فهرست مطالب

Journal of Information Technology Management
Volume:3 Issue: 4, 2012

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بابک اخگر، سید محمدرضا ناصرزداه، فهیمه طباطبایی صفحه 1
    با رشد روزافزون قابلیت های متنوع اینترنت در دهه های اخیر، پیچیدگی مرتبط با رفتار مصرف-کننده آنلاین و متعاقبا رضایتمندی وی به عنوان یکی از مسائل حائز اهمیت در کسب و کارهای آنلاین مطرح می شود. ظهور این توانمندی های مبتنی بر وب منجر به تمرکز حرفه ای ها و پژوهشگران بر شناسایی عوامل موثر در پیاده سازی سیستم های یادگیری الکترونیکی و رضایتمندی یادگیرنده الکترونیکی شده است. در این پژوهش با مطالعه ای جامع بر شناسایی عوامل موثر در رضایتمندی یادگیرنده الکترونیکی و جمع آوری داده های کیفی با انجام مطالعه موردی در موسسه آموزش الکترونیکی مهرالبرز، به وسیله تکنیک مدلسازی نگاشت های شناختی فازی و تکنیک تحلیل عاملی سعی بر آن داریم تا مدلی جامع از اثربخش ترین مسیر رضایتمندی دانشجویان سیستم آموزش الکترونیکی مهرالبرز و تعاملات عوامل رضایتمندساز یادگیرنده الکترونیکی ارائه دهیم. نتایج این روش تحقیق آمیخته حاکی از آن است که تعامل (استاد- دانشجو)، ارائه برنامه آموزشی از پیش تدوین شده، دسترسی به کتابخانه های دیجیتالی و پایگاه های علمی با دریافت وزن قوی در نگاشت شناختی و نیز مدل ارائه شده از تحلیل عاملی اثربخش ترین عوامل رضایتمندی دانشجوی الکترونیکی در مهرالبرز شناخته و تایید شدند.
    کلیدواژگان: یادگیرنده الکترونیکی، نگاشت شناختی فازی، مصرف کننده آنلاین، سیستم های آموزش الکترونیکی، رضایتمندی مصرف کننده آنلاین
  • غلامرضا جمالی، مهدی هاشمی صفحه 21
    عدم توجه به ظرافت های مدیریتی در ریسک های پروژه های فناوری اطلاعات، علاوه بر آن که باعث تحقق نیافتن منافع پیش بینی شده می شودد، موجب شکست این پروژه ها نیز خواهد شد. دراین میان شناسایی مهمترین ریسک های فناوری اطلاعات و سنجش ارتباط آنان نقش اساسی در تصمیم گیری های مدیریتی ایفا می کند. اجرای صحیح پروژه های فناوری اطلاعات در بانک ها در گرو شناسایی و سنجش مهمترین ریسک های پروژه های فناوری اطلاعات است. هدف از انجام این پژوهش شناسایی و سنجش روابط بین عوامل ریسک در پروژه های فناوری اطلاعات در بانک ملت استان بوشهر با استفاده از تکنیک دیمتل فازی است. بدین منظور با استفاده از نظر 15متخصص و مرور ادبیات نظری ابتدا 23عامل موثر بر ریسک پروژه های فناوری اطلاعات در بانک ملت استان بوشهر شناسایی شدند سپس این عوامل با استفاده از تکنیک فرایند تحلیل شبکه ای فازی رتبه بندی گردیدند. در پایان از بین آنها هشت عامل با بیشترین درجه اهمیت شناسایی شدند. نتایج پژوهش نشان داد، مهمترین عوامل موثر بر ریسک پروژه های فناوری اطلاعات در بانک ملت استان بوشهر عبارتند از: کارمندان بی تجربه و نداشتن دانش و مهارت لازم در منابع انسانی، انحصاری بودن برخی منابع مورد نیاز، بالا نبودن قابلیت اطمینان و امنیت و نگهداری داده و خطر حمله هکرها و نبود مکانیرم نظارتی کافی در هنگام اجرای پروژه فناوری اطلاعات.
    کلیدواژگان: تکنیک دیمتل فازی، پروژه فناوری اطلاعات، ریسک
  • محمدرحیم رمضانیان، نرجس بساق زاده صفحه 41
    این پژوهش به دنبال بررسی نقش توانایی جذب و فرهنگ سازمانی در موفقیت اجرای IS است. با توجه به اهمیت یادگیری و جذب اطلاعات در فضای به شدت رقابتی امروزی، ایجاد سازمان ها و کسب وکارهای مبتنی بر سیستم های اطلاعات لازمه موفقیت برای رسیدن سریع تر به اهداف است. برای استفاده کارکنان و سازمان از اطلاعات جدید نیاز به افزایش توانایی جذب در سازمان، امری ضروری و اجتناب ناپذیر است. توانایی جذب، توانایی سازمان در شناسایی ارزش اطلاعات جدید، کسب، درک و به کارگیری آنها برای دستیابی به اهداف سازمان است. توانایی جذب، بعد جدیدی از یادگیری و خلاقیت است که شامل دانش مدیریتی و کانال های ارتباطی و روابط آنها در به کارگیری و اجرای سیستم های اطلاعات است. در این پژوهش، فرهنگ سازمانی موثر بر توانایی جذب را بررسی کرده ایم. داده های پژوهش از میان شرکت های تولیدی قطعات خودروی مستقر در سطح استان گیلان گردآوری شده اند که حجم نمونه در مجموع تعداد 227 نفر از شرکت های مختلف محاسبه شد. روش پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی بوده که اطلاعات از طریق پرسشنامه جمع آوری شده است و برای سنجش روابط متغیرها از مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج نشان می دهد، فرهنگ سازمانی و توانایی جذب، رابطه ای مستقیم و تاثیری مثبت بر روی موفقیت اجرای IS دارند.
    کلیدواژگان: دانش مدیریتی، کانال های ارتباطی، سیستم های اطلاعات، فرهنگ سازمانی، توانایی جذب
  • حسن عابدی جعفری، مهدی اسدنژاد رکنی، حمیدرضا یزدانی * صفحه 69

    ورود فناوری اطلاعات به زندگی بشر تغییرات بسیاری را در سازمان ها به وجود آورده است و علاوه بر تغییر ساختارهای سازمان، ماهیت و نقش بخش های کسب وکاری را نیز تغییر داده است. واحد مدیریت منابع انسانی به عنوان یکی از مهمترین بخش های سازمان نیز تحت تاثیر این تغییرات از این تغییرات گسترده مصون نبوده است و ماهیت کارکردهای آن از حالت سنتی به الکترونیکی تغییر یافته است. در پژوهش حاضر سعی شده است تا ابهام در مورد نوع تاثیر فناوری اطلاعات بر مدیریت منابع انسانی (مثبت یا منفی بودن) برطرف شود و تاثیر استفاده از منابع انسانی بر عملکرد مدیریت منابع انسانی در دو بعد عملیاتی و استراتژیک بررسی شود. در این پژوهش از روش مطالعه پیمایشی (زمینه یابی) و ابزار پرسشنامه برای بررسی فرضیه ها استفاده شده است. نتایج نشان داد، استفاده از فناوری اطلاعات در واحدهای منابع انسانی شرکت های خودروساز و قطعه ساز تهران موجب بهبود عملکرد در دو جنبه عملیاتی و استراتژیک می شود. همچنین افزایش عملکرد عملیاتی نیز موجب افزایش عملکرد استراتژیک واحد منابع انسانی می شود.

    کلیدواژگان: عملکرد عملیاتی، مدیریت منابع انسانی، عملکرد استراتژیک، فناوری اطلاعات
  • شهریار عزیزی، مرضیه نصیری صفحه 89
    هدف این مقاله بررسی محتوای وب گاه های شرکت های تامین کننده اینترنت (ISPs)‎ در دو کشور ایران و مالزی است. نمونه مورد بررسی شامل 31 وب گاه از ایران و نوزده وب گاه از مالزی بوده است. محتوای هر یک از وب گاه ها به منظور میزان وجود کارکردهای تعامل در سه بعد تعامل مصرف کننده با پیام، مصرف کننده با فروشنده و مصرف کننده با مصرف کننده بررسی شد. نتایج نشان داد، وب گاه های شرکت های مالزیایی تامین کننده اینترنت در مقایسه با وب گاه های شرکت های ایرانی تامین کننده اینترنت از کارکرد های تعامل مصرف کننده با پیام و مصرف کننده با مصرف کننده بیشتر استفاده کرده اند. اما کارکرد های تعامل مصرف کننده با فروشنده در وب گاه های شرکت های تامین کننده اینترنت ایرانی بیشتر از مالزی دیده می شود.
    کلیدواژگان: ایران، مالزی، وب گاه، تعامل، تحلیل محتوا، مقایسه میان فرهنگی
  • علی اکبر فرهنگی، سیدابوالقاسم میرا صفحه 107
    توجه به دانش در عصر دانایی و اقتصاد دانش محور از اولویت های سازمان های امروزی است. یکی از منابع با ارزش برای سازمان دانش از مشتریان است. آن چه مدنظر مشتری است و در ذهن او نهفته است نوعی دانش پنهان تلقی می شود که اگر هر بنگاهی بخواهد از آنها استفاده کند باید سازوکار مناسب آن را تعبیه کند. بنگاه ها برای دستیابی به مزیت رقابتی و عملکرد برتر باید به دنبال منابع ارزشمند، کمیاب، دارای قابلیت تحرک اندک، غیرقابل تقلید و غیرقابل جایگزین باشند که دانش چنین منبعی است. ما به دنبال ارائه الگویی مفهومی هستیم که دانش مشتری را به عنوان بخشی از دانش بنگاه مدنظر داشته که از تعامل با مشتری حاصل می شود: هشت عامل اعتماد به فروشنده و اعتبار او، اعتبار بنگاه، پذیرش مشتری نسبت به فروشنده، بازخور مشتری، دانش از مشتری، آشکارسازی دانش مشتری، پردازش دانش و کاربردی نمودن دانش برای سنجش مدیریت دانش مشتری شناسایی و ارزیابی شدند. به جز فرضیه اثرگذاری اعتبار بنگاه بر پذیرش مشتری مابقی فرضیات تایید شدند. این پژوهش با بررسی نقطه نظرات مشتریان، فروشندگان و مدیران بنگاه و با استفاده از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل تجزیه و تحلیل شده است. در این زمینه پیشنهاد گردید که بنگاه به وضعیت ظاهر فروشندگان خود توجه کند، به قول ها و وعده های داده شده به مشتریان به موقع عمل کند، فضای گفتگو فیمابین مشتریان و فروشندگان را در نمایندگی های فروش فراهم آورد. با برطرف کردن خواسته های مشتریان برای آنها ارزش و اهمیت قائل شود، به ویژگی های شخصیتی و رفتاری و تخصصی فروشندگان توجه کند و از افراد متخصص که توان بررسی و تفسیر نظرات مشتریان را داشته باشند، در محل نمایندگی های خود استفاده نماید.
    کلیدواژگان: ارتباطات رو در رو، بازخور مشتری، دانش از مشتری، مدیریت دانش مشتری، مصرف کنندگان پیشگام
  • محمد موسی خانی، فرانک نادی صفحه 139
    با اینکه بسیاری از سازمان ها به اهمیت مدیریت دانش پی برده، سعی کرده اند آن را در سازمان خود با اقدامات و پروژه هایی پیاده کنند، بسیاری از این پروژه ها از عملکرد بالایی ندارند؛ ازاین رو یکی از دغدغه های سازمان ها، ارزیابی مستمر عملکرد سیستم مدیریت دانش است. در حقیقت با ارزیابی عملکرد سیستم، می توان وضعیت جاری سیستم را با نگاهی همه جانبه سنجید و به دنبال آن نقاط قوت و ضعف آن را شناسایی کرد تا در نهایت گام هایی برای بهبود عملکرد آن برداشته شود. روش استفاده شده در این پژوهش روش ارزشیابی است. هدف اساسی از انجام این پژوهش در وهله اول، اولویت بندی شاخص های ارزیابی عملکرد سیستم مدیریت دانش وزارت راه و ترابری و تعیین وزن آنها با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی(AHP)‎ و دوم ارزیابی عملکرد سیستم مدیریت دانش وزارت راه و ترابری بر اساس کارت امتیازی متوازن (BSC)‎ با استفاده از روش ارزیابی جامع فازی است. بر اساس نتایج به-دست آمده، عملکرد این سیستم در وزارت راه و ترابری از سطح متوسط برخوردار است که پیشنهاداتی برای بهبود آن ارائه شده است.
    کلیدواژگان: فرایند تحلیل سلسله مراتبی، روش ارزیابی جامع فازی، سیستم مدیریت دانش، کارت امتیازی متوازن
  • مهدی شامی زنجانی، فاطمه نجف لو صفحه 163
    با عنایت به نقش بی بدیل دانش درکسب مزیت رقابتی در اقتصاد جهانی امروز، کسب و کارها بیش از گذشته به دانش مشتری توجه می کنند. شناسایی و مدیریت انواع دانش مشتری از موضوعات چالشی پیش روی پژوهشگران و کارشناسان حوزه مدیریت دانش و مدیریت ارتباط با مشتریان است. هدف این پژوهش ارائه چارچوبی مفهومی برای نوع شناسی دانش مشتری است. برای نیل به این هدف، استراتژی پژوهش سه مرحله ای شامل«طراحی چارچوب مفهومی پژوهش»، «اعتبارسنجی چارچوب مفهومی پژوهش» و «ارزیابی شرکت منتخب (همکاران سیستم) با استفاده از چارچوب طراحی شده» دنبال شد. درمرحله اول، با استفاده از بررسی و تحلیل ادبیات پژوهش، چارچوبی مفهومی (چارچوب خوشه انگور) مشتمل بر سی عنوان دانش مشتری در ذیل سه دسته عمده دانش «برای»، «از» و «درباره» مشتری طراحی شد. سپس اعتبار چارچوب پیشنهادی با استفاده از نظرسنجی خبرگان بررسی و تایید شد. چارچوب خوشه انگور را می توان جامع ترین چارچوب در حوزه نوع شناسی دانش مشتری دانست. در پایان، میزان مدیریت انواع دانش مشتری در شرکت همکاران سیستم براساس چارچوب طراحی شده ارزیابی شد. نتایج پژوهش نشان می دهد، این شرکت تاکنون بیشتر به «دانش برای مشتری» اهمیت داده است.
    کلیدواژگان: همکاران سیستم، مدیریت دانش، نوع شناسی، مدیریت ارتباط با مشتریان، دانش مشتری
|
  • Babak Akhgar, Seyed Mohammad Reza Nasserzadeh, Fahimeh Tabatabayi Page 1
    The increasing growth of the variety of internet capabilities in last decades has resulted in complexity of consumer behavior in so many aspects. Therefore, consumer’s satisfaction is called as the most important factor in success of online activities. The emergence of the web based capabilities has led in keeping on identifying the effective factors in E-learner satisfaction and LMS implementation by many researches. This research aims to identify and extract affecting factors on E-learner satisfaction, show their interactions and present an integrated model of the best paths which lead to e-learner satisfaction. The objective has been met using the fuzzy cognitive map (FCM) and confirmatory factor analysis (CFA) with providing a case study in Mehr Alborz electronic higher education institute. Finally, results of this mixed method shows instructor-student interactions, provision of pre-defined curriculum, access to the scientific databases and digital libraries are in sterategic paths
    Keywords: Fuzzy Cognitive Maps, Online Consumer, Electronic Training System, Online Consumer Satisfaction, e, Learner
  • Gholamreza Jamali Jamali, Mehdi Hashemi Page 21
    Ignoring the delicacy of risk management in IT projects, not only is a cause that goals are not achieved, but may lead to project failure. Meanwhile identifying the most important factors affecting risks of IT projects and assessing their relationships play an essential role in management decisions. The purpose of this paper is to identify and assess the relations between factors affecting risk of Mellat Bank IT Projects in Bushehr province using fuzzy decision-making trial and evaluation laboratory)DEMATEL(techniques. For the same reason we studied the most available literature on the issue and identified 23 major factors and found the importance of each one from the viewpoint of experts. By this, 8 factors which are most influential were identified and then the second questionnaire was developed for applying fuzzy DEMATEL method and was issued to a group of 15 chosen experts to find the causal relation among these eight factors and to find the most important factors affect on implementing Mellat Bank IT Projects in Bushehr province. The results show that unskillful employees and lack of knowledge in human resources, resource monopoly, lack of reliability in data storage, and absence of a control system in implementing an IT project are the most factors affecting risk of Mellat Bank IT Projects in Bushehr province.
    Keywords: Risk, Fuzzy DEMATEL Technique, IT projects
  • Mohammad Rahim Ramazanian, Narjes Bossaghzadeh Page 41
    This study examines absorptive capacity’s role and corporate culture in IS implementation success. Given the importance of learning and information absorptive in today's competitive environment, creating organizations and businesses based on information systems is required to successfully and rapidly achieve its goals. For using new information by employees and organizations it is necessary and inevitable to increase absorptive capacity in the organizations. Absorptive capacity is the organization’s ability to recognize the value of new information, assimilate and apply it to achieve organizational ends. The research data were gathered from production companies of automobile segments, settled in the province of Guilan. The sample volumes was calculated totally 227 persons from several companies. The research method was descriptive which was a survey type. The information was collected via questionnaire and a model of structural equations was used in order to measure relations between variables. The results indicate that corporate culture and absorptive capacity has a direct relation and has a positive effect on IS success.
    Keywords: Information Systems, Management Knowledge, Absorptive Capacity, Corporate Culture, Communication Channels
  • Hasan Abedi Jafari, Mehdi Asadnejad Rokni, Hamidreza Yazdani Page 69

    The information technology has profoundly changed the way organizations are structured as well as the nature and the role of the business divisions. Human resource department, as one of the most vital units of any organization has also not been immune from these changes and many of its functions has transformed from traditional techniques to IT-based methods. The current research aimed to clarify some controversial issues regarding the nature of IT effects (i.e. positive or negative) on human resource department performance from two dimensions: operational and strategic. Based on the methodological approach, the nature of this research is field study. A questionnaire was designed and distributed in order to collect the data and test research hypotheses. The results showed that the IT utilization in auto-manufacturing firms, operating in the city of Tehran, would improve the operational and strategic performance of HR departments. In addition, the result supported the hypothesis that enhancing operational performance will result in strategic performance improvement.

    Keywords: Human Resource Management, Information Technology, Functional Performance, Strategic Performance
  • Shahriar Azizi, Marzieh Nasiri Page 89
    This study aims to examine the content of ISP's websites in two countries, Iran and Malaysia. The sample contained 31 Iranian and 19 Malaysian websites. Each website was content analyzed for use of various interactivity functions in three dimensions of consumer – message, consumer – marketer and consumer – consumer interactivity. Our findings indicate that Iranian websites tend to emphasize consumer – marketer interactivity (H2), whereas Malaysian websites highlight consumer – message (H1) and consumer – consumer interactivity.
    Keywords: Iran, Content analyze, Cross, cultural Comparison, website, Malaysia, Interactivity
  • Ali Akbar Farhangi, Seyed Abolghasem Mira Page 107
    In the knowledge era, knowledge and knowledge-based economy, the priorities of today's organizations. One of the valuable resources for the organization is the knowledge of the customers. What is the customer's account lies in his mind, be considered a kind of hidden knowledge, if any firm that wants to use them; It should provide an appropriate mechanism. Firms should seek to achieve competitive advantage and superior performance of valuable resources, scarce, with limited mobility, and cant be replaced these features have the knowledge that such and such a source. We are looking to provide a conceptual model of client knowledge as part of the firm's knowledge in mind the result is that the interaction with the customer. Eight factors: trust and credibility to the seller's business reputation, customer acceptance of the seller customer feedback, customer knowledge, customer knowledge to detect, process knowledge and practical knowledge for assessing customer knowledge management should be identified and evaluated. Except for the impact hypothesis, firm reputation on customer acceptance, the remaining hypotheses were confirmed. This study examined the views of customers, sellers and managers of firms and with using structural equation modeling software "lisrel" is analyzed. Were proposed in the firm, according to the status of your sellers will appear, and with promises and promises made to customers in time to act space for dialogue between customers and sellers, in providing sales representatives, to meet demands of customers, for them to create value and importance. Note that the personality characteristics and behavioral and spatiality retailers and to personality characteristics, behavioral and attention to specialized sellers. The professionals and experts who can evaluate and interpret the ideas of our customers have in their agencies to use.
    Keywords: Pioneer Consumers, Customer Feedback, Customer Knowledge, Face to Face Communication, : Customer
  • Mohammad Mousakhani, Faranak Nadi Page 139
    Despite the fact that most of the organizations have understood the importance of knowledge management and they have tried to implement that by some projects through their organizations but unfortunately many of this projects have not had high performance. So, one of the concerns of organizations is the continuous evaluation of knowledge management system performance. In fact performance evaluation of enterprise knowledge management system is capable of analyzing current situation of the system in whole and improvement of the system by general view of the advantages and disadvantages. The main goal of this research is, first prioritizing metrics of knowledge management system in Iran‘s Ministry of Roads and Transportation by Analytic Hierarchy Process (AHP) and second evaluating of knowledge management system performance based on Balanced Scorecard (BSC) by using Fuzzy Comprehensive Evaluation Method (FCEM). Based on the results, level of knowledge management system performance system in Iran‘s Ministry of Roads and Transportation is medium and at the end some suggestions are rendered for improving this system.
    Keywords: Fuzzy Comprehensive Evaluation Method, Analytic Hierarchy Process Enterpris, Balanced Scorecard, Knowledge Management System
  • Mahdi Shami Zanjani, Fatemeh Najafloo Page 163
    Regarding the critical role of knowledge in gaining competitive advantages, businesses experts are focusing on customer's knowledge more than before according to recent global advancements. Identification and management of customer`s knowledge is one of the most challenging issues for researchers and experts in the field of knowledge management and customer relationship management. The purpose of this study is to provide a conceptual framework for identifying the typology of customer knowledge. To achieve this goal, a three-stage research strategy including “designing conceptual framework of research", "validation of conceptual framework“and "evaluation of selected company (Hamkaran System) using the framework designed" is developed. In the first stage, a conceptual framework (the cluster of grapes), including 30 customer`s knowledge in the following three major categories of knowledge "for“, "From" and "about" the client was designed using literature review. Then the proposed framework is validated and approved by experts. Grape cluster framework can be considered as the most comprehensive typology framework of customer`s knowledge. Finally, the amount of customer knowledge management in Hamkaran System was evaluated based on the research framework. Results indicate that Hamkaran System has focused on "customer knowledge" more than other types of customer`s knowledge.
    Keywords: Hamkaran System, Typology, Customer Knowledge, Knowledge Management, Customer Relationship Management