فهرست مطالب

مرتع و آبخیزداری - سال شصت و سوم شماره 4 (زمستان 1389)

نشریه مرتع و آبخیزداری
سال شصت و سوم شماره 4 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • بررسی تغییرات عناصر کانی در درمنه کوهی (Artemisia aucheri) در مراحل مختلف رشد و در طبقات ارتفاعی(بررسی موردی: وردآورد کرج)
    حسین آذرنیوند، یحیی اسماعیل پور، محمدرضا مقدم، احمد صادقی پور صفحه 417
    درمنه کوهی (Artemisia aucheri) یکی از گیاهان شاخص و غالب مراتع نیمه استپی کشور است. در این پژوهش میزان و روند تغییرات سه عنصر کانی (فسفر، پتاسیم و کلسیم) که از مهم ترین عناصر موثر در رشد و شادابی گیاه بوده و همچنین بخش مهمی از نیازهای دام چرا کننده را برآورده می کنند، مورد سنجش قرار گرفت. نمونه برداری ها در منطقه وردآورد کرج در سه مرحله فنولوژیک (رشد، گلدهی (فنولوژیک) و تولید بذر) و در سه طبقه ارتفاعی 2000، 2200 و 2400 متری انجام شد. نمونه ها در آزمایشگاه تجزیه شدند و میزان عناصر یاد شده اندازه گیری و ثبت شد. مقایسه مقادیر با استفاده از روش های آماری انجام شد و نتایج نمایانگر از روند کاهشی و معنی دار تغییرات فسفر و پتاسیم در خلال مراحل رویشی بود. میزان تغییرات فسفر و پتاسیم در ارتباط با ارتفاع روند مشخصی نداشت و معنی دار نبود. تغییرات مشخص و معنی داری نیز در محتوای کلسیم در حالت های گوناگون رویشی و ارتفاعی دیده نشد.
    کلیدواژگان: درمنه کوهی (Artemisia aucheri)، فسفر، پتاسیم، کلسیم، وردآورد کرج
  • معادل واحد دامی و انرژی مورد نیاز روزانه گوسفند نژاد قره گل در مراتع قشلاقی استان خراسان رضوی
    حسین ارزانی، جواد معتمدی (ترکان)، علی نیکخواه، حسین آذرنیوند، مهدی قربانی صفحه 425
    به منظور محاسبه ظرفیت چرایی مرتع بر پایه نیاز های غذایی دام، استفاده از واحد دامی مشترک به جای انواع دام ضرورت دارد. بنابراین یکی از نیازهای پایه در برنامه ریزی و بهره برداری بهینه از مراتع و دستیابی به عملکرد دام در سطح مطلوب، تعیین وزن رده های مختلف دام چرا کننده در هر منطقه و ضریب تبدیل آن (AUE)5 نسبت به واحد دامی کشور6 می باشد. در این تحقیق به منظور تعیین وزن رده های مختلف گوسفند نژاد قره گل در مراتع قشلاقی شمال شرقی استان خراسان رضوی و ضریب تبدیل آن نسبت به واحد دامی کشور، 2 گله که دارای دام غالب از نژاد مورد نظر بودند، انتخاب شدند. در هر گله 60 راس دام شامل؛ 15 راس میش سه ساله، 15 راس میش چهار ساله، 5 راس قوچ سه ساله، 5 راس قوچ چهار ساله، 10 راس بره سه ماهه و 10 راس بره شش ماهه به صورت تصادفی انتخاب و برای توزین علامت گذاری شدند. عمل توزین در دو مرحله در مراتع قشلاقی و آغل (پس از برگشت از قشلاق) انجام شد. میانگین وزن میش های بالغ (سه و چهار ساله) به عنوان وزن گوسفند نژاد قره گل مد نظر قرار گرفت. بر پایه نتایج بدست آمده؛ وزن گوسفند نژاد قره گل؛ 88/0±53/53 کیلوگرم و وزن قوچ و بره نژاد مورد نظر به ترتیب؛ 96/0±53/89 و 17/1±70/30 کیلوگرم تعیین شد. معادل واحد دامی (AUE) میش، قوچ و بره نژاد مورد ارزیابی نسبت به واحد دامی کشور، به ترتیب 05/1، 55/1 و 69/0 محاسبه شد. میزان انرژی سوخت و سازی مورد نیاز روزانه میش، قوچ و بره گوسفند نژاد قره گل بر پایه معادله پیشنهادی ماف (MAFF، 1984)7 در حالت نگهداری و در شرایط چرا در مرتع و با مد نظر قرار دادن ویژگی های فیزیکی مراتع مورد ارزیابی، فواصل آبشخور، پراکنش گیاهان و اعمال ضریب افزایشی 50 درصد، به ترتیب؛ 71/10، 81/15 و 15/9 مگاژول محاسبه شد. مقدار علوفه لازم برای تامین نیاز میش، قوچ و بره گوسفند نژاد قره گل با توجه به کیفیت علوفه مراتع قشلاقی مورد ارزیابی در مرحله رشد کامل برابر؛ 50/1، 21/2 و 28/1 کیلوگرم علوفه خشک برآورد شد.
    کلیدواژگان: مرتع، واحد دامی (AU)، معادل واحد دامی (AUE)، انرژی سوخت وسازی (ME)، نیاز روزانه، گوسفند نژاد قره گل
  • برآورد حجم زمین لغزش ها بر پایه مساحت در مقیاس منطقه ای (بررسی موردی: استان مازندران)
    ابراهیم امیدوار، عطاالله کاویان صفحه 439
    داشتن داده هایی از شمار، تعداد و حجم زمین لغزش ها برای برآورد حساسیت، تعیین خطر زمین لغزش و ارزیابی دراز مدت دامنه ها در اثر فرایند حرکات توده ای مهم است. برآورد حجم زمین لغزش امری دشوار و نیازمند داده هایی از هندسه سطحی و زیر سطحی دامنه گسیخته شده می باشد که امروزه تنها با اتخاذ روابط تجربی ارتباط دهنده حجم زمین لغزش ها به اندازه گیری های هندسی گسیختگی ها بویژه مساحت زمین لغزش، قابل محاسبه می باشد. در این پژوهش در آغاز اطلاعات مربوط به تعداد 442 زمین لغزش در استان مازندران شامل مساحت، حجم و عمق تهیه شد. سپس یک رابطه تجربی برای برآورد حجم ارائه و این رابطه ارزیابی شد. در نهایت روابط همانند در پیشینه پژوهشی برای داده های مشاهده ای زمین لغزش های استان مازندران به کار برده شد و با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که مقادیر حجم برآورد شده توسط رابطه ارائه شده برای استان مازندران همخوانی بسیار خوبی با داده های مشاهده ای (R2=0.823، Pvalue= 0.000) و برخی روابط موجود دارد که نشان دهنده کارایی رابطه ارائه شده می باشد. همچنین روابط تجربی که در مناطق مورد بررسی خود از زمین لغزش های با مساحت بزرگ ایجاد شده اند، برای استفاده در استان مازندران، کارایی بهتری نسبت به روابطی دارند که از زمین لغزش های کوچک بدست آمده اند. با توجه به رابطه ارائه شده میزان عمق میانگین زمین لغزش ها در استان مازندران 81/7 متر برآورد شد که به میزان عمق مشاهده ای 38/7 متر بسیار نزدیک بود.
    کلیدواژگان: زمین لغزش، حجم، مساحت، رابطه تجربی، استان مازندران
  • آت اکولوژی (بوم شناختی) cristatum Agropyron،Stipa turkestanica و Stipa arabica در مراتع استان خراسان شمالی
    محمد جنگجو، فریدون ملتی، علی بزرگمهر، مهدیه توکلی، ریحانه عظیمی صفحه 457
    داده های بدست آمده از بررسی رویشگاه ها و کیفیت علوفه گونه های مرتعی بومی را می توان برای احیاء مراتع تخریب یافته و تعیین مناسب ترین زمان چرای دام مورد استفاده قرار داد. با انجام بازدیدهای صحرایی، رویشگاه های طبیعی سه گونه گیاه گندمی Stipa Stipa turkestanica، arabica و Agropyron cristatumدر مراتع استان خراسان شمالی بررسی شد. محدوده گسترش جغرافیایی هر گونه با منحنی های هم باران و هم دما مقایسه شد. عامل های اصلی خاکشناسی و ارزش های کیفیت علوفه در مراحل رشد رویشی، گل دهی و بذردهی در رویشگاه های منتخب بررسی شد. این گیاهان تا ارتفاع 1410 متر از سطح دریا، محدوده EC 0.96-1.2 میلی موس و شیب های تا بیش از 100% دیده شدند. خاک های رویشگاه ها لومی و فقیر از نظر نیتروژن، فسفر و ماده آلی بودند. گونه، A. cristatum S. turkestanika و S. arabica به ترتیب در محدوده دمایی 8-12، 8 تا 12 و 8 تا بیش از 16 درجه سلسیوس و حد پایین بارندگی 240، 220 و 150 میلی متر در سال حضور داشتند. میزان پروتئین خام هر سه گونه در مراحل رشد رویشی وگل دهی به طور قابل توجهی بالاتر ولی در مرحله بذردهی کمتر از حد بحرانی بود. میزان انرژی سوخت و سازی تنها در مرحله رشد رویشی کمی بالاتر از حد بحرانی بود. بطورکلی، گیاه S. arabica بیشترین پراکنش را در مناطق خشک و گیاه A. cristatum بیشترین درجه خوشخوراکی را در بین سه گونه داشت. برای هر سه گونه فصل مناسب چرای دام زمان گل دهی است؛ اما دامها نیاز دارند که، برای جبران کمبود انرژی سوخت و سازی، از دیگر گیاهان مرتعی نیز چرا کنند.
    کلیدواژگان: گندمیان پایا، ارزش غذایی، سازگاری، اقلیم، اصلاح مرتع
  • شناسایی و جداسازی رخساره های ژئومرفولوژی بخشی از پلایای گاوخونی با استفاده از قابلیت های RS1 و GIS2
    عبدالله سیف، ملیحه محمدی صفحه 471
    منطقه مورد بررسی بخشی از شمال پلایای گاوخونی است. این واحد به دلیل تنوع در جنس، پوشش سطحی زمین و...، به واحدهای کوچکتری به نام رخساره ژئومرفولوژی تقسیم می شود. هدف در این پژوهش شناسایی و جداسازی رخساره های ژئومرفولوژی موجود در منطقه مورد بررسی است. برای دستیابی به این هدف از تصویر کاذب رنگی بدست آمده از ترکیب باندهای قرمز، سبز، آبی و داده های 6 باند انعکاسی سنجنده ماهواره لندست استفاده شد. داده های جانبی شامل نقشه های توپوگرافی 1:50000 و 1:25000، نقشه زمین شناسی 1:250000 و مشاهده میدانی از منطقه موردبررسی است. نرم افزارهای مورد استفاده برای پردازش تصاویر و تهیه لایه های موضوعی و است. در این تحقیق عملیات مربوط به سنجش از دور شامل واردسازی داده ها، تصحیح هندسی، روش های مختلف بارزسازی (ساخت ترکیبات رنگی، بهبود کنتراست، اعمال فیلتر و شاخص) بر روی تصویر ماهواره ای منطقه موردبررسی انجام شد سپس با اعمال روش های مختلف طبقه بندی، روش تفسیر چشمی به عنوان بهترین روش برای جداسازی رخساره های ژئومرفولوژی منطقه انتخاب شد. بر پایه این روش کلید تفسیر تصویر رنگی منطقه مورد بررسی تولید و نقشه ژئومرفولوژی تهیه شد. نتایج به دست آمده در تحقیق نشان می دهد قابلیت سنجش از دور و توانایی لازم برای شناسایی واحدها و تهیه نقشه ژئومرفولوژی را دارا است. با تهیه نقشه ژئومرفولوژی می توان اقدام موثری برای شناخت قابلیت ارضی و مسایل مربوط به مدیریت محیط درمنطقه موردبررسی انجام داد.
    کلیدواژگان: پلایای گاوخونی، نقشه ژئومرفولوژی، رخساره های ژئومرفولوژی، قابلیت RS و GIS
  • مقایسه مدل های رگرسیون لجستیک و نسبت فراوانی در پهنه بندی خطر ریزش سنگ
    عطاالله شیرزادی، کریم سلیمانی، محمود حبیب نژادروشن، کامران چپی صفحه 489
    نوسان های اقلیمی و دخالت های نادرست انسان در طبیعت از عوامل ایجاد انواع حرکت های توده ای هستند. این حرکت ها امکان تولید خطرهای جانی و مالی زیادی را برای انسان فراهم می آورند. بنابراین لازم است که آن ها شناسایی و از لحاظ میزان خطر با روش های مناسب پهنه بندی شوند. هدف از انجام این پژوهش، مقایسه کارایی دو مدل آماری رگرسیون لجستیک و مدل احتمالاتی نسبت فراوانی در تهیه نقشه پهنه بندی خطر ریزش سنگ در گردنه صلوات آباد واقع در شرق شهرستان سنندج می باشد. هشت عامل موثر بر رخداد ریزش سنگ ها شامل درجه شیب، جهت شیب، شکل شیب، ارتفاع از سطح دریا، فاصله از جاده، فاصله از گسل، سنگ شناسی و کاربری اراضی بر روی 34 دامنه حساس و مستعد به ریز ش سنگ به عنوان دامنه های ناپایدار و 34 دامنه به عنوان دامنه های مقاوم به ریز ش سنگ در منطقه مورد پژوهش ارزیابی شدند. روابط میان ریزش سنگ ها و عوامل موثر، توسط مدل آماری رگرسیون لجستیک و مدل احتمالاتی نسبت فراوانی محاسبه شد. نقشه پهنه بندی خطر ریزش سنگ با موقعیت ریزش سنگ ها مقایسه و آزمون شدند. نتایج نشان داد که روش رگرسیون لجستیک با 09/85 درصد گستره آن زیر منحنی ROC در مقایسه با روش نسبت فراوانی با 74/76 درصد، درست بودن پیش بینی بالاتری را در جداسازی و شناسایی مناطق مستعد و حساس به ریز ش سنگ در منطقه مورد بررسی داشت. بنابراین مدل آماری رگرسیون لجستیک کارایی بهتری برای منطقه مورد بررسی دارد.
    کلیدواژگان: ریز ش سنگ، پهنه بندی خطر، رگرسیون لجستیک، نسبت فراوانی، گردنه صلوات آباد، کردستان
  • بررسی و تعیین سهم منابع تولید رسوب با بهره گیری از ردیاب های طبیعی خاک (بررسی موردی حوزه آبخیز ابوالفارس خوزستان)
    سادات فیض نیا، حسن احمدی، محمد معظمی، هدایت فهمی صفحه 503
    برای شناسائی و تعیین سهم و اهمیت منابع رسوب در یک حوضه روش های مختلفی وجود دارد. یکی از موثرترین و با ارزشترین روش ها، انگشت نگاری رسوب یا فن منشایابی با بهره گیری از ردیاب ها می باشد. در این بررسی از روش یاد شده برای تعیین سهم منابع تولید رسوب در حوزه آبخیز ابوالفارس در استان خوزستان استفاده شده است. در مرحله اول از روش های آماری مقایسه میانگین ها و تحلیل تشخیص برای تعیین ردیاب هایی که به بهترین نحو انواع سازندهای زمین شناسی و کاربری های اراضی را از هم جدا می کنند، استفاده شد. از بین 36 ردیاب اندازه گیری شده 10 ردیاب شامل هشت عنصر N، Ni، In، Y، Ge، OC، Mn، Zn و دو ویژگی مغناطیسی XLF وXFD برای سازندهای زمین شناسی و 3 ردیاب شامل دو عنصر Ge و Te و ویژگی مغناطیسی XLF برای کاربری های اراضی انتخاب شد. در مرحله بعد با کمینه کردن مدل ترکیبی چندمتغیره (مجموع مربعات باقی مانده) توسط روش های بهینه سازی، سهم هر منبع رسوب تعیین شد. براین پایه مشخص شد که بخش لهبری از سازند آغاجاری، سازند آغاجاری، رسوبات کواترنر، سازندهای گچساران-میشان، ایلام-سروک و پابده-گورپی به ترتیب با داشتن 3/29، 8/23، 3/19، 3/11، 3/9 و 9/6 درصد بیشترین تا کمترین سهم را در رسوب خروجی حوضه مورد بررسی دارند. همچنین نتایج تحقیق بیانگر این است که کاربری کشاورزی 3/56 درصد و کاربری مرتع 7/43 درصد در رسوب خروجی حوزه نقش دارند. میانگین خطای نسبی پایین (حدود 3) و ضریب کارایی بالای مدل یاد شده (حدود 9/0) و همچنین همخوانی خوب نتایج با مشاهده های صحرایی نشان می دهد که روش منشایابی بهره گیری شده در این بررسی روشی ارزشمند برای تعیین سهم منابع تولید رسوب در حوزه های آبخیز می باشد.
    کلیدواژگان: انگشت نگاری رسوب، منشایابی، ردیاب، تحلیل تشخیص، مدل ترکیبی چندمتغیره، ابوالفارس
  • بررسی اثر کاشت آتریپلکس کانسنس (Atriplex canescens) بر غنا، تنوع گونه ای و خاک (بررسی موردی: منطقه عباس آباد مشهد)
    راضیه محمدی، غلامعلی حشمتی، کمال الدین ناصری، محمدحسین میرشاهی صفحه 515
    اصلاح بوم نظام(اکوسیستم)های مرتعی خشک و نیمه خشک ازراه استفاده از گونه های غیر بومی و سازگار، به بررسی و ارزیابی زیادی نیاز دارد. پیش از کشت این گونه ها در سطح گسترده، بایستی آثار مثبت یا منفی بوم شناختی(اکولوژیک) گونه های غیر بومی بر محیط های زیر کشت مورد بررسی قرار گیرد. این تحقیق با هدف بررسی اثرگذاری های احتمالی کاشت گیاه غیربومی آتریپلکس کانسنس (Atriplex (canescens بر جامعه های طبیعی گیاهی و خاک منطقه عباس آباد در استان خراسان رضوی صورت گرفته است. بدین منظور منطقه آتریپلکس کاری شده و شاهد در مجاورت یکدیگر انتخاب و مورد مقایسه قرار گرفته است. در هر منطقه 5 نوار(ترانسکت) بصورت تصادفی-نظام یافته (سیستماتیک) به طول 50 متر مستقر شد و اندازه گیری ها در قالب نمونه برداری نقطه ای انجام شد. نوار در منطقه آتریپلکس کاری شده به صورت مورب بین ردیف های آترپیلکس کاری شده مستقرشدند. سپس داده های بدست آمده از نمونه برداری دو منطقه آتریپلکس کاری و شاهد با استفاده از آزمون t-test مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج بدست آمده بیانگر این است که هم در مورد غنا و هم در مورد تنوع گونه ای، بین منطقه شاهد و بوته کاری شده تفاوت معنی داری وجود ندارد. ولی از لحاظ کیفی آتریپلکس، موجب جانشینی جمعیت های بومی منطقه شده است به طوری که تنها 50 درصد ازترکیب گونه ای منطقه آتریپلکس کاری شده، همانند منطقه شاهد است. داده های بدست آمده از نمونه برداری خاک دو منطقه نیز با استفاده از تجزیه واریانس و آزمون فیشر5 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج بدست آمده بیانگر آنست که تغییرات اسیدیته و هدایت الکتریکی خاک زیر بوته با اسیدیته و هدایت الکتریکی خاک بین دو بوته آتریپلکس و منطقه شاهد معنی دار بوده است، و آتریپلکس سبب شور شدن و قلیاییت خاک سطحی منطقه شده است.
    کلیدواژگان: آتریپلکس کانسنس، تنوع گونه ای، غنای گونه ای، خاک
  • نظریه پردازی حوزه های آبخیز در جایگاه واحد پایه مدیریت مشارکتی سرزمین (بررسی موردی: شهرستان فیروزکوه، حوزه آبخیز دره فیرده)
    علی اکبر مهرابی، مهدی قربانی، علی گلکاریان، الهام سادات ابریشم صفحه 529
    یک واحد مدیریتی، یک واحد تلفیقی است و زمانی تحقق می یابد که مدیریت را یک امر انسانی و اجتماعی بدانیم. برای اینکه مدیر یک حوزه آبخیز در سامان های عرفی و یا روستاهای منطقه بتواند مدیریت کند، باید عوامل و عناصر مختلف فیزیکی و فنی (خاک- آب-پوشش) را با هم تلفیق نماید. ’بدیهی است که مدیریت آب و خاک یا به عبارت مناسب تر، مدیریت سرزمین، موضوعی با اهمیت و حیاتی است. امروزه تحت تاثیر تحولات اجتماعی و اقتصادی، اداره سرزمین به گونه ای طی مسیر کرده که سیاست های راه بردی مناسبی شکل نگرفته است: به تبع این وضعیت حرکت در جهت تحقق سیاست های راه بردی و همچنین راه کارهای اجرایی در چارچوب مدیریت و بهره برداری نظام دار و منطقی با دشواری روبرو شده است. اگر به کشورمان و سرزمینی را که در بر می گیرد، با دیدی واقع بینانه و آینده نگر نگاه شود، کل سرزمین ایران مجموعه ای از حوزه های آبخیز کوچک و بزرگ است که به لحاظ ساختارهای زمین شناسی (زمین ریخت شناسی (ژئومرفولوژی)، خاک، آب و پوشش گیاهی) درهم تنیده شده اند و فعالیت های انسانی، اجتماعی و اقتصادی نیز در این حوزه ها قرار گرفته اند. حتی شهر بزرگی مانند تهران را حوزه های آبخیز کوچک و بزرگ در جنوب سلسله جبال البرز در بر گرفته اند. برپایه تقسیم بندی های صورت گرفته، کل سرزمین ایران متشکل از 6 حوزه آبخیز کلان است و از تقسیم این شش حوزه صدها حوزه آبخیز کوچک و بزرگ شکل گرفته است.. در این بررسی برای به تصویر کشیدن این بحث و نظریه پردازی آن، حوزه آبخیز دره فیرده به گستره 22526 هکتار در منطقه فیروزکوه در شرق استان تهران که یکی از حوزه های بررسی شده برای اجرای اقدام های مدیریتی و عملیاتی است، در نظر گرفته شده است. در این جا نظریه اصلی آنست که حوزه های آبخیز کوچک می توانند در جایگاه واحد پایه مدیریتی، در یک محل، منطقه تا سطح کلان مورد توجه قرار گیرند. با در نظر گرفتن جنبه های فیزیکی، زیست محیطی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی سرزمین می توان بررسی های، برنامه ریزی ها و اقدام های عملی را در چند سطح پایین، میانی و کلان تعریف کرد. بدین ترتیب می توان یک چارچوب نظام دار، درجهت مدیریت مشارکتی را پایه گذاری کرد. در این چارچوب دو جنبه اساسی شامل الف- شرایط بوم شناختی و زمین ریخت شناسی ب- مسائل اجتماعی– اقتصادی باید تلفیق شوند تا از ترکیب این دو جنبه شکل گیری سیاست راهبردی مدیریت مشارکتی آب و خاک و در نهایت سرزمین امکان پذیر شود. موضوع اصلی این نوشتار طرح یک نظریه در این باره است.
    کلیدواژگان: مدیریت سرزمین، مدیریت مشارکتی، عوامل بوم شناختی، مسائل اجتماعی - اقتصادی و حوزه آبخیز دره فیرده
|
  • Investigation on the Changes of Mineral Elements of Artemisia aucheri at Different Growth Stages and Height Classes (Case Study: Vardavard of Karaj)
    H. Azarnivand, Y. Esmailpour, M. R. Moghaddam, A. Sadeghi Pour Page 417
    Artemisia aucheri is a typical and dominant plant in semi-steppic rangelands of Iran. In this study، the level and trend of changes in three essential minerals (phosphorus، potassium and calcium) were measured. These elements are the most effective factors in plant growth and have an important role in compliance of the animal needs. Sampling was done in three phonological stages (growth، flowering and seed production) and in three height level (2000، 2200، and 2400 m a. s. l.). The samples were analyzed in the laboratory and the amount of the elements was measured. Comparison of the obtained values was performed using statistical methods and the results indicated a significant decreasing trend in phosphorus and potassium content during the vegetative stages. However، amount of phosphorus and potassium changes with altitude showed no clear trend. Meanwhile، specific and significant changes in calcium content in different phonological and height levels were not observed.
    Keywords: Artemisia aucheri, Phosphorus, Potassium, Calcium, Karaj, Vardavard
  • Animal Unit Equivalent (AUE) and Daily Requirement Energy for Gharagol Sheep Grazing on Lowland Rangelands of Khorasan Razavi Province
    H. Arzani, J. Motamedi (Torkan), A. Nikkhah, H. Azarnivand, M. Ghorbani Page 425
    Information on animal requirements for rangeland grazing capacity is essential. Therefore، animal unit equivalent (AUE) of each breed should be determined independently. In this research، live weight of Gharagol sheep based on average live weight of 3 and 4 years old ewes was determined. Then، two herds of Gharagol breed were selected. Within each herd، 15 three year old ewes، 15 four year old ewes، 5 three years old rams، 5 four year old rams، 10 three month old lambs and 10 six month old lambs have been selected. They were weighed two times including; at the time of end of grazing season in lowland and in winter. For determination of dry matter requirement، forage quality was taken in to consideration. According to the results; weight of Gharagol sheep (three and four years old ewe) was 53. 53 ± 0. 88 kg and weight of ram and lamb was 89. 53±0. 96 and 30. 70±1. 17 kg. Therefore، animal unit equivalent (AUE) for ewe، ram and lamb were 1. 05، 1. 55 and 0. 69 respectively. According to MAFF equation (1984); daily metabolism energy requirement for maintenance condition of ewe، ram and lamb Gharagol sheep by considering condition of rangelands and distances from watering points and plant density was calculated 10. 71، 15. 81 and 9. 15 Mj (including that multiplied by 1. 5). Dry matter requirement based on forage quality for ewe، ram and lamb Gharagol sheep were calculated 1. 50، 2. 26 and 1. 02 kg، respectively.
    Keywords: Range, Animal unit (AU), Animal unit requirement (AUE), Metabolism energy, Daily requirement, Gharaghol breed sheep
  • Landslide Volume Estimation Based on Landslide Area in a Regional Scale (Case Study: Mazandaran Province)
    E. Omidvar, A. Kavian Page 439
    Knowing the number، area، and volume of landslides is important in order to determine landslide susceptibility and hazard to evaluate the long term evolution of landscapes dominated by mass wasting processes. Determining the volume of a landslide is a more difficult task that requires information on the surface and sub-surface geometry of the slope failure that، at present، can be achieved only by adopting empirical relationships to link the volume of individual landslides to geometrical measurements of the failures، chiefly landslide area. In this research، at first، the data of 442 landslides in Mazandaran province including area، volume and depth was provided. Then a new empirical relationship was calculated for prediction of landslide volume and this relationship was evaluated. Subsequently similar relationships in literature review were applied for the landslide observation data of Mazandaran province and were compared together. Results show that calculated volume values by new empirical relationship is in agreement with observed data (R2=0. 823، Pvalue= 0. 000) and some relationships which revealed applicability of presented relationship. Also for Mazandaran landslides، the relationships which were presented for large landslides in their study areas were more applicable than those presented for small landslides in their study areas. Regarding new relationship، the mean of landslide depth was determined 7. 81 m that was close to mean of observed depth (7. 38 m).
    Keywords: Landslide, Volume, Area, Empirical relationship, Mazandaran province
  • Autecology of Agropyron cristatum, Stipa turkestanika and Stipa arabica in the rangelands of Northern Khorasan Province
    M. Jankju, F. Mellati, A. Bozorgmehr, M. Tavakoli, R. Azimi Page 457
    Results on evaluating habitats and forage quality of native range plants can be used for restoration of degraded rangelands and for determining proper time of livestock grazing. By doing field visits, natural habitats of three perennial grasses, Agropyron cristatum, Stipa arabica, and Stipa turkestanika were investigated in the rangelands of Northern Khorasan Province (NKP). Geographical distribution of each species was compared with the isoheights of average annual rainfall and temperature. Main soil factors were studied in the selected habitats. Forage quality values were compared at the vegetative, flowering and seed ripening stages. The three grasses were found up to 1410 m.a.s.l, soil EC 0.96-1.2 mmohs, and slope degrees 0- >100%. Soil texture was loamy, with low salinity and weak alkaline condition, which contained low nitrogen, phosphorus and organic carbon. A. cristatum, S. turkestanika and S. arabica were respectively growing within the 8-12, <12, and 8 ºC; and their minimum rainfall was correspondingly limited by 240, 220 and 150 mm/yr. For the all species, crude protein was significantly higher than the critical level, during vegetative and flowering stage, whereas it reduced to the lower level during seeding stage. Metabolic energy was higher than critical stage, only during the vegetative growth. In conclusion, S. arabica had the highest tolerant to drought, A. cristatum had the highest palatability, as compared with the other two grasses. The proper time for grazing of all species is the flowering stage. However livestock also need to graze from other forage species, in order to compensate the deficiency of metabolic energy in their diet.
    Keywords: Perennial grasses, Nutritive values, Adaptation, Climate, Range improvement
  • Geomorphic map, Geomorphic facies, Gavkhouni playa, GIS and RS capabilities
    A. Seif, M. Mohamadi Page 471
    طThe study area is part of the north Gavkhouni Hole. This area is divided into smaller units named geomorphic facies because of variation in material، land cover، etc. The purpose of this study is to identify and separate the geomorphic facies of the study area. To achieve this goal، false color images obtained from the composite bands of red، green، and blue، six reflective bands of ETM sensor of Landsat 7، topographic maps 1:50000 and 1:25000، geological map 1:250000 and field observations were used. ArcGIS 9. 2 and ENVI 4. 4 were also used to process images and prepare thematic layers. In this research، operations related to remote sensing، including inserting of data، geometric correction and different methods of detection (making color combinations، enhancement of image، filtering and NDVI) were performed on satellite image of the study area. Then، the geomorphic facies were classified applying different methods. Visual interpretation method was selected as the best method for separating of the facies. In this method interpretation key was produced based on false color image (RGB: 741)، then geomorphic map of study area was prepared. The results indicate the ability of RS and GIS techniques to identify units and produce geomorphic map. The map helps us to evaluate land suitability and environmental management of the study area.
    Keywords: Geomorphic map, Geomorphic facies, Gavkhouni playa, GIS, RS capabilities
  • Comparison of Logistic Regression and Frequency Ratio Models in Rockfall Hazard Zonation
    A. Shirzadi, K. Solaimani, M. Habibnejad Roshan, K. Chapi Page 489
    Climatic factors and human activities can cause mass movements. Due to the risk of these movements to human communities، one has to control them. In order to control mass movements، different aspects of the movements should be studied in detail. The aim of this research is to evaluate the efficiency of a statistical model - logistic regression - and a probabilistic model - frequency ratio - in rockfall hazard mapping in the Salavatabad saddle in eastern Sanandaj، Iran. The study of 34 sensitive slopes and 34 stable slopes in the study area using field works، local interviews and the literature review showed that 8 factors including slope gradient، slope aspect، slope curvature، elevation above the sea، and distance from road، distance from faults، lithology and landuse are the most effective factors for occurring rockfalls. The relationships of rockfall and these 8 factors were studied by the logistic regression model and the probabilistic frequency ratio model and the generated rockfall susceptibility maps were compared. The results showed that both models work reasonably well for rockfall hazard studies; however، the logistic regression model has an accuracy of 85. 09 percent of the Area under ROC Curve (AUC) in prediction of sensitive areas compared to the accuracy of 76. 74 percent by the probabilistic frequency ratio model. Therefore، the logistic regression model can be used for rockfall hazard studies in the study area.
    Keywords: Rockfall, Hazard mapping, Logistic regression, Frequency ratio, The Salavatabad saddle, Kurdistan
  • Fingerprinting Fluvial Fine Sediment Sources Using Natural Soil Tracers (Case Study: Abolfares Watershed, Khuzestan Province)
    S. Feiznia, H. Ahmadi, M. Moazzami, H. Fahmi Page 503
    Determination of relative contributions of potential sediment sources is an important step in the development of management strategies in order to combat soil erosion. Many studies have attempted to quantify the sources of suspended sediment transported in river systems. A quantitative composite fingerprinting technique، incorporating both statistically multicomponent signatures and a multivariate sediment-mixing model، has been employed to determine the suspended sediment sources. This is done by comparing a selection of tracer properties of sediment، with the corresponding properties of the source materials within the catchment. In this study، the method has been applied at Abolfares Watershed، Khouzestan province. From 36 tracers، 10 tracers selected for distinct geology formations and 3 for landuse by statistical methods such as multivariate discriminate analysis and test of means comparison. Then، portion of each source was determined by mixed models. The results have shown that Lahbari member of Aghajari formation، Aghajari، Quaternary، Gachsaran-Mishan، Ilam-Sarvak، and Pabdeh-Gourpi formations produces 29. 3، 23. 8، 19. 3، 11. 3، 9. 3 and 6. 9 percent of the watershed sediment yield، respectively. Also، agriculture and rangelands produces 56. 3 and 43. 7 percent of sediment، respectively. Low relative error، high model efficiency coefficient and field observations confirm the results. The fingerprinting approach to source ascription is appeared as providing valuable information regarding suspended sediment sources in the study catchments.
    Keywords: Quantitative composite fingerprinting, Tracer, Discriminate analysis, Multivariate mixed model, Abolfares Watershed
  • Atriplex canescense Planting Effects on Species Diversity, Richness and Soil Characteristics (Case Study: Abbas Abad Area, Mashhad)
    R. Mohammadi, Gh. Heshmati, K. Naseri, M. H. Mirshahi Page 515
    Rangeland’s ecosystems improvement through adapted exotic plants، in arid and semi-arid regions، needs deeply studies and investigations. Ecological positive or negative effects of exotic species must be studied before planting them in broad scale. This study was done for surveying probably effects of Atriplex canescens plantation on natural plant communities and soil of Abbas Abad area in Khorasan Razavi province. For this purpose، Atriplex species were planted and control areas were selected to be compared. In each area، five 50 meters randomized-systematic transects were placed. Measurements were done through point sampling method. Transects settled diagonal between Atriplex rows. Sampling data gained from Atriplex and control areas، then compared with t-test. Results shows there is no significant difference between Atriplex and control area both in species richness and diversity. But from qualitative view، Atriplex causes plant species to substitution so there is only 50 percent similarity between two areas. Soil samples data also compared through ANOVA and Fisher’s test. Results show significant difference in pH and EC between under the Atriplex shrubs soil، between shrubs row and control area. Atriplex caused soil to be more salty and alkaline.
    Keywords: Atriplex canescens, Species diversity, species richness, soil
  • Theory Construction of Watershed as a Unit of Participatory Land Management (Case Study: Dareh Firdeh Watershed, Firouzkouh)
    A. A. Mehrabi, M. Ghorbani, A. Golkarian, E. S. Abrisham Page 529
    One management unit is a fabrication and comes true when we consider it as a sociologic factor. For managing a watershed or conventional area، a manager should combine different physical and technical factors (soil- water-vegetation). Water and vegetation management or land management rather، has passed its path in such a way that suitable politics have not formed and for this reason moving toward realization of strategic and practical politics in the logical and systematic management and beneficiary framework has faced many problems. If we watch our country and its surrounding lands with realistic and attentive approach، we will see that this country encompasses many great and small basins which are twisted because of geomorphologic، sociologic and economic structures. Even big cities like Tehran are surrounded by great or small basin of the Alborz Mountains. According to given classifications، the whole area of Iran consists of six great basins، from which many other great and small watersheds would form. For making clear this subject in this study and its theory، Dareh Firdeh Watershed with an area of 22526 ha in Firouzkouh region located in the eastern part of Tehran province was investigated for implementation of practical and management activities. In this situation، the main idea is that، small watersheds in the management foundation could be considered from local، regional aspect to macro levels. From considering physical، environmental، social، cultural and economic aspects of region، investigations، practical activities from low، moderate to macro levels could be done. Therefore، a systematic framework for communicational management should form. In such framework two important aspects including A) geomorphologic and environmental B) socio-economic conditions should be combined، till from this combination، we can extract strategic politics in water، soil and finally land. The main idea of this paper is theoretical view to this subject.
    Keywords: Land management, Communicational management, Environmental factors, Socio, economic factors, Dareh Firdeh Watershed