فهرست مطالب

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، مهر 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله های پژوهشی
  • سید مهدی قریشیان، داریوش هاشمی نیا*، علیرضا حیدری نسب صفحه 299
    مقدمه

    مطالعات مختلفی در مورد نهفتگی دندان عقل و ضایعات پریودنتال در ناحیه دیستال مولر دوم وجود داردکه ارتباط بین خارج کردن دندان و تاثیر آن در بهبودی این ضایعات را بررسی می کند. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر پروتئین استخوانی دمینرالیزه در بهبودی ضایعات پریودنتال بعد از جراحی دندان عقل نهفته در مراجعین به بخش جراحی دهان، فک و صورت دانشکده دندان پزشکی اصفهان بود.

    مواد و روش ها

    در این کارآزمایی بالینی یک سو کور، تعداد 16 نفر از مراجعین به بخش جراحی دهان که کاندید جراحی دندان عقل نهفته دو طرف پایین بودند، به طور تصادفی نمونه گیری و انتخاب شدند. وجود دندان عقل دو طرفه، دندان مولر دوم مجاور آن ها و میانگین سن 26 سال از معیارهای ورود به مطالعه بود. شاخص عمق پاکت و موقعیت لثه چسبنده در دیستال مولر دوم در دو گروه شاهد و مورد قبل از جراحی و دوازده هفته بعد اندازه گیری شد. میانگین تغییرات داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون Paired- t مورد بررسی و آنالیز قرار گرفت (05/0 = α).

    یافته ها

    بین عمق پاکت و موقعیت لثه چسبنده قبل از جراحی دندان و دوازده هفته بعد از جراحی در هر گروه تفاوت معنی دار وجود دارد (001/0 > p value). آزمون Paired-t نشان داد که بین عمق پاکت (497/0 = p value) و موقعیت لثه چسبنده (155/0 = p value) در دو گروه بعد از دوازده هفته، اختلاف معنی دار وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به محدودیت های این مطالعه، استفاده از پروتئین استخوانی دمینرالیزه تاثیری بر شاخص های پریودنتال متعاقب جراحی دندان عقل نهفته پایین ندارد.

    کلیدواژگان: دندان نهفته، بیماری پریودنتال، جایگزین های استخوان
  • مهرداد عبدی نیان، حکیمه جعفریان ندیکی، سجاد قربانی زاده صفحه 306
    مقدمه
    رادیوگرافی پانورامیک تصویری توموگرافی از ساختمان های صورت به دست می دهد، که بزرگ نمایی نابرابر در قسمت های مختلف فکین از محدودیت های آن است. از سویی موقعیت غلط بیمار سبب می شود که تصاویری محو در بیرون از لایه تصویر تشکیل شود. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر 10 درجه تغییر در موقعیت چانه در پلن عمودی بر میزان بزرگ نمایی قسمت های مختلف فکین در تصاویر پانورامیک بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 6 جمجمه خشک انسان به وسیله گوتاپرکا در نواحی دندان های سانترال، پرمولر، مولر فکین و راموس مندیبل در فواصل افقی و عمودی نشان دار شدند. سپس هر جمجمه به میزان 10 درجه به سمت بالا و پایین انحراف داده شد و تصاویر پانورامیک مربوطه تهیه گردید. اندازه گیری بر روی جمجمه ها و رادیوگرافی ها توسط دو مشاهده گر به طور مستقل انجام شد. داده ها به منظور تجزیه و تحلیل وارد نرم افزار SPSS نسخه 5/11 گردید. بزرگ نمایی در هر ناحیه محاسبه و نتایج توسط آزمون های t و ضریب ارتباط بینابینی (Intraclass correlation coefficient یا ICC) آنالیز گردید (05/0 = α).
    یافته ها
    در حالت بالا بردن چانه ناحیه قدام فکین بیشترین بزرگ نمایی در هر دو بعد افقی و عمودی را نشان داد و کمترین تاثیر در ناحیه خلف مندیبل مشاهده گردید. در حالت پایین آوردن چانه در ابعاد افقی در اغلب نواحی، اندازه تصویر کوچک تر از واحد شد. میانگین بزرگ نمایی در هر دو بعد و در هر دو حالت بالا و پایین آوردن چانه، با میانگین بزرگ نمایی دستگاه در موقعیت نرمال (25/1) تفاوت معنی دار داشت (05/0 > p value).
    نتیجه گیری
    در هر دو حالت بالا و پایین آوردن چانه، بزرگ نمایی در هر دو بعد افقی و عمودی، به میزان متفاوت در نواحی مختلف فکین تغییر می یابد. بیشتر این تغییرات در نواحی قدامی می باشد.
    کلیدواژگان: رادیوگرافی پانورامیک، بزرگ نمایی رادیوگرافی، فک
  • شهرزاد جوادی نژاد، مژده مهدیزاده، ریحانه ترابی صفحه 314
    مقدمه
    جهت تعیین سن دندانی از روش های مختلفی بر اساس تکامل دندان ها استفاده شده است. در روش کمریر (Cameriere) عرض اپکس 7 دندان دایمی سمت چپ مندیبل اندازه گیری می شود. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه میانگین سن تقویمی و سن تخمینی به دست آمده به روش کمریر بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 109 رادیوگرافی پانورامیک از 67 دختر و 42 پسر 5 تا 15 ساله، بررسی شد. متغیرها شامل تعداد دندان های کاملا تکامل یافته با اپکس بسته، فاصله بین دیواره داخلی اپکس باز در دندان های تکامل نیافته و طول دندان ها بود. برای خنثی کردن بزرگ نمایی و زاویه اشعه Xاندازه ها با تقسیم کردن به طول دندان نرمال شدند. در نهایت عدد نرمال شده دندان های با اپکس باز، جمع عدد نرمالیزه شده دندان های با اپکس باز، تعداد دندان های با اپکس بسته، جنسیت و سن تقویمی در نرم افزار 18SPSS وارد شد و فرمول تعیین سن تخمینی به دست آمد. داده ها با آزمون Pearson و t مستقل مورد بررسی آماری قرار گرفت (05/0 = α).
    یافته ها
    آزمون Pearson نشان داد که تمامی متغیرها با سن رابطه معنی دار و معکوس دارند. دامنه میانگین تفاوت سن دندانی و تقویمی بین 66/2- تا 79/2 سال بود. میانه سن تقویمی نمونه ها 67/10 سال و میانه سن کمریر 12/11 سال بود. در نتیجه اختلاف آماری معنی داری بین سن تقویمی و سن کمریر مشاهده نشد (95/0 = p value). تفاضل میانگین سن تخمینی تا سن تقویمی در دختران 73/0 سال و در پسران 99/0 سال بود. سن تخمینی در دختران دقیق تر از پسران به دست آمد (04/0 = p value).
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر نشان داد که روش کمریر در نمونه مورد مطالعه دقت قابل قبولی جهت تخمین سن افراد دارا می باشد. دقت این روش در تخمین سن برای دختران بیشتر از پسران می باشد.
    کلیدواژگان: رادیوگرافی پانورامیک، اپکس، فاکتور سن، دندان پزشکی قانونی
  • کمال حیدری، مینو مجاهدی، زهرا سید معلمی، حمید گلشاهی صفحه 322
    مقدمه
    بهداشت دهان و دندان یکی از مهم ترین شاخه های بهداشت عمومی به شمار می رود. ارتقای بهداشت دهان در سنین دبستان به علت عدم مهارت کافی حرکتی در انجام صحیح مسواک زدن از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است و نیاز به آموزش بهترین روش مسواک زدن دارد. هدف از این پژوهش، مقایسه دو روش مسواک زدن چرخشی و مالشی بر کنترل پلاک دندانی در دانش آموزان 8 تا 11 ساله مراجعه کننده به مرکز دندان پزشکی جامعه نگر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی بدون جهت، 215 نفر از دانش آموزان انتخاب شدند و با توجه به عامل سن و جنس، در گروه های سنی 8 تا 9 سال و نیز 10 تا 11 سال قرار گرفتند. به نیمی از افراد هر گروه روش چرخشی و به نیمی دیگر روش مالشی مسواک زدن آموزش داده شد. مسواک زدن به روش آموزش داده شده توسط کودکان انجام شد. سپس میزان پلاک دندانی در هر مرحله با استفاده از ایندکس اولری تعیین شد و نتایج ثبت شده با یکدیگر مقایسه گردید. آنالیزهای آماری استفاده شده شامل t-test و آنالیز کواریانس بود (05/0 = α).
    یافته ها
    روش مسواک زدن مالشی به طور معنی داری در کاهش پلاک دندانی نسبت به روش چرخشی موثرتر بود (001/0 > p value).
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این مطالعه، روش مالشی نسبت به روش چرخشی در کاهش پلاک در دو گروه سنی بررسی شده موثرتر بود. کودکان با سن بیشتر در کاهش پلاک دندانی عملکرد بهتری داشتند. همچنین پسران در مقایسه با دختران در این زمینه موفق تر بودند.
    کلیدواژگان: دانش آموزان، پلاک دندانی، مسواک زدن
  • رامین کاویانی، سید علیرضا مکی نژاد، فاطمه حیدری، وحید رخشان صفحه 330
    مقدمه
    فقدان مادرزادی دندان های لترال فک بالا و پرمولرهای دوم فک پایین یکی از شایع ترین آنومالی های تکاملی دندانی است. هدف از این پژوهش، بررسی شیوع و الگوی فقدان مادرزادی دندان های لترال فک بالا و پرمولرهای دوم فک پایین در بین بیماران مراجعه کننده به بخش رادیولوژی دهان، فک و صورت دانشکده آزاد دندان پزشکی تهران در سال 1388 بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 645 رادیوگرافی پانورامیک از بیماران 25-12 ساله (314 پسر و 331 دختر) از نظر فقدان دندان های لترال فک بالا و پرمولرهای دوم فک پایین بررسی شد. داده های به دست آمده با آزمون آماری 2c مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند (05/0 = α).
    یافته ها
    در بین 645 رادیوگرافی پانورامیک، 56 مورد دندان غایب داشتند (8/7 درصد). شیوع فقدان مادرزادی دندان های لترال فک بالا در جمعیت مورد مطالعه بیشتر از پرمولر های دوم پایین بود، اما این اختلاف معنی دار نبود (17/0 = p value). ارتباط معنی داری بین جنسیت و فقدان مادرزادی دندان مشاهده نشد (94/0 = p value)، در ضمن در رابطه با توزیع فقدان مادرزادی دندان ها در دو سمت فک تفاوتی مشاهده نشد (1 = p value).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که شیوع فقدان مادرزادی در جامعه بیماران دندان پزشکی ایرانی به نسبت بالا است. بنابراین از آن جا که فقدان دندان باعث مشکلات جدی در زیبایی و تکلم می شود، معاینه مکرر و دقیق دندان های کودکان جهت تشخیص زودهنگام ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: هایپودونشیا، دندان های دایمی، شیوع
  • محمدرضا مالکی پور، فرزانه شیرانی، پروین میرزا کوچکی، سمانه علایی، مهران صفایی، زهرا هاشم زاده صفحه 338
    مقدمه
    ترمیم‎های ادهزیو استرس های حاصل از عملکرد دندان‎ها را در حدفاصل اتصال مواد به دندان بهتر منتقل نموده و قابلیت تقویت ساختمان های دندانی ضعیف باقی مانده پس از برداشتن پوسیدگی های وسیع را دارا می‎باشند. در این پژوهش، اثر چند ماده چسبنده در تقویت مینای بدون پشتیبان مورد ارزیابی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی، بر روی 75 عدد دندان پرمولر ماگزیلای سالم که در مدت سه ماه جمع آوری و در محلول تیمول 2/0 درصد نگهداری شده بودند یک اسلات MOD تراشیده شد و کاسپ پالاتال در امتداد کفه پالپال حفره برداشته شد. نمونه ها به 5 گروه 15 تایی تقسیم شدند: در گروه اول (شاهد مثبت) عاج دیواره باکال دست نخورده باقی ماند. در دیگر گروه ها همه عاج از دیواره باکال حفره برداشته شد. در گروه دوم (شاهد منفی) هیچ ماده ای جایگزین عاج از دست رفته نشد. عاج برداشته شده در دیواره باکال به ترتیب در گروه سوم با کامپوزیت رزین هیبرید، در گروه چهارم با کامپوزیت قابل جریان و در گروه پنجم با گلاس آینومر نوری جایگزین شد. پس از انجام سیکل حرارتی نمونه ها توسط دستگاه اینسترون تحت شکست قرار گرفتند. مقادیر نیروی به دست آمده با آزمون واریانس یک طرفه و LSD آنالیز شدند (05/0 = α).
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نیروی لازم جهت شکست برای پنج گروه به ترتیب شامل 11/15 ± 97/122، 23/14 ± 71/44، 58/17 ± 32/78، 53/19 ± 17/81 و 07/22 ± 33/85 نیوتن بود. آزمون واریانس یک طرفه اختلاف معنی داری را بین گروه های مختلف مطالعه نشان داد (01/0 > p value). اختلاف معنی‎داری از نظر مقاومت به شکست بین گروه های اول و دوم با دیگر گروه ها دیده شد (01/0 > p value). نیروی لازم جهت شکست بین گروه های سوم و چهارم (678/0 > p value)، سوم و پنجم (344/0 = p value) و چهارم و پنجم (589/0 = p value) اختلاف معنی‎داری نداشت.
    نتیجه گیری
    هر سه ماده ترمیمی چسبنده مورد استفاده در این تحقیق توانستند کاسپ‎های ضعیف را به طور نسبی تقویت نمایند.
    کلیدواژگان: مینای دندانی، تقویت، مواد چسبنده، رزین کامپوزیت
  • آرش دباغی، الهام رجایی، علی شکرانه، حامد تابش، نسترن فرهادی صفحه 347
    مقدمه
    برای تهیه تصاویر تشخیصی برای درمان های دندان پزشکی از جمله ایمپلنت، تکنیک های رادیوگرافی مختلفی به کار برده می شوند. با استفاده از تصاویر مقطعی (Cross sectional) مانند توموگرافی توانایی مشاهده استخوان موجود افزایش می یابد. این تصاویر اغلب با دو روش خطی و اسپیرال تهیه می گردند. هدف از انجام این پژوهش، مقایسه دقت اندازه گیری های رادیوگرافی تصاویر حاصل از دو روش خطی و اسپیرال بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی 20 محل روی مندیبل خشک انسان (10 ناحیه در قدام و 10 ناحیه در خلف سوراخ چانه ای) انتخاب و تصاویر رادیوگرافی از هر ناحیه با دو روش توموگرافی خطی و اسپیرال تهیه گردید. کلیه توموگرافی های موجود، بر اساس متغیر های ارتفاع و ضخامت مندیبل، توسط 2 رادیولوژیست بررسی شد، سپس مندیبل ها در نواحی مشخص شده برش داده شد تا اندازه واقعی متغیرها به دست آید. اندازه های حاصل از توموگرافی ها در 3 گروه خطای بیشتر از 1+ میلی متر، بین 1+ و 1- میلی متر و کمتر از 1- میلی متر طبقه بندی شد و توسط آزمون Pearson''s chi-squared آنالیز گردید (05/0 = α). همچنین ضریب Cohen’s Kappa به منظور ارزیابی قابلیت اطمینان بین مشاهده کنندگان تعیین گردید.
    یافته ها
    در مقایسه دقت اندازه گیری های رادیوگرافی توموگرافی خطی و اسپیرال، بر اساس متغیر ارتفاع تفاوت آماری معنی داری یافت نشد (05/0 < p value)، همچنین بر اساس متغیر ضخامت اختلاف معنی داری بین تکنیک ها وجود نداشت (05/0 < p value).
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این مطالعه، دقت تصاویر حاصل از هر دو روش توموگرافی خطی و اسپیرال مشابه و در مقایسه با ابعاد واقعی قابل قبول می باشد.
    کلیدواژگان: ایمپلنت دندانی، توموگرافی، مندیبل
  • روشنک غفاری، سعید آذربایجانی، سمیرا سادات نوربخش * صفحه 356
    مقدمه

    کام نرم قسمت فیبری- عضلانی کام خلفی است و در انسداد کامی- حلقی که به اعمال طبیعی مکیدن، بلعیدن و تلفظ مربوط می شود، نقش اساسی دارد. هدف از این پژوهش، تعیین تنوع مورفولوژی کام نرم در اشخاص نرمال بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 169 سفالوگرام طرفی دیجیتال (94 زن و 75 مرد) در دو رده سنی 15 تا 20 سال و 21 تا 35 سال از افراد نرمال مراجعه کننده به یکی از مراکز خصوصی رادیولوژی فک و صورت اصفهان انتخاب شدند. مورفولوژی کام نرم بر روی سفالومتری ها بررسی شد و به 6 تیپ کلی تقسیم شدند. همچنین طول کام بین هر تیپ و میزان تفاوت بین گروه های سنی و جنسی مختلف مورد مطالعه قرار گرفت. داده ها از طریق آزمون های 2c، t و آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند (05/0 > p value).

    یافته ها

    مورفولوژی کام نرم به 6 تیپ تقسیم شد که شایع ترین آن ها تیپ 1 (برگی شکل) بود. تفاوت معنی داری در شکل کام نرم بین دو جنس زن و مرد وجود داشت (02/0 = p value) میانگین طول کام نرم در مردان بیشتر از زنان بود (03/0 = p value). همچنین طول کام نرم در تیپ 3 (Butt like- بشکه ای) به طور معنی داری کوتاه تر از سایر تیپ ها بود (05/0 > p value).

    نتیجه گیری

    کام نرم دارای نمای متنوعی در سفالوگرام طرفی می باشد. توجه به این تنوع می تواند راهنمای مفیدی در انسدادهای کامی- حلقی بیماران شکاف کام، سندرم آپنه انسدادی خواب و مشکلات تکلم باشد.

    کلیدواژگان: کام نرم، سفالومتری، رادیوگرافی دیجیتال
  • مهرو وجدانی، میترا فرزین، رضا درفشی، آناهیتا صفری، گلسا مددی صفحه 365
    مقدمه
    خطر مواجهه با عفونت های ویروس ایدز همواره یکی از نگرانی های دندان پزشکان و پرسنل بهداشتی به حساب می آید. هدف از این پژوهش، بررسی میزان آگاهی، نگرش و چگونگی عملکرد دندان پزشکان شهر شیراز در مقابل عفونت ایدز بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مقطعی و توصیفی- تحلیلی با استفاده از 68 پرسش نامه با 45 سوال، بین دندان پزشکان شهر شیراز (عمومی و متخصص) انجام گردید. نتایج توسط نرم افزار SPSS و آزمون های ANOVA، t و Pearson correlation مورد بررسی قرار گرفت (05/0 = α).
    یافته ها
    درصد پاسخ گویی در این مطالعه 88 درصد (60 پرسش نامه) بود. میانگین آگاهی دندان پزشکان از مجموع 13 نمره 9/1 ± 9/8 و میانگین سطح عملکرد 2/3 ± 15/10 بود و تفاوت آماری معنی داری میان مردان و زنان دیده نشد (51/0 = p value). بین سطح آگاهی و سن دندان پزشک رابطه آماری معنی داری مشاهده شد، به این ترتیب که سطح آگاهی با افزایش سن کاهش (03/0 = p value) و میزان عملکرد افزایش یافت (001/0 = p value). 3/93 درصد اعتقاد داشتند که درمان بیماران آلوده به ویروس ایدز جزء وظیفه حرفه ای آن ها است. 70 درصد دندان پزشکان عقیده داشتند که خطر انتقال عفونت با وجود رعایت احتیاط های لازم به آن ها زیاد می باشد. در میان سوالات مربوط به نگرش، هیچ تفاوت معنی داری در سطح آگاهی و عملکرد گروه های پاسخ دهنده مشاهده نگردید (29/0 = p value).
    نتیجه گیری
    بر پایه مطالعه حاضر، آگاهی و عملکرد دندان پزشکان در مورد بیماری ایدز ضعیف بود. بنابراین لازم است که آگاهی، نگرش و عملکرد دندان پزشکان در مورد بیماری ایدز ارتقاء یابد. پیشنهاد می شود در برنامه های آموزش دندان پزشکان توجه بیشتری به این مساله صورت گیرد.
    کلیدواژگان: ایدز، آگاهی، نگرش، عملکرد، دندان پزشکان
  • مقاله مروری
  • پرویز دیهیمی، پیام توکلی، فروز کشانی، زهرا هاشم زاده صفحه 376
    مقدمه
    آگاهی از خصوصیات مهم کلینیکی، رادیوگرافیک و هیستولوژیک کیست های ادنتوژنیک و تشخیص افتراقی آن ها با یکدیگر و با ضایعات پاتولوژیک دیگر دهان و نیز طرح درمان پیش آگهی آن ها حایز اهمیت فراوان بوده و برای دندان پزشکان الزامی است. بنابراین در این مقاله، کیست های مزبور بر اساس ارتباط کلینیکوپاتولوژیک آن ها با یکدیگر، نه الزاما به ترتیب شیوع، شرح داده می شوند.
    شرح مقاله: این مقاله با بررسی کتب ماخذ معتبر و نیز جستجو در مراجع Iran Medex، PubMed، ISI، Google Scholar، Index Copernicus و Scopus طی سال های 2011-1962 با کلید واژه های کیست های ادنتوژنیک، بالینی، رادیوگرافی، هیستوپاتولوژی، تشخیص افتراقی، درمان و پیش آگهی انجام گردیده و مقالات مرتبط جمع آوری شده است.
    یافته ها
    کیست های ادنتوژنیک، ضایعات پاتولوژیک مهم حفره دهان هستند که برخی از آن ها شایع می باشند. این کیست ها به دو دسته التهابی و رشدی نموی تقسیم می شوند. مهم ترین کیست های التهابی، کیست رادیکولار بوده است که در واقع شایع ترین کیست ادنتوژنیک می باشد و به دنبال التهاب پالپ و پری اپیکال دندان ها ایجاد می گردد. در مرتبه بعدی، کیست دانتی ژور می باشد که خود به دو دسته التهابی و رشدی نموی تقسیم می شوند. در مرتبه سوم، ادنتوژنیک کراتوسیست قرار دارد که به دلیل میزان عود زیاد و پاتوژنز پرولیفراتیو پیدایش آن حایز اهمیت است. بقیه کیست های ادنتوژنیک، اگرچه شایع نمی باشند، اما به دلیل اهمیت تشخیص افتراقی آن ها با کیست های شایع تر ادنتوژنیک، معرفی می گردند.
    نتیجه گیری
    آگاهی بیشتر دندان پزشکان در مورد کیست های ادنتوژنیک منجر به تشخیص و طرح درمان زود هنگام این ضایعات می شود.
    کلیدواژگان: کیست های ادنتوژنیک، کلینیکی، رادیوگرافی، هیستوپاتولوژی، تشخیص افتراقی، درمان، پیش آگهی
|
  • Sayed Mehdi Ghoreishian, Dariosh Hasheminia, Alireza Heidarynasab Page 299
    Introduction

    Several studies have evaluated the effect of surgical removal of the impacted lower third molars on periodontal lesions around the adjacent second molars and the recovery of these lesions. The aim of this study was to evaluate the effect of demineralized bone protein on the recovery of periodontal lesions after third molar surgery in patients referring to the Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Isfahan Faculty of Dentistry.

    Materials And Methods

    In this single-blind clinical trial, 16 patients referring to the Department of Oral and Maxillofacial Surgery, who were candidates for the bilateral surgical removal of lower third molars, were randomly selected. Inclusion criteria consisted of the lower third molar impaction and presence of second lower molars, and a mean age of 26 years. Pocket depths and attachment levels on the distal surface of second molars were measured in the case and control groups before surgery and 12 weeks post-operatively. Data in relation to means of changes were analyzed by paired t-test using SPSS software (α = 0.05).

    Results

    The results of this study showed statistically significant differences in pocket depths and attachment levels before surgery and 12 weeks post-operatively each group (p value < 0.001). According to paired t-test there were no statistically significant differences in pocket depths (p value = 0.497) and attachment levels (p value = 0.155) between the two groups 12 weeks post-operatively.

    Conclusion

    Under the limitations of the present study, use of demineralized bone protein had no effect on periodontal parameters after surgical removal of impacted lower third molars.

    Keywords: Bone substitutes, Impacted tooth, Periodontal disease
  • Mehrdad Abdinian, Hakimeh Jafarian, Sajad Ghorbanizadeh Page 306
    Introduction
    Panoramic radiography provides a tomographic image of facial structures, with unequal magnification in different parts of the image, which is considered a disadvantage. In addition, wrong position of the patient results in some blurred images outside the image zone. The aim of this study was to evaluate the effect of a change of 10° in the position of the chin in the vertical plane on magnification of different parts of jaws on panoramic radiographs.
    Materials And Methods
    In this descriptive cross-sectional study 6 human dry skulls were marked in the central, premolar and molar areas of the maxilla and mandible and the ramus area of the mandible by gutta-percha. Then panoramic images were taken twice from each skull in two positions by tilting them up and down for 10 degrees. The measurements on dry skulls and radiographs were carried out by two viewers independently. Data were analyzed by SPSS 11.5 using t-test and ICC (intra-class correlation coefficient) after magnification was calculated in each area (α = 0.05).
    Results
    In the extended position the anterior areas of the jaws exhibited the greatest magnification in both horizontal and vertical dimensions and the least effect of changing chin position was seen in the posterior area of the mandible. In the flexed position, in all the regions, the magnification in the horizontal dimension was less than one. There was a significant difference between the average magnification in both dimensions and both up and down positions and the mean magnification in the normal position (1.25) (p value < 0.05).
    Conclusion
    In both extended and flexed positions, the magnification in the horizontal and vertical dimensions changes with the greatest changes in the anterior regions of jaws.
    Keywords: Jaws, Panoramic radiography, Radiographic magnification
  • Shahrzad Javadinejad, Mozhdeh Mehdizadeh, Reihaneh Torabi Page 314
    Introduction
    Various dental age estimation methods have been used, based on tooth development. In Cameriere method the distance of the apices of seven left permanent mandibular teeth is measured. The aim of this study was to compare dental age means estimated by Cameriere method and the means of chronological age.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional descriptive study, 109 panoramic radiographs of 67 females and 42 males aged 5‒15 years were assessed. The variables included the number of teeth with full development and closed apices, the distance between the inner sides of open apices in immature teeth, and the tooth lengths. To accommodate the effect of magnification and x-ray angulation, the measurements were normalized by dividing them by tooth lengths. Finally, the normalized measurements of open apices, the sum of the normalized open apices, the number of teeth with closed apices, gender and chronological age were recorded using SPSS 18 for age estimation formula. Data were analyzed by Pearson’s correlation coefficient and independent t-test (α = 0.05).
    Results
    Pearson’s correlation coefficient showed significant and inverse correlations between age and all the other variables. Differences between dental and chronological ages varied from -2.66 to 2.79 years. The median of chronological age was 10.67 and that of Cameriere age was 11.12 years. The difference between chronological age and estimated age was not significant (p value = 0.95). The differences between chronological and Cameriere ages were 0.73 in girls and 0.99 in boys. Estimated age was more accurate in girls (p value = 0.04).
    Conclusion
    The present study indicated that Cameriere method was reliable for age estimation in our sample; also this method of age estimation was more accurate for girls than for boys.
    Keywords: Age factor, Forensic dentistry, Panoramic radiograph, Tooth apex
  • Kamal Heidari, Minoo Mojahedi, Zahra Seyedmoalemi, Hamid Golshahi Page 322
    Introduction
    Dental and oral hygiene is one of the most important indicators of general healthcare. Promotion of oral health in elementary school students is very important due to lack of adequate dexterity in carrying out correct brushing movements and education is needed in this age group. The aim of this study was to compare roll and scrub brushing techniques in controlling dental plaque in 8-11 year-old students referring to the Department of Community Dentistry, Isfahan University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    In this clinical trial 215 elementary school students were divided into 8-9 and 10-11 age groups based on age and gender. Half of the subjects in each group were instructed the roll technique and the other half the scrub technique. The subjects brushed their teeth using the techniques instructed. O’Leary’s index was used to register the amount of plaque in each stage and compare the results. Data were analyzed with t-test and co-variance analysis.
    Results
    The scrub brushing technique was significantly more effective in decreasing dental plaque compared to the roll technique (p value < 0.001).
    Conclusion
    Under the limitations of the present study, the scrub brushing technique was significantly more effective in decreasing dental plaque compared to the roll technique in the two age groups evaluated. Older children were more efficient in removing dental plaque. In addition, boys were more efficient than girls in removing plaque.
    Keywords: Dental plaque, Students, Toothbrushing
  • Ramin Kaviani, Sayed Alireza Makkinejad, Fatemeh Heidari, Vahid Rakhshan Page 330
    Introduction
    Congenital missing of maxillary lateral and mandibular second premolar teeth is one of the most prevalent developmental anomalies. The aim of this study was to determine the prevalence and pattern of congenital missing of maxillary lateral and mandibular second premolar teeth in patients referred to the Department of Maxillofacial Radiology, Islamic Azad University, Dental Branch of Tehran, in 2009.
    Materials And Methods
    In this descriptive cross-sectional study, 645 panoramic radiographs of 12-25 year-old patients (314 boys and 331 girls) were evaluated in relation to missing of maxillary lateral and mandibular second premolar teeth. Data were analyzed using chi-squared test (α = 0.05).
    Results
    Among 645 panoramic radiographs, 56 cases were found to have missing teeth (8.7%). The prevalence of congenital missing of maxillary lateral incisors was higher than that of mandibular second premolars, with no statistically significant differences (p value = 0.17). There was no significant correlation between missing teeth and gender (p value = 0.94). No significant differences were seen in the prevalence of missing teeth between the right and left sides (p value = 1).
    Conclusion
    This study showed a rather high prevalence of missing teeth in Iranian dental patients. Therefore, accurate and frequent examination of children is crucial for early diagnosis since missing can cause serious problems in esthetic and speech.
    Keywords: Hypodontia, Permanent teeth, Prevalence
  • Mohammadreza Malekipour, Farzaneh Shirani, Parvin Mirzakoucheki, Samaneh Alaei, Mehran Safaei, Zahra Hashemzadeh Page 338
    Introduction
    Adhesive restorations properly transmit and distribute functional stresses at the bonding interface to tooth structures and have the potential to reinforce remaining weakened tooth structures after removal of extensive carious lesions. This study evaluated the effect of a number of adhesive restorative materials on reinforcing unsupported enamel.
    Materials And Methods
    Seventy-five extracted sound maxillary premolars collected over 3 months and stored in 0.2% thymol solution received MOD cavities; the lingual cusps were reduced up to the pulp level. The specimens were divided into five groups (n=15). In group 1 (the positive control), dentinal tissue of the buccal wall was preserved. In other groups the buccal dentin was completely removed. In group 2 (the negative control), no restorative material was used to replace the lost dentin. The removed buccal dentin was replaced with composite resin, flowable composite resin and glass-ionomer in groups 3, 4 and 5, respectively. After thermocycling, the specimens were tested in an Instron universal testing machine. Data were analyzed with ANOVA and LSD test (a < 0.05).
    Results
    The mean and standard deviations of fracture loads of the five groups were 122.97 ± 15.11, 44.71 ± 14.23, 78.32±17.58, 81.17 ± 19.53, and 85.33 ± 22.07 Newtons, respectively. One-way ANOVA revealed significant differences between the groups (p value = 0.00). There were significant differences in fracture loads between groups 1 and 2 and others (p value = 0.00). The difference in fracture loads between group 3 and 4 (p value = 0.678), groups 3 and 5 (p value = 0.344), and groups 4 and 5 (p value = 0.589) were not significant.
    Conclusion
    It can be concluded that the three types of adhesive restorative materials in this study can reinforce unsupported enamel to a certain degree.
    Keywords: Composite resin, Dental adhesives, Reinforcement, Tooth enamel
  • Arash Dabbaghi, Elham Rajaei, Ali Shokraneh, Hamed Tabesh, Nastaran Farhadi Page 347
    Introduction
    There are different radiographic imaging techniques used in dental treatments such as implants. Use of cross-sectional images, such as tomograms, enhances the visualization of the available bone. Tomographic images are prepared using 2 methods, linear and spiral. The aim of this study was to compare the accuracy of radiographic measurements in images taken by these two techniques.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 20 sites were selected on three dry human mandibles (10 sites anterior to and 10 sites posterior to the mental foramen) and radiographic images were taken by two techniques of linear and spiral tomography. The tomographic images were evaluated by two radiologists in relation to the variables of height and width of mandible. Then the mandibular bones were sectioned at the specified sites to determine the actual sizes of variables. The measurements from the tomograms were classified into 3 groups: error >+ 1 mm, error < -1 mm, and -1 mm < error < + 1 mm, and then were statistically analyzed by Pearson and chi-squared tests (α = 0.05).In addition, Cohen’s kappa coefficient was determined to evaluate inter-observer accuracy.
    Results
    The accuracy of radiographic measurement of linear tomography was not significantly different from that of spiral tomography, based on variable of height (p value > 0.05). Similarly, based on the variable of width, there was no significant difference between the two methods (p value > 0.05).
    Conclusion
    Within the limitations of this study, the accuracy of the images taken by two linear and spiral tomography techniques is equal and acceptable compared to the real dimensions.
    Keywords: Dental implant, Mandible, Tomography
  • Roshanak Ghaffari, Saeed Azarbayejani, Samira, Sadat Nourbakhsh Page 356
    Introduction

    The soft palate is the posterior fibro-muscular portion of the palate, with a main role in velopharyngeal closure which assists in the normal functions of sucking, swallowing and pronunciation. The aim of this study was to investigate variations in the morphology of soft palate in normal subjects.

    Materials And Methods

    In this descriptive-analytical study 169 digital lateral cephalograms were selected from normal Iranian subjects (94 women and 75 men), with age ranges of 15-20 and 21-35, referring to a private oral radiology center in Isfahan. Morphology of the soft palate on lateral cephalograms was examined and classified into 6 types. In addition, the soft palate lengths in each type and differences in relation to age and gender were evaluated. Data were analyzed by t-test, chi-squared test and one-way ANOVA (p value > 0.05).

    Results

    The morphology of the soft palate was classified into 6 types. Type 1 (leaf-shaped) was the most prevalent. There was a significant difference in the shape of the soft palate between males and females (p value = 0.02). The mean length of the soft palate in men was more than that in women (p value = 0.03). In addition, the soft palate length in type 3 (butt-like(was significantly shorter than that in other types (p value < 0.05).

    Conclusion

    The soft palate exhibits variable radiographic appearances on lateral cephalograms. Attention to these anatomic variations might assist velopharyngeal closure in patients with cleft palate, obstructive sleep apnea syndrome and speech disorders.

    Keywords: Cephalometry, Digital radiography, Soft palate
  • Mahroo Vojdani, Mitra Farzin, Reza Darafshi, Anahita Safari, Golsa Madadi Page 365
    Introduction
    Health care workers and dental practitioners are always concerned about occupational transmission of human immunodeficiency virus (HIV). This study evaluated knowledge, attitudes and performance of dental practitioners in Shiraz, Iran in relation to AIDS.
    Materials And Methods
    In this descriptive cross-sectional survey a 45-item questionnaire was distributed among 68 general and specialist dental practitioners in Shiraz. Data were analyzed by SPSS software using t-test, ANOVA and Pearson’s correlation coefficient (α = 0.05).
    Results
    The response rate was 88% (n = 60). The mean of dentists’ knowledge was 8.9 ± 1.9 out of 13 and the mean of dentists’ performance was 10.15 ± 3.2. The difference between males and females were not significant (p value = 0.51). Knowledge of dentists was significantly associated with age, i.e. there was a decrease in knowledge (p value = 0.03) and an improvement in performance (p value = 0.001) with an increase in age. A total of 93.3% of respondents felt an obligation to treat HIV-positive patients; 70% of dentists believed that the risk of HIV infection was high despite the necessary precautions. I relation to questions about attitude, no significant differences were observed between the respondents (p value = 0.29).
    Conclusion
    Based on the results of the present study, the dental practitioners evaluated had a low level of knowledge and performance in relation to AIDS. It is necessary to improve knowledge, attitude and infection control behaviors of dental practitioners in relation to AIDS. It is suggested that more emphasis be placed on this subject in dental school curricula.
    Keywords: AIDS, Attitude, Dentists, Knowledge, Performance
  • Parviz Deihimy, Payam Tavakoli, Forouz Keshani, Zahra Hashemzadeh Page 376
    Introduction
    Knowledge about significant clinical, radiographic and histopathological features of odontogenic cysts and their differential diagnosis with each other and other odontogenic lesions of the oral cavity and also their treatment plan and prognosis is mandatory for dental practitioners. Therefore, in this article odontogenic cysts are reviewed according to their clinicopathologic correlation with each other, and not necessarily based on their prevalence. Review Report: This article was prepared by studying reliable textbooks and also searching Pubmed, Scopus, Google Scholar, Iran Medex, Index Copernicus and ISI references for the published data from 1962 to 2011 with key words of odontogenic cysts, clinical, radiographic, histopathological, differential diagnosis, treatment and prognosis to collect relevant data.
    Results
    Odontogenic cysts are pathologically significant lesions found in the oral cavity, some of which are common. These cysts are divided into two main types: inflammatory and developmental. Radicular cyst is the most important inflammatory cyst. Also, it is by far the most common odontogenic cyst, which is caused by pulpal and periapical inflammation. The second prevalent cyst is the dentigerous cyst, which is subclassified into inflammatory and developmental. Odontogenic keratocyst is the third most common odontogenic cyst, which is of great importance due to its tendency to recur and its proliferative pathogenicity. Although other odontogenic cysts are not so common, they are introduced because those lesions can be included in differential diagnosis.
    Conclusion
    Sufficient knowledge of dentists about odontogenic cysts results in early diagnosis and treatment plan of these lesions.
    Keywords: Clinical, Differential diagnosis, Histopathological, Odontogenic cysts, Prognosis, Radiographic, Treatment