فهرست مطالب

آیین حکمت - پیاپی 10 (زمستان 1390)

فصلنامه آیین حکمت
پیاپی 10 (زمستان 1390)

  • 216 صفحه، بهای روی جلد: 21,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/11/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه حسناتی صفحه 7
    تقسیم علم به حضوری و حصولی از ابتکارات فلاسفه اسلامی است. اولین بار ابن سینا به این تقسیم اشاره کرد و پس از او شیخ اشراق، به گونه ای شفاف، بر این تفکیک تصریح کرد و از آن بهره برد.
    بنابر مشهور، علم حضوری علمی است که در آن، واقعیت معلوم بدون واسطه صورت حاکی نزد عالم حاضر می شود اما علم حصولی معرفتی است با واسطه صورت حاکی. از همین جاست که مهم ترین تفاوت این دو علم، رخ می نمایاند: خطاناپذیری علوم حضوری و خطاپذیری علوم حصولی. در نتیجه، معرفت حضوری معرفتی یقینی است و شناخت حصولی نیازمند احراز صدق و اثبات مطابقت با واقع.
    به دنبال این مباحث، این پرسش در ذهن شکل می گیرد که آیا رابطه ای میان علوم حصولی و حضوری وجود دارد؟ و آیا می توان شناخت های حصولی و خطاپذیر و غیریقینی را بر معارف حضوری خطاناپذیر و یقینی مبتنی کرد و از این رهگذر، صدق و اعتبار علوم حصولی را تضمین نمود؟ مرحوم علامه طباطباییاولین کسی است که به این رابطه تصریح نموده و بحث «ارجاع علوم حصولی بر حضوری» را مطرح ساخته است.
    در این پژوهش برآنیم تا معانی و تفاسیر مختلفی که از ارجاع علوم حصولی به حضوری ارائه شده را بیان کنیم و همه روابط ممکن میان علوم حصولی و حضوری را به تصویر بکشیم.
    کلیدواژگان: علم، معرفت، علم حضوری، علم حصولی، معرفت شناسی
  • سیدمحمدعلی دیباجی، مسلم شوبکلایی صفحه 33
    ذهن جوانی که این نوشتار را قلم زده است، ایستاده بر سکوی استوار اندیشه های آسمانی فیلسوف بلندآوازه شیرازی، تکیه-گاهی جز متون کهن ندارد. پرونده ادراک، خیال، نفس حیوان، و در نهایت حشر حیوانات بدین امید از لابلای سخنان این اندیشمند بزرگ، و در قیاس با سخنان فیلسوفانی چون ابن سینا و شیخ اشراق، ورق زده شد که بازخوانی گذشته ساحتی جدید فراروی آینده باز کند.
    نقطه آغازین سخن تعریف ادراک و بیان اقسام آن است تا به ثبوت برساند که حیوانات نیز در حد خود می فهمند. گام دوم مددگیری از قول به تجرد خیال، این شاهکار صدرایی، برای اثبات تجرد نفوس حیوانی است. نهایت سخن عرضه دورنمایی از حشر حیوانات است. این بخش از سخن اگرچه یقینی و فلسفی صرف نباشد اما مستدل و در برخی موارد دستکم مستند است.
    کلیدواژگان: صدرالمتالهین، نفس حیوان، ادراک، خیال، حشر
  • مصطفی صالحی صفحه 67
    پل تیلیش، الهی دان بزرگ معاصر، در باب چیستی ایمان و چگونگی رابطه آن با عقل نظریه ای خاص ارائه داده است. به نظر او، ایمان نه علم به حقیقتی است، نه اعتقاد به گزاره ای، نه اختیار عقیده ای، و نه احساس شخصی خاصی نسبت به کسی یا چیزی؛ هر چند همه اینها در ایمان نقش دارند. ایمان در نگاه تیلیش، به عنوان حالت دلبستگی واپسین، عمل کل شخصیت است که در محور حیات شخصی روی می دهد و کل شخصیت را در بر می گیرد. او عقل را به ابزاری و هستی شناختی تقسیم کرده، بر این باور است که عقل ابزاری، به معنای روش علمی، دقت منطقی و محاسبه گری فنی، صورت انحطاط یافته عقل هستی شناختی است که به معنای مبدا معنا و ساختار، و مبدا معیارها و اصول است. تیلیش معتقد است که عقل و سایر حیثیت های شناختی، چون علم، قدرت قضاوت درباره ایمان را ندارند. حقیقت ایمان کاملا برکنار از حقیقت عقل است. این تلقی او از ایمان و عقل، و نیز دیدگاه غیر شناختاری وی درباره ایمان از سوی منتقدان مسیحی مورد نقد واقع شده است. این نوشته در نظر دارد دیدگاه تیلیش در مورد رابطه ایمان و عقل را با توجه به مبانی اسلام نیز مورد نقد و بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: عقل، ایمان، ایمان گرایی، وابستگی نهایی، اگزیستانسیالیسم
  • مهدی عبداللهی صفحه 99
    فهم آرای ایمانوئل کانت و تلقی درست از آن ها تنها با توجه به فضای سوبژکتیویستی فلسفه نقادی وی امکان پذیر است. از این رو، در بررسی دیدگاه وی در باب وجود نیز به حتم باید بنیان های فکری او، مانند تفکیک نومن از فنومن و انسداد باب علم به نومن خارجی، لحاظ گردد.
    کانت وجود را از ساحت واقعیت عینی خارجی به مقوله ذهنی فروکاسته و در ساحت ذهن نیز با انکار وجود اسمی (محمولی)، تنها وجود حرفی را پذیرفته است. بدین ترتیب، کانت وجود را ساحتی از ساحت های واقعیت به شمار نیاورده، آن را امری کاملا ذهنی می انگارد. در حیطه ذهن نیز، وجود مفهومی در کنار سایر مفاهیم نیست تا با حمل آن بر یک موضوع، مفادی به محتوای موضوع یاد شده افزوده شود بلکه وجود رابطی میان موضوع و محمول (در هلیت مرکب) یا خود موضوع (در هلیت بسیط) را وضع می کند.
    کلیدواژگان: کانت، نومن، فنومن، وجود معمولی، وجود حرفی
  • اسدالله کرد فیروزجایی صفحه 125
    علم غیب از معرفت های غیر حسی است که دستیابی به آن برای انسان های معمولی دور از انتظار است و فقط برای بعضی از انسان های مهذب و پیراسته از دلبستگی های دنیا حاصل می شود. نوشتار حاضر بر آن است با تبیین دیدگاه های بعضی از حکمای الهی و با نگاه به متون شریعت اسلامی به این مطلب بپردازد که با صیقل دادن قلب ها و بر طرف نمودن موانع می توان به عالم غیب دست یافت. بنابراین بسیاری از انسان ها می توانند از علوم غیبی برخوردار شوند و علم غیب اولا و بالذات مختص خداوند است اما با اذن خدا، پیامبران، اوصیا و دیگر اولیای الهی می توانند از آن برخوردار شوند.
    کلیدواژگان: غیب، علم غیب، حکما، شریعت اسلامی
  • بهزاد مرتضایی صفحه 143
    از جمله مسائل مهم مبحث معرفت شناسی، مسئله چگونگی رابطه نفس با صور علمی است که در بین فلاسفه محل نزاع و اختلاف شدید بوده است. تقریری که ملاصدرا از نفس و رابطه آن با صور علمی ارائه می دهد، راه حل جدید و مناسبی در این مورد است.
    تعریف و تحلیل جدید از نفس و قوای آن در حکمت متعالیه متاثر از دیدگاه عرفانی ابن عربی در خصوص مشابهت نفس انسانی و افعال آن با تجلی حق تعالی در مخلوقات است؛ خداوند متعال نفس انسانی را مثالی برای ذات، صفات و افعال خویش خلق نموده است.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، ابن عربی، نفس، اصالت وجود، تجرد
  • عباسعلی منصوری صفحه 173
    اغلب کسانی که درباره آرای سیاسی ابن سینا نوشته اند به طور ضمنی اعتراف نموده اند که ابن سینا، در باب سیاست و تدبیر مدن، اندیشه سیاسی به معنای رایج ندارد. در این میان، جیمز دابلیو موریس در مقاله ای تحت عنوان «فیلسوف پیامبر در فلسفه سیاسی ابن سینا» نگاهی متفاوت به فلسفه سیاسی ابن سینا دارد که تقریبا در تعارض کامل با دیگر دیدگاه های مطرح در این باب است.
    موریس معتقد است که از نظر ابن سینا فلاسفه تنها مفسران ذی صلاح میراث نبوت هستند؛ شیخ برای انبیا هیچ مرتبه خاص و ویژه ای که سایر انسان ها نتوانند به آن برسند، قائل نیست و قوه حدس و عقل قدسی را مشترک بین نوع بشر می داند، نه مختص به انبیا. از این رو، منبع علم انبیا یک منبع متداول برای همه است. ابن سینا جهت تشویق به تعقیب فلسفه و نشان دادن هناهنگی میان شرع و عقل، در مباحث مربوط به سیاست مجبور به سکوت بوده است و سخنان شیخ در باب سیاست عقیده واقعی او نیست. موریس معتقد است که از نظر ابن سینا آمریت سیاسی مختص فلاسفه است و نقش اصلی در سیاست را به فلسفه می دهد. در این نوشتار چکیده سخنان و مقاصد اصلی نویسنده این مقاله را ذیل پنج عنوان آورده، در پایان هر عنوان به نقد و بررسی آن پرداختیم.
    کلیدواژگان: ابن سینا، فلسفه سیاسی، نبوت، وحی، رهبری، آمریت سیاسی
  • چکیده عربی
    ترجمه: دکتر سیدرضی مصطفوی صفحه 195
|
  • Fatemah Hasanati Page 7
    The division of knowledge into representational and presential is innovation Islamic philosophers. Ibn Sina had some allusions for the first time in his works then Shaykh Suhrawardi in a clear and explicit way made a distinction between the two and argued accordingly.Knowledge by presence as is well-known is that sort of knowledge through which the reality of the known fact is present to the knower without mediation of the representative form while in representational sort the knowledge is obtained through representative form. Hence appears the most important difference between the two types of knowledge: incorrigibility of the former and corrigibility of the latter. The knowledge by presence is accordingly certain while that of representation is in need of establishing its truth and correspondence with reality.On the basis of these considerations one can raise the question of the relation between these two types of knowledge. Is it possible to base representational and fallible acts of knowledge upon certain and incorrigible acts of knowledge by presence and guarantees the truth and validity of representational knowledge? The Late Allama Tabatabae is the first to notice this relation and raise the "reduction of the representational to presential knowledge. This article is an attempt to study the different interpretations of this reduction and present all possible relations between the two types of knowledge.
    Keywords: epistemology, knowledge, representational knowledge, presential knowledge
  • Seyyed Muhammad Ali Dibaji, Moslem Shubkolae Page 33
    In exploring such philosophical issues as perception, imagination, soul of animal and finally the Gathering of animals in resurrection Day the author of this article makes use of angelic thoughts of the pre-eminent of Mulla Sadra Shirazi with a hope to open up a new horizon from the midst of words of this great thinker who took up the philosophical enterprise of philosophers like Ibn Sina And Suhrawardi in an original way. Mulla Sadra, to begin with, defines perception in a way that extends to the domain of animals and shows that they in their parts have a share in perception. The second step is the use of immateriality of imagination, which is regarded as Sadra's masterpiece, to prove the immateriality of animal souls and finally present an outline for the Gathering of animals. Not certain and purely philosophical as it may be, this achievement is well-grounded and at least supported by traditional evidence.
    Keywords: Mulla Sadra, animal soul, perception, imagination, Gathering
  • Mustafa Salehi Page 67
    Paul Tillich, a great modern theologian, has offered a peculiar view on the nature of faith ant its relation with reason. In his view faith is not knowledge of reality nor belief in a proposition, nor a doctrinal choice nor an especial personal feeling towards a person or thing. All of these however play a role in faith. According to Tillich faith is the state of ultimate concern an act of the whole personality occurring at the center of personal life and engaging the whole personality. Tillich has divided reason into instrumental and ontological ones. He holds that instrumental reason in the sense of scientific method, logical precision and technological calculation as degenerated form of ontological reason which is the principle of meaning and structure and a n origin of criteria and principles. He maintains that reason and other cognitive properties such as science are not in a position to judge on faith. The reality of faith is totally apart from reality of reason. Tillich’s account of faith and reason has been the object of criticism by Christian critics. This article is an attempt to have a critical analysis of Tillich's view on faith and reason on the basis of the principles of Islam
    Keywords: reason, fideism, faith, ultimate concern, existentialism
  • Mahdi Abdollahi Page 99
    Immanuel Kant's ideas and true understanding of them is possible only in the subjectivist context of his critical philosophy. In examining his view of existence therefore one must consider the foundations of his thought like distinction of the noumenal from the phenomenal world and inaccessibility of the former to human reason.Kant reduced existence from external and real domain to mental category in the domain of mind and denied the predicative existence acknowledging only copula existence. He thus regarded existence not as a dimension of reality but only as a mentally constructed matter. in the domain of mind therefore unlike other concepts the concept of existence when attributed does not add anything new to the content of the subject but only acts as a copula (a connective role) in compound propositions and posits the subject itself in simple propositions.
    Keywords: Kant, noumen, phenomenon, predicative existence, copulative existence
  • Asadolllah Kordfiruzjae Page 125
    Knowledge of the Unseen is of non-sensory acts of knowledge which is not expected to be achieved for the ordinary people. This sort of knowledge is open only to self-purified man who is free from worldly belongings. The present article is to explain the possibility of obtaining this type of knowledge by reference to viewpoints of philosophers as well as teachings of Islamic Shariah according to which one can have an access to the world of the Unseen and achieve this extraordinary sort of knowledge by cleansing his heart and removing the obstacles. Many people can in principle enjoy the knowledge of the Unseen which is primarily restricted to Allah. It is only secondarily and by the permission of Allah that holy prophets, their trustees, and other men of God can enjoy this peculiar knowledge.
    Keywords: the Unseen, knowledge of the Unseen, philosophers, Islamic Shariah
  • Behzad Mortazae Page 143
    Of important epistemological problems is the relation of soul with cognitive forms which is the matter of severe dispute among philosophers. The formulation Mulla Sadra offered on soul and its relation with cognitive forms is new and proper solution for the problem.In giving new definition and analysis of the soul and its faculties in transcendent philosophy Mulla Sadra was influenced by mystical view of Ibn Arabi on similarity of human soul and its acts with manifestations of God in His creation. Allah created human soul as an image of His Essence, Attributes and Acts.
    Keywords: Mulla Sadra, Ibn Arabi, soul, fundamental reality of being, immateriality
  • Abbasali Mansuri Page 173
    Most of authors on political ideas of Ibn Sina acknowledged implicitly that he lacked the political thought in modern sense in the field of politics and government of societies. James W. Morris among others in an article entitled “philosopher-prophet in political philosophy of Ibn Sina" has a different view on political philosophy of Avicenna which is in complete opposition with other important views on the subject.Morris holds philosophers to be the only competent interpreters of prophetic heritage. in his view Avicenna holds no privileged and peculiar status for the Prophets at which other people cannot arrive. Faculty of estimation (cognitive faculty) and holy intellect are common to human species not reserved for the Prophets. The source of prophetic knowledge is familiar source for all. In order to promote the pursuit of philosophy and to show compatibility of reason and Scripture Ibn Sina was compelled to keep silence on political problems and thus his words on politics are not truly believed by him. Ibn Sina as Morris presented believes that political authority is reserved for philosophers and accordingly gives a fundamental role to philosophy. This article is to summarize the main content of Morris thought under five topics and concludes each with critical examination.
    Keywords: Ibn Sina (Avicenna), political thought, prophecy, revelation, leadership, political authority