فهرست مطالب

فصلنامه فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرجان کیان، مهدیه چیت ساز، نصرت ریاحی نیا صفحات 5-21

    هدف پژوهش حاضر، بررسی وضعیت واحد درسی مواد سمعی- بصری در دوره کارشناسی رشته کتابداری و اطلاع رسانی است. روش پژوهش، توصیفی با رویکرد پیمایشی است. جامعه آماری، کلیه دانشجویان کارشناسی رشته کتابداری و اطلاع رسانی دوره های روزانه و شبانه دانشگاه خوارزمی در سال تحصیلی 90-1389 که این واحد درسی را گذرانده اند (155 نفر)، هستند. براساس جدول مورگان تعداد 110 نفر از طریق شیوه نمونه گیری تصادفی ساده، به عنوان نمونه انتخاب شده اند. ابزار پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته شامل مجموعه 26 سوالی به صورت 23 سوال بسته پاسخ در مقیاس لیکرت، یک سوال دو گزینه ای با مقیاس بله و خیر و دو سوال باز پاسخ است که روایی آن با نظر متخصصان تعیین و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرانباخ 84/0 محاسبه شد. پس از گردآوری اطلاعات، داده های پژوهش در دو بخش آمار توصیفی (فراوانی و درصد) و آمار استنباطی (آزمون t تک گروهی) با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 15، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که میزان شناخت دانشجویان نسبت به استفاده از مواد دیداری شنیداری مختلف، متفاوت است، به گونه ای که نحوه استفاده از برخی مواد دیداری شنیداری را نمی شناسند. دانشجویان از این واحد درسی به صورت عملی رضایت داشتند و برگزاری درس به صورت نظری صرف را مناسب نمی دانستند. همچنین بر لزوم وجود واحد دیداری شنیداری تاکید داشتند، اما همگام با پیشرفت های فن آوری، خواستار تغییر محتوا و سرفصل این واحد درسی بودند.

    کلیدواژگان: مواد دیداری شنیداری، کتابداری و اطلاع رسانی، دانشجویان، دانشگاه خوارزمی
  • مریم افضل خانی سولماز قدس صفحات 23-39
    هدف پژوهش حاضر، ارزیابی وضعیت استقرار مدارس متوسطه هوشمند در استان سمنان از دیدگاه مدیران و معلمان بود. این پژوهش از نوع توصیفی – پیمایشی (زمینه یابی) بوده و به لحاظ هدف در دسته تحقیقات کاربردی قرار دارد. جامعه آماری شامل مدیران و دبیران مدارس هوشمند استان سمنان در سال تحصیلی 90-1389 به تعداد 215 نفر بود که با توجه به محدود بودن جامعه آماری مدیران، کل جامعه مدیران و از جامعه آماری دبیران، 132 نفر با استفاده از جدول کرجسی- مورگان به صورت تصادفی انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته و شامل 29 سوال بود که ضریب پایایی آن 84/0 به دست آمد. داده های حاصل از پرسشنامه به وسیله آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین، جدول و نمودار) وآمار استنباطی (خی دو) بررسی و تحلیل شد. نتایج نشان داد که مدارس استان در مولفه های مدیریت مدرسه توسط سیستم یکپارچه رایانه ای، محیط یاددهی و یادگیری، زیرساخت توسعه فن آوری اطلاعات و ارتباط یکپارچه رایانه ای با مدارس هوشمند دیگر، نیازمند اهتمام بیشتری جهت استقرار مدارس هوشمند در استان می باشد، اما مولفه معلمان آموزش دیده در حوزه فن آوری و مدیریت یکپارچه رایانه از ظرفیت و پتانسیل مناسبی برای ایجاد مدارس هوشمند برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، یاددهی و یادگیری، فن آوری اطلاعات، مدارس هوشمند
  • مصطفی عطاردی محمود سعیدی رضوانی صفحات 41-58
    این تحقیق با هدف بررسی رابطه بین طبقه اجتماعی- اقتصادی، داشتن کامپیوتر شخصی و دسترسی به اینترنت و سابقه شرکت در کلاس های آموزش کامپیوتر، با نگرش نسبت به کامپیوتر در دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. این تحقیق، توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری آن شامل کلیه دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1390 است. نمونه آماری، شامل 180 نفر (115 دختر و 65 پسر) بود که به روش نمونه گیری خوشه ایمرحله ای انتخاب شدند. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات، مقیاس نگرش نسبت به کامپیوتر (CAS) بود. پایایی کل این مقیاس به روش آلفای کرونباخ، 92/0 به دست آمد. برای تحلیل نتایج از ضریب همبستگی پیرسون، آزمون تی گروه های مستقل و رگرسیون به روش همزمان استفاده شد. نتایج نشان داد که طبقه اجتماعی- اقتصادی با اضطراب نسبت به کامپیوتر همبستگی مثبت و معنادار (05/0P <) دارد؛ دارا بودن کامپیوتر شخصی و سابقه شرکت در کلاس های آموزشی با اضطراب، اطمینان و نگرش کلی نسبت به کامپیوتر در سطح (01/0P <) و با علاقه مندی در سطح (05/0P <) رابطه مثبت و معنادار نشان داد. طبق نتایج، بین دو جنس در ارتباط با نگرش نسبت به کامپیوتر تفاوت معناداری دیده نشد. ضمن این که طبق نتایج، دارا بودن کامپیوتر شخصی به طور معناداری (008/0P <) و سابقه شرکت در کلاس های کامپیوتری به طور معناداری (004/0P <) قادر به پیش بینی نگرش نسبت به کامپیوتر بودند. نتایج این تحقیق گویای تاثیر قابل توجه داشتن کامپیوتر شخصی و شرکت در کلاس های آموزشی کامپیوتر بر نگرش مثبت به کامپیوتر است.
    کلیدواژگان: نگرش نسبت به کامپیوتر، طبقه اجتماعی، اقتصادی، دارابودن کامپیوتر شخصی، دسترسی به اینترنت، دانشجویان
  • جواد سلیمانپور، محمد غفاری مجلج، سیده سمانه نگهداریان صفحات 59-77

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی نظام آموزشی تربیت معلم در عصر فن آوری اطلاعات و ارتباطات براساس تحلیل مبانی فلسفی و اجتماعی آن از دیدگاه معلمان و دانشجویان انجام شد. این پژوهش با عنایت به روش تحقیق، توصیفی از نوع زمینه یابی است. جامعه آماری آن را کلیه معلمان مشغول به تدریس در نظام آموزش و پرورش و دانشجو معلمان در حال تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامی و مراکز آموزشی آموزش و پرورش تشکیل داده که تعداد آنها 4366 نفر برآورد شد. برای انتخاب نمونه آماری، از روش نمونه گیری تصادفی - طبقه ای استفاده شد، که نمونه آماری مورد پژوهش از جامعه مورد نظر براساس جدول مورگان، 349 نفر تعیین شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته بود که از گویه های مبتنی بر دلالت های فلسفی و اجتماعی در نظام آموزشی مراکز تربیت معلم در عصر فن آوری اطلاعات و ارتباطات تشکیل شده بود. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون یومان – ویتنی و آزمون t دو گروه مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل نشان داد که تفاوت معناداری در مبانی فلسفی نظام آموزشی تربیت معلم بین دیدگاه دانشجو معلمان و معلمان وجود دارد. هم چنین بین دیدگاه معلمان و دانشجویان نسبت به مبانی اجتماعی نظام آموزشی و برنامه ریزی درسی تربیت معلم در عصر فاوا تفاوت معنی داری وجود داشته است.

    کلیدواژگان: نظام آموزشی تربیت معلم، فن آوری اطلاعات و ارتباطات، مبانی اجتماعی، مبانی فلسفی
  • محمدعلی جوادی بورا، عیسی ابراهیم زاده، مهران فرج اللهی، محمدرضا سرمدی صفحات 79-98

    هدف اصلی پژوهش حاضر طراحی مدل ارزیابی اثربخشی نظام آموزش از راه دور در مرکز تحصیلات تکمیلی دانشگاه پیام نور ایران می باشد. این پژوهش از نوع توصیفی بوده که با روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش متشکل از 45 نفر از استادان و 1129 نفر از دانشجویان دکتری تخصصی (Ph.D) بود. از میان افراد مذکور، 115 نفر با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب و به پرسش نامه محقق ساخته پاسخ دادند. پاسخ ها پس از جمع آوری با استفاده از فنون آمار توصیفی و استنباطی و به کارگیری نرم افزار SPSS و Lisrel مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که میزان اثربخشی خدمات ارایه شده در مرکز تحصیلات تکمیلی دانشگاه پیام نور در شاخص حمایت های یاددهی-یادگیری دانشجویی با میانگین (05/3) درحد متوسط، ولی در شاخص توسعه برنامه درسی با میانگین (83/2) و شاخص پشتیبانی از اعضای هیات علمی با میانگین (64/2) پایین تر از حد انتظار؛ یعنی در حد ضعیف بوده است. هم چنین نتیجه به دست آمده با استفاده از تحلیل عاملی نشان دهنده مناسب بودن شاخص های برازندگی (87/0CFI=) و (06/0RMSEA=) می باشد. به عبارت دیگر می توان از این مدل به عنوان معیاری برای ارزیابی اثربخشی خدمات ارایه شده در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی مبتنی بر فن آوری اطلاعات و ارتباطات استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آموزش از راه دور، دانشگاه پیام نور، ارزشیابی، هزینه، اثربخشی، کیفیت
  • علیرضا ذاکری، حامد زمانی منش، صالح رشید حاجی خواجه لو، محمد جمالی تازه کند صفحات 99-117

    هدف پژوهش حاضر، بررسی عوامل موثر بر کاربرد فن آوری اطلاعات و ارتباطات از دیدگاه دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی است. روش پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی، از لحاظ چگونگی جمع آوری اطلاعات از جمله پژوهش های توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری مورد مطالعه کلیه دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی (750N=) بوده که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 235 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب گردید. ابزار پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته بوده که روایی آن مورد تایید متخصصان دانشگاهی قرار گرفته و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برابر 88/0 به دست آمد. داده های گردآوری شده در دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون های t تک نمونه ای، t گروه های مستقل و تحلیل واریانس یک راهه) مورد تحلیل قرار گرفته است. عمده ترین نتایج، بیان گر آن است که از دیدگاه دانشجویان تحصیلات تکمیلی، شکل گیری مراکزی برای پاسخ گویی در جهت رفع مشکلات فن آوری دانشجویان موثرترین عامل در کاربرد فن آوری اطلاعات و ارتباطات است هم چنین یافته های جانبی حکایت از آن دارد که تفاوت معناداری در سطح 05/0 بر اساس متغیرهای تعدیل کننده وجود ندارد.

    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات و ارتباطات، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی
  • عبدالحمید پاپ زن، حسین مهدیزاده، زهره معتمدی نیا صفحات 119-139

    هدف این پژوهش تعیین رابطه آموزش های زیست محیطی با آمادگی الکترونیکی مالکان و مدیران شرکت های کشاورزی استان های کرمانشاه و ایلام بود. پژوهش حاضر بر مبنای هدف کاربردی و بر مبنای روش توصیفی، همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق متشکل از 202 نفر از مالکان و مدیران شرکت های کوچک و متوسط کشاورزی بود که به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته و نسخه تعدیل شده سواد دیجیتالی دانشگاه واشنگتن استفاده گردید. روایی محتوایی ابزار تحقیق با استفاده از نظرات استادان گروه ترویج و توسعه روستایی دانشگاه رازی به دست آمد. سنجش پایایی ابزار تحقیق با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ نیز نشان از قابلیت اعتماد بالای ابزار تحقیق داشت. به منظور تحلیل داده ها از آزمون مقایسه میانگین جامعه با عدد ثابت، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد. یافته ها نشان داد که دانش و مهارت دیجیتالی و مقرون به صرفه بودن کاربرد فن آوری اطلاعات و ارتباطات 22 درصد از تغییرات کاربرد فن آوری اطلاعات و ارتباطات در آموزش های زیست محیطی را تبیین نموده اند.

    کلیدواژگان: آمادگی الکترونیکی، فن آوری اطلاعات و ارتباطات، آموزش های زیست محیطی، شرکت های کوچک و متوسط
  • بهرام میرزاییان، فرشته باعزت، نعیمه خاکپور صفحات 141-160

    اینترنت ابزاری بی ضرر است، اما استفاده بیش از حد و نادرست، خطر اعتیاد به آن را به دنبال دارد. هدف این پژوهش، مقایسه میزان اعتیاد به اینترنت در بین دانشجویان و تاثیر آن بر سلامت روان بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع علی- مقایسه ای (پس رویدادی) است. در این مطالعه 100 نفر از بین کل دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاه مازندران در سال تحصیلی 90- 1389 انتخاب و با شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای مورد آزمون قرار گرفتند. با استفاده از آزمون اعتیاد به اینترنت یانگ (IAT)، دانشجویان به سه گروه (خفیف، متوسط، شدید) تقسیم شدند. برای مقایسه این سه گروه از لحاظ سلامت روان، از آزمون سلامت عمومی گلدبرگ (28 GHQ-) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از روش های آماری تحلیل واریانس چندمتغیری (MANOVA)، تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی شفه استفاده شد. نتایج نشان داد که سلامت روان و مولفه های آن شامل نشانگان جسمانی، نشانگان اضطراب، نشانگان اختلال کارکرد اجتماعی و نشانگان افسردگی، در بین دانشجویان سه گروه (بر اساس میزان اعتیاد به اینترنت)، متفاوت بود. نتیجه این که اعتیاد به اینترنت می تواند سلامت روانی افراد را تهدید نماید. ضروری است در زمینه استفاده مناسب از اینترنت، فواید و مضرات دنیای مجازی اینترنت، فرهنگ سازی و آموزش صحیح در سطح خانواده و جامعه انجام شود.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، سلامت روان، نشانگان جسمانی، نشانگان اضطراب، نشانگان اجتماعی، نشانگان افسردگی
|
  • Marjan Kian, Mahdieh Chitsaz, Nosrat Riahinia Pages 5-21

    The purpose of the present research is to study the status of audio-visual courses in library and information studies major (LIS) at undergraduate level. The research method is a descriptive survey one. The statistical population (155 people) included all LIS undergraduate students in Kharazmi University in 2010-11 who passed this course. Based on Morgan table, 110 students were selected as the sample through random sampling method. The instrument was researcher made questionnaire including a set of 26 items. Its validity was confirmed by the experts and its reliability estimated 0/84 through Chronbach Alpha coefficient. The data were analyzed using descriptive (frequency and percentage) and inferential (one sample t test) statistics through SPSS software version 15. The findings showed that the amount of student's familiarity and knowledge toward different audio-visual materials was different so that some students did not know such materials. To them, if such courses are presented or taught practically would be more beneficial than theoretically.

    Keywords: Audio, Visual Course, Library, Information Sciences, Undergraduate Curriculum, Tarbiat Moallem University
  • Maryam Afzalkhani, Solmaz Ghods Pages 23-39
    The purpose of this paper is assessment of smart middle schools establishment in Semnan province from the administrators and teachers view. This study was based upon descriptive-measuring model and due to its objective is categorized in functional research group. The statistical population consisted of 215 teachers and administrators of smart schools in Semnan province during 2010-11 academic year that finally 132 person were chosen randomly by using Krejcie and Morgan table, due to limitation in the above statistical population. Data collection was conducted by questionnaire method consisting 29 questions and the obtained reliability coefficient was 0.84. Available data collected from questionnaire were analyzed by using descriptive (redundancy, percentage, average and tables) and deductive (x2) statistical methods. Results showed that in all province’ schools, some factors such as computer integrated system, learning and teaching backgrounds, it (information technology) infrastructure and also computer integrated communication with smart schools, require more preparation and developing for establishing and coming into reality for such smart schools, although they said province is enjoyed other possibilities such as trained and well educated teachers in the fields of it and computer integrated management for establishment of such schools.
    Keywords: Assessment, Teaching, Learning, Information Technology, Smart Schools
  • Mostafa Atarodi, Mahmood Saeedy Rezvani Pages 41-58
    This research aimed at examining the relationship among socio-economic status, having personal computer, access to internet, previous participation in computer courses and attitudes towards computer in the students of Ferdowsi university of Mashhad. This research is a descriptive one and of a correlation type. The statistical population includes all the students of Ferdowsi university of Mashhad. The sample consists of 180 (116 girls and 65 boys) which were selected though cluster random sampling method. The instrument used was computer attitude scale (CAS). The reliability of the total scale was calculated 0/92 through Alpha Chronbach. To analyze the results, we used pearson’s correlation coefficient, t test for independent groups, and regression at the same time. The results showed a positive correlation between socio-economic status and stress toward computer at the level of (P<%5), between having personal computer, previous participation in computer courses and stress in addition to general attitude toward computer, and the amount of internet at the levels of (P<%1) and (P<%5) respectively. The results also showed that there was no significant correlation between male and female student's attitudes toward computer. Finally, the results showed that, two factors, that is, having personal computer and previous participation in computer courses have noticeable influence in student's attitudes towards computer.
    Keywords: Computer Attitudes, Socioeconomic Status, Ownership of Personal Computer, Access to Internet, Students
  • Javad Soleymanpoor, Mohammad Ghafari Mejlej, Seyedeh Samaneh Negahdarian Pages 59-77

    This study was done to evaluate education system of teacher training in the age of information and communication technology (ICT) based on the analysis of its philosophical and social bases from the teachers and students perspectives in academic year of 2010-11. The present study is descriptive one and of a survey type. Its statistical population includes all teachers in the educational system and student- teachers studying in Islamic Azad University and other training centers of educational system. Based on Morgan table, 349 people were selected as the statistical sample through random stratified sampling method. A researcher made questionnaire which included items based on philosophical and social concepts in educational system of teacher training was used as instrument for data collection. The collected data were analyzed using U Mann Whitney and two independent group t test. Results showed that there is a significant difference regarding the philosophical bases of educational system teacher training between student teachers and teachers. Also there is a meaningful difference between teachers and students views toward social bases of educational system and teacher training curriculum in the information and communication technology age.

    Keywords: Teacher Training Educational System, Information, Communication, Technology, Social Bases, Philosophical Bases
  • Mohammad Ali Javadi Bora, Issa Ebrahimzadeh, Mehran Farajollahi, Mohammad Reza Sarmadi Pages 79-98

    The main purpose of the present study was to design an effectiveness assessment model for distance education at higher education section in Payame Noor Universities in Iran. This is a descriptive and survey-based study. The sample population of this study consisted of 45 university instructors and 1129 PhD students; 115 of them were selected through stratified sampling method. They answered the researcher-made questionnaire. Three experts determined the validity of the questionnaire and its reliability was determined by using Cronbach α. The collected data were analyzed using descriptive and inferential statistics by performing SPSS & LISREL. The findings showed that the effectiveness of the services provided at the post graduate section of Payame Noor University for the student support index was average and about 12, but for the curriculum development index 11.32, for the faculty support index 7.58 which was weak (lower than expected). The results also displayed that the quality indexes were appropriate. In other words, this model can be used for assessing the effectiveness of services offered in the universities and centers of higher education based on ICT.

    Keywords: Distance Education, Assessment, Payame Noor University, Cost, Effectiveness, Quality
  • Alireza Zakeri, Hamed Zamani Manesh, Saleh Rashid Haji Khajelu, Mohammad Jamali Tazehkand Pages 99-117

    The present research was aimed at studying factors influencing the use of information and communication technology from perspective of graduate students studying in Teacher Training University of Shahid Rajaee. In this descriptive- survey research, a sample of 235 were randomly selected among 750 populations for collecting data. Research data collected by using self- developed questionnaire. Its validity was confirmed by experts and the Reliability was 88% by using Cronbach’s alpha coefficient. One sample t test, independent t test and one way ANOVA were used for analyzing data. The results indicated that the establishment of centers to solve technology problems of students is the major factor in using information and communications technology. Findings, also, suggested that there were found no significant difference in terms of moderating variables in the level of 0/05.

    Keywords: Information, Communication Technology, Graduate Students, Teacher Training University of Shahid Rajaee
  • Abdolhamid Papzan, Hossein Mahdizadeh, Zohre Motamedinia Pages 119-139

    The aim of this paper was to examine the relationship between environmental education and e-readiness of owners and managers of agricultural enterprises in Kermanshah and Ilam provinces. This paper was an applied one in terms of its goal, and a descriptive-correlative in terms of its method. Participants of this study were 202 owners and managers of agricultural SMEs of Kermanshah and Ilam provinces who have been selected based on stratified sampling method. For gathering data, the researcher-made questionnaire and a modified version of digital Literacy of Washington University was used. The validity was obtained by the ideas of professors of extension and rural development of Razi University. Reliability was assessed by calculating the cronbach alpha. It can also be observed that acceptable values were obtained in all cases. In order to analyze the data, one sample t test, Pearson correlation and multiple regressions was used. Results indicated that digital knowledge and skill and cost-effective of ICT application explained around 22% of the variance of ICT application in environmental education.

    Keywords: E, Readiness, Information, Communication Technologies, Environmental Education, Small, Medium, Sized Enterprises
  • Bahram Mirzayian, Fereshteh Baezzat, Naeimeh Khakpoor Pages 141-160

    One of the most important tools in the modern world is internet. But if we don’t use it rightly, it may result in internet addiction. The purpose of this study was to compare the rate of addiction among students and its effect on their mental health. The method of the research was descriptive and causal-comparative (expost facto). In this study, 100 students were selection among all the students studying at Mazandaran University through random sampling method in 2010-11 academic year. Based on the internet addiction test, the students were divided into three groups (mild, moderate, and severe). In order to compare these three groups from a health point of view, GHQ-28 was used. To analyze the research data MANOVA, ANOVA, and Shefe method were used. The results showed that there was a distinction between the mental health and its effects (somatic, anxiety, social, depression syndrome) among students and the rate of internet addiction. We also conclude that Internet addiction can threaten students.

    Keywords: Internet Addiction, Mental Health, Student