فهرست مطالب

شیلات - سال شصت و پنجم شماره 2 (تابستان 1391)

فصلنامه شیلات
سال شصت و پنجم شماره 2 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • احمدنیای مطلق، حمیدرضا.، مهرداد فرهنگی، غلامرضا رفیعی، پریا فضلی صفحه 99
    این مطالعه به منظور تعیین میزان بهینه تغذیه آرتمیا ارومیانا (Artemia urmiana) با مخمر نانوایی (Saccharomyces cerevisiae) طراحی شد. در این آزمایش از چهار سطح 625/0 (تیمار شاهد)، 25/1 (تیمار اول)، 50/2 (تیمار دوم) و 0/5 (تیمار سوم) میلی گرم مخمر به ازاء هر 1000 قطعه ناپلی آرتمیا ارومیانا، در قالب یک طرح کاملا تصادفی (4 تیمار و هریک در 3 تکرار) استفاده به عمل آمد. در انتهای دوره آزمایش، طول کل، وزن خشک تولید زیتوده و میزان بقاء آرتمیا ارومیانا اندازه گیری شد. همچنین شاخص های میانگین رشد روزانه، افزایش وزن، ضریب رشد ویژه و شاخص وضعیت تعیین گردیدند. نتایج حاکی از آن بود که ناپلی های آرتمیا در تیمار اول، طول کل (14/0±10/2 میلیمتر)، وزن خشک (91/1±75/11 میکروگرم) تولید زیتوده (03/21±55/129 میلی گرم در لیتر) و در صد بقاء (2/12±2/62 درصد) بیشتری در مقایسه با سایر تیمارها داشتند (05/0P<). همچنین میانگین رشد روزانه (19/0±12/1 میکروگرم)، افزایش وزن (89/1±21/11 میکروگرم) و ضریب رشد ویژه (41/1 ±71/30) در تیمار اول به طور معنی داری بیشتر از سایر تیمارها بود. بالاترین شاخص وضعیت مربوط به تیمار سوم (46/21±47/60) و کمترین آن در تیمار اول (01/3±89/22) مشاهده شد (05/0P<). با توجه به نتایج حاصله میزان بهینه تغذیه آرتمیا ارومیانا با مخمر نانوایی سطح 25/1 میلی گرم مخمر به ازاء هر 1000 قطعه آرتمیا به دست آمد. همچنین مشخص شد که بسته به جیره غذایی، میزان بهره وری آرتمیا ارومیانا از غذا به مقدار غذا در محیط بستگی داشته و تا میزان مشخصی با افزایش مقدار غذا، میزان بهره وری از غذا نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: آرتمیا ارومیانا (Artemia urmiana)، مخمر نانوایی (Saccharomyces cerevisiae)، شاخص های رشد، میزان بقاء
  • جمشید امیری مقدم، فاطمه منیعی، صابر خدابنده، جاوید ایمانپور نمین صفحه 109
    اثرات شرایط مختلف تغذیه ای بر تنظیم یونی- اسمزی بچه ماهیان آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius) رودخانه زی بررسی گردید. 750 بچه ماهی (g 1± 5/12) پس از سازگاری به محیط جدید، تحت تیمارهای شش هفته غذا دهی کامل ((FFF، سه هفته غذادهی- سه هفته گرسنگی(FS)، شش هفته گرسنگی (SSS)، دو هفته غذادهی - دو هفته گرسنگی- دو هفته تغذیه مجدد ((FSF و سه هفته گرسنگی- سه هفته تغذیه مجدد ((SF نگهداری شدند؛ غذادهی با جیره تجاری ماهی قزل آلا روزانه سه بار در حد اشباع انجام گرفت. در نتایج بین میزان الکترولیت های سدیم، کلر، پتاسیم و منیزیم سرم خون تیمارها اختلاف معنی داری دیده نشد، اما میزان اسمولالیته با افزایش دوره گرسنگی از میزان 299 میلی اسمول بر کیلوگرم در تیمار FFF به ترتیب به 286 و 271 میلی اسمول بر کیلوگرم در تیمارهای FS و SSS کاهش یافت (P<0.05) و تغذیه مجدد پس از دوره های گرسنگی باعث جبران کاهش میزان اسمولالیته به مقادیر مشابه در تیمار FFF شد. پنج روز پس از انتقال ماهیان به آب دریای خزر (13 گرم در لیتر)، میزان منیزیم در تیمارهای سه و شش هفته گرسنگی نسبت به گروه شاهد (2.36 میلی اکی والان بر لیتر) به ترتیب به 3.55 و 3.40 میلی اکی والان بر لیتر رسید (P<0.05). میزان پتاسیم سرم خون نیز بین تیمارها اختلاف معنی دار نامنظمی داشت اما در مقادیر سدیم و کلر اختلاف معنی داری مشاهده نشد. میزان اسمولالیته سرم خون نسبت به گروه FFF (mOsmol/kg 366) در تیمار FS به حداکثر mOsmol/kg 415 افزایش و در تیمار SSS به حداقل mOsmol/kg 306 کاهش یافت (P<0.05). نتایج نشان می دهد که گرسنگی می تواند روی ظرفیت تنظیم یونی بچه ماهیان آزاد خزر اثر منفی داشته و با تغذیه مجدد اگرچه در مواردی این ظرفیت قابل برگشت است ولی گرسنگی طولانی مدت اثرات جبران ناپذیری می تواند داشته باشد.
    کلیدواژگان: Salmo trutta caspius، گرسنگی، تغذیه مجدد، تنظیم اسمزی
  • مهدی بنایی، علیرضا میرواقفی، باقر مجازی امیری، غلامرضا رفیعی صفحه 119
    استفاده از دیازینون جهت کنترل آفات نباتی در بسیاری از مزارع کشاورزی که در مجاورت منابع آب شیرین واقع شده اند رایج می باشد. از اینرو در این مطالعه به بررسی سمیت زیر کشنده این آفت کش ارگانوفسفره به عنوان یک آلاینده بوم سازگان های آبی، بر روی تغییرات آسیب شناسی بافت کبد و تغییرات برخی از فاکتورهای بیوشیمیایی خون ماهی کپور معمولی Cyprinus carpio پرداخته شده است. در این آزمایش ماهی ها به مدت 10، 20 و 30 روز در معرض غلظت زیر کشنده 60 و 120 میکروگرم در لیتر دیازینون قرار داده شدند. افزایش معنی دار (05/0p<) سطح فعالیت آنزیم های آسپارتات آمینوترانسفراز، آلانین آمینوترانسفراز، لاکتات دهیدروژناز، کراتین فسفوکیناز در پلاسما و افزایش معنی دار (05/0p<) غلظت گلوکز، آلبومین و کلسترول در خون ماهیانی که در معرض سمیت مزمن دیازینون قرار داشتند در مقایسه با ماهیان گروه شاهد کاملا مشهود بود. با این وجود هیچ گونه تغییر معنی داری (05/0p>) در سطح پروتئین تام پلاسما و گلبولین در خون ماهی های تحت آزمایش مشاهده نگردید. تاثیرات آسیب شناسی بافتی دیازینون بر روی بافت کبد ماهی کپور معمولی، نیز با میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفت. بهم ریختگی شکل ظاهری و آرایش سلولی سلول های کبدی، رسوب مواد سیتوپلاسمی و هسته ای، شکل گیری واکوئل در بافت کبدی، نکروز و تخریب ساختار سلول های کبدی و نیز از هم گسیختگی سینوس های خونی در بافت کبد ماهی های تحت تیمار سم دیازینون دیده می شود.
    کلیدواژگان: دیازینون، فاکتورهای بیوشیمیایی خون، آسیب شناسی بافت کبد، ماهی کپور (Cyprinus carpio)
  • برزان بهرامی کمانگر، ادریس قادری، حمید حسین پور صفحه 135
    برخی شاخص های خون شناسی و بیوشیمیایی در دو گونه سیاه ماهی دریاچه سد قشلاق سنندج با توجه به جنسیت، سن و فصل نمونه برداری مورد بررسی قرار گرفت. تفاوت معنی داری از نظر شاخص های مورد بررسی بین جنس های نر و ماده در هر یک از گونه ها مشاهده نگردید. بین دو گونه درصد نوتروفیل، درصد منوسیت، تعداد گلبول های قرمز، هماتوکریت، غلظت هموگلوبین، متوسط هموگلوبین گلبولی و متوسط غلظت هموگلوبین گلبول ها در C. damascina به طور معنی دار بیشتر بوده و تنها درصد لنفوسیت در C. trutta بیشتر از C. damascina تعیین گردید. از میان شاخص های مورد بررسی بر حسب گروه های سنی 2 تا 4 ساله تعداد گلبول های سفید، درصد منوسیت ها و پروتئین کل پلاسمایی به طور معنی دار در بین گروه های سنی C.trutta متفاوت بود ولی در C. damascina تفاوت معنی داری مشاهده نگردید. در C. damascina بیشترین تعداد گلبول سفید و غلظت فسفر در فصل تابستان و بیشترین درصد منوسیت و هماتوکریت در فصل زمستان مشاهده گردید. در C. trutta نیز در فصل زمستان تعداد گلبول های قرمز و هماتوکریت افزایش و متوسط هموگلوبین گلبولی کاهش نشان داد. نتایج ضمن تعیین دامنه شاخص های خون شناسی مورد نیاز در پایش وضعیت سلامت دو گونه سیاه ماهی، امکان ارزیابی وضعیت آلودگی منابع آبی در مطالعات بعدی با توجه به این شاخص ها را فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: سیاه ماهی، Capoeta damascina، Capoeta trutta خون شناسی، جنسیت، سن
  • سمانه پورسعید، بهرام فلاحتکار، باقر مجازی امیری، گلن وندر کراک صفحه 153
    این مطالعه با هدف بررسی کاشت هورمون کورتیزول (به منظور القای استرس مزمن) بر شاخص های هماتولوژیک و غلظت هورمون کورتیزول در فیل ماهی ماده پرورشی بعد از جراحی آندوسکوپی صورت پذیرفت. در شروع آزمایش، وضعیت گنادی همه ماهیان با استفاده از دستگاه آندوسکوپی تعیین شد. سپس به منظور شبیه سازی استرس مزمن در ماهیان جراحی شده، کپسول های حاوی کورتیزول-Cocoa butter به صورت داخل صفاقی در فیل ماهیان ماده سه ساله در مرحله دو رسیدگی جنسی (وزن متوسط 23/53 ± 6759 گرم) کاشته شدند. میزان هورمون دریافتی شامل صفر (C0؛ شاهد)، 5 (C5) و 50 (C50) میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن و پنج عدد ماهی به ازای هر گروه در نظر گرفته شد. هر هفته به مدت 28 روز از ماهیان خون گرفته شد تا پاسخ های هماتولوژی و غلظت کورتیزول خون ارزیابی گردد. اختلاف معنی داری در غلظت کورتیزول سرم در طول دوره آزمایش در ماهیان C50 مشاهده نشد اما در ماهیان C5 غلظت کورتیزول افزایش معنی داری در طی چهار هفته داشت. همچنین اختلاف معنی داری در غلظت کورتیزول در گروه C5 به طور معنی داری بالاتر از گروه های شاهد و C50 بود. تعداد گلبول های سفید در کلیه تیمارها بعد از جراحی افزایش یافت اما پاسخ در تیمار شاهد کمتر از دو تیمار دریافت کننده کورتیزول بود. کاشت هورمون تاثیر معنی داری بر میزان هموگلوبین و هماتوکریت نداشت. اختلاف معنی داری در درصد لنفوسیت ها و نوتروفیل ها در هفته دوم و چهارم بعد از کاشت در گروه های آزمایشی مشاهده شد. تعداد سلول های سفید خون در درصد افتراقی نشان از بروز پدیده نوتروفیلا و لنفوپنیا در تیمارهای C5 و C50 از هفته دوم بعد از اندوسکوپی و کاشت کورتیزول داشت. نتایج نشان داد استرس های مزمن بعد از جراحی آندوسکوپی باعث کاهش پاسخ ایمنی و سرکوب آن می شود. همچنین نشان داد که فیل ماهی در مقایسه با ماهیان استخوانی پاسخ کمتری را به کاشت کورتیزول نشان می دهد.
    کلیدواژگان: استرس مزمن، جراحی آندوسکوپی، سلول های خونی، کورتیزول، فیل ماهی (Huso huso)
  • شیرین حسنی، ابراهیم علیزاده دوغیکلایی، انسیه حیاتی جعفربیگی، محمد کامیاب یگانه صفحه 169
    فیش فینگر از جمله فرآورده های نیمه آماده از ماهی می باشد که مطالعات زیادی جهت بهبود بافت، طعم، بو و رنگ آن صورت گرفته است. هدف از این مطالعه بررسی خصوصیات کیفی و حسی فیش فینگر های تولید شده از فیله و سوریمی ماهی کپور معمولی هنگام نگهداری در یخچال می باشد. فیش فینگر های تولیدی پس از لعاب زنی، بسته بندی و در یخچال (Co4) نگهداری شدند. شاخص های شیمیایی (مقادیر چربی، آهن هم، پراکسید (PV)، اسید تیو باربیتوریک (TBA)، مجموع باز های نیتروژنی فرار (TVB-N)) و خواص حسی (بافت، بو، طعم، رنگ و مطلوبیت کل) توسط ارزیابان در روزهای صفر، 3، 6 و 9 روز اندازه گیری شدند. میزان پراکسید (میلی اکی والان o2 بر کیلوگرم چربی ماهی)، تیو باربیتوریک اسید (میلی گرم مالون آلدئید در کیلوگرم گوشت ماهی) و مجموع باز های نیتروژنی فرار (میلی گرم نیتروژن در 100 گرم گوشت ماهی) فیش فینگر ها بین تیمارها اختلاف معنی داری داشتند (05/0P<). بطوریکه مقادیر آنها در فیش فینگر حاصل از فیله و سوریمی، به ترتیب در انتهای دوره به 07/4، 9/0، 17/33 و 53/3، 77/0، 73/13 رسید که این در فیش فینگر های حاصل از فیله بیشتر از سوریمی بود (05/0P<). همچنین، مقدار آهن هم (ppm) در هر دو تیمار کاهش معنی داری را نشان داد. چربی کل فیش فینگر حاصل از فیله کاهش معنی داری را نسبت به سوریمی در انتهای دوره نشان داد. نتایج ارزیابی حسی کاهش معنی دار خصوصیات حسی فیش فینگر ها را نشان دادند. براساس نتایج ارزیابی حسی زمان ماندگاری دو نوع مختلف فیش فینگر ماهی کپور معمولی در یخچال 6 روز تعیین شد.
    کلیدواژگان: ارزیابی حسی، زمان ماندگاری، شاخص های شیمیایی، فیش فینگر، کپور معمولی (Cyprinus carpio)
  • ساناز خسروی، صابر خدابنده، ناصر آق، مهدیه بختیاریان صفحه 183
    مایکوسپرین ها، متابولیت های جذب کننده تابش فرابنفش هستند که از طریق مسیر سنتز اسید های آمینه آروماتیک (Shikimate pathway) تولید می شوند. در مطالعه حاضر به بررسی تاثیر نوع غذا بر میزان تجمع این ترکیبات در آرتمیا اورمیانا (Artemia urmiana) و آرتمیای بکرزا (parthenogenetic Artemia) پرداخته شد. سیست های هر دو جمعیت آرتمیا تحت شرایط استاندارد تخم گشایی شدند. لارو ها (ناپلیوس اینستار I) بلافاصله بعد از تخم گشایی به آب رقیق شده دریاچه ارومیه با شوری 150 گرم در لیتر انتقال یافت، سپس شوری آب محیط پرورش به طور تدریجی تا 250 گرم در لیتر افزایش داده شد. آرتمیا ها در طول دوره پرورش با دو تیمار غذایی جلبک تک سلولی دونالیلا سالینا (Dunaliella salina) سبز و قرمز تغذیه شدند. در پایان آزمایش غلظت هفت نوع مایکوسپرین شامل Asterina-330، Shinorine، Mycosporine-2Glycine، Palythine، Porphyra-334، Mycosporine-Glycine:valine و Palythinol در آرتمیا های بالغ توسط دستگاه HPLC اندازه گیری شد. نتایج بدست آمده افزایش معنی دار میزان مایکوسپرین ها را در هر دو جمعیت آرتمیای تغذیه شده با جلبک قرمز، به استثنای Shinorine در A. urmiana، در مقایسه با جلبک سبز نشان داد. در اکثر موارد آرتمیای بکرزا در مقایسه با A. urmiana قابلیت بیشتری برای تجمع مایکوسپرین ها از خود نشان داد.
    کلیدواژگان: مایکوسپرین، دونالیلا سالینا، آرتمیا اورمیانا، آرتمیای بکرزا
  • صغری ضرغامی، علیرضا میرواقفی، حمید فرحمند، محمد علی نعمت الهی، مریم موسوی، بیتا خلیلی صفحه 195
    استفاده بیش از حد از آنتی بیوتیک ها برای اهداف پیشگیری و درمانی در سراسر جهان باعث افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی در محیط های در معرض میکربی شده است. اکسی تتراسیکلین به خاطر طیف وسیع فعالیت و قیمت پایین از جمله آنتی بیوتیک هایی است که به میزان زیادی در مزارع آزاد ماهیان استفاده می شود. آئروموناس هیدروفیلا و دیگر آئروموناس های متحرک معمول ترین باکتری ها در زیستگاه های آب شیرین در سراسر جهان هستند و این باکتری ها اغلب سبب سپتی سمی در ماهیان پرورشی می شوند. در این آزمایش 50 درصد از باکتری های جدا شده از ماهی قز آلای رنگین کمان با استفاده از تست های بیوشیمیایی به عنوان آئروموناس هیدروفیلا شناخته شدند. MIC (حداقل غلظت بازدارندگی) اکسی تتراسیکلین علیه باکتری های آئروموناس هیدروفیلا جدا شده در غلظت های 10،8،4،2،1،0 میکروگرم بر میلی لیتر با استفاده از روش رقیق سازی آگار تعیین شد. کمترین غلظتی که از رشد آئروموناس هیدروفیلا جلوگیری کرد 2 میکروگرم بر میلی لیتر بود. در بررسی مقاومت آئروموناس هیدروفیلا به 30 میکروگرم بر میلی لیتر اکسی تتراسیکلین، 40 درصد از باکتری ها مقاوم بودند.
    کلیدواژگان: مقاومت آنتی بیوتیکی، قزل آلای رنگین کمان، آئروموناس هیدروفیلا
  • مهرداد علی اصغری، عبدالصمد کرامت امیرکلایی، فرخ پرافکنده حقیقی صفحه 205
    تحقیق حاضر با هدف مطالعه رشد و وضعیت تولیدمثل کیلکای معمولی Clupeonella caspia در سال 1389 در سواحل مازندران انجام شد. در مجموع 3774 نمونه بعد از اندازه گیری طول و وزن، کالبدشکافی و تعیین جنسیت شده و گناد ماده ها توزین شد. تعیین مرحله رسیدگی جنسی بر اساس روش 6 مرحله ای صورت گرفت. تعیین سن با استفاده از اتولیت ساجیتا انجام شد. رابطه طول و وزن به صورت (R2=0.918) بود. پارامترهای رشد این گونه (L∞=128.7mm، k=0.41yr-1، t0=-0.59yr) برآورد شد. جمعیت کیلکای معمولی از 6 گروه سنی، شامل 1 تا 6 سال تشکیل شده است. میانگین سن 09/0 27/3 سال بود. گروه سنی 3 ساله با فراوانی 24/45 درصد غالب بودند. نسبت جنسی نر: ماده 1: 779/0 بود که نرها غالب بودند. بررسی مراحل رسیدگی و GSI نشان داد که تخمریزی کیلکای معمولی از اسفند آغاز شده و در خرداد و تیر به بیشترین مقدار رسید. نرخ بازماندگی yr-1 239/0 بود. ضرایب مرگ و میر طبیعی و صیادی به ترتیب yr-1 448/0 و yr-1 983/0 برآورد شد. نرخ بهره برداری این گونه 687/0 محاسبه شد که نشانگر صید بی رویه است. نتایج تحقیق نشان می دهد که طی سالهای اخیر میانگین طول و وزن جمعیت کیلکای معمولی افزایش و میانگین سن آن کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: Clupeonella caspia، کیلکای معمولی، دریای خزر، سن، رشد، تولیدمثل
  • حمید محمدی آذرم، عبدالمحمد عابدیان کناری، مهدی هدایتی صفحه 219
    این مطالعه به منظور بررسی اثر سطوح و منابع مختلف لسیتین بر رشد و مقاومت به تنش کمبود اکسیژن در آلوین های ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) با وزن اولیه 08/4±120 میلی گرم به مدت 40 روز انجام گرفت. لسیتین سویا و تخم مرغ در سطوح 2، 4 و 6 درصد به جیره اضافه گردید. آزمایش با 7 تیمار و 3 تکرار و ذخیره سازی 165 عدد آلوین در تانک های 90 لیتری انجام شد. آلوین ها به میزان 6 وعده در روز در حد سیری غذادهی شدند. در پایان آزمایش فاکتورهای مختلف رشد در تیمار تغذیه شده با 2 درصد لسیتین تخم مرغ افزایش معنی داری در مقایسه با شاهد و تیمارهای لسیتین سویا داشت. فاکتورهای رشد در آلوین های تغذیه شده با لسیتین سویا تفاوت معنی داری با شاهد نداشتد. آلوین های تغذیه شده با 6 درصد لسیتین تخم مرغ به طور معنی داری بیشترین زنده مانی را در مقایسه با گروه شاهد و دیگر تیمارها داشتند. آلوین های تغذیه شده با تمامی سطوح لسیتین تخم مرغ به طور معنی داری بیشترین زنده مانی را در مقابله با تنش کمبود اکسیژن نسبت به شاهد داشتند. نتایج این آزمایش نشان داد لسیتین تخم مرغ منجر به اثرات مثبت و معنی داری بر میزان رشد و مقاومت به تنش کمبود اکسیژن می شود و مطلوب ترین سطح تغذیه ای لسیتین تخم مرغ در این وزن 2 درصد جیره می باشد.
    کلیدواژگان: لسیتین سویا، لسیتین تخم مرغ، آلوین، رشد، استرس، قزل آلای رنگین کمان
  • یافته علمی کوتاه
  • پرویز زارع، ابراهیم قاسمی، الهام سرفراز، رسول قربانی، بهزاد صفدریان، شبنم نژاد مقدم صفحه 231
|
  • H. R. Ahmadnia*, M. Farhangi, Gh. Rafiee, P. Fazli Page 99
    Artemia plays a major role in aquaculture as one of the most important live foods used in larval rearing. The aim of this study was to determine the optimum level of feeding in Artemia urmiana with Baker's yeast (Saccharomyces cerevisiae). Triplicate groups were fed with different levels of S. cerevisiae yeast 0.625 (control), 1.25 (T1), 2.50 (T2), 5.0 (T3) (mg yeast per 1000 nauplii) for 10 days. Culture conditions such as temperature (29oC), Dissolved oxygen (5 mg/l), Salinity (60 g/l) and pH (8) were set according to Standard Method. At the end of the trial, total length, dry weight, survival rate and biomass production were measured. Moreover, average daily growth (ADG), body weight increase (BWI), specific growth rate (SGR) and condition factor (CF) were determined. The results showed that total length (2.10±0.14 mm), dry weight (11.75±1.91µg), biomass production (129.55±21.3 mg/l) and survival rate (62.2±12.2 %) of T2 were significantly higher than. Also ADG (1.12±0.19 mg), BWI (11.21±1.89) and SGR (30.71±1.41) were significantly higher in T2 compared to other treatments. The highest CF was observed in T4 (60.47±21.46) and the lowest was observed in T2 (22.89±3.01) (P<0.05). According to these results, the best level of Artemia feeding with S. cerevisiae was 1.25 mg of S. cerevisiae per 1000 Artemia nauplii. Also our results indicated that food efficiency depends on the amount of food available, and it was increased with food availability to a certain level.
    Keywords: Artemia urmiana, Optimum feeding, Baker yeast (Saccharomyces cerevisiae), Growth factors, Survival
  • J. Amiri Moghaddam*, F. Maniei, S. Khodabandeh, J. Imanpoor Namin Page 109
    Effects of different nutritional conditions on iono-osmoregulation in juvenile of Caspian trout (Salmo trutta caspius) parrs were studied. Following adaption to the new environment, 750 Caspian trout parrs (12.5±1 g) were kept under the treatments of six weeks of full feedings (FFF), three weeks of feeding-three weeks of starvation (FS), six weeks of starvation (SSS), two weeks of feeding-two weeks of starvation-two weeks of re-feeding (FSF) and three weeks of starvation-three weeks of re-feeding (SF). Fish were fed with rainbow trout commercial feed three times a day up to satiation. There was no significant difference in serum sodium, chloride, potassium and magnesium between treatments, but serum osmolality decreased from 299 mOsmolkg-1 in FFF to 286 and 271 mOsmolkg-1 in FS and SSS (P <0.05), and re-feeding, after starvation periods, compensated the osmolality reduction to the similar levels in FFF. Five days after transferring the parrs to Caspian Sea (salinity: 13 gL-1), serum magnesium reached to 3.55 and 3.40 mEqL-1 in FS and SSS respectively (P <0.05), in comparison to FFF group (2.36 mEqL-1). Serum potassium showed also irregular significant difference between treatments (P <0.05), while chloride and sodium presented no significant difference. Serum osmolality levels increased to a maximum of 415 mOsmolkg-1 in FS and were decreased to a minimum of 306 mOsmolkg-1 in SSS (P<0.05), compare to FFF (366 mOsmolkg-1). We concluded that starvation has negative effects on ion regulatory capacity of Caspian trout parrs and although re-feeding can increase this capacity but effects of long period starvation cannot be compensated.
    Keywords: Salmo trutta caspius, Starvation, Refeeding, Osmoregulation
  • M. Banaee, A. R. Mirvaghefi*, B. Mojazi Amiri, Gh. R. Rafiee Page 119
    Diazinon is commonly used for pest control in the agricultural farms surrounding freshwater reservoirs. Therefore, this study was conducted to determine the sub-lethal toxicity of this organophosphorous pesticide, in aquatic ecosystems as a pollutant, and its effects on histopathology of liver and some biochemical blood parameters of common carp, Cyprinus carpio. Diazinon was applied at sub-lethal concentrations of 60 and 120 µg/L during 10, 20 and 30 days. Compared to the control specimens, fish after a chronic exposure to diazinon had significantly (p<0.05) higher plasma Aspartat transaminase (AST), Alanin transaminase (ALT), alkaline phosphatase (ALP), lactate dehyrogenase (LDH), cretinin phosphokinase (CK) activities, and levels of glucose, albumin and cholesterol, but no significantly differences in total protein and globulin levels were observed between treated fish and control group. The histhopathological effects of diazinon on liver tissue of C.carpio, were examined by light microscopy. Disorientation of liver cells, cytoplasmic and nuclear material deposition, vacuoles formation in liver tissue, liver cell necrosis and destruction of the structure and rupture of the blood sinuses were observed in the liver tissue of treated fish by diazinon.
    Keywords: Diazinon, Biochemical parameters, Liver histopathology, Common carp
  • B. Bahrami Kamangar*, E. Ghaderi, H. Hossinpour Page 135
    Some hematological indices and plasma biochemical parameters were determined in two Capoeta; C.trutta and C.damascina from Gheshlagh Dam Lake, Sanandaj based on seasonal changes and thier age and gender dependent.There was no gender dependent significant difference in hematological indices of both species. Comparsion of indices between the two studied species showed that neutrophil and monocyte percentages, erythrocyte count, hematocrit, hemoglobin concentration, mean corpuscular hemoglobin and mean corpuscular hemoglobin concentration were significantly higher in C.damascina however, the percentage of lymphocyte was higher in C.trutta than C.damascina. Total leukocyte count, monocyte percentage and plasma total protein of C.trutta were significantly different among 2-4 years old classes, however there was no significant difference between indices of C.damascina for the same age groups. The effect of season on blood indices of C.damascina showed that the highest total leukocyte count and plasma phosphorus concentration were attained in summer, while the highest values for monocyte percentage and hematocrit were observed during winter. Erythrocyte count and hematocrit of C. trutta were raised in winter and mean corpuscular hemoglobin was decreased in this season. The study has provided baseline haematological and some biochemical data of C.damascina and C.trutta which could be used in health monitoring and future comparative surveys of these species.
    Keywords: Capoeta damascina, Capoeta trutta, Hematology, Gender, Age
  • S. Poursaeid, B. Falahatkar*, B. Mojazi Amiri, G. Van Der Kraak Page 153
    This study examined the effects of implanted cortisol (to imitate chronic stress) on the hematological responses and cortisol values of female great sturgeon, Huso huso, after an endoscopic operation. At the beginning of experiment, all the fish were examined using an endoscope to evaluate gonad development. Then, in order to mimic chronic stress following surgery, capsules of cocoa?? butter containing cortisol were intraperitoneally implanted to 3-year-old female fish in reproductive II stage (mean body weight 6759 ± 53.23 g). The implant doses were 0 (C0; as control), 5 (C5) and 50 mg cortisol /kg BW and there were five fish per treatment group. Blood samples were taken every week during the 28 days of the experiment to evaluate hematological responses and blood cortisol concentration. There were no significant changes in serum cortisol in C50 group during the experimental period, but an upward and significant trend in serum cortisol was observed in C5 group. Also, cortisol levels in C5 group were significantly higher than those of the control and C50 groups from second week after endoscopic surgery and implantation onwards. White blood cells increased after endoscopic procedure, but the response was lower in control fish than those receiving cortisol. Hemoglobin and hematocrit did not change with treatment or time. Significant differences were observed in the percentage of lymphocyte and neutrophil cells in the second and fourth weeks after implantation, so that lymphopenia and neutrophilia were observed following cortisol implantation. The present study revealed that exposing fish to chronic stressors after an endoscopic operation decreased the immune response and had an immunosuppressive effect. Also, these results suggest that great sturgeon exhibit a low response to slow release of cortisol compared to teleostean fishes.
    Keywords: Chronic stress, Endoscopy, Blood cells, Cortisol, Great sturgeon (Huso huso)
  • Sh. Hasani, E. Alizadeh Doughikollaee*, E. Hayati Jafar Beygi, M. Kamyab Yeghaneh Page 169
    Fish finger is a semi-prepared product of fish that many studies have been done to improve its texture, taste, flavor and color. The present study aims at investigating the quality and sensory characteristics of fish fingers produced from fillet and surimi of common carp during storage in refrigerator. Fish fingers were packed and then stored in refrigerator (4 °C). Chemical parameters (fat content, heme iron, peroxide value (PV), Thiobarbituric Acid (TBA), total volatile baseic nitrogen (TVB-N) were measured and sensory analysis (texture, smell, taste, color and total acceptance) were determined by panelists on 0, 3, 6 and 9 days. The amount of peroxide (meq o2 /kg fat fish), thiobarbituric acid (mg malondialdehyde/kg fish flesh) and total volatile bases nitrogen (mg N/100 g fish flesh) of fish fingers between treatments were significantly different (P< 0.05). While the values of fillet and surimi fish finger reached to 4.07, 0.9, 33.17 and 3.53, 0.77 and 13.73 at the end of storage, respectively. The increase of values in fillet fish fingers was more than surimi fish fingers (P< 0.05). Heme iron content in both treatments showed a significant decrease. Total fat of fillet fish finger showed a significant decrease in comparison to surimi at the end of storage. Results of sensory analysis indicated significant reduction in sensory characteristics of fish fingers. Based on sensory analysis of two different types of common carp fish fingers shelf life was determined six days in refrigerator.
    Keywords: Chemical parameters, Common carp (Cyprinus carpio), Fish finger, Sensory analysis, Shelf life
  • S. Khosravi, S. Khodabandeh *, N. Agh, M. Bakhtiarian Page 183
    Mycosporines are UV-absorbing metabolites which are produced via aromatic amino acids synthesis pathway (shikimate pathway). In the present study the effect of diet was examined on accumulation of these compounds in Artemia urmiana and parthenogenetic Artemia. The cysts of both strains were hatched under standard conditions. The larvae (instar-I nauplii) were directly transferred to the diluted Urmia Lake water (150 g l-1), the salinity was then increased gradually up to 250 g l-1. During the culture period, both Artemia strains were fed on two algal feeding regimes including green and red Dunaliella salina. Concentration of seven Mycosporines including Asterina-330, Shinorine, Mycosporine-2Glycine, Palythine, Porphyra-334, Mycosporine-Glycine:valine and Palythinol were measured in adult Artemia using HPLC at the end of experiment. Results showed significant increase in the concentration of mycosporines in both Artemia populations fed on red algae compared to those received green algae, except for Shinorine in A.urmiana. Parthenogenetic Artemia showed higher capability for accumulation of Mycosporines compared to A. urmiana in most cases.
    Keywords: Mycosporine, Dunaliella salina, Artemia urmiana, ?Parthenogenetic Artemia
  • S. Zarghami, A. Mirvaghefi*, H. Farahmand, M.A. Nematollahi, M. Mosavi Page 195
    The intensive use of antimicrobial agents worldwide for prophylactic and therapeutic purposes has been associated with increase of bacterial resistance in the exposed microbial environment. Oxytetracycline is the most frequently used antibacterial in the cold water fish industry because of its broad spectrum of activity and low cost. Aeromonas hydrophila and other motile aeromonads are among the most common bacteria in freshwater habitats throughout the world, and these bacteria frequently cause disease among cultured fishes. In this study, 50% of isolates from intestine of rainbow trout were identified as Aeromonas hydrophila by using biochemical technique. Oxytetracycline MICs were determined using agar dilution method at dosage 0,1,2,4,8,10 µl/ml. 40% of Aeromonas hydrophila was resistant to 30 µg/ml of oxytetracycline. The use of oxytetracycline in aquaculture might produce some negative impact on the treatment of human infections as a consequence of either direct transmission of resistant pathogens to humans, or indirectly through the transfer of resistance genes from environmental bacteria to human pathogens which is major risk for public health.
    Keywords: Antibiotic resistance, Oncorhynchus mykiss, Aeromonas hydrophila
  • M. Aliasghari*, A. Keramat Amirkolaie, F. Parafkandeh Haghighi Page 205
    The present research aimed to study the growth and reproductive parameters of common Kilka Clupeonella caspia in southern Caspian Sea in 2010. After measuring the length and weight of 3774 samples, they were dissected, sex determined and female gonads were weighed. Sexual maturity classification was carried out based on six stages. Age was determined using sagitta otoliths. Length-weight relationship was (R2=0.918). Growth parameters were (L∞=128.7mm, k=0.41yr-1, t0=-0.59yr). Age composition was constituted of 6 age groups, including 1-6 years. Age average was 3.27±0.09 years. 3 years old fish were the largest age group, composing 45.24% of the catch population. Male: female ratio was 1: 0.779 and males were dominant. Study of sexual maturity stages and GSI showed that common Kilka spawning begins in February and the peak was in May and June. Survival rate was 0.239 yr-1. Natural and fishing mortality coefficients were 0.448 yr-1 and 0.983 yr-1. The exploitation rate calculated up to 0.687 indicating the species over fishing. Our results showed that the mean length and weight of common Kilka population has increased but the mean age decreased during the last years.
    Keywords: Clupeonella caspia, Caspian Sea, Growth, Reproduction, Age
  • H. Mohammadi Azarm, A. Abedian Kenari*, M. Hedayati Page 219
    This study was conducted to evaluate the effect of different lecithin sources and their levels on growth performance and resistance to anoxia stress of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) alevin with initial weight of 120 ± 4.08 g for 40 days. Soybean and egg lecithin at 2, 4 and 6 ℅ levels were added to the diets. Seven treatments by three replications were used in this experiment. Therefore, 165 alevin were used per each 90 L tank. Alevin were fed to visual satiation at six meals per day for 40 days. At the end of experiment, alevins were fed by 2℅ egg lecithin had significantly higher (p<0.05) growth performance compared to control group. Growth parameters in soybean lecithin groups were not significantly different compared to control group. Alevins were fed by 6 ℅ egg lecithin had significantly higher survival rate than other treatments and control group. Also alevins were fed by all levels of egg lecithin had significantly higher resistance to anoxia stress compared to control group. The result of this experiment showed that egg lecithin induced to significantly affect on the growth performance and resistance to anoxia stress. The optimal dietary level of egg lecithin for this size is 2 ℅ of diet.
    Keywords: Soybean lecithin, Egg lecithin, Alevin, Growth, Stress, Rainbow trout
  • Zarep., E. Ghasemi, E. Sarfaraz, R. Ghorbani, B. Safdarian, Sh. Nezhadmoghadam Page 231