فهرست مطالب

کاوش نامه ادبیات تطبیقی - پیاپی 2 (تابستان 1390)

کاوش نامه ادبیات تطبیقی
پیاپی 2 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • دکتر حیدر خضری صفحه 1
    این مقاله سعی بر آن دارد تا به بازخوانی روند پیدایش وپیشرفت ادبیات تطبیقی و نیز پژوهش های تطبیقی بین فارسی وعربی در ایران وجهان عرب بپردازد وبا تمرکز بر روی جریان به حاشیه رانده شده ی اسلامی-شرقی ادبیات تطبیقی این کشورها، فضل وپیشگامی جریان عربی-فرانسوی ادبیات تطبیقی جهان عرب را در بکارگیری واژه ی«الادب المقارن» (ادبیات تطبیقی)، ونیز در نگارش اولین پژوهش عملی وآکادمیک، به چالش بکشد وآن را به گرایش عربی-فارسی بدهد. همچنانکه فضل وپیشگامی جمشید بهنام در ایران را در بکارگیری واژه ی «ادبیات تطبیقی» در کتابش «ادبیات تطبیقی» رد کند وبه مقاله ای دیگر از خود بهنام بدهد. مقاله به طور کلی به بررسی عوامل ومراحل پیدایش وپیشرفت پژوهشهای تطبیقی بین عربی و فارسی در کشورهای عربی و ایران می پردازد و مهمترین تغییراتی را که این محافل در راستای اهداف سیاسی و دینی و نیز بومی ساختن این مکاتب وسازگاری آن با محافل شرقی واسلامی ونیز خارج شدن از حاشیه ی خود محوری ادبیات تطبیقی غربی ایجاد کرده اند؛ در سه حیطه ی تئوری، زمان و مکان مورد نقد و بررسی قرار می دهد. این تغییرات در حیطه ی تئوری به پیدایش «مکتب عربی» و«مکتب اسلامی» ونیز تمرکز بر «مکتب فرانسوی» وتا حدی «مکتب آمریکایی» و نادیده گرفتن سایر مکاتب انجامیده است؛ همچنانکه در حیطه ی زمانی منجر به تمرکز بر ادبیات کلاسیک عربی وفارسی و در حیطه ی مکانی به محدود ساختن جغرافیایی ادبیات تطبیقی در کشورهای اسلامی مخصوصا مصر، لبنان، سوریه وایران شده است.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، پژوهشهای تطبیقی بین عربی وفارسی، جغرافیای ادبیات تطبیقی، مرکز و حاشیه
  • دکتر خلیل پروینی، سجاد اسماعیلی صفحه 41
    نوستالژی یا دلتنگی برای گذشته، حالتی است روانی که به صورت ناخودآگاه در فرد آشکار و تبدیل به یک اندیشه می شود. در زمینه ی ادبیات، این حالت برای شاعر یا نویسنده ای رخ می دهد که پیرو انگیزش های فردی و اوضاع اجتماعی - سیاسی، دچار احساس دلزدگی از زمان حاضر می شود و اندیشه ی بازگشت به گذشته و خاطرات شیرینش را در سر می پروراند و سپس شعر و یا نوشته ی خود را آمیخته با فضایی غم انگیز می نماید.
    احمد عبد المعطی حجازی و نادر نادرپور به عنوان دو شاعر پرآوازه ی ادبیات معاصر عربی و فارسی و پرچمدار مکتب ادبی رمانتیسم، با توجه به شرایط فردی و اجتماعی زمانه ی خود و با گریز از آن زمان، بخش عمده ی شعرشان را آمیخته با غصه، حسرت و دلتنگی برای گذشته نموده اند.
    نگارندگان در این پژوهش، با مطالعه ی توصیفی و تحلیلی دفترهای شعری این دو شاعر، و با استناد به مکتب آمریکایی ادبیات تطبیقی، به بررسی و مقایسه ی چگونگی نمود این اندیشه ی شعری در شعر این دو شاعر پرداخته اند. برخی از نتایج نشان داد که این دو شاعر، در مضامین نوستالژیکی، دوری از سرزمین، کودکی، معشوق، خانواده، آشنایان و آینده ی آرمانی اشتراک دارند. همچنین ثابت شد که نوستالژی، سبک شعری دو شاعر را در عناصر تکرار، موسیقی، و اسلوب استفهام، تحت تاثیر قرار داده است.
    کلیدواژگان: نوستالژی، شعر معاصر عربی و فارسی، احمد عبد المعطی حجازی، نادر نادرپور، ادبیات تطبیقی
  • دکتر جهانگیر امیری، فاروق نعمتی صفحه 71
    اصطلاح «نوستالژی» یا همان «غم غربت» و «دلتنگی» در دوره ی معاصر و به دلیل رویدادهای سیاسی و اجتماعی، رنگی دیگر به خود گرفته است. سیاب و اخوان ثالث، به دلیل مواجه شدن با ناکامی های سیاسی مشترک، نوعی دلتنگی سیاسی در سروده های آن دو سایه افکنده است؛ و ناامیدی سیاسی، از بن مایه های اصلی شعر این دو سراینده به حساب می آید. استفاده از نمادهای طبیعی و اسطوره ها، از ابزارهای دو شاعر در ترسیم نوستالژی سیاسی است. آن دو اسطوره را از فضای اسطوره ای خود خارج نموده و به عنوان نمادی تاثیرگذار در صحنه ی سیاسی و اجتماعی، از آن بهره گیرند. پناه بردن به آرمانشهر، از دیگر ابزارهای دو شاعر برای کاستن از دغدغه های سیاسی خویش است. افزون بر آن، احساس شکست و نومیدی سیاسی در شعر اخوان، نمود بارزتری نسبت به شعر سیاب دارد؛ اما در نهایت، هر دو شاعر، نگاهی امیدوارانه به فردایی بهتر و روشن تر دارند.
    کلیدواژگان: بدر شاکر سیاب، مهدی اخوان ثالث، نوستالژی سیاسی، ادبیات تطبیقی
  • دکتر کبری روشنفکر، کبری ذوالفقاری صفحه 99
    شعر مقاومت علاوه بر اینکه سلاحی مبارز است، گاهی رنگ نجوا یی به خود می گیرد که در قالب تاملات شعری به تعالی انسانی می اندیشد؛ این ژرف اندیشی ها در شعر مقاومت عربی و فارسی به خوبی جلوه گر است. با توجه به تاثیر و تاثرمتقابل دو ادبیات مقاومت فلسطین و انقلاب اسلامی ایران، مضامین تاملی همسانی را در شعر شاعرانی همچون؛ محمود درویش - شاعر مقاومت فلسطینی - و قیصر امین پور - شاعر انقلابی ایرانی - مشاهده می کنیم؛ از جمله این مضامین، پدیده مرگ و زندگی و درون اندیشی یا ذات شناسی است. این تحقیق با روش توصیفی- تحلیلی به دنبال جلوه های ژرف اندیشی در شعر این دو شاعر فارسی و عربی است.
    نتیجه تحقیق حاکی از آن است که پدیده مرگ و زندگی در اشعار هردو شاعر به دو گونه پدیدار می شود: زندگی و مرگ های روزمره و همیشگی بدون هیچ فلسفه ای و دیگری مرگی که در عقیده آنها زیبا و دوست داشتنی است و دریچه ای است به سوی جهانی بدون قفس و آزاد و رسیدن به زندگی حقیقی جاودانه، و تاملات درونی در اشعار این دو شاعر با ویژگی انسان مداری همراه شده است که به این طریق حیرت و پرسشهای خود را درباره جایگاه انسان معاصر در جهان امروز بیان می کنند؛ دغدغه دیگر قیصر در تاملات درونی، بازگشت به خویشتن و دغدغه درویش، هستی شناسی است که بتواند شک وتردید خود را درباره وجود خویش، از بین برد. پرسش های حیرت انگیز و بی پاسخ درباره هستی در تاملات امین پور بیشتر است؛ اما در اشعار تاملی درویش، بیشتر شاهد زورآزمایی با مرگ و سوال از ذات هستیم.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، محمود درویش، قیصر امین پور، مرگ و زندگی، ژرف اندیشی، ادبیات تطبیقی
  • دکتر سید مهدی مسبوق، شهلا زمانی، علی عزیزی صفحه 131
    همزمان با انقلاب مشروطه در ایران و انقلاب مردم عراق علیه عثمانی ها، شاعرانی پا به عرصه ی ادبیات نهادند که وطن خواهی و میهن دوستی یکی از مضمون های مشترک اشعارشان است؛ میهن دوستی این شاعران در قالب موضوعاتی همچون؛ استعمار ستیزی، عدالت خواهی، نفی استبداد، آزادی طلبی و... خود را نشان داد؛ این شاعران، خواهان آزادی و پیشرفت کشورشان بودند و رشد و ترقی وطن خود را در گرو آزادی بیان و اندیشه و گاه آزادی زنان می دیدند. برخی از آنان با پیروی از فرهنگ مغرب زمین، آزادی زنان از حجاب را نوعی گام نهادن در مسیر رشد و پیشرفت تلقی می کردند و در اشعار خود، خواهان تحقق این خواسته بودند. از جمله ی این شاعران، بهار و زهاوی دو شاعر بنام معاصر ایران و عراق هستند که هر دو در یک دوره ی زمانی می زیستند و با یکدیگر دوستی دیرینه و گفت وگوهای ادبی داشتند، آن دو در روزگاری زندگی می کردند که بسیاری از مسایل سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی دو کشور شبیه به یکدیگر است؛ بهار در عصر خفقان مشروطه و شاهان قاجار و زهاوی در دوران پر اختناق پادشاهان عثمانی زندگی می کرد.
    کلیدواژگان: میهن دوستی، بهار، زهاوی، آزادی، استعمار، استبداد، زن، ادبیات تطبیقی
  • دکتر علی سلیمی، فاطمه سلیمی صفحه 159
    نیما یوشیج و خلیل مطران، از پیشگامان شعر نو، در ادبیات فارسی وعربی به شمار می روند. روحیه متفاوت آن دو، سبب شده تا پدیده های طبیعی، در شعر هر یک از این دو، رنگی ویژه به خود بگیرد. هر کدام، در عالم خیال شاعرانه، از «شیر»، نمادی متناسب با احساسات درونی خود خلق نموده اند که یکی ناتوان و گریان، و دیگری، شجاع و غران است. شیر در قصیده ی نیما، نمادی از آزادی خواهان در بند است و رنگی به شدت واقعگرایانه دارد، اما همین حیوان توانا، در «الاسد الباکی» مطران، به موجودی بسیار ضعیف و گریان تبدیل شده است که پیوسته اندوهی رمانتیکی به همراه دارد. نیما با به کارگیری این نماد، شعری روایی با مضمونی حماسی خلق نموده، اما مطران، قصیده ای غنایی با مضمونی کاملا عاطفی از آن پدید آورده است.
    این مقاله، براساس چارچوب های ادبیات تطبیقی، به بررسی و نقد نگاه متفاوت دو شاعر در این موضوع می پردازد.
    کلیدواژگان: شعر معاصر فارسی وعربی، نیما یوشیج، خلیل مطران، نمادپردازی در ادبیات تطبیقی
  • دکتر فرامرز میرزایی، مریم مرادی صفحه 175
    زمان در ادبیات پایداری فلسطین، شبیه زمان از دست رفته مردمان فلسطین، پیچیده ودرهم است. لذا نویسندگان حوزه ی ادب پایداری فلسطین، از شگردهای روایت زمان، بهره بسیاری برده اند به گونه ای که تحلیل آن را در درک درونمایه داستانی امری ضروری نموده است. غسان کنفانی در دو رمان ارزشمند: «مردان آفتاب» و «برایتان چه مانده؟» از عنصر زمان وترفند های روایی آن برای بیان درونمایه داستانی به خوبی بهره می برد. از این رو، ترتیب خطی رخداد ها را در متن داستانی، نادیده می گیرد وبا تکیه ی شگردهای گوناگون روایت زمان، مانند «پس نگری»، رفتن به آینده، آرایش های زمانی چون: مکث، تلخیص، حذف و صحنه، اطلاعات گسترده ای در اختیار خواننده قرار می دهد وعلل حوادث و انگیزه شخصیت ها و نگرانی های روحی آنان را برملا می سازد و به عنوان محرکی ارزشمند، داستان را به پیش می برد. تحلیل روایت زمان نشان می دهد که غسان کنفانی توانسته است با بهره گیری از ابزارهای روایت زمان، عنصر زمان، در داستان هایش کارآ و در پیشبرد روند داستان موثر نماید.
    کلیدواژگان: غسان کنفانی، روایت زمان، رجال فی الشمس، ما تبقی لکم
|
  • Dr. Haidar Khezri Page 1
    This article is intended to re-read the rise of comparative literature and its development in the Islamic world in general and the Arab countries and Iran in particular, highlighting on the eastern islamic trend that have been marginalized by the western islamic trend on which the comparative studies in these countries have been centered, in order to gain access to a fuller and wider identity for comparative literature in the Muslim world, and in order to complement the picture of the reality of global comparative literature. The article try, also, to remove from the western islamic trend the virtue of temporal priority in using the term "comparative literature" and attributed it to the eastern islamic trend, in addition to trying to assign a part of the virtue of establishment of comparative literature in the Islamic world to the classical Arabic and Persian literatures. The article deals with the most important phases of comparative studies between the literatures of Muslim peoples, as well as the changes in comparative literature created by certain forums - as "Arab unity" and "Islamic unity"- for political and religious purposes, to make comparative literature consistent with the eastern and and Islamic societies. These things in comparative literature in the islamic world lead to focus on the "French School" in Comparative Literature, as well as the to the rise of the terms "Arab School" and "Islamic School" in the face of of other western and eastern trends in comparative literature, and led, on the level of time, to focus on the classical period, in which the islamic world had the ideal unity of all its aspects, and, finally, lead, on the geographical level, to the narrowing of the circle of comparative literature to the literatures of islamic peoples and delete the other western and eastern literatures from the circle of its interest, in order to go out of the margins of the western center, which does not see in the literatures of islamic peoples, in particular, any weight in the international comparative literature.
    Keywords: comparative literature, The Geography of Comparative Literature, comparative studies between Arabic, Persian literatures Center, Margin
  • Dr. Khalil Parvini, Sajad Esmaeili Page 41
    Nostalgia or submit for the past is a mental state that appears in a person unconsciously and then becomes a thought. In the literature, this state occurs for a poet or writer, which, because of individual motivation or surrounding social, political situation, feels cut from the present and raises the idea of returning to the past and its sweet memories and then mixes his (her) writing with a tragic. Ahmad Abd-Almo’tiHejaziand Nader Naderpour, as two famous contemporary Arabic and Persian literature poets and gonfaloniers of the school of literary romanticism, according to their personal and social conditions, by escaping from their time,the main part of their poem takes the color of pain, sorrow and yearning for the past. In this research, by the descriptive and analytical study of these two poets collection of poetries and with reference to the American comparative literature doctrine, the authors investigate and compare the appearance manner of this poetical thought in these two poetics. Some of the results showed that these two poets have subscription in nostalgic themes, staying away from land, childhood, lover, family, acquaintances and ideal future. Also, it has been proved that nostalgia has affected the poetic style of the two poets in repetition elements, music and question fashion.
    Keywords: Nostalgia, Contemporary Persian, Arabic poetry, Ahmad Abd, AlmotiHejazi, Nader Naderpour, Comparative Literature
  • Dr. Jahangir Amiri, Faroogh Nemati Page 71
    Nostalgie term that we remember it with explanations like nostalgia and sorrow of being away from in contemporary period and because of its political and social events, became more different. Badr shker sayub and mehdi Akhvan sales, there is kind of nostalgia and political sorrow in their poem, because if similar political failnre and disappointment; so that failure and political unsuccessful are tacke into account, as main origin in poems of these tow famous poet. Anshodeh Almater of sayab and zemstun of Akavan as satirical poems are considerd as two masterpiece in symbolic poem in contemporary literature of Arub apersian that we can see point of nostalgia both political and social of them in these kind of poem.The use of natural and myth symbols is the took of two poets for paying atfention to political nostalgy.
    Keywords: Badr shaker sayab. Mehdi, Akhavan sales, political neolgia, nostalegy
  • Dr.Kobra Roshunfekr, Kobra Zolfaghary Page 99
    Protection poem besides that it is a war weapon some times it seems as a whisper. This poem is a way of humanitariam progress in the shape of verse. This deep reflections are abvious in the poem of protection in Persion and Arabic. With regard ti the affect and reflect of the two protection cultures of Palestine and the Islamic ripubluck of Iran, we can see the same thoughts in the poems of mahmoud Darvish and Ghaysar Aminpour the Islamic Iran poet. Fram al among these subjects is the life and death phenomenon, interion reflection or the study of essence.Death and life phenomenon in the poem of the two poets appers in two kinds; usual life and deaths without any philosophy and the othwr kind is a beautiful and lovwly death,which is a window open to a free world. It is a way to the permanent real life. Ineer reflections in the poems of these two poets has the charactric of humanitarianism which is a way to answer confuaion and questions about human and his situation in present world. Ghaysar,s disturbance in inner reflections isself reflect and Darvish redeams about essence.as a method to removw his hesitation about himself. wonderful and answerless questions about essence are frequent in the poems of Aminpour alike. But in the poems of Darvish we see the confrontation with death and questions about essence.
    Keywords: Mahmoud Darvish, Ghaysar Aminpour, life, death, deep reflection, Comparative literature
  • Dr.Seyyed Mehdi Masboogh, Shahla Zamani, Ali Azizi Page 131
    Coinciding with the constitution In Iran and the revolution of Iraqis against ottomans, some poems entered the realm of literature whose common themes of poems where displayed in such subjects as anti- coloniatism jastic- seeking counter- dictaturship feelings justice- seeking etc. These poets strove for the progress of their countries and saw the growth and development of their countries in the freedom of expression and thought and sometimes in the freedom of women. Some of them being in flunced by the western culture considered the womens ignorance of hijab as a kined of cultural growth and civilization and sought to materialize these concepts in their poems. Bahar and Zohavi are famously poets in literary of Iran and Iraq that lived in a period, when many of the political, social, cultural and economic two countries were very similare to one another, Bahar in period Qajar sultans and Zohavi in period Ottmans stifing.
    Keywords: patriotism, freedom, bahar, zohavi, colonialism, tyranny, woman
  • Dr. Ali Salimi, Fatemeh Salimi Page 159
    Nima Yooshij and Khalil Motran are considered as the pioneers and founders of Noe poetry in Arabic and Persian literature. These two famous poets, have many common features including deep knowledge of past literary heritage acquaintance With European literature, taking influence of new literary schools and effort to create a change in the structure of poetry. But despite much commons ways, their different spirit, has caused the natural phenomena in their eyes and mind take a different and specific color. Therefore, each of them in the world of poetic imagination creates a symbol of lion related to own inner feelings which one of them is disable and weak and weeping and the other is brave an roaring. Lion it Nima's elegiac poem is symbol of liberals and those captured and has a realistic color. But this powerful animal in Motran's Al-Asad Albaki ode changed to a weeping and complaining one who always comes with romantic sadness.
    Keywords: Persian, Arabic con temporary poetry, Nima Yooshij, Khalil motran, symbolization in poetry
  • Faramarz Mirzaei, Maryam Moradi Page 175
    Time in the Palestinian literature is complex and ambiguous similar to lost time for Palestinians, so sustainability literature authors have benefited greatly from tricks of story time, so that analysis time is necessary to understanding story theme. Qassan kanafani in his two great novels “men in the sun” and”what remained for you”has benefited from time element and its narrative tricks For expressing story theme. So, he ignores linear sequence of events and shares information’s with reader by using the tricks of story time like “flash back”, “flash forward” and tricks for the narrative time like “pause”, “summary”,” ellipsis”, “scene” and by this elements, defines the character motivations and their spiritual concerns then pushes the story as a valuable stimulus. Narrative analysis of story time proves that kanafani able to good use the time element in his stories by using means of narrative time.
    Keywords: qassan kanafani, Narrative of time, men in the sun, what remained for you