فهرست مطالب

نشریه دانش شناسی
پیاپی 14 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فریبا آژده، فرشته سپهر صفحه 1
    هدف
    پژوهش حاضر بررسی زیرساخت های اطلاعاتی موجود در کتابخانه های مدارس دولتی و غیرانتفاعی دوره ی متوسطه و پیش دانشگاهی شهر همدان می باشد.
    روش شناسی: روش این پژوهش پیمایشی توصیفی است شیوع و ابزار در نظر گرفته شده برای جمع آوری اطلاعات در این پژوهش، پرسشنامه است. جامعه آماری مورد مطالعه را 63 کتابخانه آموزشگاهی تشکیل میدهد که حجم نمونه برابر با حجم جامعه در نظر گرفته شده است.
    یافته های پژوهش: حاکی از آن است که 80درصد از مدارس مورد مطالعه دارای کتابخانه مستقل هستند و 18 درصد نیز فاقد کتابخانه مستقل میباشند. مدارسی که فاقد فضای مستقلی برای کتابخانه میباشند عمدتا از اتاق پرورشی و نمازخانه مدارس (5/6درصد) استفاده مینمایند. بیش از70درصد مدارس از نظر تجهیزات در سطح پایینی قرار دارند. حدود 55درصد مدارس کتابدار مستقل ندارند و خدمات کتابخانه توسط معاون (مربی) پرورشی انجام می شود. در کلیه مدارس مورد مطالعه، کتابخانه هابودجه تعریف شده سالانه ندارند و نحوهی تامین بودجه کتابخانه ها از طریق سرانه مدارس، و اهدا و زمان تخصیص بودجه به صورت مقطعی و بر اساس نیاز صورت میگیرد. گروه تعیین انتخاب مجموعه ی کتابخانه از دانش آموزان و آموزگاران نیز نظر سنجی می کنند. از لحاظ پوشش موضوعی بیشترین درصد کتابها به دین و مذهب (87درصد) و کمترین درصد رایانه (4درصد) میباشد. در 63درصد مدارس شیوه دسترسی به منابع از طریق قفسه باز انجام میگیرد.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده بیانگر ان است که زیرساخت های خدمات اطلاعاتی در کتابخانه های آموزشگاهی از نظر فضا، بودجه، تجهیزات، نیروی انسانی، مجموعه سازی، ارائه خدمات و خط مشی مطلوب نمی باشد.
    کلیدواژگان: بودجه، فضا، تجهیزات، نیروی انسانی، کتابخانه های آموزشگاهی، خدمات، زیرساخت، خدمات اطلاعاتی
  • مهشید التماسی، فاطمه فهیم نیا صفحه 15
    هدف
    جهان امروز با سرعت به سوی مجازی شدن درحال حرکت است و علوم مختلف را تحت تاثیر خود قرار داده است. علم کتابداری و اطلاع رسانی نیز از این قاعده مستثنی نبوده، و خدمات مورد انتظار از کتابخانه ها و همچنین خدماتی که اغلب کتابخانه ها ارائه می دهند؛ متحول شده است و کتابخانه های دیجیتالی به سرعت درحال پیشرفت هستند. حتی در کتابخانه های سنتی نیز نیاز به خدمات مرجع مجازی و خدمات اطلاع رسانی نوین به شدت احساس می شود. این مقاله به کیفیت و نحوه آموزش کتابداری درایران باتکیه برخدمات مرجع پرداخته استروش شناسی: در دانشگاه های ایران با روش تحلیل محتوای متون آموزشی و تطبیق برنامه های آموزشی گروه های کتابداری پرداخته است، و سپس با روش پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه میزان مهارت های خدمات مرجع و اطلاع رسانی کتابداران کتابخانه های مختلف را مورد بررسی قرار داده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به تحلیل متون آموزشی و بررسی سرفصلهای درسی گروه های کتابداری و مقایسه نتایج آن با نتایج حاصل از پیمایش مهارت های مرجع کتابداران‘ این نتیجه حاصل شد که: متون آموزشی که در دانشگاه های ایران برای آموزش خدمات مرجع و اطلاع رسانی مورد استفاده قرار می گیرند بسیار قدیمی بوده و به همین جهت از کارایی و روزآمدی خوبی برخوردار نیستند این مهم با بررسی مهارتهای خدمات مرجع که در چهار محور آشنایی با اصول خدمات مرجع50% کتابداران، مهارت های اطلاع یابی40%، آشنایی با فن آوری های فعالیت های کتابداری20%، و آشنایی با مبانی اطلاع رسانی50%، مورد تاکید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: کتابداری، ایران، خدمات مرجع، ایران، اطلاع رسانی، ایران
  • ناهید بنی اقبال، معصومه علی کرمی صفحه 23
    هدف
    پژوهش حاضر به ارزیابی وضعیت کتابخانه های صنعت نفت استان تهران در مقایسه با استانداردهای کتابخانه های تخصصی ایران می پردازد.
    روش شناسی: روش تحقیق پیمایشی و از نوع ارزیابی تطبیقی است. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه و برای تعیین شاخص ها و تحلیل آماری آنها از استانداردهای کتابخانه های تخصصی ایران استفاده شده است. بدین منظور وضعیت این کتابخانه ها از لحاظ 8 مولفه اصلی استاندارد با استانداردهای کتابخانه های تخصصی ایران مقایسه شده است.
    جامعه پژوهش: جامعه این پژوهش، کتابخانه های صنعت نفت استان تهران است که شامل 24 کتابخانه تخصصی می شود ولی با توجه به اینکه یک کتابخانه به علت نقل و انتقال، فضای فیزیکی و شرایط ارائه خدمات ندارد و 2 کتابخانه بنا به دلایلی حاضر به همکاری نشده اند؛ لذا جامعه مورد مطالعه در این پژوهش را 21 کتابخانه باقیمانده تشکیل می دهد.
    یافته های پژوهش: در این پژوهش مجموعا 113 شاخص برای استانداردها در نظر گرفته شده است. ابتدا مولفه های استانداردهای اهداف و وظایف، سازمان و مدیریت، نیروی انسانی، مجموعه، سازماندهی منابع، خدمات، ساختمان و تجهیزات و بودجه، تهیه و تنظیم و با استانداردها مقایسه شد و این نتایج بدست آمد: استانداردهای مذکور به ترتیب 8 مورد فوق در 95، 62، 81، 100، 76، 67، 57 و 52 درصد از کتابخانه های مورد مطالعه رعایت شده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج نهایی بررسی وضعیت استانداردهای 8 گانه کتابخانه های تخصصی ایران در کتابخانه های صنعت نفت استان تهران، مشاهده شد که 7 استاندارد اول یعنی استانداردهای اهداف و وظایف، سازمان و مدیریت، نیروی انسانی، مجموعه، سازماندهی، خدمات و ساختمان و تجهیزات در کتابخانه های مورد مطالعه مراعات می شوند و تنها در مورد استاندارد بودجه نمی توان اظهار نظر قطعی کرد. بنابراین می توان گفت استانداردهای کتابخانه های تخصصی ایران در کتابخانه های صنعت نفت استان تهران مراعات می شود، گرچه میزان رعایت شاخص ها متفاوت است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، کتابخانه های تخصصی، کتابخانه های صنعت نفت، استانداردهای کتابخانه های تخصصی ایران
  • محمدحسن زاده، سمانه کریمی صفحه 47
    هدف
    فناوری های اطلاعاتی و ارتباطاتی، افق هایی نوین به سوی رفع محدودیت های سیستم های تعاملی سنتی ایجاد کرده است. ارائه خدمات عمومی کتابخانه ها (مرجع، اطلاع رسانی و امانت) با استفاده از تسهیلات الکترونیکی از کاربردهای بهینه این فناوری ها محسوب می شود.
    روش شناسی: پژوهش کاربردی حاضر به روش تحلیلی توصیفی با هدف بررسی دیدگاه کاربران کتابخانه های دانشگاهی در زمینه ارائه این نوع خدمات در کتابخانه ها، انجام گرفت.
    نتیجه گیری
    جامعه پژوهشی با نمونه گیری تصادفی از دانشجویان دانشگاه های مختلف شهر تهران انتخاب شد و پرسشنامه محقق ساخته مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که میزان شناخت دانشجویان از انواع خدمات عمومی الکترونیکی زیر متوسط و نگرش کلی دانشجویان مختلف تهران برای ارائه چنین خدماتی مثبت و سطح تحصیلی در نوع نگرش آنها بی تاثیر بود.. روابط مثبت معناداری بین این نگرش دانشجویان و میزان شناخت و میزان استفاده آنها از خدمات مزبور وجود دارد
    کلیدواژگان: نگرش، کتابخانه های دانشگاهی، خدمات عمومی الکترونیکی، مرجع الکترونیکی، اطلاع رسانی الکترونیکی، امانت الکترونیکی
  • حسن صیامیان، معصومه لطیفی، حسین مهدیزاده صفحه 59
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی دیدگاه کتابداران کتابخانه های عمومی استان مازندران نسبت به موانع ساختاری و رفتاری مدیریت مشارکتی در کتابخانه های عمومی استان انجام شده است.
    روش شناسی: در این پژوهش برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری تمامی کتابداران شاغل در کتابخانه های عمومی استان مازندران می باشند. از آزمون u من ویتنی و کروسکال والیس برای تایید یا رد فرضیات و از آزمون فریدمن برای پاسخگویی به سوال پژوهش استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های این تحلیل نشان می دهد بین دیدگاه کتابداران کتابخانه های عمومی استان مازندران نسبت به موانع مدیریت مشارکتی در کتابخانه های عمومی این استان، با توجه به جنسیت، تجربه کاری، سمت سازمانی، سطح تحصیلات، رشته تحصیلی تفاوت معنی داری وجود ندارد. همچنین نتایج آزمون فریدمن نشان داد نبود سلسله مراتب اداری مناسب با میانگین رتبه 92/4 در اولویت اول و به عنوان یکی از مهمترین موانع ساختاری در اجرای مدیریت مشارکتی در کتابخانه های عمومی استان می باشد و استفاده از رویه ها، روش ها، و دستورالعمل های نادرست شخصی با میانگین رتبه 82/4 در اولویت اول و به عنوان یکی از مهمترین موانع رفتاری در اجرای مدیریت مشارکتی می باشد.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر می تواند به عنوان یک جنبه پژوهشی نوین تلقی شود، که بصورت مشخص کتابداران کتابخانه عمومی را مورد توجه قرار داده است و نتایج حاصل از نظرسنجی می تواند مدیران و کتابداران را در اجرای موفقیت آمیز مدیریت مشارکتی و رهایی از موانع یاری رساند.
    کلیدواژگان: مدیریت، مدیریت مشارکتی، موانع مدیریت، کتابخانه ها، کتابخانه عمومی، استان مازندران
  • محسن طبسی صفحه 71
    هدف
    مطالعه موثر را باید یکی از عوامل و ابزارهای توسعه علمی کشور به شمار آورد. و در این بین، نقش دانشجویان در پیشرفت و توسعه کشور نقشی بی بدیل تلقی تواند شد. در پژوهش حاضر میزان آگاهی دانشجویان رشته معماری از شیوه های گوناگون مطالعه (شامل خواندن اجمالی، تندخوانی، عبارت خوانی، دقیق خواندن، خواندن تجسسی، و خواندن انتقادی) مورد بررسی قرار گرفته و بر حسب جنسیت و مقطع تحصیلی ایشان ارزیابی شده است.
    روش پژوهش: شیوه پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی، و جامعه آماری آن شامل تمامی 1657 نفر دانشجوی رشته معماری دانشکده هنر و معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد می باشد که در نیمسال اول سال تحصیلی 90 89 در چهار مقطع کارشناسی ارشد، کارشناسی پیوسته، کارشناسی ناپیوسته، و کاردانی مشغول تحصیل هستند.
    یافته های پژوهش: یافته های تحقیق نشان می دهد که دانشجویان تحصیلات تکمیلی بیش از سایر دانشجویان از شیوه های مطالعه آگاهی دارند و شیوه های جدید را به کار می گیرند. همچنین در اغلب شیوه های مطالعه میان میزان آگاهی دانشجویان بر حسب جنسیت تفاوت معناداری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که متاسفانه میزان آگاهی دانشجویان از شیوه های مطالعه بسیار ناچیز است و این قلت آگاهی می تواند یکی از عوامل موثر در افت کیفی یادگیری ایشان به شمار آید. لذا توجه به آموزش راهبردهای مطالعه موثر در برنامه های درسی دانشجویان می تواند کمک موثری به بهبود شرایط موجود نماید.
    کلیدواژگان: شیوه های مطالعه، دانشجویان معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد
  • سعید غفاری صفحه 79
    هدف
    هدف از این پژوهش، شناسایی استراتژی و مهارتهای جستجو ی اطلاعات دانشجویان کارشناسی دانشگاه پیام نور استان قم می باشد.
    روش شناسی: روش تحقیق در این پژوهش پیمایشی توصیفی است و گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه صورت گرفته است. از کل جامعه آماری 200نفر بصورت تصادفی خوشه ایانتخاب شده اند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان می دهد که مهم ترین اهداف دانشجویان دانشگاه پیام نور استان قم از جستجوی اطلاعات تهیه گزارش های کلاسی (29 درصد)، دسترسی به اطلاعات روز آمد (23 درصد) و انجام تحقیقات علمی (26 درصد) می باشد. کتابهای درسی (38 درصد) و نشریات ادواری (19 درصد) به ترتیب بیشترین منابع اطلاعاتی چاپی مورد استفاده دانشجویان است. از امکانات مورد استفاده از اینترنت وب با (42 درصد)، پست الکترونیکی با (21 درصد)، و اتاق های گفتگو با (18 درصد) بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داده اند. ابزارهای مورد استفاده از اینترنت توسط دانشجویان، موتورهای جستجو (26 درصد)، ابر موتورهای جستجو و دروازه های های اطلاعاتی هر کدام با(17درصد)، نشانی منابع اطلاعاتی اینترنتی (URL) (12 درصد)، معرفی سایت ها در مجلات و خبرنامه ها (11 درصد) در مرتبه های بعد قرار دارند. دستیابی به اطلاعات چاپی از نظر دانشجویان، با (20 درصد) فراوانی نسبت به عدم آشنایی با نحوه استفاده از فهرست کتابخانه بیشترین عامل را به خود اختصاص داده است.
    نتیجه گیری
    94درصد دانشجویان دختر و 89 درصد دانشجویان پسر در استفاده از منابع اطلاعاتی چاپی و اینترنتی با مشکل روبرو هستند. میزان استفاده دانشجویان از اینترنت متوسط وبا (33 درصد) فراوانی می باشد. مهمترین مشکل در دستیابی به اطلاعات از اینترنت، ترافیک شبکه و پایین بودن سرعت اینترنت و نیاز به آموزش بیشتر در استفاده از اینترنت می باشد
    کلیدواژگان: مهارتهای جستجو، اطلاع یابی، دانشجویان کارشناسی، دانشگاه پیام نور استان قم، فن آوری اطلاعات
  • پروین گودرزی، اشرف سادات بزرگی صفحه 91
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، تحلیل پیوندهای وب سایت های مراکز علوم اسلامی مستقر در شهر قم با استفاده از شیوه وب سنجی است.
    روش پژوهش: روش پژوهش تحلیل پیوندهاست که یکی از روش های وب سنجی است. در این روش با استفاده از سایت اکسپلورر یاهو، پیوندهای دریافتی، کل پیوندها، تعداد صفحه-های وب نمایه شده، عامل تاثیر خالص و کلی، محاسبه و تحلیل شد. جامعه پژوهش 79 وب سایت از وب سایت های مراکز پژوهشی علوم اسلامی شهر قم است.
    یافته پژوهش: نتایج پژوهش نشان داد وب سایت مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی دارای بالاترین و موسسه پیام امام هادی دارای پایین ترین میزان رویت بودند. وب سایت شبکه رافد للتنمیه الثقافیه دارای بالاترین و وب سایت انجمن مدیریت اسلامی پایین ترین رتبه را در مجموع پیوندها دارند. وب سایت مرکز تخصصی امامت و مهدویت دارای بالاترین عامل تاثیرگذار کلی و خالص، و وب سایت های دفتر مطالعات و تحقیقات زنان و مرکز حقایق اسلامی به ترتیب دارای پایین ترین عامل تاثیرگذارکلی و خالص هستند. در این بررسی20 وب سایت به عنوان وب سایت هسته انتخاب شدند.
    نتیجه گیری
    سه وب سایت دارای بالاترین میزان رویت 17/32 % از پیوندها را تشکیل می دهند. علت این امر چند زبانه بودن، دسترسی آسان، امکانات جستجو، داشتن منابع تمام متن و اطلاع رسانی مناسب است. 8/70 % از وب سایت ها دارای حجم صفحاتی کمتر از 1% هستند. 2/1 % از وب سایت ها دارای عامل تاثیرگذار خالص و کلی بیشتر از 1000 و 7/98 % دارای عامل تاثیرگذار خالص و کلی کمتر از 1000 هستند. دلیل آن نیز تاثیر کم 99 درصد از وب سایت های مورد بررسی در محیط وب است.
    کلیدواژگان: وب سایت، پیوند، مراکز علوم اسلامی، وب سنجی، شهر قم
|
  • Fariba Ajhdeh, Fereshte Sepehr Page 1
    Objective
    The main purpose of this research is determining the information infrastructures of offering information services in high school libraries in terms of building, equipment, human resources, financial resources and, the manner of offering services and complex making has been paid attention to.
    Methodology
    The method of research is survey-descriptive based on collecting data on questionnaires. The statistical population consists of 63 school libraries available in government and privately funded school libraries in high school and pre-university schools that all are surveyed.
    Findings
    The findings show that 80% under-study schools had independent library and 18% lacked independent library. The school without independent space for library use school chapel and spiritual training room (36.5%). Over 70% of schools are at low level regarding equipment. About 55% of schools don’t have independent librarian in which the spiritual trainer performs library affairs. In all the schools, libraries lack the defined budget and their financing is done through school capita donation and temporary allocation. Library resources are done in terms of requiring information from teachers and students. The subject coverage of library is distributed as 87% for religion, the maximum, and 4% for computer, the minimum. The accessibility method is performed through open shelf in 63% schools. Library services are available in the breaks and training classes.
    Conclusion
    Information infrastructures of offering information services in high school libraries in terms of building, equipment, human resources, financial resources and, the manner of offering services and policy are not in good condition.
    Keywords: financial resources, library space, library equipment, human resources, school libraries, information services
  • Mahshid Eltemasi, Fatemeh Fahimnia Page 15
    Objective
    Today the world is going rapidly toward getting digitized. Actually this has influenced various sciences, and Library and information sciences, too.. Traditional libraries also need to offer virtual reference services and new information services. This article discuses the quality and method of librarianship education at universities of Iran.
    Methodology
    Content analysis is used to analyze instructional texts and comparison of library science departments syllabuses, the next step has been to investigate the information and reference service skills and competencies of librarians of various types of libraries through survey method and questionnaire.
    Conclusion
    The comparison of the results of the investigating and content analyzing of the library science syllabuses in universities of Iran and the survey of librarians show that the instructional texts being used for teaching information and reference services are not up-to-date and efficient.
    Keywords: Library, Information science, Iran, Higher Education, Reference services
  • Nahid Baniegbal, Alikarami Mlis Page 23
    Objective
    The main purpose of this research is to evaluate the Libraries of Tehran Province Oil Industry according to Iranian Special Libraries Standards. There are 8 main Factors: Objects & Duties, Organization & management, Employees, Acquisition, Classification, Services to clients, Building & equipments, Budget to evaluate these libraries.
    Methodology
    The survey and comparative method has been used for this research. For gathering the information a questionnaire was designed which was based on the Iranian Special Libraries Standards. The statistical sample of this study is 21 libraries of Tehran Province Oil Industry.
    Findings
    For evaluating Libraries of Tehran Province Oil Industry according to Iranian Special Libraries Standards, 113 factors were considered. The information of Objects & Duties, Organization & management, Employees, Acquisition, Classification, Services to clients, Building & equipments and Budget of the studied libraries were provided. The results of the research show that in 95, 62, 81, 100, 76, 67, 57, 52 percent of studied libraries.
    Conclusion
    The standards regularly have been considered and the hypothesis of the research confirmed. Finally some suggestions are proposed for improvement.
    Keywords: Special Libraries, Libraries of Oil Industry, Iranian Special Libraries Standards
  • Mohammad Hassanzadeh, Samaneh Karimi Mlis Page 47
    Objective
    Information and communication technologies have created new horizons to eradicate the limitations of traditional interactive systems. Providing electronic public services in libraries is one of the optimum applications of these technologies. This applied research, investigated the attitude of users of academic libraries in providing electronic public services in academic libraries.
    Methodology
    To achieve the objectives, descriptive- analytical method is used.The research community was selected by stratified random sampling among Tehran university students, using researcher made questionnaire.
    Findings
    The results showed that the amount of cognitions of the students about the various kinds of electronic public services was below the average. General attitude of the students of the different universities in Tehran to provide such services was positive, and their education level in this kind of attitude was ineffective.
    Conclusion
    There was a significant positive correlation between the students’ use of electronic public services and the amount of their cognition about these services, and also between their attitude and cognition about the aforementioned services.
    Keywords: Attitude, Electronic circulation, Electronic information, Electronic public services, Electronic reference, University Libraries
  • Hasan Siamian, Mahsoomeh Latifi, Hossein Mehdizadeh Page 59
    Objective
    The present study was performed to determine the attitudes of Mazandaran Province public librarians towards the structural and behavior barriers of participative management.
    Methodology
    In this study, the data was collected by questionnaire. The society was all of the Mazandaran province public librarians. Kruskal–Wallis test and Mann–Whitney U test were used for of the hypothesis and Wallis and Friedman tests was used for answering the questions.
    Findings
    The present study indicates that there is significant relationship between the attitudes of the public librarians towards the participative management, considering the sex, experiences, organizational position level of education and study field. Also Friedman test showed that lack of official ranking in accordance with the mean level of 4.92 as the first priority and as a main structural barrier in executing the participative management in the public libraries, and use of wrong procedures and wrong individual instructions with mean level of 4.82 as the first priority and as one of the main behavior barrier in performing the participative management.
    Conclusion
    The present study considers special attention to the public librarians and the results of the survey could help the managers, and library administrators and the librarians in successful performing of the participative management and releasing the barriers.
    Keywords: participatory management, management barriers, library structural barriers, library behavioral barriers
  • Mohsen Tabasi Page 71
    Objective
    effective reading is one of the characteristics of scientific developments of the country. the role of the university students is inevitable in this development. The present research, studies the amount of awareness of the architecture students of the IAU of Mashhad of different reading techniques according to their gender and academic grade.
    Methodology
    the research method is descriptive survey. The statistical population includes the whole 1657 architecture students of first semester of 1389-90 in both stages of, undergraduate students and graduate students.
    Finding
    They show that the graduate students have more awareness in comparison with the undergraduates regarding reading techniques. Also in most reading techniques, there are meaningful significances among students based on their gender.
    Conclusion
    The results show that unfortunately the amount of the awareness of the students is very weak and it can be one of the results of their drop of learning quality. However paying more attention to the guidelines of the reading techniques in their curricula can make an improvement in this regard.
    Keywords: reading techniques, architecture students, Islamic Azad university, Mashhad branch
  • Saeed Ghafari Page 79
    Objective
    The purpose of this research is to identify the information seeking skills of Bachelors students studying at Payam-e Noor University, Qom Branch.
    Methodology
    The research method is descriptive survey and in order to gather data, the questionnaire was used. Among all statistical population, 200 students were chosen through random cluster method. In order to carry out the statistical issues, the SPSS software was used.
    Findings
    The most important goals of the students in terms of information seeking are preparing their assignments (29%), accessing to updated information (23%) and carrying out the scientific researches. The textbooks (38%) and the periodic journals (19%) were used as the printed information resources, by the students, respectively. Among the facilities used for seeking information, use of internet web with 42% and e-mail with 21% as well as chat rooms with 18% were with the highest frequency values. The tools used on the internet by the students were search engines (26%), meta search engines and information portals (17%), using URL(12%), and introducing sites in newsletters and journals (11%) are also mentioned. For accessing published information, lack of knowledge about using the library indexes (20%) was featured with the highest frequencies.
    Conclusion
    94% of female students and 84% of male students have problem using printed and internet information resources. The students used internet with an average frequency of 33%. The most important problem in accessing to internet is the slow speed and the traffic of the net. There is a need for more education for using internet as they mentioned. Also, there is a meaningful relationship between the sex and use of internet as well as the Bachelors students studying at Payam-e Noor University, Qom Branch and modern information science technologies.
    Keywords: information skills, information seeking behavior, Payam, e Noor University, Qom branch, information technology
  • Parvin Godarzi, Ashrafolsadate Bozorgi Page 91
    Objective
    The purpose of this paper is the link analysis of Websites of Islamic Science Centers in Qom through webometric.
    Methodology
    Link analysis which is a sub domain of webometric, in-links,total is used in this research, links, number of indexed webpage, Web Impact Factor(WIF) were calculated and analysis through yahoo site explorer. The statistical community is 79 websites of Islamic Science Centers in Qom.
    Finding
    The result showed, the websites noorsoft and emamhadi had the most and least visibility respectively. Rafed website has toppest rank and soim has lowest rank in total-link. The websites mahdi313 had the most WIF and womenrc and al-milani had the least WIF. In this investigation 20 website were selected as the core websites.
    Conclusion
    Three websites had the best level of link visibility(32/17%),reason behind this are multi lingual, simple access, search utilities, having full-text resources, and acceptable level of information. 70/8 % of websites have number of pages less than 1%.1/2% of website has WIF more than 1000 and 98/7% ones have WIF less than 1000. Low impact of 99% of investigated websites environment was the reason of this fact.
    Keywords: Islamic science center, link analysis, Qam Islamic science Centers, webometric