوهای طراحی آموزشی، الگوهای طراحی انگیزشی، یادگیری، انگیزش، آموزش مداوم جامعه پزشکی
  • مرتضی کرمی، محمدرضا آهنچیان، سمیه ابراهیمی کوشک مهدی صفحات 377-386
    مقدمه
    گسترش سریع دانش، مفهوم آموزش مداوم را در تمام عمر، معنایی تازه بخشیده و ضرورت آن را انکارناپذیر ساخته است. با توجه به اهمیت به روز بودن دانش پزشکان، و همچنین با توجه به محدودیت زمان آنها برای شرکت در کلاس های حضوری، یادگیری الکترونیکی می تواند روش موثری برای آموزش این افراد محسوب شود. هدف اصلی این پژوهش بررسی و شناسایی دلایل عمده بازدارنده مشمولین آموزش مداوم دانشگاه علوم پزشکی مشهد از شرکت دردوره های یادگیری الکترونیکی در تابستان 1390 بود.
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی - مقطعی که در تابستان 1390 در دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد، جمعیت نمونه 378 نفر از پزشکان مشمول آموزش مداوم بودند، که به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای محقق ساخته، روا و پایا بود جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.
    نتایج
    با توجه به میانگین وزنی به دست آمده، مشکلات زمینه ای (63/0± 71/2) بیشترین و مشکلات شخصی (70/0±15/2) و مشکلات نگرشی (64/0± 98/1)(برمبنای 4) کمترین میزان بازدارندگی را دارند. مشکلات شخصی کسانی که قبلا در دوره های الکترونیکی شرکت کرده اند از کسانی که قبلا در این دوره ها شرکت نکرده اند بیشتر است (51/6F=، 01/0p<). و نمره هر سه متغیر مشکلات شخصی، زمینه ای و نگرشی، برای استفاده از دوره های یادگیری الکترونیکی در مردان بیشتر از زنان است (01/0، p< 1/86f=).
    نتیجه گیری
    مشکلات زمینه ای بیشترین بازدارندگی را در مشارکت جامعه آموزش مداوم در دوره های یادگیری الکترونیکی دارند.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، آموزش مداوم، آموزش پزشکی، مصرف تکنولوژی
  • زهرا خاموردی، شاهین کسرایی، طیبه رستم زاده*، حسن یکتا صفحات 387-395
    مقدمه

    ارزیابی تحقق اهداف آموزشی، از وظایف اصلی دانشگاه های علوم پزشکی است. لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان تحقق اهداف آموزش نظری گروه ترمیمی فارغ التحصیلان دوره عمومی دانشکده دندانپزشکی همدان و همچنین بررسی دیدگاه آنها، در مورد آموزشی عملی طی سال های 1383 تا 1388 بود.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی مقطعی، برای تمام فارغ التحصیلان (185 نفر) دانشکده دندانپزشکی همدان در سال های 88- 1383 یک نسخه پرسشنامه ارسال شد. این پرسشنامه محقق ساخته و متشکل از سوالات چند گزینه ای به منظور بررسی دانش نظری فارغ التحصیلان و سوالاتی به منظور نظرخواهی درباره دوره های پیش بالینی (pre-clinical) و بالینی بود. داده ها با استفاده از آزمون دقیق فیشر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    تحقق اهداف کلی در 3/16% دندانپزشکان مطلوب، 83% نسبتا مطلوب و 7/0 درصد نامطلوب بود. تاثیر دوره پره کلینیک بر مهارت های عملی ترمیم های دندانپزشکی از دیدگاه 72/16% از فارغ التحصیلان مطلوب و از دیدگاه 28/83% آنها نسبتا مطلوب ارزیابی شد. تاثیر دوره کلینیک بر مهارت های عملی از دیدگاه 94/21% فارغ التحصیلان مطلوب، 78/61% نسبتا مطلوب و 18/16% نامطلوب ارزیابی گردید. تحقق اهداف آموزشی در دندانپزشکی گروه ترمیمی با جنس، سن، سهمیه ورودی، وضعیت تاهل، میزان علاقمندی به رشته تحصیلی، و سال فارغ التحصیلی ارتباط معنادار آماری نشان داد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که تحقق اهداف آموزش نظری در گروه ترمیمی دانشکده دندانپزشکی همدان از وضعیت خوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: ارزشیابی برنامه، ارزیابی آموزش دندانپزشکی، دندانپزشکان، دندانپزشکی ترمیمی
|
  • Zohreh Anbari, Davood Godarzi, Ali Siros, Fahimeh Mahdian Pages 308-316
    Introduction
    The effective relationship of physicians with patients has a significant role in effective treatment, reduces stress and establishes satisfaction in the patient. It was shown that many doctors fail to communicate with patients effectively. The aim of present research was designing, implementing, and evaluating the effect of training on improving the communication skills with patients in medical interns of Arak University of Medical Sciences based on the WHO pattern.
    Methods
    This interventional research was done on 74 interns of Arak University of Medical Sciences in 2010. Communication skills of the subjects were directly observed and documented through using a checklist prepared according to basic communication skills developed by WHO. Validity and reliability of the checklist were confirmed. Then through role –playing, the subjects learned how to communicate effectively with patients. After training, their communication skills were checked again.. The data were analyzed using descriptive statistics and t test.
    Results
    The average score on communication skills before training and after it were 2.53±.47 and 3.25±. 34 respectively, which showed a significant difference (P=0.00, t=10.3). The average scores on interpersonal communication skills & skill of obtaining information from & giving information to patients before and after education were 2.62± 0.47& 3.29± 0.37,2.74±0.47 & 3.24±0.3, and 2.42±0.39 & 3.24± 0.3 respectively. The average score on presenting information before and after training were 2.24±0.39 and 3.24 ± 0.3 and on educating patients 2.33 ± 0.52 3.15 ± 0.38, which indicated a significant difference between the scores before and after training(, p = 0/00).There was no significant difference between the scores of males and females(, p = 0/00).
    Conclusion
    Interns’ scores were improved by training, significantly. It is recommended the medical curriculum be revised and some theoretical and practical courses relevant to communication skills accompanied by applying effective methods in teaching communication skills be planned for.
    Keywords: Assessment, Communication Skills, WHO, Doctor, Patient, Interns
  • Fatemeh Heshmati Nabavi, Zohreh Vanaki, Eesa Mohammadi Pages 317-330
    Introduction
    Clinical education is the duty of academic and clinical organizations and its effectiveness is influenced by the interaction of both organizations. Since the commencement of nursing profession, this interaction has experienced different paradigms. This paper is an endeavor for identification and critical analysis of these paradigms as well as the current trends of the interactions between educational and clinical institutions. Exploration of these patterns and their advantages and disadvantages could help the administrators of educational and clinical institutions in designation and choice of appropriate relationship paradigms.
    Methods
    For this narrative review, an electronic search within three phases was performed in January 2008 to retrieve studies published from 1990 to 2008 through these databases: ISI Web of Science, Medline, CINAHL, ERIC, and BNI. The key terms were clinical education, clinical practice models, clinical education model, models of shared learning in clinical practice, and partnership between university and clinical institutions. These articles were studied several times to identify and derive the type of communicational paradigm, significant characteristics, manners of communication, advantages, and disadvantages.
    Results
    Four paradigms of communication between educational and clinical institutions in nursing profession were identified. These included service-orientation, organizational independence, shared models of clinical education, and intra-organizational partnership paradigm.
    Conclusion
    A developing trend can be identified which is influenced by factors such as professional progress in nursing and changes in community expectations. The need for professionalism and expanding the body of knowledge in nursing makes it necessary to maintain nursing schools. The trend of communication paradigms is toward the establishment of partnership between these two independent organizations.
    Keywords: Clinical education, clinical education pattern, nursing instructors, partnership, educational organization, clinical organization
  • Mohsen Adib Hajbaghery, Ismail Azizi Fini Pages 331-346
    Introduction
    A number of studies have been conducted on evidence-based care and factors affecting it; however, this concept has not been explored, in Iran. This study was conducted to investigate the perceptions and experiences of nurses and nurse educators about evidence-based education and factors affecting it.
    Methods
    The study was conducted using grounded theory method during 2009-10. The research question was: “which perceptions do the nurses and nurse educators have about the concept of evidence-based education, and what factors do they perceive to affect it?”. The study population was the nurses and nurse educators in kashan university of medical sciences. Purposive sampling and semi-structured interviews were applied to gather the data. In total, four nurse educators and 16 nurses were interviewed. Data analysis was conducted using Strauss method in three levels of open, axial and selective coding.
    Results
    The participants defined evidence-based education as “education based on community and students’ needs and on reliable scientific findings”. According to the participants, textbooks, researches, students’ needs, the science of teaching, the experiences and contextual information of nurse educators are the instances of evidence. They believed that variables of "discipline", "educational content", “teaching methods”, " educators’ knowledge and experiences”, "role models" and " clinical environment" have effects on evidence-based education.
    Conclusion
    According to the participants’ experiences, evidence-based education is based on community and students’ needs and on reliable scientific findings. They believed that several variables affect evidence-based education, but the clinical environment, influences other variables. Improving clinical environment can facilitate evidence-based education in nursing.
    Keywords: Education, Best Evidence Medical Education, Nursing
  • Seyed Ahmad Bathaei, Hamid Asayesh Pages 347-355
    Introduction
    Patient rights include the duties that medical team has towards him and the total privileges, abilities or special permissions granted to patients by law. The aim of this study was to assess Qom University of Medical Sciences students’ awareness about patients’ rights.
    Methods
    This descriptive and analytical study was performed in 2010. Subjects included 192 medical sciences students (33 medical, 72 nursing, 48 operating room, and 39 anesthesiology students. Data were collected using a questionnaire containing 40 questions in two sections, demographic characteristics and the patient’s bill of Rights. Descriptive statistics and Chi2 test was used for data analysis.
    Results
    The highest knowledge score was about ''the patient's right to know about their treatment'' with 91% of the students showing complete knowledge about it, and the minimum knowledge score was related to ''the patient's right to know about their discharge time''. Only 51% of the students were aware of it.
    Conclusion
    Students’ awareness in most areas of patient bill of rights was not enough, which can eventually impair the observance of patient rights by medical students and patients’ dissatisfaction.
    Keywords: Patient rights, Internships, Need Assessment
  • Yahya Safari, Behzad Karamimatin, Amene Ghretpe, Mansoor Rezaee Pages 356-363
    Introduction
    Studies show that metacognitive awareness is necessary for students’ academic achievement. Some factors affect the development of this awareness. The aim of this study is to assess the effect of teaching metacognitive strategies on metacognitive awareness of students of school of health in Kermanshah University of Medical Sciences.
    Methods
    This quasi-experimental study was performed on case and control groups and evaluated them by post-test. Study population included 300 students of school of health at Kermanshah University of Medical Sciences in 2011. A sample of 70 students (35 in experiment and 35 in control group) were selected by systematic randomization. Experiment group received education on metacognitive strategies while control group did not. Then, metacognitive awareness of both groups was evaluated by standard questionnaire of Metacognitive Awareness Inventory (MAI). Data was analyzed using t-test.
    Results
    Findings showed that the mean score of students in experiment group (209.06±24.01) was significantly higher than that of control group (173.03±18.01) and (p=.001). This difference was significant considering the two factors of metacognitive knowledge and regulation (p=.001). Moreover, the mean score of male students regarding metacognitive knowledge and regulation was significantly more than mean score of female students. However this difference was not significant among students of different disciplines.
    Conclusion
    With regard to the positive impact of teaching metacognitive strategies on metacognitive knowledge and its significance in academic achievement, it is recommended to provide students with education of metacognitive strategies.
    Keywords: Metacognition, Metacognitive Awareness, Metacognitive Strategies, Self regulation, Educational Effectiveness
  • Hashem Fardanesh, Issa Ebrahimzade, Mohammadreza Sarmadi, Masour Rezaie, Soghra Omrani Pages 364-376
    Introduction

    There are few studies that compare electronic learning in continuing medical education using instructional material developed based on scientific principles of instructional and motivational designs. Therefore, this study was performed in Kermanshah University of Medical Science in 2011 in order to compare physicians’ learning and motivation in these two instructional approaches.

    Methods

    In this quasi-experimental study 60 general physicians and medical residents were selected by convenience sampling method. E-learning content development in control group (n=30) was based on instructional design models and in the experimental group (n=30) was based on the integration of instructional design and motivational design models by Macromedia Flash software. In this study, three questionnaires of demographic information (with 8 items), learning outcomes (with 20 questions) and motivation level (with 48 items) were used. The data were collected by pretest and posttest both containing similar questions and the physician’ motivation questionnaire. Statistical analysis was performed by Levene’s test, independent and paired sample T tests and chi square test.

    Results

    Based on the findings, there was no significant difference between pretest scores of the two groups (11.37±1.19 vs. 11.73±0.69) but there was a significant difference between posttest learning scores (15.63±1.38 vs. 17.53±0.94); and motivation of physicians (143.83±5.45 vs. 160.63±22.41) in both groups (p<.05).

    Conclusion

    The physicians’ learning and motivation were different in these two instructional methods; therefore, it is recommended that instructional and motivational design be used in future electronic continuing medical education programs

    Keywords: Instructional Design Models, Motivational Design Models, Learning, Motivation, Continuing Medical Education
  • Morteza Karami, Mohammad Reza Ahanchian, Somayeh Ebrahimi Kooshk Mahdi Pages 377-386
    Introduction
    The rapid development of science and technology has endowed a fresh significance to continuing education as its necessity has become undeniable. Considering the significance of keeping physicians’ knowledge up-to-date and their limited free time to participate in their classes on the other hand, e-learning could be a useful option to train these people. The main objective of this study is to identify main factors which deter these physicians to participate in e-learning courses of continuing medical education in Mashhad University of Medical Sciences.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was performed during summer 2011 in Mashhad University of Medical Sciences. Study population included 378 physicians subject to continuing medical education which were selected through stratified sampling method. Data gathering tool was a reliable and valid questionnaire made by researcher. Descriptive and inferential statistics were used for data analysis.
    Results
    Considering the weighted mean achieved, contextual issues (2.71±.63) showed the highest and personal issues (2.15±.70) and attitudinal issues (1.98±.64)(out of 4) showed the lowest deterrence rate respectively. Personal concerns of individuals formerly participated in e-learning courses were lower than that of individuals who didn’t participate beforehand (p<0.01, F=6.51). The scores attributed to each of these three fields of personal, contextual, and attitudinal problems to attend e-learning courses were higher for men compared to woman (f=86.1, p<0.01).
    Conclusion
    Contextual problems were the most important deterring factor among community of continuing medical education to participate in e-learning courses.
    Keywords: E, learning, continuing education, medical education, technology utilization
  • Zahra Khamverdi, Shahin Kasraee, Tayebeh Rostamzadeh, Hassan Yekta Pages 387-395
    Introduction

    Evaluation of educational objectives achievement is one of the most important jobs by medical universities. Therefore the aim of this study is to evaluate educational goal achievements of operative dentistry department from the viewpoints of general dentists graduated from dental school of Hamadan University of Medical Sciences during 2004-2009 years. Also their viewpoints about preclinical and clinical courses were surveyed.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, a questionnaire was sent to all dentists graduated during the years 2004 to 2009 from dental school of Hamadan University of Medical Sciences. This researcher made questionnaire encompassed multiple choice questions to evaluate theoretical knowledge of graduates and opinion poll about preclinical and clinical courses. Data was analyzed using Fisher's exact test.

    Results

    Achievement of general goals was desirable in 16.3%, almost desirable in 83%, and poor in 0.7% of dentists. The impact of preclinical courses on operative skills of dentists was considered desirable by 16.72%, and almost desirable by 83.2 percent. The effect of clinical courses on operative skills of dentistry was considered desirable by 21.94% of graduates, almost desirable by 61.87%, and poor in 16.18% of them. Achievement of educational objectives of operative dentistry showed a significant correlation with sex, age, admission allotment, marital status, interest, and graduation year (p<.05).

    Conclusion

    This study showed that the educational objective achievement of operative dentistry department of dental school of Hamedan University of Medical Sciences enjoys a good status.

    Keywords: ProgramEvaluation, dentistry education assessment, dentist, operative dentistry