فهرست مطالب

نشریه پژوهش های مدیریت انتظامی
سال هفتم شماره 2 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید حبیب الله طباطباییان، منوچهر منطقی، پیام حنفی زاده، محمد نقی زاده*، پوراندخت نیرومند صفحه 159
    زمینه و هدف

    استفاده و به کارگیری تجهیزات نوین و فناوری برتر یکی از شاخص های کارایی پلیس در هر کشوری است. از یک سو نظام های الکترونیکی همچون نظام های رادار نقش مهمی در افزایش کارایی، سرعت و دقت مجموعه های انتظامی دارد و از سوی دیگر مسائل سیاسی همچون تحریم ها به همراه برخی مباحث امنیتی از جمله کنترل این نظام ها، کشور را به سمت تامین داخلی این تجهیزات سوق می دهد. در این میان، نقش شرکت های با توانمندی فناوری بالا جهت تامین این تجهیزات اهمیت خاصی می یابد. تغییرات سریع فناوری و نیازهای محیطی از ویژگی های فناوری های مربوط به تجهیزات الکترونیکی پلیس است. از این رو شرکت ها برای رویارویی با این محیط به صورت فزاینده متغیر، نیازمند بازآرایی و هماهنگ سازی توانمندی های سازمانی خود از جمله توانمندی فناوری با نیاز ها و فرصت های جدید محیطی می باشند. با این توصیف، این مقاله تلاش دارد تا الگوی مناسبی برای ارتقای توانمندی فناوری در شرکت های فناوری محور تامین کننده تجهیزات الکترونیکی پلیس ارائه دهد.

    روش

    جهت ارائه این الگو، پس از تشکیل مدل مفهومی، پیمایش و تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از 78 شرکت دانش بنیان در این بخش انجام شد و با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری، جهت و شدت روابط میان سازه های منتج به ارتقای توانمندی فناوری در این بنگاه ها مورد بررسی قرار گرفت. در پایان نیز الگوی ارتقای توانمندی فناوری در بنگاه های تامین کننده تجهیزات الکترونیکی پلیس ارائه شد.
    یافته ها و

    نتیجه گیری

    بنگاه هایی با توانمندی پویای بالاتر که داری توانایی درک محیطی، توانایی و انعطاف پذیری بالاتری باشند، از سطح توانمندی فناوری بالاتری نیز برخوردار هستند. دستیابی به سطوح بالای توانمندی فناوری – که در برگیرنده مجموعه ای جامع از توانایی ها است- نیازمند چیزی بیش از توانایی معمول فنی، مهندسی و تحقیقاتی است و به ویژه درشرکت های فعال در بخش های با فناوری برتر همچون تجهیزات الکترونیکی پلیس نیازمند توانمندی پویایی است که به طور مستمر و پیوسته خود را اصلاح و بازآرایی نموده و شایستگی های محوری سازمان را اصلاح و بازتولید می کند.

    کلیدواژگان: توانمندی فناوری، توانمندی پویا، فناوری برتر
  • محمداسماعیل انصاری، فرشید دهقانی اناری، غلامرضا شهبازی صفحه 178
    زمینه و هدف

    امروزه اهمیت ایجاد انگیزش در کارکنان سازمان ها یکی از دغدغه های مهم در رضایت و بهره وری کارکنان است. مدیران سرپرستان سازمان ها باید بدانند که چه عواملی باعث انگیزش در کارکنان می شود و کدام یک از این عوامل از اهمیت بالاتری برخوردار است. این پژوهش سعی در پیدا کردن تاثیر عوامل انگیزشی و بهداشتی بر رضایت شغلی و نارضایتی شغلی با استفاده ازنظریه دوعاملی هرزبرگ را دارد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی است. و به روش پیمایشی انجام شده است. برای جمع آوری داده ها از کارکنان پلیس اصفهان ازپرسشنامه دانت وهمکاران (1996) استفاده شده است و داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و روش همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    یافته ها و

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که تمامی عوامل انگیزشی ارتباط مثبت و معناداری با رضایت شغلی داشتند و از سه عامل بهداشتی فقط ماهیت شغل با نارضایتی شغلی ارتباط معناداری نداشته و دو عامل دیگر ارتباط معکوس و معناداری با نارضایتی شغلی داشتند.

    کلیدواژگان: انگیزش، رضایت شغلی، نظریه هرزبرگ، کارکنان ف، ا، شهرستان اصفهان
  • سید مسعود پورسعید، سرهنگ ستاد غلامرضا مرادی، اسماعیل شعبانی * صفحه 197
    زمینه و هدف

    هدف این مقاله، ارائه مدلی برای کسب شایستگی های محوری دانشگاه علوم انتظامی با استفاده از دیدگاه مبتنی بر منابع است که از منابع دانشی سرچشمه می‎گیرد. دانش ارزشمندترین و راهبردی ترین منبع برای سازمان ها می باشد و شایستگی های محوری نیز از اجزای کلیدی دست یابی به برتری سازمانی است. بنابراین شناخت نسبت به چگونگی روابط بین این دو عامل تاثیرگذار بر رشد و برتری سازمانی اهمیت دارد. در پژوهش حاضر قابلیت های مدیریت دانش شامل قابلیت های زیربنایی (منابع فنی، ساختاری، فرهنگی و انسانی) و قابلیت های فرایندی (خلق، تسهیم، کاربرد و ذخیره دانش) و سه نوع شایستگی های انسانی، فناورانه و یکپارچگی مورد بررسی قرار گرفته‎اند.

    روش

    رویکرد کلی مورد استفاده در این پژوهش، روش تحقیق آمیخته اکتشافی می باشد. بدین منظور ابتدا داده های کمی جمع آوری و تحلیل‎های آماری براساس آن‎ ها صورت گرفت. سپس با استفاده از داده های کیفی، نتایج آزمون‎های آماری اصلاح و تعدیل گشت. همچنین متغیرهای اثرگذار بر فرایندهای مدیریت دانش در کسب شایستگی های سازمانی شناسایی و در مدل تحقیق اضافه شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده های کمی نشان می‎دهد که قابلیت‎های مدیریت دانش تاثیر مثبت و معناداری بر کسب شایستگی های محوری دارند. لذا می توان بیان کرد که ارتقای قابلیت‎های زیربنایی و فرایندی مدیریت دانش در جامعه مورد نظر موجب کسب انواع شایستگی های محوری می شود. نتایج تحلیل داده های کیفی نیز نشان دهنده این است که فرهنگ سازمانی (به عنوان بستر)، ساختار رسمی، راهبرد دانشگاه و مدیریت عالی بیشترین تاثیر را در تبدیل منابع دانشی به شایستگی های محوری دارند.

    نتیجه گیری

    در صورتی که منابع مدیریت دانش موجود در دانشگاه علوم انتظامی به قابلیت‎های مدیریت دانش که از طریق ترکیب بهینه منابع زیربنایی و فرایندهای مدیریت دانش حاصل می‎آید، تبدیل شوند، می‎توانند به ایجاد و کسب شایستگی های منجر شوند. این تبدیل بایستی با توجه به سه سطح ساختار و راهبرد (سطوح گروه های آموزشی، دانشکده ها و دانشگاه ها) و همچنین فرهنگ سازمانی انجام شود.

    کلیدواژگان: قابلیت‎های زیربنایی مدیریت دانش، قابلیت‎های فرایندی مدیریت دانش، شایستگی‎های محوری، مدل معادلات ساختاری، تحلیل محتوا، دانشگاه علوم انتظامی
  • عبدالرضا امیری صفحه 219
    زمینه و هدف
    به طور کلی بحران ها به دلیل ماهیت پویایی که دارند می توانند در اشکال مختلف ظاهر شده و مدیران جامعه را با طیفی از گزینه های چالش برانگیز در حوزه تصمیم گیری روبرو سازند. این بحران ها اغلب در سلسله مراتبی پلکانی که از بحران های اجتماعی آغاز و پس از بحران های سیاسی به بحران های امنیتی ختم می شوند، قابل چینش هستند. به باور تعدادی از محققان، برای آن که مسائلی امنیتی تلقی شوند باید به عنوان تهدیدی وجودی تعریف شوند و این باور را ایجاد نمایند که به وسیله راه کارها، ابزارها و رویه های رایج و متداول سیاسی نمی توان آن را مدیریت و مرتفع ساخت.
    روش
    این مقاله از نظر روش توصیفی و از نوع اسنادی است که از طریق مراجعه به آثار مکتوب اعم از کتاب ها، مقاله های علمی و منابع الکترونیکی و سایت های معتبر علمی مرتبط به بررسی مطالعه فرایند متغیرهای موثر بر امنیتی شدن بحران های اجتماعی در ایران می پردازد.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعات گوناگون نشان می دهند امنیتی شدن بحران های اجتماعی در جوامع گوناگون یکسان نبوده و تحت تاثیر متغیرهای کلانی چون نظام سیاسی حاکم، فرهنگ امنیتی و آستانه تحمل دولت ها بوده و در اساس عملی پیچیده و تا حد زیادی زمینه محور و حاصل نظام ادراکی نخبگان سیاسی و امنیتی کشور می باشد. در این مقاله تلاش خواهد شد تا با نگاهی به بحران های دو دهه گذشته در ایران، مشخصه ها و متغیرهای موثر بر امنیتی شدن بحران های اجتماعی شناسایی و معرفی گردند.
    کلیدواژگان: بحران، بحران های اجتماعی، بحران های سیاسی، امنیت، امنیتی شدن
  • حسن مصطفی نژاد صفحه 238
    زمینه وهدف
    تعهد شغلی کارکنان یک سازمان موجب افزایش سرمایه اجتماعی آن سازمان می شود. در این تحقیق، هدف شناخت تعهد شغلی و نیز شناخت عناصر و مولفه های آن است. اینکه چه عواملی موجب بیشی و کمی این ویژگی سازمانی کا رکنان می شود؟
    روش
    در این تحقیق از روش پیمایشی استفاده شد. نمونه آماری به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شده. پس از انتخاب پاسخ دهندگان ابتدا مقیاس NEO که مشتمل بر 240 گویه است واز پایایی بالا (89/.) برخوردار است، برروی آنان اجرا شد. آنگاه مقیاس محقق ساخته که مشتمل بر سه خرده مقیاس تعهد شغلی، خرده مقیاس عوامل واسطه ای وخرده مقیاس عوامل سازمانی و 55 گویه است، اجرا گردید.پایایی هر دومقیاس (هم مقیاس استاندارد NEO وهم مقیاس تعهد شغلی محقق ساخته) پس از اجرا با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ محاسبه شد. نتایج حاصل نشان داد که مقیاس NEO ازپایایی 88/. برخورداراست.
    یافته ها
    دراین پژوهش تاثیر عوامل زمینه ساز بر تعهد شخصی به دو صورت مورد تحلیل قرار گرفت. به صورت و به صورت غیر مستقیم واز طریق تاثیر ی که بر متغیر های واسطه ای بر جای می گذارند. یافته ها نشان داد که هم عوامل سازمانی وهم عوامل شخصیتی میزان تعهد شغلی را (به صورت مستقیم)افزایش می دهند وهم بر چهار متغیر رضایت شغلی، احساس منزلت اجتماعی، روحیه سازمانی و انگیزش شغلی تاثیر می گذارند واز طریق آن عوامل تعهد شغلی را فزونی می بخشند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل آشکار ساخت که گرچه هم عوامل شخصیتی و هم عوامل سازمانی تاثیر معنا داری برتعهد شغلی کارکنان فاتب دارند، اما سهم برخی عوامل شخصیتی وسازمانی در تبیین تغییرات متغیر وابسته (یعنی تعهد شغلی) بیش از سایر عوامل است.
    کلیدواژگان: تعهد شغلی، رضایت شغلی، امنیت شغلی، انگیزش، عوامل شخصیتی، عوامل سازمانی
  • علیرضا عادلی صفحه 253
    زمینه و هدف
    نیروی انتظامی در مواقع بروز بحران، نقش اساسی در حفظ نظم و امنیت داشته است. هدف از تحقیق حاضر، ارزیابی عملکرد نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، در برقراری نظم و امنیت بحران ناشی از زلزله شهرستان بم در مرحله پاسخگویی و امدادرسانی بوده است.
    روش
    در این تحقیق از روش پیمایشی استفاده شد و بدین منظور 501 نفر (288 نفر شهروند، 163 نفر از کارکنان ناجا و 50 نفر از مسئولان دستگاه های اجرایی) انتخاب شدند و عملکرد ناجا از منظر آن ها در حوزه عملکردی انتظامی، آگاهی و راهور مورد ارزیابی قرار گرفت. برای تعیین پایایی پرسشنامه تحقیق، از ضریب آلفای کرانباخ استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته های به دست آمده حاکی است ضریب آلفای کرانباخ از نظر کل پاسخگویان برای حوزه های عملکردی انتظامی، آگاهی و راهور به ترتیب 9631درصد، 9430درصد و 9584درصد می باشد.یافته های به دست آمده با استفاده از آزمون t یک نمون های نشان داد که عملکرد ناجا در حوزه های عملکرد انتظامی، آگاهی و راهور از منظر کل پاسخگویان از حد متوسط بالاتر است. آزمون تحلیل آنوا نشان داده است که گروه های پاسخگو، ارزیابی متفاوتی از میزان تاثیر اقدامات و فعالیت های انجام شده توسط ناجا در برقراری نظم و امنیت و بحران ناشی از زلزله شهرستان بم داشته اند. آزمون توکی نشان داده که عملکرد ناجا از نظر گروه های مسئولان اجرایی با مسئولان ناجا و همچنین مسئولان دستگاه های اجرایی با مردم با یکدیگر، در سطح 01/0 < P اختلاف معناداری دارد؛ در حالی که بین مردم و ناجا تفاوتی وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان دهنده آن است که عملکرد ناجا در برقراری نظم و امنیت بحران ناشی از زلزله شهرستان بم در حوزه های عملکردی انتظامی، آگاهی و راهنمایی و رانندگی، در مرحله پاسخگویی و امدادرسانی از دیدگاه کل پاسخگویان (مردم، مسئولان دستگاه های اجرایی و کارکنان ناجا) از حد متوسط بالاتر بوده است. مقایسه نگرش دیدگاه مردم، کارکنان ناجا و مسئولان اجرایی نشان می دهد که بیشترین نمره نگرشی نسبت به میزان تاثیر عملکرد ناجا در برقراری نظم و امنیت در زلزله بم، به ترتیب مربوط به کارکنان ناجا، مردم و مسئولان اجرایی بوده است.
    کلیدواژگان: نیروی انتظامی، مدیریت بحران، سوانح طبیعی، پاسخگویی و امدادرسانی، شهرستان بم
|
  • Habib, Allah Tabatabaeian, Manoochehr Manteghi, Payam Hanafi, Zadeh, Mohammad Naghi, Porandokht Niroomand Page 159

    Context and

    Objective

    Using and applying the modern equipments with the excellent technology is one of the police efficiency indices in any country. On one side, electronic systems such as radar systems have important role in increasing the efficiency, rapidity and accuracy of police groups and on the other side, political issues such as boycotts along with some security topics such as controlling these systems lead the country towards local supply of these equipments. In the meanwhile, the role of companies with high technological capability for supplying these equipments is very important. Quick technology changes and environmental requirements are considered as the traits of police electronic equipments technologies. Hence, the companies for confronting such environment require rearranging and coordinating their organizational capabilities such as technology capability with the new environmental needs and opportunities increasingly and variably. Thus, this paper intends to present an appropriate model for promoting the technology capability in the technology-based companies that supply the police electronic equipments.

    Methodology

    For presenting this model, after formation of a conceptual model, the survey was applied and the data obtained from 78 knowledge-based companies were analyzed and by means of structural equations modeling, the direction and intensity of relationships between structures resulted in promotion of technology capability in these enterprises was studied. At end, technological capability improvement model in the enterprises supplying the police electronic equipments was presented. Findings and

    Conclusion

    The enterprises with higher dynamic capability that have higher capability in environmental perception and flexibility will have higher technological capability level. Achieving the higher levels of technological capabilities that include an integrated set of capabilities require something more than common technical, engineering and research capability particularly in the active companies in the excellent technology sectors such as police electronic equipments require dynamic capability in order to improve and rearrange itself continuously and improve and reproduce the core competences of enterprise.

    Keywords: Technological capability, dynamic capability, excellent technology
  • Mohammad Esmaril Ansari, Farshid Dehghani Anari, Gholam Reza Shahbazi Page 178

    Today, one of the important concerns for satisfaction and productivity of employees is establishing the motivation among the organizations’ employees. The organizations’ head managers should know which factors cause motivations in the employees and which factors are most important. The objective of this study is to find the effect of motivational and health factors on the job satisfaction and dissatisfaction by means of two-factor theory of Herzberg. This study has been provided by applied survey method. The data was collected among Esfahan Police employees by means of Dunt et al (1996) questionnaire and was analyzed by means of descriptive statistics and Pierson’s correlation coefficient.Findings of this research indicated a positive and significant association between all of motivational factors and job satisfaction. And out of three health factors, only job nature had no significant relationship to the job dissatisfaction and two other factors had inverse and significant relationship to the job dissatisfaction.

    Keywords: Motivation_Job satisfaction_Herzberg s theory_Police officers
  • Masoud Poursaed, Gholam Reza Moradi, Esmaeil Shabani Page 197

    Context and

    Objective

    The objective of this paper is presenting a model for attaining the core competences of IRI Police University by means of resource-based viewpoint that is derived from knowledge resources. The knowledge is the most valuable and strategic resource for the enterprises and core competences are considered as the key elements for achieving the organizational excellence. Thus, familiarizing the quality of relationships between the both factors affecting the organizational growth and excellence is very important. In the extant paper, knowledge management capabilities including infrastructural (technical, structural, cultural and human resources) and process capabilities (creation, sharing, application and knowledge reserving) and three kinds of human, technological and integrated competences have been studied.

    Methodology

    The general approach used in this study is exploratory mixed method. Therefore, at first the quantitative data was collected and statistical analyses were applied on this ground. Then, by means of qualitative data, the results of statistical tests were improved and adjusted. As well as, the variables affecting knowledge management processes in achieving the organizational competences were identified and inserted to the model.

    Findings

    Analyzing the quantitative data indicated that knowledge management capabilities have positive and significant on achievement of core competences. Thus, promotion of infrastructural and process capabilities of knowledge management in the respective society causes achieving all kinds of core competences. The results of qualitative data analysis indicate that the organizational culture (as the bed), formal structure, university strategy and excellent management have the most effect on transformation of knowledge resources to core competences.

    Conclusion

    In the event the knowledge management resources available in the IRI Police University are transformed to the knowledge management capabilities that are achieved through optimal combination of infrastructural resources and knowledge management processes, may result in establishment and achievement of core competences. This transformation should be applied considering three levels of structure and strategy (educational departments, faculties and universities) as well as organizational culture.

    Keywords: Knowledge management infrastructural capabilities, knowledge management process capabilities, core competences, structural equations model, content analysis, IRI Police University
  • Abdol Reaza Amiri Page 219
    In general, the crises due to their dynamic nature may be manifested in different forms and encounter the society managers to the challengeable options in the context of decision making. These crises are sorted in a stepped hierarchy which are begun from social crises and ended to security crises after political crises. As some researchers, for deeming some topics as security issues, they have been defined as a threat and create this belief that they may not be managed and obviated by means of common and prevalent political strategies, tools and procedures.
    Methodology
    The process of variables affecting securitizing the social crises in Iran is studied through descriptive-attributional method referring to the written works including books, academic articles and electronic resources and reputable academic websites.
    Conclusion
    The results of various studies indicate that securitizing the social crises in the different societies is not equal and is affected by macro variables such as enforcing political system, security culture and tolerance of governments and in principle is a complex action and up to much extent survey-oriented and resulted from perception of state political and security elites. In this paper, it is attempted to review the crises of two past decades in Iran in order to identify and introduce the traits and variables affecting securitizing the social crises.
    Keywords: Crisis, Social Crises, Political Crises, Security, Securitization
  • Hasan Mostafa, Nezhad Page 238
    Context and
    Objective
    Job commitment of an organization’s employee leads to the social capital increase in that organization. In this study, the objective is recognizing the job commitment and its elements, as well as the factors causing such organizational trait.
    Findings
    In this study, the effect of factors causing personal commitment was analyzed in two direct and indirect forms and through affecting the mediator variables. The findings showed that organizational factors as well as personality factors increase the job commitment (directly) and affect four job satisfaction, social prestige sensation, organizational spirit, and job motivation variables and through which increase the job commitment factors.
    Methodology
    Survey method has been applied on this study and the samples were selected through cluster sampling method. After choosing the responders, firstly NEO scale including 240 items of high reliability was implemented. The researcher-made scale including three job commitments, mediator factors and organizational factors subscales and 55 items was implemented. The reliability of both scales (standard NEO and researcher-made job commitment scales) was calculated after implementation by means of Cronbach’s alpha coefficient. The results showed that NEO scale has a reliability of 88%.
    Conclusion
    The results showed that although personality factors as well as organizational factors have significant effect on the job commitment of FATEB Police employees, but the share of some personality and organizational factors for expressing the dependent variable (job commitment) variations is more than other factors.
    Keywords: Job Satisfaction, Job Commitment, Personality Factors, Motivation, Job Security, Organizational Factors
  • Ali Reza Adeli Page 253
    Police have a basic role in restoring law, order and security at times of crisis. The present study sought to evaluate the I. R. of Iran’s police performance in restoring law, order and security in the aftermath of the earthquake with a special focus on police response and relief aids. Using the survey method and a questionnaire, 501 participants (288 citizens, 163 police officers and 50 government executives) were selected as the sample. They were asked to pass judgments on the performance of police force. Cronbach alpha was used to establish the reliability of the questionnaire. The coefficients of Cronbach alpha response units for the police force, commissariat and the traffic police were 0.9631, 0.9430 and 0.9584, respectively. The results of a single sample, using t-test showed to the respondents that, the performance of response units, the commissariat and the traffic police was higher than average. The results of the ANOVA test showed that the respondent groups had different impressions of the performance of police in restoring law, order, and security in the aftermath of the Bam earthquake. The results of the Tukey (HSD) test showed that there is a significant difference (P<0/01) between evaluation of police officers and executives, and also between evaluation of executives and citizens, about police performance, while there is no significant difference between the evaluation of citizens and police officers. Moreover, the results of the ANOVA test showed that police performance for restoring the order and security in the aftermath of the Bam earthquake in the response units, commissariat and traffic police at the stage of responding and relief aids was higher than average, as the viewpoints of all responders (people, officers, executives and employees). Comparing the evaluation of the people, employees and executives indicate that the maximum score for police performance in restoring the order and security in Bam earthquake was respectively for employees, people and executives.
    Keywords: Police Force, Crisis Management, Disaster, Responding, Relief Aids, Bam