فهرست مطالب

War and Public Health - Volume:4 Issue: 16, 2012

Iranian Journal of War and Public Health
Volume:4 Issue: 16, 2012

  • تاریخ انتشار: 1391/07/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا سروش، زهره گنج پرور، مهدی معصومی، بتول موسوی صفحات 1-7
    مقدمه
    استقلال در انجام فعالیت های معمول و پیچیده روزمره زندگی نقش مهمی در فرد مبتلا به معلولیت در بازگشت به زندگی نرمال دارد. هدف از انجام این مطالعه تعیین سطح فعالیت های پیچیده روزمره زندگی (Instrumental Activity of Daily Living) IADL در جانبازان با قطع هر دواندام تحتانی بود.
    مواد و روش ها
    335 نفر از 578 نفر از افرادی که در طول جنگ عراق علیه ایران دچار قطع هر دو اندام تحتانی شده بودند در این مطالعه شرکت کردند. جهت تعیین وابستگی جانبازان در فعالیت های پیچیده روزمره زندگی از پرسش نامه IADL –Lawton and Brody استفاده شد. جهت تعیین ارتباط معنی داری بین متغیر ها و سطح IADL از آزمون کای اسکوئر استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد مورد مطالعه 6.33±42.05 بود. اکثر جانبازان (97.6%) 327 مرد و متاهل بودند. در بررسی سطح فعالیت های پیچیده زندگی(IADL) بیشترین نیاز به کمک جانبازان دوبل اندام تحتانی مربوط به انجام کار در منزل 306 نفر (91.3%) و تهیه کردن غذا 253 نفر (75.6%) و کمترین نیاز به کمک مربوط به استفاده از تلفن 14نفر (4.2%) بود. سن، سطح تحصیلات، وضعیت اشتغال، آسیب های همراه، درد فانتوم، شدت درد و مدت درد فانتوم جانبازان ارتباط معنی داری (P≤0.05) با سطح فعالیت های پیچیده روزمره زندگی داشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    جانبازان با قطع هر دو اندام تحتانی در انجام برخی از فعالیت های مربوط به IADL مستقل و در برخی نیازمند کمک بودند. برنامه های توانبخشی می تواند به ارتقاء و استقلال عملکرد جانبازان قطع هر دو اندام تحتانی در انجام فعالیت های پیچیده روزمره زندگی کمک کند.
    کلیدواژگان: جانباز، قطع عضو اندام تحتانی، فعالیت های پیچیده روزانه زندگی IADL
  • مهسا سعادتی، سقراط فقیه زاده، سهراب هاشمی فشارکی، مرضیه قراخانی صفحات 8-12
    مقدمه
    صرع یک اختلال عصبی مزمن است که مشخصه آن حملات تشنجی است و بیش از 40 میلیون نفر در جهان به آن مبتلا می باشند. آسیب های ناشی از ضربه مغزی، یکی از دلایل ابتلا به صرع است. برخی از جانبازان عزیز کشورمان در طول جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، با ضربه سر مواجه و پس از آن به صرع مبتلا شده اند.
    هدف
    بررسی تعداد دیسشارژهای الکتریکی میان جانبازان و سایر بیماران مبتلا به صرع و عوامل موثر بر آن.
    مواد و روش ها
    داده های استفاده شده در این مطالعه اطلاعات 62 بیمار مرد مبتلا به صرع ارجاع شده به مرکز تحقیقات علوم اعصاب شفا جهت انجام V-EEGاز سال 1386 تا سال 1390 می باشد. علت مراجعه این بیماران تشخیص نوع صرع، تشخیص اپی لپتیک یا غیر اپی لپتیک بودن حملات و یا ارزیابی های قبل از جراحی بوده است.
    یافته ها
    به منظور تحلیل داده ها از رگرسیون پواسن استفاده شد. نتایج نشان داد که در مدل برازش یافته، کلیه متغیرهای کمکی در نظر گرفته شده در مدل؛ وضعیت جانبازی، مدت زمان ابتلا به بیماری، نوع صرع و رخداد تشنج دارای اثر معنی دار بر روی تعداد IEDها بوده است (p<0.01).
    بحث و نتیجه گیری
    برای جانبازان تعداد IEDها، 1.7 برابر غیر جانبازان می باشد.
    کلیدواژگان: صرع، تعداد دیسشارژهای الکتریکی، جانباز، رگرسیون پواسن
  • مهدی صابری، مینا خدایی، احمد ابراهیمی عطری، سیدعلی امبر هاشمی جواهری صفحات 13-20
    مقدمه
    هر گونه معلولیت و بویژه ضایعه نخاعی علاوه بر اینکه سطحی از عملکرد حسی و حرکتی را از دست می دهد، عوارض جدی دیگری را در سایر بخش های بدن برجای می گذارد. ستون فقرات بشدت تحت تاثیر معلولیت و بویژه بی تحرکی، وضعیت بدنی غلط و از دست دادن سطوحی از آمادگی جسمانی است.
    هدف
    هدف از تحقیق حاضر، بررسی و مقایسه راستای ستون فقرات جانبازان ضایعه نخاعی ورزشکار در گروه های مختلف ورزشی(تیروکمان، ویلچررانی، شنا، بسکتبال با ویلچر) و یک گروه غیر ورزشکار می باشد.
    مواد و روش ها
    بدین منظور، مطالعه حاضر بر روی 60 نفر از جانبازان ضایعه نخاعی در قالب 48 جانباز ضایعه نخاعی ورزشکار(12 ورزشکار در رشته بسکتبال با ویلچر، 12 ورزشکار در رشته تیرو کمان، 12 ورزشکار در رشته ویلچررانی، 12 ورزشکار در رشته شنا) و 12جانباز غیر ورزشکار انجام شد. ناهنجاری های ستون فقرات شامل لوردوزیس، کایفوزیس و اسکولیوزیس با استفاده از دستگاه اسپاینال ماوس مورد ارزیابی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی استفاده شد و در آزمون فرض های تحقیق از روش های آمار استنباطی مانند آنالیز واریانس ANOVA، و آزمون تعقیبی بن فرونی استفاده شده است.
    نتیجه
    بین راستای ستون فقرات(لوردوزیس) آزمودنی ها دررشته های تیروکمان، ویلچررانی، شنا، بسکتبال با ویلچر و یک گروه غیر ورزشکار تفاوت معنادار وجود ندارد(05/0< p). ولی در میزان کایفوزیس و اسکولیوزیس این تفاوت معنادار می باشد(05/0 p<).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه با نتایج این تحقیق، رشته ورزشی شنا برای معلولین ضایعه نخاعی در کاهش ناهنجاری های ستون فقرات و به طور کل برای سلامت این افراد مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: لوردوزیس، کایفوزیس، اسکولیوزیس، جانبازان، ضایعه نخاعd
  • مسعود واحدی، فخرالدین فیضی، عباس عبادی، حسین کچویی صفحه 21
    اهداف
    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر دو روش آموزشی بر ارتقای میزان آگاهی، نگرش و عملکرد مراقبین آسیب نخاعی از سندروم اتونومیک دیس رفلکسی در جانبازان نخاعی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی 73 پرستار زن و مرد که به روش مبنی بر هدف انتخاب و آگاهی، نگرش و عملکرد مراقبین با پرسشنامه محقق ساخته پس از کسب روایی و پایایی (6/ 0r=) سنجیده شد که شامل سوالات دموگرافیک و سوالات مربوط به آگاهی، نگرش و عملکرد از اتونومیک دیس رفلکسی بود. بعد از اجرای دو روش آموزش حضوری (سخنرانی) و غیر حضوری (کتابچه-یادآوری r eminder) مجددا KAP مراقبین از اتونومیک دیس رفلکسی با همان پرسشنامه مورد ارزیابی و پاسخ سوالات دو گروه با هم مقایسه و یافته ها با برنامه آماری (SPSS 11) و آمار توصیفی، آزمون tمستقل و t زوجی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سابقه کاری پرستاری در گروه غیر حضوری6/8 ± 11 و در گروه حضوری 8 ± 15 سال و میانگین سابقه کار با بیماران آسیب نخاعی در گروه غیر حضوری 6/3 ± 8/6 و در گروه حضوری 5/5 ± 4 /7 سال و میانگین نمرات آگاهی واحدهای پژوهشی در هر دو گروه قبل از مداخله ضعیف و بعد از مداخله در هر دو گروه خوب و میانگین نمرات نگرش و عملکرد واحدهای پژوهشی در هر دو گروه قبل از مداخله در حد متوسط و بعد از مداخله در هر دو گروه در حد خوب می باشد. تفاوت معنی داری بین نمرات آگاهی، نگرش عملکرد در روش حضوری و غیر حضوری وجود ندارد(001/0>p).
    نتیجه گیری
    روش حضوری و غیر حضوری سبب ارتقاء KAP پرستاران از اتونومیک دیس رفلکسی شده و هر دو روش آموزشی تاثیر یکسانی در KAP مراقبین دارد. کلید واژه ها: آگاهی، نگرش، عملکرد، اتونومیک دیس رفلکسی
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، اتونومیک دیس رفلکسی
  • نرگس رحمانی، کلثوم اکبر نتاج، حسین علیپور صفحات 29-34
    مقدمه
    خانواده مهم ترین نهاد اجتماعی در جوامع انسانی بوده و از نظر تکوین شخصیت و پرورش آن در فرزندان و همچنین از نظر سازگاری بعدی فرد با جامعه دارای آثار وسیعی می باشد.
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور بررسی مقایسه ای عزت نفس و افسردگی در فرزندان جانبازان و غیر جانباز مدارس راهنمایی شاهد شهرستان ساری90-1389 انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به صورت توصیفی انجام گرفت. پرسشنامه توسط200 فرزند جانباز و غیر جانباز مدارس راهنمایی شاهد شهرستان ساری که مشخصات واحدهای پژوهش را دارا بودند از طریق نمونه گیری سرشماری (100 فرزند جانباز و 100 فرزند غیر جانباز) تکمیل گردید. به منظور بررسی عزت نفس پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت و جهت بررسی افسردگی پرسشنامه افسردگی بک بکار گرفته شد. داده ها پس از جمع آوری از طریق نرم افزار اس پی اس اس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده این پژوهش نشان می دهد که عزت نفس دختران و پسران جانباز و غیر جانباز با 05/0P< با هم متفاوتند. میانگین و انحراف معیار شاخصهای مربوط به عزت نفس در واحدهای مورد پژوهش نشان می دهد که عزت نفس واحدهای مورد پژوهش در گروه جانبازان با میانگین و انحراف معیار(39/6)76/29و غیر جانبازان با میانگین و انحراف معیار(82/4)05/28 تفاوت معنی داری دارد و این بدان معنی است که عزت نفس فرزندان جانباز نسبت به غیر جانبازان بیشتر است. همچنین نتایج نشان می دهد که افسردگی واحدهای مورد پژوهش در گروه جانبازان با میانگین و انحراف معیار(54/9)38/14با گروه غیر جانبازان با میانگین و انحراف معیار(20/6)91/11تفاوت معنی داری ندارد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان می دهد فرزندان جانباز نسبت به فرزندان غیر جانباز عزت نفس بالاتری دارند و از نظر علائم افسردگی تفاوت معنی داری بین دو گروه وجود ندارد.
    کلیدواژگان: عزت نفس، افسردگی، جانباز
  • بتول ماندنی، حمیدرضا رستمی، محمدصادق حسینی صفحات 35-42
    مقدمه
    اختلال استرس پس از سانحه یک اختلال روانپزشکی شایع در سربازان جنگ و جانبازان می باشد. این جانبازان بدلیل مواجهه با وقایع و حوادث استرس زا در دوران جنگ، با مشکلات جسمی و روانی زیادی روبرو می شوند و این امر می تواند بطور جدی کیفیت زندگی جانباز را تحت تاثیر قرار دهد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه کیفیت زندگی در جانبازان بستری و سرپایی با تشخیص اختلال استرس پس از سانحه می باشد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی مقایسه ای است. 68 جانباز بستری و سرپایی مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه در شهرستان اهواز، توسط پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی مرتبط با سلامت(SF36) مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    بررسی های به عمل آمده نشان داد که کمترین نمرات جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه در زیر مقیاسهای ایفای نقش جسمی، ایفای نقش هیجانی و عملکرد اجتماعی بوده و بیشترین نمرات مربوط به زیر مقیاس عملکرد جسمانی بوده است. همچنین مشخص شد که بین جانبازان بستری و سرپایی مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه در زیر مقیاسهای کیفیت زندگی اختلاف معنادار آماری وجود ندارد. در بررسی ارتباط نمره کیفیت زندگی و مدت بستری در جانبازان بستری مشخص شد که بین میانگین نمره کل کیفیت زندگی و همچنین نمره مقیاس سلامت روانی با مدت بستری در این جانبازان ارتباط معنادار آماری وجود دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    اختلال استرس پس از سانحه می تواند کیفیت زندگی جانبازان را بخصوص در حیطه های ایفای نقش جسمی و هیجانی و عملکرد اجتماعی تحت تاثیر قرار دهد. بین جانبازان بستری و سرپایی به لحاظ نمرات کیفیت زندگی اختلاف معناداری وجود نداشت اما مدت بستری تاثیر معناداری بر کیفیت زندگی جانبازان بستری داشت. کلید واژه: کیفیت زندگی، جانبازان، اختلال استرس پس از سانحه
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، جانبازان، اختلال استرس پس از سانحه
  • غلامرضا امینیان، محبوبه فرهودی، زهرا صفایی پور، عباس فرجاد پزشک صفحات 43-48
    زمینه
    عارضه صافی کف پا می تواند باعث عوارض و یا درد در مفاصل فوقانی تر و همچنین بر هم خوردن توزیع فشار کف پا در بیماران گردد. کفی دارای حمایت قوس طولی یکی از روش های درمانی رایج جهت کاهش عوارض ناشی از این ناهنجاری می باشد که ممکن است با بهبود قوس طولی کف پا به توزیع طبیعی تر فشارهای کف پا یی کمک نماید.
    هدف
    هدف از انجام این مطالعه بررسی توزیع فشارهای کف پایی در افراد مبتلا به صافی کف پای قابل انعطاف و تاثیر ارتزهای دارای حمایت قوس طولی بر توزیع فشار کف پایی بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع شبه تجربی بوده و جامعه در دسترس شامل 12 پسر مبتلا به صافی قابل انعطاف کف پا دو طرفه با محدوده سنی بین 18 تا 28 سال بودند که برای اندازه گیری فشار کف پا ازکفی اندازه گیری فشار کف پا با نام تجاری پداراستفاده گردید، سخت افزار این سیستم شامل 5 سایز مختلف کفی متشکل از 99 سنسور می باشد. آزمون در هر مرحله با 3 دور پیمودن مسیر مستقیم 9 متری و با سرعت معمولی در فرکانس 50 هرتز در دو مرحله راه رفتن با کفش و راه رفتن با کفی پیش ساخته با قوس طولی داخلی انجام پذیرفت.
    نتیجه
    استفاده از کفی سبب کاهش معنادار فشار در ناحیه داخلی پاشنه و افزایش معنادار فشار در ناحیه میانی پا نسبت به کفش شد. حداکثر نیرو با استفاده از کفی در ناحیه پاشنه کاهش یافته و در ناحیه میانی داخلی پا افزایش یافت. همچنین سطح تماس در ناحیه میانی-داخلی پا با استفاده از کفی طبی در مقایسه با کفش به طور چشمگیری افزایش پیدا کرد.
    بحث: نتایج این مطالعه نشان دهنده آن است که کفی سبب انتقال فشار از سایر نواحی مجاور شامل پاشنه و جلوی پا به ناحیه میانی پا می گردد که با نتایج سایر مطالعات سازگار است و کاهش فشار معنادار در ناحیه پاشنه با استفاده از ارتز آنرا تایید می نماید که ممکن است نشاندهنده عملکرد کفی در جبران عمل از دست رفته قوس طولی در این دفورمیتی باشد.
    کلیدواژگان: کف پای صاف قابل انعطاف، کفی دارای قوس طولی داخلی، توزیع فشار کف پایی
  • پگاه رحمانی، حسین شاهرخی، حسن دانشمندی صفحات 49-56
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی درد و قدرت شانه و ارتباط بین آنها در جانبازان مرد و زن ورزشکار در مقایسه با جانبازان غیر-ورزشکار است.
    مواد و روش ها
    نمومه آماری این پژوهش شامل 40 ورزشکار جانباز ویلچری باشگاهی (20 مرد، 20 زن) و 40 جانباز ویلچری غیر-ورزشکار(20 مرد، 20 زن) بود که به صورت هدفمند انتخاب شدند. اطلاعات دموگرافیکی، ورزشی و سوابق معلولیت و پزشکی آزمودنی ها از طریق پرسشنامه، مصاحبه و مراجعه به پرونده پزشکی جمع آوری شد. سپس درد شانه با شاخص WUSPI (0.99r=) و قدرت عضلات اندام فوقانی (چرخش دهنده های داخلی و خارجی، اداکتورها، ابداکتورها، فلکسورها و اکستنسورها) با دینامومتر دستی اندازه گیری شد. از آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد)، ضریب همبستگی پیرسون و t مستقل در سطح معنی داری (0.05≥p) برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد 80 درصد مردان بعد از ویلچری شدن و 70 درصد در حال حاضر درد شانه داشتند. در حالیکه 90 درصد زنان بعد از ویلچری شدن و 77 درصد در حال حاضر درد شانه داشتند. ارتباط معنی داری بین درد با سطح فعالیت روزانه، سال های استفاده از ویلچر و میزان فعالیت های ورزشی در ورزشکاران مرد و و ارتباط معنی داری بین درد با سطح فعالیت روزانه و سال های استفاده از ویلچر در ورزشکاران زن وجود داشت (0.05≥p). همچنین یافته های این پژوهش نشان داد ارتباط معنی داری بین قدرت چرخش دهنده های داخلی و خارجی، اکستنسورها و ابداکتورها با میزان درد در مردان و ارتباط معنی داری بین قدرت چرخش دهنده-های داخلی و خارجی، اداکتورها، ابداکتورها و اکستنسورها با میزان درد در زنان مشاهده شد (0.05≥p). همچنین تفاوت معنی داری بین قدرت چرخش دهنده های داخلی و خارجی، اداکتورها، ابداکتورها، فلکسورها و اکستنسورها بین دو گروه مردان و زنان گزارش شد (0.05≥p).
    نتیجه گیری
    در نهایت با توجه به یافته های پژوهش حاضر می توان به این نتیجه رسید که میزان درد شانه در ورزشکاران در هر دو گروه مردان و زنان کمتر از غیرورزشکاران و قدرت در ورزشکاران بیشتر از غیرورزشکاران است، بنابراین شرکت در فعالیت های بدنی می تواند باعث کاهش میزان درد در استفاده کنندگان ویلچری شود.
    کلیدواژگان: درد شانه، قدرت شانه، ورزشکاران ویلچری، جانباز
|
  • Mohammad Reza Soroush, Zohreh Ganjparvar, Mehdi Masoumi, Batool Mousavi Pages 1-7
    Objective (s): Independency in life activities has an important role in individuals with disability to bring them back to normal life. The objective of this study was to determine Instrumental Activity of daily Living in survivors of the Iran-Iraq war with bilateral lower limb amputation.
    Methods
    A cross-sectional study was performed to assess the level of Instrumental Activity of daily Living (IADL) - Lawton and Brody IADL scale questionnaire- in Iran-Iraq war related bilateral lower limb amputees (n=335). The Chi-square test was employed as statistical methods. Data were analyzed using SPSS software.
    Results
    The average age of the patients was 42. 05 (SD=6. 33). The majority of the cases %97. 6 (n=327) were male and married. The most dependency in IADL were housekeeping (91. 3%)، food preparation. And the least was ability to use telephone (4. 2 %). Age، level of education، employment status، co morbidity، phantom pain and its severity and duration was significantly (P≤0. 05) associated with Instrumental Activity of daily Living scale.
    Conclusion
    This study showed that war related bilateral lower limb amputees were dependent in some IADL scales، especially housekeeping and food preparation. Rehabilitation programs might help the amputees to be more independent in their normal life activity.
    Keywords: Bilateral lower limb amputation, IADL, war, Iran
  • Mahsa Saadati, Dr Soghrat Faghihzadeh Sohrab Hashemi Fesharaki Marzieh Gharakhani Pages 8-12
    Introduction
    Epilepsy is a common chronic neurological disorder that affecting more than 40 million people worldwide. One of the reasons the disease caused by traumatic head injuries. Some of our nation''s veterans during the Iraqi imposed war against Iran، dealing with head trauma after being diagnosed with epilepsy.
    Purpose
    IED of the veterans and other patients with epilepsy and the factors affecting the IED.
    Material And Methods
    Data recorded from male patients with epilepsy referred to Shafa Neuroscience Center between 2007 and 2011. The reason for referring patients is diagnosis of epilepsy and evaluation before surgery. All patients participating in this study have been under the V-EEG.
    Result
    Poisson regression was used to analyze data. The results indicate that all included covariates، veterans status، seizure type، seizure occurrence and duration of epilepsy، had significant effect on IED (P<0. 01). Discussion and
    Conclusion
    Number of IEDs for veterans is approximately 1. 7 times IEDs of other patient.
    Keywords: Epilepsy, IED, Veterans, Poisson Regression
  • Mahdi Saberi, Mina Khodaei, Ahmad Ebrahimi Etri, Seyed Ali Akbar Hashemi Javaheri Pages 13-20
    Introduction
    any disability، especially spinal cord injury on the surface of the sensory and motor function، other serious complications in other parts of the body، leaving behind. Strongly affected by disability and inactivity، particularly the spine، loss of body condition and level of fitness is wrong.
    Objective
    The purpose of this study، Survey and Comparison of line of the spine veterans spinal cord injured athletes in The various sports groups (Archery، wheelchairrany، swimming،، wheelchair basketball) And is a non-athlete.
    Methods
    Therefore، this study on 60 veterans in 48 veteran spinal cord injury spinal cord injury athletes (12 athletes Archery، 12 athletes wheelchairrany، 12 athletes swimming، 12 athletes، wheelchair basketball) Were veterans and 12 non-athletes. Spinal abnormalities include lordosis، kayphosis and scoliosis Was evaluated using the mouse spinal. For data analysis، descriptive statistics were used to test the assumptions in the study of inferential statistical methods such as analysis of variance ANOVA، post hoc test was used Froony bin.
    Results
    The line of the spine (lordosis) subjects and Strings Archery، weelchairrany، swimming، wheelchair basketball and a non-athlete with no significant difference (0. 05
    Keywords: lordosis, kayphosis, scoliosis, veterans, spinal cord injury
  • Masoud Vahedi, Fakhruddin Feyzi, Abbas Ebadi, Hussein Kachoei Page 21
    Aims
    To evaluating of the two methods on nurse''s KAP about autonomic dysreflexia in Spinal Cord Injured (SCI) people
    Methods
    In the quasi-experimental study 73 nurses were selected based on purposive sampling and randomly assigned presence (lecture) or non- presence (booklet and reminder) training group. Data were collected before and after intervention via a researcher-made questionnaire considering KAP dimensions after obtaining acceptable validity and reliability (r=0. 6). Data were analyzed using SPSS software version 11 and more comparisons were done using independent T and paired T test.
    Results
    Mean years of nursing were 11 ± 8. 6 and 15 ± 8 and mean SCI caring years was 6. 8 ± 3. 6 and 7. 4 ± 5. 5 in non- presence and presence methods respectively. Despite «low» score in Knowledge and «weak» score in attitude and performance dimensions، their KAP significantly improved to «good» level in both groups. No significant difference was found in nurse''s KAP comparing the two methods.
    Conclusion
    The non- presence (booklet and reminder) method showed that it’s as effective as lecture method in promoting nurse''s KAP score. Evaluating the two methods is recommended in large sample size and in various nursing fields. Key words: Autonomic Dysreflexia، KAP، Knowledge، Attitude، Performance،
    Keywords: Autonomic Dysreflexia, KAP, Knowledge, Attitude, Performance
  • Narges Rahmani, Kolsom Akbar Nataj, Hossein Alipour Pages 29-34
    Introduction
    family is the most important social institution in human societies and it has the main role of character development and children nurturing.
    Purpose
    the aim of this research is comparative assessment of self esteem and depression in war handicappeds and non war handicappeds children at shahed guidance school in sari city 1389-90. Methods and tools: present research is a descriptive study. Questionnaire completed by 200 war handicappeds and non war handicappeds children that had sampels profile. Sampling has been done census and randomly. Self Esteem assessed by cooper smith self esteem Questionnaire and Depression assessed by Beck Depression Inventory. Data collected and analyzed by spss software.
    Findings
    The results in this investigation showed that war handicappeds and non war handicappeds girls and boys self steem have significant difference with(P<0/05). Mean and standard deviation of self esteem indicators showed self esteem in the group of war handicappeds with a mean and standard deviation 29/76(6/39) and non war handicappeds group with a mean and standard deviation 28/05(4/82) have significant difference. This means that self-esteem in war handicappeds group is more than non war handicappeds. also The results showed that there is no significant difference in depression in war handicappeds group with mean and standard deviation 14/38(9/54) with non war handicappeds group with mean and standard deviation 11/91(6/20). Discution and
    Result
    The results show that children of war handicappeds have higher self-esteem than non war handicappeds children and there is no significant difference between the two groups in depression.
    Keywords: Self, esteem, depression, war handicapped
  • Batool Mandani, Hamid Reza Rostami, Mohammad Sadegh Hosseini Pages 35-42
    Background
    Post traumatic stress disorder is a common psychiatric disorder in war veterans. They have different physical and mental problems due to exposure to variety of traumatic events and stressors and these problems affect their quality of life. The aim of this study is comparing the quality of life in out-patient and in-patient war veterans with post traumatic stress disorder. Methods and Materials: This study is a Descriptive & Comparative research. 68 post traumatic stress disorder war veterans were evaluated by 36-item Short Form Health Survey (SF36).
    Results
    The results indicated that post traumatic stress disorder war veterans had poorer role functioning due to emotional and physical problems and social functioning. They had better role in physical functioning. There was no significant difference between out-patient and in-patient veterans. There was significant correlation between duration of hospitalization and mental health scale and total mean scores of quality of life according to the SF36.
    Conclusion
    Post traumatic stress disorder had been associated with a lower quality of life especially in mental، physical and social functioning in war veterans.. There was no significant difference between out-patient and in-patient veterans but duration of hospitalization had significant effect on quality of life in in-patient war veterans.
    Keywords: quality olife, war veterans, post traumatic stress disorder
  • Dr. Gholamreza Aminian, Mahboobeh Farhoodi, Zahra Safaeepour, Abbas Farjad Pezeshk Pages 43-48
    Background
    The flatfoot might be caused complications and pain within upper joints and also change distribution of plantar foot pressure in flatfoot patients. One of the current treatments for this problem is longitudinal arch support insole which might be used for decreasing the related complications of this disorder. This foot orthosis maybe help to improve the medial longitudinal arch and redistribute of foot plantar pressure.
    Purpose
    Assessing the distribution of plantar foot pressures within flexible flatfoot patients and the effects of longitudinal arch support insole on distribution of plantar foot pressures were the aims of this study.
    Materials And Method
    This was a quasi-experimental study with participation of 12 young men with bilateral flexible flat foot (age: 18- 28). The plantar pressures measurement insole (Pedar) was used for measuring the foot plantar pressures as an instrument which it includes five different sizes of insoles with 99 sensors. Each trial included three direct walk ways (nine meters) with normal speed and 50 Hz. There were two types of tests with/without foot orthoses.
    Results
    There was a significant decrease of plantar pressure in medial hindfoot and a significant increase of plantar pressure in midfoot foot by using the longitudinal arch support insole in contrast of without orthoses condition (with shoe). There was also an increasing contact area in the medial part of midfoot foot by using of foot orthosis in comparison of using the shoe only.
    Conclusion
    The results of this study shows that the foot orthoses might be caused to transfer the pressures from other adjacent areas include hindfoot and forefoot to midfoot foot which support the previous studies. Also، significant decrease pressure in hindfoot by using the foot orthoses confirms that insole may help the foot to compensate the function of medial longitudinal arch.
    Keywords: Flexible flatfoot, longitudinal arch support insole, plantar pressure distribution
  • Pegah Rahmani, Hossein Shahrokhi, Hassan Daneshmandi Pages 49-56
    Purpose
    The purpose of this research was to study the shoulder pain and strength and also the relationship between them in disable & veteran athletes and nonathletes wheelchair users. Method & Materials: 40 elite wheelchair athletes (20 men، 20 women) and 40 nonathletes wheelchair users (20 men، 20 women) participated in this study. Demographic information، sport activity level، disability and medical records were collected by questionnaire، interviews and medical files. Then shoulder pain by wheelchair users pain index (r=0. 99) and shoulder muscle strength (external and internal rotation، abduction، adduction، extension and flexion) by handheld dynamometer were assessed. Pearson correlation coefficient and independent t were used to analyze data (p≤0. 05).
    Result
    The results showed 80% of male subjects reported experiencing shoulder pain since wheelchair use and 70% reported current shoulder pain. The results showed 90% of female subjects reported experiencing shoulder pain since wheelchair use and 77% reported current shoulder pain. The results also showed a significant relationship between shoulder pain with years of wheelchair use، the level of activity and sport activity level in male athletes and significant relationship between shoulder pain with years of wheelchair use and the level of activity in female athletes (p≤0. 05). However significant relationship between external and internal rotation strength، shoulder abduction and extension strength with shoulder pain are observed in male athletes and also، significant relationship between external and internal rotation strength، shoulder abduction، adduction and extension strength with shoulder pain are observed in female athletes (p≤0. 05).
    Conclusion
    Finally، with respect to findings of this study can be concluded shoulder pain is lower in athletes than non-athletes in both men and women and also strength in athletes is higher than non-athletes. So، participation in physical activities can be used to reduce pain in wheelchair users.
    Keywords: Shoulder Pain, Shoulder Strength, wheelchair athletes, veteran