فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت و برنامه ریزی محیط زیست
پیاپی 3 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی ریاحی خرم، وحید نوری، رضا عبدالهی صفحه 5
    طبیعت گردی، فعالیت اقتصادی است که عوارض و پیامدهای زیست محیطی آن اندک و در عین حال سبب افزایش درآمد افراد محلی می گردد. تداوم فعالیت های مربوط به طبیعت گردی می تواند به عنوان یک راهبرد مدیریتی برای حفاظت و کنترل مناطق حفاظت شده تلقی گردد. منطقه ی حفاظت شده خانگرمز با حدود 10000 هکتار یکی از مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست می باشد. این مطالعه در طی سال های 1381 الی 1387 و با هدف شناسایی و معرفی جاذبه های منطقه ی بالا صورت گرفته است. در این ارتباط با استفاده از نقشه های دیجیتالی و سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS) وضعیت جغرافیایی منطقه شناسایی گردید. منطقه ی حفاظت شده خانگرمز دارای گونه های متعدد گیاهی و نیز گونه های متعدد جانوری شامل پستاندار، خزنده و پرنده می باشد. در این منطقه بیشترین تعداد جمعیت پستاندار به ترتیب مربوط به گونه پازن و گونه گوسفند وحشی است. این منطقه دارای شش دهانه چشمه دائمی بوده و در اطراف آن 16 روستای دارای سکنه قرار دارد. شغل ساکنین روستا های اطراف مرتبط با فعالیت های کشاورزی، باغداری و دامداری است. از آن جا که مدیریت منطقه ی حفاظت شده خانگرمز از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد، بنابراین توصیه اکیدبر این است که در تهیه گزارش طرح جامع مدیریت منطقه تسریع گردیده و در طرح یاد شده، ظرفیت برد منطقه مرتبط باتوسعه طبیعت گردی نیز لحاظ گردد.
    کلیدواژگان: تنوع زیستی، حیات وحش، خانگرمز، مدیریت محیط زیست، منطقه ی حفاظت شده
  • سید مصطفی خضری، آزاده معروفی صفحه 13
    فرآیند تصفیه در تصفیه خانه جلالیه شامل آشغال گیری، لخته سازی،ته نشینی، فیلتراسیون و گندزدایی است. در واحد های مختلف این تصفیه خانه به طور متوسط 5000 مترمکعب لجن در سال تولید می شود. سالانه حدود 170،133،3مترمکعب آب برای شست و شوی وسایل و صافی ها استفاده می شود. نتایج تحقیق نشان می دهد تزریق مواد شیمیایی مصرفی شامل مواد منعقدکننده و کمک منعقدکننده به آب، بدون توجه به نتایج آزمایش جارتست سبب بالارفتن مصرف این مواد در تصفیه خانه شده است.
    تجزیه و تحلیل داده های بدست آمده از آزمایش جارتست، نشان داد که با استفاده ازماده ی کمک منعقدکننده ی مگنوفلوگ LT25 به همراه منعقدکننده ی کلرورفریک می توان در هزینه های حمل و نقل و دفع لجن، 500،937، 135ریال در سال صرفه جویی کرد. همچنین می توان در مصرف مواد شیمیایی،470،639،606،2ریال در سال صرفه جویی خالص کرد. صرفه جویی کلی در هزینه ها،470، 576،742،2ریال در سال محاسبه شده است.
    در این تصفیه خانه به منظور صرفه جویی درمصرف آب، می توان حجم مخازن را برای جمع آوری و ته نشینی پساب شست و شوی معکوس فیلترها به میزان 1660 مترمکعب زیاد نموده و زمان ماند بیشتری به پساب داد. سپس ازآن به منظور شست و شوی تصفیه خانه، کف سالن ها و آبیاری محوطه استفاده کردو یا برای تصفیه ی مجدد به اول خط برگرداند.
    کلیدواژگان: تصفیه ی آب شرب- تصفیه خانه جلالیه، مگنوفلوک- پساب فیلترها
  • بهاره حاتم آبادی، سعید ملماسی، رضا ارجمندی صفحه 23
    راه آهن اصفهان– شیراز به طول 506کیلومتر و حدود 125کیلومتر خط فرعی از شهرهای شهرضا، سعادت شهر، مرودشت و اقلید عبور کرده و به شهر شیراز می رسد. این خط در قسمت شمال از بین کوه های برافراشته ی جنوب اصفهان می گذرد و پس از گذشتن از مناطق مسطح و تپه ماهوری در قسمت مرکزی و در 50کیلومتر پایانی مسیر از مناطق کوهستانی و دشواری عبور می نماید. در این میان، رودخانه ی ایزدخواست، سیوند و کر را قطع می کند. همچنین حدود 6کیلومتر این خط از پارک ملی بمو و60کیلومتر آن از منطقه ی حفاظت شده ی بصیران می گذرد.
    هدف اصلی این مطالعه، شناسایی عوامل خطر و خطرهای زیست محیطی در طول مسیر است. بدین منظور، پس از بررسی روش های فراوان در زمینه ی شناسایی و انتخاب مهم ترین عوامل خطر خطوط راه آهن، برای پوشش همه ی اهداف، روش دلفی، انتخاب و استفاده شده است. با استفاده از این روش، از بین 56 عامل خطر که در پنج دسته ی عوامل فنی، محیطی، انسانی، آلاینده ها و سایر عوامل تقسیم شدند، 22عامل جزء مهم ترین عوامل خطر تعیین شدند که می توان به سرعت بالای قطار، عبور از مناطق حفاظت شده ی بصیران و پارک ملی بمو، ایجاد صوت و ارتعاش در منطقه، خطای اپراتور و... اشاره کرد. در نهایت اقدامات کنترلی برای کاهش خطر زیست محیطی ارائه شد.
    کلیدواژگان: راه آهن، عامل خطر، خطر زیست محیطی، روش دلفی
  • سیده زهرا نوربخش، سیده مرضیه نوربخش، سودابه شهبا صفحه 33
    امروزه با افزایش فرآیند شهرنشینی و گسترش زندگی شهری، به وجود شهرهایی که اجزاء توسعه ی پایدار را دارند، بیش تر نیاز داریم. در این راستا ایده های ایجاد و توسعه ی شهرهای پایدار و سوق دادن شهرها به سمت پایداری در جهان،به ویژه در کشورهای توسعه یافته در حال پیشرفت است. یک شهر پایدار، شهری است که تعادل مطلوبی بین رفاه افراد، اقتصاد و محیط زیست در آن برقرار است؛همچنین علاوه بر رفع نیازهای امروز شهروندان، منابع را برای نسل های آینده نیز حفظ می نماید. شهرهای پایدار هم به نفع جهان امروز و هم جهان آینده هستند. هدف اصلی آن هاحفاظت از محیط زیست، فراهم کردن خدمات موثر و کارامدتر، رفاه و سلامت عمومی بیش تر است. در این میان، حفاظت از محیط زیست از اساسی ترین اجزاء شهرهای پایدار می باشد.
    در این تحقیقمقدماتی درباره ی توسعه ی پایدار شهری آمده است؛ همچنین اصول محیط زیستی شهرهای پایدار در چند کشور توسعه یافته،به عنوان مهم ترین محورهای مدیریت زیست محیطیآن هادر شش محور بررسی شده است. این محورها شامل طراحی شهری و ارتباط آن با فعالیت های بیرونی، مدیریت اکولوژی و فضای سبز شهری، مدیریت پایدار حمل و نقل، مدیریت معماری و ساختمان سازی، مدیریت انرژی و مدیریت پسماند و فاضلاب می باشند. در این تحقیق به نمونه های موردی از مدیریت محیط زیست در برخی شهرهای پایدار، اقدامات شاخص آن ها، رتبه بندی شهرهای پایدار در برخی کشورهای توسعه یافته بر اساس شاخص های پایداری شهری پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: شهرهای پایدار، مدیریت محیط زیست، کشورهای توسعه یافته
  • یاسمن آذری تاکامی، ناصر محرم نژاد، اسمعیل کهرم صفحه 45
    بندرانزلی دومین شهر پر جمعیت استان گیلان است. این شهر یکی از قطب های مهم گردشگری در کشور محسوب شده و سالانه تعداد زیادی گردشگر وارد آن می شوند؛ بنابراین طرح ساخت کنارگذر انزلی، یکی از پروژه های دارای اولویت استان گیلان به شمار می رود. هدف از این تحقیق بررسی توسعه ی گردشگری در راستای ساخت کنارگذر انزلی است. برای این منظور از روش1AHP (فرآیند تحلیل سلسله مراتبی) استفاده شد. برای تحلیل AHP یک سیستم سلسله مراتبی در 4سطح طراحی شد که در بالاترین سطح هدف (انتخاب بهترین گزینه برای توسعه ی گردشگری)، در سطح بعدی معیارها (عوامل جغرافیایی، عوامل طبیعی- محیط زیستی، عوامل اجتماعی- فرهنگی و عوامل اقتصادی)،سپس زیر معیارها و در نهایت گزینه ها (ساخت جاده ی کنارگذر، ساخت جاده ی کنارگذر با اصلاحات زیست محیطی و به کار بستن تغییرات در مسیر، ساخته نشدن جاده ی کنارگذر و استفاده از راه های عبور و مرور موجود حاضر) قرار می گیرند.
    در این تحقیق برای انتخاب بهترین گزینه از راه تحلیل سلسله مراتبی، از نرم افزار Expert choice استفاده می شود که ابزاری برای تحلیل ساختار سلسله مراتبی است. پس از تحلیل نظرات همه ی کارشناسان در این نرم افزار و امتیازدهی آن ها، نتیجه ی نهایی بدین گونه است: ساخت کنارگذر با اصلاحات زیست محیطی و به کار بستن تغییرات در مسیر با 8/44درصد، بیش ترین اولویت را دارد. پس از آن ساخت کنارگذر به شیوه ی فعلی با 5/30درصد، در اولویت دوم قرار گرفته و ساخته نشدن کنارگذر و استفاده از راه های عبور و مرور موجود حاضر با 7/24درصد، اولویت آخر است. نرخ کلی ناسازگاری نیز 01/0 است. این نرخ کمتر از 1/0 است پس قابل قبول می باشد. در ادامه به ارائه ی راهکارها و پیشنهادات مدیریتی برای رسیدن به گردشگری پایدار در منطقه اشاره شده است.
    کلیدواژگان: کنارگذر، گردشگری، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، نرم افزار Expert choice
  • سعیدمنجزی، بامشادشناور، فروزان فرخیان صفحه 55
    یکی از روش های تولید آهن اسفنجی به عنوان خوراک اصلی بخش فولادسازی، احیای مستقیم به روش میدرکس است. با توجه به بومی شدن این شیوه در کشور، استفاده ی آن در اکثر پروژه های توسعه ی فولاد رو به گسترش است. هدف این تحقیق شناسایی، طبقه بندی و مدیریت پسماند در مراحل ساخت و ساز و بهره برداری این پروژه ها می باشد. این تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی بوده و اطلاعات موردنیاز آن با مطالعات کتابخآن های، بررسی مستندات، گزارش های موجود و بازدید از بعضی مجتمع های فولاد کشور تهیه شدند. بر اساس آن شناسایی و طبقه بندی مواد زائد تولید شده در هر دو مرحله ی بهره برداری و ساخت این واحدها انجام شد. برای تدوین راهبرد های بهینه ی سیستم مدیریت پسماند از روش SWOTاستفاده شد. بدین ترتیب که عوامل داخلی (قوت و ضعف) و عوامل خارجی (فرصت ها و تهدیدها) به صورت زوجی با یکدیگر مقایسه شده و راهبرد های چهارگانه (SO، WO، ST،WT) تعیین گردیدند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که در واحد احیای مستقیم، پسماندهای تولیدی شامل ضایعات صنعتی، بازیافتی و ویژه می باشند. براساس نتایج بدست آمده، راهبردهای برتر به منظور مدیریت پسماند اولویت بندی شدند. بر آن اساس، راهکارهای مدیریتی شامل جداسازی در مبدا، جمع آوری و حمل، طبقه بندی و نگهداری، دفن، فروش، بازیافت، آموزش و آگاهی در خصوص مدیریت ضایعات پیشنهاد می گردند. همچنین نتایج ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی (QSPM) نشان می دهند که از بین راهبردهای تدوین شده، بالاترین جذابیت مربوط به راهبرد SO، تبدیل شدن به صنعت سبز با بکارگیری و استفاده از امکانات لازم در راستای جلوگیری از ورود مواد زائد به محیط زیست و پایین ترین جذابیت راهبرد WO، استفاده از لوازم حفاظت فردی می باشد.
    کلیدواژگان: QSPM، مدیریت پسماند، مواد زائد صنعتی
  • ترجمه: زهرا غفاری صفحه 65
    چند سالی است که برنامه های کلاسیک نظارت بر محیط زیست به تدریج مکمل اقدامات گذشته شناساگر های زیستی می شوند. در اینجا تحقیقاتی که بر روی موجودات زنده و یا بقایای آنها (ازجمله کودهای گیاهی) صورت گرفته است که در جهت نشان دادن وضعیت کیفی (شناساگر زیستی) و یا کمی (نظارت زیستی) محیط زیست مورد استفاده قرار می گیرد. این گونه تحقیقات ارائه کننده اطلاعاتی در رابطه با ظرفیت زیست محیطی یک منطقه در برهه ای از زمان و تغییرات محیط زیست درگذر زمان(تحلیل روند) می باشد. برنامه های کلاسیک شناساگر زیستی اغلب با مشاهده و اندازه گیری موادشیمیایی زیان آور (آلی و غیرآلی) در گیاهان و یا جانورانی (از جمله انسان) در ارتباط است که شناساگر های معین زیستی به شمار می روند. مطابق با رویه ها و نتایج تجزیه وتحلیل ها می توان عنوان کرد که بین پیشرفت های شناساگر زیستی و نوآوری روش های تحلیلی، تحولاتی موازی وجود دارد. بعد از گذشت 30 سال پیشرفت در شناساگر زیستی خط سیر کنونی تحولات به قرار زیر است: 1 –دخالت بیشتر تحلیل های مطلق چند سازه ای با هدف بررسی کلی همبستگی های متقابل در قالب مفهوم سیستم زیستی سازه ها 2 – فعالیت بیشتر در زمینه موضوعات تخصصی (تحلیلی) با هدف پیشروی به سمت دانش زیست محیطی کاملا نتیجه محور و 3 – لزوم تمرکز بر شیوه های منسجم شناساگر زیستی.
    با توجه به حجم گسترده مشکلات مربوط به ناظرانزیست محیطی، یک شناساگر زیستی واحد قادر به ارائه اطلاعات معنادار نیست: یک شناساگر زیستی واحد هرگز به خوبی دیگر شناساگر های زیستی عمل نمی کند. مفاهیم منسجمی نظیر مفهوم شناساگر زیستی چند نشانگر (MMBC) ارائه کننده مفاهیمی پایه ای درجهت دستیابی به نتایج اقدامات پیشگیرانه محافظت ازمحیط زیست می باشد.
    کلیدواژگان: ناظران زیستی، شناساگر زیستی، سیستم بیولوژیکی عناصر، ناظران زیستی منسجم، مفهوم شناساگر زیستی چند نشانگر (MMBC)
  • پارسا مهدوی متین، داریوش جرس، توماج حسینی، میناشهیدی شکیب صفحه 81
    خلیج فارس چند برابر آب های آزاد آلودگی دارد. این آلودگی ناشی از توسعه ی انواع فعالیت های نفتی، گازی و صنعتی می باشد. کشورهای حاشیه ی خلیج فارس، با شتاب در پی کشف و استخراج نفت و گاز هستند. این کشورها در این رقابت، گاهی موازین و استاندارهای زیست محیطی را فراموش می کنند. نمی توان انتظار داشت خلیج فارس از آلودگی های محیط زیستی حفظ شده باشد. آلودگی آب، بیش از آلودگی هوا و خاک قابلیت انتقال و گسترش دارد و کشورهای منطقه بدون همکاری یکدیگر نمی تواننداز آلودگی محیط زیست خلیج فارس جلوگیری کنند. هدف از این تحقیق بررسی آلاینده ها، پارامترها و اجزای ستون آب و رسوبات دریا در محدوده ی سایت شماره ی 2 منطقه ی اقتصادی انرژی پارس جنوبی در شهرستان کنگان مجاور روستای تنبک می باشد.
    روش این تحقیق شامل سه بخش عملیات میدانی، کنترل و تحلیل داده ها است. عملیات میدانی در اردیبهشت ماه سال 1390 انجام شد. آزمایش های دریایی شامل سنجش پارامترهای فیزیکی و شیمیایی ستون آب بوده است. عملیات اندازه گیری با استفاده از یک شناور صیادی انجام شد. در 15 ایستگاه، از سطح تا بستر (عمق های سطحی از 2متر، 6متر، 8متر تا 15متر) و با استفاده از دستگاه های سنجش قابل حمل با سه بار تکرار برای اطمینان از درستی اعداد، اندازه گیری انجام شدند. برای اندازه گیری تعدادی از پارامترهای فیزیکی و شیمیایی آب در محدوده ی فاز 12 پارس جنوبی، از یک دستگاه CTD مدل Ocean Seven 316 ساخت شرکت Idronautکشور ایتالیا استفاده شد. ثبت خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آب دریا به مطالعه ی روند پراکنش آلاینده ها در خلیج فارس کمک کرده و سندی بر وضعیت محیط دریایی قبل از دوران بهره برداری از سایت شماره ی 2 پارس جنوبی است.
    کلیدواژگان: دستگاه CTD، آلودگی آب، کیفیت آب، رسوبات دریا، خلیج فارس، سایت شماره ی 2 پارس جنوبی
|
  • Mahdi, Reyahi, Khoram.Vahid, Noori, Sharikabad. Reza, Abdollahi Page 5
    Ecotourism is economic activity that minimizes environmental impacts and at the same time, generates incomes for local communities. Ecotourism continues to become a management strategy for protected areas. Khan- Gormaz protected area with about 10,000 hectares surface area is situated in Hamadan province in Iran. This research has been conducted during 2001 through 2008. To identify and define ecologic resources of the region, digital maps were used and on this basis the topology situations of studied area have been accomplished. Kham- Gormaz protected area has different species of plants, mammals, reptiles and birds. The most mammal population belongs to wild sheep and the second abundance is related to wild goat. This region has 6 permanent springs and there are 16 villages around the region. All villages are located in the border area of the region. The main business of these villagers is related to farming, gardening and animal husbandry.Since management the Khan- Gormaz protected area is very important, it is highly recommended that consultant of Khan-Gormaz protected area management plan should accelerate to complete and approve the guideline for the preparation of management plans for the studied area. The management plan should also set a carrying capacity for ecotourism.
    Keywords: Biodiversity, Wildlife, Environmental Management, Protected Area, Khan, gormaz
  • Mostafa, Khezri. Azadeh, Maroufi Page 13
    Treatment processes includes screens, rapid & slow Mix,sedimentation,filtration & disinfection. In Jallalieh water treatment plant,5000 m3of sludge produce in different units per year and approximately 3,000,000 m3of fresh water is wasted for washing sand filters and other equipment’s. by upgrading the process through the appropriate usage of coagulants and precipitating the spend waters of washing filter in sedimentation tanks for reusing it or recycling them as raw water to plants. it can be saved a considerable cost for sludge treatment and removal and production of raw water.Jar tests Results shows that by using c as Magnafloc as coagulant aid and Ferric Chloride as coagulant it can be saved up to 14 million Rials for transportation & disposal of sludge and 2.8 Billion Rials in purchasing chemical substances per year.The total of this cost saving can be estimated over 2.94 Billion Rials per year.For reduction in raw water usage and preserving water resources it can be constructed new Tanks with volume of 1660 m3 for treating filters spent water for reuse in floor washing or site green spaces irrigation or recycling it to the start point of treatment as raw water.
    Keywords: drinking water treatment, “Jalalieh” water treatment plant, Magnafloc, effluent
  • Bahareh, Hatam, Abadi, Saeed, Malmasi. Reza, Arjomandi Page 23
    The 506 Km – length- Isfahan -Shiraz railway and approximately 125 Km – sub line -passes through Shah-reza, Saadat shahr, Marvdasht and Oqlid and stops at the city of Shiraz.About 6 km of this line cross the Bamoo National Park and 60km of it passes through the Basiran Protected Area. As a result the main purpose of this study is to recognize the risk factors and environmental risks along the way.To this point, after analyzing different methods of risk assessment of railway lines and their combination in order to cover all purposes, In order to screen risk factors, has been used Delphi method.As a result in this study, By using of Delphi method,among 56risk factors that these are divided in 5 categories:technical factors,Environment,humane,polluter and another factors,22factors select as most important risk factors.high speed, passing through Basiran protected area and Bamoo national park,noise pollution near study area,operator error and Etc. are examples of most important risk factors.At last,control measurement has been introduced for mitigation environmental risk.
    Keywords: Railroad, Risk factor, Environmental Risk, Delphi method
  • Zahra, Nourbakhsh. Marzieh, Nourbakhsh. Soodabeh Shahba Page 33
    Today with increasing urbanization process and Expansion of urban life, the cities that preserve the components of sustainable development are more needed. In this regard, creating ideas and developing sustainable cities and pushing the cities to sustainability especially in developed countries are in progress. A sustainable city is cities that have good balance between the welfare of the people, economy and environment and preserve resources for future generations in addition to meeting the needs of today's citizens. Sustainable cities are benefit for today's world and are also beneficial to the future world; the main goals of sustainable cities are environmental protection, providing more effective and more efficient services, more welfare and public health. Environmental protection is the most basic component of sustainable cities. In this study at first an introduction about urban sustainable development is offered then environmentally principles of sustainable cities were developed in several countries according to this survey the main topics of environmental management in sustainable cities examined in the six categories: Urban design and its relationship with outdoor activities, ecology and management of urban green space, sustainable management of transport, architecture and Building Management, energy Management, Waste and Wastewater Management. After that samples of sustainable environmental management and important activities in some cities are presented in this study also the ranking of sustainable cities in some developed countries base on urban sustainability indicators in those countries was reviewed.
    Keywords: Sustainable cities, Environmental management, Developed countries
  • Yasaman, Azari, Takami, Nasser, Moharamnejad. Esmaeil, Kahrom Page 45
    Bandare- Anzali is the second most populated city in the province of Gilan and is known as one of the important tourism attraction centers of the country, so that large number of tourists enters this city every year. Due to these, the project of Anzali bypass road construction is one of the most prioritized projects in this state. The aim of this research is to study ecotourism development, due to the Anzali bypass road construction. AHP (Analytical Hierarchy Process) method has been used for this purpose. In this method a hierarchy system has been made that contains 4 levels. The first level is the object (Choosing the best alternative for ecotourism development), the second level is factors (Geographical factors, natural and environmental factors, social-cultural factors and economical factors), the next level is sub factors, and the last level is alternatives (bypass road construction, construction by environmental reforms and changes in the route, no bypass road construction). In this research we have used Expert Choice software for analyzing the expert’s opinions. After the final analysis, the result obtained that the construction by environmental reforms and changes in the route is the best alternative by 44.8% followed by bypass road construction by 30.5% and the last priority is no bypass road construction by 24.7%. The rate of inconsistency is 0.01 and is acceptable. Then we have mentioned suggestions and solutions for reaching sustainable ecotourism in the region.
    Keywords: Bypass road, AHP (Analytical Hierarchy Process), Ecotourism, Expert choice software
  • Saeed, Monjezi. Bamshad, Shenavar. Foruzan, Farokhian Page 55
    Direct Reduction Unit(DRI) located in the middle part of the steel production process, reducing the use of natural gas, iron ore pellets and iron reduce becomes the spongy form. One way of producing sponge iron by direct reduction method is Midrex Technologies. The purpose of this study was to identify, classify, and manage waste in the construction and operation of these projects. This descriptive and analytical study- which is a cross-sectional analysis was performed To Solid Waste management on steel direct reduction plant Required data in this research were obtained through filling questioners, interviewing managers and experts, field visit and review of available reports and documents. The internal and external factors located in SWOT matrix and results from internal and external evaluation matrix were compared pair-wise and four strategies of SO, WO, ST and WT were determined. Based on the results obtained, the wastes can be divided into 3main- groups of industrial solid waste (metal, glass, construction and masonry and so on) Hazardous waste(Nickel) and House-hold solid wastes. In this research, the final score of the organization in IFE matrix is equal to 2.73 indicating a fair situation with respect to the internal factors. The final score of EFE Matrix is equal to 2.90 indicating a indicating a fair situation with respect to the external factors. Based on our results, the best strategy for waste management were prioritized based on its management strategies, including separation and segregation at source, collection and transport classification and storage, disposal, sale, recycling, education and awareness on waste management recommended. Also results of QSPM matrix shows, Most attractive about SO strategy, namely to become a green industry with the necessary facilities in order to prevent waste from entering the environment. Use of personal protective equipment, the lowest attractiveness can be WO strategy.
    Keywords: SOWT, QSPM, waste management, industrial waste
  • Zahra Ghaffari Page 65
    Already for a number of years “classical” programs for environmental monitoring are being supplemented by bio-indication measures. Here, investigations on living organisms or their remains (e.g. peat) are used to indicate the environmental situation in either qualitative (bio-indication) or quantitative (bio-monitoring) terms. This provides pieces of information on environmental burdens of a region at a given point of time or on its changes with time (trend analysis). Classical bio-indication often deals with observation and measurements of chemical compound (both inorganic and organic ones) in well-defined bio-indicator plants or animals (including man). In terms of analytical procedures and results there are parallel developments between progresses in bio-indication and innovation in analytical methods. After some 30 years of development in bio-indication there are now following lines of further development: 1) more frequent inclusion of multi-element total analyses for a thorough investigation of mutual correlations in the sense of the Biological System of Elements, 2) more work on (analytical) speciation issues to proceed into real effect-oriented environmental sciences, and 3) there should and must be a focus on integrative bio-indication methods because for a large number of environmental monitoring problems a single bio-indicator will not provide any meaningful information: a single bio-indicator is about as good as none at all. Integrative concepts such as the Multi-Marked Bio-indication Concept (MMBC) provide basic means to get into precautionary environmental protection effects drawing upon such a second-generation bio-indication methodology. A selected bio-monitoring case study of Switzerland illustrates the new methodologies.
    Keywords: Biomonitoring, Bioindication, Biological System of the Elements, Integrative Biomonitoring MultiMarkeredBioindicationConcept (MMBC)
  • Parsa_Mahdavi_Matin. Dariush_Jaras . Toumaj_Hoseini. Mina_Shahidi_Shakib Page 81
    The Persian Gulf is a pollutant sea due to the development of oil and gas extraction activities by littoral countries. The oil and gas exploring and extraction activities are mostly against the environmental standards which usually cause water pollution. The purpose of this study is to survey pollutants, parameters and compounds of seawater and sea sediments within the PSEEZII in Kangan Township. The research method of this study includes field operations, control and data analysis that the field operation was conducted in April of 2011. Marine experiments includethe physical- chemical parameters of water column that were assessed by the CTD machine, at 15 stations from surface to seabed (at the depth of 2m, 6m, 8m and 15m). The operation of measurement was started by a hunting vessel. In every station, the depth of water was measured by handy digital bathometers and after proving the depth, the location of station was recorded and saved by the GPS machine. Every physicochemical feature of water was 3 times repeatedly assessed. To measure physical and chemical parameters of water in South Pars Phase 12 in considered stations, CTD machine Ocean Seven 316 Model, made by the Idronaut Company of Italy was used. Recording the physical and chemical characteristics of water can help to process study the Dispersion of water pollutantsin Persian Gulf and is a good evidence of marine environment situation before the operation the PSEEZII.
    Keywords: CTD device, water pollution, water quality, Sea sediment, Persian Gulf, South Pars Special Zone No.2