فهرست مطالب

نشریه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک
سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 95، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد وحید فارابی، عبدالمجید حاجی مرادلو، مریم قیاسی، عبدالله هاشمیان صفحه 1
    توانائی تنظیم یونی_اسمزی و تحمل شوری بچه تاسماهی ایرانی در اندازه و سنین مختلف به تعداد 90 عدد در هر تیمار در آب شیرین (‰5/0>)، مصبی (‰5/9) و لب شور دریای خزر (‰5/12) مورد بررسی قرار گرفت. بچه ماهیان مستقیما از آب شیرین به آب مصبی و لب شور انتقال داده شدند. امکان کنش جریان تنظیم یونی _ اسمزی روی چند شاخص مهم، در پایان 168 ساعت سازش با آب لب شور دریای خزر، آزمایش گردید. مرگ و میر (بیش از 50 درصد) در آب لب شور دریای خزر در گروه های مختلف مشاهده گردید. سطوح اسمولاریته و غلظت یون ها (Na+، K+، Ca+2 و Mg+2) در پلاسما تعیین شد. در همه گروه ها روند افزایشی سطوح یونی و اسمولاریته مشاهده گردید (05/0>P). سطوح وظایف مکانیسم هموستازی یونی و اسمزی در تمام گروه ها مشابه، اما در شوری های مختلف متفاوت بود (05/0>P). تفاوت معنا داری بین غلظت یون سدیم در آب مصبی و دریای خزر مشاهده شد (05/0>P). غلظت یون های سدیم و کلسیم پلاسما نسبت به آب مصبی و شیرین بیشتر، اما نسبت به آب لب شور دریای خزر کمتر بوده است. به هر حال اسمولاریته و مقادیر یون های پلاسما در پایان آزمایش به سطح مقادیراولیه در آب شیرین بازنگشت و نشان داد که فرآیند تنظیم یونی- اسمزی سبب تغییرات فیزیولوژیک در این گونه شده است.
    کلیدواژگان: تاسماهی ایرانی، شوری، یون، اسمولاریته
  • ابوالفضل کامکار، غلامرضا جاهد خانیکی، محمد امین گلستانی، محمد مهدی ضیغم منفرد صفحه 10
    عسل ماده شیرین طبیعی تولید شده توسط زنبورهای عسل از شهدگل ها یا از ترشحات بخش های زنده گیاهان است. نظر به اینکه خواص فیزیکوشیمیایی عسل های هرمنطقه بسته به نوع گل و گیاه موجود در آن منطقه متفاوت می باشد، لذا درصد مواد تشکیل دهنده آن مهم است. در این تحقیق، تعداد 30 نمونه عسل از سطح فروشگاه های شهر تهران جمع آوری شد. نمونه ها به آزمایشگاه شیمی موادغذایی انتقال یافت و پس از آماده سازی آزمایشات تعیین رطوبت، موادجامد، وزن مخصوص، خاک pH، اسیدیته، قندهای احیاءکننده، قندهای غیر احیاءکننده (ساکارز)، دیاستاز و هیدروکسی متیل فورفورال انجام گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که میانگین رطوبت، مواد جامد، وزن مخصوص، خاکستر، pH، اسیدیته، قندهای احیاءکننده، قندهای غیر احیاءکننده (ساکارز) نمونه های عسل به ترتیب 7/15 درصد، 84 درصد، 32/1 درصد،42/0 درصد، 84/3،80/16 میلی اکی والان در کیلوگرم، 54/66 درصد، و 38/4 درصد می باشد. 3/23 درصد از نمونه ها از نظر حضور آنزیم دیاستاز مثبت بودند و همچنین3/3 درصد از نمونه های آزمایش شده دارای هیدروکسی متیل فورفورال یا قند مصنوعی بودند. نتیجه گیری می شود که اکثر پرامترهای کنترل کیفیت برای عسل های آزمایش شده در حد مطلوبی قرار داشتند.
    کلیدواژگان: عسل، کیفیت، اسیدیته، رطوبت، خاکستر، قند، هیدروکسی متیل فورفورال، دیاستاز
  • علی قلی رامین، ساسان میزبان صفحه 18
    زخم شیردان از بیماری های گوارشی گاو و گاومیش بوده که در شکل حاد با خونریزی، ملنا، پریتونیت حاد منتشر و در شکل مزمن با سوءهضم شناخته می شود. اشکال بالینی کمتر ولی فرم تحت بالینی در کشتارگاه فراوان می باشد. برای تعیین فراوانی، درصد و تیپ زخم ها، پراکندگی سنی و جنسی تعداد 258 راس از گاومیش های آذربایجان غربی (145 راس ماده، 113 راس نر) در کشتارگاه ارومیه انتخاب شدند. در مجموع تعداد 89 راس (5/34 درصد) دارای زخم شیردان بود که میزان فراوانی زخم های شیردان در گاوهای ماده (63 مورد از 145 راس) از نظر آماری با گاوهای نر (26 از 113 راس) متفاوت نبود. درصد ابتلاء سنی زخم های شیردان در دام های 1، 2، 3، 4 و بالای 4 سال به ترتیب 9درصد، 6/5درصد، 3/30درصد، 8/25درصد و 2/29درصد بود. با افزایش سن وقوع زخم شیردان نیز افزایش داشت. گاومیش های 3 و 4 و بالای 4 سال به ترتیب 1، 8 و 8 راس بیش از یک نوع ضایعه در شیردان داشتند. وقوع سنی زخم های شیردان در گاوهای نر به ترتیب 3/3درصد، 3/2درصد، 1/10درصد، 6/5درصد و 9/7درصد و در گاوهای ماده به ترتیب 6/5درصد، 3/3درصد، 7/14درصد، 2/20درصد و 4/21درصد بود که تفاوت معنی داری داشتند. از نظر تعدد تیپ ها 9/80درصد دارای یک تیپ، 7/15 درصد دارای دو و 4/3درصد حاوی 3 تیپ از زخم شیردان بود. درصد و پراکندگی جنسی تیپ های 1، 2، 3 و 4 به ترتیب 1/31درصد (13 راس نر، 20 راس ماده)، 8/36درصد (13 راس نر، 28 راس ماده)، 1/31درصد (4 راس نر، 30 راس ماده) و 94/0درصد بود. پراکندگی زخم ها در بدنه و تعداد معدودی در پیلور شیردان بود. نتایج هیستوپاتولوژی تمام موارد ضایعات ماکروسکوپی را تائید نمود. ضایعات تیپ 1 با کیستیک شدن کریپت های غدد، تیپ 2 با ترشحات سروزی فیبرینی جزئی و نکروز کریپت های غدد، تیپ 3 با ترشحات سروزی فیبرینی فراوان در محل زخم و عروق و نکروز کریپتهای غدد و تیپ 4 با گرانوله شدن بافت همبند، بافت همبند التیامی، نکروز بافتی، عروق جدید و ترومبوز عروقی بودند؛ لذا می توان گفت که بازاء هر سه گاومیش یک راس دارای یک تیپ از زخم شیردان هست. پراکندگی زخم ها در بین ماده ها و نرها متفاوت نبوده ولی با افزایش سن زخم شیردان و تعدد تیپ ها نیز افزایش می یابد. روند زخم ها در فرم تحت بالینی تا تیپ 3 بوده و تیپ 4 به فرم بالینی تظاهر نموده که تشخیص و درمان گردیده و یا تلف و حذف شده اند.
    کلیدواژگان: زخم شیردان، گاومیش، تیپ، تحت بالینی، هیستوپاتولوژی
  • علی قلی رامین، حسین تاجیک، سیامک عصری رضایی، شهرام نوزاد، امین یزدی زاده، سینا رامین صفحه 25
    مقادیر ماده خشک کبد، چربی کبد و میزان چربی در ماده خشک کبد گاوها با توجه به جنس و سن با غلظت گلوکز، اجسام ستونی، اوره، تری گلیسرید، کلسیم، منیزیم و فسفر به منظور تعیین نشانگان پیش بالینی کبد چرب در 114 گاو شامل 41 راس غیرآبستن، 7 راس آبستن، 18 راس تلیسه و 48 راس نر بررسی گردید. نژاد گاوها هلشتاین و وضعیت بدنی میانگین متوسط بود. مقدار 5 میلی لیتر خون و 10 گرم بافت کبد در طی کشتار برداشت گردیدند. محتویات چرب کبدها با یک روش استخراج (سوکسله) ارزیابی شدند. شاخص های بیوشیمیایی خون با روش های رایج آزمایشگاهی سنجیده شدند. میانگین درصد ماده خشک کبد در مجموع 7/29درصد، چربی کبد 1/1 میلی گرم در گرم کبد و میزان چربی در ماده خشک کبد 67/3درصد بود. اختلافات سنی و جنسی بین شاخص ها وجود ندارد. میانگین مقادیر بیوشیمیایی خون بین گاوهای نر و ماده معنی دار نیستند، بنابراین با ترکیب نتایج میانگین کلی گلوکز، اوره، تری گلیسیرید، کلسیم، منیزیم، فسفر و اجسام کتونی به ترتیب 4/49، 1/27، 1/38، 81/9، 92/2، 8/4 میلی گرم در دسی لیتر و 53/0 میلی مول در لیتر می باشند. مقادیر شاخص ها همه در منابع مربوطه هستند. نتایج میانگین میزان چربی تفاوت های سنی برای اجزای چرب کبد و شاخص های خون نیز اختلاف معنی داری را نشان ندادند. بین چربی کبد با شاخص های بیوشیمیائی خون ارتباط معنی داری وجود ندارد در صورتی که ارتباطات مثبت معنی دار در میان عناصر بزرگ خون و گلوکز/تری گلیسریدها مشاهده می شود. بنابراین نتیجه گرفته شد که در نبود نشانگان پیش بالینی کبد چرب ارتباطات مهمی بین چربی کبد و شاخص های بیو شیمیایی خون در گاوها وجود ندارد.
  • احمد یوسفی، عباس گیلوری، طیبه شهمیرزادی، مرتضی همت، سید حسین میر شاه رضا صفحه 32
    در حال حاضر، میزان تولیدات علمی نمایه شده در پایگاه های اطلاعاتی معتبر جهان نظیر ISI از معیارهای مهم ارزیابی و رتبه بندی علمی کشورها، پژوهشگران، موسسات و دانشگاه ها در جهان است. سهم هر کشوری در تولیدات علمی جهان به طور کلی و همچنین در حوزه ای خاص، بر همین اساس محاسبه می شود. لذا، تعیین میزان رشد و وضعیت مقالات نویسندگان ایرانی در پایگاه اطلاعاتی ISI در حوزه دامپزشکی از جنبه های پراکنش و رشد در سال های مختلف، میانگین استناد به هر یک از مقالات در مقایسه با ایران و جهان، هم تالیفی پژوهشگران ایرانی با نویسندگان سایر کشورها، پراستنادترین مقالات، تعیین پرکارترین نویسندگان، دانشگاه‎ ها و موسسات ایرانی، از جمله مهمترین اهداف پژوهش حاضر است. در این پژوهش از روش علم سنجی و تحلیل استنادی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که در مجموع 1778 مقاله از نویسندگان ایرانی از 1973 تا پایان سال 2010 در حوزه دامپزشکی وارد پایگاه اطلاعاتی آی اس آی وب آو ساینس شده است. طبق نتایج به دست آمده، رشد تعداد مقالات در سال های اخیر بسیار زیاد بوده و بیشترین مقالات به زبان انگلیسی بوده اند. بیشترین هم تالیفی نویسندگان ایرانی با همتایان خود از کشور انگلستان صورت گرفته است؛ مقالات دامپزشکی بیشترین تعامل و ارتباط را با حوزه دامپروری داشته است؛ میانگین استناد به هر یک از مقالات دامپزشکی ایران پایین تر از میانگین ایران و جهان است؛ دانشگاه تهران پرکارترین دانشگاه محسوب می شود. هزینه 5/13 درصد از مقالات توسط دانشگاه ها و موسسات ایرانی و خارجی تامین شده است.
    کلیدواژگان: دامپزشکی، تولیدات علمی، علم سنجی، پایگاه اطلاعاتی آی اس آی وب آو ساینس
  • اکبر الصاق صفحه 41
    امروزه محصولات دریایی نقش قابل توجهی در تامین غذای مردم جهان دارند و با شناسایی کیفیت و برتری غذایی این فراورده ها بر دیگر مواد پروتئینی روز به روز بر مصرف آن افزوده می شود. به موازات افزایش مصرف این منابع و خصوصا ماهیان، اهمیت بهداشت و سلامت آنان نیز، بیشتر می گردد که در این میان فلزات سنگین به علت فرایند بیولوژیکی و تجمع زیستی، تشخیص و اندازه گیری آن اهمیت زیادی دارد. بر این مبنا در این تحقیق غلظت فلزات سنگین نیکل و کروم در عضلات خوراکی 48 نمونه از دو گونه ماهی اقتصادی و پر مصرف در شمال کشور شامل: ماهی سفید (Rutilus frisii kutum) و کپور (Cyprinus carpio) دریای خزر در حوزه سواحل استان مازندران، با روش طیف سنج جذب اتمی مورد سنجش قرار گرفت. میانگین ± خطای استاندارد غلظت فلزات سنگین نیکل و کروم در بافت خوراکی ماهی سفید به ترتیب 28/0 68/1 و 12/0 65/0 میکرو گرم بر گرم وزن خشک نمونه و میانگین ± خطای استاندارد غلظت فلزات سنگین نیکل و کروم در بافت خوراکی ماهی کپور نیز به ترتیب 22/0 47/1 و 19/0 74/0 میکروگرم بر گرم وزن خشک نمونه اندازه گیری شد. این مقادیر با حد مجاز و سطح استاندارد، ارائه شده از سوی سازمان بهداشت جهانی برای ماهیان مقایسه شد. نتایج نشان داد که غلظت این فلزات در عضلات ماهیان مورد نظر، در مناطق مورد مطالعه یعنی بابلسر، فریدون کنار، محمود آباد، رستم رود نور، پارک جنگلی سی سنگان و نوشهر، اختلاف معنی داری با مقدار مجاز و سطح استاندارد خود دارند(05/0 >P) که این امر بیانگر آلوده بودن آب این مناطق از لحاظ فلزات سنگین فوق می باشد.
    کلیدواژگان: استان مازندران، دریای خزر، ماهی سفید، ماهی کپور، فلزات سنگین، تجمع زیستی
  • اسلام جاودان خرد، عباس اسماعیلی ساری، نادر بهرامی فر صفحه 49
    ترکیبات آلی کلره مانند بی فنیل های چند کلره (PCBs) و آفت کش های آلی کلره (OCPs) به دلیل توانایی بزرگنمایی و اثرات زیستی مضر آنها جزء آلاینده های شناخته شده هستند. در این مطالعه آفت کش های آلی کلره پایدار شامل د.د.ت و متابولیت هایش، سیکلودین ها (Σcyclodiene) (اندوسولفان، هپتاکلرو هپتاکلراپوکسید، آلدرین و دیلدرین)، آلفا، بتا و گاما هگزاکلروسیکلوهگزان (HCHs) به همراه بی فنیل های چند کلره (شماره های 28، 52، 101، 118، 138، 152 و 180) در سه گونه ازماهیان (اردک ماهی، کپور و کاراس) تالاب انزلی در دو فصل (زمستان و بهار) اندازه گیری شدند. نتایج نشان دادکه غلظت آلاینده ها در گونه های فوق به صورت PCBs < HCHs< Σcyclodiene D.D.T > بود. غالبترین غلظت ترکیباتHCH، Σcyclodiene و D.D.T در نمونه ها بترتیب HCH- β، اندوسولفان و p،p/-DDE و غالبترین ترکیب در بین PCBs ترکیب PCB- 153 بود. در تمام نمونه ها غلظت های OCPs (سموم کشاورزی) بیشتر از PCBs (سموم صنعتی) بودند. همچنین در نمونه های فصل بهار غلظت های OCPs و PCBs بیشتر از نمونه های فصل زمستان بودند.
    کلیدواژگان: بی فنیل های چند کلره، آفت کش های آلی کلره، تالاب انزلی، اردک ماهی، کپور، کاراس
|
  • S.M.V. Farabi, A. Hajimoradlo, Ghiasi. M., A. Hashemian Page 1
    The ion_ osmoregulation and salinity tolerance capabilities of juvenile Acipenser persicus of different age and size groups with 90 fry for each treatment in freshwater (FW: < 0. 5 ‰)، estuary water (EW: 9. 5 ‰) and the Caspian Sea water (CSW: 12. 5 ‰) were investigated. The fishes are directly transferred from FW to EW and CSW. The possible repercussions of ion_osmoregulatory processes on some classical indicators were examined at the end of 168 hours fish acclimation. Mortality was observed in different groups in CSW. The levels of osmolarity and ion concentration (Na+، K+، Ca+2 and Mg+2) in the plasma were determined. The trend of increasing levels of ion and osmolarity were observed at higher salinity in each group (p<0. 05). The functional levels of the mechanism of osmotic and ionic homeostasis were similar in different groups but differed in experimental media (p<0. 05). Significant differences were observed between the levels of plasma Na+ concentration in different groups in EW and CSW media (p<0. 05). Plasma Na+ and Ca+2 concentrations were higher than those of FW and EW media، but lower than in CSW media. However osmolarity and ion concentration values did not return to initial values (p<0. 05)، showing that osmoregulatory processes caused physiological changes in this species.
    Keywords: Acipenser persicus, Salinity, Ion, Osmolarity
  • A. Kamkar, . Gh. R. Jahed Khaniki, M. A. Golestani Page 10
    Honey is the natural sweet substance produced by honey bees from nectar of plants or from secrerations of living parts of plants or excretions of plants sucking insects on the living pans of plants. Physico-chemical properties of honeys in each region are related to kind of plant and flower. Therefore، knowing of component is very important. In this study thirty samples of honey were collected from stores that located in Tehran City. Honey samples were sent to the food chemistry laboratory. Then، some physico-chemical parameters such as humidity percent، specific gravity of twenty percent honey solution، solid matter، acidity، pH، ash، reducing sugars، and non reducing sugars، existence or none existence of hydroxy methyl furfural (HMF) and diastase enzyme، were determined The results were showed that humidity percent، specific weight of twenty percent solution، solid matter، acidity، pH، ash، reducing sugars، and non reducing sugars were 15. 7%، 1. 32، 84%،16. 80 meq/kg، 3. 84، 0. 42 %، 66. 54%، and 4. 38%، respectively. The 3. 3% of the samples were positive HMF and 76. 7% were negative diastase activity. It was concluded that the most parameters for quality control of honey samples are located in desirable range.
    Keywords: Honey, Quality, Acidity, Ash, Humidity, Sugar, Hydroxy methyl furfural, Diastase activity
  • Ramin Ag, Mizban S Page 18
    Abomasal ulcer is one of the main gastrointestinal diseases among ruminants in which characterized clinically by hemorrhagia، melena، acute diffuse peritonitis، death and subclinically by indigestion and mild hemorrhagic form. The subclinical form is diagnosed in autopsy or abattoir and more current than clinical form. To determine the types، age and sex distribution of subclinical abomasal ulcer، 258 buffaloes (113 males، 145 females) were selected in Urmia abattoir. Overall، 89 (34. 5%) buffaloes including 26 from 113 males and 63 from 145 females showed ulcer in that it was not significantly differences. The percentage of age distribution in abomasal ulcers with 1،2،3،4 and over 4 years was 9%، 5. 3%، 30. 3، 25. 8 and 29. 2%، respectively. Abomasal ulcers increase significantly by age of animals (P<0. 01). The number of buffaloes showed more than one type of ulcer was 1، 8 and 8 animals، in that they were 3، 4 and over 4 years old، respectively. The age distribution of ulcers among males were 3. 3%، 2. 3%، 10. 1%،5. 6% and 7. 9% and among females were 5. 6%، 3. 3%، 14. 7%، 20. 2% and 21. 4%، respectively (P<0. 01). The results of different types of ulcer in each animal showed that 72 (80. 9%) with one type، 14 (15. 7%) with two and 3 (3. 4%) buffaloes with three types of ulcer in abomasum. The sex percentages of types 1 to 4 were 31. 1% (13 males، 20 females)، 36. 8% (13 males، 28 females)، 31. 1% (4 males، 30 females) and 0. 94%، respectively. The maturity of ulcers was observed in the body and least was the pyloric form. The histopathological findings confirmed all macroscopic lesions in abomasum. Type 1 was accompanied by cystic form of abomasal crypts. In type 2 a slight serofibrinos and destruction of abomasal crypt was observed. In type 3 a copious serofibrin around the ulcer and complete destruction of abomasal crypts was seen. Type 4 was accompanied by granules in connective tissue، recovered connective tissue، necrosis، new blood vessels formation and thrombosis. In conclusion، nearly 35% or one from 3 bufalloes revealed at least one type of ulcer in abomasum. Sex difference was not found but abomasal ulcers and their different types increase by the age of animal. The subclinical types of abomasal ulcers were exist up to type 3، whilst type 4 was clinical form and rarely appears in the abattoir.
    Keywords: Abomasal ulcer, Buffalo, Subclinical, Types, Histopathology
  • Ramin Ag, Tajic H., Asri-Rezaie S., Yazdizadeh A., Ramin, S Page 25
    The amounts of liver dry matter، liver fat and fat in liver dry matter based on age and sex of animals together with the concentrations of glucose، beta hydroxyl butyrate (BHB)، urea، triglycerides (TG)، calcium، magnesium and phosphorus in order to determination of probable subclinical liver lipidosis were investigated in 114 cows including 41 non-pregnant، 7 pregnant، 18 heifers and 48 bulls. The breed of cows was from Holstein and the body condition scores were average moderate. A 5 ml blood and 10 gram liver were prepared during the slaughtering of cows. The fat content of all the liver samples was estimated by an extraction method (Soxhlet). Blood biochemical parameters were evaluated by the current laboratory methods. Mean percentage of liver dry matter for overall was 29. 7%، liver fat was 1. 1 mg/gram liver and percentage of fat in liver dry matter was 3. 67%. There were no age and sex differences between parameters. Mean blood biochemical values between male and female calves were not significant، thus، by combinations of results the overall mean for glucose، urea، TG، calcium، magnesium، phosphorus، and BHB were 49. 4، 27. 1، 38. 1، 9. 18، 2. 92، 4. 8mg/dl and 0. 53 mmol/l، respectively. The values were all at the recommended references for parameters. Age differences for the fat content of liver and blood parameters were also showed not significant among them. Correlation between liver fat and blood biochemical parameters were also revealed no significant correlations between them، while significant positive correlations were observed among blood macro-minerals and glucose/triglycerides. Thus، it can be concluded that in the absence of subclinical liver lipidosis there is no correlations between liver fat and or blood biochemical parameters in cows.
    Keywords: Cow, Lipidosis, Liver, Blood, Biochemical
  • Yousefia., Gilvaria., Shahmirzadit., Hemmatm., Seied Hossien Mirshahreza Page 32
    Currently، the scientific output indexed in databases such as ISI’s prestigious of the major criteria for evaluation and ranking of countries، researchers، institutes and universities in the world. Each country’s share in world scientific output in general and specifically in the area، will be calculated accordingly. Therefore، determination of the rate of growth and Iranian authors of articles in the ISI database in the field of veterinary aspects of distribution and growth in different years، the average citation per paper in comparison with the Iranian and world average، co-authorship، the most cited papers، the most prolific authors، the most prolific Iranian universities and institutions، are the main objectives of the study. The study area is scientometrics and the necessity of the survey methods and citation analysis has been used. Findings show that a total of 1778 articles of Iranian writers from 1973 to the end of 2010 in the veterinary field have been entered into databases ISI Web of Science. According to the results، the number of articles has been high in recent years، most of the papers in English; Most collaboration of Iranian authors has been done with their counterparts from England; Veterinary articles has had the most interaction with the field animal husbandry; The average citation per paper in the field of veterinary is very lower than of the Iranian and global average; Tehran University is the most prolific university; The costs of 13. 5% articles by Iranian and foreign universities and institutes are provided.
    Keywords: Veterinary science, Scientific Production, Scientometrics, ISI Web of Science Databases
  • Akbar. Elsagh Page 41
    The proteins in fish، as well as other aquatic animals has nowadays become an important and complete protein sources in many people’s diets around the world and as a results، there has been a growing interest to protect and ensure the health of this important food source. Heavy metals due to their specific physical and chemical characteristics as well as their effects on various ecosystems are considered as a major contaminator of marine environments. Therefore determining the level of heavy metals in water and aquatic species، as a link in the food chain of human beings، is of a great importance. In this study، levels of some heavy metals were evaluated، using flame atomic absorption spectroscopy technique، in tissues of two commonly consumed fish in Iran namely Rutilus frisii kutum and Cyprinus carpio collected from the coastal waters of the Mazandaran Province، Caspian Sea. The average concentration of Ni and Cr were detected as (μg g-1) dry weight of Rutilus frisii kutum’s tissues: 1. 68 0. 28 and 0. 65 0. 12 (Mean Standard Error) respectively. These values for Cyprinus carpio were detected as: 1. 47 0. 22 and 0. 74 0. 19 (Mean Standard Error). These values were compared with the World Health Organization (WHO) safety reference standard regarding the amount of the above mentioned heavy metals in fish’s tissues. These values were compared with the WHO safety standards regarding the amount of the above mentioned heavy metals in fish tissues. Based on the results of this study، the concentration of Ni and Cr in the studied fish tissues proved to be much higher than international standards with a reliability of P<0. 05. The results show that the pollution in the water of this region are because of these heavy metals.
    Keywords: Mazandaran Province, Caspian Sea, Rutilus frisii kutum, Cyprinus carpio, Heavy metals, Bioaccumulation
  • Javadan Kherad E., Bahramifar N., Esmaeili Sari A Page 49
    Organochlorine compounds such as، polychlorinated biphenyls and organochlorine pesticides are among the best known classes of contaminants because of their potential for magnification and harmful biological effects. In this study، the amounts of organochlorine pesticides including D. D. T and its metabolites، α، β and γ-HCHs isomers، Σcyclodiene (Endosulfan، heptachlor، heotachlor epoxide، aldrine and dieldrine) together with polychlorinated biphenyls congeners (28، 52، 101، 118، 138، 152 and 180) were determined in the three fish species (Esox lucius، Cyprinus carpio and Carassius auratus) in Anzali wetland in two seasons (winter and spring). The results indicated that contaminant concentrations generally followed the order: D. D. T > Σcyclodiene > HCHs > PCBs. β-HCH، Endosulfan and p،p/-DDE were the most abundant OCPs while PCB-153 were predominantin in PCB congeners in three species. In samples of both seasons OCPs (agricultural pesticides) concentrations were higher than PCBs (industrial poisons). Moreover in spring samples the mean OCPs and PCBs concentrations were higher than in winter.
    Keywords: polychlorinated biphenyls, Organochlorine Pesticides, Anzali Wetland, Esox lucius, Cyprinus