فهرست مطالب

نشریه پژوهش های کاربردی زراعی
پیاپی 94 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • غلامعباس اکبری، حمیده خلج، محمدرضا لبافی حسین آبادی، حسین سبزی صفحه 1
    تاثیر باکتری Rhizobium japonicum بر تثبیت بیولوژیک نیتروژن و میزان روغن و پروتئین سویا از اهمیت بسزایی برخوردار است. به منظور بررسی تاثیر سویه های مختلف باکتری بر کیفیت (روغن، پروتئین) و کمیت (عملکرد بذر) ارقام سویا، آزمایشی در مزرعه به صورت کرت های خرد شده و در قالب بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در ساری (1379) اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل سویه های باکتری (1- هلی نیترو 2- سویار 3- خاک و آب) و ارقام سویا (1- هیل، 2- سحر، 3-J/K، 4- B/P و تیمار شاهد (کاشت بذور بدون تلقیح با باکتری)) بودند. در این تحقیق صفات تعداد گره، وزن خشک گره، خصوصیات کیفی بذر (درصدهای روغن و پروتئین) و عملکرد دانه مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اکثر صفات مورد بررسی تحت تاثیر ارقام مختلف بوده و با توجه به هدف کشت سویا (افزایش خصوصیات کمی یا کیفی) می توان مناسب ترین رقم یا بهترین ترکیب رقم و سویه باکتری را برای منطقه انتخاب نمود. بطوری که اگر هدف از کاشت تولید بیشترین عملکرد دانه، درصد روغن و پروتئین باشد، ترکیب رقم J/k با سویه هلی نیترو توصیه می گردد. همچنین نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد، بیشترین درصد روغن و پروتئین دانه به ترتیب توسط ارقام J/K و هیل در تیمار شاهد بدست آمد. در مورد گره بندی رقم J/K همراه با سویه آب و خاک بیشترین تعداد گره و رقم سحر نیز با تمامی سویه های باکتری بیشترین وزن خشک گره را نسبت به سایر ارقام تولید نمود
    کلیدواژگان: سویا، Bradyrhizobium japonicum، عملکرد دانه، درصد روغن و پروتئین، گره بندی
  • علی اکبر عبادی، آذرخش ترابی جفرودی، حمید شفیعی ثابت، خدیجه علیزاده صفحه 7
    اثر مدت زمان پیش تیمار سرمایی (8، 10، 12 و 14 روز در دمای 8 درجه سانتی گراد) و دو محیط کشت مختلف (N6 و Chu) بر کالوس زایی و باززایی گیاهچه سبز در کشت بساک اولین رقم هیبرید ایران (بهار1) بررسی گردید. آزمایش در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. بر اساس نتایج این تحقیق درصد تولید کالوس در محیط N6 بطور معنی داری بالاتر از محیط Chu بود ولی درصد باززایی گیاهچه سبز در محیط کشت Chu از محیط کشت N6 بطور معنی داری بیشتر بود. به عبارت دیگر کالوس های جنین زای بیشتری در محیط کشت Chu در مقایسه با محیط کشت N6 تشکیل گردید. نتایج این آزمایش نشان می دهند که پیش تیمار سرمایی برای کالوس زایی از بساک های برنج هیبرید ضروری است. افزایش مدت زمان پیش تیمار سرمایی منتج به تولید کالوس بیشتری می شود اما درصد گیاهچه سبز کاهش می یابد بطوری که بهترین مدت زمان پیش تیمار سرمایی برای تولید گیاهچه سبز 8 تا 10 روز در دمای 8 درجه سانتی گراد می باشد. بنابراین بهترین شرایط برای کشت بساک در برنج هیبرید بهار 1 استفاده از محیط کشت Chu با مدت زمان 8 تا 10 روز پیش تیمار سرمایی خوشه ها می باشد.
    کلیدواژگان: برنج، کشت بساک، پیش تیمار سرمایی و کالوس زایی
  • مرضیه دهقان، فرزاد شریف زاده صفحه 16
    به منظور بررسی معادله بقای الیس و روبرتز در رابطه با بذور چاودار چند ساله (Secale montanum)و معرفی ثابت های معادله برای بذور این گیاه، آزمایشی در سال 85-1384 در آزمایشگاه گروه زراعت واصلاح نباتات دانشگاه تهران انجام شد. بذور از ایستگاه تولید بذر چاودار کوهی چغا واقع در استان مرکزی تهیه شدند و پس از تعیین قوه نامیه، بنیه و رطوبت اولیه، رطوبت این بذور به مقادیر مورد نظر یعنی 15،13،11،9 درصد رسانده شد و پس از بسته بندی در دماهای مورد نظر یعنی 25، 35، 45 و 55 درجه سانتی گراد قرار گرفتند. نمونه برداری از بذور در فواصل زمانی معین، بسته به شرایط نگهداری انجام گرفت و درصد بذور جوانه زده، ضرایب معادله و رابطه سیگما با رطوبت ها ودماهای بررسی شده تعیین گردید و پس از تجزیه پروبیت نمودارهای مربوط به هر شرایط رسم گردیدند. معادله بقا برای این گونه با فرمول V=ki-p/105.98-2.65log10m-0.025t-0.000057t2 محاسبه گردید. روند تمامی خطوط مربوط به لگاریتم سیگما به رطوبت و دما موازی بودند. نتایج نشان دادکه منحنی های بقا می توانند با یک مبداء واحد رسم شوند. همچنین نتایج نشان دادند که با افزایش رطوبت در هر دما، به ویژه در دماهای بالاتر، میزان کاهش طول عمر با افزایش رطوبت، بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: چاودار چند ساله (Secale montanum)، معادله بقا، دما و رطوبت، طول عمر بذر
  • محسن سیلسپور صفحه 23
    به منظور مطالعه اثر مقادیر و منابع مختلف پتاسیم بر خصوصیات کمی و کیفی پنبه (Gossipium hirsutum) رقم ورامین یک آزمایش مزرعه ای دوساله با 7 تیمار و 3 تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی ورامین در یک خاک لومی رسی با پتاسیم قابل جذب 200 میلی گرم در کیلوگرم با طرح آماری بلوک های کامل تصادفی به مرحله اجرا در آمد. تیمارهای آزمایش بر مبنای K2O عبارت بودند از: K0، K50 (مصرف پتاسیم از منبع کلرور پتاسیم)، K50 (مصرف پتاسیم از منبع سولفات پتاسیم)، K100 (مصرف پتاسیم از منبع کلرور پتاسیم)، K100 (مصرف پتاسیم از منبع سولفات پتاسیم)، K50 (مصرف پتاسیم از منبع کلرور پتاسیم به صورت سرک)، K100 (مصرف پتاسیم از منبع کلرور پتاسیم به صورت سرک). نتایج حاصله از اجرای آزمایش نشان داد که تفاوت آماری معنی‎دار در خصوص عملکرد و خصوصیات کیفی الیاف بین تیمارهای آزمایش وجود دارد. بیشترین عملکرد وش از تیمارششم و هفتم (مصرف سرک کلرور پتاسیم) با متوسط تولید 4091 کیلوگرم در هکتار بدست آمد و بین عملکرد وش تیمارهای اول تا پنجم اختلاف آماری معنی دار وجود ندارد. وجود تفاوت آماری معنی‎دار بین عملکرد تیمار ششم و هفتم با تیمارهای اول تا پنجم موید این مطلب بود که مصرف سرک پتاسیم از منبع کلرور پتاسیم باعث افزایش عملکرد پنبه به میزان 32 درصد نسبت به شاهد می گردد. خصوصیات کیفی الیاف نیز تحت تاثیر تیمارهای کودی، خصوصا مصرف کلرور پتاسیم به صورت سرک قرار گرفت و ارتقاء پیدا کرد. بیشترین مقدار طول الیاف (1/32 میلی متر)، درصد الیاف (46 درصد) و استحکام الیاف (4.29) از مصرف 50 کیلوگرم K2O بصورت سرک بدست آمد. بیشترین مقدار جذب پتاسیم نیز در این تیمار دیده شد. میزان پتاسیم دمبرگ این تیمار 4/5 میلی گرم در کیلوگرم بود. بین میزان پتاسیم دمبرگ و عملکرد، همچنین بین پتاسیم دمبرگ با استحکام الیاف همبستگی معنی دار مشاهده شد.کارایی زراعی کود پتاسیم نیز در تیمار سرک مصرف پتاسیم نسبت به سایر تیمارها برتری چشمگیری داشت. در این تیمار به ازای مصرف هر کیلوگرم K2O،1/20 کیلوگرم وش تولید شد.
    کلیدواژگان: پنبه Gossipium hirsutum، سولفات پتاسیم، کلرور پتاسیم، عملکرد وش، صرف سرک، کیفیت وش
  • محسن مشایخی، علی محمد شکیب، مختار جلالی جواران، سعید سهیلی وند، امیر موسوی صفحه 32
    در این تحقیق قابلیت انتقال ژن به 8 رقم تجاری کلزا شامل:Licord SLM046، RGS003 Zarfam، Okapi، Sarigol، Modena و Opera که با شرایط آب و هوایی مختلف ایران سازگارند با استفاده از ریزنمونه های لپه و محور زیر لپه بررسی شد. قطعات جدا کشت محور زیر لپه و لپه پس از تلقیح با اگروباکتریوم به ترتیب روی محیط کشت MS دارای 1 میلی گرم در لیتر 2،4-D و 5/4 میلی گرم در لیتر BAP هم کشت شدند. جهت تایید انتقال ژن، گیاهان بدست آمده با PCR و آزمون هیستوشیمیایی GUS مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که طیف وسیعی از ارقام با استفاده از ریزنمونه محور زیر لپه تراریخت می شوند در حالیکه این قابلیت با استفاده از ریزنمونه لپه تنها در تعدادی از ارقام وجود داشت. در بین گیاهان تراریخته با استفاده از ریزنمونه های محور زیر لپه رقم Licord بیشترین (26/15%) و رقم Sarigol کمترین (2/0%) میزان تراریختی را داشتند. در بین گیاهان تراریخته با استفاده از ریزنمونه های لپه ژنوتیپ SLM046 با 7/4 درصد بیشترین فراوانی تراریختی را به خود اختصاص داده بود.
    کلیدواژگان: کلزا، انتقال ژن، اگروباکتریوم، لپه، محور زیر لپه، آزمون GUS
  • امیر قلاوند، خسرو محمدی، مجید آقاعلیخانی، یوسف سهرابی، غلامرضا حیدری صفحه 41
    به منظور ارزیابی تاثیر کود های مختلف آلی و بیولوژیک بر عملکرد و اجزای عملکرد نخود (Cicer aritenium) آزمایشی در سال های 1386 و 1387 در شهرستان سنندج انجام گردید. آزمایش به صورت کرت های دو بار خرد شده (اسپلیت-اسپلیت پلات) با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی، در سه تکرار انجام گرفت. کشت کود سبز (G1) (ترکیبی از ماشک گل خوشه ای(Vicia panunica و جو (Hordeum vulgare) و عدم کشت آن (G2) به عنوان سطوح عامل اصلی و پنج راهبرد تامین کود پایه شامل 20 تن کود دامی در هکتار (N1)، 10 تن کمپوست زباله شهری در هکتار (N2)، 75 کیلوگرم سوپر فسفات تریپل در هکتار (N3)، 5 تن کمپوست+10تن کود دامی در هکتار (N4) و 5 تن کمپوست+10تن کود دامی+50 کیلوگرم سوپر فسفات تریپل در هکتار (N5) به عنوان عامل فرعی تعیین شدند. همچنین چهار ترکیب کود زیستی شامل باکتری lentus Bacillus و B1) Pseudomonas putida)، قارچ B2) Trichoderma harzianum)، باکتری باسیلوس و سودوموناس + قارچ تریکودرما (B3) و تیمار شاهد بدون تلقیح با قارچ و باکتری (B4) به عنوان سطوح عامل فرعی فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که کود سبز تاثیر معنی داری بر عملکرد دانه، تعداد غلاف، تعداد غلاف بارور، تعداد شاخه اصلی و محتوی کلروفیل برگ داشت. ترکیبات مختلف کودهای پایه نیز بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه تاثیر معنی داری داشت. بیشترین عملکرد دانه در ترکیب کمپوست، کود دامی و کود شیمیایی ایجاد گردید. کود های بیولوژیک نیز تاثیر معنی داری بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه داشتند. تلقیح همزمان بذر با باکتری های حل کننده فسفات و قارچ تریکودرما باعث افزایش معنی دار عملکرد دانه گردید. بیشترین وزن دانه و تعداد دانه در غلاف نیز در این تیمار حاصل گردید.
    کلیدواژگان: باکتری های حل کننده فسفات، کمپوست، کود سبز، کود دامی، نخود (Cicer aritenium)
  • سید محمد علی مفیدیان، علی اکبر مختارزاده، حسن منیری فر، علیرضا بهشتی، جهانبخش سوری صفحه 50
    جهت تعیین پتانسیل تولید علوفه اکوتیپ های مناطق سردسیری یونجه و معرفی اکوتیپ برتر و پایدار از نظر عملکرد برای هر منطقه آزمایشی با 17 اکوتیپ در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و چهار سال(1387-1383) در ایستگاه های تحقیقاتی کرج، اصفهان، تبریز، مشهد و همدان اجرا گردید. نتایج حاصل تفاوت معنی داری بین متوسط کل علوفه خشک و تر و همچنین ارتفاع بوته در زمان برداشت و نسبت برگ به ساقه اکوتیپ ها در مناطق مورد بررسی نشان داد. در حالی که تنها از نظر صفات عملکرد علوفه خشک وتر در بین اکوتیپ ها تفاوت معنی دار وجود داشت، در بین سال ها از نظر تمام صفات مورد بررسی به جز عملکرد علوفه خشک تفاوت معنی دار مشاهده شد. اثر ات متقابل نیز در اکثر موارد بویژه برای عملکرد معنی دار بود. بر اساس نتایج سه ساله، منطقه اصفهان با 76/124 تن علوفه تر و 25/27 تن علوفه خشک در هکتار بیشترین و منطقه مشهد با 22/35 تن درهکتار علوفه تر و منطقه همدان با 19/11 تن در هکتار علوفه خشک کمترین عملکرد را به خود اختصاص داده اند. اکوتیپ های سیلوانا، گله بانی و رهنانی به ترتیب با 63/67، 22/67 و 98/66 تن در هکتار بیشترین مقدار عملکرد علوفه تر و اکوتیپ های قهاوند، کوزره و سیلوانا به ترتیب با عملکرد 69/18، 47/18 و 44/18 تن در هکتار بیشترین میزان علوفه خشک را به خود اختصاص دادند. همچنین از نظر میانگین ارتفاع بوته در زمان برداشت و نسبت برگ به ساقه در چین های مختلف و در تمام مناطق و طی سه سال آزمایش، اکوتیپ های گله بانی، سیلوانا و سهند آوا به ترتیب با ارتفاع 06/72، 00/70 و 70/69 سانتی متر و اکوتیپ های سیلوانا، سهند آوا و ملک کندی به ترتیب با 04/1، 02/1 و 02/1 بالاترین مقادیر را نشان دادند.
    کلیدواژگان: اثر متقابل، اکوتیپ، عملکرد علوفه تر، عملکرد علوقه خشک، مناطق سردسیری، نسبت برگ به ساقه و یونجه
  • علی قدمی فیروزآبادی، علی احسان نصرتی، حمید زارع ابیانه صفحه 60
    سیستم آبیاری در دو سطح نشتی و تیپ به عنوان عامل اصلی (A)، دو فاصله 8 و 12 سانتی متر فاصله سیرچه ها بر روی ردیف به عنوان فاکتور فرعی (B) و کود ازته در سه سطح 0، 60 و 120 کیلوگرم ازت به عنوان فاکتور فرعی (C) در سه تکرار به اجرا در آمد. نتایج تجزیه مرکب نشان داد که اثر فاصله کاشت بر عملکرد و کارآیی مصرف آب به ترتیب در سطح 1 و 5 درصد معنی دار شد. دو سیسستم آبیاری مورد استفاده، عملکرد تقریبا یکسانی داشته و تفاوت معنی داری بین عملکرد آن ها وجود نداشت. اثر تیمارهای مختلف بر تعداد سیرچه، قطر سیرچه، تعداد پوسته و مقدار ازت موجود در سیرچه ها معنی دار نشد. میانگین حجم آب مصرفی در روش های آبیاری تیپ و نشتی به ترتیب 5/2448 و 4940 مترمکعب بر هکتار محاسبه گردید. این ارقام نشانگر آن است که آبیاری تیپ باعث کاهش تقریبا 50 درصدی در آب مصرفی نسبت به روش نشتی شده است. میانگین کارآیی مصرف آب در دو روش آبیاری تیپ و نشتی به ترتیب 2/5 و 65/2 کیلوگرم بر متر مکعب است. مقایسه میانگین تاثیر سطوح مختلف کودی بر کارآیی مصرف آب نشان داد که بیشترین کارآیی مصرف آب مربوط به سطح کودی 60 کیلوگرم در هکتار با کارایی مصرف آب 1/4 کیلوگرم بر مترمکعب است. به طور کلی می توان نتیجه گرفت در زراعت سیر، آبیاری تیپ با عملکرد مساوی نسبت به روش نشتی، کاهش آب مصرفی و افزایش 96 درصد کارآیی مصرف آب قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: آبیاری تیپ، آبیاری نشتی، ازت، سیر، کارآیی مصرف آب
  • ابراهیم ایزدی دربندی صفحه 68
    به منظور بررسی تاثیر فواصل آبیاری و مقدار کاربرد نیتروژن بر رقابت تاج خروس و ذرت، آزمایشی در سال زراعی 88-1387 به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های ردیفی در سه تکرار، در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. عوامل اصلی و فرعی به ترتیب فواصل آبیاری در سه سطح (7، 14 و 21 روز) و مقادیر مختلف کود نیتروژن در 4 سطح (0، 100، 200 و 300 کیلوگرم در هکتار) بودند که در شرایط رقابت و عدم رقابت مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که اگرچه افزایش کاربرد نیتروژن در شرایط عاری از علف هرز می تواند نقش موثری در عملکرد ذرت داشته باشد، اما حضور تاج خروس این مزیت را از بین برده و عامل اصلی در کاهش عملکرد ذرت است و اثرات تاج خروس بر عملکرد ذرت به ویژه زمانی که ذرت تحت تنش رطوبتی بود بارزتر بود، به طوری که در فواصل آبیاری 14 و 21 روز و در مقایسه با شاهد، به ترتیب 71 و 86 درصد کاهش عملکرد مشاهده شد. بر اساس مشاهدات این آزمایش، درصد کاهش عملکرد ناشی از رقابت تاج خروس با ذرت در شرایط عدم تنش رطوبت 55 درصد بود که معادل کاهش عملکرد در فواصل آبیاری 7، 14 و 21 روز آب بود. با توجه به نتایج آزمایش، به نظر می رسد آب منبع مهمتری در رقابت تاج خروس و ذرت باشد و اثرات تنش آب، نیتروژن و رقابت تاج خروس جمع شونده باشند.
    کلیدواژگان: ذرت، تاج خروس، رقابت، تنش خشکی و نیتروژن
  • سید عبدالحمید انگجی، محمدحسین فتوکیان، امیر محمد ناجی، جعفر احمدی صفحه 75
    به منظور مکان‎یابی QTLهای مرتبط با کیفیت پخت برنج و همچنین مطالعه اثر زمینه ژنتیکی در مکان یابی QTL، دو جمعیت گیاهی شامل 63 لاین BC2F5 حاصل از تلاقی IR64 به عنوان والد تکراری و طارم مولائی به عنوان والد دهنده (جمعیت RF54) و 62 لاین BC2F5 که از تلاقی واریته های Teqing به عنوان والد تکراری و طارم مولائی بعنوان والد دهنده بدست آمده بودند (جمعیت RF56)، در موسسه بین المللی تحقیقات برنج مورد مطالعه قرار گرفتند. صفات مقدار آمیلوز، قوام ژل و درجه حرارت ژلاتینه برای ارزیابی کیفیت پخت مورد استفاده قرار گرفتند. برای شناسایی چندشکلی های بالقوه پیوسته با مکان های ژنی کنترل کننده صفات مورد مطالعه در والدین 235 نشانگر ریزه ماهواره روی 12 گروه لینکاژی استفاده شد. در نهایت 114 نشانگر چندشکلی واضح و قابل امتیازبندی نشان دادند و برای بررسی ژنوتیپی جمعیت های در حال تفرق مورد استفاده قرار گرفتند. طول نقشه کروموزمی در دو جمعیت RF54 و RF56 به ترتیب برابر 6/1692 و 3/1747 سانتی مورگان بود. متوسط فاصله بین دو نشانگر مجاور در دو جمعیت به ترتیب برابر 3/16 و 3/15 سانتی مورگان بوده است. در جمعیت RF54 برای همه صفات تفکیک متجاوز مثبت و یا منفی مشاهده گردید ولی در جمعیت RF56 فقط برای مقدار آمیلوز تفرق فرارونده مشاهده شد. برای صفات مقدار آمیلوز، قوام ژل و درجه حرارت ژلاتینه در جمعیت RF54 به ترتیب 1، 3 و 13 مکان ژنی و در جمعیت RF56 به ترتیب 1، 15 و 10 مکان ژنی شناسایی شدند. نتایج این تحقیق نشان می دهند که زمینه ژنتیکی در تظاهر QTLهای مربوط به کیفیت پخت برنج تاثیر دارد و در اصلاح صفات فوق از طریق گزینش به کمک نشانگر بایستی به این موضوع توجه نمود.
    کلیدواژگان: مقدارآمیلوز، قوام ژل، درجه حرارت ژلاتینی، مکان یابی QTL
  • محمدرضا امیرجانی، محمدحسین آبنوسی، ملک سلیمانی مهرنجانی صفحه 85
    در جهان امروز استرس شوری اثر منفی بر تولیدات کشاوزی اعمال میکند. هدف از این مطالعه، که در سال 1388 در دانشگاه اراک انجام شد، بررسی اثر شوری بر مورفولوژی، میزان کلروفیل و پروفیل پروتئینی گونه گندم شهریار بود. بذر گندم در محیط هاگلند حاوی مقادیر 0، 25، 50، 75 و 100 میلی مولار نمک طعام برای مدت 15 روز کشت داده و سپس بعد از اندازه گیری وزن و طول برگ ها و ریشه هر 3 روز یکبار نمونه ها برای آنالیزهای دیگر جمع آوری شد. مطالعات مورفولوژی بر روی برش های نازک تهیه شده توسط کرایواستات با استفاده از میکروسکوپ المپوس و میزان کلروفیل بعد از استخراج توسط محلول استن 80 درصد با استفاده از روش برورز انجا م شد. پروتئین نمونه ها استخراج و سپس بر روی ژل پلی اکریل آمید 12 درصد در شرایط ولتاژ ثابت الکتروفورز شد. استرس شوری به ترتیب باعث کاهش 44 و 43 درصدی در وزن برگ و ریشه شد. به علاوه کاهش معنی دار میزان کلروفیل به همراه تغییر مورفولوژیک در بافت آوندی نمونه های تیمار شده با نمک مشاهده شد. تعداد 15 باند اصلی پلی پپتیدی/پروتئینی در نمونه های کنترول مشاهده شد که در نمونه های تیمار شده با نمک طعام حداقل 5 باند دستخوش تغییر شدند. نتایج این مطالعه نشان داد که استرس شوری باعث تغییر در مورفولوژی، میزان کلروفیل و پروفیل پروتئینی گونه شهریار شد.
    کلیدواژگان: پروفیل پروتئینی، کلروفیل گندم، نمک
  • قربانعلی نعمت زاده، غفار کیانی صفحه 95
    سیستم نرعقیمی ژنتیکی- سیتوپلاسمی جهت بهره برداری از هتروزیس در گیاهان زراعی هنگامی اثربخش است که لاین برگرداننده باروری مناسبی در اختیار باشد. تلاقی بین لاین نرعقیم به نام ندا A با سه لاین امیدبخش به نام های DN-32-6 DN-33-1 و DN-33-18 انجام گرفت. مطالعات باروری دانه گرده و دانه بندی خوشه در نتاج نسل F1 این تلاقی ها نشان داد که تنها تلاقی «DN-33-18 / ندا A» دارای باروری دانه گرده و دانه بندی خوشه بیش از 80 درصد می باشد. توارث پذیری ژن های برگرداننده باروری در جمعیت F2 این تلاقی در مرحله خوشه دهی و پر شدن دانه ارزیابی گردید. آزمون رنگ آمیزی دانه گرده، تفرق 312 بوته بارور: 16 بوته عقیم را نشان داد که با نسبت مندلی 1: 15 بر اساس آزمون مربع کای مطابقت داشته و حاکی از وجود دو ژن برگرداننده باروری در ژنوم لاین DN-33-18 می باشد. برای نشانمند کردن مولکولی این ژن ها، از 12 نشانگر SSR استفاده گردید که 4 نشانگر RM171، RM258، RM591 و RM3148 باندهای چند شکل را بین والدین تولید نمودند. تجزیه و تحلیل لینکاژ نشان داد که نشانگر RM3148 واقع بر روی کروموزم شماره 1 با ژن Rf3 در فاصله ژنتیکی 7/19 سانتی مورگان و نشانگرهای RM171 و RM258 واقع در کروموزم شماره 10 با ژن Rf4 بترتیب در فواصل ژنتیکی 1/3 و 2/6 سانتی مورگان همبستگی دارند. انتظار می رود از این نشانگرها بتوان در انتخاب به کمک نشانگر مولکولی (MAS)، همچنین انتقال و هرمی کردن ژن های برگرداننده باروری در برنامه های اصلاحی برنج هیبرید استفاده نمود.
    کلیدواژگان: برنج، نرعقیمی سیتوپلاسمی، توارث پذیری، نشانگرهای ریزماهواره
|
  • Gh. Abbas Akbari, H. Khalaj , M.R. Labbafy, H. Sabzi Page 1
    Inoculant of Bradyrhizobium japonicum bacteria is one of the important factors affecting soybean seed’s oil and protein contents. To study the effects of bacterial strains on soybean seeds quality (oil and protein) and quantity (seed yield) an experiment was carried out during 2000-2001 at research field of soybean in Sari. A split plot arrangement of treatments in a completely randomized block design was used with four replications. The treatments were consisted of three bacterial strains (Helynitro، Soyar and Abokhak) and four soybean cultivars (Hill، Sahar، J/k and B/P) and control plots (seeds without inoculants). Seed quality (oil and protein)، yield، number and dry weight of nodules per plant were measured. Bacterial strains did not show significant effect on traits، but the results mentioned that cultivars had significant effects on almost of traits. In fact، the interaction effects of J/K with Helynitro strain produced the highest seed، oil and protein yields. Cultivar J/K and Hill in control plots had the highest seed oil and protein percentages respectively. The maximum number of nodules per plant was obtained in J/K with Abokhak. Contrast to other cultivars Sahar produced the highest nodule dry weight with all bacterial strains.
    Keywords: Soybean, Bradyrhizobium japonicum bacteria, Seed yield, Oil, protein yield, Nodulation
  • Ali Akbar Ebadi, Azarakhsh Torabi Jafrodi, Hamid Shafie Sabet, Khadije Alizadeh Page 7
    The effects of cold pre-treatment duration (8، 10، 12 & 14 days at 8oC) and different induction media (N6 and Chu) were studied on callus induction and plant regeneration of the first Iranian hybrid rice “Bahar1” anther culture. The experiment was performed in randomized complete design with three replications. Percentage of callus induction in N6 medium was higher than Chu medium، but the percentage of green plant regeneration in Chu media was significantly higher than N6 medium. In the other words embryogenic callus in chu medium was more than N6 medium. The results showed that a cold pre-treatment was essential for the induction of callus from anthers. Increasing the duration of cold pre-treatment resulted in more callus production but green plant regeneration decreased. The best duration of cold pre-treatment for percentage of green plant regeneration was 8 to 10 days at 8oC. Thus the best conditions to anther culture of hybrid rice was using of chu medium with 8 to 10 days cold pre-treatment.
    Keywords: Rice, Anther culture, Cold pre, treatment, Callus induction
  • Dehghan M., Sharifzadeh F Page 16
    nvestigate the Ellis and Roberts deterioration model in seeds of Secale montanum seeds and to introduction constants of viability equation، this experiment was conducted in Tehran university، Department of agronomy and plant breeding during 1384-85. Seeds were provided by Secale montanum seed production station in markazi province and after determining seed viability، seed vigor and initial moisture content، seeds were adjusted to 9، 11، 13 and 15% and sealed hermetically in aluminum packets. Storage temperatures were 25، 35، 45 and55c˚. The interval of sampling depended on the storage conditions. Seed viability constants to predict seed longevity in this species was estimated. The viability equation for this species is: V=ki-p/105. 98-2. 65log10m-0. 025t-0. 000057t2. Relationionship between sigma and moisture content and temperature was determined and after probit analysis، survival curves were depicted in each condition. Sigma logarithm to moisture content and temperature lines were parallel. The results show that survival curves is constrained to a common origin. Also the results show that with increasing in moisture content، in each temperature، especially in high temperature، seed longevity decrease، is higher with increase in moisture content.
    Keywords: Perennial rye (Secale montanum), Viability equation, Temperature, moisture content, Seed longevity
  • Mohsen Seilsepour Page 23
    To determine the effects of sources and rates of potassium on quantitative and qualitative properties of cotton an experiment was conducted in a clay loam soil، with 220 mg. kg-1 available potassium (K). The experiment design was randomized complete block design (RCBD) with three replications and eight treatments as follow: 1-Control (N. P) 2-N. P. K (50 kg. ha-1 K2O before planting as MOP) 3- N. P. K (50 kg. ha-1 K2O before planting as SOP) 4 N. P. K (100 kg. ha-1 K2O before planting as MOP) 5-N. P. K (100kg. ha-1 K2O before planting as SOP) 6- N. P. K (50 kg. ha-1 K2O top dressing as MOP) 7- N. P. K (100 kg. ha-1 K2O top dressing as MOP). Data showed that there was a significant difference in yield among treatments. The highest yield (4091 Kg. ha-1) was obtained by using K as topdressing in flowering stage (treatments no: 6 and 7). Duncan multiple range test showed that there was not a significant effects on yield among treatments No: 1 to No: 5. This means that use of potassium before planting (different amounts and different sources) did not significant effects on yield. Data showed that use of MOP as topdressing increased yield significantly. Use of MOP as topdressing improved cotton fiber quality. Use of 50 Kg. ha-1 K2O produced maximum fiber length (32. 1 mm)، fiber percentage (46%)، fiber strength (4. 29g. tex-1) among treatments. Data also showed that potassium concentration in petiole in this treatment was highest. There were significant correlations between potassium concentration in petiole with yield and with fiber strength. Fertilizer use efficiency was increased due to use of potassium as MOP as top dressing.
    Keywords: Cotton (Gossipium hirstum), Potassium sulfate, Potassium chloride, Yield, fiber Quality
  • Mohsen Mashayekhi, Ali Mohammad Shakib, Mokhtar Jalali Javaran, Jalal Ale Ahmad, Saeed Amir Mousavi Page 32
    Canola (Brassica napus L.) is one of oil crops being cultivated in many areas of Iran. Its molecular breeding and production of varieties with new characteristics using genetic engineering needs the establishment of efficient transformation methods in commercial varieties. In this research transformation potential of 8 commercial cultivars; Licord، SLM046، RGS003، Zarfam، Okapi، Sarigol، Modena and Opera adapted to different regions of Iran was studied using cotyledon and hypocotyl explants. Agrobacterium tumifaciens، strain AGL0 containing the plasmid pCAMBIA3301 was used for transformation. Cotyledon and hypocotyl explants after inoculation with Agrobacterium were co-cultivated on MS medium containing 1 mg/l 2،4-D and 4. 5 mg/l BAP، respectively. Cotyledonary explants after co-cultivation were transferred on selection MS medium، containing 4. 5 mg/l BAP and 3 mg/l phosphinothricin. Hypocotyl explants were transferred on selection MS medium containing 4 mg/l BAP، 2 mg/l Zeatin and 5 mg/l phosphinotricin. The regenerated plants were analyzed by PCR and histochemical GUS assay for gene transformation. The results showed that most of genotyes had gene transformation potential regenerated from hypocotyl segments، while this potential was limited to some cultivars using cotyledon explants. Among transgenic plants، using hypocotyls، Licord cultivar. had the most transformation rate (15. 26 %) and Sarigol the least (0. 2 %). Also among regenerated planťs from cotyledon، SLM046 cultivar had the most transformation frequency (4. 7 %) and Modena، Opera and Zarfam cultivars did not respond to transformation.
    Keywords: Brassica napus, Gene transformation, Agrobacterium, Hypocotyl, cotyledon, GUS assay
  • Amir Ghalavand, Khosro Mohammadi, Majid Agha Alikhani, Yousef Sohrabi, Gholam Reza Heidari Page 41
    In order to evaluate the effects of different organic and biological fertilizers on chickpea (Cicer aritenium L.) yield and yield components، field experiments were carried out in Sanandaj Agriculture Research Station in 2007 and 2008 growing seasons. Experimental units were arranged in split-split plots based on randomized complete blocks with three replications. Main plots consisted of (G1): establishing a mixed vegetation of Vicia panunica and Hordeum vulgare and (G2): control، as green manure levels. Also، five strategies for obtaining the base fertilizer requirement including (N1): 20 t. ha-1 farm yard manure; (N2): 10 t. ha-1 compost; (N3): 75 kg. ha-1 triple super phosphate; (N4): 10 t. ha-1 farm yard manure and 5 t. ha-1 compost and (N5): 10 t. ha-1 farm yard manure and 5 t. ha-1 compost and 50 kg. ha-1 triple super phosphate were considered in split plots. Four levels of biofertilizers including (B1): Bacillus lentus and Pseudomonas putida; (B2): Trichoderma harzianum; (B3): Bacillus lentus and Pseudomonas putida and Trichoderma harzianum; and (B4): control، (without biofertilizers) were arranged in sub-sub plots. Results showed that green manure had a significant effect on grain yield، pod number، pod fertile number، number of main shoot and leaf chlorophyll content. Also different fertilizer compounds had a significant effect on grain yield and yield components. The highest grain yield was obtained from combined application of compost، farmyard manure and chemical fertilizer. Biofertilizers also had significant effects on grain yield and yield components. Simultaneous inoculation via phosphate solubilizing bacteria and Trichoderma fungus resulted in significant increase of grain yield. The highest seed weight and seed number per pod were obtained in this treatment.
    Keywords: Phosphate solubilizing bacteria, Compost, Green manure, Farmyard manure, chickpea (Cicer aritenium L.)
  • Mofidian, S. M. A., Mokhtarzadeh, Monirifarh., Beheshti, A. R., J. Souri Page 50
    In order to determine of potential forage productivity of cold – region alfalfa ecotypes and introduce superior ecotype for each location، this experiment was conducted with 17 ecotypes in Randomized Complete Block Design (RCBD) with three replication in 5 locations include Karaj، Esfahan، Tabriz، Mashad and Hamedan for 4 years during 2004-2008. Significant differences were found among total mean of fresh، dry forage yield، plant height in harvesting and leaf to stem ratio among tested locations. However، ecotypes have significant differences for fresh and dry forage yield. Also for all traits except dry forage yield، significant differences were found among three years. Interaction effects were significant especially for yields. Regarding to results، Esfahan with 124. 76 and 27. 25T/ha for fresh and dry forage yield was the best location corresponding to forage productivity. Three superior ecotypes corresponding to fresh and dry forage yield، plant height and leaf to stem ratio in all locations and years were as follows: Silvana، Galebani and Rahnani with 67. 63، 67. 22 and 66. 98 T/ha for fresh forage yield، Ghahavand، Kozareh and Silvana with 18. 69، 18. 47 and 18. 44 T/ ha for dry forage yield، Galebani، Silvana and Sahandava with 72. 06، 70. 00 and 69. 70 centimeter for plant height in harvesting and Silvana، Sahandava and Malek-kandi with 1. 04، 1. 02 and 1. 02 for leaf to stem ratio respectively.
    Keywords: Alfalfa, cold region, Ecotype, Interaction effects, Leaf to stem ratio, Plant height, forage yield
  • A.Ghadami Firouzabadi, A.E. Nosrati, H. Zare Abiyane Page 60
    To examine the effect of two irrigation systems (Tape and Furrow Irrigation)، plant spacing and different Amount of nitrogen (0،60،120 kg. ha-1)، a field experiment was laid out in a randomized complete block design arranged in a split Split Plot with three replication since 2004 to 2006. system irrigation (Tape and Furrow Irrigation) were as main plot، plant distance (8 and 12 cm) and different amount of N (0،60،120 kg. ha-1) were as sub plots. The results of combined analysis over two years showed that effect of plant spacing on yield and water use efficiency were significant at 1% and 5 % level، respectively. The yield in two irrigation systems was equal approximately. The effect of Irrigation systems on yield was not significant. The effect of different treatments on number of bulb، number of skine، diameter of bulb and amount of N in bulbs were not significant. The means of water consumption in Tape and Furrow irrigation systems were 2448. 5 and 4940 m3ha-1 respectively. Water consumption in Tape irrigation decreased about 50 % compare to Furrow irrigation. The average of water use efficiency in Tape and Furrow irrigation was 5. 2 and 2. 65 kg/m3، respectively. The maximum of water use efficiency (4. 1 kg/m3) belong to 60 kgha-1 of N treatment. It was concluded that by using Tape irrigation، water consumption was decreased and water use efficiency increased about 100% compare to Furrow irrigation. So، Tape irrigation and 60 kgha-1 of nitrate in garlic cultivation are recommended.
    Keywords: Tape irrigation, Furrow Irrigation, Nitrogen, Water use efficiency, Garlic
  • Ebrahim Izadi Darbandi Page 68
    In order to evaluate the effect of irrigation intervals and nitrogen rate on corn and redroot pigweed competition، a split- plot experiment was conducted based on strip block at Agricultural Research Station of Ferdowsi University of Mashhad. Treatments were combination of 3 irrigation intervals (7، 14 and 21 days) as main-plots and different rates of urea fertilizer (0، 100، 200 and 300 kg/ha) as sub-plots. Results showed increasing nitrogen rates had a significantly effect (P<0. 01) on corn yield in weed free conditions. But in the presence of redroot pigweed، nitrogen had no significant effect on corn yield and redroot pigweed competition was the main cause of corn yield reduction specially in water stress conditions. Reduction of corn yield by redroot pigweed competition in optimum irrigation (7 day) was 55% that equals to the yield reduction in 14 and 21 days irrigation intervals. It seems that in corn-redroot pigweed competition، water is more important resource than nitrogen and effects of water stress، nitrogen and pig-weed were additive.
    Keywords: Corn, Redroot pigweed, Competition, Drought stress
  • Seyed Abdolhamid Angaji, Mohammad Hosein Fotokian, Amir Mohammad Naji, Jafar Ahmadi Page 75
    In order to map the QTLs for cooking quality in rice، two populations of BC2F5 lines، derived from indica rice varieties IR64 and Teqing (TQ) as recurrent parents and an Iranian rice variety، Tarom molaeii (TM) as donor، studied in International Rice Research Institute. Traits amylose content (AMY)، gelatinization temperature (GT)، and gel consistency (GC) were used to evaluate cooking quality. Two-hundred thirty five SSR markers on all 12 rice linkage groups were tested on parents to identify polymorphic markers potentially linked to QTLs controlling studied traits. One-hundred fourteen markers showed polymorphism and assigned for genotyping of the populations. The map length in IR64/TM and TQ/TM populations were 1692. 6 cM and 1743. 3 cM، respectively with an average interval size of 16. 3 cM and 15. 3 cM.، respectively. Transgressive segregation observed for all traits in population IR64/TM while in population TQ/TM، it was onley observed for AMY. Seventeen QTLs were identified in the population IR64/TM، including one for AMY، 3 for GC، and 13 for GT. QTLs identified in the population Teqing/TM were twenty six as one for AMY، 15 for GC، and 10 for GT. However، of the 43 QTLs detected in both backgrounds، only one (2%) were common and mapped to the same genomic regions in both genetic backgrounds. Our results indicated that expression of QTLs involved in cooking quality are affected by different genetic backgrounds and should be specially considered in marker-aided breeding programms of cooking quality in rice.
    Keywords: Cooking quality, Amylose content, Gelatinization temperature, QTL mapping
  • Mohammad Rez Amirjani, Mohammad Hussein Abnosi, Solemani Mehranjani Page 85
    Salinity stress negatively affect agricultural yield throughout the world. The aim of this study، which was done in Arak university during the year 2009، was to investigative the effect of salt stress on morphology، chlorophyll content and protein profile of wheat cultivar “shahriar”. Wheat was grown on Hoagland media containing 0، 25، 50، 75 and 100 mM of NaCl for a period of 15 day، then the length and weight of the leaf and root was measured every 3 days and samples were collected for further analysis. Morphological study was carried on a tine section prepared using crayostat under an olympous light microscope. Chlorophyll content of the 80% acetone extracted samples was estimated using Brouers method. Samples were extracted and run on 12% polyacrylamid gel with the help of constant voltage. Salt stress resulted in 44 and 43% reduction in weight of leaf and root respectively as compared to control. In addition significant reduction of chlorophyll content in salt treated samples were observed followed by morphological changes in vascular tissue. There were 15 major polypeptide/proteins bands observed in the control group، where at least changes in 5 bands could be observed due to salt stress in samples treated with NaCl. The result of this study showed that the salinity caused morphologica، chlorophyll content as well as protein profile changes in shahriar cultivar.
    Keywords: Protein Profile, Wheat Chlrophyll, NaCl
  • G.A. Nematzadeh, G. Kiani Page 95
    Cytoplasmic-genetic male sterility system can be used to exploit heterosis in grain crops only when the effective restorer lines are available. Crosses between CMS line Neda A with three promising lines DN-32-6، DN-33-1 and DN-33-18 were made. Studies on pollen and grain fertility of these crosses showed that the cross of Neda-A/DN-33-18 had more than 80% pollen and grain fertility in the F1 generation. The inheritance of fertility restoration genes in F2 population of this cross was evaluated at flowering and grain filling stages. Pollen staining test showed segregation of 312 fertile: 16 sterile plants that in accordance with Mendelian 15:1 ratio، representing existence of two genes in the genome of DN-33-18. 12 SSR markers were used for molecular tagging of these fertility-restoring genes showing that 4 markers including RM258، RM171، RM591 and RM3148 produced polymorphic bands between parents. Linkage analysis showed that marker RM3148 located on chromosome 1 linked with Rf3 gene at a genetic distance of 19. 7 cM and markers RM258 and RM171 located on chromosome 10 flanked to Rf4 gene at the genetic distances of 3. 1 and 6. 3 cM، respectively. These markers are useful in MAS (marker-assisted selection) for transferring and pyramiding of fertility restoring genes in hybrid rice breeding programs.
    Keywords: Rice, CMS, Inheritance, Molecular tagging, SSR markers